dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisDocumentaire: 'Amsterdam, sporen van suiker' op 1 juli

Documentaire: ‘Amsterdam, sporen van suiker’ op 1 juli

-

Does Travel & Cadushi Tours

Op 1 juli, de dag waarop de slavernij wordt herdacht en de afschaffing wordt gevierd, zendt de NTR de documentaire ‘Amsterdam, sporen van suiker’ van regisseur Ida Does uit. Oud-nieuwslezer Noraly Beyer en zanger Typhoon (Glenn de Randamie) ontrafelen hierin hun door slavernij getekende familiegeschiedenissen, terwijl kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout door haar werk aanzet tot nadenken over dit slavernijverleden. Amsterdam blijkt in het Nederlands slavernijverleden een knooppunt, waar veel sporen terug te vinden zijn. Onze hoofdstad speelde een dominante rol in het bestuur van de kolonies en in de handel van tot slaafgemaakte Afrikanen, via de WIC (West-Indische Compagnie).

Als tiener al verbaasde Noraly Beyer zich over het feit dat haar meisjesnaam Oostvriesland te lezen is op een Amsterdams pakhuis op het Damrak. Wat is het verhaal daarachter? Ze gaat in Suriname op zoek en ontdekt de oorsprong van haar familienaam.

De suiker die gewonnen werd op de Surinaamse plantages was voor Amsterdam eeuwenlang het ‘witte goud’. Kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout heeft ontdekt dat suiker en bloed veel met elkaar te maken hebben. Zij heeft dat verwerkt tot een aangrijpend kunstwerk.

Typhoon (Glenn de Randamie) voelt een diepe verbondenheid met zijn voorouders. Bij het onderzoeken van zijn stamboom stuit hij op een bijzonder verhaal. Zijn voorvader Cornelis Abraham de Randamie wordt in slavernij verliefd op een ‘vrije vrouw’. Een onmogelijke liefde met ingrijpende gevolgen, zo blijkt.

Door deze verhalen onderzoekt de documentaire de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland en de wijze waarop de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij in het hedendaagse historisch verhaal zijn verwerkt. Wat is de erfenis van deze periode en hoe gaan wij ermee om? Wat betekent het voor de nakomelingen van de mensen die eens onder de driekleur in slavernij leefden? Hoe ver is het in tijd? Hoe ver in beleving?

Uitzending: zaterdag 1 juli 2017, 20.20 uur, NPO 2

[FOTO: Regisseur Ida Does(l) met Typhoon en Noraly Beyer (c) Geerte Verduijn]

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

1 REACTIE
 1. ieder mens is een slaaf voor zich zelf..

  je bent vrijwillig verplicht te werken of je wil of niet..

  je moet werken om in je eigen onderhoudt te voorzien en dat is vrijwillig leuk of niet.

  ik in ieder geval ben blij dat mijn ouders het zij als slaaf, contractant uit Afrika-India-China-Indonesia is gehaald en in sme is gebracht om te werken, anders zouden wij nakomelingen als ratten pinaren in het moeder land.

  ik ben nog blijer, dat die zelfde slaven meester mij, ons het land heeft gegeven,, zonder enige verplichting om wat terug te doen voor hun daden..

  bij de scheiding van de markt de z. g. n. on afhangkelijkheid ultimo 25- November 1975 kregen de heersers van sme 3.5 miljard NF gulden om het land in te richten zonder enig verplichting om iets terug te doen..

  wel nu, nu wij dus een land hebben gekregen gratis en voor niks, rust ons de verplichting tegenover ons zelf om dit land naar eigen inzichten goed in te richten op te bouwen, welvaart weelde voor ons zelf als ons klein kinderen te op te bouwen..

  wij moeten nu niet anderen de schuld te geven..

  wij moeten ophouden om ons rijkdom gratis weg te geven aan die blanken uit Amerika- Canada, Chinezen, Europeanen enz..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES