dinsdag, november 28, 2023
HomeNieuws uit SurinameSuriname moet bedje spreiden voor de ‘echte toerist’

Suriname moet bedje spreiden voor de ‘echte toerist’

-

PARAMARIBO, 26 jul – Suriname staat voor aardig wat uitdagingen als het aankomt op meer gastvriendelijkheid. Dit zegt directeur Robbi Lachmising van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM. De samenwerking met de Nederlandse reisorganisatie TUIfly zal op gegeven moment meer en meer toeristen opleveren. Het gaat dan vooral om de “echte toerist”, zegt Lachmising. Daarmee wordt niemand anders dan de rijke blanke Nederlander bedoeld.

Die heeft kennelijk iets meer uit te geven. De gemiddelde toerist uit Nederland komt vooral op familiebezoek. TUIfly belooft dus meer echte toeristen af te leveren. “Die zijde van de samenwerking loopt redelijk vlot”, zegt Lachmising tegenover de Ware Tijd. De grote uitdaging is Suriname klaar te krijgen om gepaste opvang te garanderen. Het natuurrijke binnenland moet fungeren als trekpleister, maar heeft manco’s.

In het binnenland zijn maar weinig oorden goed genoeg aangekleed. “Er is dus veel ruimte voor groei. Als TUIFly zich extra gaat inzetten om toeristen naar Suriname te brengen voor de natuur, hebben we een probleem”, aldus Lachmising. Ook de veiligheid zal veel beter moeten worden. Zelf verdient de SLM al aardig aan de samenwerking. De TUIfly-charters naar Europese bestemmingen leveren al meer op dan was voorzien.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

66 REACTIES
 1. Helemaal mee eens!!! Investeren in vooruitgang en met spoed werken aan stabiliteit en een verbeterde veiligheid. Diplomatiek moet veel veranderen. Een volwassen cultuur brengt vooruitgang. Stoppen met de “ik vind je niet lief want je praat niet naar m’n mond” mentaliteit. Su heeft zoveel te bieden.


  Maak melding

 2. Inmiddels zie je al groepen (nog bevroren) nederlanders lopen in Paramaribo onder begeleiding van een gids. Goed bezig.
  Een stimulans voor de locale ondernemers.


  Maak melding

 3. Whahahah weer nep nieuws. Suriname heeft niks,en echte rijke mensen gaan liever naar Brazilië of richting Bali. Dat er mensen zijn die uit dit nieuws hoop krijgen blijk hoe dom men in Suriname is.


  Maak melding

 4. @Redskin

  Wederom het bewijs (dat jezelf levert) dat je absoluut geen idee hebt wat er wel of niet in Su gebeurd.
  Alleen maar dom toeteren met een grote bek.

  Laat ons maar gewoon doorgaan met het opbouwen van dit land en blijf jij maar op je uitkering leunen van je Masra en ons uitschelden voor dom.


  Maak melding

 5. @ Redskin

  “Whahahah weer nep nieuws. Suriname heeft niks,en echte rijke mensen gaan liever naar Brazilië of richting Bali. Dat er mensen zijn die uit dit nieuws hoop krijgen blijk hoe dom men in Suriname is”

  Naar Bali en Brazilie gaan geen rijke mensen omdat daar door de goedkope tickets te veel massa toerisme ontstaat.

  De rijkere (niche) toeristen zoeken bijzondere locaties. Denk aan de wildparken in Oost Afrika waar men alleen om het park in te mogen per dag $ 90 moet betalen en dan nog voor vervoer, gids en verblijf enige honderden dollars/dag per persoon moet betalen.

  Helaas zal het moeilijk zijn in Suriname de mensen te vinden en op te leiden die goed om kunnen gaan met de beter betalende toeristen.
  Een gids op de serengetti kan auto’s repareren en heeft een Bsc in biologie en toerisme en doet alles voor zijn gasten.
  In Suriname, eigen ervaring Berg en Dal (fantastische locatie), laat men de gast in de regen (ze hadden maar 1 paraplu) en de modder staan en gaat men met de rug naar een gast door met het eigen gesprek .
  In Suriname wordt vaak luisteren naar een gast vertaalt naar horigheid en onderdrukking terwijl het gewoon een begin van communicatie betreft.

  Suriname heeft fantastische locaties in het binnenland alleen worden de gasten te vaak als wandelende portemonnees gezien die men leeg moet zien te hengelen tegen minimale service.

  Surinamers in de Hospitality moeten eens naar de betere hotels in oost Afrika of op de Seychellen en Maurtisius gaan of de resorts op de Dominicaanse republiek en daar leren de gasten blij te maken.

  Tot nu toe begrijpt men volgens mij alleen in Torarica wat gasten zijn.


  Maak melding

 6. Breaking News:

  Om staatsveiligheids redenen vanwege vermoedelijk terroristische aanslag, geen voortgang van 8 december proces.
  Om veiligheidsredenen mag Cyntia haar woning niet verlaten.
  Alle toeristen van de laatste weken/dagen worden nagetrokken !!


  Maak melding

 7. “Suriname staat voor aardig wat uitdagingen als het aankomt op meer gastvriendelijkheid.”

  Gastvriendelijkheid begin al bij aankomst op Zanderij. Bureaucratische handelingen bij paspoort controle.Lijkt alsof de ambtenaren net wakker zijn geworden, half in slaap.


  Maak melding

 8. “echte toeristen” ? Wanneer is een toerist echt ? En deze man is de hoogste baas van SLM. Mafketel !

  En “veiligheid”, dat is geen probleem. Net als in alle arme landen stop je deze “echte toeristen” in volledig afgesloten resorten. We all-inclusive.


  Maak melding

 9. @Django

  Je loopt te bazelen. Lachmising heeft een enorme slimme deal gemaakt met TUI waar beide partijen heel veel baat bij kunnen hebben. Dat je de vergaande positieve consequenties van deze samenwerking niet ziet zegt wel iets over je verstandelijke vermogens.


  Maak melding

 10. Het feit dat sinds kort er een te kort is aan “gedegen” onderkomens voor toeristen zegt toch wel iets over de impact van deze deal.

  De toeristen die je nu in groepen onder begeleiding ziet lopen zijn toch echt van een andere orde dan de toerist die je doorgaans ziet. Ik veronderstel (misschien onterrecht) dat dit toch echt de TUI toeristen zijn.
  Zo niet dan is een ander tour-organisatie behoorlijk professioneel bezig.


  Maak melding

 11. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Het feit dat sinds kort er een te kort is aan “gedegen” onderkomens voor toeristen zegt toch wel iets over de impact van deze deal.

  De toeristen die je nu in groepen onder begeleiding ziet lopen zijn toch echt van een andere orde dan de toerist die je doorgaans ziet. Ik veronderstel (misschien onterrecht) dat dit toch echt de TUI toeristen zijn.
  Zo niet dan is een ander tour-organisatie behoorlijk professioneel bezig.


  Maak melding

 12. Net weer een Vietnamees beroofd in de dokter Sophie redmondstraat. Laat ze komen die ”echte toeristen”. Die abani’s wachten op ze. En hun ambassadeur ook. Die wacht ook.


  Maak melding

 13. Lachmising vernederd de Ned. Suri. Ik als nedsuri komt naar Suriname voor 3 weken recentelijk en geef ruim €3500 uit. Deze lanterfanter heeft het over de rijke blanke honden.

  Jammer

  Tjee


  Maak melding

 14. Bigi Mofo

  Je bent een uitzondering……….
  De meesten logeren bij familie
  Eten bij famlie…..auto van…..

  Vroeger brachten ze kadeautjes mee….nu verwachten ze gratis kost en inwoning…Over die groep…daar heeft Lachmising het over


  Maak melding

 15. @ Vakantieman

  “Wanneer is een toerist echt ? ”

  Suriname telde om toeristisch te lijken ook alle familiebezoek mee als toerist. Ofwel van alle mensen die als Toerist geregistreerd worden maken er maar een heel beperkt deel intensief gebruik van de Toeristische voorzieningen en besteden ruimer dan de familie bezoekers of de 3de generatie Surineds die gratis willen verblijven en goedkoop indruk willen komen maken (tekst van een SLM directeur/ Cairo).


