maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Suriname moet zich niet verslikken in zoete broodjes Alcoa'

‘Suriname moet zich niet verslikken in zoete broodjes Alcoa’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 jul – Suriname moet zich niet laten pakken door het zoete gefluister van multinational Alcoa. De regering en de samenleving moeten beslist op hun hoede zijn. Dit zegt voormalig president van Suriname, Ronald Venetiaan. Alcoa wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Het is de multinational om niets minder gedaan dan de gigantische bauxietvoorraden in West-Suriname. Het is eerder al geprobeerd.

Eind 2008 tijdens de regering Venetiaan wilde Alcoa heel goedkoop aan de voorraden komen. Dat Bouterse nu spreekt van een gemiste kans door besluiteloosheid, is niets anders dan “leugens, laster en lafhartigheid.” Dit zegt Venetiaan tegenover Radio ABC. Alcoa probeerde vrijwel gratis en zonder verplichting de bauxietreserves in het Bakhuisgebergte in bezit te krijgen. De aloude bedreiging met vertrek werd van stal gehaald.

De regering van het Nieuw Front trapte er niet in. “Op een gegeven moment werden er wel prachtige verhalen gehouden en prachtige worsten zijn voorgehouden aan Suriname met de poging het hele concessiegebied van West-Suriname te gijzelen onder multinationals, zoals men dat gebruikelijk doet”, aldus Venetiaan. Bouterse heeft het nu over een heropleving onder regie van Alcoa. Lood om oud ijzer dus.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

50 REACTIES
 1. De grootste gemiste kans is dat deze moordenaar nog vrij rond loopt,en hem de kans heeft gegeven, dit land naar de afgrond te helpen met zijn leugenachtige praktijken samen met zijn bejaarde adviseurs, die het denkvermogen hebben van een kleuter.


  Maak melding
 2. Dit is wat het volk zelf wil niet na of door denken en kiest er zelf voor om een drugs en alcohol verslaafde als presiden tehebben .wat verwacht het volk anders leugen op leugens .noem je dit goed bestuur .is dit leiding geven aan een land.


  Maak melding
 3. VENITIAAN,..hou je mond,jij hebt als president alleen maar lintjes doorgeknipt,Bouterse is mijlen voor op jou.jij hebt nog steeds die FRAMBO MENTALITEIT.


  Maak melding
 4. El Vene weet waarover hij praat.

  Multinationals zijn met hun enige eigen belang en van hun aandeelhouders bezig.

  Surinamers wees waakzaam en denk ook aan uw belangen, milieu, ontbossing, bodem, werkgelegenheid, inkomsten, enz.

  Het algemeen Surinaamse Belang is veel belangrijker dan die van Alcoa/Suralco, van ddb en gangsters.

  Als de gebieden uitgemijnd zijn hoe dan verder met deze uitgemijnde gebieden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 5. De Drugsveroordeelde Moordenaar … Desiré Delano Bouterse kan niet anders … DMDDB is zo stom als het achter eind van een ……. !!!!!!!

  DMDDB … gaat in het parlement … VOORLEZEN … wat de Zombies voor hem neergepent hebben. DMDDB … kan niet anders … CABEZA NO PRISTA ….. zit vol COCA en HEROINE.

  Erger nog … DMDDB … heeft niet door dat de Zombies hem belachelijk maken. Zelfs in zijn eigen Nationale Dieven Partij nemen ze hem niet serieus. Om hun baantjes te behouden doen ze alsof men ” Boutist ” is.


  Maak melding
 6. Deze context van Venetiaan is consistent met wat er in West Afrika gebeurd met grote ontdekte voorraden bodemschatten.
  Multinationals verkrijgen goedkoop de rechten met mooie presentaties en houden daarna deze voorraden aan als reserves terwijl ze elders hun goedkoop te winnen voorraas tegen maximale prijs verkopen.

  Backhuys is niet de grootste voorraad maar wel heel substantieel in de wereld. Die 5 mio ton/jaar buiten de markt houden is ook veel waard.


  Maak melding
 7. Nel, jij bent ook zo’n praatjesmaker en wat jij nu doet is dat de pot de ketel verwijt, namelijk: is niets anders dan “leugens, laster en lafhartigheid”, om zo te spreken over President Desiré Delano Bouterse, van nature een sportfanaat, hetgeen je niet kan zeggen van jou oppositielijders Santhoki en Rusland met hun respectievelijk acht en zes maanden zwangerschap.


