Mijngebied in Oost Suriname wordt nieuw leven ingeblazen

21

PARAMARIBO/MOENGO, 16 jul – Voormalig mijngebied in het oosten van Suriname wordt nieuw leven ingeblazen. Dit zei president Desi Bouterse tijdens een bezoek aan het district Marowijne. Met het vertrek van bauxietmaatschappij Suralco uit Suriname wordt een reeks onroerende goederen overgedragen aan de overheid. Het betreft de bauxietmijn, de scheepshaven te Coermotibo, het Moengo-stafdorp en de Nassauconcessie.

Volgens het Nationaal Informatie Instituut, NII, betrof het bezoek een oriëntatie op mogelijkheden om het gebied nieuw leven in te blazen. “We hebben een overeenstemming bereikt met Suralco en willen het overnemen om het vervolgens samen met de plaatselijke gemeenschap in de oude staat terug te brengen”, zei Bouterse. Wat er precies gedaan zal worden, is nog niet duidelijk.

Het bezoek vond aan de vooravond plaats van een ‘comité generaal’ van het parlement. Deze vergadering achter gesloten deuren betreft de onderhandelingen met multinational Alcoa. Vooral de oppositie is niet gelukkig met het verloop van de onderhandelingen. De regering zou geheimzinnig doen, wat alleen maar wantrouwen wekt. Gevreesd wordt dat Alcoa er goedkoop vanaf komt, zeker wat de milieuschade betreft.


21 REACTIES

 1. ir. prof, drs. mr. D. Bouterse de grootste econoom die Suriname ooit heeft gekend heeft nu ook grootse plannen met Oost Suriname.

  Er zijn mensen die van niets iets kunnen maken en er zijn mensen als ze ook maar iets aanraken dan vernietigd alles gelijk binnen in een omtrek van tien kilometer.


  Maak melding

 2. Bala Lonnie kan niet meer winnen van Desie in Marowijne;
  Nu nog sinterklaas spelen door Desie (NDP) met uitgifte van gronden en hij is binnen in 2020 !!
  Surinamers zijn het volk van brood en spelen !!
  NPS (Rusland) pe-joe-e-kibrie; jo oso e-brong) !


  Maak melding

 3. Net als Wageningen zeker. Het is al een spookstad in vervallen staat. Geen economische activiteit ook geen leven. Toen het goed ging in wageningen had men voldoende geld om iets anders daar op poten te zetten. Veeteelt of tuinbouw ( Fruit, mais voor veevoer noem maar op. Eens zullen de goud multinationals ook vertrekken. Wat dan? Nu moet men daar over denken en alternatieven zoeken opdat wij niet weer achter de feiten lopen. Geld verdient met goud investeren in alternatieven, niet op souperen aan grote auto’s en salarissen voor de top (15 maand salarissen enz..)Kannibaliseren noemt men dit. Suralco weg geld op.


  Maak melding

 4. De grond laat je door de plaatselijke gemeenschap schoonmaken , met hun blote handen zeker, je wil niet weten wat voor troep ze tegen komen, kan hun het schelen.


  Maak melding

 5. Bouterse..”wat er gedaan gaat worden, is nog niet duidelijk”.Hetzelfde als met het treinproject / mega-ziekenhuis / gouden kerst / fly-overs / zeehaven / schoolboeken / cassaveproject / 18.000 woningen etc. HELEMAAL NIKS DUS!!!!!!!. We kennen de populistische lulkoek van deze megalomane, pathologische leugenaar inmiddels wel. Hoor je nooit meer iets van.


  Maak melding

 6. Waarom is het nooit goed FRONTERS?
  Baas komt met ideeën en plannen,jullie vinden het weer niet goed.
  Wat moet hij dan zeggen of doen volgens jullie?


  Maak melding

 7. Hahaha , dit is letterlijk en figuurlijk grote ladingen zand en bauxiet blazen in de ogen van het reeds blinde en DOMME VOLK van Marowijne.


  Maak melding

 8. Wat er precies gedaan gaat worden weten ze nog niet.
  Maar men neemt het over zonder om eisen vast te stellen.

  Het zeker weer een project voor geld in eigen zak.


  Maak melding

 9. Mensen die de troep gaan opruimen, bauxiet,er zit kwik en zware metalen in de grond mensen kunnen brand wonden oplopen, kanker krijgen enz. dat rode zand is gevaarlijk het bedrijf die dat achterlaat moet het, en moet ook gecontroleerd worden zelf schoon maken.


  Maak melding

 10. Misterklojo…
  wat hij moet doen, al zijn loze beloftes sinds 2010 waarmaken..
  18000 woningen
  zeehaven
  cruiseterminal
  fly-overs
  8-baanswegen
  gouden kerst 2012
  treinproject
  na-schoolse opvang
  schoolboekenproject
  chinese huizenfabriek
  cassavefabriek
  ananasfabriek
  bruggen over Corantijn en Marowijnerivier
  mega-ziekenhuis Wanica
  2e Dubai
  diefijzervrij land
  koers SRD eigenhandig omlaag brengen

  zijn dit genoeg voorbeelden voor je, of valt het kwartje nog steeds niet bij jou.


  Maak melding

 11. Een kinder handje is gauw gevuld.
  Tjè pootie!

  Simpele zielen, simpele oplossingen.
  In het land der blinden is er …!

  Ai mi Sranang, heb je dit verdiend?


  Maak melding

 12. Het is weer het oude liedje. Njang maken. Zo houd het stilletjes. Wanneer gaan ze geld maken met ondernemen en niet met het geld af te romen? En het volk het verlies te laten nemen?


  Maak melding

 13. In de oude staat brengen? De oude staat was bos, berg en een paar hutten.

  De Cottica is een diepe rivier. Zee schepen kunnen Moego bereiken. De haven is nog goed. Wat wil je uitvoeren?

  Wat ga je planten in de omgeving? Wat ga je aan reguliere ondernemers geven om te doen?


  Maak melding

 14. moengo-klein africa!!!! grauw vervallen verschrikkelijk mijn hart huilt.dank zij de 2 waardeloze mannen bouterse en brunswijk. “O MIJN GOD”
  wil ik even kwijt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.