donderdag, mei 30, 2024
HomeOnderwerpenEconomieConsumentenkring Suriname bezorgd om duurdere importkip

Consumentenkring Suriname bezorgd om duurdere importkip

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 jul – De regering heeft het importtarief voor kippenvlees verhoogd met veertig procent. De Consumentenkring Suriname, CS, gelooft niet in de officiële lezing dat de consument er beter van wordt. Niet omdat lokale kippenkwekers meer ademruimte krijgen, betekent het voordeel voor consumenten. “Het lijkt er in feite op dat de invoerrechten omhoog worden gebracht, gewoon om prijzen te verhogen.”

De maatregel komt geen moment over als helemaal voordelig voor de consument. De regering en de kwekers zien de lokale productie van kippenvlees omhoog schieten. We zullen komen in een situatie, waarbij de buitenlandse kip nog steeds goedkoper zal zijn dan die binnenlandse kip. Ik weet niet of deze maatregel de juiste manier is om de kipsector te reguleren”, zegt CS-voorzitter Albert Alleyne tegenover Dagblad Suriname.

De vrees is vooral dat de kwekers vrijspel krijgen. Hun jarenlange pleidooi voor hogere importtarieven op goedkoper buitenlands vlees zou alleen daarom te doen zijn. De prijzen kunnen worden opgeschroefd en op kwaliteit hoeft niet meer te worden gelet. Met enkel een prijsverhoging is de branche niet geholpen. “Kippentelers of verkopers moeten werken aan de kwaliteit en de kwantiteitsverhoging”, aldus Alleyne.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

48 REACTIES
 1. Toen ik opgroeide in de jaren 60/70 werd er heel veel geplant,werden er kippen en doksen gekweekt op een hoop percelen in SWITI Sranan.Wat is hiermee gebeurt.Deze buitenlandse fowroes worden in gespoten zodat ze snel groeien en ook snel worden verkocht.Weet wat u eet.


  Maak melding
 2. Dit is gewoon een ordinaire belastingmaatregel in het voordeel van de staat Suriname. Het klopt gedeeltelijk dat de kippenkwekers in Suriname wat ademruimte krijgen, maar het gevolg hiervan zal zijn dat het buitenland de productie van de plofkippen zal opvoeren om hun prijs te verlagen (kwestie van vraag en aanbod). De hele Surinaamse kippenteelt moet op zijn kop om het buitenland te kunnen beconcurreren en tegen een lagere prijs te produceren. Een simpele verhoging van de invoerrechten op importkip zal de kippenteelt in Suriname niet goedkoper maken. Het probleem zit hem in de hele bedrijfskolom (van kippenei tot slachtkip) en de productie van eigen goedkope kippenvoer.
  Toch blijf ik erbij dat de Surinaamse kippen veel lekkerder zijn dan de geïmporteerde (kankerverwekkende) plofkippen vol antibiotica en groeihormonen.


  Maak melding
 3. Deze verhoging verdienen alle oerdomme paarse dwaze debiele idioten die rovers, boeven, moordenaars, drugsbonzen en leugenaars vereren en aanbidden. Leugenaars met het uiterlijk van een awariedomrie en boeven met het uiterlijk van Boefdraad. Wo ka, de paarse generatie stommelingen krijgen het in de nabije toekomst paars verdoemd moeilijk te overleven met het aflossen van de ddb duivels megaschulden. 1 kip wordt weer als in 1000 ..hihi 100.000. Wo ka.


  Maak melding
 4. Deze verhoging verdienen alle oerdomme paarse dwaze debiele idioten die rovers, boeven, moordenaars, drugsbonzen en leugenaars vereren en aanbidden. Leugenaars met het uiterlijk van een awariedomrie en boeven met het uiterlijk van Boefdraad. Wo ka, de paarse generatie stommelingen krijgen het in de nabije toekomst paars verdoemd moeilijk te overleven met het aflossen van de ddb duivels megaschulden. 1 kip wordt weer als in het jaar 1999 voor 2020 ..hihi 100.000. Wo ka.