  Maak melding
 8. Suriname moet wat harde worden, het gaat om een land niet om een pak suiker.
  Als het bedrijf iets aan een land geef, heeft die er genoeg aan verdiend.
  De grond moet schoongemaakt worden klaar, Suriname heeft de middelen niet om het zelf te doen.
  Er moet goed onderhandeld worden ,het is wel makkelijk zo je maak er een zooitje van en dan zeg je de groeten.


  Maak melding
 9. Vene had die paarse domme idiote misdaadaanhangers van ddb zo gewaarschuwd voor wat zou komen. Hoe meer hij hen waarschuwde des te harder krijsten ze wild als bezetenen, we geve neks om het verleden van onze god ddb, neks no fout, wiens ddb e meki oenoe ka leki jare tachtig, soso lobi. Wel oe tang ka dong didibri lobiwang, wahahahahahaha wat een oerdom paars misdadig bezeten volk, die ndpers. Wahahaba, buriki konie moro alla ndpers tezamen.


  Maak melding
 10. Dan maar gratis geven aan Alcoa VENETIAAN.
  Heel veel mensen zullen hoe dan ook aan werk komen.Dan dat alles onder de grond blijft liggen en maar schreeuwen dat geen werk .Suriname kan zelf niet in bauxiet winning doen.
  KOM OP BAAS
  LAAT ZE MAAR ZEUREN. DOE WAT JE KAN VOOR JE SURINAAMSE MEDE MENS.
  DIE HOLLANDERS DASR ZULLEN ALTIJD DOMME KRITIEK GEVEN OP ALS WAT JE TEN GOEDE VAN T SURINAAMSE WIL DOEN.
  DIE KLOWN.


  Maak melding
 11. Hèhè, eindelijk weer iets om te lachen in plaats van schelden
  Dank je wel Redskin en minister bojo.
  Die van Bojo is echter (sorry Redskin) veel leuker. Misschien is het jullie ontgaan, daarom volgt nu de uitleg:
  Bojo start met:
  Kom op Baas en eindigt met
  Die klown
  Zijn baas is een clown? Denk niet dat zijn baas dit leuk zal vinden

  Dit is de tweede keer dat hij zijn baas voor schut zet.
  De eerste keer was het toen hij riep dat zijn baas mensen moest doodschieten Hij insinueerde toen dat zijn baas een moordenaar was. Ik heb hem toen gewaarschuwd dat zijn baas dit niet leuk zou vinden.

  Passant
  “Multinationals zijn met hun enige eigen belang en van hun aandeelhouders bezig”
  Natuurlijk niet, zij hebben het beste voor met Su. Aandeelhouders tellen niet mee.

  Het artikel
  volgens mij twee opties
  1. Bouterse probeert Venetiaan cs te beschadigen
  2. Bouterse cs, begrijpen er de ballen van en laten zich naaien
  3.Bouterse heeft gelijk.
  Ik schrijf twee opties en noem er drie, omdat ik denk (ervaring) dat de derde optie niet van toepassing is


  Maak melding
 12. Heel opmerkelijk dat Ronald Venetiaan zich heeft laten inspireren door de ideeën van Fidel Castro en Hugo Chaves. Deze persoonlijkheden hebben als sterke leeuwen de rijkdommen o.a. grondstoffen, aardgas,aardolie,nikkel,enz. verdedigd tegen de grote Amerikaanse en Europese multi-nationals. Op Waterkant worden deze leiders vergruisd door de aanhang van Venetiaan . Ik hecht daarom weinig waarde aan de versie die door de rechtse rakker Venetiaan wordt verteld. Venetiaan staat gewoon te liegen.

  Ik ben ook van mening dat president Bouterse niet zomaar geloof moet hechten aan de woorden van Alcoa. De regering moet meerdere mogelijke partners zien te interesseren voor de bauxietreserves van Suriname. Er zijn nog meer belangrijke wereldspelers op dit gebied. Bedrijven als Rusal, Alcan, Biliton, producenten uit China, Zweden, enz.

  Het Russisch bedrijf Rusal is de grootste aliminiumproducent van de wereld. Dit bedrijf is ook actief in Guyana. Men moet zich niet alleen beperken tot Alcoa. De regering moet de aanbieder die de beste voordelen levert voor Suriname aantrekken.


  Maak melding
 13. Rob
  Eerste alinea. Het woord daarom
  Slaat dit op 1 de sterke leiders , die jij noemt of op het commentaar van onze forumgenoten.
  In beide gevallen heb je geen steekhoudend argument genoemd.
  Wat de rest van je posting betreft, kan ik met je mee gaan.


  Maak melding
 14. @misterbojo-Paarse-fantast, u zegt “LAAT ZE MAAR ZEUREN. DOE WAT JE KAN VOOR JE SURINAAMSE MEDE MENS.”

  Tja, mr BOJO, KIJK WAT ER AL IS GEDAAN VOOR DE SURINAAMSE MEDEMENS :

  DECEMBERMOORDEN !

  MOIWANA-MOORDEN !

  Illegale GELDDRUKKERIJ van MEER DAN DRIE MILJARD !

  Staat Sranan is FAILLIET GEMAAKT !

  16.888 VOLKSWONINGEN ZIJN SLEUTELKLAAR !
  (ook al mijn andere Paarse plannen zijn gerealiseerd !)

  Openlijke CORRUPTIE is toegestaan, geen vervolgingen, geboefte regeert !

  Burgers lijden onder golf van Zware MISDAAD ! Politiekorps heeft geen geld en middelen !

  Zelf de Belastingdienst wordt GERIPT door het Geboefte !

  ACHT JAAR aan de Macht (AITI YARI !) en naar DNA komen met een VERWORPEN PRUL-INHOUDSLOZE-MOU ! En als gevolg van Alzheimer, wijzen naar “fouten” eerdere regeringen !

  VERWARDE Clown die niet bestaande Samenzweringen ziet, benoemen tot minister van Justitie ! Hem vrijwel direct ontslaan en de Clown daarna weer directeur maken van het persoonlijk adviesbureau !

  Geen HARD BALL willen spelen tegen de USA en Suralco, want zoonlief is in handen van de USA, zit voor jaren in USA-jail !

  Wat ik ook nog heb gepresteerd voor de Sranan medemens zijn DEVALUATIES, staatsschuld van circa TIEN MILJARD, plus een INFLATIE van MEER DAN 70% !

  IK WERK DAGELIJKS ZEER HARD VOOR MIJN SURINAAMSE MEDE-MENS !

  PS : De Afobakadam zal een PAARSE vriend van mij in handen krijgen, ik zal ervoor zorgen dat hij jullie stroom levert, stroom voor de medemens !


  Maak melding
 15. Hoewel Venetiaan na H. Aaron de grootste zwarte racist is, ben ik wel van mening dat hij hier een punt heeft. Natuurlijk heeft Suriname met Bouterse niet alleen een moordenaar maar ook een laffe hond (lafste dagoe) die werkelijk niet weet waar hij goe Din is; ja alleen in drugszaken.


  Maak melding
 16. 1 wc worm is van nature wijzer dan alle ndpers samen bij elkaar die leugen en onrecht liefhebben door te kiezen voor ddb, zoon des didibri. Soso paarse ka e go kong moro.


  Maak melding
 17. Redskin, maak je borst maar nat. Jij, noch Jojo of wie dan ook kunnen de mega-uitglijder van Ronald Venetiaan niet rechtpraten. Jullie reacties zijn zwak en doen me denken aan de inhoudsloze commentaren van Esmerald. Alle krampachtige pogingen om El Vene in bescherming te nemen zijn gedoemd te mislukken.

  Haco, ” daarom ” heeft betrekking op Venetiaan. De ideeën van Castro en Chaves hebben voor mij zeer grote waarde. Ik geloof niet in de oprechtheid van Vene zijn standpunten. Vene is een draaikont, een opportunist omdat hij zich ineens als ” communist ” gaat opstellen.


  Maak melding
 18. Het is natuurlijk de vraag waar Suriname beter mee af zou zijn geweest. Exploitatie van het bauxiet of het laten waar het is omdat niemand zin heeft om veel te investeren in de winning van deze moeilijk bereikbare voorraden als er voldoende alternatieven elders zijn.
  Alcoa heeft al een hele infrastructuur in Suriname, nieuwe spelers zouden die helemaal opnieuw moeten opbouwen.

  Venetiaan is erg gericht op zijn Afrikaanse wortels, is anti-koloniaal, dus anti-westers, en heeft socialistische sympathieën. Zijn beslissingen zijn eerder ideologisch geïnspireerd dan gebaseerd op rationaliteit. Liever leven in armoede dan dat een witte man nog iets te vertellen heeft in Suriname.

  Wegsturen van Alcoa is een keuze, en dat was zijn recht als gekozen staatshoofd. De vraag is natuurlijk of dat ook de beste keuze voor de Surinaamse samenleving is geweest. Zoals Bertold Brecht zei, eerst komt het eten en dan de moraal.
  Als je, zoals Venetiaan, er warmpjes bijzit en nooit meer bang hoeft te zijn om armoede te lijden, dan is het een makkelijke keuze om je principes te volgen.
  De vraag is of je dan het recht hebt om uit naam van je principes een heel volk tot eeuwigdurende armoede te veroordelen.


