Suriname profiteert mee van herstel Rosebel Gold Mines

41

PARAMARIBO, 7 jul – De overheid profiteert mee van het economisch hestel bij goudbedrijf Rosebel Gold Mines. Het Candese bedrijf is erin geslaagd de productiekosten genoeg omlaag te krijgen om een flinke winst te maken. Dit heeft in het afgelopen productiejaar meteen geresulteerd in meer opbrengsten voor de staat. Er is ruim vijf en veertig miljoen dollar binnengehaald.

Het betreft belastingen, winstdelingen en royalty’s. De overheid verdiende hiermee ruim tien miljoen dollar meer dan in het voorgaande jaar. “Dit is bereikt door de productiviteit te verhogen”, zegt directielid Sharmila Jadnanansing tegenover de Ware Tijd. Het winnen van een troy ounce goud (ongeveer dertig gram) kost bijna honderd dollar minder. Ook de lagere olieprijs deed een flinke duit in de zak.

De productie kon worden opgevoerd tot bijna tienduizend kilogram. Rosebel Gold Mines leed in 2015 voor het eerst verlies. Het verlies bedroeg toen ruim zes miljoen dollar. Het is sindsdien weer beter gegaan. “Er is ook zeven en tachtig miljoen dollar geïnvesteerd in exploratie en uitbreidingen. Hiermee wordt ons geloof in de toekomst van het bedrijf en Suriname bevestigd”, aldus Jadnanansing.


41 REACTIES

 1. Nou dat geld wordt 3 keer uitgegeven vrees ik.
  Kunnen ze beter gebruiken om leningen af te betalen en van de hoge rentes die ze daar voor betalen af te zijn.
  Hoef geen economie gestudeerd te hebben om dat te weten. Maar huidige regering denk daar niet aan. Uitgeven en nogmaals uitgeven. En schulden zijn voor de volgende generatie.
  Jammer hoor


  Maak melding

 2. Net voldoende om een heel klein deel van de schulden af te betalen..Kinderhand is snel gevuld. Hoefdraad zal wel weer mega-plannen hebben met deze “paarse Jackpot”….


  Maak melding

 3. Leendert Boefdraad kennende zal hij allang voorschotten genomen hebben op de te verwachten winst .Wat nu gepresenteerd wordt,is goed voor de administratie.


  Maak melding

 4. Sranang is gewoon skeer,dat men nog geloof in dit soort nonsens verhalen. Suriname wordt geregeerd door boeven die zichzelf Surinamer noemen.


  Maak melding

 5. De Puinhopen Van 7 jaar Desie Bouterse.

  Beste lezers

  Niet Suriname maar de Clan Rond bouterse .. profiteer mee van herstel Rosebeld Gold Mines.. Geen enkel lening word afbetaald.. ik heb er geen geloof in..

  Als dat geld eenmaal in de staats kast zit.. Gaat Bouterse De HOUDINNI ACT uitvoeren… Dat is dat it geld zo gauw mogelijk verdwijnt uit het staatskast.. zo simpel werkt dat in ons geliefde land Beste mensen..

  Ik blijf dit benadrukken zodat het geprint word in ons collectief geheugen.

  Ik hoop dat de toekomstige Surinamse leiders volop in het onderwijs systeem van ons geliefde land zal gaan investeren
  zodat men beter ontwikkeld word en dat men politiek bewust wrd.. want de meerderheid van het surinaams volk is onderontwikkeld.. dat is geen mening maar een feit beste mensen..

  Zo alleen kunnen wij als volk er vr waken dat leiders als Bouterse nooit meer aan de macht zullen komen.

  Ons geliefde land heeft een econoom als leider nodig met bestuurlijke ervaring.. zo een leider kan SURINAME terug op de kaart zetten zodat we mee kunnen liften in DE VAART DER VOLKEREN.


  Maak melding

 6. @Kevin
  Kan je bewijzen dat de surinamers mee profiteren ?Van je baasje zijn wij zeker van dat hij,en zijn legertje meeprofiteren.
  Kan je het bewijze3n kevin?!


  Maak melding

 7. @Ray

  Heb je zelf niet door hoe dom je raaskalt?
  Je gebruikt gewoon alles om maar jou standpunt door een ieders strot te willen duwen.

  Zielig


  Maak melding

 8. NIKS GOED BEZIG !

  Kijk eens hoeveel deze regering heeft geleend. Generaties families zullen hiervoor bloeden. Het is misdadig wat deze regering heeft gedaan. Ouders worden gedwongen om hun dochters te laten werken in een massage salon.


  Maak melding

 9. @Kevin

  @ Ray

  Heb je nu zelf door hoe dom je raaskalt?
  Je gebruikt gewoon alles om maar jouw standpunt door een ieders strot te willen duwen

  Heb je het nu echt over jezelf Kevin?


  Maak melding

 10. @ Kevin

  “Goed bezig.”

  graag aanvullen met: Goed gedaan Venetiaan en co. Door hun beslissingen zijn er nog enige inkomsten in Suriname.

  IAMgold doet wat het als onderneming moet doen en wordt daar in door Suriname niet echt geholpen. Er is 10 ton goud weg gedragen uit de Roma Pit omdat de regering niet handhaafde.

  Heeft u ook gelezen dat IAM Gold voor $ 24.000.000 gesubsidieerde energie afneemt van Suriname tegen een prijs van $ 0,11/Kilowattuur.

  Dus van de winst is ongeveer $ 12.000.000 subsidie verleend door Suriname.
  Indien men de Alcoa zaken eens goed zou regelen zou Suriname op de energie ongeveer $ 12.000.000 winst kunnen maken.
  Beste Kevin we spreken van een verschil van $ 24.000.000 voor de Surinaamse schatkist/economie of wel ruim SRD 200.000.000 / jaar

  Suriname is een KOE die zich laat melken door Newmont IAM Gold en Alcoa.
  Indien het die lekken zou dichten was het land van heel veel hoofdpijn af. Helaas de mensen die het aan de orde stellen zoals Santokhi en Rusland worden genegeerd. Zij hebben volgens het stemvee in de DNA geen enkel plan of bijdrage ingeleverd.

  Het zelfde gebeurt met het hout en Landbouw Maatschappij Pattamaca ,etc.

  Met enig verstand kan Suriname door Alcoa goed te managen haar economie met honderden miljoenen USD per jaar versterken alleen het wordt in Committee Generaal behandeld om Santokhi en Rusland hun podium te kunnen ontnemen.


  Maak melding

 11. @ Johan, vertel hoe kom je bij die vraag?……….je hebt schijnbaar iets “zinnigs” te vertellen?

  Omdat ik aangeef “goed bezig” probeer ik mijn mening door iemands strot te duwen? Intressant

  Dat een azijnisser vervolgens van mij “bewijzen” wil van het meeprofiteren van de surinamers omdat die zelfde azijnpisser wederom zijn/haar visie moet verkondigen op mijn post “goed bezig”, dan ben ik diegene die mijn mening door iemands strot duwt? En niet diegen die mijn post aangrijpt om haar/zijn totaal ongefundeerde mening voor de 100.000 x te ventileren

  En dan vraagt een andere azijnpisser genaamd Johan mij of ik het over mijzelf heb?
  Ja ja…..intressant

  Dus vertel……….hoe kom jij erbij?

  En probeer dat eens zonder schelden en domme uitspraken, maar gewoon eerlijk en onderbouwd.


  Maak melding

 12. @Kevin, de Reetkever/verdwaalde zaadcel, als iemand op dit forum ongenuanceerd en LVH gedrag vertoont dan ben jij dat, eikel. Houd ‘ns keer je muil dicht of kom met een concrete voorbeelden. Anders, moet je je stink bek maar dichthouden, reetlikker.


  Maak melding

 13. @ JoJo

  Je hebt gelijk:
  Dank je wel Venetiaan dat je Su hebt genageld aan maximaal 5% voor 25 jaar. Zoals jij zegt de melk koe Suriname.
  En dat je de inkomsten gebruikt hebt voor het niet uitvoeren van noodzakelijk onderhoud en uitbreiding van de nutsvoorzieningen op zodanige wijze dat su intressant werd voor buitenlandse ondernemingen om hier hun productie plant op te zetten

  Vene bedankt!!

  O ja dus het front verleent vanaf 1994 het recht op goudonderzoek aan Cambior plus Golden Star en verleent in de Front periode (2003) het recht op goudwinning aan Cambior (later overgenomen door IAM).

  Nieuw Front bedankt

  Landbouw Maatschappij Pattamaca NV: ten onder gegaan aan de speerrotziekte en later de genade klap kreeg tijdens de binnenlandse oorlog
  De binnenlandse oorlog ten tijde van de VHP. De VHP die graag Nederland overal bij betrekt drong aan bij nederland om in te grijpen (Pretaap Radhakishun).

  Ok…Nieuw Front wederom bedankt.

  De houtmarkt………nee ik ga daar niks overzeggen…kijk gewoon naar de namen van de houthandelaren………en de “vergunningen voor transport” afgegeven onder leiding van Olifant Santokhie. Waardoor o.a. de wegen finaal naar de knoppen wordt gereden.

  Nieuw Front wederom bedankt.

  En nu stellen Santhokie en Rusland deze zaak/zaken aan de orde? Ok………..maar da wel in het openbaar…dat willen ze…..

  Of willen ze een podium om hard te kunnen roepen en om aan stemmingmakerij te doen………. voor zaken waarin zij zelf (lees Nieuw Front) de hand hebben gehad.


  Maak melding

 14. @touwtje
  Reetkever…………………………..
  verdwaalde zaadcel……………..
  LVH gedrag (?)……………………
  eikel. …………………………………
  Houd ‘ns keer je muil dicht……
  stink bek…………………………….
  reetlikker…………………………….

  Je inbreng is super en vooral ook zeer intelligent maar zegt gelukkig wel heel erg veel over de poster.

  Yepp ik zal zeker een voorbeeld aan jouw nemen.
  Wat vindt je alter ego?


  Maak melding

 15. @Kevin

  U heeft weer geen enkel historisch perspectief en zakelijk inzicht:

  1. Pattamacca, Victoria en Pheadra zijn kapot gegaan door het binnenlands-conflict. Daar staat Vene en co geheel buiten dat was een probleem veroorzaakt door de rambo’s Bouterse en Brunswijk en hun hulp troepen en financiers (wie dat ook waren).

  2.
  Goldstar via Gambior naar IAMgold. Weer slaat u de plank mis. De goud prijzen waren in die tijd lager dan $ 400/troyounce. In 2004 had Vene en co net alle ellende van Wijdenbosch ondercontrole (alles was kapot en de alluinaarde inkomsten waren overgedragen aan Ballast Nedam. Het is onder die omstandig heden knap op zonder inbreng de regulier royalties te bedingen, een Surinaamse NV af te dwingen (geen winst vlucht mogelijk) en zonder inbreng 5% van de aandelen te krijgen. Deze deal heeft Bouters tussen 2010 en 2013 enorme voordelen opgeleverd.
  Zet dit af tegen 25% aandeel in Newmont die op het moment dat er dividend uitbetaald gaat worden de staat Suriname (door de rente van 9,25%) ongeveer $ 400.000.000 gekost heeft.
  Vergeet u niet dat Rusland een deal voor 20% had voorbereid dat ongeveer de helft aan inbreng zou vergen.
  Kevin die 25% is een zo dom deal dat Suriname feitelijk de Newmont Mijn financieert. Ondertussen schrijft Newmont de mijn (incl. het geld van Suriname) in 4 jaar af en geeft het Suriname haar eigen geld als dividend terug waarmee het haar schulden mag aflossen.
  Dom,Dommer, Domst kan men stellen. In het Cash register (de bijnaam van het Hoofdkantoor van Newmont) zijn ze nog niet bij gekomen van het lachen.
  De kans is ook nog eens groot dat gezien de LLC vorm (delaware BV) de winst buiten Suriname genomen kan worden en Suriname ook kan zwaaien naar de Winstbelasting.

  Kevin lees aub wat Newmont in West Afrika (de vorige plek waar Adriaan van Kersen zat voor Nemwont) gedaan heeft.
  Te lezen in “The Looting Machine”

  3.
  Onderhoud. Ook hier wordt u een nep waarheid op de mouw gespeld. Onder het front zijn de eerste grote Asfalt projecten (Dalian I, II & III) in uitvoering gegaan als mede de OostWest verbinding en pompgemalen gerealiseerd.

  Dat er niet onderhouden is is duidelijk een Bouterse aangelegenheid die men nu bij de voorgangers probeert te dumpen.

  4.
  De opzet voor de energie infrastructuur (het EPAR net), incl EPCS bij Staatsolie is onder de front regering op gezet en gerealiseerd.
  De plannen voor de rest lagen klaar. Helaas voert Bouterse slechts halve plannen uit waardoor bij voorbeeld Sarammaca straat bij de ingebruikname niet goed aangesloten was op het netwerk en Strukton in een duur crash project de powerlines moest realiseren.

  5.
  Hout: Wie heeft Greenheart (beursfraude in Canada en Hongkong) gefaciliteerd en aan 500.000 ha hout concessies geholpen. 70.000 ha waren van Suma Lumber een bedrijf van 2 veroordeelde en opgesloten drugs delinquenten namelijk E.B. (gast geweest van de VS) te Suriname en RvB te Nederland (gast geweest van het Koninkrijk der Nederlanden.
  De Singhs etc, zijn kruimelaars bij China Zheng Heng Tai Investement oid., etc die nu hout wegdragen via achterdeurtjes.

  Kevin kijk aub verder dan u neus lang is.


  Maak melding

 16. @Jojo,

  Jojo, Kevin zijn neus is lang genoeg, maar hij ziet het niet omdat zijn neus in de kont van BOUTA zit.

  Het enige wat hij ziet is een bruine vlakte voor zijn ogen.


  Maak melding

 17. @ JoJo
  1. De financiers waren op aandringen van Pretaap Radhakishun en inmenging van NL afkomstig en steunden Brunsie;
  2. Onder Vene is de deal 5% afgesloten niet onder Bouta&Zn. Prijs dalingen en stijgingen zijn hierbij niet van belang. 5% is en blijft 5%.
  3. Het aanleggen van nieuwe asfaltwegen en het bouwen van nieuwe gemalen valt niet onder onderhoud. Tevens benieuwd welke gemalen er zijn gebouwd?
  4. Weet je dat zeker? What about het eerste contract onder wijdenbosch in 1998? Vene heeft het startschot gegeven voor staatsolie niet voor het plan en contract met de EBS. Wel de openingen van de centrale(s) die vanwege de reeds onder NDP afgesloten contracten in zijn ambsttermijnen zijn uitgevoerd. Wanneer hebben de uitbreidingen plaats gevonden (bijv SPCS in 2014 en start bouw 2012?).
  5. De huidige consessie van “greenheart” bedraagt ca. 26% van alle consessies. De rest behoort aan de “kruimelaars” waaronder de …..singhs….khoe’s e.d. Dat is altijd nog 74% of te wel 3 x zo veel.


  Maak melding

 18. @Jk

  Hoe weet jij dat je bruin ziet als je je neus in een kont duwd?
  Jij weet het schijnbaar wel.

  Maar ik ga er van uit dat jij ervaringsdeskundige bent daarin.

  Wederom volop intelligentie die inbreng van jou….Top


  Maak melding

 19. @Kevin,

  Jou vader Desi is niet blank. Of ben je nou ook zo dom om dat te weten.

  Misschien heeft jou pa desi een ander kleur
  Vandaar dat je twijfelt over de kleur bruin


  Maak melding

 20. KEVIN! Zelfreflectie of als het te moeilijk is voor jou waterhoofd, koop een spiegel dan zie dat je wordt uitgelachen door je eigen spiegelbeeld.


  Maak melding

 21. kevin , je conclusie stop je bent continu je door paars geindoctrineerde mening hier op WKN door de strot te duwen net of dat de waarheid is , wie of wat denk jij eigenlijk te zijn? een pedante en egocentrische boerenlul meer niet, waarom denk jij hier de kampioen poster te zijn, zo belangrijk ben je niet, met je gewauwel steeds over censuur, hoe zou dat nu komen?een gebrek aan aandacht misschien, gewoon een eigenlijk ziek paars mannetje meer niet, raadpleeg eens een psych, misschien weet die raad met je


  Maak melding

 22. Kevin
  @ JoJo
  1. De financiers waren op aandringen van Pretaap Radhakishun en inmenging van NL afkomstig en steunden Brunsie;

  Beste Kevin dat is de ene zijde van het verhaal aan de andere zijde stond de staatsmacht van Bouta en de drugssyndicaten etc.

  2. Onder Vene is de deal 5% afgesloten niet onder Bouta&Zn. Prijs dalingen en stijgingen zijn hierbij niet van belang. 5% is en blijft 5%.

  beste Kevin: U houd zich dommer dan u bent. In 2004 zat Suriname nog rock bottom en was investeren in goudmijnbouw niet verstandig gezien de omvang van de investering en de marges. Pas na de kredietcrisis werd goud hot vanwege gebrek aan vertrouwen.
  U zult moeten onderkennen dat sinds 1980 relatief laag geprijsd was en een arm land niet moet gaan investeren in speculatieve ondernemingen. 5% voor niets is veel beter dan 25% die je niet of nauwelijks kunt terug verdienen en die middels een wurgcontract door Newmont is afgedwongen,

  3. Het aanleggen van nieuwe asfaltwegen en het bouwen van nieuwe gemalen valt niet onder onderhoud. Tevens benieuwd welke gemalen er zijn gebouwd?

  Beste Kevin na Wijdenbosch was er niets meer om te onderhouden.
  Minimaal het gemaal bij de Kleine Waterstraat. Dat is in 2005 gebouwd.

  4. Weet je dat zeker? What about het eerste contract onder wijdenbosch in 1998?

  Kevin ja Dalian I is onder Wijdenbosch gecontracteerd echter er is niets onder hem uitgevoerd. Wellicht omdat hij niet krediet waardig genoeg was voor de Chinezen

  Vene heeft het startschot gegeven voor staatsolie niet voor het plan en contract met de EBS.

  Kevin u bent in de waar SPCS I was al onder Vene opperationel. In 2010 werd de capaciteit al verdubbekd van 14 megawat naar 28 megawatt
  SPCS II toename naar 62 megawatt was onderdeel van de Staatsolie raffinaderij renovatie en uitbreiding. Dat project is geheel onder Vene voorbereid sinds 2008 (CBI Lummus heeft de ontwerpen en specs gemaakt) en was gefinancierd tot dat Bouterse en co het de vernieling in geholpen hebben en Saipem de gans met de gouden eieren hebben aangeboden.

  Wel de openingen van de centrale(s) die vanwege de reeds onder NDP afgesloten contracten in zijn ambsttermijnen zijn uitgevoerd. Wanneer hebben de uitbreidingen plaats gevonden (bijv SPCS in 2014 en start bouw 2012?).

  Kevin u bent weer eens een beetje blind voor de glas harde feiten.

  5. De huidige consessie van “greenheart” bedraagt ca. 26% van alle consessies. De rest behoort aan de “kruimelaars” waaronder de …..singhs….khoe’s e.d. Dat is altijd nog 74% of te wel 3 x zo veel.

  Kevin en weer bent u verblind omdat u de chinezen (Pattamacca), en de grootste houtkapper Brunswijk (lijsten
  SBB qua productie) als mede de gemeenschapsbossen negeert en maar zo alles toewijst aan de Singhs etc.
  Beste Kevin helaas heb ik de productie staten van SBB ooit gezien en kunnen vaststellen dat de traditionele Singhs etc allemaal mini partijen zijn

  Kevin u zult eerlijk genoeg moeten zijn om toe te geven dat u nep feiten.

  Ik heb er bij toeval enig onderzoek naar gedaan tot dat de heer EB in zijn kantoor bij de SER aan de Watermolenstraat duidelijk maakte dat de enige manier om iets met hout te kunnen ondernemen was door met cash de chinezen te overbieden.

  Kevin al sinds 2011 is het wildwest in de houtsector en zijn de Chinezen de Baas en niet de Singhs etc. Zoe de productie en export staten van SBB maar op.


  Maak melding

 23. PANNENKOEKEN en landveraders zijn woedend áls Suriname vooruit gaat. Sabotage helpt jullie niet meer maar jullie zijn zulke EZELS dat jullie dat nog niet eens door hebben stelletje sukkels.go Suriname go Bouta. Go Ndp….PS..SHARMILA RAMSARAN HÉBBEN WE AL.lange neus voor de olifanten met de kleur van de KOLONISATOR. TYPISCH !


  Maak melding

 24. BREAKING NEWS

  SHARMILA RAMSARAN IS NU NDP LOD GEWORDEN ZIJ HEEFT GEBORGEN RUST WARMTE RESPECT EN WAARDERING GEVONDEN BIJ ONS NATIONALE BEWEGING .SCHAT JE BENT VAN HARTE WELKOM. DAT STEEKT DE FRONT PANNENKOEKEN.


  Maak melding

 25. Het gaat toch om s’lands belang?Het land uit de eeuwig durende crisis te helpen.Warmte en rust?Heeft Suriname ook een gebrek aan mannen?Moeten alle Surinaamse vrouwen daar voor rust ,geborgenheid en warmte?


  Maak melding

 26. hallo kavin,,

  je moet goed opletten wat je neer schijft..

  die wegen van suri gaan kapot, omdat de asfalt laat amper 5 cm dik is.., terwijl in het buitenland zeker 25 cm dik zijn en bovendien wordt eerst het klei grond minstens 50 cm, weggehaald gebouwd alleen op zangrond….

  voor dat je iemand beschuldigd, volg eerst een cursus hoe het in elkaar zit..

  lul niet in de ruimte..

  de meeste suris hier op de site, kun niet lezen of schrijven, maar lullen maar wat..


  Maak melding

 27. @@@@@
  Kruik gaat zolang te water
  Het gaat toch om s’lands belang?Het land uit de eeuwig durende crisis te helpen.Warmte en rust?Heeft Suriname ook een gebrek aan mannen?Moeten alle Surinaamse vrouwen daar voor rust ,geborgenheid en warmte?

  zaterdag 8 juli 2017 om 08:37 uur.

  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

  EZELS ,..SNAPPEN NIKS !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.