Nationale Partij Suriname: parlement heeft laatste woord

11

PARAMARIBO, 18 jul – Het parlement heeft het laatste woord als het gaat om wat voor akkoord ook met multinational Alcoa. Dit zegt voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname, NPS. Weliswaar wordt hier en daar gefluisterd dat er al een akkoord is over de overdracht van bezittingen van Alcoa. Er zal rekening gehouden moeten worden met meningen in het parlement. Een beginselakkoord is eerder afgewezen.

Het akkoord zou te zeer in het voordeel vallen van Alcoa. De regering zal ook voor alternatieven toestemming moeten vragen van het parlement. Een onderonsje wordt het zeker niet. De “Het moet duidelijk zijn dat het parlement goedkeuring moet geven aan dergelijke zaken betreffende Alcoa/Suralco. Dat betekent dat men geen deal heeft zolang het parlement het niet heeft goedgekeurd”, zegt Rusland tegenover Dagblad Suriname.

De regering heeft eerder om een geheime vergadering gevraagd met het parlement. President Desi Bouterse zegt dat er al een overeenkomst is bereikt. “Als de regering zaken heeft voorbereid, moet zij dit naar de volksvertegenwoordiging brengen. De president heeft een presidentiële commissie ingesteld en die is bezig met Suralco en Alcoa. Het enige wat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gezegd, is dat ze bezig zijn en dat ze in mei de conceptovereenkomsten zouden aanbieden”, aldus Rusland.


11 REACTIES

 1. Ze willen maar niet snappen dat het hier om een nationale aangelegenheid gaat, waar het volk van Suriname niet buiten gesloten kan worden door deze regering. Desnoods moet een referendum komen over de voorstellen. Een slechte deal zou misdadig zijn.


  Maak melding

 2. Koos:
  Een referendum is een nobel streven, alleen zal dat onder het bewind van Bouterse nimmer gebeuren. We weten met
  z’n allen dat list, bedrog en handjeklap de uitgangspunten van Bouterse en zijn adeptende zijn.


  Maak melding

 3. Sinds wanneer meneer Rusland, heeft het Surinaams Parlement het Laatste Woord?

  Farao al Bouta regeert in een democratuur; een dictatoriale democratie waarbij zijn partijleden jaknikkers en marionetten zijn. En welke partij heeft op zo een zelfde manier de onafhankelijkheid door onze strot geduwd en een afrikaanse vlag tot nationale vlag heeft herheven? U weet wel onze vlag is een kruising van de Ghanese en Senegalese vlag. Heel origineel!


  Maak melding

 4. Koos jij ouwe imbeciel, referenda brengt complexe problemen terug tot een te simpele vraag. (ja of een nee). Op deze wijze wordt de representatieve democratie uitgehold door een methode (het referendum) dat op het oog zo democratisch lijkt maar in werkelijkheid slechts een middel is om zelfbenoemde tegenstanders van plannen (tijdelijk) het gevoel te geven dat ze een stem hebben in het proces.

  Het volk heeft deze regering mandaat gegeven om te onderhandelen en deals te sluiten met Alcoa. Ze zullen daar vertrouwen in moeten hebben. In 2020 mag het volk weer spreken via een stembus gang.


  Maak melding

 5. @Parbo

  Ik ben het feitelijk met u eens. Iedereen zonder inzicht mee te laten praten levert weinig op, slechts verstoringen.

  Dat de regering het mandaat heeft is voor mij ook duidelijk en dat het mandaat eerst per 2020 afloopt onvoorziene omstandigheden daar gelaten is ook iets waar men zich bij neer zal moeten leggen onder normale omstandigheden.

  Ik heb een paar vragen aan u.

  1 >>> Hoe kijkt u aan tegen het gegeven dat in 2011 alle kaarten ten aanzien van Alcoa op tafel lagen en het pas in mei 2014 urgent en een nationale zaak werden.
  2 >>> Hoe kijkt u aan tegen het gegeven dat hoewel het een nationale zaak was er pas een maand voor het stoppen een MOU werd gepresenteerd die door de DNA terug geroepen is.
  3 >>> Hoe kijkt u aan tegen het gegeven dat ondanks meerdere strenge uitspraken van Simons in functie als voorzitter van de DNA er na 1,5 jaar in het geheim een oplossing met de DNA gedeeld wordt.

  Parbo kunt u naar eer en geweten zeggen dat u veel vertrouwen in deze handelswijze kunt hebben? Of om het anders te stellen dat mensen die oppositie voeren enig vertrouwen kunnen hebben in deze wijze van handelen?


  Maak melding

 6. Zodra @Parbo en aanhang het woord referendum horen raken ze verward, Ze beginnen als krankzinnigen te keer te gaan. Ze zijn zich ervan bewust dat een referendum fataal kan zijn voor hun baasje de dictator en daarom zijn zij de eersten om negatief te praten over een te houden referendum!
  Een referendum is taboe voor ze,de mamapiemas van de ndp!


  Maak melding

 7. @JoJo, de sluiting van de fabriek was om allerlei redenen te verwachten. De Front-regeerders hebben zitten slapen en uiteindelijk werd deze regering met de problematiek geconfronteerd. Met de kennis van nu weten we dat het moeilijk zal worden om deze industrie in Suriname nieuw leven in te blazen. Er is veel geld nodig om de logistiek voor elkaar te krijgen zodat de winbare hoeveelheden bauxiet naar de fabrieken vervoerd kunnen worden. Suriname ligt met haar beperkte aanbod van kwetsbare producten op de wereldmarkt in een hoek waar er zware klappen vallen. Ook Brazilië dat een groter aanbod heeft aan exportproducten ligt in het hoekje waar zware klappen vallen. Alle landen die olie- goud en andere grondstoffen produceren hebben het zwaar, ja heel zwaar. Landen kunnen grote hoeveelheden goud, olie en andere grondstoffen produceren, maar als ze de goederen nog niet kwijt kunnen raken aan afnemers zitten ze met een groot probleem. Dat geldt ook voor Suriname.


  Maak melding

 8. In Suriname doen ze aan komedie en niet neemt ze nog serieus in het land.Ze zullen weer dat geld die binnen komt onder die Bouta leden verdelen want zo gaat het.Het arme volk is al beroofd van hun reserves van 1.3 miljard USD,Mij geboorte land is leeggeroofd door Bouterse en zijn handlangers.God help Suriname uit handen van de duivel of Satan.IK bij elke dag voor mijn land.De president heeft het land kapot gemaakt.


  Maak melding

 9. Rusland heeft natuurlijk gelijk aan de ene kant. Alleen is het vaak zo dat de Lilliputters altijd proberen het hoogste woord te hebben. Uiteindelijk was het de coalitie, die ook tegen de overeenkomst was en daardoor heeft de regering die conceptovereenkomst met de Alcoa/Suralco teruggenomen. De NPS kan natuurlijk heel veel lawaai maken, maar de realiteit is dat zij niet meer het verschil uitmaken. Helaas voor Rusland zal zijn partij nooit meer in haar oude glorie herrijzen.


  Maak melding

 10. En wat doet de oppositie hiertegen om DDB te dwingen?

  Gewoon: Parlementaire ongehoorzaamheid. Het voorstel van Somohardjo uitvoeren. Parlement (oppositie) treedt af door hun zetels terug te geven aan het volk. Het land moet 51 parlementariërs hebben. Gevolg: een afgedwongen vervroegde verkiezing. DDB is op dit moment impopulair, verliest zeker de verkiezing en wordt naar huis gestuurd.

  De meest vredelievende oplossing voor dit bestuurlijk probleem.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.