  Maak melding
 19. Bedankt Venetiaan!
  U had alles onder controle en ook Alcoa .Maar heden hebben we een crimineel die de boel voor de gek houdt en erop uit is om het land te vernietigen wat nog vernietigd kan worden volgens hem,We gaan niet verbaasd zijn als hij,bouta,morgen beweerd eigenaar van Alcoa te zijn.Hij bezit een criminele mind en is tot alles in staat….


  Maak melding
 20. Je kan het niet niet hebben dat anderen slimmer zijn dan jij denk te zijn. Eingelijk ben jij een zielig persoon. Ik hoef niks recht te praten want de waarheid is soms hard en confronterend. Jij bent op wtk de kip zonder kop, die pronk met kennis van anderen.


  Maak melding
 21. Hoeveel Goud zal er niet tussen de bauxiet zitten, vraag ik mijn af!!!

  Tenslotte gaat Bouta Su op de marktplaats zetten!!! en SU kan hem niks maken!! Want de SUUS zijn mietjes, een echte wurm!!! De hufter heeft het allang door!!!


  Maak melding
 22. De managers van de multinationals bezitten vele miljarden voor zich zelf die veilig zijn gesteld op Zwitersebankrekeningen, belastingparadijzen, postbusadressen, ook in Nederland en andere buitenlanden. Deze gasten hebben in Afrika flink huis gehouden als het om grondstoffen, natuurlijke rijkdommen enz gaat.

  Deze gasten van multinationals hebben lak aan regeringen en zijn zware jongens die alles naar hun hand zetten. derde wereldlanden, Afrika, Azië, Latijns- Amerika enz met hun natuurlijke hulpbronnen/grondstoffen hebben gewoon het nakijken.

  Het is beter uitgebouwd te worden dan op een houtje te bijten/in armoede te moeten leven. Dit zal ook voor Suriname aan moeten geloven. Het is zo en niet anders.

  Het is de vraag hoe Suriname met haar grondstoffen omgaat, alles weggeven of wat er is maar in de bodem te laten en met het geld dat er binnen komt van op een houtje te bijten, je bevolking goed opleiden, exportondernemingen in de landbouw, visserij, eco-toerisme, enz op te zetten.

  Triest dat ddb El Vene e/o anderen beschuldigt dat die er een potje van hebben gemaakt t.a.v. Suralco en Bakhuysgebergte, dan moet hij eerst heel goed naar zichzelf in de spiegel kijken. Kijken naar hoe hij in de jaren 80 het West-Surinameplan stop zette en zoals het naar uitziet hij al een deal heeft met Alcoa, waarvan hij van een koude kermis thuis is terug gekomen en dit probeert te bedekken en met de vinger naar anderen te wijzen.

  Hoe laag kun je als mens zijn. A NO MI., zie wat dit betreft:
  – 8 december 1982 moorden
  – ik was niet aanwezig op 7,8, december 1982 in Fort Zeelandia,
  – ik kan een valse Alibi, vraag het maar aan R.LPS ea.
  – enz, enz, enz.

  De Surinamers zullen als het om de Alcoa gaat alle neuzen dezelfde kant moeten uitwijzen. Zij zullen het beste eruit halen, omdat zij bepalen, hebben de kennis, deskundigheid, kennen de regels van dit spel als geen anderen, enz.
  Suriname heeft gelukkig deskundigen die zeker erbij betrokken moeten zijn, omdat het een nationale zaak ( toekomst van Surinamers, opbouw, welvaart en welzijn en internationale zaak gaat, oa het milieu, bodemvervuiling, chemicaliën, flora en fauna, grond en oppervlaktewater, enz.

  Surinamers wees waakzaam!
  Oe Bondroe, het gaat om uw belangen en van uw (klein)kinderen en wij, de Surinaamse 4-kleur en het het wapen van Suriname, het grondgebied, houden stand.
  Wij Zullen Handhaven.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 23. @RobG

  “Redskin, maak je borst maar nat. Jij, noch Jojo of wie dan ook kunnen de mega-uitglijder van Ronald Venetiaan niet rechtpraten.”

  Beste RobG ik hoef het niet recht te praten. De uitglijder was niet van Venetiaan maar van Bouterse die niet adquaat gedocumenteerd met uitspraken kwam die nergens op sloegen. Ze zijn direct in de DNA ontzenuwd.

