Gratis religieus geschoeid onderwijs Suriname niet helemaal gratis

16
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 24 jul – Het zogenaamde bijzonder onderwijs is weer niet helemaal gratis. Volgens de Fibos, de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname, wordt de ouderbijdrage weer ingevoerd. De afgelopen jaren is gebleken dat niet gerekend kan worden op subsidie van de overheid. Die wordt beloofd, verwacht en blijft meer uit dan niet. De Fibos is het beu en eist weer een ‘bijdrage’ van ouders.

De zogenaamde ouderbijdrage is kort voor de laatste verkiezingen afgeschaft. De bedoeling van een royale overheid was ouders te ‘ont;lasten’. Kinderen moesten blijven genieten van gratis onderwijs. Het maakt dan niet uit of het openbaar onderwijs betreft of onderwijs van de op religieuze leest geschoeide ‘bijzondere’ scholen. “Wij zijn van mening dat leerlingen ernstig worden belemmerd”, stelt de Fibos.

De belemmering heeft alles te maken met het uitblijven van de subsidie. “De schoolbesturen willen af van de onzekerheid, vanwege de verantwoordelijkheid die wij hebben. We zijn ons er eveneens van bewust dat wij de kosten betaalbaar moeten houden, gelet op de economsiche situatie van ons land”, aldus de Fibos. De ouderbijdrage wordt maximaal tweehonderd en vijf en veertig Surinaamse dollar (ongeveer twintig euro).


16 REACTIES

 1. Fibos moet wel het eerlijke verhaal vertellen. De exploitatie van de scholen komt voor rekening van de overheid. Dus de lonen, het gebruik van water en electriciteit komt volledig op rekening vannde overheid. In tijden van economische recessie moet de tering naar de nering gezet worden. Ouders mogen nu ook een kleine bijdrage leveren in de vorm van schoolgeld. Men moet begrip hiervoor kunnen opbrengen. Het rijke Nederland heeft ook studenten leningen laten sluiten. De tijd van gratis deelname aan het onderwijs is zo goed als afgelopen, op enkele uitzonderingen na.


  Maak melding

 2. Weer een subsidie gereserveerd voor de bevolking,wel die subsidie verdwijnt in de zakken van bouta en de ndp hindostaan sardjoe.Zakken vullers zijn het.
  @RobG
  Jou baasje is niet in staat om te zorgen voor een land met zijn 500000 zielen .Nederland heeft miljoenen aan inwoners en dank zij de subsidies die de verschillende sectoren tegemoet komen, draait het land optimaal.
  Ze zijn in Nederland geen zakkenvullers.En nu moet je ophouden want geen enkel ndper gaat naar school en ook niet hun kinderen.Wat betreft onderwijs en medische zorg in Suriname,hou liever je mond dicht.Je denkt dat het geld voor het oprapen ligt voor de ouders of dat het geld groeit aan de bomen?Je maakt je mond alleen maar open omdat het je gegund wordt.Het volk gaat zich aanpassen na een dag of 2 ,en van deze apatische mentaliteit van de surinamers maak je misbruik.


  Maak melding

 3. Ondertussen strijken de twee awariedomries Stef me Anus en Misjiesosoka maandelijks duizenden srdees op aan lonen en subsidies van didibri. Vele oerdomme paarse volgelingen van deze ndp sekte prijzen onder het mom van paarse vrije evangelisatie op de berm van Ocer leve ddb, de ons door god gegeven lijder om ons verder te lijden in zijn paarse hel. Niet de rechtvaardige God heeft ddb gegeven aan deze paarse dommerds maar hun eigen domme moedwillige idiote keuze, neks no fout als baas is mense doder en bankrover of drugsbons we geve hem ook in 2020 weer de vijf, a wiens we ka, baas na lobiwang.


  Maak melding

 4. “Beste robg, u bakt ze weer erg bruin” (een jojo’tje).

  Ik heb niet zoveel geduld, dus @robg, je kletst uit de vette nek!

  Het betreft hier ‘het Bijzonder Onderwijs’; dit is een schaamteloze en gewetenloze actie van deze regering om deze kwetsbare groepen, compleet te negeren.
  En jij keurt dit goed, met één of ander lousy smoes, bah!
  Bah, bah, bah, foei mens.

  Idem dito
  Geen subsidie voor de kindertehuizen.
  Geen compensatie AOW voor de pensioengerechtigden.
  Geen compensatie vergoeding gehandicapten.
  Alweer, O, Ohh my, alweer, gesjoemel met pakketten.
  En wat zegt de minister van asociale zaken: ik kan er niets aan doen als ndp prominenten(ze bedoeld dieven), pakketten verkopen.

  Schaamteloos, zum kotsen.


  Maak melding

 5. Die RobG is helemaal gefrustreerd. Dit is een Surinaamse kwestie. Direct een vergelijking met Nederland. De vergelijking loopt volledig spaak. Suriname moet naar zichzelf kijken


  Maak melding

 6. Boe, ga maar lekker grazen op Groeng Jarie waar het gras zeker groener en malser is. De tijd dat bijna alles gratis werd verstrekt is voorbij.De scholen in Suriname krijgen ontzettend veel geld van de overheid. De mensen die gebruik maken van de onderwijsvoorzienibgen moeten kostenbewust gaan denken. Dat de scholen onderwijs aanbieden en leerkrachten inzetten om onderwijs te geven heeft men te danken aan de overheid. Per leerling wordt ontzettend veel geld uitgegeven door de overheid. Door de veranderende omstandigheden wordt thans een offer van de ouders gevraagd.Mijn inziens is er niets fout aan om te kijken hoe men in het rijke Nederland dit vraagstuk aanpakt.


  Maak melding

 7. @ Ray,

  Ik mis jouw zienswijze in de kwestie:
  -Vp Adhin en de bezopen ex-minister Wolf die op last/bevel
  om staatsveiligheidsreden door veiligheidsmensen gewoon is weggehaald uit het politiestation.
  -De comm. van politie durft zijn bek niet open te maken, alsook
  het OM/PG !!
  -Waar blijft een verklaring van de persdienst van de politie?
  -Ray, hoe staan de zaken van de “Daltons” gebroeders Sibilo ??
  -De corruptie zaken van Telesur/LBB etc.
  Als goed geinformeerde over wat Suriname gebeurd, moet jij wat kunnen vertellen hierover


  Maak melding

 8. -De ouderbijdrage bestond al jaar en dag en met dit geld werden bepaalde zaken gerealiseerd op die scholen zoals materiaal voor de kinderen in de vorm van schriften, pennen ect. Ook als de leerlingen met de school de dagje uit zouden gaan werd dit geld gebruikt. Verder werd dit geld ook gebruikt om bv kapotte wc’s weer in orde te maken.

  Bouterse heeft met zijn populistische geschreeuw geroepen dat de ouderbijdrage afgeschaft gaat worden en dit heeft hij ook gedaan om stemmen te winnen.
  Toen de problemen op die scholen begonnen doordat men de leerlingen geen schriften en dergelijke meer gaven en ook nog dat de school niet meer aansprakelijk was voor een kapotte wc, heeft Bouterse de materiaalkosten ingevoerd en heeft de naam van ouderbijdrage laten vallen, wel moesten de leerlingen hetzelfde bedrag van de ouderbijdrage betalen.

  Nu is de ouderbijdrage weer ingevoerd en verhoogd en de vraag is waar dit geld naar toe zal gaan.

  @RoBG, je schrijft::::::Het rijke Nederland heeft ook studenten leningen laten sluiten.
  In Nederland moet je ook altijd de ouderbijdrage betalen.
  Laat mij jou vertellen dat er regelingen zijn voor ouders die de lening niet kunnen afsluiten en het schoolgeld ook niet kunnen betalen voor hun kinderen. Dit zodat de leerlingen alsnog een studie kunnen gaan volgen.

  Ouders met een minimumloon of een uitkering krijgen gewoon hulp en dit is goed geregeld in Nederland. Het hangt ervan af hoe de ouders hiermee omgaan.

  Men praat ook over de voedselbank in Nederland, maar de overheid bemoeit niet met de voedselbank, het komt van de particuliere instellingen.

  Bouterse zijn populistische gedrag maakt hem vandaag kapot en ongeloofwaardig:::zie nu de ouderbijdrage en de gezondheidszorg waar velen dachten dat zij niet hoefden te betalen.
  Daarom doet Bouterse er alles aan om stemmen binnen te halen in 2020 door een Haïtiaanse markt te openen, straks ook nog een indiaanse markt en nu pakketten verdelen in arme wijken zodat men bedwelmd wordt en toch nog gaat stemmen voor de NDP.

  Bedrijven vertrekken uit het land, maar er staan geen enkele bedrijven in de rij om zaken met Suriname te doen.

  Bouterse zijn leugens worden met de dag erger.
  Ik wens een ieder heel veel succes, maar jammer voor het land en volk.


  Maak melding

 9. Alle ndpers zijn de oorzaak van de paarse kommer en kwel. Ze zijn met hun misleider die hen armoefig laat lijden te beklagen voor de stijgende armoede en maatschappelijk verval. Niemand gaat dit paars misdadig vervloekt volk een helpende hand of steun bieden, wanneer hun duivelse lijder hen dd paarse misere in zal leiden. Niemand, ook de Waarheid en de Gerechtheid niet, want het oerdom paars volk aanbidt ddb en duivelse bende, van awariedomrie tot paarse bonumang. Ndpers hebben in principe de leugen en het onrecht lief door te stemmen op de leugenaar didibri die onrecht en misdaad in zijn vaandel draagt. Ndpers wo ka, wahahaha


  Maak melding

 10. YORKA AI

  Paars oerdomme duivelse yorka als jij geloven niet in rechtvaardigheid, maar in onrecht, knettergekke bezeten ddb debiele dwaze idiote yorka, gwe go njang ddb paarse misdaad schijt. Allen die ndpers zijn zijn waarlijk onrechtvaardige beesten, demonen, bakroes en yorkas van mensen, het oerdomste volk in het gehele universum. Een wc worm is een miljardmalen slimmer van nature dan alle ndpers met ddb samen bijeen. Het zijn paars verdoemd vervloekt misdadig idoten. Opa nanga oma e warskow deng gran pikien alla dee foe nooit taki en bemoei nanga wang ndper, wiens na famirie, want voordat je het weet raak je besmet met het ddb paars misdadig vervloekt virus. Zoon, stiefzoon en het gros der ndpers zijn misdadig besmet en worden nog dommer met de dag. Voor 2020 zijn ze verworden paarsedomme yorkas, azemas, bakroes, lebas en zombies, kortom beesten die de paarse hel van ddb hard verdienen. Wo ka. Hahaha


  Maak melding

 11. Lieve mensen ik lees jullie berichten vanuit Nederland. Vind het heel jammer dat het zo moet gaan met Suriname. Enigste wat ik jullie kan mee geven hou het hoofd koel eens komt het goed. De verantwoordelijke die het zover heeft laten gebeuren zal worden gestraft. Jullie moeten niet ruziën maar eenheid vormen.


  Maak melding

 12. Oom Ludwig van abrabroki. Jij krijgt straks een hartaanval, want alles wat je daar uit je mond poept en NDP als de schuldige aanwijst van alle ellende in Suriname is geheel op u van toepassing. Jij projecteert, hitst mensen tegen elkaar en doet aan poeppraat. Ga je eigen soort maar terroriseren, zoals gewoonlijk.


  Maak melding

 13. Robg@
  Boefdraad heeft achterstallige subsidie over gemaakt aan fibos.
  Je zakt steeds vaker door de mand, huilebalk, met je Bla Bla verhalen, suriname heeft geen ressesie maar een continue chronisch te kort aan geld, wat door jou baasje en Boefdraad in een bodemloze put is gedonder,.
  Projecten die opgestart worden en weer gestopt, ik zo kan ik er wel vijf bedenken heeft honderde miljoenen gekost, ook uit de ontwikkelingslanden kas van Nederland.
  Voor je weer eens gaat schrijven, eerst inlezen, maakt je zelf geloofwaardiger, en is minder irritant voor de lezers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.