  Maak melding
 5. Pure bangmakerij. Surinamers gaan in Su wekelijks naar feesten, er is genoeg geld. Ik wou dat ik net als de Surinamers in Dubai, net zoveel kon uit kon gaan in Nederland. Dat stukje kip is niet duur


  Maak melding
 6. Waarom is alles zo duur geworden in Su.?
  Ik hoorde via via dat een kip momenteel 70 srd kost in Su. Omgerekend is dat bijna € 10. In Nederland kan je hiermede een kalkoen kopen want de prijs van een plofkip ligt tussen de 2 en 4 euro’s. Met andere woorden: in Suriname is jouw daalder een gulden waard.


  Maak melding
 7. Hai baja na so wi go pina moro vara. Baas beng mek oenoe singi a ndpleus wi stree go moro vara, ma nou na wi ka pina moro vara. Ondanks de steeds verhogende belastingsmaatregelen is de staatkasbodem bjjna leeg. Pe a moni go? De oerdomme ndp verarmde paarse dombo’s weten het, is bij baas en ndp stinkend rijke paars misdadig elite adviseurs en roverheid. En tock kkagen ze niet en blijven thuis luieren en de paarse werkeloze jeugd maar stelen en roven. Neks no fout, misdaad loont, kijk na baas en Lon. We wordt net als hen, misdadigers. Wo ka. Oma taki, ndpers zijn de oorzaak van de misdaad en armoede vloek die verder om zich heen blijft grijpen. Opa zugtoe, paars crimineel misdadig tuig is wederom de macht gegeven door het stomste volk op deze Aarde, de ndpers, aanhangers van de nationale dom, dwaze, debiele, dujvelse, dieven, drugs, demonen, dedesma, dagupoepe partij met als misleider die land en volk paars misdadig doet lijden in zijn steeds paars misdadig verwordende maatschappij, Surboubabwe. Wo ka.


  Maak melding
 8. Ja als er geen surinaamse huiskip is en importkip niet te betalen is rest er alleen nog boomkip.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 9. Het stuk wat is geschreven klopt niet eens.
  De importheffing wordt niet met 40% verhoogd maar met 100%. Van 20% naar 40%.

  Ik lees net kip 70 SRD? Misschien bij Choi…net gisteren twee sranan fowru gekocht voor ca. 70 SRD samen, dus ca. 35/st.

  Het wordt tijd dat we zelf ons kippenvoer gaan produceren en vooral ophouden alles te linken aan de dollar.

  De prijs van kippeneieren wordt momenteel bepaald via de dollarkoers….koers op prijs op…koers laag…prijs laag. We leven in Su niet in US. De verkopers/kwekers maken er een potje van. Zij willen alles om kunnen zetten in dollars.
  Ik ga er van uit dat de sranan fowru vanaf 1 augustus 20% duurder zal worden en dat het prijsverschil tussen import en eigen productie hetzelfde blijft. Het enige voordeel dan is een hoger opbrengst (100%) van de importheffing voor Lanti. Maar wie steelt er dan wekelijk van de consument: Lantie of toch de kwekers/verkopers?


  Maak melding
 10. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Het stuk wat is geschreven klopt niet eens.
  De importheffing wordt niet met 40% verhoogd maar met 100%. Van 20% naar 40%.

  Ik lees net kip 70 SRD? Misschien bij Choi…net gisteren twee sranan fowru gekocht voor ca. 70 SRD samen, dus ca. 35/st.

  Het wordt tijd dat we zelf ons kippenvoer gaan produceren en vooral ophouden alles te linken aan de dollar.

  De prijs van kippeneieren wordt momenteel bepaald via de dollarkoers….koers op prijs op…koers laag…prijs laag. We leven in Su niet in US. De verkopers/kwekers maken er een potje van. Zij willen alles om kunnen zetten in dollars.
  Ik ga er van uit dat de sranan fowru vanaf 1 augustus 20% duurder zal worden en dat het prijsverschil tussen import en eigen productie hetzelfde blijft. Het enige voordeel dan is een hoger opbrengst (100%) van de importheffing voor Lanti. Maar wie steelt er dan wekelijk van de consument: Lantie of toch de kwekers/verkopers?


  Maak melding
 11. Altijd op woensdag dat WKN moeite heeft met het plaatsen van posts?
  Is de moderator/administrator die er woensdag zit soms wat partijdig?


  Maak melding
 12. @Kevin

  Het wordt tijd dat we zelf ons kippenvoer gaan produceren en vooral ophouden alles te linken aan de dollar.

  —————————————————————————–

  Dat kan alleen als mensen vertrouwen hebben in de eigen valuta. En na de enorme devaluatie is dat natuurlijk weg.


  Maak melding
 13. Als men in euro wil verdienen of dollars ga dan lekker in Europa of de US wonen.

  Hetzijn diezelfde mensen die valuta massaal opkopen om het land te destabiliseren en vervolgens toeteren dat ze geen vertouwen hebben in de SRD!?
  Helaas voor hun is dat ze nog niet gelukt.
  Nu proberen ze het dus anders……import fors verhogen en de winstmarges verdubbelen…….criminelen zijn het…hoe zeggen ze dat in NL: “Jodenstreken”!?


  Maak melding
 14. Hetzijn diezelfde mensen die valuta massaal opkopen om het land te destabiliseren en vervolgens toeteren dat ze geen vertouwen hebben in de SRD!?

  Helaas voor hun is dat ze nog niet gelukt.


  Maak melding
 15. Nu proberen ze het dus anders……import fors verhogen en de winstmarges verdubbelen…….criminelen zijn het…hoe zeggen ze dat in NL: “Jodenstreken”!?


  Maak melding
 16. Nu proberen ze het dus anders……import fors verhogen en de winstmarges verdubbelen…….criminelen zijn het…hoe zeggen ze dat in NL: “J*denstreken”!?


  Maak melding
 17. Kevin
  De importheffing wordt volgens jou verhoogd met 100%. Weet je dit zeker? Bron?
  Verder stel je dat de consumentenprijs zal stijgen met 20%. Hoe kom je hieraan? Heb je gegevens over afzet?
  Tegelijkertijd stel je dat de prijs van niet-geïmporteerde kip ook met 20% zal stijgen (prijsverschil blijft gelijk).
  Vervolgens trek je de conclusie dat Lanti de enige is die financieel voordeel zal behalen.
  Je laat ook nu weer de afzet respectievelijk de afname van de afzet (onder andere import).

  Teveel aannames


  Maak melding
 18. wat de moderator betreft:
  Als je op de lap of pc post geen probleem. maar met je mobiel dan duurt het erg lang of wordt het niet geplaatst. Dit is geen censuur, maar een feilen


  Maak melding
 19. @Kevin

  Ook de normale bevolking (dus niet de groothandelaren) hebben weinig vertrouwen in de SRD. Jij woont toch ook in Suriname net zoals ik? Dan hoor je om je heen toch wel de zorgen over de koers? In mijn omgeving is er best veel angst voor weer een devaluatie. Dit is funest voor het consumentenvertrouwen en verlamt de economie.


  Maak melding
 20. @Pico

  De importheffing gaat van 20% naar 40% (is 100%) bron HI

  Dat van die prijsverhoging is een voorspelling:
  Stel import kost iets 100 + 20% importheffing (oud tarief) dan is de verkoopprjs voor winst 120 + winst ad 100% = 240

  Nu met de verhoging 100 + 40% = 140 + winst ad 100% = 280.

  Dus oude prijs: winst (voor aftrek etc) 120
  Nieuwe prijs: winst (voor aftrek etc) 140
  Prijsverhoging: ca. minimaal 16%

  Daarnaast:
  1 kg boutjes buitenland ca 13,00
  4 kg sranan fowru ca. 21,00
  Prijsverschil 8,00

  Nu wordt dus de buitenlandse kip duurder
  1 kg boutjes buitenland wordt dan ca, 15,50
  1 kg sranan fowru? ik denk zelf en voorspel minimaal 23,50

  Prijsverschil minimaal 8,00 maar denk eerder 10,00

  Nu zal je vragen hoe ik aan die 100% winst kom? Algemene winstmarge hier in su…je koop voor 10 en verkoopt voor 20.

  Dus als iets verhoogd wordt van 10 naar 15 wordt de verkoop: jawel: 30 verschil….5,00 meer “winst” voor de verkoper. En die zelfde mensen toeteren zo hard dat lanti steelt…….

  De importeurs en verkopers stelen……..


  Maak melding
 21. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  @Pico

  De importheffing gaat van 20% naar 40% (is 100%) bron HI

  Dat van die prijsverhoging is een voorspelling:
  Stel import kost iets 100 + 20% importheffing (oud tarief) dan is de verkoopprjs voor winst 120 + winst ad 100% = 240

  Nu met de verhoging 100 + 40% = 140 + winst ad 100% = 280.

  Dus oude prijs: winst (voor aftrek etc) 120
  Nieuwe prijs: winst (voor aftrek etc) 140
  Prijsverhoging: ca. minimaal 16%

  Daarnaast:
  1 kg boutjes buitenland ca 13,00
  4 kg sranan fowru ca. 21,00
  Prijsverschil 8,00

  Nu wordt dus de buitenlandse kip duurder
  1 kg boutjes buitenland wordt dan ca, 15,50
  1 kg sranan fowru? ik denk zelf en voorspel minimaal 23,50

  Prijsverschil minimaal 8,00 maar denk eerder 10,00

  Nu zal je vragen hoe ik aan die 100% winst kom? Algemene winstmarge hier in su…je koop voor 10 en verkoopt voor 20.

  Dus als iets verhoogd wordt van 10 naar 15 wordt de verkoop: jawel: 30 verschil….5,00 meer “winst” voor de verkoper. En die zelfde mensen toeteren zo hard dat lanti steelt…….

  De importeurs en verkopers stelen……..


  Maak melding
 22. @Paul

  De enige mensen die ik hoor klagen zijn van een bepaalde Politieke Partij.
  Diezelfde groep heeft door massaal opkopen van valuta de koers opgestuwd in een poging het land te destabiliseren. Bijkomstigheid is dat ze daar behoorlijk op hebben verdiend.
  Het is ze niet gelukt en met de maatregelen die inmiddels door de banken zijn genomen wordt hun dat veel moeilijker gemaakt. Het is ook diezelfde groep die hun winsten direct doorsluizen naar het buitenland. Ook dat is ze inmiddels een stuk moeilijker gemaakt en lopen ze meer risiko omdat ze dat niet of nauwelijks nog giraal kunnen doen.

  Wat ik zie in de winkels (met name de “Media Markten” van Su) etc dat de prijzen nog steeds hoog zijn maar reeds fors gekelderd.
  Wat ik zie is dat o.a Tulip hun prijzen zodanig hebben gedropt dat ze op sommige punten zelf goedkoper zijn dan de chinees.
  Wat ik zie is dat er zich langzaam concurretie ontstaat en dat de surinamer kritischer wordt waar hij gaat kopen.
  En wees eerlijk hetzelfde pruduct bij de ene chinees te koop voor 2 SRD en bij de ander voor 4 SRD?
  Wat ik zie was dat de koers kunstmatig opm 3,35 SRD/Dollar werd gehouden en dat dat niet meer kan.
  Wat ik zie is dat een bepaalde groep daar behoorlijk misbruik van maakt om “zieltjes” te winnen voor politiek gewin.

  Wat ik niet zie: Verdere devaluering van de SRD. Daarvoor zijn er voldoende stappen genomen.


  Maak melding
 23. @ Paul, vertel het maar, maar het is meestal/altijd op de woensdag……en vooral als je niet negatief bent over Bouta&Zn maar wel negatief over bijvoorbeeld de Olifanten Partij


  Maak melding
 24. Opzich economisch gezien geen verkeerde maatregel, het kan de invoer van buitenlandse kip verminderen en de staatskas eord extra gespekt.
  Het nadeel komt voor de bevolking als de surinaamse kippenkwekers niet onder de prijs van de buitenlandse kip gaat zitten zodat hey aantrekkelijker Word om Surinaamse kip te kopen i.p.v die buitenlandse, de regering moet de kippenkwekers te gemoet komen met een soort van subsidie bijvoorbeeld op voer voor dr kippen voor deze kunnen ze een deel van het geld gebruiken dat dr vehoogde invoerrechten opleveren.
  Dit zou een goede zet zíjn als t allemaal lukt


  Maak melding
 25. Over de Surinaamse kip valt veel te schrijven.