  Maak melding

 16. ik ben net een weekje terug van vakantie uit su met mijn moeder. mijn voorouders en ouders zijn geboren en getogen in su. ik ben geboren in ned. en was nooit eerder geweest. helaas heb ik geen naaste familie meer wonen in su,dus voor ons was het geen familie bezoek zoals beschreven in bovenstaand tekst. voor mij was het een vakantie als naar bijv.ned.antillen of miami ofzo. zoals bij ieder vakantie heb ik ook in su plus en min punten gehad. ik wil een klein aantal punten benadrukken dat ik van mijn oogpunt belangrijk vindt, ik hoop dat suriname ook voor alle Nederlandse-surinamers aantrekkelijk wordt gemaakt zowel blanke nederlanders, uiteraard heb ik een super vakantie gehad en ga zeker terug. ik hoop echter hiermee dat wij niet vergeten worden en dat wij een nog leuker vakantie kunnen beleven.

  mijn plus en min punten:
  – markt en winkels wordt er niet zo vervelend aangedrongen om iets te kopen
  – vaak juiste prijzen vooraf aangegeven dan is afdingen niet nodig
  – taxi goed te bestellen via app of tel met vooraf afgesproken tarief chauffeur mag niet meer of minder geld aannemen
  – ik ben geen bedelaars op straat tegen gekomen
  – bijna alle voedsel producten zijn te krijgen soms met grote prijs verschil maar denk dat te maken heeft met invoer
  – super gezellig en aardige mensen op straat winkels markten..behalve als ze aan mij horen dat ik een nederlands accent had dan werden ze onvriendelijk. wat als ik geen ei in mijn sauto wilde, dat was niet mogelijk want ze had alleen sauto met ei…mmhhhh
  – er zou meer mogelijkheid moeten zijn om makkelijk een tour te boeken via een bureau of tui


  Maak melding

 17. @ Kevin

  “Het feit dat sinds kort er een te kort is aan “gedegen” onderkomens voor toeristen zegt toch wel iets over de impact van deze deal.”

  Veel faciliteiten die ok lijken zijn in de regel voor wat verwendere toeristen er onder de maat.

  Men zal integraal op het niveau van Danpaati moeten gaan funcioneren en dan zal er wat moeten veranderen.


  Maak melding

 18. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Bigi Mofo

  Je bent een uitzondering……….
  De meesten logeren bij familie
  Eten bij famlie…..auto van…..

  Vroeger brachten ze kadeautjes mee….nu verwachten ze gratis kost en inwoning…Over die groep…daar heeft Lachmising het over


  Maak melding

 19. @ Paul

  Ik ben bang dat u de onderliggende positie van SLM niet ziet.

  TUI doet aan package verkoop en stelt haar marges veilig.
  SLM is voor TUI een opstap voor marktontwikkeling.

  SLM kan met TUI 2 motorig gaan vliegen en gebruik maken van een grotere vloot als haar A340 in onderhoud is en uitvalt.
  Het voordeel is dus dat er nu minder gedoe is rondom periodiek onderhoud of bij uitgelopen onderhoud.
  Het nadeel wordt hoe afhankelijk wordt SLM zo meteen van TUI als het of met een B767 of 777 gaat vliegen. een A330 of A350 of B787 zal vanwege de kosten onmogelijk worden tenzij SLM voor de transatlantische route slechts de brandnaam wordt op een TUI toestel.


  Maak melding

 20. ff mijn verhaal af maken…

  surinamer zijn vrijwel gast vriendelijk, maar zoals eerder ook door iemand beschreven, communicatie …ik weet het niet waar aan het ligt…
  dankje alsjeblieft of vrouw vriendelijk zoals vrouwen gaan voor ect..dat is daar ver te zoeken..
  ik ging een restaurantje binnen voor mij liep een man eerst naar binnen en deed deur open en liep naar binnen…boem..ik kreeg deur tegen mijn neus aan..deur werd niet ff vast gehouden of alsjeblieft mevrouw..wat dat betreft kan het ook wel anders..heeft dat met opvoeding te maken of mentaliteit, luiheid misschien …ik snap het niet…


  Maak melding

 21. De SLM wordt door TUI keihard van achteren genomen….en Robbie Lachmising zegt “Goede deal ”

  En tussendoor beledigt hij nog even zijn vaste Surinaamse klanten door de witte toeristen die via Tui vliegen ‘de echte toerist’te noemen.

  Lekker bezig Robbie


  Maak melding

 22. @JoJo

  Uiteraard is de SLM niet de sterkste van de twee. Alhoewel ik nog maar moet zien of TUI zelfstandig op Suriname kan vliegen. Maar het waardeloze SLM toestel wat eigenlijk geschikt is voor korte vluchten kan nu in het hoogseizoen ingezet worden in Europa. Toestellen van TUI voeren de lange vluchten uit. Uiteindelijk heeft de reiziger een voordeel.


