Corruptie binnen Surinaamse overheid geïnstitutionaliseerd

42
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 18 jul – Corruptie bij de Surinaamse overheid zit diep ingebakken. Dit zegt een voormalige werknemer van een groot handelsbedrijf. De man beweert jarenlang te hebben samengespannen met ambtenaren om de overheid voor miljoenen te benadelen. Er is flink genoeid en gestoeid met aankopen en aanbestedingen. Het gebeurt nog steeds en op meerdere plekken.

Dat er zo nu en dan een corruptiezaak komt boven drijven is meer het topje van de ijsberg. Corruptie tiert welig. “Het is geïnstitutionaliseerd”, zegt de anonieme informant tegenover de Ware Tijd. De man weet veel, zo niet alles van wat er allemaal verkeerd gaat met aanbestedingen. Hij heeft van de vele corruptiezaken waar hij aan meedeed zelfs een schaduwboekhouding bijgehouden.

In de periode 2008 tot 2014 is er flink gefraudeerd op Justitie & Politie. Het gebeurde onder het toeziend oog van het toenmalige hoofd van de afdeling Financiële Zaken. Bij het bedrijf waar de man werkte meldden zich ook periodiek ambtenaren aan voor het ophalen van steekpenningen. Onder de ambtenaren bevonden zich politieagenten, militairen en douaniers. De boeknaam voor het geld was ‘donatie’.


42 REACTIES

 1. De Puinhopen Van 7 Jaar Desie Bouterse.

  Beste mensen.

  Is een bewezen feit dat wij Surinamers ons land nooit naar grote hoogte gaat kunnen brengen.. Toen Niet.. Nu Niet.. Nooit niet..

  Er Moet eens een onderzoek rechter in leven worden geroepen die zich alleen maar bezicht houd met corruptie bestreiding.. ik ben bang dat die binnen korte tyd ook corrupt wrd..

  Hoe Nu Verder beste mensen.. vertel jij het maar


  Maak melding

 2. Als ze moeten beginnen om corruptie aan te geven denk ik dat zo wel de oppositie als coalitie het gevang in gaan. Te beginnen met Somohardjo (bv school terrein of het haven terrein die later voor duizenden euro’s verkocht is), al die zogenaamde stichtingen voor gronden en meer. Ga zo maar door. En zelf de burgers die vragen hoeveel tjoekoe’s ze kunnen betalen.


  Maak melding

 3. Corruptie is een Staats Godsdienst geworden met farao
  al Bouta al opperpriester. Eugenie zal alles weer wetenschappelijk verklaren!

  Gelukkig voor de plegers valt alles onder de amnestiewet want iedereen heeft meegegeten.


  Maak melding

 4. Boefdraad heeft belooft op te zullen treden toch. Nu even geduld en dan zien wat er gebeurd met het onderzoek.

  Bouterse heeft belooft de helft van de VHP op te zullen sluiten. Echter van die periode is er nog geen enkel dossier bekend terwijl er mening CLAD dossier ligt om naar het OM gebracht te worden.

  Als er nu geen redenen zijn om ambtenaren zonder salaris thuis te zetten zal er nooit een reden gevonden kunnen worden.

  Ik ben heel benieuwd hoe Hooghart zijn mensen gaat beschermen.


  Maak melding

 5. open een tip lijn dan zal je zien wat voor lijken uit de kast vallen , gods hoop gaat nooit verloren amen . open je ogen nu het nog kan .


  Maak melding

 6. De eerste persoon die ze moeten aanhouden is cantol “SOMO” van de oppositie met zijn achterban die nog steeds actief zijn;ook op grondbeheer en LVV.
  Bij Biza krijg je bij hen zo een valselijk opgemaakt document !
  Robg, als Suriname deskundige weet er alles van !


  Maak melding

 7. Bouta oppakken..daar begint alle corruptie en eindigt alle corruptie!
  Zonder corruptie ..hoe kan je anders maken van moordenaar tot lijder!? Natuurlijk ,met een heleboel corruptie en de coalitie is het voorbeeld hiervan.


  Maak melding

 8. Al is fraude en corruptie voor de volle 100% bewezen dan nog vindt er geen vervolging plaats als in het onderzoek de president en zijn omgeving in beeld komen. Daar verandert de anti corruptiewet niets aan.

  Als voorbeeld moge gelden, het fraude en corruptieproces tegen de vorige EBS leiding die ondanks onbetwistbare bewijzen in de doofpot is beland. Niets meer van gehoord.
  Gelet op de vele lijntjes naar de president en zijn omgeving is deze zaak vakkundig bij het OM de das omgedaan.

  Voormalig directeur EBS Duiker heeft verklaard dat hij in opdracht van het kabinet van de president de overeenkomst met Sibilo heeft getekend en niet voor de fraude wil opdraaien. Dat is de reden om het proces maar in de doofpot te stoppen.
  Jammer dat zelf oppositie geen vragen meer stelt over het verloop van het EBS proces


  Maak melding

 9. Oerdomme paars verarmde dwaze stommelingen zijn te beklagen voor het dom stemmen in 2010 en 2015 op misdadigers van het duivelse misdadige soort, moordenaars, drugsbonzen en staatskasrovers. Wo ka.


  Maak melding

 10. Hahahahaha, nu moet Jojo voor de zoveelste keer het hoofd niet wegdraaien.Deze vorm van fraude tierde al heel welig onder de regeringen Venetiaan I en II. Mensen hebben bouwverhunningen nodig en men kent de wegen hoe men de strenge eisen van de overheid moet omzeilen. Men stopt ambtenaren wat geld toe en zij zorgen ervoor dat de documenten snel van een handtekening worden voorzien.Een ander voorbeeld.Mensen importeren auto’s, vrachtwagens, tractoren, bulldozers en graafmachines zonder enige belemmering omdat zij precies weten wie ze moeten tractoren op een lekkertje.


  Maak melding

 11. het verwonderd mij helemaal niet wat de onbekende man allemaal heeft verteld. noemt mij één landgenoot of iemand in de wereld dat niet corrupt is? dit alles is ons aangeleerd vanaf de tijd bij het ontstaan van de verschillende religiën. u kent nog de spreuk van geef de keizer wat de keizer toekomt. en betalen ook geen cent aan belastingen. eindelijk gaan de ogen van mijn landgenoten open, om het geloof/religie te confronteren met de harde realiteit. je kent nog recentelijk het verschaal over de maanlander en ufo`s/aliens. miljarden aan dollars zijn in broekzakken van vooraanstaande personen verdwenen. dan praat ik niet over de hongersnood dat dicht bij deze zijn. zij die hebben gestolen moeten opgesloten worden doet er niet wie je bent of wat je bent opsluiten allemaal. Ik vraag mij alleen maar af of mijn landgenoten al zover zijn om de kersverse vernieuwingen in de wereld te kunnen verwerken of accepteren? Ik denkt het niet als ik zie en lees hoe de gasten reageren. vertoont nog steeds een behoorlijk achterstand.


  Maak melding

 12. SU is gemaakt voor een dubbeltje!! het kan alle kanten op gaan, alleen de kant van kwartje bestaat niet!!!

  Komt nooit goed!! zei mijn Pa 59 jaren geleden al!!! Kijk nu wat er gebeurt!!! duidelijke bewijs!!!!!

  Wijlen pappie!! u heeft volkomen gelijk gehad!!!

  Een land alwaar raciale volkeren zijn, gaat nooit goed!!!!!!! zegt de zoon nu!!! IK had er nog eentje, maar dat volgt!!!!!


  Maak melding

 13. Als er gesjoemeld is met gronden moet Somo ook voor het Gerecht … zonder aanziens des persoons.

  De waarde van de gronden die Somo en kornuiten zich toegeëigend hebben … kunnen nooit … nooit … in US dollars uitgedrukt … die de bandieten van de NATIONALE DIEVEN PARTIJ … G E S T O L E N … hebben ………. benaderen: US 300 milj. Abrahams {OWV} … Gorilla Jozefzoon
  { Schoolboeken project } … Misikaba … Bouva … Panka
  { Naschoolse project } … Ivan Graanoogst { Carifesta } … Lackin {Cassave fabriek}… EBS … TELESUR ………….

  LIJDER en grote INSPIRATOR van de NDP-DIEVEN-GILDE … is niemand minder dan de Drugsveroordeelde Moordenaar Desiré Delano Bouterse !!!!!


  Maak melding

 14. ” Corruptelingen zullen zonder aanziens des persoons aangepakt worden ” … aldus minister BOEFDRAAD.

  Lieve hemel … look who is talking! Boefdraad van de Nationale Dieven Partij.

  Samen met zijn schoonvader {DMDDB} moeten ze een kopje kleiner gemaakt worden.


  Maak melding

 15. @ RobG

  “.Deze vorm van fraude tierde al heel welig onder de regeringen Venetiaan I en II.”en III

  Ik ontken dat ook helemaal en draai het hoofd nergens voor weg. Ik herinner slechts aan de belofte van Bouterse dat hij de mensen die dat onder Vene I, II en III, met enige omvang, gedaan zouden hebben, OP ZOU SLUITEN.

  RobG hoe hoe goed was het niet geweest voor het IMAGO van de regeringen Bouterse deze mensen te vinden en veroordeeld te krijgen. Hij heeft ze niet kunnen vinden maar stort wel ladingen zand over:

  1 >>> CLAD rapporten omtrent naschoolse opvang, carifesta, staatsbosbeheer.
  2 >>> Sociale pakketten die door partij leden ontvreemd zouden zijn. Zand er Over.
  3 >>> Diefstal uit de EBS magazijnen onder verantwoording van de schoonzoon van Abrahams.
  4 >>> Betalingen van EBS zonder levering (van Kanten).
  5 >>> hoe lang moet ik de lijst maken met zaken die door de regering zonder meer aangepakt kunnen worden maar blijven liggen.

  RobG ik kijk niet weg maar herinner slechts aan een belofte aan het volk die niet ingelost kon worden. Als Bouterse zijn beschuldigingen geen houtsnijden dan ga ik er maar van uit dat die van u ongetwijfeld een grond hebben maar niet van dien aard zijn dat ze de economie ontwrichten of serieus schade aanrichten.
  Bouterse heeft niemand aangeklacht terwijl Vene zeker 2 van zijn ministers heeft laten opsluiten.


  Maak melding

 16. @@RobG, je schrijft:::::::Deze vorm van fraude tierde al heel welig onder de regeringen Venetiaan I en II.

  Er was inderdaad fraude onder Venetiaan I en II en vele zijn ook met ontslag gegaan. Anderen zijn de gevangenis ingegaan. Verder waren er GEEN enkele scalians op het stuwmeer om illegaal goud te zoeken en dit niet te vermelden bij de belastingdienst.

  Als jij vind dat de NDP het beter doet zou het sieren dat er vanaf 2010 en vooral de Carifesta gelden weer naar boven komen. Dit gaat niet gebeuren en waarom niet????

  -Bij de Carifesta deal was Graanoogst mee belast
  -Bij OW is er fraude gepleegd door Abrahams
  -De cijfers bij de Surinaamse bank kloppen niet toen Boefdraad daar werkzaam was
  -Bij de EBS weet Parmesser genoeg wat daar gebeurde
  -Fraude bij de belastingdienst waar Bouterse zijn neef betrokken is/was , maar je hoort helemaal niets van.

  Wijs geen vinger naar een ander als je het niet beter doet, anders ben je een pot nat met al het fraude gebeuren, omdat je GEEN correcties aanbrengt.

  =Ik wacht nog steeds op Bouterse om vele VHPérs op te laten opsluiten.

  Palu ziet ook niets in het geheime deal met Alcoa.

  Suriname is NIET van Bouterse en co.


  Maak melding

 17. @hmolenaar2016
  Suriname is verrot tot is al haar vezels

  dinsdag 18 juli 2017 om 12:24 uur.
  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Moreel, en ETISCH gezien is jou SOORT ,..en jij persoonlijk de levende voorbeelden van de verrotte GEESTEN DIE Niet van SURINAME houden,en alles eraan doen om door jullie haat en lasterpraat de ontwikkeling van ons geliefd land proberen te saboteren,jou soort zal altijd opvallen en gestraft worden .jij werkt niet constructief mee jij wil dat alles fout gaat in Suriname,alleen vanwege de haat tegen 1 man jullie syndroom,…DESIREE DELANO BOUTERSE.het komt zeker goed met Suriname,….jij hmolenaar2016, jij stinkt na POEP,omdat jij de hele dag ermee smijt tegen de regering…FLAPDROL…ga aan jou verdoemde geest werken.


  Maak melding

 18. de meest corrupte mensen in suriname zijn de “burgers” die willens en weten stemmen op oplichter criminelen boeven en huichelaars. dat ze nu pinaren hebben ze zelf aan hun zwart corrupte zielen te danken eigen schuld. minimaal 20 jaar door jullie stommiteiten in armoede leven. zelf de Haitianen gaan jullie uitlachen laffe stemmers.
  jullie lachen de waarheid weg voor wang jang en dringi. ga nu maar lekker pinaren en volgende keer weer stemmen met je verrotte ziel en janken.


  Maak melding

 19. Met corruptie ben ik in de jaren 60 geconfronteerd. Echter snapte ik pas op latere leeftijd dat het niet normaal was. Ik woonde toen in Nickerie en het was gewoon, dat geregel, dat gesjoemel en een ieder deed eraan mee. Winti waai ,Lanti pai was toen het gezegde. Ook in de jaren voor en na de onafhankelijkheid was het “gewoon” sjoemelen op je werk, stelen van de baas, want pe yu e wroko, na drape yu musu njang was de cultuur. vakbondsleiders die met geld uit de bondskas een eigen business begonnen en spullen verkochten aan de leden of aan hen kredieten verstrekten. Aflossing was aan verschillende, door de voorzitters bepaalde regels en “diensten” gebonden. Ook ik deed eraan mee en heb nadat ik tevergeefs via het domeinkantoor heb getracht een perceel te bemachtigen, in een eethuis tegenover het commissariaat mijn perceel gekocht. Op het domeinkantoor zat een groep VHPers elke dag te loeren op vrije percelen om die dan zelf in te pikken. Ze lieten jou het zoekwerk doen en het aangeven, maar je kreeg dan te horen dat het niet vrij was. Tjoekoes zijn niet de uitvinding van de huidige politiek, maar van de oude politiek. Het zal moeilijk zijn het uit te roeien want het is cultuur geworden. De oppositie schreeuwt nu moord en brand maar zijn er zelf kampioen in. Ze noemen het legaal verkregen rijkdom! Er verkoopt op het ogenblik iemand meer dan 200 hectaren eigendomsterrein. Hoe is hij er aan gekomen? Het wordt gewoon geadverteerd want het is NORMAAL!


  Maak melding

 20. @@RobG, ik heb gen partij, maar lees het denkwijze van de NPS tegenover de NDP en zie hier waar de belastinggelden van het volk gaan.De rijken worden rijker en de armen moeten het maar zelfs weten.

  =NPS-fractieleider Gregory Rusland kan zich niet voorstellen dat president Desi Bouterse besloten heeft om ex-Justitieminister Eugene van der San met een ministersalaris terug te halen als kabinetsdirecteur. Rusland, zelf ook gewezen minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), stelt dat er vanwege de financieel-economische problemen in het land steeds opgeroepen wordt om te bezuinigen. Hij vindt het jammer dat de regering toch doorgaat regels te creëren die het land alleen maar meer geld kosten. “Als hij een jaar lang minister was geweest, dan zijn er regelingen dat hij nog zes maanden de bezoldiging plus emolumenten ontvangt. Daarna zou hij een pensioen genieten welk gelijk is aan 2% op jaarbasis.

  De kabinetsdirecteur heeft geen enkele rechten uit zijn periode van zijn ministerschap. Nu je Van der San na twee maanden en zes dagen bedankt en dan een ministersalaris toekent, dan blijkt het dat de regering niet serieus meer genomen kan worden om ‘s landsfinanciën op orde te krijgen”, aldus Rusland.
  Volgens de NPS-voorman moest de ex-Justitieminister bij het terughalen door de president gelijk terug moeten zijn gevallen op dezelfde bezoldiging en voorzieningen die hij eerder al had als kabinetsdirecteur.


  Maak melding

 21. Meneer Darasingh, wil je de eerbare naam van de worstelaar van weleer niet zo te grabbel gooien met je onzin!! In Suriname is er geen penarie!! We zijn zo verwend dat we tegenslag en hard moeten werken verwarren met armoede. Ga in andere landen kijken hoe mensen op straat dood neervallen door ondervoeding voordat yu begi pina!! Koop een fiets of bromfiets, want je staat toch maar olie te verbranden in de file nadat je hebt geklaagd over de olieprijs! Klaag niet over armoede, terwijl je weigert Parbo te drinken, want je drinkt alleen Heiniken omdat a Parbo e gi yu ede atie, vroeger niet, toen yu no ben “pina” ete! Eeyy geven jullie me een hele grote BRAKE!!!!!


  Maak melding

 22. Het wordt steeds moeilijker om eerlijke mensen te vinden. Niet alleen in Su, maar overal op deze aardkloot.
  Tijdens Pengel werd al gesjoemeld. Ik was een ptjieng boi, maar weet zeker dat er geld verdween!
  Wat is het verschil tussen nu en vroeger.
  1. de omvang. (behoeft geen verder uitleg)
  2. de snelheid. (ik sprak iemand, die tegen mij zei:
  we moeten het snel doen, want misschien haalt hij (Bouterse) de termijn (eerste 5 jaar) niet.
  Toen ik zei, maar eerlijkheid duurt toch het langst (ik domme koeliebakra of is het bakrakoelie. hahaha).
  Toen zei hij: dat is het probleem. Het duurt te lang
  3. de verklaring. We hebben het van jullie afgekeken. (zich vrij pleiten)
  4. Wraak/gevoelens. Onder ander regeringen is er gegraaid, nu is het onze beurt. “We gaan ze leren”.
  5. Mededogen. Nu heeft men totaal geen medelijden met de huidige en zeker niet met de toekomstige generaties

  Helaas zijn er geen eerlijke mensen. Op geen enkel gebied
  Ik ken er geen. (ja,hoor het ligt aan mij)


  Maak melding

 23. Waar drugs (over)heerst, regeert corruptie. De vraag rijst wie de meest corrupte Ambtenaar van Su is. Het lijkt wel een wedstrijd. In ieder geval ziet Suriname mij de komende jaren niet. Ik heb last van hoge bloeddruk.


  Maak melding

 24. RobG is je laatste posting weer een armetierig poging om de aandacht van de huidige situatie af te leiden, moet het daarom minder erg gevonden worden? hypocriet gedoe


  Maak melding

 25. Ira, er is niets mis met de aanstelling van de heer Van der SAN. Zijn arbeidsrechtelijke positie is zeer sterk.Met andere woorden zijn verworven rechten zijn sterk. Hij is maar twee maanden minister geweest en daaruit vloeit voort dat hij jarenlang recht heeft op een minister salaris. Dat staat eenmaal in de wet vastgelegd.

  Van der SAN kon thuis gaan zitten en genieten van zijn salaris. Maar dat doet hij niet. Hij heeft zich ter beschikking van de regering gesteld om het land te dienen. Een mooier gebaar kon hij niet maken.


  Maak melding

 26. Jojo, het imago van de regering Bouterse hebben de tegenstanders vanaf het begin proberen te besmeuren. Later zal blijken dat er van corruptie helemaal geen sprake was. Het zijn alleen maar verdachtmakingen die schipbreuk lijden. Het verspreiden van ” fake News ” is een van de instrumenten van de oppositie om de regering te bestrijden. Maar de oppositiepartijen zijn zelf zeer ongeloofwaardig want zij hebben een historisch archief opgebouwd van corruptie, vriendjes politiek,arrogantie, tegenstanders het leven zuur maken,enz.


  Maak melding

 27. Is het dan wel normaal dat een in het buitenland veroordeelde drugscrimineel en een van 15-voudigmoordverdachte een regeringsleider kan worden. Grootschalige corruptie is fnuikend voor een maatschappij en de economie. In elke maatschappij kan het voorkomen, maar het is niet goed voor de meeste mensen. Er is dan ook geen transparantie. En het leidt ook tot ondermijning van de rechtsorde.


  Maak melding

 28. In Suriname komt absoluut geen corruptie voor, dat is niet mogelijk met een president die door de god van bisschop Steve zelf is aangesteld. Godvrezende Steve zou het nooit in zijn gezalfde hoofd halen een corrupte, misdadige president te steunen.


  Maak melding

 29. Er werkt een geestelijke leider bij de belastingdienst een ieder weet dat hij fake maar omdat hij een ndper is ,is men bang om tepraten .de mensen zijn bang dat ze hun baan kunnen kwijt raken grootste oplichter daar .ze kunnen hem als eerst opsluiten broeder symonson de grootste geboefte e tik monie lik watra ( lux leven )


  Maak melding

 30. @ RobG … mislukt product van de Spinazie Universiteit …. woont helemaal niet in Nederland. Dat mislukt product
  speelt ” freelance journalist ” … de prul artikelen … die hij publiceert … stuurt hij op naar het kabinet van de pres. om zodoende maandelijks … ” bloedgeld ” te cashen !!!!

  First-class information !!!!!!


  Maak melding

 31. @RobG, je moet je eens gaan verdiepen met de regels en wetten van Suriname. Het klopt niet wat je over van der San zijn salaris weergeeft.


  Maak melding

 32. Robje-G-leerling-propagandist van Opa D zegt :”Jojo, het imago van de regering Bouterse hebben de tegenstanders vanaf het begin proberen te besmeuren”

  MI GADO, wat valt er te besmeuren met een strak HARDDrugsvonnis op jouw naam van ELF JAAR GEVANGENISSTRAF, PLUS een STRAFEIS van TWINTIG JAAR gevangenisstraf op jouw naam VOOR MEDEPLEGEN van Massamoord op eigen Volk !

  PAARS HEEFT MET OPZET EEN MAN MET EEN DERGELIJKE CRIMINELE REPUTATIE DAAR GEZET !

  Jammer voor de Bevolking, A MANG NANGA ING PAARSE BENDE, FAILLIET A KONDRE !!!!


  Maak melding

 33. Deze man is zo te zien geen NDP´er, dus voor hem valt niks meer te verdienen. Omdat hij bij de top geen vrienden meer heeft ! Dus mijnheertje klapt uit de school en praat zijn smoel voorbij ! ( Mietje )

  Maar dat zal in de toekomst ook een een NDP´er doen
  als het voor hem, geen droogbrood meer te verdienen is.
  Onder elke regering is er altijd corruptie geweest, dit fenomeen zal altijd blijven, niet alleen in Su !!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 34. Zo te lezen, is het verboden om te klagen/reageren,
  want corruptie heb je overal, vorige regeringen, je vrouw, man, kind.

  Het is normaal, inslikken.

  Wat een volk!


  Maak melding

 35. @ RobG

  “Later zal blijken dat er van corruptie helemaal geen sprake was. Het zijn alleen maar verdachtmakingen die schipbreuk lijden”

  Carifesta, StaatsBosBeheer, Naschoolse opvang, EBS/van der Kanten, Schoolboeken, Spoortrein , etc., zijn allemaal formele dossiers en CLAD rapporten. Ik heb Carifesta gelezen en dat zijn beslist geen verdachtmakingen maar concrete beschuldigingen met naam en toenaam.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.