donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBrandstofprijs 'gesel' voor Surinaamse samenleving

Brandstofprijs ‘gesel’ voor Surinaamse samenleving

-

Does Travel

PARAMARIBO, 17 jun – De meest recente verhoging van de brandstofprijs verraadt een zekere volharding bij de regering. Dit stelt de Verenigde Hervormings Partij, VHP. De regering lijkt geenszins van plan om de druk op de samenleving te verminderen. Het leven wordt steeds zwaarder. “Kortom de enorme brandstofprijsverhoging is een gesel voor de samenleving. We merken op dat er nog steeds geen bereidheid is bij de regering om het beleid aan te passen.”

Het meest opmerkelijke is wel dat de wereldprijs van aardolie blijft dalen. Maar in Suriname gaat de prijs maar omhoog. Het kan maar één reden hebben. “Deze regering gaat op dezelfde toer door met verkwisting en wanbeleid. Het wanbeleid van de regering zorgt voor de stijging van de brandstofprijs”, stelt de VHP in een reactie op de prijsverhoging. Het is de samenleving die de gevolgen moet dragen.

Burgers zullen de klappen beslist voelen, daar de prijzen van alles zullen weer de lucht in zullen gaan. “Niet alleen de brandstof wordt duurder, maar de verhoging werkt door in de prijzen van goederen en diensten. Dit heeft een negatief effect op bijna alle sectoren van onze handel en economie”, aldus de VHP. Van de regering wordt duidelijk verwacht over de manier waarop de verhoging wordt berekend.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

51 REACTIES
  1. Kortom de enorme brandstofprijsverhoging is een gesel voor de samenleving.

    NEE, NEE EN NOG EENS NEE. De werkelijke gesel zijn ddb en duivelse trawanten in de vorm van awariedomries, ministers, paarse elite adviseurs Wijlebos, Alibaba, Joesefboi, Abraakham etc en ook niet te vergeten het gros der debiele dwaze idiote paars bezeten dieharde sosolobi ddb aanhangers. Kortom de gehele ndp van kop tot teen is de paarse gesel der misdaad, leugen en bedrog in verworden narcostaat Suribabwe. Het land is mooi en goed, maar het paars oerdom volk is paars ddb ziek en misdadig vervloekt door hun oerdomme stemkeuze. Het gros der moordenaars, dieven, rovers, drugscriminelen, oplichters, fraudeurs, staatkasrovers maken deel uit van deze paarse misdadige movement en bende NDP, nationale Dieven partij olv ddb, de misleider die gans het volk laat bloeden en lijden. Waarom gaan die rovers niet stelen bij de ministers en awariedomries en oude paarse adviseurs met hun slap paars gelul om vele onnozele burgers allerlei paarse verdoemde leugens en valse profetien voor houden. Het gaat paars kut, neks no fout.
    Oma taki, kijk wat met staatsolie straks gaat gebeuren, grote paars muil en bek hadden ddb en paarse strontvliegen. Alleen het salaris van de directeur is toch vreselijk misdadig hoog. kijk ook naar Boefdraad, toendertijd verdiende deze paarse Boefvlieg meer dan 80.000,- srd : 2.75. Nog steeds is erg een corruptiewet. Vervloekt zijn alle ndper’s. Gelukkig schijten ze zich paars van kommer en kwel. Velen van hen verworden drugscrimineel als Dinio of rover als Meribiam, ddb’s paars misdadig zaad. Ook vele ndper’s zijn besmet met het ddb misdadige virus. WO ka.


    Maak melding
  2. Suriname heeft genoeg bos om hout te stoken in houtcentrales en zo electriciteit te winnen. De rijke landen moeten dan niet klagen over natuurvernietiging en milieuvervuiling. Nee, ze moeten zorgen dat brandstofprojzen betaalbaar worden voor de arme landen en ook moeten ze geen WTO-regels gebruiken om de export door China van goedkope Chineze zonnepanelen te blokkeren.
    Deze rijke landen gedragen zich net als gierige honden. Zij zijn verantwoordelijk voor een hele hoop ellende en tekorten op aarde met hun eenzijdige regels die aalleen de rijke landen ten goede komen.


    Maak melding
  3. Klopt Jamila,

    Alleen moeten de Surinamers ook door hebben dat ze bij de rijke landen behoren.(grondstoffen)
    Het is gewoon mismanagement van de regering. En mismanagement van t grootste deel van het volk die dese regering daar heeft gezet.


    Maak melding
  4. Jamila
    Je leeft zeker nog in de tijd van tig jaren geleden.
    Dreigen met “De rijke landen moeten dan niet klagen over er natuurvernietiging en milieuvervuiling”.
    Je snijd jezelf in je arm en schreeuwt “als je mij geen korting geeft dan snij ik mezelf”.
    Ga gerust je gang want natuurvernietiging en milieuvervuiling dat zal je als veroorzaker het als eerste aan den lijve voelen.
    Vraag aan Staatsolie di even hard meedoet aan de wereld markt prijzen om gratis brandstof te leveren aan het volk van Suriname. Een ander woord dan gratis kennen jullie wellicht niet hé.


    Maak melding
  5. Bigi Sma,

    Er is genoeg voor 600.000 Surinamers. Maar inderdaad, die 7 miljard inwoners op de wereld, daar kan de Surinaamse natuur niet voor zorgen. Maar wel voor die 600.000.


    Maak melding
  6. Het volk uitmergelen kosten wat het kost om de eigen paarse ellendelingen in stand te houden. De paarse stemmers zullen nu zwart rook uit hun poepuitlaat zien komen; no spang paarse ratten, moro e kong.