  Maak melding

 23. Tui neemt door slimme en uitgekookte marketing via de social media de markt over van de SLM in Nederland

  De SLM adverteert zich blind op de Suriname televisie terwijl de echte doelgroep in Nederland zit,

  De SLM afdeling marketing en public relations leeft nog in de jaren 80 ( net als Lachmising)


  Maak melding

 24. Blijf jij maar paars denken dat het goed gaat 2020 haalt jou baas niet .Let goed op mijn woorden dan zal je zien wie meer weet. Ik weet meer over su dan jij ooit zal weten ik weet de waarheid en jij verdraait de waarheid.feiten spreken voor zich. Noem mij één ding wat goed is in suriname.


  Maak melding

 25. Suriname heeft mij niets meer te bieden. Zeker ook omdat wij gezien worden als nep toerist. Beroofd en zwaargewond aan je lot overgelaten.

  Deze kaolo mpp land is vervloekt. Ook omdat we geen echte toerist zijn in Su ga ik elders me geld uitgeven. Waar ze wel respect hebben voor toeristen.

  Veel echte toeristen weten hoe veilig het daar is momenteel. Velen hebben hun reis ook geannuleerd.


  Maak melding

 26. @Slachtoffer

  Misschien eens een keer professionele hulp inschakelen?
  Niet vervelend bedoeld, maar je schijnt er maar mee te (blijven) zitten.


  Maak melding

 27. @kevin. Als professioneel hulp de criminaliteit zou verminderen had ik het zeker gedaan.

  Helaas zie ik dat het met de dag erger wordt. Ik denk dat Suriname professioneel hulp nodig heeft. Qua veiligheid kunnen ze het absoluut niet zelf aan. Professioneel hulp vragen uit het buitenland om mee te helpen criminaliteit te bestrijden.

  Zoniet dan zal het nooit meer goed komen. Ook professioneel hulp hoe een land economisch omhoog te krikken is een must. Ze denken dat ze het kunnen maar schijn bedriegt.

  De regering kan ook professioneel hulp vragen hoe niet corrupt te zijn en af te blijven van de staatskas. Want elke keer weer dezelfde soapserie… worden ze daar niet moe van???

  Tenslotte heeft het volk ook professionele hulp nodig ze zijn echt genaaid en zwaar beroofd door zeer hoge en grote valse beloftes, gemaakt door de grootste crimineel die Suriname ooit heeft gekend, welke ook nog meerdere keren de staatskas heeft leeggeroofd.

  Nee Kevin prof hulp gaat niet helpen bij mij het is voor me hele leven ingegraveerd. Ik ben nu mijn wonden aan het likken en hoop zsm dat mijn investeringen in Su verkocht zijn.


  Maak melding

 28. Als Surinaamse Nederlander ga ik niet voor mijn plezier naar Suriname. Ik ga er heen voor familiebezoek en daarna ga ik snel het land weer uit.
  Voor het laatst een jaar of 5 geleden geweest en ik mis het geen dag!


  Maak melding

 29. daarom kan de moordenaar niet naar het buitenland afreizen..

  s l m vliegt niet meer naar sme..

  hij durft dus niet met een andere mij. te vliegen, want dan is hij letterlijk naar de haaien geleverd.

  eigenlijk heeft de s l m zijn eigen graf gegraven en zich heeft overgeven aan de wittie mang, dus toch nog wittie batie..

  ze kunnen niet van afblijven


  Maak melding

 30. De echte tourist, de rijke blanke nederlander gaat niet naar Suriname, die laat zich liever zoals Jojo ook al aangaf, verwennen op de Seychellen of Maladieven, i.p.v. zich op een vaak onbeschofte manier laat uitzuigen, of beroven op de op euro’s beluste surinamer, een redelijk bekend nederlands reisbureau eerder gespecialiseerd op het caribisch gebied heeft dat ook onderkend voor een behoorlijk aantal jaren terug en heeft zich helemaal op de voornoemde eilandgroepen gericht en verkoopt voornl. tickets naar Suriname aan surineds of nederlanders met (schoon)familie in Suriname. leuke bron van neveninkomsten maar niet meer dan dat, Tui moet ook nog heel goed zijn best doen want als ze de zelfde service bieden op de vlucht naar Suriname met relatief hoge prijzen, als op de continentale vluchten zijn ze snel uitgekakt vrees ik. BTW de nog bevroren nederlanders die Kevin tegenkwam in Su hebben daar vast in een koelcel o.i.d. gezeten, want het is in Nl al de laatste weken een redelijk aantal dagen dichtbij de 30 graden en een paar dagen daar boven geweest, maar Kevin zal dat ook wel beter weten en ontkennen


  Maak melding

 31. Jojo, de samenwerking van SLM en TUI is mijn inziens een WIN-WIN deal voor beide partijen.De SLM kan alleen maar beter worden van deze samenwerking.De SLM heeft sterke schouders nodig om de toeristenmarkt te betreden en dat kon met TUI.TUI is een grote speler in de toeristensector. Neem van me aan dat zij de SLM van advies zullen voorzien. Het is nu aan Suriname om orde op zaken te stellen op het gebied van hospitality management.Er zal voldoende kader moeten worden opgeleid op mbo en hbo niveau.

  Hetgeen Paul zegt over het toestel van de SLM is niet waar. Het toestel is intercontinentaal inzetbaar.Het kan afstanden van meer dan 9000 km in een keer overbruggen.Dat het toestel nu op routes binnen Europa wordt ingezet is financieel zeker meegenomen gezien de groei van de luchtvaart in Europa.


  Maak melding

 32. De discussie of de samenwerking goed of slecht is voor de SLM is een paar weken geleden al gevoerd. Ik lees niets nieuws.
  De heer L zegt alleen dat Tui voor meer toeristen moet en zal zorgen en dat SU van haar kant er zorg voor moet dragen dat deze nieuwe groep toeristen op de juste wijze wordt ontvangen. Niets mis mee. Ik hoop voor SU op een vruchtbare samenwerking. Ongeacht wie aan de macht is.
  Hedenavond krijg ik te horen dat het appartement dat ik wilde huren vol zit. Ik wilde 29 augustus 3 weken naar SU.
  Ik ben geen echte toerist denk ik.
  Ik huur een appartment. Ik huur een auto. Ik kook geen dag. Buiten is het goedkoop en veel lekkerder.
  Maar ik ga ook niet naar het casino, ook niet naar het Vat ook niet naar het binnenland. Ik ben een neptoerist? Maar ik blijf niet bij familie. Toch neptoerist.
  Ik ga alleen om een oude vrouw te bezoeken, net als vorig jaar.
  Nog een goede tip voor verblijf? Buiten paramaribo, rictHting lelydorp.


  Maak melding

 33. @ RobG

  Van bedrijfsvoering onder Surinaamse omstandigheden heeft u weinig kaas gegeten.
  Het gaat met het toerisme niet om wat advies en opleiden maar een attitude aanpassing die veel dieper gaat dan uw oppervlakkige benadering

  Zelfs Baas B heeft vast gesteld dat de A340 geen handige oplossing was.
  Ja het ding is voor heel lange afstanden > 13.000 km maar is geen succes geweest. Er zijn er slechts 377 van gebouwd. Vergelijk dat eens met de vrijwel gelijk in productie gegane A330 waarvan er al meer dan 1.200 gebouwd zijn.

  Korte afstanden zijn niet de meest economische voor een echt lange afstand vliegtuig.

  RobG u bent een puber, altijd een andere mening, van ongeveer 60 jaar als ik uw Groningen verhaal geloof.


  Maak melding

 34. Mevr Roeline zou er goed aan doen om de handel en wandel van Jerry Williams Hoofd Grondregistratie te onderzoeken. Die man is door en door CORRUPT. Neemt van mensen aan, is moeilijk te bereiken, en beantwoord geen telefoons. Hy heeft vele telefoonnummers. Zaken wordrn buiten kantoor afgewerkt. Minister je kunt van zeer goede wil zyn maar als u geen onderzoek doet naar dit soort corrupte figuren gaat u nooit goed werkrn. U gaar het veld ruimen. DEZE WILLIAMS MOET Direct VERwIJDeRD WORDEN UIT UW MINISTERIE. DOE DAT. BINNENKORT HOORT U MEER.
  Hy denkt dat hy onaantastbaar is.


  Maak melding

 35. De populatie die nu SU bezoekt, bestaat voor 95% uit SURINEDS. Als deze generatie straks uitgestorven is, bestaat straks geen SLM meer.
  SU investeert niet in de jongere generatie SURNEDS.
  SLM/Regering moet de tarieven in de hoogseizoen ( schoolvakantie ) verlagen en schoolgaande kinderen voor 50% laten reizen.
  SU moet de familie binding bij de jongeren blijven aanwakkeren, dan pas gaan ze straks (als ze ouder zijn, regelmatig SU (familie) bezoeken.
  Minister van TCT, laat je omscholen voor Marketing. Met je MEAO kan toegelaten worden tot deze studie.


  Maak melding

 36. Blijkbaar weten sommige niet wat een ‘echte toerist’ is. Dom dom.
  Surinamers reizen weinig naar toeristische bestemmingen dus ze hebben geen benul wat dit betekent. Die busreizen naar Spanje vol met Surinamers en dat ze hun hele hebben en houden zelf meenemen noem ik geen toerist.
  Ik zie bijna nooit een Surinamer in het buitenland die ergens uit gaat eten. Kennen ze niet.
  Su heeft nog heel veel te doen en te leren. En niet in 1 dag denken dat t gaat lukken.

  Ik vind dat Su idd weinig te bieden heeft. En war ze hebben is DUUR.


  Maak melding

 37. Allemaal mooie plannen. Wat is er gebeurd met alle onderzoeken? NIETS!

  Na deze generatie is het idd afgelopen met het zg. Toerisme in Su. Want de nu generatie is niet geïnteresseerd in Su.


  Maak melding

 38. Laat maar komen.De messen zijn geslepen en de wapens geladen.De echte en onechte toeristen zullen allemaal leren wat angst is.Als ze dieven ijzer zien,zullen ze weten waar ze belandt zijn.Het paradijs der crimie’s.Van pres.tot voet volk.


  Maak melding

 39. Wat een ondoordachte reacties van sommige broeders.
  Of het nou blanken of suri’s zijn die naar suri komen is altijd goed voor het land, economie en voor de Surinamers zelf.
  Zoals aanleg van wegen verbeteren van infrastructuur etc.
  Levert altijd geld in het laatje. Alleen, zolang het allemaal “zwart’ wordt betaald, dan gaat het land nooit op vooruit.
  Maar tja, als onze landgenoten zelf geen belasting en btw afdraagt is de vooruitgang nihil.


  Maak melding

 40. @ Johan,

  Ik volg niet echt het weer van NL.
  Maar met “bevroren” bakra’s bedoel ik spierwitten benen en wat stijfjes lopende. Dat is de fase voor de muggebulten en voor het langzaam rood verkleuren.
  M.a.w. net geland


  Maak melding

 41. @Wan Pipel en Panli,

  heel goede analyse . ik hoop dat de beleidsmakers in Su jullie posting ook lezen .je hebt heel wat zonnige landen die flink wat verdienen aan de zon maar in Su is men daar nog achter gekomen . ook de criminaliteit zal deze branche in Su de das omdoen want een ieder die daarmee geconfronteerd wordt ,vertelt het door en dat is de slechtste reclame die je kan hebben en gratis ook nog .


  Maak melding

 42. Jojo, gij wilt opnieuw een wiel gaan uitvinden terwijl er al concepten klaarliggen die met een beetje aanpassing in Suriname geïmplementeerd kunnen worden.Ik herken bij u de NPS aanpak. Na 50 jaar nog niets bereikt. In de toeristensector moet men geen ongeschoolde en halfgeschoolde mensen aanstellen. Het gaat om een belangrijke sector binnen de dienstverlening. In Suriname moet men goedgeschoold personeel aantrekken en vervolgens deze mensen toelaten op opleidingen in de toeristensector. InHolland en ROC’s in Nederland hebben goede opleidingen op dit gebied. Suriname kan zeker met deze instellingen ondersteuningsafspraken maken.

  M.b.t. het toetsel van de SLM kan ik alleen zeggen dat het toestel haar diensten bewijst. Zolang de MO meer zijn dan het BEP wordt het toestel rendabel ingezet.


  Maak melding

 43. Wat een ondoordachte reacties van sommige broeders.
  Toerisme is in principe altijd goed voor de verdere ontwikkeling van een land als Suriname. Alleen de mentaliteit moet anders. (als voorbeeld Kaap Verdie, Cuba en Thailand) Te beginnen bij de aankomst op Zanderij de paspoortcontrole. De vriendelijkheid is hier ver te zoeken. Veiligheid voor burgers. (weg met al die “diefijzers”) Betalen van btw en belasting.


  Maak melding

 44. Ach ja,

  Er moeten meer suri ś uit de vorige eeuw benoemd worden op hoge posities, omdat ze over een uitstekend strategisch vermogen bezitten.

  Het is gastvrijheid en klantvriendelijkheid.

  Jan Modaal in Nederland die gaat met zijn gezinnetje naar Japan en inderdaad de Malediven, Australië of op Safari tour, circa 4500€ per persoon, exclusief maaltijden.

  De rest reist via tui zéér voordelig 2 voor de prijs van één.

  En de superrijken; come again, Lachmising? gaarne RTLZ bekijken: ”Hoe de rijken reizen”.

  “In het binnenland zijn maar weinig oorden goed genoeg aangekleed. Er is dus veel ruimte voor groei.” Dit klopt wel.


  Maak melding

 45. Alsof de Surinaamse toerist in Nederland in een hotel verblijft. Niet dus, want die verblijven evengoed bij familie/vrienden/kennissen, maar wat is daar mis mee? Bovendien ken ik genoeg Surineds die in Suriname wel degelijk in een hotel verblijven of een appartement/villa huren, dus hoezo zo gratis? Bovendien als wij uitgaan in Suriname met familie, dan betalen wij voor entree en eten/drinken en bij shoppen soms ook een leuke kledingstuk voor diegenen die meegaan shoppen. Dat zie ik een bakra niet doen, die betalen puur voor zichzelf en denken niet aan de medemens. We geven genoeg uit in Suriname met zn allen, dus niet alleen de zgn. “echte” blanke toerist


  Maak melding

 46. RobG

  Ik vind het wiel niet uit ik reageer van uit en studie van Carl Bro omstreeks 2005 die ik in 2007 gebruikt heb om SLM (Cairo) het zelfde voor te houden wat men nu doet.
  Al in 2005 hebben wij het dilemma van het Surinaamse Toerisme door zien. Helaas (stom va de toenmalige regering) wilde men geen erfpacht garanderen voor 30 jaar van een interessante locatie bij Paramaribo.

  Nu schermt u plotseling met goede opleidingen in Nederland bij Inholland en Roc’s. Beste RobG top toerisme kan alleen met een topmanager van een Nederlandse Hotel school gedraaid worden de rest moet lokaal personeel zijn omdat het arbeids intensieve SERVICE betreft (lage lonen) en dat kun je niet uit Nederland importeren. Bedrijfseconomie is bij u slechts THEORIE en niet iets van hoe medewerkers en klanten functioneren.

  “M.b.t. het toetsel van de SLM kan ik alleen zeggen dat het toestel haar diensten bewijst. Zolang de MO meer zijn dan het BEP wordt het toestel rendabel ingezet.”

  Ook hier vliegt u letterlijk de bocht uit met aannames. U neemt aan dat het toestel haar diensten bewijst en dat het rendabel is zolang MO meer zijn dan BEP.

  Pure onware aannames aangezien SLM onrendabel is. Luistert u maar naar de teksten van haar CEO die het winstgevend moet maken.

  RobG om een widebody rendabel te maken moet deze minimaal 4000 uur per jaar vliegen (in de lucht zijn) ofwel elke dag het hele jaar rond 11 uur per dag.

  Met 5 vluchten per week en zonder onderbrekkingen voor onderhoud zou de business case met 4.940 uur per jaar aardig kloppen ware het niet dat SLM per vliegtuig 2 maal meer personeel in dienst heeft dan bij voorbeeld KLM.
  Het zou ook kloppen indien het onderhoud gewoon op Schiphol plaats zou vinden en niet op Malta.
  Het zou ook kloppen indien er geen vervangende vliegtuigen gehuurd moesten worden met volledige benamingen. etc. etc.

  RobG u zwetst uit uw nek.


  Maak melding

 47. Ja Indianen, vrees maar! Want de blanken uit Holland komen met spiegeltjes en kraaltjes en jullie zijn er nog steeds dol op. De herkolonisering van Suriname is begonnen onder leiding van Robbi.


  Maak melding

 48. Jojo, bewust verdraaid gij mijn mening. Denk gij dat de regering van Suriname geld toe moet leggen op elke vlucht van de SLM? Gij onderschat ook de factor scholing. Ik kom vaak op de Antilliaanse eilanden en op Curaçao en ik moet constateren dat veel hotelpersoneel uit Nederland komt. Weet gij waarom?


  Maak melding

 49. Deze figuur is een Extreem Domme YO KOE !

  Kom aub met de door een gedegen accountant samengestelde en getekende jaarverslagen en jaarstukken van de SLM, alvorens IETS te beweren over de financiele positie van de SLM !

  YO KOE, SLM is net als de staat Sranan financieel uitgehold, heeft teveel personeel in dienst en wordt in-efficient gerund etc !

  Dus luchtvaartdeskundige, EXTREEM DOMME YO KOE, GO SRIBI YERE !!!


  Maak melding

 50. Hahaha. Het is algemeen bekend dat men de komst van toeristen ook de prostitutie toeneemt, hahaha. Die toeristen moeten toch hun zaad ergens kwijt? Hahaha. Zomaar op straat lozen kan tot een flinke boete, een pak slaag en opsluiting leiden, hahaha. Dus maar veilig ergens lozen waar ze het niet kunnen terugvinden, hahaha.


  Maak melding

 51. @ RobG

  “Ik kom vaak op de Antilliaanse eilanden en op Curaçao en ik moet constateren dat veel hotelpersoneel uit Nederland komt. Weet gij waarom?”

  Weer zwetst u maar wat.
  U gaat zeker naar van der Valk maar niet naar Kura Hollanda of Avila Beach.
  U vergelijkt weer eens appels met peren. Geoliede massa industrie met niche markten waar het verschil zit in de glimlach en extra aandacht en smetteloze ambiance.

  RobG u begrijpt niet wat het verschil is tussen 2 en 3 sterren van Michelin en begrijpt niets van hospitality

  RobG over de hele wereld zitten de Nederlandse hotelmanagers in de top. Maar u moet een zon strand bulk omgeving niet vergelijken of implementeren naar en niche eco natuur omgeving als Suriname.
  Curacao is Europees en Aruba is Amerikaans beste RobG en dat verdraagt meer expats, Die zijn ook noodzakelijk omdat het aantal Toeristen op die eilanden een tot 50% van de bevolking kan oplopen.
  Het gevolg is dat er een enorme productiviteit gerealiseerd moet worden iets wat juist in eco resorts (relaxter) veel minder een issue is.

  RobG u geeft aan slechts een oppervlakkige waarnemer te zijn.


  Maak melding

 52. boelshit liegen en bedriegen in de luchtvaart is moordend. Dat weet de directeur wel of Niet soms.

  Mensen onnodig lang laten wachten op JAP,
  Zonder eten en drinken


  Maak melding

 53. Ik ben voorzitter van de Surinaamse Business Club geweest en ben met verschillende handelsmissies naar Suriname gegaan. Als oud-notaris had ik ook een hele grote “Suriname Praktijk” Ik weet dus als geen ander welke mogelijkheden Suriname kent. Wij hebben ook geprobeerd in Suriname één ondernemersloket op te zetten zodat niet alle ondernemers van het kastje naar de muur gezonden worden en het op een gegeven moment gewoon niet meer zien zitten en afhaken met hun voorgenomen ondernemersplannen. Zowel op toeristisch gebied als op landbouwgebied bestond heel veel interesse. Maar alle inspanningen komen op een dood spoor terecht. Voorts speelt inderdaad het probleem van capabel en geinteresseerd personeel.
  Men leeft vaak nog alleen nog met de gedachte: ” wat is goed voor mij in plaats van wat is goed voor mijn land Suriname !” Bovendien vraagt men buiten alle officiële kanalen om een zogemaamde “bemiddelsvergoeding” (of zullen wij het beestje een andere naam geven ?) voor te bewijzen diensten.
  Als je in Torarica in de lounge zit en je spreekt daar mensen dan zegt bijna iedereen je verder op weg te kunnen helpen en alles snel te kunnen regelen omdat men tot de familie kring van- of heel dik bevriend is met President Bouterse dan wel andere hoge regeringsfunctionarissen kent.

  Men kan nu eenmaal niet de gehele dag achter het bureau met airco blijven zitten en rijst met rotti en pastijtjes eten. De handen moeten uit de mouwen gestoken worden en dan moet je er op uit. Inderdaad moet men een voorbeeld nemen aan de organisatie en toeristvriendelijkheid bij Torarica. Alle overige toeristische instellingen en attracties kunnen daar een voorbeeld aannemen en zonder deze cultuuromslag bij andere toeristische trekpleisters zullen er zeker niet uit Nederland toeristen komen behalve diegenen die op familiebezoek gaan.
  Ik blijf bereid om waar nodig te adviseren hoewel ik zelf langzamerhand ook wel een beetje moedeloos geworden ben.

  mr P.F.W. Sebök, oud-notaris


  Maak melding

 54. geachte heer Sebok

  Wij spreken uit de zelfde ervaringen. Het is o, moedeloos van te worden hoe mensen die echt een paar deuren van de president zitten proberen baksjish te incasseren zonder prestaties te leveren.

  Al heb je de baksjish in het business plan verwerkt ze werken alleen maar bij betaling vooraf en niet op basis van eerst produceren en dan honoreren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES