zaterdag, december 9, 2023
HomeNieuws uit SurinameVertrekregeling Alcoa uit Suriname al in kannen en kruiken

Vertrekregeling Alcoa uit Suriname al in kannen en kruiken

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO/MOENGO, 17 jul – Het definitieve vertrek van aluminiumgigant Alcoa is al geregeld. Dit zegt president Desiré Bouterse. Met de regering is een akkoord bereikt aan de vooravond van een geheime informatiesessie met het parlement. Tijdens een bezoek aan het oude mijndorp Moengo gaf Bouterse de contouren aan van het akkoord. Volgens het staatshoofd mag zijn bezoek niet in de ‘politieke sfeer’ worden getrokken.

Menigeen zou het juist wel denken. Moengo is vooral in verkiezingstijd het strijdtoneel voor meerdere politieke partijen. Bouterse’s Nationale Democratische Partij, NDP, hoort tot de sterkere in Marowijne, het district waar Moengo deel van uitmaakt. “Ik ben voorzitter van de NDP, maar ik ben niet gekomen om NDP-zaken te bespreken. Ik ben gekomen om te praten over het belang van Marowijne”, zei Bouterse tot de Moengo-bewoners.

Bij de oppositie wordt er gans anders over gedacht. Volgens parlementariërs van de oppositie is het duidelijk dat de regering een ‘onderonsje’ heeft klaargestoomd met Alcoa. Zogenaamd wordt er economisch voordeel gehaald. Maar de grote verliezer is Suriname, volgens oppositieparlementariërs. Bouterse en zijn NDP halen er misschien politieke voordeel uit, maar Alcoa komt er goedkoop vanaf.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

49 REACTIES
 1. Plaatsen waar Bauxiet gewonnen is zijn oa,
  – Plantage Klaverblad,
  – Kaaimangrasie,
  – Lelydorp
  – Moengo,
  – Enz, enz. enz.
  Erfgenamen, bezitters van de plaatsen/plantages, wees alert en scherp als het om uew belangen gaat. Wees Waakzaam!
  Schade aan het milieu, flora, fauna, oppervlaktewater, bodem/bronwater, grondverontreineging door allerlei chemicaliën, luchtverontreininging, giftige stoffen, uitsterven van planten, vissen, waterplanten, enz.
  Veel rotzooi, gevaarlijke stoffen van chemicaliën in de grond/bodem, flora, Fauna, Flora achter gelaten.
  Worden de opslagtanks voor chemicaliën en gevaarlijke stoffen in voormalig mijngebieden op de juiste wijze verwijderd en hoe zit het met de schade voor mens, dier, planten en zijn deze gemijnde gebieden voor de eigenaren ook zonder dat zijn gezondheidsproblemen krijgen weer te gebruiken voor landbouwdoeleinden, huizen op de bouwen, kleine landbouw, veeteelt, kippenteelt, aanplant van teelt, recreatievoorzieningen, eco-toerisme
  Zo ja per direct worden gebruikt
  Zo nee, waarom dan niet.
  Worden deze gebieden in de zelfde staat achter gelaten als hoe men het aantrof, zonder bauxiet, schadelijke Chemicaliën, schoonwater, zonder verontreiniging, enz erin
  Hoe zit met met milieuschade, bodemschade, Flora- en Faunaschade. Krijgen de erven van deze plantage hiervoor een vergoeding hiervoor.
  Hoe vindt de vergoeding plaats en wie bepaalt hoe groot de geleden schade is? De plantages zijn wel van de erven en deze willen ook na de schadevergoeding hun plantages, eigendom weer in beheer hebben en gaan gebruiken.
  De erven van al deze mijngebieden, plantages, enz moeten ook aanwezig zijn om te horen wat erin deze geheime DNA besproken wordt, het gaat ook om hun belangen en horen ook hun mening te geven.
  Surinamers, Erfgenamen, plantagebewoners van deze gemijnd gebieden door Billinton/Suralco laten jullie het kaas niet van jullie boterham opgegeten worden door ddb en gangsters en u met lege handen achter gelaten te worden. Ook ex-werknemers die schade hebben geleden op wat voor wijze dan ook.
  Het gaat ook niet alleen om de uitgemijnde gebieden, maar ook omdat het termijn van het contract eerder wordt stop gezet.
  Ze zullen heel diep in de buidel moeten tasten en neemt u geen genoegen met een kinderhandje is gauw gevuld. Voor milieuschade in USA moet flink betaald worden. Suralco is een dochteronderneming van ALCOA uit de USA.
  Alle Surinamers moeten naar de DNA trekken om over deze materie gehoord te worden. Het is uw belang.
  Erfgenamen, bezitters van de plaatsen/plantages, wees alert en scherp als het om uew belangen gaat. Kortom alle Surinamers, Wees Waakzaam!

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede!

  Sranansma Oe Bondroe!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. In mei 2014 maakte de president van het vertrek van Alcoa een nationale zaak.
  In November 2015 verraste de president het land met een Idiote MOU en moest die intrekken.op gezag van de hele DNA.

  Ruim een jaar later was er niets veranderd en wist de verantwoordelijke minister van niets.
  De voorzitter van de DNA heeft meerdere malen duidelijkheid geeist en heeft niets te horen gekregen.

  Nu blijkt plotseling alles in kannen en kruiken alleen wordt dat in het geheim aan de DNA gemeld waarna de meerderheid de minderheid de mond kan snoeren door het geheim te houden.


  Maak melding

 3. Zo de surinamers mogen niet weten wat Alcoa aan bouta heeft beloofd en bouta aan Alcoa?!En bouta de bedrieger zegt zo te doen in naam van Suriname?!
  De arbeiders mogen niet weten wat in geheim is afgesproken tussen bouta en Alcoa!?
  We kennen het verhaal wel…Bouta heeft persoonlijke voordelen eruit gehaald en de rest mag stikken!!
  Sjeesjes een ndp regering die alles in geheim doet,wij surinamers verdienen deze ndp regering niet!!!


  Maak melding

 4. En nu zijn de coalitie parlementariërs aanzet (het volk doet ergoed aan de namen te onthouden).

  Het standpunt van de oppositie is klinkklaar.
  Er mocht NIET verder onderhandeld worden.


  Maak melding

 5. We hebben democratisch, achter gesloten deuren, besloten dat het volk z’n mond moet houden, wij weten wat goed is voor ons landen en onze beurzen, open baar heide van bestuur, liken m’n reet er wordt weer een smerig spelletje gespeeld.
  Geef ze brood en en spelen, en ze eten uit je hand, voor de rest mond houden.
  Democratie aan m’n hoela, wat mogen de oppositie en burgers niet weten, of vallen dan de corrupte mensen dan door mand, nou dat had je dan rustig kunnen vertellen, dit is niks nieuws in Suriname.
  Oja de NDP jeugd weet al niet veel beter
  Sari Tori


  Maak melding

 6. Jojo er zijn toch procedures om dit soort bedrijven die met dit soort regeringen zaken doen te stoppen. Dit lijkt op bewust zaken doen met coruppte mensen en er goedkope contracten uit halen.


  Maak melding

 7. Suralco heeft altijd goed voor Suriname gezorgd. Bij mij weten is er geen multinational geweest die zo geïnvesteerd heeft in ons onderwijs, huisvesting en vorming van ons middenklasse.

  Bauxiet was decennia lang ons belangrijkste export product. Er is ook door Suriname veel geld mee verdient.

  Dat onze bestuurders al dat geld hebben laten verdampen is niet de schuld van Suralco.

  Verder heeft het mij altijd verbaasd dat de plantage eigenaren altijd een paar families zijn.

  Er waren toch tienduizenden andere slaven op die plantages. Waarom zijn ze geen eigenaar geworden?

  Persoonlijk vind ik dat alle plantages van alle Surinamers zijn, dus alle vroegere plantages zouden eigendom moeten zijn van de staat.

  We moeten zelf ook in de spiegel kijken.

  Voor niks gaat alleen de zon op.


  Maak melding

 8. van hieruit is het voor mij onmogelijk om naar schuldigen te zoeken. wat ik wel hebt geconstateerd is dat wij Surinamers het altijd beter weten. maar wel aan de kantlijn staan te schreeuwen over niets is goed. wat is uiteindelijk bij jullie wel goed? tot nu toe heeft geen enkele regeringen in Suriname het beter gedaan dan de regering Bouterse. komen jullie met voorstellen en niet steeds anderen blijven beschuldigen.


  Maak melding

 9. “Persoonlijk vind ik dat alle plantages van alle Surinamers zijn, dus alle vroegere plantages zouden eigendom moeten zijn van de staat.”

  Motivatie : Alle slaven hebben honderden jaren gratis gewerkt op de plantages. De overheid kan alle nabestaanden compenseren door ze ook eigenaar te maken van de plantages.

  Het aantal slaven dat na afschaffing van de slavernij op een plantage werkten is makkelijk te achterhalen via archieven uit die tijd

  De overheid vertegenwoordigd alle Surinamers, dus het deel van deze nabestaanden die geen eigenaar is , wordt van de overheid. Dus van alle Surinamers.

  Gewoon de grootte van de plantage delen door alle slaven die bij afschaffing van de slavernij werkzaam waren op de plantage. Deze mensen moesten 10 jaar na de slavernij op de plantage blijven werken.


  Maak melding

 10. Suralco: Gewoon de grootte van de plantage delen door alle slaven die bij afschaffing van de slavernij werkzaam waren op de plantage. Deze mensen moesten 10 jaar na de slavernij op de plantage blijven werken”

  ====

  Beste Suralco.

  Ik neem aan dat je een grapje maakt……


  Maak melding

 11. -In het GEHEIM, waarom:::::als er geld betaalt zal worden mag alleen de heer Boefdraad bepalen wat er zogenaamd mee zal gebeuren.

  -Een project in Moengo wordt opgestart en halverwege stopt het, omdat er GEEN geld meer is.
  Dit gaat er gebeuren.


  Maak melding

 12. -Zie hoe de NDP omgaat met staatsgelden dat in hun voordeel uitpakt. Het liefs iemand die steeds zijn pen pakt om andere re vertellen hoe het moet.

  In een tijd van bezuinigingen vind ik dit persoonlijk heel erg.
  Wie het nog niet gelezen heeft:::

  =PARAMARIBO – “Kolder. Een minister is geen ambtenaar. De hoogste ambtelijke rang is directeur.” Zo reageert een gewezen minister op mededelingen van ex-Justitieminister Eugѐne van der San dat wie bij de overheid in een hoge functie heeft gediend en daarna in een lagere functie wordt aangesteld, niet in salariëring achteruit mag gaan.

  De ex-bewindsman is recentelijk aangesteld in zijn vorige functie als directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden bij het Kabinet van de President. Naar verluidt ontvangt hij de bezoldiging van een minister. Het is volgens Van der San in een ingezonden stuk “gebruikelijk in het ambtelijke dat je niet teruggaat in bezoldiging”. Dat is naar zijn zeggen “de leidraad geweest om de schadeloosstelling te incorporeren in het honorarium van de directeur van het Kabinet van de President”.

  Bestuurskundige August Boldewijn zegt “niet op de hoogte te zijn” van een dergelijke redenering. Hij merkt op dat volgens de wettelijke regeling ministers die minstens één jaar in die functie hebben gediend, na hun eervol ontslag maximaal zes maanden de bezoldiging plus emolumenten ontvangen. Mocht in de trant van Van der San worden geredeneerd, dan is het hek van de dam, aldus de deskundige.

  Hij heeft de indruk dat Van der San met zijn ruime kennis van de ambtelijke regels en de onwetendheid van de functionarissen op het Kabinet van de President “zaken naar zijn hand heeft weten te zetten”. Boldewijn: “Hij kan de mensen van alles wijsmaken. Men kan dit als een foefje zien om een hoger salaris te verdienen dan wat hij eerder had als directeur.” De bestuurskundige is van oordeel dat indien Van der San daadwerkelijk een ministersbezoldiging krijgt, de president deze zaak opnieuw dient te bekijken.


  Maak melding

 13. @ Redskin

  “Jojo er zijn toch procedures om dit soort bedrijven die met dit soort regeringen zaken doen te stoppen. Dit lijkt op bewust zaken doen met coruppte mensen en er goedkope contracten uit halen.”

  Redskin
  Dat ligt heel moeilijk aangezien men in verschillende juridische systemen opereert en zaken doet met een regering die een democratische meerderheid heeft in het parlement.
  Bij elk juridische paneel kan Alcoa stellen formeel correct gehandeld te hebben indien de DNA (achter gesloten deuren) akkoord gaat.

  Wie heeft dan de juridische power om Alcoa haar rommel te laten opruimen volgens de internationaal aanvaarde milieu regels. Suriname heeft compensatie aanvaard middels allerlei overdrachtjes van bezittingen en goederen.

  Negatieve publiciteit en rechtszaken in de VS die van invloed zijn op de aandeelhouders waarde zijn de enige wijze om Alcoa nog te verleiden tot een echte en goede deal.
  Zie wat in Peru de locale bevolking met een vieze mijn van Newmont gedaan heeft. Helaas kan Alcoa niet meer stil gelegd worden.

  Wel kan een volgende regering zij die eventueel onrechtmatig voordeel genoten hebben aanpakken etc.

  Alcoa speculeert op een verdeeld land dat niet de resources heeft voor goed onderzoek.

  Wellicht dat Prof Napaul hier (na zijn mangrove proef) ook iets goeds kan ondernemen en milieu onderzoek kan gaan doen met studenten. Monsters nemen van onderwaterbodems en grondwater als onderdeel van bodemonderzoek. Met harde gegevens kan men Alcoa voor het blok zetten en dat het eventueel ter kwader trouw gehandeld heeft.

  Suriname is echter zo groot en er zijn zoweinig mensen dat het ondoenlijk is pp basis van directe gezondheidsrisico’s Alcoa juridisch in de hoek te zetten als de huidige regering gedeald heeft.
  Je moet niet verbaast zijn dat Suriname tekent voor een algehele vrijstelling van aansprakelijkheid.


  Maak melding

 14. Dit alles was dus bekend toen de eerste geheime vergadering werd uitgeschreven en er is bewust verdaagd. Ook zijn bewust de stukken niet naar de genodigde verzonden.
  Daarnaast moet elke overeenkomst eerst in de DNA besproken en goedgekeurd worden !!


  Maak melding

 15. En wat heeft moengo aan al dit gelul waarover deze man praat. Geen moer! Er is geen werk en Moengo bloedt doodt.
  Gezondheidszorg is bar en bar slecht. Mijn moeder gaat al om 05:00 s’morgens naar de dokter om om 13:00 uur geholpen te worden. Criminaliteit wordt met de dag erger. Dus aan al dit soort lul verhalen hebben we hier niets. Alleen maar zieltjes winnen voor eigen belang en geen landsbelang. Maar ja dat geldt voor alle politieke partijen in Suriname.


  Maak melding

 16. Mijn crimi vriend Desi heeft SU gratis afgekocht onder tafel. Slechte deal met alcoa. Desi en zijn boeven inclusief kunnen niet eens rekenen. Hoe kunnen ze dan een goede deal afsluiten. Desi en consorten zijn alleen goed in het sluiten van coke deals en wie vermoord moeten worden


  Maak melding

 17. Off Topic, minister salaris sjinie

  Van der San terug op kabinet met ministerssalaris

  sjinie is één maand mini ster op Justpol. Hij neemt zelf ontslag en komt terug op ddb’s kabinet en krijgt een ministerssalaris.

  ddb moest aan sjinie hebben gezegd:
  A ministersalaris san de na joe (h)e(a)de na faja watra moes poer ing dji joe.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 18. Moet je hen nu horen met hun ondeskundig commentaar.Het was de NPS die Suriname in de uitverkoop had gedaan.Zij hebben de fundamenten gelegd waardoor Alcoa alle ruimte kreeg om de mijnen uit te putten.


  Maak melding

 19. Diverse personen zijn verbaasd over de GEHEIME DOMME DEAL van het Paarse regiem !

  Echter, dezelfde leider heeft toch ook al IN HET GEHEIM, meer dan DRIE MILJARD Ongedekte SRD-bankbiljetten voor ons afgedrukt en stiekem uitgegeven !
  (Sranan kong FAILLIET ! )

  Een leider, wiens zoon in handen is van de USA (JAIL !), kan geen grote mond opzetten tegen een groot Amerikaans bedrijf!

  Deze zoon wilde terreurbeweging HEZBOLLAH een vaste basis in Sranan geven ! Deze landverrader beschikte over wapens, drugs, gronden en diplomatieke paspoorten van Sranan ! Hij leek vrijelijk te kunnen beschikken over onze staatseigendommen !

  Wat voor ONDERHANDELINGEN zijn dan te verwachten van de vader van deze TERRORIST/ Drughandelaar/ Wapenhandelaar ?????

  De bevolking van Sranan wordt openlijk GERIPT door het Paarse regiem !

  Als Suralco ook nog beloofd zich in te zetten voor vervroegde vrijlating van terrorist Dino, dan krijgt de Republiek Sranan TOTAAL NIETS van SURALCO !

  DENKI A TORI ! STOP A PAARSE SRAFTENG !!!!


  Maak melding

 20. waarom er geheim mededeling aan het ka volk dat poppenkast heet gemaakt..

  dat komt dat d d b nog een zure appel te schillen heeft met Amerika,. dus moet er geen grote bar bari worden gemaakt en vooral de mensen al daar niet boos maken, want zij zoon zit nog 16 jaren daar en kan misschien nog verlengt worden ook…

  zijn matie dilip sardjoe de overloper van de opgedoekte partij is/wordt mede eigenaar van de stuw meer..

  zo zijn de rollen gedeeld..


  Maak melding

 21. RobG

  “Moet je hen nu horen met hun ondeskundig commentaar.Het was de NPS die Suriname in de uitverkoop had gedaan.Zij hebben de fundamenten gelegd waardoor Alcoa alle ruimte kreeg om de mijnen uit te putten.”

  RobG
  U bent echt ziek. De Brokopondo Overeenkomst heeft Suriname decennia in leven gehouden en nu beschuldigd u de NPS dat Biliton en Alcoa er naar al die jaren naar hun economische optimum gezocht hebben en dat de mijnen uitgeput zijn.

  Beste RobG kijk aub naar de alternatieven voor Aluminium. De grote vliegtuigen zijn alleen te bouwen met composieten op basis van Koolstof. Ofwel Aluminium is minder belangrijk geworden.
  Kijk aub naar de andere producenten en hun mijnen die enorm veel groter zijn geworden als Suriname. Kijk naar de havenfaciliteiten waar bulkcarriers afmeren die meer dan 20 meter diep steken en kijk dan naar Paranam en de Suriname rivier waar je met een roeiboot al vast dreigt te lopen ( ongeveer 6 meter diepgang).

  Beste RobG de Front regering heeft een heldere situatie achtergelaten, Alcoa heeft in 2011 heel duidelijk en hard gewaarschuwd dat zijn met het voorliggende tempo over 4 jaar klaar zouden zijn en dat het 4 jaar zou duren voor een nieuwe mijn locatie in gebruik zou kunnen zijn.
  Er is meer dan dan genoeg Bauxiet in Suriname (500.000.000 ton ofwel voor 100 jaar bij het tempo van de laatste jaren) het is echter hoe kan men het economisch verantwoord exploiteren.

  De Bouterse regering heeft tussen 2011 en mei 2014 zitten slapen.
  Bouterse heeft er toen een nationaal project van gemaakt omdat Alcoa (lees de toespraak van Bouterse in de DNA) Suriname toen het mes op de keel zette. Zij wilden dat Suriname een powerlplant zou realiseren van $ 600.000.000 en gesubsidieerde HFO zou leveren en Bos Kalis met $ 40.000.000 zou afkopen.
  Toen mocht het land meedenken maar niet heus want weer 1,5 jaar later had Sardjoe stiekem een MOU laten tekenen waar de honden geen brood van lusten.
  Om dat Santohki en Rusland wakker waren is die MOU ingeslikt in opdracht van de hele DNA en nu komt er weer uit de blauwe lucht een geheime deal.

  beste RobG uw benadering klopt voor geen meter. Wederom veel geblaat en helemaal geen wol.


  Maak melding

 22. Bauxietmijnen te Moengo en de Lelydorp III-mijn waren rond 2007 uitgemijnd.

  De Kaaimangrasie-en Klaverbladmijn zijn reeds uitgemijnd. Naar schatting zou de Caramaccamijn in het eerste kwartaal van 2014 ook uitgemijnd zijn. Klaverblad en Kaaimangrasie, respectievelijk 190 ha en 360 ha groot, zijn concessiegebieden die onder de Brokopondo overeenkomst vallen, terwijl Caramaccamijn (195,8 ha) erbuiten valt. Deze mijnen liggen aan de rechteroever van de Surinamerivier, ter hoogte van Paranam.

  De Brokopondo-overeenkomst is gesloten voor 75 jaar. Er zijn intussen bijna 59 jaren verstreken en hoeft men niet langer te wachten om de uitgemijnde gebieden, die niet gebruikt worden, over te dragen aan de Staat.

  Vanuit de regering moest de behoefte er zijn om een beter inzicht te hebben/krijgen over de staat van de door Suralco uitgemijnde gebieden al heel lang zijn. Die inzicht moest de regering in staat stellen om het proces van overdracht aan de Staat te versnellen.

  De brokopondoovereenkomst
  In 1958 sloten de Surinaamse regering en Alcoa de Brokopondo-overeenkomst. Deze gaf Alcoa recht op goedkope elektriciteit en een concessie van 75 jaar voor het delven van bauxiet in ruil voor het bouwen van onder meer de stuwdam en de waterkrachtcentrale

  Zie:
  Brokopondo-overeenkomst,
  Waterkrachtcentrale.

  De erven van de mijnen van Klaverblad, Kaaimangrasie, Lelydorp mijnen enz, moeten hun belangen heel goed in de gaten houden en niet dat de regering hen een waardeloze schadebedrag uitkeert. Wij leven niet meer in de stenen tijdperk of koloniale tijdperk.

  Er moet een degelijk onderzoek aan voorafgaan om te bepalen wat er allemaal beschadigd is, flora, fauna, milieuschade, bodemonderzoek, oppervlaktewater, chemicaliën, verontreinigingen, enz, door buitenlandse onafhankelijke deskundigen/experts, juristen, verzekeraars, erven, enz. Dit moet allemaal in een rapport worden vastgelegd en het schadebedrag per onderdeel en alles worden opgeteld om het totaal schadebedrag te bepalen.

  Er moet geen genoegen genomen worden met de kat in de zak. De erven hebben recht om hun eigendom in goede staat weer terug te ontvangen om er een middel van bestaan erop te kunnen bouwen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 23. Die Surinamers zijn zo dom dat Bouterse ze alles kan vertellen over die goede deal die hij gemaakt heeft voor de failliet Suriname.Deze domkop heeft het land kapot gemaakt alles wat hij in zijn handen heeft gehad is kapot gegaan.Suriname is leeggeroofd door deze idioot.Zijn aanhang weten niet beter.Deze president hoort in een inrichting te worden opgenomen om Suriname te bevrijden van ellende.


  Maak melding

 24. Ja een inrichting voor drugs en alcohol verslaafde.het is heel erg en triest en toch heb je een groot deel van de domme surinamers die achter deze man staan terwijl hij z uitlacht vanwege hun domheid en dat ook licht hoofdig zijn je pakt ze met alle verhalen .


  Maak melding

 25. Wat er wordt vergeten is dat bauxiet niet meer zo een belangrijke plaats in neemt in de wereld.Altijd weer steeds onzin uitkraaien probeer eens een keer de hele wereld politiek mee te nemen wanneer je wilt mee doen aan een discussie.Is het zelfde met drugs kijken jullie eens goed om je heen wie er allemaal rijk worden van de cocaine die in alle westerse landen worden verhandeld.Hetzelfde geld voor de verkoop van wapens.Eerst alle feiten en omstandigheden kennen voordat jullie onzin uitkraaien.


  Maak melding

 26. @Jojo,

  Bent ge wel in de stad Pittsburg geweest, de stad waar het hoofdkantoor van Alcoa staat? Ge zult uw ogen niet geloven wat u ziet. Het ziet er zo mooi, modern, schoon,welvarend en geordend. De stad straalt dynamiek uit. Moet je maar eens kijken wat er over is gebleven van Moengo en Paranam. Zodra je beide plaatsen benaderd wordt je overwelmd door armoede, troosteloosheid, mensen die als zombies uit hun ogen kijken, achterdochtige mensen, wantrouwende mensen,mensen die zich in de steek gelaten voelen, vervuilde en kapotte wegen, vervuilde lucht en vervuilde bodem.

  Jojo is dit de welvaart die de uitgeputte mijnen Suriname hebben gebracht. Gij aanbidt de welvaart die de blauwe ogen het land hebben gebracht of gij snapt het niet of ge draait het hoofd weg van de realiteit.


  Maak melding

 27. Robg@
  Nu even serieus ik heb geen politieke kleur, maar wat is er met geld gebeurt, wat hier mee is binnen gehaald, en dat van af 1954,projecten die opgestart zijn, en afgebroken, heeft miljoenen gekost, geen evaluaties, dus ook geen bijstellingen, apoera, staan trein stellen te verroesten shovel staan te verrotten en worden overwoekerd door de bush, kosten miljoenen, verkeerde deals en enz


  Maak melding

 28. @Haco,

  Ik heb uiteindelijk wel gekozen voor een politieke kleur omdat ik tot het allergische toe een hekel heb gekregen aan de politieke partijen die vanaf 1954 tot 1980 het land bestuurd hebben. Zij hadden veel geld tot hun beschikking gehad en ze hebben het land niet tot ontwikkeling gebracht. Ze gunden vergunningen en bestedingen alleen maar partijgenoten en mensen die stevige banden met hen onderhielden. Corruptie is in Suriname uitgevonden door NPS en VHP,enz.

  Mijn vertrouwen in NPS,VHP,PL en vele andere politieke partijen is weg. Ik heb wel een bepaalde sympathieën voor bepaalde personen binnen deze politieke partijen. Maar deze personen zijn een kleine minderheid binnen deze partijen. In mijn ogen zijn personen die de partijen van binnenuit proberen te hervormen.


  Maak melding

 29. Jaco:
  Vooropgesteld dat de oppositie niet uitblinkt in doortastendheid en ondergetekende ook geen specifieke politieke kleur draag.
  Ziende blind en horende doof, dat zijn o.a. de kenmerken van arrogante kwallebak Robg. Zodra hem de oren gewassen worden met steekhoudende argumenten, dan komt Robg (hij zou zijn alias beter kunnen wijzigen naar Robv(erdraaier)) telkenmale met het arrogante ‘ge’ en ‘gij’.
  Deze malloot is zo doordrenkt van het giftige gedachtengoed van alles wat maar Bouterse is, daar is geen goed garen mee te spinnen! Laat deze sufferd in de waan van alledag.


  Maak melding

 30. Robg@
  Rob bedankt voor je reactie, ik heel ver met je mee, maar er gebeuren nog steeds hele rare dingen in sur, het zonde dat het een politieke puinhoop is in, de oude politiek is groot gebracht met corruptie en zal zo wel blijven, als je politieke jeugd van suriname aanhoren, en wat voor visie zij hebben, worden ze aardig opgevoed door de oude politie, ik voorzie geen verbetering in de komende de jaren. Het is soms ziekelijk hoe men zich uit op deze site. En deze mensen dragen niet bij aan de eenheid die sur zou moeten hebben om verder te komen, jammer, ik ga het alleen nog maar lezen, en zal me onthouden van elk kommetaar, daar ik er geen enkel belang bij heb. Groet


  Maak melding

 31. Geheime deal. Conclusie is niet moeilijk te raden. Bouterse en mede rovers krijgen wat zakgeld en suralco hoeft haar contractuele verplichtingen niet na te komen.
  Zoals altijd zijn de lokale bewobers weer de dupe.
  Surinamers hebben boef Bouterse gekozen. Niet zeuren. Draag je last sufferds.


  Maak melding

 32. RobG

  Ik ben niet in Pittsburg geweest maar in de VS de voorkant en de achterkant van de maatschappij gezien. De VS is tot aan Wallstreet toe niet in staat adequaat onderhoud te plegen. Ik kijk niet naar of bidt niet voor westerse welvaart maar maatschappelijk welzijn. U kijkt naar de blinkende voordeur in Down town of Times square ik kom in Jamaica/ Brooklin/ Queens of City island.

  Ik kan mij best u weerstand tegen de oude nepotistische politiek voor stellen. Dat heeft slechts een verdeel en heers politiek van Faciliteren veroorzaakt. Zoals in veel zelfstandig wordende naties over de hele wereld.

  Mijn beeld is en dat probeer ik u voor te houden dat Bouterse van het zelfde sop overgoten is als Aron en Lachmon, Soemita etc.

  Tot 2000 was het slechts ellende. Ik stel slechts dat het daarna pas een beetje omhoog gegaan is en daar mag men de sobere en niet extraverte Venetiaan enigszins erkentelijk voor zijn. Hij heeft met bloed zweet en tranen weer een weg omhoog gevonden. Niet verjubelend en wel eens te voorzichtig maar met verbluffende resultaten indien men eerlijk naar de beginstand en de eindstand kijkt.

  Het principe van de NDP is prima als tegenwicht tegen etnisch verdeelde politiek. Echter wat fout gegaan is , is dat Bouterse zijn talent (beïnvloeden van vrij eenvoudige mensen) weet in te zetten voor eigen doelen (het blokkeren van zijn proces).
  Het wreekt zich ook dat hij beloften gedaan heeft die de Suriaamse economie niet konden dragen en dat hij zijn hofhouding niet onder controle heeft. Met als gevolg sprookjes die nooit gerealiseerd worden. Fantasie begrotingen die niet gerealiseerd worden etc.

  Regeren is moeilijker dan de NDP dacht en ook de NDP liep tegen de oude politiek op toen zij een coalitie vormde met de VVV, KPTI, PALU en ABOP en PL. en ook in de huidige omstandigheden blijkt zij niet over het kader te beschikken om een fatsoenlijke regering te vullen.

  Voeg daar aan toe dat Bouterse de werkelijke regeermacht naar zijn kabinet gehaald heeft waar allerlei fossielen (Naarenberg, Alibux, Wijdenbosch, Jozefzoon , etc) hun kunsjes doen. De kosten van het kabinet van de President zijn het 10 voudige van dat van Venetiaan terwijl de output onbekend blijft.

  RobG de Surinaamse politiek is hopeloos je wordt of door de hond (Jogi) gebeten of de kat (Doehki) gebeten.

  Ik zou graag een regering zien naar Singapore voorbeeld. Waar een geheel ongebonden meneer of mevrouw 10 jaar president wordt en dan net als president Lee enige ongebonden mensen laat werken aan de structuur van de staat en het politieke bewust zijn.Lee had Albert Winsenius (uit Scheveningen als hulp). Laat de nieuwe leider van Suriname mensen als mevrouw Concalves en Clarence Seedorf als richting gevende adviseurs mee nemen.

  Bouterse heeft bewezen ongeschikt te zijn want er is geen enkel licht in de tunnel (behoudens van tegenliggers) ondertussen is Suriname terug in 2000 als de schulden herrekend worden op basis van een koers van 7,5 voor de USD.


  Maak melding

 33. Het is erg jammer dat het zo moet lopen met de aluminium industrie in Suriname. Het was nog de enige bedrijvigheid met enig technologisch niveau. Wat er nu nog overblijft in Suriname is een derde wereld economie.

  Het had zo anders kunnen lopen, maar er zijn zoveel domme beslissingen genomen.

  De ontwikkelingsgelden vanuit Nederland zijn grotendeels consumptief besteed in plaats van geïnvesteerd.

  Er is een dure spoorlijn aangelegd gebaseerd op luchtkastelen die nooit gebouwd zijn.

  Er is ruzie met Nederland gemaakt omdat Nederland vindt dat boeven in de gevangenis horen en men in Suriname vindt dat ze president kunnen zijn.

  Er is veel vraag naar aluminium, het plaatwerk van mijn auto is voornamelijk aluminium en steeds meer auto’s worden deels van aluminium gemaakt. Ook in de vliegtuigindustrie wordt veel aluminium gebruikt, je kunt niet alles van plastic maken.

  Voor de productie van aluminium is bauxiet nodig, dat heeft Suriname nog steeds in overvloed. Er is goedkope energie nodig. Suriname heeft nog heel wat potentiële waterkracht-energie. Er is een fabriek nodig en geschoold personeel. Dat HAD Suriname maar het is weg of verdwijnt op termijn.

  Alcoa stopt in Suriname omdat ze er geen toekomst meer ziet. Dat had anders kunnen zijn.
  Men had een lange termijn plan kunnen maken hoe men in de toekomst nieuwe bauxietvoorraden zou kunnen ontginnen en beschikbaar maken voor verwerking in Paranam. Men had nieuwe waterkrachtcentrales kunnen bouwen. Men had een fabriek van aluminium halffabricaten (platen en profielen) kunnen opstarten.

  Dat zou veel hooggekwalificeerd werk en industriële ontwikkeling met zich meegebracht hebben met uitstraling naar de hele samenleving. Het had Suriname naar een eerste wereld niveau kunnen tillen. Bosbouw, rijstteelt en goud hadden een extraatje kunnen zijn die van Suriname een welvarende samenleving hadden kunnen maken.

  De ruzie met Nederland was een domme streek. Nederland is in veel opzichten een klein land maar economisch gezien is het een reus. Het is de 17e economie van de wereld, met kennis en vaardigheden op allerlei gebied. Nederland heeft zelf een aluminiumfabriek, dus ook die kennis is aanwezig.
  Suriname had gebruik kunnen maken van Nederlandse know how bij de ontwikkeling van de plannen, maar helaas, dat was ongewenst voor de huidige Surinaamse bestuurders. Geen smeergeld te verdienen.
  Voor veel Surinamers geldt nog steeds: Niet wat wordt het land er beter van, maar wat wordt IK er beter van. Jammer genoeg hebben die lieden het voor het zeggen.


  Maak melding

 34. Wie weet waarom de livestream van de DNA niet meer functioneert of ben ik slechts buitengesloten met de volgende melding.

  Fatal error

  Error establishing mySQL database connection. Correct user/password? Correct hostname? Database server running? in /home/onair/public_html/includes/class-mysql.php on line 298

  Powered by YOURLS v1.5.1 – 0 query

  ook bij Youtube is er na juni geen archief meer te zien.

  Vind de leiding van de DNA het niet prettig dat ze bekeken worden in deze zo interessante tijd.


  Maak melding

 35. Ik heb een GEWELDIGE GEHEIME DEAL voor jullie gesloten met de SURALCO !

  Eerder heb ik al tientallen perfecte geheime deals voor jullie gesloten, zoals :

  a. In het geheim heb ik ruim drie MILJARD ongedekte SRD-bankbiljetten voor jullie gedrukt !

  b. In het geheim heb ik 17.8888 volkswoningen voor jullie gebouwd !

  c. In het geheim heb de Sneltrein Parbo – Onverwacht voor jullie gerealiseerd !

  d. In het geheim heb ik een cassavemeelfabriek plus plantages voor jullie gestart !

  e. In het geheim heb ik meerdere ziekenhuizen voor jullie gebouwd !

  f. In het geheim heb ik een jaarbudget van Openbare Werken zien verdwijnen !

  g. In het geheim heb ik alle Paarse corruptelingen/staatsboeven amnestie verleend (Carifesta, Naschoolse Opvangboeven, EBS-boeven, Voedselpakketdieven, Bosbeheer boeven, Havenbeheer-fufurman, Jaarbudgetboeven bij OW, etc etc etc )

  h. In het geheim heb ik ruim 13.000 nieuwe ambtenaren benoemd als Stemvee !

  i. In het geheim heb ik een deal met de PG gemaakt, dat ik de Rechterlijke Macht voortaan zal respecteren !

  j. in het geheim hebben wij uw staatsschuld (schuld van het Volk) opgevoerd en verhoogd tot minstens TIEN MILJARD !

  k In het geheim heb ik Sjinnie tot minister van justitie benoemd en hij was zo verdomd goed dat ik hem snel weer in het geheim heb ontslagen. Ik kon deze ster echt niet missen als leider van het kabinet van de pres !

  Aan al deze GEHEIME DEALS kunt u zien hoe geschikt ik als pres ben, alles wat ik aanraak is tot nog toe gelukt, de Sranan economie bloeit !

  DAAROM IS MIJN GEHEIME DEAL MET SURALCO GOED VOOR SURINAME !

  NEKS NO FOUT ! WIJ HEBBEN SURALCO ZWAAR ONDER DRUK GEZET !

  MORO MONNIE O DORO ! A SRANAN SRD O TRANGA BAKA !!!!!

  PS : Ik heb gehoord dat VENE de Afobaka-dam niet wilde hebben, hij zou het bij gratis krijgen van Suralco !
  Mijn mannetjes hebben hun stichting en NV klaar om de dam in hun prive-bezit te krijgen !

  Die Afobaka-dam is niet van het Volk, jullie mogen voortaan elektriciteit kopen bij mijn MANNETJES !


  Maak melding

 36. Deze mother fuckering zijn allemaal ma pang pang hoeren zonen .den ma ke chodos.suteng ma pima kaolo trowe in Wang gotro.a Saka saka ma pola pima kaolo zooitje.fuck you day and night .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES