dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieLandbouw in Suriname krijgt miljoenenduw in de rug van China

Landbouw in Suriname krijgt miljoenenduw in de rug van China

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 jun – De landbouw krijgt een stevige duw in de rug van China. Het Chinese ministerie van Handel heeft een schenking goedgekeurd van ruim tien miljoen dollar. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII. Surinaamse landbouwers krijgen een trainingscentrum voor landbouw en bosbouw. Ook zullen koel- en vriesfaciliteiten, een pakhuis en een plantenkassencomplex worden opgezet.

China schekt ook een broederij voor aquacultuur. Suriname heeft een stuk land vrijgemaakt van ruim dertig hectare op de Tawajari-polder, in Saramacca. Het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij verwacht dat de voedselproductie er flink op vooruit zal gaan. Mogelijkheden in de Caribische regio kunnen beter worden benut. President Desiré ziet al jaren Suriname de ‘voedscelschuur’ worden van het Caribisch gebied.

De steun uit China moet het mogelijk maken in te spelen op de grote vraag naar paprika, tomaat, komkommer, wortelen, bloemkool en broccoli. De aquacultuur kan ook worden opgekrikt wat betreft het kweken van garnalen en lokale vissoorten als Kwie Kwie, Krobia en Patakka. Het project moet binnen een jaar worden afgerond. Het pakhuis en de koeling zijn belangrijk voor de export.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

32 REACTIES
 1. Hoe noem je dit …schenking,cadeau of subsidie vanuit China.!
  In Suriname schaft Bouta alle subsidies af om het geld te gebruiken als zakgeld ,en de andere dictator landen die zijn blij want straks gaan ze Suriname met hun inwoners kopen voor een dubbeltje en ons misbruiken als hun slaven!!
  Begrijpt bouta niet dat lokale markten subsidies ontvangen van de regering om hun bestaan draaiende te houden.Nee bourta de ndp ezel laat alle sectoren doodbloeden alleen om tot importeren van bedorven vlees etc over te gaan.Zelfs wil hij tot export van rijst met zijn kenmerk overgaan….Ddb1 en Ddb2,,,vol plastic en poeder.Mission failed.
  Nu gaan straks de onbeschaamde ndpers hoera schreeuwen dat ze geld in de vorm als cadeau of subsidie van China ontvangen!Zijn we nog steeds republiek Suriname of is het intussen Suriname van het republiek China!!


  Maak melding
 2. @ Ray,

  Je hebt echt moeite met lezen en begrijpen.
  Schenking staat er.
  En sinds wanneer s Bouta&Zn een dictator geworden? Je lult weer als een kip zonder kop

  Echt te zielig voor woorden dat domme geklets van jou…plastic rjst, bedorven vlees………….wat heb je gesnoven…dat poeder van jouw uit DDB1 of DDB2?

  Azijnpisser


  Maak melding
 3. @Kevin
  Suriname is een democratische dictatuur.
  Maar wel een mooi project toch.
  Is te hopen dat China ook een project manager stuurt om te zorgen dat alles NETJES verloopt.


  Maak melding
 4. -Niets is GRATIS dus een schenking wil nog niet zeggen dat je het mag houden in dit soort gevallen. Voor wat hoort wat.

  Deze zin zegt mij al genoeg::::Mogelijkheden in de Caribische regio kunnen beter worden benut.

  -Wie kan zich nog herinneren dat de Chinezen een bedrijf in Suriname wilde opzetten, om zo vanuit Suriname hun handel te kunnen verkopen aan het Caraibisch gebied>>in ruil hiervoor zullen er schenkingen gegeven worden.

  Ik hoop dat Suriname zijn voordeel hieruit mag trekken anders;;;

  Ik wacht het af!!


  Maak melding
 5. @Kevin, lees het artikel van Coblijn” Iedereen weet dat Bouterse de grootste Boeman is” en probeer een keer objectief op dat stuk te reageren. Ik ben benieuwd welke draai je met je drogredenen aan dat stuk gaat geven.


  Maak melding
 6. Kan bijgeschreven worden op de lange lijst van populistische paarse lulkoek. Horen we nooit meer iets van, evenals dat geweldige zoetwaterproject / mega-ziekenhuis Wanica / treinproject / Chinese huizenfabriek. etc., etc, etc.


  Maak melding
 7. @ Kevin
  jij hebt moeite met inzien. Want jij ziet niet in dat wat kon niet is gebeurd met het geld dat er was. En jij ziet niet in dat met het geld dat geleend of zogenaamd geschonken wordt niet gebeurt wat kan of moet gebeuren.


  Maak melding
 8. Ray, jij schrijft het volgende: ¨ Begrijpt bouta niet dat lokale markten subsidies ontvangen van de regering om hun bestaan draaiende te houden ¨. Ray, met deze lange zin laat je zonder veel moeite zien dat de Surinaamse economie ziek is. De patient is ziek en moet behandeld worden. Met andere woorden de Surinaamse economie moet hervormd worden.

  We komen nu naar het punt dat Passant, deze charlatan en pseudo wetenschapper van het Front schreef wederom een van zijn oplichters zinnen. Deze idioot beweerde ergens op dit forum dat sommige NDP sympathisanten die zich econoom noemen enz.enz en dat economen met cijfers werken. Passant zoiets doms moet je nooit meer beweren. Je geeft hiermee jouw onderontwikkelde DNA bloot maar ook jouw bedriegelijke intenties. Heb je wel eens gehoord van de politieke economie? Er moeten thans specifieke politieke keuzes worden gemaakt om de economie te hervormen. De randvoorwaarden om een meer neo-liberale economie in te voeren worden nu door de politiek gesteld en de economen van de Surinaamse regering zijn thans druk bezig het zware werk te verzetten. Neem van me aan dat er ontzettend veel weerstand boven komt drijven.

  Ray, het is in deze huidige tijd ondenkbaar dat de overheid winkeliers subsidieert om hun nering in stand te houden. Hoe zit het dan met de mensen die niet kunnen profiteren van deze bevoorrechte mogelijkheden. Zie daar de grote ongelijkheid die in de samenleving is gecreeerd door bepaalde politieke partijen. Ray, de Surinaamse regering is op de juiste weg bezig en de klus moet geklaard worden.


  Maak melding
 9. RobG@, dus zeg je met zoveel woorden dat de economen van NDP zich graag als hoeren van Bouterse gedragen. Ik kan je geen ongelijk geven. Het daar een hoerenbende.


  Maak melding
 10. Ik ben benieuwd wat de randvoorwaarden zijn van de schenking. Ik hoop dat de Chinezen niet alleen een project manager sturen maar ook technische mensen sturen om het project op te zetten en laten we zeggen voor de tijd van 5 Jaren het bedrijf runnen. Daarna gelijdelijk aan Su ondernemers verkopen. Een staatsbedrijf met loyale ndpers gaat gewoon niet. Zie maar het cassava meel bedrijf.


  Maak melding
 11. China is de lachend derde, het oerdom paars verarmd volk de paarse schijtzakken die deze schuld gaan aflossen. China schenkt, doneert, geeft????????????? Wie omoe snesi kennen eten een ding met volle zekerheid over omoesnesi te zeggen…….elke cent geldt. Niets is gratis. Maar ja, alleen om die oerdomme paarse stommelingen te laten geloven hoe goed China het meent met deze paars roversbede aan de macht. Het tegendeel is waar. Na wang paimang meki bakka met een ander woord voor lening in de plaats. Oma e warskow deng granpikien alla dee, geloof nooit van je leven deze paarse bedriegers die oerdomme paarsdomme stommelingen de macht is gegeven om hen te doen lijden in hun paars verworden misdadige maatschappij..Suribabwe. Ndp is de paarse misdaadvloek.


  Maak melding
 12. Die Sjienees strooi met gelt. Maar as kom hei geefe die treening, dang in welke taal hei gaat geefe, sjinees, engels of surinaams. As geef hei alleen in sjienees, dang alleen sjieneese gaan folge en dang sjieneese gaan ooverneeme die lantbau in Surinaam.


  Maak melding
 13. Nederland heeft ook geprobeerd om de meerderheid van Surinamers aan het werk te krijgen is niet geluk ondanks miljarden investeringen.

  Dit gaat China ook niet lukken. Het is de mentaliteit van een bepaalde groep van het volk.

  Je kunt honderd miljard erin investeren maar de meerderheid is van dien aard dat het uiteindelijk nul procent resultaat gaat opleveren. Maar ik wens de Chinezen en alle investeerders veel succes. Weer 1 van de duizend mislukte projekten.

  Enigste remedie is bevolkingssamenstelling veranderen door immigratie van hard werkende volkeren die wel voor verandering kunnen zorgen.


  Maak melding
 14. en nu moeten die blakas – djoekas aan de slag om in hun eigen levens onderhoud te voorzien..

  dan hoeven ze niet meer te stelen, roven, verkrachten , moorden van anderen afblijven van andermans eigendommen..

  pas dan komt er echt ontwikkeling..


  Maak melding
 15. De oplossing ligt in goed onderwijssysteem, een goede beloningssysteem en voldoende ontplooiingskansen. Mensen moeten met trots hun werk kunnen doen, met de verdiensten een huis kunnen kopen en hun kinderen netjes kunnen opvoeden. Wat sinds de jaren vijftig in Suriname gebeurt, is dat een bepaalde groep kosten wat het kost aan de macht Wilt blijven, en daarmee alles wat de overige drie groepen met zweet en tranen opgebouwd heeft kapot maken. Nickerie is hier we voorbeeld van. Het probleem ligt dus dieper; socialisatieproces. Er is bij een bepaald groep veel mis; op sociaal, cultureel, maatschappelijk gebied. Er juist deze groep zorgt ervoor dat mensen als hen aan de macht komen en als boeven en moordenaars tekeer gaan . ZE hebben nooit geleerd hoe een gezin functioneert en wat nodig is om een gezin te onderhouden. Kortom, het gevangeniswezen schittert van die groep. Maak niet uit of je in Holland of in Suriname zit, ze hebben de gewoonte om zich voortdurend als slachtoffer te gedragen en alles wat anderen hebben ook te willen maar met een andere insteek; roven, moorden, verkrachten oplichten, etc.


  Maak melding
 16. jullie bedelaars, kunnen dat zelf doen, een hond als sardjoe kon zelf dit soort zaken exploiteren en moet de coca regering gaan bedelen voor enkele miljoenen, terwijl de bankrekening van elke parlements lid uitpuilt van de 100.000 den us dollars….


  Maak melding
 17. Slachtofferrol die booster; het is zo voorspelbaar…nietsnuttersgedrag, de aanhangers van moordenaars, verkrachters, pedofielen, oplichters maar vooral boeven….de wakamans van NDP…bigboosters.


  Maak melding
 18. De Chinezen zijn heel slim bezig.Ik waardeer hun inventiviteit. Met dit project kan Suriname haar export vergroten en meer dollars en Euro’s verdienen. Dit is goed voor de Surinaamse economie.Suriname kan op haar beurt ook meer goederen en diensten kopen in China.Suriname wordt er beter van en ook China kan hiervan profiteren.


  Maak melding
 19. Kevin , idioot en jij denkt dat de chinezen zomaar iets schenken zonder dat er iets tegenoverstaat, je bent echt nog gekker dan voor mogelijk kan worden gehouden, is Suriname l niet vergeven van een heleboel chinese troep dat lekker gedumpt kan worden en is Suriname gewoon geen toegangspoort voor hun tot Zuid-Amerika, waar ze roofbouw kunnen plegen en hun rotzooi kunnen dumpen,
  En Suriname kan zijn grote bedelaarshand weer ophouden
  een bodemloze put met een verkwistende en malverserende regering


  Maak melding
 20. RAY & Co ..jullie idool.de KOLONISATOR aan de Noordzee moet 1 MILJARD AAN SURINAME BETALEN..EN 350 JR SURINAME GEPLUNDERD..LIEVER CHINEZEN als die gierige kaaskoppen met hun opgeheven vingertje de slavendrijvers


  Maak melding
 21. Uilskuiken Marcel.ga kijken wie in de meerderheid in de aluminium en bauxiet industrie en alle andere werken. Iedereen werkt mee dus lul niet dongkaw.


  Maak melding
 22. Boutasing is en blijft de baas ???????????/

  Bedankt voor ons FAILLISSEMENT, NOW YU KANG LUSU !!

  PS : W’O TROWE A HERI VALSE GELDDRUKKERIJ FU OPA D !


  Maak melding
 23. Damsco@
  De een mans show van jou is verhelderend, slim doordacht, intelligent, wacht u voor het gele gevaar, wees er trots op een land aan de Chinezen uit te leveren, ook Chinezen zijn handels lui, voor niks gaat de zon op, slimmer.
  Robg dit geld ook voor jou doeiiiiii, en wat anders jullie moeten aan Nederland miljarden terug betalen, wegens het niet goed om kunnen gaan met geld, wat jullie paarse ogen zijn verkloten je handen, o ja even antwoord geven op de vraag,
  Wat hebben die Hollanders geplunderd, ik ben benieuwd


  Maak melding
 24. @ domme Johan

  LEZEN!!

  Ik heb niks gezegd over mijn gedachten. Alleen aangegeven wat er staat in het bericht.
  Dat is jouw grootste probleem, jij denkt voor anderen en JIJ denkt dat anderen denken dat……………. Lezen!!

  En dan heb jij ook nog het lef om te roepen dat anderen ongenuanceerde uitspraken doen. Je vindt jezelf geweldig……kneusje


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES