zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijCeremonie van Besef op vrijdag 30 juni in A'dam

Ceremonie van Besef op vrijdag 30 juni in A’dam

-

Does Travel & Cadushi Tours

Vrijdagavond 30 juni vindt in Amsterdam de ‘Ceremonie van Besef’ plaats op het Surinameplein. De Ceremonie van Besef is een sfeervolle ceremonie aan de vooravond van de herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij (1 juli 1863). Dit jaar voor de 25ste keer. Op het Surinameplein wordt bij het Monument van Besef/De Levensboom/A Bon Fu Gronprakseri vooral stilgestaan bij het besef dat de landen die bij het Koninkrijk der Nederlanden horen of hebben gehoord – Nederland, Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius – door het gemeenschappelijk historisch verleden met elkaar verbonden zijn.

De Ceremonie van Besef is een bijzondere herdenking met speeches, zang, bloemleggingen en gebed, maar ook wordt er om 20:00 uur stil gestaan bij het feit dat deze landen door de geschiedenis bij elkaar gebracht zijn en samen door moeten. De samburadrum zal klinken, de vlaggen zullen worden gehesen, een compilatie van alle volksliederen zal ten gehore worden gebracht en het trompetsignaal zal de stilte inleiden.

In 2003 werd het Monument van Besef / Levensboom/Bon Fu Gronprakseri onthuld op het Surinameplein. Dit jaar zijn er bijdragen van: Wehpokamanong, Tradocaz, Marlène Waal, Riek Karg, Roy Ristie, Fenna Ulichki, Elvira Sweet, Jennifer Ebecilio, Chan Choenni, Mathilda Rellum, Kizzy, Marianne Colli, Clide en Cedric Esseboom, Pasensi Famiri en Wi Kan Doe.

Volharden in verbinding
Vrijdag 30 juni
Surinameplein, Amsterdam
Inloop vanaf 17:00 kom elkaar ontmoeten en spreken Officieel programma: 17:30 – 20:30
20:00 twee minuten stilte

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

5 REACTIES
 1. Ik hoop dat ze dit keer sterk maken voor een herdenkingsbeeld in Suriname, daar waar het allemaal heeft plaatsgevonden. Anders blijven de organisatoren en wij allemaal modomangs die van het akelige verleden lekker schijnheilig doen bij het door subsidie gemaakt monument in Amsterdam..


  Maak melding
 2. Wanneer krijgen de massamoordenaars in Sranan een

  GEWETEN ??????

  Geen slavernij nee, gewoon massamoord op EIGEN BEVOLKING !

  Leve de gedode ongewapende HELDEN van 8 december en van het complete dorp MOIWANA !

  PS : Stop de huidige Slavernij in Sranan !
  Doorlichting EBS ?????

  Licht de President en het Kabinet vd president door, ZIJ geven instructies/opdrachten aan de leiding van EBS !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES