Parlementariër: alle Surinaamse kinderen moeten bijslag krijgen

22

PARAMARIBO, 6 jul – De wettelijke beperking op het toekennen van de Algemene Kinderbijslag, AKB, moet worden opgeheven. Dit zegt parlementariër Marinus Bee (Abop). De AKB wordt verstrekt aan hooguit vier kinderen per huishouden. Dat is niet rechtvaardig, vindt Bee. Argumenten dat het overheid en samenleving te veel zal kosten om elk kind te bedenken, doen geen opgeld. Kind is kind.

En ook al zou het om tien kinderen per gezin gaan of meer, ze hebben er stuk voor stuk recht op. “Ik ben van mening dat alle kinderen in aanmerking moeten komen voor kinderbijslag. Vooral in deze tijd van crisis moet de regering meer dan ooit sociaal zwakkeren opvangen en ondersteunen”, zei Bee in het parlement. Bovendien is er het internationale kinderrechtenverdrag, waar Suriname partij in is.

Het verdrag verbiedt het discrimineren om wat voor reden ook. “Als een gezin tien kinderen heeft, moeten alle tien AKB krijgen”, aldus Bee. De AKB-regeling dateert van enkele decennia terug. Vanaf de jaren tachtig maakte vrijwel niemand er nog gebruik van, vanwege de devaluatie. De eerste regering Bouterse verhoogde de uitkering. Dat maakte de AKB plotsklaps weer de moeite van het opnemen waard.

22 REACTIES

 1. Deze vraag komt uit een hoek waar ook de meeste productie plaats vindt.

  In deze tijden (recessie) moeten we de productie verlagen.
  Als je “lust” wil, dan moet je ook de last kunnen dragen.
  Niet alles op de rug van de belastingbetaler laten rusten.


  Maak melding

 2. Sorry maar wat je hier suggereert Wan Pipel
  Kan niet door de beugel.Kinderen hebben niet om het leven gevraagd. Boven alles hebben de ouders recht op kinderbijslag voor elk kind in het gezin. Wat er afgeschaft moet worden is dat de ouders er steeds opnieuw naar moeten vragen. Wat de ouders nu aan kinderbijslag krijgen is net genoeg om.een zakje kattenvoer te krijgen. Schandalig.
  Dit werkt armoefe in de hand. Wanneer elk kind SRD 750 krijgt per 3 maanden dan is het acceptabel om de kinderen te kunnen voorzien in hun dagelijkse behoeften.Kinderen zittein hun ontwikkelingsfase en hebben recht om door te groeien. Denk in het vervolg beter na voor je klakkeloos je mening hier neerzet.Kinderen horen een goede toekomst te hebben zonder obstakels. Zij zullen straks het land verder helpen opbouwen.


  Maak melding

 3. Alle kinderen hebben rechten, en regering ouders hebben plichten. Net als in Nederland van de salaris of uitkering inhouden. Kinderen vragen niet om op de wereld gezet te worden en kunnen niet kiezen in welke land ze geboren worden.


  Maak melding

 4. De ABOP heeft waarnschijnlijk een een nieuwe goudader ontdekt in Marowijne. Deze ‘vaders’ kunnen goud geld verdienen bij de Amerikaanse spermabank! Hebben we in Sur gelijk een nieuw export product.


  Maak melding

 5. Juist de ABOP kinderen worden criminelen ,ik denk aan Pascal ,dino,meriba.Pappie geeft ze zeker geen zakgeld ,dus gaan zij zelf werken om aan zakgeld te komen,ze worden drugs en wapenhandelaar,1 wordt zelf granaatgooier.


  Maak melding

 6. Moeten dan ook de 13 van Dina kinderbijslag krijgen ondanks hun snuif opa?Dacht ik niet.
  Okay.Eén van ze intussen volwassen en doet aan XTC.


  Maak melding

 7. Kinderen hebben niet gevraagd om op de wereld gezet te worden…klopt! En ook de overheid vraagt je niet om kinderen te maken voor ze. En daarom juist is het de verantwoordelijkheid van de ouders om eerst na te denken voordat je kinderen neemt. Als je geen kind kan verzorgen dan moet je ze niet nemen. GEBRUIK VOORBEHOEDSMIDDEL! Een kind hoort een goede toekomst te hebben. En als je als verantwoordelijke dit weet, dan weet je ook hoeveel kinderen je zou kunnen opvoeden gelang je vermogen.want kinderen kosten nu eenmaal geld. Kinderbijslag is mooi meegenomen, maar als ouder zou je hier nooit afhankelijk van mogen zijn!


  Maak melding

 8. Betaald iedereen evenredig belasting, hoeveel belasting betaald je voorzitter? Overheid moet dit en overheid moet dat maar jullie moeten zelf niets.

  Vraag maar aan de vhp rover mathoera, ze ontvangt nogsteeds salaris als comisdaris van politie terwijl ze wettelijk dat niet mag en dit gespuis wil klagen over criminaliteit terwijl ze de grootste rovers zijn.


  Maak melding

 9. Tot voor vier kinderen voor de KB vind ik oke, stel je voor een gezien met 11 kinderen die KB willen. Komt negers ter wereld voor. Wie mee kinderen wil moet er zelf voor de consequentie staan.

  Niet voor niets zijn er voorbehoedmiddelen. En als je toch meer dan vier kinderen wil moet men gaan werken.


  Maak melding

 10. Meneer (birds and) Bee, heeft zeker ten minste 2 jaar onder een steen geleefd.
  Terwijl Hoefdraad aan alle kanten geld leent en de VES duidelijk heeft gemaakt dat er nog steeds meer wordt besteed dan er binnenkomt gaat deze grapjas vragen of er nog mer kan worden besteed.
  Hij heeft wellicht ook de dekking gevonden voor deze uitgaven.
  1. Lenen in het buitenland
  2. Lastenverzwaring voor het bedrijfsleven
  3.Lastenverzwaring voor de werkenden

  Een mogelijkheid is om de salarissen van parlementsleden te verlagen en departementen samen te voegen.

  Soms is het verstandig om niets te zeggen (in plaats van onzin uit te kramen)


  Maak melding

 11. Tot en met vier kinderen KB vind ik oke, wie meer dan vier kinderen wil moet zelf voor de consequentie staan. Niet voor niets zijn er voorbehoedmiddelen. Nergens ter wereld geeft men KB aan een gezin met 11 kinderen.


  Maak melding

 12. Deze meneer Bee heeft zes buiten vrouwen en 40 kinderen, op deze manier word hij slapend rijk toch, en de buiten vrouwen moeten maar zien


  Maak melding

 13. Als elke kind recht heeft op ABK, dan heeft elke burger recht op veiligheid. Aangezien sommigen de veiligheid van anderen schenden, moet ook hun recht op ABK geschonden worden. Willen ze ABK voor alle kinderen, dan moeten ze maar de veiligheid van alle burgers garanderen.


  Maak melding

 14. Elk ouder heeft ook recht op voorbehoedsmiddelen !!!!
  Want kinderen maken zonder verantwoordelijkheid is een misdrijf !!!!!!. En bij welk volk komt dit het meest voor ????????


  Maak melding

 15. Het wordt tijd dat het Surinamse parlement aan het volk gaat denken. En ook de alleen staande ouders toegemoed komt doormiddel , de ouders een kind gebonden budget, kinderbijslag aan te bieden. Daarbij ook te stimuleren om een opleiding te volgen om een betere bestaan op te bouwen voor zichzelf en haar kinderen.


  Maak melding

 16. 4 kinderen in een gezin die KB krijgen is meer dan zat.Ik ben het met de vorige postings mee eens.Ze hebben ouders die naar ik aanneem de verantwoordelijkheid voor ze dragen.Spendeer een gedeelte van het geld aan de oudjes die zijn in een afhankelijke positie …naar hun wordt er niet omgekeken.Ze krijgen eten en drinken maar daarmee is de koud nog niet af.Zet een bureau op waar vrijwilligers zich kunnen registreren en wat voor de oudere kunnen betekenen.Suriname voorwaarts…ze snappen het niet…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.