Terreurverdachten nog eens dertig dagen vast in Suriname

19
politie in Suriname

PARAMARIBO, 28 jul – De justitie mag de van terreur verdachte groep nog minstens dertig dagen vast houden. De rechter-commissaris in strafzaken heeft dit beslist. Het betekent zoveel als dat de gronden voor arrestatie en aanhouding grondig genoeg worden geacht. De verdachten, onder wie de Nederlanders R.A. en N.A., hebben geen contact met hun advocaten.

Dit verbod geldt sinds de arrestatie enkele dagen geleden. De verlenging van het voorarrest wordt in het belang geacht van het justitieel onderzoek. Details over de aanhouding van de twee slagerszonen zijn nog niet prijs gegeven. Volgens de Ware Tijd werden één van de broers en enkele mannen al ruim een half jaar gevolgd door de Centrale Inlichtingen- & Veiligheidsdienst, CIVD.

Er waren onder meer aanwijzingen dat gerekruteerd wordt voor ISIS in Syrië en Irak. “Wij hebben als werkarm van justitie ons werk gedaan en nu ligt het aan het Openbaar Ministerie om te beslissen of de bewijzen die de afgelopen periode zijn verzameld hard genoeg zijn om tot vervolging over te gaan”, zegt een informant. Volgens bekomen informatie zou de oudste broer medebeheerder zijn geweest van jihad-chatrooms.


19 REACTIES

 1. Errol Alibux heeft Islamic Bank naar Suriname gehaald voor financiering Sharia Staat en hij heeft ondertussen miljarden staatsgelden voor zichzelf mooi veiliggesteld.

  Djoeka’s zijn makkelijk vatbaar voor Islam (Surinaamse Boko Haram).

  Javanen waren oorspronkelijk boeddhist, maar hebben zich zonder slag of stoot laten bekeren. Best dom.

  Zwakzinnigen zijn vatbaar voor Jehova’s getuigen en Islam.

  Erhol Alibux


  Maak melding

 2. @Erhol Alibux
  En voordat de Javanen boeddhist waren waren ze wat anders, ook dat hebben ze ingewisseld. Dat was nog dommer.
  Waarom zo nodig een religie uit India om armen? Indiërs/Hindoestanen kijken veelal alleen maar neer op die Javaanse drommels.

  Alleen de IDB is zo dom om geld aan Suriname te lenen. Ik zou Suriname geen stuiver lenen. Ga maar lekker naar de ING of ABN.


  Maak melding

 3. Klootzaken van de rechter!! de grootste terroristen zijn de Paarse klootzakken!! pak hen op idioten!! wat een mafketel zeg!1 ik ga even kotsen!! het is SU een land welke jij 1000 meter onder water moet zetten, onder voorbehoud!! je fams veilig stellen!! niet allen bij elkaar, waardoor je wederom een SU gaat creëren!! Smiecht volk@@ ding negre!! en a Djuka! een vervloekte volkeren op deze aarde!
  @@ Henk malleman! je hebt altijd gelijk van mij gehad en nu nog!!!!!!!
  @@ Jaco!! yu to my big brother!

  Na wan tru tori!!


  Maak melding

 4. En wanneer gaat Justitie onderzoeken hoe in de “PANAMA PAPERS” genoemde personen/politici en ex, uit en in Suriname aan het geld komt op hun bankrekening !!
  A-No-Mie tak so, na Panama Papers tak so !!
  A ptjien-ingi-boi tak “neks no fout”. Volgende verkiezings isieu
  zal zijn Des Pres voor het leven !!!, met ondersteuning van Ronnie en dochter !
  NPS en partners, organiseer je snel, begraaf je interne strijdbijl !!


  Maak melding

 5. De grootste terreur dat onder de bevolking was tussen 1986 en 1991, toen ddb en Lonny een drugsvete uitvochten. Wo ka, al bij al zijn deze twee warlords de oorzaak van de steeds stijgende misdaad/moord vloek. Alle ndpers en abopers zijn aanhangers van de twee misdadigers die eigenlijk niet veel verschillen van terroristen. Wo ka.


  Maak melding

 6. Toen wij begin dit jaar naar ons tweede vaderland gingen voor
  vakantie en onze dierbare broeders bezochten zagen wij een auto met de navolgende tekst Islam is the real way of live.
  Zo iets zeg genoeg de islam is uit op wereld overheersing kijk maar naar het midden oosten.Ik hoop dat Suriname dit nooit laat gebeuren.Intussen hebben hier de zelfde lieden in Nederland al wortel geschoten.Spuwen ze op politie en dansen ze op hun dienstauto,s.en willen sommige politici ex jihadstrijders laten resocialiseren om hun op te vangen.Deze mensen die kinderen hebben vermoord mensen in kooien in brand gestoken en zo kunnen we nog een tijdje door gaan.
  De Surinaamse politie zal zeker bewijs genoeg hebben tegen dit soort lieden.Terug naar Suriname aan de linkerkant
  aan de Mistgunsweg Saramacca disstrict Groningen was er
  een woning in aanbouw waar het kalifaat werd geprezen.
  Tot slot wij zijn trots op ons Suriname laat dit zo blijven.


  Maak melding

 7. Nou is het duidelijk waarom er een tien verdieping tellend gebouw moet komen in Sur.
  Net als in Syrie en Irak wil de ISIS kijken of de batty boys in Sur.kunnen vliegen door hun van het hoogste punt te gooien.


  Maak melding

 8. De isis heeft geen voordelen in Suriname en is Suriname geen trekpleister voor ze..Dus ndp regering je kan ophouden met die praatjes. De enige terroristen zijn de 16 coupplegers ,dino en meriba.Als ze terroeisten willen opzoeken moeten ze bij fam bouterse thuis zijn .Dino kunnen ze gaan ondervragen in Amerika waar hij vastgehouden wordt.


  Maak melding

 9. Dagelijkse terroristische terreur ondervinden de bewoners van district Wanica o.a. omgeving Sunny Point, Twee Kinderenweg,Santo Boma gebied,Houttuin en omgeving en de Leidingen waar ze zijn neergestreken , van de volgelingen van awari-domri Misjieka-baka van Suri-Dubai !
  Ook in Paramaribo noord nu, van deze volgelingen van zijn sekte!!
  A moni foe IsDB switie sref-srefie !!!


  Maak melding

 10. Uit “Het Parool” van gisteren..

  Zwaarbewapende Surinaamse veiligheidstroepen arresteerden zondag twee Nederlanders in Paramaribo: Raoul A. (35) en zijn broer N. (31). Ook de partner van Raoul A. werd opgepakt, en gisteren weer vrijgelaten. Ze is een dochter van het Surinaamse parlementslid Ronnie Brunswijk, de oud-leider van het Junglecommando.

  De in Nederland geboren Raoul A., die in Paramaribo in de islamitische slagerij van zijn familie werkt, is geen onbekende in jihadkringen: hij wordt gezien als een drijvende kracht achter een aantal online chatrooms waar geradicaliseerde jongeren met elkaar in contact komen.

  Executievideo’s
  Deze besloten chatrooms, die draaien op de goed versleutelde berichtendienst Telegram, zijn een belangrijk communicatiemiddel voor Islamitische Staat. Er bestaan vele honderden van die kanalen, die vaak even snel verdwijnen als ze opkomen.
  In de nieuwsgroep riep men op tot ‘het martelaarschap’, en iemand plaatste een formule voor springstof
  Gelijkgezinden wisselen in de groepen tips uit om succesvol naar Syrië en Irak te reizen. Ook klinken oproepen tot aanslagen in Europa.

  Allerlei propagandamateriaal wordt gedeeld: van geromantiseerde voorstellingen van het leven in het kalifaat tot theologische verhandelingen, maar vooral veel gruwelijke executie­video’s. De chatkanalen zijn ontmoetingsplaatsen voor gelijkgestemden, die vervolgens vaak in privéchats verder praten.

  Martelaarschap
  Tot voor kort deden ook naar Syrië uitgereisde jihadisten hun verhaal in de chats, maar sinds IS in het nauw is gedreven, is de stem vanuit het kalifaat verstomd. De laatste maanden wordt niet langer opgeroepen naar Syrië en Irak te reizen, maar worden andere strijdgebieden aangeraden, zoals de Filipijnen, Egypte en Libië.
  De opgepakte Raoul A. zou de medebeheerder zijn van zeker twee van die chatrooms voor vooral Nederlandstalige geïnteresseerden, waaronder een kanaal met de naam K-Nieuws (als in: ‘Kalifaat-nieuws’). In de K-nieuwsgroep en het gelieerde D-nieuwskanaal werd meermaals opgeroepen tot ‘het martelaarschap’. Ook plaatste iemand een formule voor springstof.

  De betrokkenheid van A. bij die kanalen was waarschijnlijk al enige tijd bekend bij inlichtingendiensten. Blogger Mark van der Berg, die op zijn website Azazel onderzoek doet naar de communicatiekanalen van jihadisten, vermoedde eerder al dat de chatrooms werden aangestuurd door een Surinaamse slagerszoon met de naam Raoul, die met allerlei aliassen actief is. Op zijn website geeft Van der Berg een uitgebreide analyse van de verschillende chatgroepen.

  Kinderfeestjes in de moskee
  Volgens ingewijden beheert Raoul A. de chat­rooms met een radicaal-islamitische Amsterdammer die zichzelf ‘Abdullah West’ noemt.

  Dat zou Keith Rienksma zijn, een bekeerde salafistische Amsterdammer uit de Mercatorbuurt. Rienksma was openlijk actief met De Zuivere Aanbidding, dat jongeren op Facebook in het Nederlands uitleg gaf over de radicale islam. Er werd niet expliciet opgeroepen tot geweld en het kanaal lijkt niet langer actief.
  Er zijn geen aanwijzingen dat de verdachten een gevaar vormden voor een missie of ambassade in Suriname
  Rienksma organiseerde kinderfeestjes in de salafistische El Tawheed-moskee in de Jan Hanzenstraat in Amsterdam-West, al was dat geen lang leven beschoren. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen spoorde hij jongeren aan niet te gaan stemmen, omdat dat in strijd zou zijn met islamitische grondbeginselen. Hij is onbereikbaar voor commentaar, maar ontkende eerder betrokken te zijn bij jihadpropaganda.

  Blanke agenten
  De Surinaamse opsporingsdiensten hebben niet bekendgemaakt wat de precieze verdenkingen tegen de broers A. zijn. Hun moeder zei tegen de NOS geschokt te zijn door de aanhouding. “Mijn zonen zijn overtuigd moslim en bidden meerdere keren per dag, maar ze zijn tolerant tegenover andersdenkenden.”

  Parlementariër Ronnie Brunswijk reageerde in Surinaamse media ook op de aanhouding van zijn dochter en schoonzoon. “Ik zie mijn dochter al in zo’n rotzooi, zoiets gaat zij nooit doen.”

  Omdat omwonenden bij de arrestaties ook blanke agenten zagen, gonst het sindsdien van geruchten dat Amerikaanse agenten betrokken waren, al ontkent de overheid dat. Ook berichten dat een aanslag op de Amerikaanse ambassadeur dreigde, zoals een Surinaamse bron meldt, ontkent de Surinaamse justitie: “Er zijn geen aanwijzingen dat de verdachten een gevaar vormden voor een missie of ambassade in Suriname.”


  Maak melding

 11. ‘Parlementariër Ronnie Brunswijk reageerde in Surinaamse media ook op de aanhouding van zijn dochter en schoonzoon. “Ik zie mijn dochter al in zo’n rotzooi, zoiets gaat zij nooit doen’.

  Hahahahaaa,,,grappig zoiets te horen uit de mond van een bankrover….
  Wie vertrouwt de familie brunswijk?!
  Pascal en zus en pappie brunsie…niet je heilige familie!!


  Maak melding

 12. @ Ray

  Grappig om te zien dat jij wel kan reageren op Brunswijk, maar niet op het feit dat Hindoestanen banden hebben met ISIS of tenminste de Jihad naar Suriname willen exporteren. Je bent niets anders dan een racistische beest die denkt hier Brunswijk te moeten komen bespreken. Laat mij jou wel zeggen dat ik liever kies voor die bankrover dan voor een terrorist. En dat zijn jullie onder het dekmantel van de VHP. Een terroristisch bolwerk waar jullie alleen het slechtste voor hebben met Suriname. Er komt niks patriottisch uit jullie brein. Jullie ( de Hindoestanen) zitten tot je oren in de drugshandel en jullie gebruiken de reguliere handel als dekmantel. Elke grote drugsaanhoudring in Nederland is een Hindoestaan bij betrokken. Zogenaamd hebben jullie bedrijven. Laat me niet lachen..

  Het wordt tijd dat men ziet wie of wat Hindoestanen werkelijk zijn. Terroristen, en Drugsdealers die vaak de zwarten (lees creolen) als dekmantel willen gebruiken door met een vinger naar hun te wijzen.

  Ik hoop dat je terroristische vrienden worden uitgeleverd aan Amerika. Je zal ook zelf bezig zijn met terrorisme. Het wordt tijd dat jullie nu gevolgd worden en wellicht is Waterkant ook een kweekvijver voor jullie verderfelijke ideeën.

  Duidelijk is dat een groot deel van de Hindoestanen niet meer een visum voor Amerika krijgen. Terroristen zijn het.


  Maak melding

 13. @Tak-Fi-Racisme

  En maar Bevolkingsgroepen, etnische groepen en/of maatschappelijke groeperingen Racistisch benaderen of negatieve etiketten opplakken !

  Dat zal Sranan uit het PAARSE faillissement halen !

  PS : ELKE terrorist dient te worden gestraft, ook de plegers van oa de GRUWELIJKE massamoorden op Surinaamse staatsburgers van 8 December en van Moiwana !


  Maak melding

 14. “Er zijn geen aanwijzingen dat de verdachten een gevaar vormden voor een missie of ambassade in Suriname.”
  De laatste regels van het door Paul gekopieerd artikel van Het Parool.
  Waarom zijn ze dan gearresteerd en met zoveel machtsvertoon.
  Ik wil dan nog graag zien dat ze berecht gaan worden.
  Wat is de tenlaste legging?
  Trouwens, heeft het vredelievend Suriname terrorisme wetgeving?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.