    Maak melding
  7. Jamila…

    jij bent niet helemaal lekker in je bovenkamer. Stop een keer met dat klagen, vragen, bedelen, liegen en bedriegen. Als het rijke Nederland iets doet wat jullie niet bevalt, dan is het de kolonisator, maar nu jullie een giga-teringbende van dat land gemaakt hebben moeten de rijke landen ineens sponsor zijn en de barmhartige Samaritaan. Kom met je luie reet uit die versleten hangmat en ga aan het werk.


    Maak melding
  8. de huidige regering is aan het inzamelen(*zakken vullen) voor straks als ze niets meer te vertellen hebben,(een appeltje voor de dorst)


    Maak melding
  9. Meer ellende op de aardbol Dan problemen in su, mensen moeten dtoppen on een vergelijking te maken .ieder land heeft zijn eigen problemen..zoals voetselbank in nl .mensen die van bijstand Leven hebben in nl ook niet makelijk…ouderen die van aov enz….stoppen met klagen ga werken….een voorbeeld ik Ken fam is su Vader,moede,kinderen,kleinkinderen,allemaal wonen op een grote erf same 29 gezinleden….en hebben 19 autos waarvan een dochter gaat naar school met eigen auto…zie also een voorbeeld …


    Maak melding
  10. Jamila

    Deze oplossing is in oktober 2011 aan Jim Hok voorgelegd.
    Namelijk in de vorm van het verstokken van biomassa (afval hout uit de verwerking van hout blokken tot houtproducten.

    Newmont vondt het een goed idee om het te helpen.
    De Blue print van een Afrikaanse Goudmijn kon gekopieerd worden. Middels een Power Purchase Agreement was de financiering te regelen (o.a Deutsch Entwickungs Geselschaft).

    Helaas te veel meeeters zoals Jozefzoon die toen de voor wat politieke belangen aanschof.

    Uit eindelijke zijn ze het in Apoera gaan proberen vanuit het verkeerde concept.

    Het werkt in alle houtlanden echter niet in Suriname omdat men daar liever 1 mio vooraf in de hand heeft dan voor 10 mio te moeten presteren.


    Maak melding
  11. Wanneer dit zich in de Frontperiode zou hebben plaats gevonden al die verhogingen, zouden al die paarse ratten allang op straat geweest zijn, om te ageren tegen dit wanbeleid, maar nu ze zelf de oorzaak zijn van deze puinhoop, hoor je of zie je ze niet.


    Maak melding
  12. Elke overheid moet geld genereren om hun land te kunnen bestieren. En als het nou om royalties op grondstoffen gaat of belastingen c.q. heffingen, mag dit geen probleem zijn.

    De vraag is echter hoe die overheid haar verdienmodel aanpakt, en ook weet welke schouders de zwaarste lasten kunnen dragen.

    Er is voor de Suri overheid genoeg geld binnen te harken, alleen is het onduidelijk waarom hier niets aan wordt gedaan. De volgende voorstellen zouden kunnen bijdragen aan het verhogen van de inkomsten van de staat.

    – Invoering van toeristenbelasting voor een ieder die van buiten de Caricom Suriname betreedt.
    – verhoging van de belasting en accijns op alcohol > 25%, en alle tabakswaren.
    – invoering van een verwijderingsbijdrage op alle nieuwe voertuigen, banden & huishoudelijke apparaten.
    – invoering van statiegeld op alle PET flessen, Tetra packs en aluminium bier en frisdrank blikjes.

    Vooral de laatste twee punten zouden een positieve impact kunnen hebben op de economie en milieu in het land.
    Want als de overheid slim is dan gaan ze jonge ondernemers stimuleren om meer te gaan doen in de recycling industrie.


    Maak melding
  13. De VHP en de overige oppositiepartijen moeten maar over hun schaduw springen en zij moeten niet de indruk wekken dat zij voor het beloofde land zullen zorgen. De benzineverhoging heeft mede tot doel om de publieke voorzieningen in stand te houden. Ik ben daarom van mening dat o.a. de automobilisten solidair moeten zijn met anderen in de samenleving. De mensen die de verhoging betalen doen niets anders dan een terugbetaling verrichten aan henzelf. Men moet waardering krijgen voor de diensten, infrastructuur,enz. die men gebruikt.


    Maak melding
  14. @Milton, u stelt “Elke overheid moet geld genereren om hun land te kunnen bestieren. En als het nou om royalties op grondstoffen gaat of belastingen c.q. heffingen, mag dit geen probleem zijn.”

    NEEN Paarse Slaper, geldt NIET voor een OVERHEID die

    && MILJARDEN aan Ongedekt geld drukt als zij de staatskas heeft LEEGGESJOEMELD !

    && Corruptie bevordert en toestaat !

    && Weigert te bezuinigen en die met wanbeleid ervoor zorgt dat de staatsuitgaven nog steeds hoger zijn dan de staatsinkomsten !

    && Vlak voor de verkiezingen het overbevolkte staatsapparaat opzadelt met 5000 nieuwe ambtenaren, stemvee !!

    && Domweg in het openbaar mededeelt dat al ons geld en al onze reserves zijn VERDAMPT ! Terwijl de productie NIHIL is gebleven !

    PS : Paarse SUKKELS willen het door hun Wanbeleid veroorzaakte FAILLISSEMENT van ons Land niet inzien !

    Zakenkabinet NU, om het land te redden !

    Stop de PAARSE vernietigers van Ons Land !!!


    Maak melding
  15. @@JoJo, je hebt groot gelijk. Wat ik wel vreemd vind is het feit dat wanneer de olieprijs internationaal daalt het in Suriname omhoog gaat.

    Vergeet niet dat er ook is aangegeven dat Bouterse en co zich toch aan de regels van het IMF willen houden om zodoende toch nog in aanmerking te willen komen voor die restant lening.