  Historie:

  Het begon eigenlijk in de jaren 60 toen er ineens een enorme kippen schaarste in Suriname was. De consumenten beschuldigden de kippenboeren ervan de kippen te hamsteren en een tekort te creëren om zodoende de prijzen op te drijven. Om toch nog uit de impasse te geraken kregen enkele importeurs van de overheid toestemming op kip te importeren. De beroemde periode van de “back and neck” deed zijn intrede in Suriname. Dat is kip waarvan alle kipdelen waren verwijderd. Het was werkelijk de overgebleven ruggengraat inclusief nek van de kip. Die kip was bij lange na niet zo lekker als de Surinaamse kip, maar we hadden kip en liefst tegen een hele lage en betaalbare prijs. Voor mensen met een laag inkomen een enorme uitkomst. De kippen schaarste verminderde daarna, maar de importen werden niet stop gezet. Toen gebeurde er een heleboel dingen. Ik vertrok uit Suriname voor verdere studie, de staatsgreep met alle toeters en bellen was een feit en het leek alsof het leven in Suriname tot stilstand was gekomen op het gebied van de kip.

  In het buitenland echter deed men enorme ontdekkingen. De megastal, waar miljoenen kippen gehuisvest werden, was een feit. Antibiotica en groeihormonen werden ontdekt en de plofkip kwam in de plaats van de Back and neck. De kip werd drie tot 4 keer groter dan de Surinaamse kip en kon dus tegen een hele lage prijs worden verkocht. Ook kregen de Europese kippenboeren miljoenen aan subsidie. Iets wat tot nu toe nog onbekend is in Suriname. De Europese markt raakte verzadigd en men ging ertoe over de plofkip te exporteren.

  De huidige situatie

  Intussen is men in Europa verzadigd geraakt van de plofkip en is de consument weer geïnteresseerd geraakt in de vrije uitloopkippen. Zeg maar de wijze waarop de kip in Suriname wordt gekweekt. De Kippenboeren begonnen hun overtollige plofkippen wereldwijd te dumpen. In Ghana waren op gegeven moment zelfs alle kippenboeren van het toneel verdwenen. Gelukkig dat één van de presidenten de kippensector in bescherming heeft genomen en de geïmporteerde kip heeft verbannen. De markt in Ghana is intussen hersteld. Als Suriname geen beschermende maatregelen treft zal zij ook de weg van Ghana opgaan.

  Toen ik met deze problematiek geconfronteerd werd ben ik zoals gebruikelijk gaan rekenen.
  Ik moest gaan zoeken naar een oplossing om in Suriname niet alleen de geïmporteerde kip weg te concurreren, maar ook zoeken naar een manier om de prijs van het kippenvlees zo laag mogelijk te doen zijn.
  Ik ga u niet lastig vallen met mijn ondernemingsplannen, daar deze niet meer kloppen vanwege de enorme verhoging intussen van de prijzen van elektra en water. Toch wil ik een tipje van de sluier voor u oplichten.
  Op basis van de cijfers over Suriname heb ik het aantal kippen berekend dat jaarlijks door de Surinamers worden geconsumeerd. Op basis van deze jaarconsumptie heb ik het aantal kippen wat dagelijks in Suriname wordt gegeten afgeleid. Deze dagelijkse behoefte was dus uitgangspunt van al mijn berekeningen. Om de prijs zo laag mogelijk te houden moeten wij niet alleen alles zelf doen, maar ook -net als het buitenland- zo veel mogelijk produceren. Overtollige kippen moeten worden geëxporteerd.

  Om dat te kunnen heb je nodig: een heel groot areaal grond (we hebben het over vrije uitloopkippen). In verband met mogelijke uitbraken van kippenziekten en besmettingsgevaar moet dit niet een heel groot terrein zijn, maar diverse terreinen gespreid over heel Suriname gebeuren.
  We hebben natuurlijk een redelijk aantal kippen en hanen nodig voor de productie van broedeieren. We hebben broedmachines nodig voor het uitbroeden van de eieren. Broedeieren hebben 21 dagen nodig om uit te komen. Ter voorkoming van stagnatie doen wij er goed aan om zeker 25 broedmachines met een capaciteit van 60.000 eieren aan te schaffen. De broedmachines werken geheel automatisch en kosten ongeveer € 50.000 per stuk. Daar een kip ongeveer 45 dagen nodig heeft om slachtrijp te zijn en een gewicht van ongeveer 1 kilo te halen, hebben wij om stagnatie in de productie te voorkomen zeker 45 kippenrennen nodig met een capaciteit van 100.000 kippen nodig (rekening houdende met uitbreidingsmogelijkheden). Ook hebben wij fabrieken en koelruimten nodig om de kip en kipdelen voor consumptie en export klaar te maken en te bewaren.

  En nu komen wij bij het grote probleem: voeding.
  Zoals ik al zei hebben wij een heel groot areaal nodig om de kippen te houden en ook om het voer te produceren. Om wat voor voer het gaat laat ik aan u over. Om dit te produceren hebben wij machines nodig die ploegen, eggen, bemesten, zaaien en oogsten. Zo’n machinelijn kost ongeveer 1 miljoen euro. Omdat in Suriname te lang gewacht moet worden op reserveonderdelen en gelet op de geografische spreiding van het kippenbedrijf is het wenselijk om met meerdere machinelijnen te werken. Natuurlijk heb ik meerdere risico beperkende maatregelen in het plan verwerkt. Zoals beregeningsapparatuur. Om dit te bereiken zullen wij moeten beschikken over eigen waterleiding en energiecentrales.
  Ergo: we hebben dus nodig:
  1, een groot areaal
  2. Afhankelijk van hoe groot het plan wordt opgezet 2 tot 10 miljoen euro’s.
  3. Er kunnen meerdere schaduwbedrijven worden opgezet ( multibedrijvencomplex), zoals visteelt, veeteelt, honing, kalkoenen, struisvogels. etc.

  De kip is dus nog niet verloren in Suriname.


  Maak melding
 26. bakramang, je kent sur nog niet zo best, ze verkopen jonge papegaaien in felle zon evenals leguanen.
  de kwekers weten zelfs niet dat plofkippen uit schappen in ned.zijn , ze doen precies het omgekeerde zoveel mogelijk kg halen uit een kip, money making bisness
  dierenleed ? hebben ze nooit van gehoord.
  ik eet kippen welke rondhuppelen met voldoende ruimte
  het is een soort maffiabende geworden hier met steekpenning


  Maak melding
 27. Bakramang.
  Niet weer subsidie.
  De overheid verhoogt het importtarief, maar moet dan ook aanvullende maatregelen nemen.
  Doordat importkosten stijgen neemt het aanbod van het buitenlandse product op de markt af. Hierdoor stijgt de prijs van dit product (Pbui).
  Als het importtarief hoog genoeg gesteld wordt zal het binnenlands product (Pbinn) relatief goedkoper zijn.
  De vraag naar het binnenlands product neemt toe ten koste van het importproduct.
  Om te voorkomen dat Pbinn toeneemt moet er een maximumprijs worden gesteld.


  Maak melding
 28. De overheid moet maar met meer van dit soort maatregelen komen.De eigen productie moet gestimuleerd worden zodat de import van de bijvoorbeeld dure importkip afneemt. Suriname krijgt hierdoor ook minder betalingsverplichtingen aan het buitenland.Minder valuta gaat door deze maatregel naar het buitenland.


  Maak melding
 29. Rob,
  Ik ben het geheel met je eens.

  Kevin
  Ik denk dat ” lanti” wel degelijk erop vooruit gaat. Echter minder dan waar ze op rekent.
  Als Lanti er niet op vooruit zou gaan, had ze geen tarifaire maatregel genomen, maar een non- tarifaire. Bijvoorbeeld een importquotum.
  Er zou dan een maximum hoeveelheid kip mogen worden geimporteerd. Het effect op de markt zou hetzelfde zijn.
  Lanti zou in dit laatste geval er niet opvooruit gaan.
  Toch opteert ze niet voor deze maatregel.
  Reden? Aan invoerrechten wordt geld verdiend
  En dat mag!


  Maak melding
 30. Eerst starten met bestudering binnenlandse en buitenlandse markt inzake KIPPENPRODUCTIE en KIPPENAFZET !

  Stel Kwaliteitseisen aan Kippen die worden verkocht in Sranan !

  Bestudeer hoe er voldoende binnenlandse Kipproductie tot stand kan komen van goede kwaliteit, zodat er ook export kan plaatsvinden !

  Spekken van de overheid alleen is geen goed uitgangspunt om het beleid te wijzigen !

  Werk ook aan BESCHERMING van de Consument, want KIP is een basisproduct in Sranan !

  PS : Het niet bestuderen van markten en onkunde hebben het Cassaveproject en fabriek doen MISLUKKEN !

  De staat heeft te weinig VALUTA, omdat al onze Reserves zijn verkwanseld door de machthebbers, met Niet-productieve uitgaven !

  De Paarse ongedekt-gelddrukkers, trachten wederom ANDEREN te beschuldigen, terwijl zij het zijn die door WANBELEID onze munt en reserves hebben VERNIETIGD !

  Er zijn ondanks het VERDAMPEN van MILJARDEN, zijn de Paarse machthebbers niet in staat gebleken Nieuwe producten/productie te realiseren !

  Integendeel is de Sranan economie gekrompen !


  Maak melding
 31. @Kevin

  @ Paul, vertel het maar, maar het is meestal/altijd op de woensdag……en vooral als je niet negatief bent over Bouta&Zn maar wel negatief over bijvoorbeeld de Olifanten Partij
  —————————————————————————

  Ik ben behoorlijk paars maar ik heb nog nooit een probleem gehad met posten hier. Daarom denk ik echt dat het een technisch dingetje is.


  Maak melding
 32. Srafu, het zou al prachtig zijn als de binnenlandse kipproductie de Surinaamse consumptie zou dekken. Wat de overheid moet doen is de import van kip uit het buitenland aan banden leggen en dit moet een stimulans zijn voor mensen om meer kippen te houden voor de verkoop.Mensen kunnen hiermee goed verdienen. Ik kan me nog uit mijn kinderjaren herinneren dat mijn vader zijn eigen broedkast maakte. Het was een simpel idee maar het rendement was hoog. Ruim 98% van de eieren kwam uit. Als een aantal personen eigen broedkasten maken kunnen zij de kuikens doorverkopen aan mensen die kippen willen houden. Dit kan al een bijdrage zijn om de inport van kip terug te dringen.

  Trouwens het monotone liedje van jou over verkwanseling van reserves is achterhaald. De kleine reserve van Venetiaan is geïnvesteerd in allerlei nuttige zaken. Ontken dit niet.

  Het probleem rond de cassavefabriek had met tal van problemen te maken. De machines gingen om de haverklap stuk omdat het personeel niet goed was opgeleid om dit soort machines te bedienen. De kapotte machines leverden geen productie met het gevolg dat de boeren lang moesten wachten op de gelden voor de cassavemeel die zij aan de fabriek leverden.Volgens sommigen waren de machines van slechte kwaliteit en dat het heel lang duurde alvorens een monteur uit China kwam om de machines te maken.


  Maak melding
 33. @Johan,

  Een probleem van Su is dat men de kip rond de 2 kg wil krijgen en dus langer dan 6 weken blijft voeren. Wat dus veel te veel voer kost t.o.v. de gewichtstoename.
  Slachtkippen van 6 weken kom je maar zelden tegen. 3 maanden eerder.


  Maak melding
 34. @Johan,

  Een probleem van Su is dat men de kip rond de 2 kg wil krijgen en dus langer dan 6 weken blijft voeren. Wat dus veel te veel voer kost t.o.v. de gewichtstoename.
  Slacktkippen van 6 weken kom je maar zelden tegen. 3 maanden eerder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES