Haïtiaanse Eenheidsmarkt geopend in Suriname

33
Haïtiaanse Eenheidsmarkt geopend in Suriname

Minister Edgar Dikan heeft vrijdag, samen met de Haïtiaanse consul generaal Alex Jospitre, marktmeester van de Centrale Markt en Simon Manicel van de Coöperatie van Haïtiaanse Agrariërs Suriname de ‘Mâche Unité (Eenheidsmarkt) officieel geopend aan de Drambrandersgracht. De opening van de markt kwam op dezelfde dag waarop de Haïtiaanse gemeenschap in Suriname herdenkt op 14 juli 2017 de veertigjarige vestiging van de eerste groep van 48 Haïtiaanse contractarbeiders vanuit Sint Maarten in Suriname.

De meeste van de Haitianen in Suriname verdient de kost in de landbouw. Simon Manicel zegt dat de Haïtianen de Surinaamse overheid en de bevolking zeer dankbaar zijn voor de gastvrijheid de afgelopen decennia en de ruimte die zij hebben gekregen om hier een nieuw bestaan op te bouwen: “We weten dat het nu niet zo goed gaat in het land, maar we geloven dat het weer goed komt. En we willen een bijdrage leveren aan de opbouw van het land.”


33 REACTIES

 1. Over de hele wereld zie je dat mensen vanuit arme landen naar meer welvarende landen trekken omdat ze daar een betere toekomst verwachten.

  Dat is niet altijd in het voordeel van de landen waar ze naar toe gaan. Vaak hebben ze niet de juiste opleiding en vaardigheden om in hun nieuwe land te kunnen functioneren. Dat kan leiden tot crimineel gedrag en in landen met goede sociale voorzieningen tot overbelasting van het sociale systeem. De migranten wijten hun gebrek aan maatschappelijk succes niet aan eigen tekortkomingen maar aan discriminatie wat weer extra spanningen oplevert.

  Vaak hebben nieuwkomers moeite om zich aan te passen aan de cultuur van hun nieuwe land wat dan weer tot wrijvingen met de autochtone bewoners leidt. Nieuwkomers zijn dan geneigd dit als racisme te zien wat dan opnieuw meer spanningen geeft.

  Deze ontwikkelingen zullen in de toekomst tot grote problemen gaan leiden. Vooral in het Midden-Oosten en in Afrika is er een onverantwoordelijke bevolkingsexplosie aan de gang. Helaas zijn dat ook de gebieden met de grootste achterstanden op allerlei gebied en met migranten die de grootste problemen opleveren als ze verhuizen.

  Werkgevers vinden het meestal wel prettig een reservoir van goedkope arbeidskrachten te hebben. Zij hebben vooral voordeel van migranten. De gewone mensen dragen de lasten zoals buren met ongewenst gedrag en steeds lagere lonen. De meer welgestelden kunnen zich daar aan onttrekken in hun villawijken. Zij profiteren vooral.

  In Suriname werken de Haïtianen voor hun geld en doen daar het werk waar de Surinamers niet zo veel zin in hebben. Dat is goed voor Suriname en goed voor de Haïtianen, maar Suriname wordt wel steeds minder Surinaams. Ook al door de Brazilianen, Chinezen en Guyanezen die naar het land komen. De toekomst zal leren wat dat gaat opleveren.


  Maak melding

 2. Breaking news. A dong ingi ka olo mpp Bouterse verkoopt oost Suriname met steekpenning die hij heeft ontvangen van de Fransen.

  Suriname en Frankrijk tekenen binnenkort een (maritieme) zeegrens overeenkomst. “We kijken ernaar uit om de overeenkomst zo snel als mogelijk te formaliseren, omdat dit een nieuwe impuls geeft aan onze bestaande relatie”, zei president Desi Bouterse vrijdagavond.


  Maak melding

 3. @HANS VAN DEN BROEK

  CRIMINALITEIT HEEFT NIKS TE MAKEN MET AFKOMST NOG MET OPLEIDING NIVEAU TE MAKEN. DE GROOTSTE OPLICHTER ZIJ HOOG OPGELEIDE WITTE MENSEN.EN DE GROOTSTE CRIMINELEN OOK.


  Maak melding

 4. misterbojo

  Als je toch wordt beroofd dan kies ik voor de oplichting want ik wil geen pijn en verdriet lijden als gevolg van moord, verkrachting en of kapot geslagen delen van mijn lichaam.
  Natuurlijk heeft criminaliteit grotendeels te maken met afkomst en opleiding.
  Er zijn 2 gezinnen ééntje die gehuwde partners heeft en de vader heeft als beroep (bijvoorbeeld) chirurg er zijn 2 kinderen en ééntje die een alleenstaande ouder heeft zonder beroep die 14 kinderen heeft.
  Vraag
  Welk gezin is de kans het grootst dat één van de kinderen crimineel gedrag zal vertonen?

  Dus geef me een brik, je opmerking slaat nergens op.
  Wat niet wil zeggen dat ik kies om alleen met goed opgeleide mensen wil wonen.


  Maak melding

 5. Bigi sma
  Jij snap het helemaal niet.geen jij mij een brik he chirurg gezin voor beeld.
  Jullie denken dat dat soort mensen en hun kinderen geen rare dingen doet.
  Die worden niet opgepakt.
  Of of wel aan houden 2 telefoontjes plegen en binnen 5min mogen ze verder.
  Opdonderen jij met je dome voor beeld. Blijf zo denken


  Maak melding

 6. @@Hans van den Broek, je hebt gelijk. Ik maak mij wel zorgen om de nieuwe migranten die met een toeristenkaart Suriname binnen zijn gekomen.

  Over discriminatie moet je ook het volgende hebben gevolgd waar Haïtianen aan het planten zijn en een eigenaar laat zijn koe gewoon los om de planten vernietigen en zegt tegen de Haïtianen dat zij terug moeten naar hun land.

  Je hebt ook groot gelijk dat Surinamers te lui zij om in de landbouw te gaan werken. los van een deel van de Javanen en hindoestanen.


  Maak melding

 7. Wat een raar volk zijn Surinamers.
  Velen van hen wonen in het buitenland, maar willen andere buitenlanders hun heil zoeken in Suriname dan mag en kan dat niet.

  Het moet geen moer uitmaken wie waar wil wonen, als hij/zij zich maar aanpast aan de normen van het land dat gekozen wordt om te gaan wonen, werken, leven om een nieuw bestaan op te bouwen.

  Met openstaan naar elkaar toe bereik je veel maar dan elkaar tegen te werken. Maar in Suriname zal dat een utopie blijven.


  Maak melding

 8. Als je in een kwartier E5000 euro van iemand kan stelen, mishandelen, verkrachten en vermoorden. Waarom moet je heel de dag in de zon gaan zweten.

  Zolang een groot deel van het volk dit goed vind en geen maatregelen genomen worden zal Suriname een derde wereld land blijven. Waar niemand komt investeren.


  Maak melding

 9. Wat mij betreft mogen wel 5000 Haïtianen aangetrokken worden om de landbouw nieuw leven in te blazen. Suriname kan mogelijk de voedselschuur worden voor het Caribisch gebied.


  Maak melding

 10. De ndp volgelingen kunnen wat van de haitianen gaan leren. De hatianen gaan al het werk doen en de gehele ndp verzorgen.
  Natuurlijk heeft de ndp zijn stemvee in deze groep al binnen.
  Een schande dat deze kleine groep een markt opend en niet een groep ndp surinamers,
  Maar als eerder gezegd ,,,in suriname gaat iedereen computerdeskundige zijn met dank aan Telesur en de tuinbouw,landbouw, veeteelt … alles waarop de economie van een land rust zal verricht worden door buitenlanders. .
  En ik had gelijk!!,


  Maak melding

 11. Wel om eerlijk te zijn geen enkel nazaat wil terug naar Afrika.Ze vluchten massaal naar westerse landen,Ze riskeren zelf hun leven om ergens anders dan in Afrika te wonen!
  En natuurlijk wij zijn een importland wat betreft de mix max bevolking en de 48 haitianen erbij nou die zijn welkom en na eeuwen is het hun gelukt een markt te openen en de schaamteloze surinamers van afrikaanse afkomst ,zij doen niets!Na eeuwen huilen ze nog het meest benadeelde volk te zijn ,het leven voor de rest van de import people gaat door alleen voor de luie afrikaanse nazaten in Suriname staat de klok stil!


  Maak melding

 12. Nee RobG… Die duizenden spookambtenaren die door Bouterse zijn aangesteld moeten het werk maar doen.
  Daarnaast moet er fors gesaneerd worden in het overheids apparaat. Ook die mensen moeten omgeschoold worden en begeleid worden naar ander werk.

  Je slaat plank weer mis beste man.


  Maak melding

 13. Er zijn van die mensen die continu hun gal spuien op anderen door telkens te verwijzen naar Afrika. Waarom gaan deze mensen niet wonen in India waar meer dan 1 miljard mensen nog altijd op straat en in de vrije natuur hun behoeften doen of poepen. Ga maar de strontlucht zal je heerlijk verwelkomen. Als deze figuren die zich geen Surinamer geen geld meenemen naar India stellen ze niets voor. De vele miljoenen oplichters in dat land zitten niet op hen te wachten. Het is ook geen geheim dat vele Bangladeshies en Srilankanen die in Europa asiel komen zoeken/vragen in feite Indiërs zijn met valse documenten. Deze mensen trachten de armoede in India te ontlopen.


  Maak melding

 14. @ Djilapersad
  “In India waar meer dan ! miljard mensen nog altijd op straat en in de vrije natuur hun behoeften doen of poepen (waar doe jij het trouwens als je in het bos bent?).
  Ga maar de strondlucht zal je heerlijk verwelkomen.

  Daar hoef je echt niet zo ver voor weg hoor, kijk maar in de achterafstraatjes in Paramaribo


  Maak melding

 15. Johan, ga toch lekker wonen in India jouw beloofde land. Je moet niet l u l l e n over Suriname. Als een Hollander je vraagt waar je vandaan komt zeg je altijd ‘ Ik ben Indiaas en ik kom uit India ‘. Rot op naar India en l u l niet over Suriname.


  Maak melding

 16. Voor de “wakamangs” van Bouta wordt een markt geopend op de berm aan de Jagernath Lachmonstraat voor partij-centrum vna de VHP.
  Hn 50 ha grond is al 100% in productie en ze oogsten tonnen groenten,aardvruchten en Ddb1 en Ddb2-rijst.

  Robg, is hun adviseur


  Maak melding

 17. Pa Henkie van Latour,

  In Suriname zit men niet op schreeuwers van jouw soort te wachten. Wat moet men met leeghoofden die aan de zijlijn staan te gillen, brullen en luidruchtig hun onkunde laten blijken. Jij zal het nooit meer leren. Het eeuwige geklaag zit jou in de genen. Niet kletsen maar poetsen is het devies.


  Maak melding

 18. @ Djilapersad,

  Waarom verloochen jij je zelf?
  Je hoeft je niet te verschuilen achter een Indiase naam om je gal te spugen over India.

  Je mag nog zoveel kletsen over het beeld dat jij schetst over India, het zijn wel leugens.
  De India waar jij het over hebt, is aan het verdwijnen. Dat land wordt met de dag moderner.

  Van mij mag je heel de dag hikken.


  Maak melding

 19. -Ik had de situatie anders bekeken totdat iemand erover sprak. Zelfs heb ik geen problemen met die markt maar:::::::
  Bouterse brengt verdeeldheid in het land.

  -de Chinese markt
  -de Haïtiaanse markt
  -de Indiaanse markt komt nog zoals Nerkust dit al aangegeven heeft
  -er is al een ABOPmarkt is er al zoals men dit al aangeeft.

  -Nou, Bouterse heeft al vele mensen kunnen paaien voor de verkiezingen om voor de NDP te gaan stemmen en zo te gaan schreeuwen dat de NDP dit gedaan heeft, maar:::::wij kunnen het volkslied helemaal gaan veranderen, omdat het niet meer klopt wat er gezongen wordt.


  Maak melding

 20. Mooi Suriname wordt een immigratie land.

  Ik hoop dat er stalletjes komen waar je Riz national kan eten. Kidney beans met sauce en red snapper, tomaat en uien.

  Verder Bouillon kan krijgen. Dat is soup met spices, aardappelen, tomaat en geiten vlees.

  En dan nog Legume Hatiene. Dat is dan dikke groente stew met eggplant, kool, chayote, spinazie, watercress,spijzen ,uien en knoflook, tomaatpasta en crab of met vlees.

  En dan naar huis gaan met goedkope groenten. Een goede markt.


  Maak melding

 21. Robg@
  Stuk Onbenul.
  Suriname zit wel te wachten figuren zoals jij, hoge werken loopsheid, waarom kunnen ingezetene Surinamers niet in de agrarische sector werken bang voor vuiler handen, of toch
  Maar ambtenaar zijn, met niks doen geld vangen, wat een mentaliteit, jij past er Goed tussen, slap janus.
  Maar er is niks nieuws onder de zon hoor, kijk maar wie als eerste het voortouw namen om te ondernemen, en nou niet gelijk met rassisme komen want daar kots ik van


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.