  1 >>> Het aanbod met betrekking tot overdracht Brokopondo was geen gemandateerd aanbod en dus niet meer dan een wat indien verhaal van meneer Belda.
  Gezien de Olieprijzen anno 2004 was het aanbod best logisch vanuit Alcoa perspectief echter het was ook heel logisch toen de olie prijzen aantrokken het aanbod als ongeldig te bestempelen.

  2 >>> De MOU van BHP Biliton is niet door Venetiaan afgewezen maar na overleg met de DNA door alle fractieleiders van de DNA dus ook de NDP. Het bod van BHP Biliton is als men het naast de Alcoa investering in Ma’dan in Saudi Arabie legt ook geheel ongeloofwaardig en niet realistisch. Ma’dan doet 4 mio ton per jaar tot eindproduct en heeft $ 10.000.000.000 gekost.
  BHP Biliton schetste dat een Mijn die 13,8 mio Bauxiet ton per jaar zou kunnen Mijnen en kunnen verladen in Apoera en 3,8 mio ton naar Paranan zou kunnen vervoeren slechts $ 800.000.000 zou gaan kosten.

  Beste RobG dit was een zelfde bod als dat van Alcoa nu namelijk houd Suriname zoet, leg de voorraden vast waar ze liggen en laat ze liggen waar ze zijn zodat BHP Biliton niet beconcurreerd kan worden vanuit Suriname.

  Beste RobG dat Venetiaan en co dat doorzagen en Bouterse en co dat niet door zien is het grote verschil in denk vermogen tussen beide presidenten en regeringen.

  Bouterse faciliteert Alcoa omdat er in 2015 een stapel onbetaalde rekeningen lag van ongeveer $ 50.000.000 welke hij nu over 4 jaar aflost door de elektriciteitsrekening elke maand met $ 100.000 te verhogen ofwel de 1ste maand betaalde men $ 100.000 en in december 2019 betaald men $ 4.800.000. Goede deal of niet.

  Bouters faciliteert Alcoa door elke maand $ 4.000.000 voor de Brokopondo stroom te betalen terwijl het beheer en onderhoud, volgens zijn eigen woorden, $ 1.000.000/maand kost. Goede deal of niet.

  Bouterse faciliteert om Alcoa omdat het schijnbaar gedreigt heeft de sanering van uit gemijnde gebieden etc niet te zullen vergoeden. Die zelfde Bouterse stelt nu dat ze dat conform de Amerikaanse wet en regel zal gaan saneren. De getekende MOU legde heel iets anders vast.

  RobG Venetiaan was vele malen beter bezig dan u zult willen toegeven en deze regering zal begrijpen.

  De tekst van Viren Adjoiha is een goede analyse van de waanvertoning van Bouterse in de DNA.
  Feitelijk probeerde hij alle falen van nu af te schuiven op de geschiedenis terwijl hij daar zelf deel genoot van was en stevig mede verantwoordelijk is.

  Wij met 1 vinger naar een ander en er wijzen 3 vingers naar je zelf.


  Maak melding
 24. @ Hans van den Broek

  Zowel Alcoa als BHP Biliton zien de Bakhuijsreserves als ijzeren voorraad voor later.

  De omvang op 1 locatie is te beperkt om in te investeren zoals men in Rusland en Noord Australie etc. kan doen.

  Het dilemma is dat Waterkracht niet echte ontwikkeld kan worden (Suriname is te plat waardoor heel inefficiente waterkracht centrales ontstaan (veel land verlies, beperkt verval). Itapui heeft een dam van meer dan 100 meter hoog terwijl het meer er achter kleiner is dan Brokopondo.

  Er is dus onvoldoende betaalbare energie om tot eindproducten of halffabrikaat te komen terwijl bulk productie van erts of Aluinaarde vereist dat er Bulkcarriers af kunnen meren. Bulkcarriers moeten pakweg 20 km uit de kust blijven.
  Kort gezegd het gaat om de heel lange termijn en in dat opzicht kan de staat beter zelf de touwtjes in handen houden en zien wie er over 20 jaar interesse heeft.

  Alles wat men nu voorlegt kan alleen maar nadelig voor Suriname zijn.


  Maak melding
 25. Ook al ben ik het niet eens met vele zaken, maar de feiten liegen er niet om::::::het verschil::::

  -Venetiaan heeft zich altijd aan de wetten en regels gehouden en heeft zich niet bemoeid met de zaken van de pg.
  -Bouterse bemoeit zich met zaken van de pg om zo ver weg te blijven van de gevangenis.