    Bouterse en co houden het volk maar voor de gek. Op jaar basis ontvangt Su 35 miljoen srd aan al die verhoging van benzine, maar tot heden is er geen beleid waar dat geld naar toe gaat. Alles wordt mondeling vertelt, maar transparantie is zoek.

    De NDPérs zijn een vernietiging voor land en volk. Dankzij de oppositie en de twee dissidenten spelen zij nu met de macht.

    Bouterse is gewoon een moordenaar en narcist en zie zijn gedrag maar. Een waardeloze man.


    Maak melding
  16. @Jamila
    Je praat zonder kennis en zonder te denken.
    De WTO streeft eerlijke handel na en China geeft enorme subsidies op die zonnepanelen terwijl ze te weinig doen aan de vervuiling in eigenland.
    Verder is je opmerking over het hout te dom en kortzichtig om er zelfs maar op te reageren.

    @Milton & RobG
    De overheid moet inkomsten genereren om de collectieve zaken voor het volk te realiseren en om een sociaal beleid uit te voeren.
    Dat is iets volstrekt anders dan het volk uitpersen om de eigen zak te vullen..
    De (R)overheid zit er niet om geld binnen te harken. Dat is slechts een afgeleide van haar maatschappelijke doelen en niet een doel op zich.

    Onder Bouterse is een dusdanig corrupt wanbeleid gevoerd dat de economie kapot gemaakt is en iedereen verarmt is tgv de enorme inflatie. Een goed bestuur richt zich op de ontwikkeling van het land. Op groei vand e economie en een rechtvaardige verdeling van de welvaart. Deze regering richt zich uitsluitend op het persoonlijke belang, op graaien.


    Maak melding
  17. @ Jamila: Als Suriname het bos wil gaan verbranden om elektriciteit op te wekken dan moeten ze daar wel een geschikte centrale voor hebben en die is er niet. De bouw kost vele miljoenen en duurt jaren. Bovendien, de verkoop van het hout levert waarschijnlijk meer op dan je bespaart aan brandstof.

    Als Suriname zonnepanelen in China wil kopen dan zie ik niet wie ze tegenhoudt. Het probleem is dat dat ook weer miljoenen kost die Suriname niet heeft.

    Je wilt dat de rijke landen Suriname van goedkope brandstof voorzien. a) Waarom zouden ze dat doen? Omdat Suriname zielig is? Suriname is een onafhankelijk land en moet dus zijn eigen boontjes doppen. En b) De rijke landen produceren geen olie, dat zijn de olieproducenten en die geven niets cadeau, ze hebben zelf al genoeg problemen. Maar, ga daar gerust bedelen als je denkt dat ze medelijden hebben.

    @ Milton: Alles wat je voorstelt om de overheidsinkomsten te vergroten komt neer op het verhogen van de lasten voor de bevolking. Als zaken duurder worden dan gaat men minder kopen, dus dan schiet het nog niets op.
    Er is maar één probleem in Suriname, er wordt te weinig geproduceerd dat deviezen en productieve werkgelegenheid oplevert. Er wordt in Suriname te weinig ondernomen.

    Importeren is een veilige manier van geld verdienen. Produceren vergt investeren en voor de potentiële ondernemer is het maar de vraag of het wat oplevert. Dus gebeurt het niet.
    Enerzijds een gevolg van gebrek aan vertrouwen in Suriname en haar bestuurders, anderzijds is de mentaliteit in Suriname niet gericht op ondernemen en hard werken. En dat weten de buitenlandse investeerders ook.

    De overheid probeert op allerlei manieren aan geld te komen. Helaas kan dat in de praktijk alleen maar door het weg te halen bij het volk. Men zal er mee moeten leren leven, met pinaren dus.


    Maak melding
  18. DDB en gehele oerdomme aanhangers, de ‘gesel’ voor Surinaamse samenleving is eerder aanneem baar en geloofwaardiger, want zij zijn de ware veroorzakers van deze steeds groter wordende armoede vol paarse kommer en kwel en de stijgende criminaliteit vnl begaan door ndper’ s en aboper’ s. WO ka


    Maak melding
  19. @hans van den Broek
    De centrales waar over het heeft staan standaard achter elke houtzagerij in de rest van de wereld.
    Vanaf 4 megawatt kun je ze zo bestelen in Finland
    Prijs ongeveer € 3.000.000/ megawatt.


    Maak melding
  20. De straat-adviseurs en straat-filosofen, de kroeg en leeglopers in kamp Front houden met hun ziekelijk gekakel geen rekening met ” volume groei ” in de samenlening. Door volume groei in de samenleving nemen de maatschappelijke kosten in de samenleving ook toe. Volume groei heeft tot gevolg dat de vraag naar goederen en diensten van o.a. de overheid groter worden. Deze groei is het gevolg van een toename van de bevolking in m.n. steden door vestiging van bewoners uit het achterland en de districten, door de vestiging van nieuwe burgers in het land, nieuwe geboorten, minder sterfgevallen omdat mensen langer leven,enz. De nutsvoorzieningen, de infrastructuur, scholen, ziekenhuizen, enz.dienen mee te groeien met de toename van de bevolking. Dit vraagstuk plaatst overheden voor gigantische dilemma’s. Het kost geld, heel veel geld.


    Maak melding
  21. @Srafu en Hans v/d Broek, ik heb enkele jaren terug een boek gekocht en gelezen ‘Cradle to Cradle’ (afval is voedsel), en geloof daar heilig in.

    Vele Surinamers zitten nog te veel en te lang op de overheid te wachten om vooruit te komen, maar wat doen zij zelf aan hun vermogen om voor zichzelf te zorgen.

    Neem bv het idee om PET flessen (die gratis op straat en goten liggen) te verzamelen, te pletten of versnipperen en verkopen aan het bedrijf in Su die deze exporteert.

    Weten jullie dat je uit ca 900 lege bier of aluminium drank blikjes na versmelting, een pure Alu ingot van ca 5 kg kan produceren.
    En dat kan in elke achtertuin zonder een al te grote investering. Check it on youtube.

    De Surinamers zouden hun handen wat meer uit de mouwen moeten steken, en niet de overheid de schuld geven van hun situatie. Want dat hebben ze door de jaren heen heen zelf veroorzaakt

    De regering Bouterse heeft geen schuld aan geen enkele crisis in het land, en is deze crisis te wijten aan de Surinamers (NieuwFront mensen) zelf !


    Maak melding
  22. ik stel voor om bullshit belasting te heffen.
    zijn we gelijk van de commentaren van ray , robg en milton af.
    als we de parlementsleden van suriname een aanslag geven met twk . is suriname gelijk het rijkste land van de wereld.
    nu alleen nog een draagbare bullshit meter uitvinden.


    Maak melding
  23. @Milton u komt met en zeer aanvechtbare en onjuiste stelling : “De regering Bouterse heeft geen schuld aan geen enkele crisis in het land, en is deze crisis te wijten aan de Surinamers (NieuwFront mensen) zelf !

    De CRISIS in veroorzaakt door WANBELEID van regeringen BOUTA, immers

    NDP regering geeft meer uit dan wij aan inkomsten hebben !

    NDP regering heeft al onze reserves en goud VERKWANSELD, tbv onproductieve doeleinden !

    NDP regering heeft nadat de staatskas leeg was
    meer DAN DRIE MILJARD aan ongedekte SRD-bankbiljetten uitgegeven !

    De NDP regering heeft de koers van de SRD zwaar doen dalen, vernietigd !

    De NDP regering heeft geen enkel groot project kunnen realiseren door financieel wanbeleid en corruptie !
    (volkswoningen, sneltrein, fly overs, basiszorg, naschoolse opvang, cassavefabriek etc etc )

    De NDP regering weigert te bezuinigen op de staatsuitgaven, de inflatie bedraagt als gevolg daarvan, meer dan 70 % !!!

    De NDP regering weigert CORRUPTIE aan te pakken, de staatsdieven slaan hun slag !

    Vraag aan de NDP regering wanneer de beloofde 17.866 volkswoningen aankomen in Sranan !

    Vraag de NDP regering waarom zij vlak voor de verkiezingen ruim 12 duizend nieuwe ambtenaren heeft aangesteld, terwijl er een personeelsstop gold. Allemaal
    gebruikt als NDP-stemvee !

    De NDP heeft Sranan opgezadeld met een MEGA-staatsschuld van MILJARDEN, terwijl de Sranan productie totaal is ingezakt ! Exporten zijn NIHIL, er komt geen VALUTA binnen !

    Conclusie : de CRISIS en het FAILLISSEMENT van Sranan zijn voor 100 % veroorzaakt door WANBELEID van de regeringen BOUTERSE !

    Dus meneer Milton neem de cijfers mbt de Sranan economie en financien nog eens door !

    Natuurlijk moeten Srananmans meer eigen initiatief ontplooien, echter door het WANBELEID van de NDP-regeringen, komt geen Surinamer een stap verder !

    Zie de vele bedrijfssluitingen van het laatste jaar ! De hele economie wordt vernietigd door het NDP Wanbeleid !


    Maak melding
  24. @Milton, wat de heer Bouta en zijn bejaarde adviseurs ook vergeten/niet door hebben, is dat zij met hun vele PRIJSVERHOGINGEN een prijsspiraal hebben doen ontstaan in de Sranan economie !

    ALLE aangeboden PRODUCTEN worden daardoor steeds DUURDER , het FAILLISSEMENT van het Land wordt steeds hardnekkiger !

    EXPORTEN kan ons land vergeten !


    Maak melding
  25. @ Milton: Het punt is dat de situatie in Suriname nog draaglijk is voor de meesten. Om al die zaken te gaan doen die jij noemt kost veel moeite en dat heeft men er niet voor over.
    De verdiensten zijn marginaal ten opzichte van het werk dat er voor gedaan moet worden. Surinamers hebben het nog altijd te gemakkelijk gehad.

    Men zou wat dat betreft een voorbeeld kunnen nemen aan India. Daar zijn de leefomstandigheden heel wat uitdagender dan in Suriname. Daar grijpt men werkelijk alles aan om te kunnen overleven. Men is daar zeer creatief in.
    Bijvoorbeeld, in de straten waar veel goudsmeden werken verzamelt men rioolslib en haalt daar goudstof uit. Petflessen verzamelen en versnipperen doen ze daar ook.
    In een serie over Indonesië zag ik dat oude vrouwtjes resten van aluminium dekseltjes van yoghurtbekers verwijderen en plastic en aluminium apart verwerken. Echter, een hele dag werken leverde iets van 1 euro op.

    “Afval is een grondstof” Is het motto van de grootste afvalverwerker in Nederland en dat geldt ook voor Suriname. Het probleem is dat niemand zich verantwoordelijk voelt en dat niemand het financiële risico wil nemen om er werk van te maken.
    De overheid en de Universiteit hebben hier een taak.

    @ Jojo: Ik ben niet zo op de hoogte van de mogelijkheden op dat gebied, maar wat je zegt over die Finse energieopwekkers verbaast mij niets. Finland is een zeer ontwikkeld en bosrijk land en het is niet verbazend dat men dat soort technieken toepast. In Canada en de VS zullen ze dat ook doen. Misschien zou de overheid moeten verplichten dat een houtzagerij van bepaalde omvang gekoppeld wordt met een biomassa centrale. Daar kan zowel de samenleving als de ondernemer van profiteren. Het is natuurlijk wel een flinke investering.


    Maak melding
  26. Je kunt ook van een bepaalde grassoort brandstof maken. Ideaal voor Suriname. Alleen moet je investeren. Maar gras genoeg in Suriname toch? Plant al de bermen vol met deze grassoort, dan beschermen ze de wegen en leveren ook brandstof.


    Maak melding
  27. Lekker makkelijk en typisch afrikaans om de natuur te vernietigen en te plunderen.je vernietigd meer dan dat je wint. We hebben een grote waterkracht centrale waar toch niets mee gedaan wordt er is toch geen productie.


    Maak melding
  28. Gradle to gradle, whahaha wat een fantasie om dat in Suriname te introduceren. Lees je boek nog een keer. Ik weet heus wel wat het inhoud,idee van chemicus en architect die dit concept hebben bedacht. Hun advies is dat Nederland een land bij uitstek is om het uit te voeren. Maar Suriname in geen miljoen jaar.


    Maak melding
  29. @Hans van den Broek, het is de eerste keer dat ik het eens ben met jou respons, maar niet alleen de overheid maar ook de particulieren zouden aan de slag moeten gaan.

    De o zo geweldige zakenlieden in Su met hun ‘bai serie’ mentaliteit moeten een denkomslag maken naar een ‘mek serie’ attitude.

    De verdiensten bij het verzamelen van restmateriaal (ik noem het bewust geen afval, want afval bestaat niet ! ) zal voor een enkeling in het begin uiteraard geen vetpot zijn.

    Echter moet men ergens beginnen, want we blijven maar goederen te importeren en blijft er heel veel restmateriaal ina st het Surinaams milieu hangen.

    Coöperatie’s zouden bv soelaas kunnen bieden in deze en als er statiegeld wordt geheven op bepaalde verpakkingen, kan een deel van deze opbrengsten terug vloeien naar zo’n coöperatie.


    Maak melding
  30. Had men maar fietspaden aangelegd, dan zouden veel mensen de auto en de bus links laten liggen en verlost zijn van die dure brandstof. In Paramaribo zijn de afstanden niet te lang en makkelijk met een fiets te overbrugggen. Allen is het nu gevaarlijk voor fietsers. De bespaarde brandstof had het land kunnen exporteren.


    Maak melding
  31. Ik weet niet wat spijsolie kost in Suriname, maar zou het redelijk wat goedkoper zijn dan diesel, dan kun je een pakketje aanschaffen voor je dieselauto om het te laten rijden op spijsolie, zoals destijds in Nederland gebeurde. Maar toen schoten de prijzen van sla- en zonnebloemolie ineens omhoog en zijn ze nooit meer gedaald.


    Maak melding
  32. @ Peter K., dat was toch ook het geval met het kaf van de rijst in Nickerie. Voorheen wisten de boeren zich geen raad met de bergen kaf die men overhield na het pellen van de rijst.

    Maar vanaf het moment waarop er kenbaar werd gemaakt dat er een bio-energie centrale in Nickerie zou komen, die het kaf als brandstof zou gebruiken, vroegen de boeren opeens de hoogste prijs voor hun kaf.

    Eindresultaat, geen energiecentrale en nog meer kaf als restmateriaal in Nickerie. Dit alles vanwege de inhaligheid en hebzucht van diverse lieden in het land.

    Ik denk dat de energiecentrale er wel moet komen in Nickerie, want energie brengt ontwikkeling, echter moet er een deal met diverse boeren of cooperaties worden gemaakt.
    Bv van jij levert mij X ton aan kaf per maand, en daarvoor ontvang jij X kWh stroom voor per maand. Ergo, geen geld bieden voor het product maar gewoon een barter deal sluiten met de mensen.


    Maak melding
  33. @ Hans van den Broek

    Het idee om hout verzagen en met het afval (70%) als biomassa op te wekken leefde al voor oktober 2011 in Suriname, zelfs binnen de NDP adviseurs van de President.

    Bouterse heeft zelfs in 2012 door Linger een brief aan Hok laten sturen het betreffende idee serieus te nemen.

    Ten aanzien van het Kaf is zelfs door een baasje op het kabinet van de president voorgehouden dat men bereid was de milieuwetten aan te passen. Echter die toezegging werd gedaan in het baksjish afdracht kantoor in Hoofddorp.

    Stockholm draait voor meer dan 50% qua warmte en elektriciteit op houtafval (Circulaire economie). Zodra de houtprijzen te laag worden maakt men van alle rondhout, houtpellets voor energie opwekking.

    voor de mogelijkheden zie de website van Areva Renewables


    Maak melding
  34. Criminele praktijken van deze regering, over de hele wereld dalen gemiddeld de prijzen, maar in Suriname stijgen ze, nog een vergelijk speciaal voor onze Pseudo econoom RobG. e.a. een liter brandstof aan de pomp kost gemiddeld euro 1.55 tegen omgerekend in Suriname 0,75 eurocent, terwijl het netto minimumsalaris om en nabij de 1500 euro p.m. is, je moet al een leuke job in Suriname hebben wil je omgerekend een 300 euro vangen, dus in Suriname betaal je de helft t.o.v. NL terwijl je maar 1/5 verdient in verhouding, lekker wel, ieder extra verhoging komt in Suriname dus aan als een mokerslag en Robg. dit maar goed proberen te lullen met een in verhouding Riant salaris particieersmentaliteit dus, lekker oordelen dus


    Maak melding
  35. Milton
    In je posting staat in de derde alinea
    Iets over afval, dat jij geen afval wenst te noemen.
    Het is wel degelijk afval.
    Immers afval is grondstof dat nog te gebruiken us. Respectievelijk te verkopen is.
    Jij neemt het letterlijk. Geen probleem velen mskdn deze fout.
    Waar jij op doekt is geen afval maar uitval.


    Maak melding
  36. @Johan, ik verwijt het jou dat jij niets snapt van de werking van de economie en van economische processen. Wat heb je al die tijd gedaan? Schoenmaker blijf bi je leest m.a.w. hou je niet bezig met dingen waar je niets van weet. Het trieste van jou geval is dat de ” Front economen ” niet de kennis in huis hebben om jou het een en ander uit te leggen. Laat het duidelijk voor je worden dat de prijsstijgingen in Suriname het gevolg zijn van de tekortschietende productiecapaciteit van het land. Suriname is afhankelijk van buitenlandse importen waardoor er een groot tekort is op de lopende rekeningen van de betalingsbalans. Een groot deel van de importen van goederen is uit landen die ook te kampen hebben met inflatie. Dus Suriname importeert ook inflatie uit o.a. Brazilië. Dus………, resumerend kan ik stellen dat de prijsstijgingen in Suriname het gevolg zijn van o.a. dure importen uit het buitenland en de import van inflatie die doorberekend is in de prijs van buitenlandse producten.


    Maak melding
  37. Het trieste RobG, is dat jij die cijfers niet kunt weerleggen, met je pseudo wetenschappelijke gebral, cijfers waar de gewone man in de straat of dat nu in Paramaribo of in Amsterdam is mee te maken heeft, inkomen waar ze van moeten leven en hun benzine van moeten betalen, dat de huidige regering onder leiding van een omhoog gevallen sergeant er op economisch gebied er een zooitje van gemaakt heeft met een schuld geleend links en rechts waar de honden geen brood van lusten en generaties aan kunnen gan afbetalen i voor de meesten wel duidelijk , maar wil in die botte kop van jou maar niet doordringen of je bent gewoon zo strondeigenwijs dat je dat niet meer kunt of wilt toegeven, blijf jij maar lekker orakelen over produktiecapaciteiten, buitenlandse importen etc. van dat gebrabbel kunnen de surinamers niet eten, Terwijl dat wel het geval was onder Venetiaan die ook al de puinhopen van de Periode Wijdenbosch/Bouterse opgeruimd had, mijn oude heer met een heel leuke functie bij een grote bank eind jaren zestig , de maatschappij word kapot gemaakt door de economen die nu hun opleidingen afmaken ze denken de wijsheid in pacht te hebben, ik vrees dat hij wat jou betreft de plank niet misgeslagen heeft, professor betweter


    Maak melding
  38. Onnozele Johan, velen in Suriname zien het bezit van een auto als een statussymbool, kenmerkend voor landen die een schijnwelvaart etaleren.Zij waren in staat om de auto lang op de weg te houden door de extreem hoge overheidssubsidies op brandstoffen. Deze bevoorrechte tijden zijn voorbij voor zowel de autobezitters als de eigenaren van benzinestations. De autobezitters zullen naar gelang hun vermogen de auto kunnen gebruiken. Als men het in bezit hebben van een auto financieel niet meer kan opbrengen moet men de auto van de hand doen. Wie hardhorend is en de auto op hetzelfde niveau van voor de crisis wil gebruiken werkt zichzelf in de financiële problemen.Maar ook jouw verwijzing naar de regering Wijdenbosch laat zien dat jij op een zeer primitieve manier a la Wilders naar de economie kijkt. ” De economische problemen in Nederland worden veroorzaakt door buitenlanders “. De economische problemen van Suriname zijn veroorzaakt door Bosje of Bouta. Het probleem van de Surinaamse economie is het gebrek aan productiecapaciteit. Daarnaast Maar ik merk dat er geen spelt tussen te krijgen is in jouw denken. Ga maar lekker naar een Front econoom die jou nog meer op het verkeerde been zal zetten.


    Maak melding
  39. Feitelijk heeft RobG wel gelijk als hij zegt dat de economische problemen een gevolg zijn van gebrek aan productiviteit en dat mensen voor wie de auto te duur is voortaan maar op de fiets moeten gaan. Maar, hoe komt het dat het zo ver gekomen is?

    Venezuela staat aan de rand van de afgrond, geen geld, geen werk, dictatuur. Dat is het gevolg van het desastreuze beleid van Chavez en Maduro. Cadeautjes voor het kiezersvolk, nationalisatie van bedrijven, vervangen van bekwame bedrijfsbestuurders door incompetente Chavez aanhangers.

    In Suriname is het zo erg nog niet, maar dat een land met zoveel rijkdommen, natuurlijke en minerale, zo in verval kan raken is wel degelijk de machthebbers aan te rekenen. Te beginnen vanaf 1975, en eigenlijk ook al daar voor.
    Het heeft volledig ontbroken aan een beleid om de Surinaamse rijkdommen en de Surinaamse bevolking op de juiste wijze te ontwikkelen. Men had slechts één doel, aan de macht blijven en steun werven middels het uitdelen van cadeautjes en baantjes.
    Dat werd gefinancierd met leningen en slechte overeenkomsten met buitenlandse bedrijven.
    Competente Surinamers met visie mochten niet meedoen, en vertrokken naar elders, incompetente lieden kregen posities waar ze niet voor geschikt waren. Het recept voor ellende.

    Suriname is een consumptiemaatschappij waarvan het geld op is. De brandstof is niet te duur, Surinamers verdienen te weinig.

    Of het ooit nog goed komt? Zolang de verkeerde mensen aan het roer staan dus niet en zolang men langs etnische lijnen blijft denken ook niet.


    Maak melding
  40. Om te beginnen, excuses voor mijn eerdere posting vol met typefouten,
    zonder bril en op mijn smartphone (die net als ik niet smart is) gaat het mis.

    Rob&Johan
    Ik wil me in de discussie mengen.
    In het betoog van Rob gaat het om twee (drie) zaken die de prijsstijgingen van brandstof veroorzaken:
    1. Geïmporteerde inflatie
    2. Tekortschieten van de productiecapaciteit in Suriname
    (3).Vermindering van overheidssubsidie

    Het derde punt wordt niet meer meegenomen in de discussie, maar Rob heeft deze eerder al geponeerd,daarom staat het tussen haakjes

    Het derde punt; ik ben het met Rob eens dat, indien deze bestaat (Jojo bestreed dit elders), hier een eind aan moet komen.
    Helaas en dat is in mijn ogen niet erg slim, zeg maar dom, doet de overheid dit op een moment dat niet geschikt is.
    Nu het inkomen van de Surinamer fors achteruit gaat.
    Doe dit als het goed gaat met de economie, dan raakt het de burger minder. Maar ja, een verkwistend beleid de afgelopen jaren heeft de stijging nu veroorzaakt.

    Punt.1. Geïmporteerde inflatie.
    “Als de prijzen in het buitenland stijgen zal je hier bij het importeren mee te maken krijgen. ”
    Twee opmerkingen
    – Elk land op deze aardbodem heeft hier in meer en mindere mate mee te maken. Immers, landen zijn niet zelfvoorzienend. Dus een weinig steekhoudend argument.,
    De geïmporteerde inflatie is het gevolg van de daling van de SRD. Nu moet je meer neertellen voor 1 USD.
    Dit is het gevolg van verkwistend beleid en corruptie? en het maken van verkeerde keuzes door de regering (buiten corruptie)
    De lage stand van de olieprijs had er zelf toe moeten hebben bijgedragen dat brandstof goedkoper moest zijn geworden.

    Het tweede punt.: tekort schieten van de productiecapaciteit.
    Mijn kennis rond Staatsolie is onvolledig.
    Naar mijn weten heeft Staatsolie nooit zoveel kunnen produceren dat het in de totale behoefte aan olie kon voorzien. Dit punt aanhalen is dan ook onjuist. Immers, het is altijd al zo geweest dat er olie moest worden geïmporteerd. Hierdoor kan de prijsstijging nú, noch een deel van de prijsstijging worden veroorzaakt.
    Integendeel.
    Naar ik heb begrepen (ik heb dit niet opgezocht in statistieken), maar slechts van de media en bezoekers van Waterkant vernomen is de bedrijvigheid in Suriname fors afgenomen. Dit betekent een verminderde vraag naar brandstof. Uitgaande van dezelfde hoeveelheid olie dat is geïmporteerd zou dit moeten leiden tot een daling van de benzine prijs. Marktwerking volgens jouw redenatie.
    Echter, in het rapport van het IMF zal er wel hebben gestaan dat er minder deviezen moeten afvloeien naar het buitenland.
    Alle punten door Rob aangehaald zijn hiermee van tafel geveegd.

    De prijsstijging wordt dus veroorzaakt door
    – devaluatie van de SRD
    – verkwistend beleid
    – machtsposities van pomphouders.

    Johan haalt een belangrijk punt aan:
    de prijsstijging in relatie tot het inkomen. Hij vergelijkt deze met Nederland. Een duidelijk punt. Dit geldt echter niet alleen voor olie maar zal voor veel meer zaken gelden.
    Wat moet men op het ministerie gaan doen:
    Men moet van een aantal belangrijke zaken gaan uitzoeken hoeveel procent van het inkomen aan deze zaken werd en nu wordt uitgegeven.
    Het centraal bureau voor de statistiek kan hierbij goede diensten verlenen.
    Artikelgroepen zijn onder andere
    Voeding, gezondheidszorg, energie.
    Op basis van deze uitkomsten moeten er beleidsaanpassingen komen!
    Om te voorkomen dat mijn posting te lang wordt en deze niet wordt gelezen hou ik het hierbij


    Maak melding
  41. Als men beweert dat de dollarkoers het gevolg is van verkwistend beleid, dan moet diegene mij eens gaan uitleggen hoe dat kan?
    Of zou er een ander oorzaak an ten grondslag liggen. Namelijk het stelselmatig opkomen van valuta door “derden” om op deze wijze te kunnen speculeren en tegelijk proberen het land te destabiliseren?
    Als dat dan door mensen uit bijvoorbeeld de OlifantenPartij gedaan wordt is er tevens een mooie mogelijkheid de vinger naar de coaltie te verwijzen.

    Daarnaast wordt er terrecht gesteld dat nooit voorxien is in een Staats Olie die de volledige dekking garandeerd op olieproducten. Belangrijk hierbij is te vermelden dat er niet alleen benzine en diesel uit Staats Olie vloeit.
    Dat de bedrijvigheid is afgenomen klopt maar kan en mag niet worden meegeewogen in de statestieken daar de bedrijvigheid nog altijd meer is dan de verwachting tijdens de planning van de bouw Staats Olie. En tevens nog vele malen hoger ligt dan voor 2010.

    Pomphouders hebben zo’n machtspositie dat ze kunnen “schoemelen met voorraden, niet met prijs. De winstmarges zijn vast gesteld rond de 12 a 13 cent.
    De rest wordt bepaald door inkop en govermenttake.

    Dus als mensen beweren dat de prijsverhogingen het gevolg zijn van devaluatie van de SRD, verkwistend beleid en de machtspositie van de pomphuders kunnen ze deels best wel gelijk hebben, maar men zal wel in ogenschouw moeten nemen hoe deze devalutie tot stand komt, of de uitspraak verkwistend beleid wel terrecht is en wat de machtspositie dan is van deze pomphouders?

    Op het moment dat je vraagt hoe men aan deze info komt, komt men niet verder dan ik dacht, denk, heb van horen zeggen en neem aan en FB


    Maak melding
  42. @Kevin, Paarse propagandist, dit zegt minister Gilmore H over de VERDAMPTE MILJARDEN in DWT 20-072016 :

    PARAMARIBO – “Een verkeerde inschatting van verwachte inkomsten uit de goudsector heeft onder andere gemaakt dat door sterk gestegen overheidsuitgaven de Surinaamse deviezenvoorraad vanaf 2012 is verdampt. De minister van Financiën, Gilmore Hoefdraad zei dinsdag in het parlement dat de reserve die vanaf 2010 was opgebouwd, is opgemaakt.”

    STERK GESTEGEN OVERHEIDSUITGAVEN hebben de financiele ramp veroorzaakt ! Alleen maar onproductieve bestedingen, waardoor de productie thans NIHIL is !

    De staatsuitgaven zijn onder Opa D , nog steeds HOGER DAN de staatsinkomsten !! Dus faillissement !

    De VALUTA-tegoeden van particulieren zijn NIET VAN DE OVERHEID, Valuta-inkomsten van regering Desi zijn te verwaarlozen !

    Monetaire Reserves verdwenen, goud ook verdampt leidt tot zwakke munt, meneer Kevin !

    Toen de staatskas door domme uitgaven DDB, was leeggemaakt hebben de NDP-vernietigers nog extra RUIM DRIE MILJARD ongedekte SRD-bankbiljetten gedrukt en uitgegeven ! (in het GEHEIM, volk is een jaar daarna pas ingelicht, toen het faillissement al een feit was !)

    VENE heeft bij start DDB-regiem RUIM EEN MILJARD AAN DEVIEZENRESERVES OVERGEDRAGEN ! A MONNI DISI OOK TU TJALLA !

    Zolang NDP-wanbeleid niet stopt, blijft Sranan , helaas, FAILLIET !

    PS : CORRUPTIE door vooral NDP-toppers mag niet worden aangepakt van Opa D, dus het BESTELEN van het Volk gaat onverminderd voort !

    Dus Paarse Kevin, babbel maar rustig door over waarom en hoe onze koers is vernietigd !


    Maak melding
  43. hoe duurder de ” brandstof ”’, hoe beter voor het ka volkoe. ze leren het toch nooit..

    deze peop volk wil niet beter, kan maar wil niet, dus moeten ze maar lijden ..

    wat mij betreft, kan deze boeven bende blijven tot de dood hun volgt..

    een ongehoorzaam volk verdient niet nooit beter..


    Maak melding
  44. Ik lees:
    ” als men beweert….. uitleggen.
    Ik heb in geen enkele posting gelezen dat iemand beweert dat een stijging van de dollarkoers het gevolg is van verkwistend beleid.
    Uitleg hiervan is dan ook niet nodig.
    Wat wel wordt beweerd is dat een verkwistend beleid van de Surinaamse regering ertoe heeft geleid dat er meer SRD op de markt kwam. De importen namen vervolgens toe. Deze moet afgerekend worden in USD.
    De deviezenvoorraad van Suriname nam af.
    De SRD deprecieerde. Het bleek echter onhoudbaar en devaluatie was het gevolg.
    Dit is wat ik heb gelezen.
    En zo is het mysterie opgelost.
    Yw

    Nu ik toch bezig ben.
    Ik ga nu iets insinueren.
    Criminelen, zo noem ik hen, in de nabijheid van de governor van de centrale bank en de minister van Financien hebben grof geld verdient met deze voorkennis.
    Hoe? Dit heb ik al eens eerder uitgelegd. Gewoon economisch procen.
    Het gevolg was dat door deze walgelijke, misselijk makende acties, de SRD verder devalueerde.
    De bevolking is de klos, want importeren wordt duurder.
    SU moest steeds meer gaan lenen, tegen idioot hoge rentes.
    En de jongeren zijn nu en in de toekomst de klos.
    Dit wens ik niemand toe. Het is de realiteit


    Maak melding
  45. ABM Financial News – 13:40
    (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie heeft dinsdag een nieuw dieptepunt in 2017 bereikt, omdat beleggers sceptisch blijven over de inspanningen van OPEC om het wereldwijde overaanbod terug te dringen.

    Een augustus-future West Texas Intermediate daalde dinsdag 1,8 procent tot 43,40 dollar, terwijl een Brent-future 1,7 procent goedkoper werd op 46,16 dollar.

    De olieprijzen staan inmiddels al bijna een maand onder druk, nadat OPEC en diverse andere grote olieproducenten, waaronder Rusland, besloten om hun akkoord over een productieverlaging te verlengen. Het akkoord voorziet in een reductie van de wereldwijde productie met 2 procent. OPEC streeft met het akkoord naar een vermindering van het overaanbod om zo een stijging van de olieprijs te bewerkstelligen. Vooralsnog blijven de voorraden echter onverminderd hoog.

    De pogingen van OPEC worden ondermijnd door de stijgende productie in andere landen, waaronder die van schalie-olie Verenigde Staten. Uit de meest recente data van oliedienstverlener Baker Hughes bleek dat het aantal operationele boorinstallaties in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met zes tot een totaal van 747 boorinstallaties, het hoogste niveau in 26 maanden.

    Libië, lid van oliekartel OPEC, maar vrijgesteld van de productieverlaging, heeft zijn productie verhoogd en inmiddels zijn korte termijn doelstelling van 900.000 vaten per dag bijna bereikt, zo meldden analisten van Commerzbank.

    Later op de dag verschijnen de meest recente voorradendata van het American Petroleum Institute. Vooraf door S&P Global Platts geraadpleegde analisten rekenen op een daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie met 2 miljoen vaten en een daling van de benzinevoorraden met 750.000 vaten.

    Door: ABM Financial News.
    [email protected]
    Redactie: +31(0)20 26 28 999


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES