zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameZetels Surinaams parlement worden 'eerlijker' verdeeld

Zetels Surinaams parlement worden ‘eerlijker’ verdeeld

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 jun – Het aantal zetels in het parlement moet eerlijker worden verdeeld. Dit is ongeveer de consensus tussen politieke partijen die meedoen aan de beraadslaging over een nieuw kiessysteem. De grootste oppositiepartij, de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, ziet de betreffende wetswijzingen helemaal zitten. De ABOP van Ronnie Brunswijk is iets minder gelukkig.

ABOP vaart wel bij het huidige systeem. Het kan nu voorkomen dat je over het algemeen, dus nationaal, veel minder stemmen haalt dan anderen. Maar omdat in jouw kiesdistrict minder zetels te verdelen vallen, ga je er toch met de meerderheid der zetels vandoor. Met het nieuwe systeem zal het ophouden. Voor de VHP is belangrijk dat situaties zoals bij de laatste verkiezingen zich niet meer herhalen.

Met de combinatie V7 werden bijna even veel stemmen in de wacht gesleept als de winnaar. Toch kreeg de NDP van Desi Bouterse zes en twintig zetels en V7 ‘maar’ achttien. “Het kan niet zo zijn dat wij bijna honderdduizend stemmen hebben gehaald en de NDP honderd en achttienduizend, maar het zetelverschil toch zo groot was”, zegt VHP-leider Chandrikapersad Santokhi tegenover de Times of Suriname.

opening
Fernandes Express
BODO Party

20 REACTIES
 1. De komende verkiezingen zullen zeer chaotisch worden. Alles zullen de ndper’ s doen om hun aanbeden moordenaar aan de macht te houden. Oma taki, alles wat de ndp te maken heeft is misdadig vervloekt.


  Maak melding
 2. Die crimineel van Brunswijk zal nog agressiever gaan worden dan dat hij al is, en zal aan de schijterij raken met het nieuwe kiesstelsel, want er zullen nog minder zetels hem ten deel vallen.


  Maak melding
 3. In het verleden stemde heel binnenland op nps toentertijd was het kiessysteem geen issue. wat kregen ze van de kustbewoners, corruptie liegen en bedriegen.ze worden djoeka genoemd en minderwaardig gezien. Herziening van kiessysteem zal de eenheid tussen bevolkingsgroepen niet vergroten. Ik zou zeggen werk aan de vereenwording van Suriname. Breng bevolkingsgroepen samen. Zodat hij of zij zich vrij voelt op een partij te gaan stemmen zonder te kijken naar etniciteit. Een goed economisch beleid voor iedereen.


  Maak melding
 4. Dan is het eindelijk zo ver.De binnenland bewoners hadden de peniskoker al lang geleden verwisseld voor de schaamdoek.Later hebben ze dat vervangen door westerse kleding.En daar mee gaven ze aan hoe ze bestuurd willen worden.Niet door het achterlijk systeem van granmans.
  Door ze gelijk te maken met de kustbewoners in het kiessysteem is een heel grote stap naar gelijkheid.Ze gaan straks niet meer gezien worden als boomklimmers door de overig bevolking.


  Maak melding
 5. Eerlijk verdelen en bouta..nee die twee gaan niet samen!!
  Die crimineel heeft gezworen lijder te zijn voor leven lang en een dictator zoals hem krijgt het altijd gedaan…of hij weer een coup gaat plegen,burgers voor het vuurpeleton gaat plaatsen,broederoorlog gaat uitlokken…hij heeft keuze genoeg ,hij is een dictator en killer en is meedogenloos,
  Kunnen jullie je voorstellen dat 15 families het zonder papa,echtgenoot ,zoon en broer moesten doen op vaderdag omdat de dictator ze meedogenloos had afgemaakt!?


  Maak melding
 6. Jacobus,

  Weer zo iemand die anno 2017 denigrerend praat over de binnenlandbewoners. Je vergis je wel heel lelijk om te denken dat je beter dan ons bent. Laat mij niet heel hard lachen. Je moest maar weten wat wij tegenwoordig allemaal in huis hebben. Blijf maar eeuwig slapen. Ik zou je adviseren om jouw huiswerk beter te gaan doen, voordat je wartaal hier loopt te bezigen.

  Jij praat alsof jij heel Suriname vertegenwoordigt??? Er er zijn zat bevolkingsgroepen in Su, die harmonieus met elkaar leven.

  Het is wel gemakkelijk om achter jouw pc of smartphone van alles en noch wat te posten over de binnenlandbewoners. Als je mans genoeg was zou je dat in het openbaar zeggen, zodat een ieder weet wie jij bent. Maar ja, dat ga je nooit doen omdat je in het openbaar mooi weer speelt, terwijl je een wolf in schaapskleren bent.

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding
 7. Een nw kiesstelsel moet gepaard gaan met meer decentralisatie van taken, bevoegdheden en budget zodat de districten meer invloed hebben op de eigen ontwikkeling.
  Wat beslist niet moet gebeuren is dat het gekoppeld wordt aan de paarse truuk met een presidentieel systeem.
  WAAKZAAMHEID IS ZEKER GEBODEN.


  Maak melding
 8. Dit moest allang zijn gebeurd. Het nieuw Front heeft natuurlijk ook goed geboerd met dit systeem en nu het in hun nadeel is uitgevallen, dan klagen. Maar liever te laat dan nooit. Verder moeten de aanhangers van AC niet zeuren, maar tonen dat ze echte democraten zijn.
  Ze hebben mijn inziens ook op een oneerlijke manier veel zetels gehaald en dan in de regering veel eisen stellen. (5 ministeries en vice president). Uiteindelijke heeft alleen de vice president zijn stempel gedrukt en de ministers zaten daar voor Piet Nul. De vice president toen (Ameerali) was niet eens van de AC combinatie.


  Maak melding
 9. Waarom maakt de Abob zich zo druk? Ze zijn toch de 2e grote etniciteit van Suriname of zijn ze nog te jong, zijn niet geregistreerd (ook niet in Frans-Guyana), ze waren te laat en niet geregistreerd?

  Waar wel goed naar gekeken wordt is dat ddb, ndp en gangsters niets doen, waaruit ze geen misbruik van kunnen maken of naar hun hand te zetten. Een wolf in schaapkleding. ddb en gangsters zijn en denken alleen aan hun enige eigenbelangen, oa niet in de gevangenis terecht komen.

  Het kiesstelsel is niet wat het moet zijn, maar deze gast(en) proberen alles naar hun hand te zetten, het onder hun controle te hebben en te beheersen en zo als overwinning uit de bus te komen.

  Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.
  De dief roept heel hard, “houdt de dief!”

  Mik mi wortoe dé wan warschow die din san dé pot/soek waswas godo ondro mi sapatiabon.

  Mik Din Kon We Wakti Din!
  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 10. Het is het kiesstelsel zoals men dat hier heeft aangenomen.
  In de Front periode maakte de VHP zich absoluut niet druk om het kiesstelsel. En nu, nog maar 3 jaar voor de verkiezingen wil men het wijzigen?
  Wijzigen prima, maar de periode tot aan de verkiezingen is te kort om dit goed en weloverwogen te willen doen en zal ook niet gebeuren voor 2020.
  NDP zal zeker wel willen instemmen met een wijziging van het kiesstelsel, daar een introductie van een Constituoneel Hof nu een te complexe aangelegeheid is. Volgens mij was het ook altijd de NDP die afgaf op dit kiesstelsel en het graag zou willen wijzigen.
  Maar of dat voor 2020 zal gebeuren? De periode is naar mijn idee te kort.


  Maak melding
 11. VHP wordt VHD. Vieze Hoop Poep verwordt Vieze Hoop Diarree.

  Er is werk aan de winkel voor ChandriKA, Hij moet iets VERZINNEN hoe hij die VHP – die Vieze Hoop Poep bij mekaar houdt, want het wordt allemaal DIARREE. De naam wijzigen in VHD – Vieze Hoop Diarree. is de meest voor de hand liggende optie. De RACISTISCHE OVERBLIJFSELEN zullen evenals DIARREE waarbij POEP tegen je wil naar buitenkomt de VHP – de Vieze Hoop Poep zo VERLATEN, vanwege ALLEREERST hun voornamelijk HOGE LEEFTIJD.

  Alleen de PERSOONLIJKE NA-ZATEN van Ronniy Brunswijk zullen daarom op KORTE TERMIJN, een GEDUCHTE TEGENSTANDER zijn voor deze toekomstige Vieze Hoop Diarree van ChandriKA. Zelfs in Nickerie hebben ze hun BUIK VOL van de VHP – de Vieze Hoop Poep en zijn ze in afwachting van de VHD – de Vieze Hoop Diarree.

  Het moet daarom niemand VERWONDEREN wanneer BINNENKORT Ronny Brunswijk de GROTE MAN zal zijn en zich om die reden niet LANGER zal WILLEN laten MISBRUIKEN door een Vieze Hoop Poep die alleen nog maar een Vieze Hoop DIARREE voorstelt.

  Gelukkig ziet Ronny de RACISTEN niet als BESCHERMDE diersoorten maar als PARASIETEN binnen de SURINAAMSE samenleving.

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding
 12. Wat een gezeur allemaal de ene wil dit, de ander wil dat maar God heeft het laatste woord het behaagd God dat Desi bouterse president is van republiek suriname en wanneer God wil zal hij aftreden zo simpel is het


  Maak melding
 13. Het gaat erom hoe de kiesdistricten lopen. Hoeveel kiezers van je partij kun je verzamelen in jouw kies district. De concurrenten zoveel mogelijk uitdunnen in het kies district.

  Goed kijken wat de ndp doordrukt.


  Maak melding
 14. Jullie allemaal praten alleen maar poep en met deze mentaliteit gaan we daar in ook nog blijven ik weet niet of jullie weten dat we met zijn allen meyt die drie zelfde booten naar een plaat zijn gebracht en nog geluk hebben gehad dat het een land is waar als het Hollanders of arabieren waren het rijk en voordelen van het natuur had verwerk en met onze zo weinigen een ieder minimaal een ton Euro op zijn of haar rekening had wat is die verschil tussen foto en djoeka dat we het nu nog daarover hebben inplaats dat we onze geschiedenis eren want weet dat djoekas de echt stijder zijn soms denk ik was ik maar een djoeka dan kon ik me nog eerbaar voelen en zeggen dat ik een weggeronen ben vraag maar aan de jeugd van 8 to 14 waar ze vandaan komen ze weten het niet dan laastang die jeugd die in Nl zijn komop man geen een voorbeeld hebben we om naarop toekijken dan gaat een idioot vinden van ik heb wel een rolmodel mijn vader maar wat about die anderen jullie denken zo dom ieder voor zich zelf God voor ons allen en dan als het nog zo was was het nog goed maar dat zelf doen jullie niet jullie schelden mekaar uit terwijl wij opmakaar lijken wij moeten mekaar helpen kleine vb Anthony nasty en latitia vriesde toen ze hadden gewonnen hadden hun niet alleen gewonnen maar wij want wij lijken op hun wij komen uit het zelden land en weet zeker dat die 8/15 jarige niet eens weten wie dat zijn en die gasten die voorstanders en die die geen voorstander zijn van bouta jullie zijn allemaal een pot nat weet niet hoe je het goed kan praten als het land zo draai.Hou je niet van jezelf om dien zijn handeling goed tepraten als hij het niet kan moeten we gewoon eerlijk tegen ons zelf zijn en die tegenstanden wat houd ons tegen als die man moet gaan moet die man gaan zijn we achterlijk of wat zal het hierbij houden


  Maak melding
 15. Het huidige kiessysteem is door een racist bedacht.
  In elk land heb je minderheden waarom is een stem in het oerwoud meer waard?????
  In het oerwoud is een gulden een daalder waard !!!!!!


  Maak melding
 16. @Kevin
  Je praat weer uit je nek en maakt Suriname alleen maar belachelijk met je stomme onzin.

  Niet de VHP maar de NDP komt met het voorstel van deze wetswijziging. Vermoedelijk omdat Bouterse denkt dat hij op die manier weer president kan worden.
  Het is niet te hopen dat men in deze ongewenste koppelverkoop tuint. De kans dat het land onbestuurbaar wordt of dat de president een dictator blijkt is veel te groot.


  Maak melding
 17. Beste Neus,

  Wederom: Lezen!!!! Waar staat dat ik beweer dat de VHP de wetswijziging heeft ingediend? Je raaskalt wederom en probeert wederom jezelf populair te maken over de rug van een ander.

  Wel schreef ik:
  “Volgens mij was het ook altijd de NDP die afgaf op dit kiesstelsel en het graag zou willen wijzigen.”,

  Maar daarnaast was het Olifant San die deze week aangaf dat het kiessysteem gewijzigd moet worden. Dat doet hij overigens al vanaf 2013 bij mijn weten. Olifant San wil het echter al bij 2020 invoeren. Daar heb ik problemen mee daar naar mijn idee deze tijd te kort is.

  Lezen met je ogen en niet met je Neus


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES