TV première documentaire JAJI – Lotgenoten op TV West

8
Suriname - TV première documentaire JAJI – Lotgenoten op TV West

Op 9 augustus 2017, is het precies 127 jaar geleden dat de eerste Javaanse contractarbeiders in Paramaribo (Suriname) aankwamen. De Haagse filmmaker Jeffrey Salimin maakte daarover de documentaire ‘JAJI – Lotgenoten’ waarin hij op zoek gaat naar wat is overgebleven van het gevoel van lotsverbondenheid dat sterk onder de eerste generatie Javaanse immigranten in Suriname leefde, het zogenaamde jaji-gevoel. De documentaire is volgende week te zien op TV West

In de periode van 1890 tot 1939 werden zo’n 33.000 Javanen uit het voormalig Nederlands-Indië verscheept naar Suriname, waar zij te werk werden gesteld op de plantages. In de documentaire komen pak Boeniran Djopawiro(FOTO – links) en pak Ngadino Kartoredjo twee nog leven zijnde immigranten aan het woord.

De film ging op 21 maart 2016 in première in Pathe Buitenhof. Sindsdien is het in totraal 35 keer vertoond in binnen- en buitenland. In maart en april 2017 waren er enkele succesvolle vertoningen in Suriname en Indonesië. In het kader van een cultureel uitwisselingsproject waren er in Suriname 10 voorstellingen en in Indonesië 6. In Jogyakarta was zelfs de koning, sultan Hamengkubuwono X aanwezig.

De tv-première van Jaji is op TV West. De documentaire wordt in twee delen uitgezonden.
Zondag 30 juli, 13.00 uur (deel 1)
Zondag 6 augustus, 13.00 uur (deel 2)
De uitzendingen worden elk uur herhaald
TV West is te ontvangen via alle digitale pakketten.


8 REACTIES

  1. Volgende week woensdag 9-9-17 is de dag van Wong Jowo. Overal in Su vieren wong Jowo de dag van Wong Jowo( javaanse volk) en vooral op Sana Budaya in Parbo en op Plantage Marienburg/ Commewijne wordt het groots gevierd. Kom een kom allen, te samen om de kunsten van het maken van de wong jowo te zien en te proeven. Crisis of geen crisis er is altijd voedsel in overvloed voor iedereen. Maar vooral genieten van de gastvrijheid en het overvloed van wong jowo. Iedereen is van harte welkom. Merdekka


    Maak melding

  2. Ning wong jowo day enek sembarang ; djran kepang, jogaman en artis jowo en muziekgroepen pocopoco, kabaret, bentang jowo , tari jowo en nog veel meer en gratis eten en drinken samen met de simbaas.van 11.00 u7- 24.00 u.. kom en geniet met wong jowo . door gotong rojon( samen sterk) is er altijd voedsel in overvloed voor iedereen. merdeka. salaam


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.