  -Venetiaan is geen moordenaar en heeft ook geen strafblad en is ook niet veroordeeld.
  -Bouterse is wel een moordenaar heeft een strafblad en er is een eis van 20 jaar.

  -Venetiaan is een echte econoom en heeft Suriname van ellende gered.
  -Bouterse is laaggeschoold en heeft Suriname in een puinhoop gebracht.

  -Venetiaan heeft met ontwikkelingsgeld aan het land en volk gedacht
  -Bouterse heeft met het ontwikkelingsgeld wapens gekocht en had toen ook nog de Nederlandse nationaliteit en vandaag klaagt men over mevrouw Neus.

  -Bouterse?Wijdenbosch hebben Suriname altijd in financiële schulden achtergelaten en corruptie heeft altijd gezegevierd.

  =Het feit is dat Suriname vandaag internationaal te kijk staat met een moordenaar aan het hoofd die haast nergens naar toe kan gaan.
  Vele NDPérs wachten nog steeds op een bezoek van Bouterse in Nederland.

  =Venetiaan kon zich overal bewegen, maar Bouterse niet.

  Bij een ieder zullen er min en pluspunten zijn, maar onder Bouterse is het een grote puinhoop.


  Maak melding
 26. RobG…

  Mega-uitglijders 2010-2017…

  * Inflatie 77%,
  * Economische krimp 9>11%,
  * Devaluatie SRD 65%,
  * Schuldenplafond 60>80%,

  * 18.000 woningen,
  * Zeehaven,
  * Cruiseterminal,
  * Treinproject,
  * Fly-overs,
  * 8-baanswegen
  * Highway naar Brazilie,
  * Bruggen over Corantijn en Marowijnerivier,
  * Schoolboekenprojekt,
  * Mega-ziekenhuis Wanica,
  * Na-schoolse opvang,
  * Ananasproject,
  * Cassavefabriek,
  * Chinese prefab huizenfabriek,
  * Gouden Kerst 2012,
  * Corruptie met wortel en tak uitroeien,
  * Diefijzervrij land,
  * President die persoonlijk de koers omlaag gaat brengt,
  * 2e Dubai,
  * Uitgifte Staatsolie-obligaties tegen 9.25% rente,

  RobG, komt er maar in en weerleg bovenstaande feiten stuk voor stuk met relevante onderbouwing.
  Ben met je eens dat Venetiaan zo een succesreeks NIET op zijn naam heeft. Maar die heeft het land met ratio naar een welgevulde staatskas en sociale rust geleidt.


  Maak melding
 27. @ RobG … de ” BLOEDGELD ” verdiener … wil je de Drugsveroordeelde Moordenaar Desiré Delano Bouterse vergelijken … plaatsen … naast de INTELLECTUEEL … Ronald Venetiaan.

  Mensen zoals … Drs. Ronald Venetiaan {eerlijk en oprecht }, wetenschapper … moet je in Suriname anno 2017 … met een flashlight zoeken.

  Daarentegen …. het krioelt van de ABANIES …. m.n. in de NDP.


  Maak melding
 28. Dhr. Venetiaan heeft massaal de Chinezen binnengehaald. Moeten we blij zijn daarmee? Hij is ook begonnen de Haitianen binnen te halen. Maar geleerde Indiërs wilde hij niet hebben, want dat zou dan de raciale balans verstoren. Hij heeft ook veel boter op z’n hoofd.


  Maak melding
 29. Over inhoudsloze commentaren gesproken @robg.

  Het getuigd van een zeer simpele geest, om dhr. Venetiaan te vergelijken met een communist, omdat hij niet alles wat de multinationals hem voorkauwen, als zoete koek inslikt.

  Het ontbeert die club van jou aan kennis en inzicht, ze hebben geen idee hoe om te gaan met de ervaren professionals van Alcoa.
  Jou club heeft geen sterke onderhandelaars, wereldvreemd, gebrek aan inzicht, visie en strategie.

  Bovendien kunnen ze geen kant op vanwege de achterstallige betalingen. Wat vind je ervan dat ze sinds 2015 hun rekeningen niet hebben betaald, maar het geld hebben gebruikt om het volk om te komen voor een portie bruine bonen, en zo de verkiezingen te winnen.

  Dhr. Venetiaan heeft terecht gereageerd op de aantijgingen van jou baas. Voor de rest is het lekker boeiend, hij geniet nu van zijn pensioen. Het heeft geen zin om dhr. Venetiaan ergens bij te betrekken.
  Dit zie ik als een domme afleidingsmanoeuvre van de werkelijke problemen.


  Maak melding
 30. Zwakka, daar zeg je wat. Misschien kan er een commissie worden benoemd om een antecedentenonderzoek in het buitenland te gaan doen. Het buitenland is groot


  Maak melding
 31. Voor geïnteresseerden.

  Er staat een goed en duidelijk stuk, van dhr. Ed Neus m.b.t. de Brokopondo overeenkomst op de facebook pagina van Maisha.


  Maak melding
 32. Zwakka
  Pico …… misschien kan DMDDB …. een Cie benoemen bestaande uit : RobG, Boy, Kevin, Parbo, T[do}tRt, Mazda, Paraman om in het buitenland een antecedentenonderzoek te gaan doen.


  Maak melding
 33. Nostalgie.

  Herinnert u zich deze nog:
  “Stabiliteit kun je niet eten”
  “We kijken niet meer in die achteruitkijkspiegel”
  “Zelfredzaamheid is de sleutel, weg met vreemde mogendheden”

  Stel terug in de tijd 2010.
  Het land was stabiel, dus kon de regering verder met de implementatie van het meerjarenplan.

  Hoe zou suri er nu hebben uitgezien.
  Let wel startkapitaal, 2,3 miljard US dollar en geen of nauwelijks leningen en een behapbare staatsschuld.
  De inkomsten van goud en aardolie waren het hoogst in de afgelopen 7 jaar.
  De koers is nog steeds 2.2 U.S$.

  Hoe zou suri er nu voor staan.


  Maak melding
 34. Esmerald, op grond van voortschreidende inzichten wordt steeds meer duidelijk dat Venetiaan de onderhandelingen met Biliton en Alcoa niet goed heeft aangepakt. De huidige onderhandelaars gaan onderhandelen vanuit van een win-win situatie.


  Maak melding
 35. Je hebt helemaal gelijk @robg,

  Op grond van ‘voortscheidendende’ inzichten.
  Het is inderdaad om te schreien, echt wel, ge hebt absoluut gelijk.

  Niets win-win, maar wel gratis weggeven van kostbare grondstoffen.


  Maak melding
 36. @Jojo: Het is natuurlijk waar dat de waterkrachtpotentie van Suriname beperkt is, maar er zijn nog mogelijkheden. De vraag is natuurlijk, wie gaat daar in investeren?

  Erts en aluinaarde kan niet efficiënt afgevoerd worden omdat bulkcarriers Suriname niet binnen kunnen komen zeg je. Niettemin hebben Billiton en Alcoa blijkbaar toch belangstelling voor de ertsvoorraden in het Bakhuisgebergte, dus dat lijkt geen onoverkomelijk probleem.

  Je denkt dat er wellicht over 20 jaar wellicht weer belangstelling is, maar waarom zou dat zo zijn? Venetiaan heeft de deur dicht gegooid voor de multinationals en mijns inziens het einde van de toch al kwijnende aluminiumindustrie in Suriname ingeluid. Dat is heel jammer. Het was industriële nijverheid op topniveau. Iedere leerling op het Natin of de LTS wilde in het verleden bij Suralco gaan werken.

  Wat voor andere alternatieven heeft Suriname nog om tot enige industriële ontwikkeling te komen?

  In een ander bericht op deze website wordt gemeld dat het slagingspercentage van VWO leerlingen erg laag is en lager dan vorig jaar. Heeft dat misschien iets te maken met de recessie en het gebrek aan toekomst in Suriname?


  Maak melding
 37. @ Hans van den Broek

  In Australie mijnt men per jaar 14 maal meer dan de 5.000.000 ton/jaar in Suriname en kan men nog 100 jaar vooruit

  In Guinee mijnt men 3 maal maar dan de 5.000.000 ton in Suriname en kan men nog 400 jaar door

  In Brazilie kan is het 6 maal en 120 jaar

  Alleen China is het 8 maal maar is men al over 20 jaar gereed.

  Het is veel economischer in Guinee, Australie of Brazilie in uitbreidingen te investeren dan in Suriname helemaal op nieuw te beginnen. Om de 40.000.000 ton die China mijnt te vervangen is de 760.000.000 ton in het Bakhuis ook een druppel op een gloeiende plaat. Daarnaast zorgt de industrie voor veredeling (sterkere legeringen, economischer gebruik en recycling) voor afname van de groei. Ook compositie materialen (30 tot 40% van een vliegtuig) zorgen voor afname van de behoefte.

  De schaal is niet meer in balans te brengen. Suriname kan wellicht een niche markt gaan bedienen indien het bosbouw (afval hout als energie bron) en mijnbouw weet te combineren.
  Guinee, Brazilie en Australie leven van de bulk operaties en voeren honderden miljoenen tonnen bauxiet en ijzererts per jaar uit met schepen die tot 400.000 per lading gaan.


  Maak melding
 38. RobG

  Actueel inzicht leert ons dat

  1 >>> Vene transparant (deels met instemming van de NDP) goed gehandeld heeft.
  2 >>> Bouterse zich in een afhankelijke (Alcoa en DNA) gemanoeuvreerd heeft door al 7 jaar struisvogelpolitiek te bedrijven.

  Bouterse heeft zich in de slechtst mogelijke positie weten te manoeuvreren die mogelijk is. En dat door tegen de wet in te gaan en een MOU te tekenen die haaks op de wetten staat en die Alcoa enorme voordelen zou bezorgen.

  Sinds 2011 staat dit issue op de agenda en er is niets gebeurd behalve dat er onderhandeld wordt over zaken waar niet over onderhandeld kan worden:

  1 >>> Brokopondo is een wet en contract dat duidelijk is en slechts geïmplementeerd behoeft te worden.
  2 >>> Herstel milieu schade gaat volgens de wetten waar Alcoa aan onderhevig is. Ofwel dat kan men eenduidig uitwerken of laten werken door deskundigen (Alcoa betaalt en Suriname monitort).

  Het enige waar men over kan onderhandelen is:
  1>>> de schuld die is ontstaan.
  2>>> de wijze van overdracht (het spoor boekje)

  Onder tussen betaald Suriname maandelijks $ 4.000.000 voor elecriciteit doe Alcoa $ 1.000.000 kost aan beheer en onderhoud.

  Ondertussen heeft Suriname $ 5.000.000 uitgegeven aan het Team Sardjoe en haar adviseurs.


  Maak melding
 39. Er is steeds gebleken dat DDB geen verstand van zaken heeft. Het feit dat Suriname aan de afgrond is geraakt en tot de bedelstaf is veroordeeld, komt door deze man. Zijn onbetrouwbaarheid spreekt dan ook boekdelen. Kennis en vaardigheden in het onderhandelen, daar beschikt hij niet over. Gelukkig geeft El Vene een eyeopener, want met DDB in deze kwestie is een kinderhand gauw gevuld. Onder de huidige omstandigheden zou deze ziekelijke man vooral niet in staat zijn om het onderste uit de kan te halen. Zijn handelen berust op opportunisme en zijn egocentrische persoonlijkheid vormt een sta in de weg om tot duurzame en voor Suriname bevredigende oplossingen te komen en uit het dal te raken.


  Maak melding
 40. =Hoe meer ik deze zaak van Alcoa volgt, hoe meer Bouterse slecht naar voren komt in deze zaak. Dit heeft ook te maken met de jaren 80 toen Bouterse een ordinaire staatsgreep heeft gepleegd.

  Ik zie wel de kenmerk van de NDP naar voren komen in deze zaak::::het is de schuld van de ander. Bah bah bah.

  Sardjoe en vrienden worden steeds rijker.


  Maak melding
 41. Ira

  Een wijs man heeft mij iets heel belangrijks geleerd.
  Deze man zei: “John, zorg ervoor dat jij in jouw leven jezelf niet meer tegenkomt”.
  Anders gezegd: maak nu geen fouten, die jou later kunnen opbreken.
  De fout van DDB (de staatsgreep is iets wat hem levenslang zal blijven achtervolgen.


  Maak melding
 42. Bouterse is van huis uit sportinstructeur die omringd word door koeparies.Onderhandelen met sjakkie van abrabroki is anders dan onderhandelen met multinationals.Hij heeft simpelweg de capaciteiten niet.Verkiezingen winnen door derde wereld mensen te misleiden is 1.Ontwikkeling brengen is something else.


  Maak melding
 43. Ik blijf het jammer vinden dat niet alle reacties worden geplaatst. De willekeur van waterkant vertekent de beeldvorming over wat mensen hier ter discussie proberen te brengen…jammer waterkant…gemiste kansen.


  Maak melding
 44. Het begint op te vallen dat zodra Bouterse met gezag betrapt wordt op liegen

  >>> Gratis Afodabkadam
  >>> MOU BHP Biliton

  Dat het onderwerp snel van de radar verdwijnt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES