Vakbondskoepel Ravaksur ‘geschokt’ na hogere brandstofprijs

52
Oppositie Suriname eist terugdraaien verhoging brandstofprijs

PARAMARIBO, 15 jun – Suriname’s grootste werknemersverbond heeft geschokt gereageerd op de laatste prijsverhoging voor brandtsof. Volgens voorzitter Robby Berenstein van de Raad voor de Vakbeweging in Suriname, Ravaksur, was het in de verste verte niet voorzien. Dit zkeer niet na het luide en massale protest tegen de verhoogde brandstofprijs enekel maanden terug. Nu krijgt de samenleving het volle pond, wat als ‘onlogisch’ voorkomt.

Onlogisch en onbegrijpelijk. Berenstein zegt tegenover de Times of Suriname dat de laatste verhoging met enkele dubbeltjes niet afgeleid is van de wereldmarktprijs. Dat het wel afgelied was, zou makkelijk gedacht kunnen worden voor de niet ingewijde. Maar de brandstofprijzen in de wereld zijn juist aan het kelderen, nu de grootste producenten de oliekraan toeschroeven. De gevolgen zijn nog het ergst.

Elke aanpassing van de brandstofprijs zal meteen inwerken op handelsprijzen. De prijzen van goederen en diensten zijn de laatste weken al behoorlijk gestegen. Met de nieuwe brandstofprijs zal het alleen maar erger worden. De regering beweert desondanks dat het al ‘beter’ gaat. En dan is er ineens de duurdere brandstof. “Dit plaatst ons weer met beide benen op de grond, dat de crisis niet ten einde is”, aldus Berenstein.


52 REACTIES

 1. Na de schok is het aanpassen en verder gaan ,Zo gaat het toe in Suriname.In het begin is iedereen geschokt ze reageren geschokt maar daarna,na een dag of 2 ,hebben ze zich al aangepast en het is wachten op de volgende maand voor een nieuwe schokgolf.Dit is de normale gang van zaken in Suriname heden.


  Maak melding

 2. Ach ja, transparantie is al tijden zoek bij de beleidmakers. Nu afwachten wat deze verhoging voor het volk gaat betekenen. Actie of apathie?


  Maak melding

 3. Brandstof verhooging gaat,dat op wereldmark olie prijzen zijn om hoog gegaan..nee hoor de srd zijn in waarde bgedaald.zoals de econoom Guillero Samson zei dat die nullen achter srd zal niet lang late wachten


  Maak melding

 4. Zullen meer verhogingen volgen. De rentekosten van de 550.000.000,00 obligatielening moet worden opgebracht. Aangezien deze lenjng door een aantal surinamers is opgebracht zogenaamd moet Su die 50 milj ergens vandaan halen. Venuzeula heeft obligatieleningen geplaatst op de wereldmarkt en bekend is welke banken deze leningen hebben opgekocht. Van suriname weet niemand wie deze obligatielening hebben opgekocht. Wel de 550 milj is door een handjevol surinamers opgekocht zogenaamd . de banken waarmee ze hebben samengewerkt zijn de meest beruchtste banken in de wereld. Er is geen lening geweest.ze strijken jaarlijks de 50 milj rente op,op een bedrag dat nooit is geleend. En na de 10 jaar moet er ook nog 550 milj worden betaald om deze fictieve obligatielening af te lossen.NERGENS is na te gaan wie er in heeft deelgenonen. Is de grootste zwendel aller tijden in suriname.


  Maak melding

 5. Berenstein zwetst weer eens.

  Geachte heer berenstein: “De vakbond onderhandelt namens de leden met de werkgever of daarvoor aangewezen partij, zoals de werkgeversvereniging, over collectieve arbeidsvoorwaarden” (Wikipedia)

  Wat Berenstein doet is op de stoel van een politieke partij gaan zitten en denken dat ze hem passeren wanneer hij niet wordt meegenomen in prijsbepalingen. Weer 1 van de 500.000 deskundigen in Su die een podium opeist.

  Tip aan de heer Berenstein:
  Ga in de bress voor betere arbeidsomstandigheden, veiligheid op de werkvloer, ongevallen verzekeringen voor wanneer iemand uitvalt door een bedrijfsongeval etcetera en laat politiek over aan de Politiek.


  Maak melding

 6. Wat zullen de komende generatie achtergebleven antipaarsen die niet willen emigreren naar Europa en oerdomme debiele ndper ’s het verschrikkelijk zwaar te verduren krijgen met het aflossen van al die megaschulden die zullen blijven groeien en toenemen. Een mooi land, dat door de ndper’ s op elk vlak en gebied wordt kapotgemaakt, vernietigd, verarmd en verziekt. Ook der natuur lijdt onder het paars crimineel wanbeleid van de ndper’ s en oerdomme dwaze debiele idiote paars verworden stommelingen. Stuwmeer en de hele omgeving, alle rivieren, meren, kreken, sloten zijn vervuild met kwik. Staks gaan ook de chinezen over tot grootschalige kaalkap in het binnenland onder het mom van landbouw.

  Oma bari deng granpikien, ga nooit meer van je leven om met een ndper, ze ijn de oorzaak van de vele vloeken zoals moord, drugs, roof, onrust, armoede, geestelijk en moreel verval. Ga nooit met ze om, kijk de andere kant op als of ze lucjht zijn, want voordat je het weet verworden jullie ook zo als je bemet raakt met het vervloekte ddb virus dat in hun hoofden en zielen is binnengedrongen. Ndper’ s kunnen niet helder denken, kwaad is hun paarse aard van oorsprong net als hun duivelse misleider die hen doet lijden, didibri. Het maatschappij raakt verder paars bezeten en verziekt, vooral onder de jonge ndper’ s. Ze willen ook zo worden als baas, zijn zoon en stiefzoon. Pas op met alles en iedereen die ndper is.


  Maak melding

 7. @ Snel:

  “Desi bende is ook bezig om mensen hun banktegoeden ook te stelen”

  “De verhoging betekent de waardedaling van de waardeloze valse srd”

  Zijn er reeds gevallen of aanwijzingen?
  Waar kan ik die informatie vinden?
  Ik neem aan dat je niet zomaar wat roept en dit kunt onderbouwen?


  Maak melding

 8. Ravaksur jaja
  Zoals Wij zijn Moe en Burger Collectief en Maisha Neus hebben aangegeven.
  Jullie hebben hen gebruikt om jullie politieke doel te realiseren. Jullie denken n hebben gedacht dat na Groen Jari jullie hadden doel hadden bereikt.
  Niets is ervan gekomen. Jullie hebben Wij zijn Moe en Burger Collectief en Maisha Neus in de kou laten staan en daar betalen jullie nu de prijs voor.
  Zij zullen zich niet meer voor jullie karretje laten spannen en terecht.

  Er komen meer verhogingen tek ai loekoe


  Maak melding

 9. Kevin,
  De twee containers met munten die zogenaamd nodig is.
  Er word gezegd dat het muntgeld is maar dat ga je toch niet laten slaan als je weet at deze geen waarde hebben?
  Ze gebruikten het als een veerring bij dakplaten en andere zaken.
  Is dit geen telen aan de wand? Ik denk dat er bankbiljetten in de containers waren. Dus word er gesproken over bijdrukken van gel zonde dekking.


  Maak melding

 10. Daar gaan we weer:

  Er wordt gesproken over……..ik denk……..

  Wie zou ik eerder geloven;
  De president van de CBvS of de roddels op straat en FB?
  Er bestaat nog steeds zoiets als een bankwet.

  “Er is een schaarste aan munten, omdat veel mensen deze sparen,” legt Gersie uit. Op regelmatige basis worden ook bankbiljetten die beschadigd of versleten zijn vervangen. Dat gebeurt op de hele wereld en is een normale zaak” (bron: Starnieuws)


  Maak melding

 11. Het NDP gezag stoelt op drie poten: Ten eerste een niet legitieme regeringsbeleid ten koste van het volk ten uitvoer brengen. Op de tweede plaats een onderdrukkingsmechanisme op een onbehoorlijke wijze ten breidde brengen. Als laatste een ongecontroleerd en chaotische wanbeleid voeren, die fataal blijkt te zijn voor alle segmenten van de samenleving. Het maatschappelijke middenveld moet met harde acties komen. Immers, men is nu opzoek naar meer geld….ai mi boy..suriname is een bodemloze put van NDP-terreur geworden.


  Maak melding

 12. Niks mis ermee toch @Kevin? Ware het niet dat elk zichzelf respecterend overheid en het door haar gecontroleerde bankwezen deze handeling op tijd en volledig naar het volk communiceert. Dit laatste is vaak zoek bij de huidige regeerders. Vind je niet?


  Maak melding

 13. @ Mokro:
  “Ten eerste een niet legitieme regeringsbeleid ten koste van het volk ten uitvoer brengen. Op de tweede plaats een onderdrukkingsmechanisme op een onbehoorlijke wijze ten breidde brengen. Als laatste een ongecontroleerd en chaotische wanbeleid voeren, die fataal blijkt te zijn voor alle segmenten van de samenleving.

  Is dat zo of wordt dat beweert?

  Waarom praat jij over:
  Een niet legitiem regeringsbeleid?
  Onderdrukkingsmechanisme?
  En een ongecontroleerd en chaotisch wanbeleid?

  ” Ware het niet dat elk zichzelf respecterend overheid en het door haar gecontroleerde bankwezen deze handeling op tijd en volledig naar het volk communiceert.”

  Wat moet ner dan gecommuniceerd worden? En waarom moet men dit communiceren?


  Maak melding

 14. De lijst met bewezen malversaties van de huidige regering is te lang om het hier op te voeren. Doe je research en je zult op een niet mis te verstane wijze van je populistische bekrompen geest op de harde realiteit van Su heden Ten dagen neer pletteren.


  Maak melding

 15. Tja Mokro,

  Ik zie dat dan toch geheel anders.
  – de infrastructuur wordt uitgebreid;
  – de subsidies worden afgebouwd c.q. afgeschaft;
  – achterstallig onderhoud wordt ingehaald (Iets wat Venetiaan vooruit heeft geschoven in de schoenen van deze regeerperiode);

  De lijst met bewezen malversaties zou ik graag eens willen zien.
  Hier op WKN is alles “bewezen” en gebasseerd op “feiten” tot dat je om deze zogenaamde “feiten en bewijzen” vraagt. Niemand thuis.

  Wel worden deze zogenaamde “feiten en bewijzen” bekrachtigd met scheldwoorden en zinnen zoals “bekrompen populistische geest”.
  Want als je zoiets erbij zet dan moet het wel waar zijn toch?


  Maak melding

 16. Kevin@
  Welk onderhoud, onderhoud doet men jaarlijks waarom dan weer een ander die in gebreken blijft, Vene had 3 miljard in kas, paars had 3miljard ongedekt bij gedrukt, je kunt het in economische rapporten lezen, suikerriet fabriek staat weg te rotten opgestarte treinbaan van brokopondo naar moengo is overwoekerd, locomotieven staan te verrotten, goud zoekers maken er tering zooi van kwik vergiftiging illegale hout kap wat handen met geld kost, geen nieuwe aanplant van bomen
  Illegale hout kap daardoor water overlast, onverstandig zand afgravingen braamspunt, waardoor later de rekening betaald zal worden, waterloop langs de kust veranderd, daardoor kust afkalving, overstroming het gevolg, dit is een opsomming die u binnen nu en 5jaar te wachten staat, jou reactie zal wel zijn hoe kom je daar bij, beste Kevin dit is voor jou een vraag voor een aan zekerheid grenzende waarheid


  Maak melding

 17. ” suikerriet fabriek staat weg te rotten” – vanwege de daling van de olieprijzen heft staatsolie besloten het project op hold te zetten.

  “opgestarte treinbaan van brokopondo naar moengo is overwoekerd, locomotieven staan te verrotten” ?? Dat is van nu? Volgens mij viel het doek reeds veel en veel eerder.Voor de jaren 80 zelfs al. Eeuhm in de tijd van het stuwmeer? Dat zeg ik zo ff uit m’n geheugen, dus ik kan er wel iets naast zitten.

  ” goud zoekers maken er tering zooi van kwik vergiftiging” wie heeft de vergunningen afgegeven? Pas na 2010 zeker? Of heb je het over illegale goudzoekers. Wie heeft dan de goudzoekers te Brownsberg toestemming te gegeven….Venetiaan dus!

  ” illegale hout kap wat handen met geld kost, geen nieuwe aanplant van bomen
  Illegale hout kap daardoor water overlast” – Vertel, dat is van de laatste 7 jaren zeker? Je geeft zelf aan Illegaal! En wateroverlast door illegale houtkap? Waar dan? Weg naar Zee, die landbouwers die het mangrove bos hebben gekapt? Waar heeft volgens ou dan illegale houtkap tot wateroverlast gezorgd?

  “onverstandig zand afgravingen braamspunt” – wat hebben ze afgegraven dan? die aanwas die er eerder nooit was? Graag de juiste info lezen voordat je onzin ventileert.

  “waterloop langs de kust veranderd, daardoor kust afkalving, overstroming het gevolg” – heb je een bron vermelding voor mij die mij kan aangeven dat dat door deze regering is veroorzaakt? Of uberhaupt door een regering? En of er uberhaupt sprake is van een gewijzigde kustloop?

  En ja mijn reactie zal zeker zijn hoe kom je daar allemaal bij? Je zult het vast ergens hebben gelezen neem ik aan. Heb je een bron voor mij dat ik dat ook kan gaan nalezen? Het heeft namelijk mijn intresse.

  O by the way, die kas van Venetiaan. Jazeker heeft hij deze volgehouden. Als je geen cent uitgeeft aan onderhoud heb je de kas vol. De rekeningen voor herstel komen later.


  Maak melding

 18. O enne Haco,

  Jij vraagt je af welk onderhoud? Yepp dat is nu precies de reden waarom de kas vol was en de infrastructuur naar de kl*ten ging. Thx Venetiaan!!

  Tip:
  Ga eens een beetje googlen en kijk bij “te verrichten structureel onderhoud voor onder andere:
  wegen/bruggen/telecom/waterleiding/distributienetwerken elektra


  Maak melding

 19. Enne……….., nu is er al gedurende meerdere jaren voor

  MILJARDEN teveel uitgegeven (boven de begrotingen) door

  Boutas clan,

  en de INFRASTRUCTUUR is zwaar VERWAARLOOSD !

  De Paarsen, die leugens verspreiden over het financieel

  beleid onder Venetiaan, dreigen in hun leugens te stikken !

  PS : De Paarse MILJARDEN-ONGEDEKTE-GELDDRUKKERS en VERDAMPERS van al ONZE RESERVES, maken zichzelf totaal belachelijk !
  Hun Paarse FAILLISSEMENT ligt zwaar op de maag !


  Maak melding

 20. Ook de broodprijzen moeten nog eens omhoog gaan.Dan de rijst weer.En daarna droogte en zware regens die alles wegspoelen.Alle oogsten mislukt.
  Krijgen we de eerste kinderen met dunne ledematen,dikke buik en grote hoofd.En de ouders gaan door honger hallucineren over fly overs,vier baans wegen en treinen.
  Het paradijs van de volks president.


  Maak melding

 21. Bouta aka didibrie wordt dag en nacht uitgescholden door het su volk baja.
  Deze bejaarde man heeft een ieder voor de gek gehouden!
  Gods molen maalt langzaam maar zeker!


  Maak melding

 22. @ oom Ludwig van Abrabroki,

  NPS dede now !! Ze kunnen geen massameeting van maandag tot/met zaterdag organiseren op Grunjari, want Bouta heeft de straat daarachter gegeven aan de Haitianen om markt te houden !! Dus geen vergunning voor massa-demonstratie met veel volk rondom Groendjarie meer !! Bouta na wan strateeg moro academicus Rusland !! Liever een academicus als VEne als leider (of wijlen Jopie en Henk, geen academici ) !
  En nu : een markt voor Brazilianen en een voor de Cubanen, aan de Jagernath Lachmonstraat (Olifant) !
  Alle Haitianen blij, weer zoveel stemmen van de Voodo,s voor Bouta !!


  Maak melding

 23. Het licht in de tunnel dat Boefdraad had gezien is plotseling uitgegaan.
  Dit is dus de zoveelste belastingverhoging van deze regering. Moni no de. En er komt nog meer. Dommerikken die op DDB hebben gestemd: A kis oen mooi. Jammer voor diegenen die niet op hem hebben gestemd. Die moeten ten onrechte ook pijn lijden. Laten ze u niet voor de gek houden: het gaat niet goed met ons geliefd Suriname.


  Maak melding

 24. Het blijft mij verbazen dat sommige posters steeds hun meningen posten in plaats van feiten. Waarom zou je over een bepaald onderwerp posten als je niet met harde bewijzen kan komen? Het is meer posten omdat men gelezen wilt worden.

  En als een andere poster die daadwerkelijk over dat onderwerp weet en met harde bewijzen komt, dan wordt die persoon van alles en nog wat uitgemaakt. Als je niet eens bent de postings van een andere, ga op onderzoek uit in plaats van te schelden. Tegenwoordig kan je bijna alles online vinden.

  Ik lees graag de postings van “Kevin” . Mijns inziens weet hij heel veel over Suriname. Ik leer een hoop van zijn postings.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding

 25. FEITEN :

  Inflatie meer dan 70 % !

  Prijsexplosies, vernietigen leven van de gewone burgers !

  Staatsschuld loopt in de Miljarden !

  Economie ingekrompen, nagenoeg geen productie !

  Export : NIHIL

  ALLE reserves van het land zijn VERDAMPT door Paars Financieel WANBELEID !

  Veroordeelde drugscrimineel, saboteert het 8 december massamoordproces !

  Corruptie wordt niet bestreden, land wordt leeggeroofd !

  PS : De 17.866 Paarse volkswoningen van DDB, zijn nog steeds onderweg naar Sranan ! DIT IS GEEN SPROOKJE !


  Maak melding

 26. @ Kwamma

  “Het blijft mij verbazen dat sommige posters steeds hun meningen posten in plaats van feiten. Waarom zou je over een bepaald onderwerp posten als je niet met harde bewijzen kan komen? ”

  Kwamma de harde feiten blijven buiten ons gezichtsveld. De regering is wereld kampioen om A te vertellen en later Z uit de hoge hoed te toveren.
  Posten is in mijn ogen op basis van wat gepubliceerd wordt en de eigen deductie van informatie (bronnen) ervaring en kennis een zo goed mogelijk onderbouwde mening neer te zetten waar anderen wat mee kunnen of op kunnen reageren.

  Posten moet geen mondkrant worden van allerlei ongefundeerd droomdenken. Iets wat helaas wel veel gebeurd.


  Maak melding

 27. Kevin…

  inflatie 77%….economische krimp 9-11%…schuldenplafond verhoogd 60 > 80%…devaluatie SRD 65%…en dat allemaal binnen een tijdsbestek van 2 jaar. Paarse economie.


  Maak melding

 28. Kevin@
  Vergunningen die afgeven zijn aan de reguliere mijners, daar ligt het probleem niet, maar juist bij de illegale, die hozen met kwik, de treinbaan brokkopondo naar moengo is door bouterse opgestart en ook weer stil gelegen dat heft miljoenen gekost, illegale houtkap, je hoort er niets meer over, radio radio hoe komt dat, corruptie misschien, afkalving kuststrook daar kun je op wachten zolang ze door gaan met het afgraven van braamspunt, geloof het of niet mij zal het worst zijn ik hou wel drogen, en neem van mij aan dat waterzijdig aardig onderlegd ben


  Maak melding

 29. @ Haco,

  Ik bemerk dat jij zeker te weten behoorlijk onderlegd bent op het gebied van Grond Weg en Waterbouw.
  Daarom verbaasd het me ook dat je je niet ingelezen hebt over Braamspunt.
  En dat je spreekt over een afkalving van een kuststrook die bestaat uit mangrove en modder.
  Plus dat je mij een steekhoudend antwoord hebt gegeven over een locatie van illegale houtkap en het daardoor ontstane wateroverlast. Maar omdat het illegaal is weet jij vast en zeker ook niet waar dat heeft plaatsgevonden. Het is immers illegaal, daar hoor je niks over toch?
  De treinbaan van Moengo naar Brokopondo is mij overigens totaal onbekend, maar misschien kun jij mij daar meer info over geven, of aangeven waar ik er iets over kan lezen?

  O By the way, De goudzoekers te Brownsberg hebben toestemming gekregen van Venetiaan, geen vergunning. Google t maar even.


  Maak melding

 30. @Kevin
  Je lul alleen maar onzin. Daar hebben zelfs de paarse dagoes niets aan. Voor de reacties van Kevin zie hierboven. Ik heb steeds zijn bagger vervangen door de feiten.

  ” suikerriet fabriek staat weg te rotten”Kevin haalt dingen door elkaar. Staats heeft het ethanol project op hold gezet en dat is iets anders dan Marienburg dat door het toenmalige militair bewind kapot gemaakt is.

  “opgestarte treinbaan van brokopondo naar moengo is overwoekerd, locomotieven staan te verrotten” ?? Kevin weer met onzin. De loc’s zijn van de oude spoorlijn en de spoorlijn naar West Suriname is door de militairen stop gezet. Naar Moengo is nooit een spoor geplanned.

  ” goud zoekers maken er tering zooi van kwik vergiftiging” Bouterse beloofde in 2009 ordening van de goudsector en uitbannen van kwik. Er kwamen pasjes, etc. Maar in praktijk werd Dompig de grote man die er voor moest zorgen dat Bouterse en maties grote consessie kregen waar ze met veel kwik goud winnen en regelmatig militairen inzetten om de belangen van paars te bewaken.
  Daarnaast kennen we de illegale acties tijdens de “Area’s of Interest” waar paars voorkennis misbruikte om miljoenen af te troggelen.

  ” illegale hout kap wat handen met geld kost, geen nieuwe aanplant van bomen
  Illegale hout kap en “kleinschalige mijnbow” zorgen voor versnelde afvoer van water in de Beneden -regio’s, vervuilen en vernietigen, en zorgen voor diverse plagen als malaria, etc.

  “onverstandig zand afgravingen braamspunt” – Kevin lult weer als reactie hier op. Braamspunt was altijd al een zandbank en speelt een criciale rol in de kustbescherming. .

  “waterloop langs de kust veranderd, daardoor kust afkalving, overstroming het gevolg” – Dit is wat de afgraving van Braamspunt veroorzaakt. De herstelkosten gaan een veelvoud van de opbrengst zijn, los nog van de schade die gaat komen.


  Maak melding

 31. @Kevin

  Je hebt werkelijk totaal geen schaamtegevoel dat je maar bezig blijft met de meest doome onzin en walgelijke leugens te verspreiden.
  Idioten als jou moeten ze in een dwangbuis, in een kooi stoppen en aan een touw de brug af laten zakken.
  .
  Mensen hebben recht op hun mening, maar niemand heeft het recht om de meest stompzinnige onzin en leugens te verspreiden.


  Maak melding

 32. @Neus

  Marienburg is in 1986 gesloten, niet kapot geschoten;
  Staatsolie zou een suikerrietplantage aanleggen voor ethanol, dat is op hold gezet.

  Spoorlijn, even goed lezen wat ik daar schrijf a.u.b. De spoorlijn die waarschijnlijk bedoeld wordt is waarschijnlijk het plan om een spooorlijn aan te leggen van P’bo naar Zanderij met een aftakking naar oosten en westen t.b.v. de mijnen. Dat is nooit doorgegaan. Dus er kan geen sprake zijn van overwoekerde rails en locomotieven zoals wordt beweerd.
  De enige spoorlijn die dat is is het restant van de lijn brokopondo – P’bo die deels door het stuwmeer loopt (jaren 30). Een gedeete daarvan zou als toeristische trein worden gebruikt route P’bo-Brokopondo.

  Goudwinning, ik ga het niet weer herhalen. Zoek t nou gewoon eens een keer op en lees je in. Dat is niet van na 2010. Venetiaan “de lieveling” was er al mee begonnen.

  Illegale houtkap en daardoor wateroverlast: kom met locaties waar dat plaats vindt. De ondergelopen wegen en weg gespoelde bruggen bij bijvoorbeeld Klaaskreek of het onderwaterlopen van het gebied Moengo en recentelijk Coronie heeft daar totaal niks mee te maken, wel met meer dan normale regenval 125 mm ipv 50/60 mm en een beperkte afvoer capaciteit ter plaatse, defecte gemalen (onderhoudsachterstand van meer dan 15 jaren) of het buiten de oeverstreden van rivieren (standaard verhaal wat er altijd al is geweest)

  Braamspunt: Een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds uit 2016 wijst uit dat zandwinning desastreuze gevolgen kan hebben voor de kust van Suriname. Klopt als een bus. Echter de comotie gaat niet over deze zandtong. De zandafgraving die nu plaatsvindt is terplaatse van een aanwas en de bestaande zandtong wordt niet afgegraven.
  Daarnaast is de kustbescherming van P’bo-Noord voornamelijk ingevaar door het verdwijnen van het mangrovebos (Leonsberg) zoals ook bij Weg naar Zee. Vergeet daarbij ook niet dat P’bo-Noord een swamp gebied is en erg laag ligt.


  Maak melding

 33. @Neus

  Als het feiten zijn zoals jij beweert kom dan met bron vermeldingen, ik zal je op weg helpen:

  Marienburg (bron bijvoorbeeld: Wikipedia/Anda Suriname)
  spoorlijnen (bron Wikepedia/Anda/Nimos)
  Goudwinning (bron Nimos/MO/diverse dagbladen/Freelance in Suriname)
  Illegale houtkap (bron: vakblad – Tropenbos International/MOP 2006-2011)
  Overstromingen/regenwaterafvoer/kustbescherming (bron; Verslagen van REDD+/Studies ADEK en Delft/Meteo Su/WWF);

  Misschien wordt je dan eens een keer met je Neus op de feiten gedrukt.

  Waarvan Akte


  Maak melding

 34. @ Strafu,

  Kom nu eens een keer met echte feiten en geen door jou verzonnen “feiten”

  Inflatie 2008 – 2017
  Jaargemiddelde Jaareinde
  2008 14,7 9,4
  2009 -0,1 1,3
  2010 6,9 10,3
  2011 17,7 15,3
  2012 5,0 4,3
  2013 1,9 0,6
  2014 3,4 3,9
  2015 6,9 25,1
  2016 55,5 52,4

  70% wanneer

  De export van Su in 2011 t/m 2015 behoorlijk gestegen, daarna is er een daling te bemerken. Echter is de export nog steeds fors meer dan in de periode voor 2011 (Bron CBvS / ABS /Flanders Trade Belgie)

  Daarnaast zou ik je adviseren om bijvoorbeeld de Surinaamse economie aan de hand van de Nederlandse econoom Marein van Schaaijk te bekijken. Hij bouwt economische modellen waarmee hij de Surinaamse economie analyseert. De uitkomst is interessant, vooral als je in beschouwing neemt dat hij geen aanhanger is van de huidige regering. Van Schaaijk is een vooraanstaand en bekend econoom uit NL en zeer deskundig.

  Zijn tekst: “Het monetaire probleem van Suriname lijkt misschien uitzichtloos, maar het dieptepunt kan in de loop van het eerste kwartaal van 2017 worden gepasseerd, behoudens kapitaalvlucht. Dan kan de koopkracht daarna in enkele stappen verbeteren, maar niet volledig herstellen. De koopkracht zal nog jarenlang circa 25% beneden het hoogtepunt van oktober 2015 blijven en pas hoger uitkomen na de ontwikkeling en uitvoering van een groei en armoedereductieprogramma. Daarbij zijn na december 2016 geen verdere leningen door de Surinaamse overheid nodig.” (p.6) (bron: jaarverslag van zijn Stichting Stuseco over 2016)

  De oppositie, de vakbeweging en de werkgroep “Wij zijn moe en opgefokt” hebben hoog van de toren geblazen en gezegd dat de crisis kwam door corruptie. En nu komt een “witte” man uit Holland, die nota bene een deskundige econoom is en zegt tegen hen: “No mang, is niet waar. De oorzaken zijn overheidsbeleid en internationale markten.”

  De deskundige “witte” man uit Holland zegt dat het beleid van de regering werkt. Hij geeft de feiten om het te onderbouwen. Gedurende 2016 heeft de regering de overheidsuitgaven bevroren. Het gevolg is dat ze minder importeerde en minder deviezen uitgaf. Het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans was gemiddeld per kwartaal 202 miljoen Amerikaanse dollar in 2015 en daalde tot 52 miljoen Amerikaanse dollar in het derde kwartaal van 2016. De lopende rekening registreert de ontvangsten en uitgaven met het buitenland als het gaat om goederen en diensten die je koopt en verkoopt. Een andere rekening, de financiële rekening, registreert de investeringen uit het buitenland en de winstovermakingen naar het buitenland. Wat blijkt? In de eerste drie kwartalen van 2016 was er een overschot op deze rekening. Het totaalresultaat is dat de deviezenvoorraad van de Centrale Bank is gestegen en het beleid van de regering om de economie te stabiliseren, werkt.

  Maar waarom leidt dat niet tot een daling van de koers? Van Schaaijk noemt het “kapitaalvlucht”. Ik noem het economische sabotage en corruptie. Mensen die met manipulatie van aan- en verkoop van valuta proberen om de koers kunstmatig hoog te houden. Wie zijn die mensen? Zitten ze in de regering of zijn ze tegen de regering? U mag het zeggen. (bron: zoek het zelf maar eens een keer op, TIP een (financiele) krant)

  En zo zijn er nog veel meer artikelen van vooraanstaande economen en deskundigen die geheel iets anders beweren dan econoom STRAFU. Lees vooral ook over het verhaal Kaitaalvlucht en probeer dan nog eens een keer keihard jouw Feiten te staven!

  Maar blijf vooral roepen dit zijn de FEITEN. Als jij mij een bron kunt geven hoe jij aan deze feietn komt ga ik me inlezen in jouw FEITEN (verdraaierij)


  Maak melding

 35. @Kevin

  je lijkt wel de Jehovah’s getuigen wel.Uit hetzelfde boek dat uit lichten dat je stelling bevestigt.Maar dat deel weg laten dat jouw stelling weer ontkracht.
  Je bent net de regering die zegt dit en dat gedaan te hebben maar je ziet het niet en cijfers worden NOOIT vermeld.
  Even zoeken waar Tjonga Langa bezig is.Dat is enige infra waar er nog gewerkt word.Prijs onbekend.Zo een bedrijf moet de regering voorschieten haha.


  Maak melding

 36. @ Jacobus

  Jij lacht?? Tjonga Langa de enige…..Wie is er nu aan het werk op de Coesewijnestraat dan?
  Lelydorp? Waar is UCC mee bezig? En de SWM en EBS?
  Daarnaast laat ik niets weg dat ook maar iets zou ontkrachten en ik geef een bronnen (kun je het checken of deze cijfers wel of niet worden getoond!)
  Waar laat ik dan in jouw ogen iets weg?

  Of is dat net zo’n “onderbouwde uitspraak” dat alleen Tjonga Langa nog werkt in Su aan de Infrastructuur.
  Vertel dat eens aan Haukes, Kuldispsingh, Baitali, ABC, UCC….ze gaan jou heel hard staan uitlachen!

  Maar ik begrijp het wel hoor: Stel je voor dat al die negativisten en roeptoeters hier ineens in het ongelijk worden gesteld en dat er wel iets positiefs te melden is….Dat kan en mag natuurlijk niet………


  Maak melding

 37. @Kevin, de paarse propagandist, vraagt zich af waar de inflatiecijfers vandaan komen , zie oa artikel in De West dd 31-1ugustus 2016 : Exterritoriaal Ondernemen, waarin duidelijk een Inflatie van ruim 70 % is vermeld !

  Ook andere bronnen geven dergelijke cijfers aan, de prijsverhogingen zullen verergeren omdat de staat FAILLIET is gemaakt door de Paarsen.

  De machthebbers trachten via prijsverhogingen nog gelden binnen te krijgen om hun luxe leventje voort te zetten, ten koste van de bevolking !

  Als Bouta-lover stelt u over de veroorzaakte crisis : “De oorzaken zijn overheidsbeleid en internationale markten.”,
  dit zou gezegd zijn door een witte econoom !
  En dus is CORRUPTIE volgens uw redenering niet een van de oorzaken van de Sranan-crisis !
  U begrijpt niet dat “overheidsbeleid” ook een zwaar corrupt beleid kan zijn.

  Daarom gooit uw leider Opa D, de corruptie-rapporten van de CLAD, in de PRULLENBAK ! Uw OPA weigert corruptie te bestrijden en dat is dus Paars het Corruptie-Bevorderend RegeringsBELEID !

  Uw Opa D en Gilmore Hoeffie hebben in het openbaar verklaard dat de gedrukte ongedekte MILJARDEN plus al onze reserves zijn VERDAMPT, door veel te hoge prul-uitgaven van kabinet DDB !

  U Kevin, supporter van de Ongedekte Gelddrukkers, babbelt over “kapitaalvlucht”, uw alwetende leider en Opa, heeft de chinese handelaren toestemming gegeven valuta uit Sranan te sluizen ! Per kwartaal scheelde dat Suriname ongeveer driehonderd miljoen !

  Heer Kevin elke regering met een beetje hersenen, gaat onmiddellijk bezuinigen als de staats-OPBRENGSTEN tegenvallen. Alleen uw Paarse vrienden weigeren (al jaren) tot en met VANDAAG de uitgaven te beteugelen !

  De Paarse staatsuitgaven zijn NOG STEEDS HOGER dan onze INKOMSTEN !

  Door dit WANBELED (GEBREK AAN BELEID) hebben de Paarse corrupte sukkels ons Land FAILLIET GEMAAKT !

  PS : LEVE HET ‘PAARSE OUDENMANNENHUIS”, het niets presterende, Kabinet van de President, dat de staat HONDERDEN MILJOENEN PER JAAR KOST !!!!!

  WEG MET DE ONGEDEKTE PAARSE GELDDRUKKERS !

  WEG MET DE PAARSE FAILLIETMAKERS VAN ONS LAND !


  Maak melding

 38. @Kevin

  behalve NMO Vervat dan.Die heeft geld gekregen om de dijk van Coronie af te maken.
  De rest mag werken als ze de regering mogen voorschieten.Zo is Ramdihal van Sunecon failliet gegaan.De regering liet hem bruggen bouwen waaronder die van Saron en heeft hem nooit betaald.En weet je wat de kreet was?”Dat is het verschil”.Is het dan niet om te lachen?
  De andere werken worden in je fantasie uitgevoerd.


  Maak melding

 39. @Kevin Mijn opmerkingen steeds erachter voorafgegaan met @@
  @Neus

  Marienburg is in 1986 gesloten, niet kapot geschoten;
  Staatsolie zou een suikerrietplantage aanleggen voor ethanol, dat is op hold gezet.
  @@ Ik zeg niet dat het kapotgeschoten is. Het is gesloten door paars wanbeleid. Net als veel andere bedrijven. En vaak zijn die bedrijven daarna leeggestolen door de paarse. Weet je nog de relatie Simons en Para-industrie.

  Spoorlijn, even goed lezen wat ik daar schrijf a.u.b. De spoorlijn die waarschijnlijk bedoeld wordt is waarschijnlijk het plan om een spooorlijn aan te leggen van P’bo naar Zanderij met een aftakking naar oosten en westen t.b.v. de mijnen. Dat is nooit doorgegaan. Dus er kan geen sprake zijn van overwoekerde rails en locomotieven zoals wordt beweerd.
  De enige spoorlijn die dat is is het restant van de lijn brokopondo – P’bo die deels door het stuwmeer loopt (jaren 30). Een gedeete daarvan zou als toeristische trein worden gebruikt route P’bo-Brokopondo.
  @@ Je vergeet de spoorlijn naar west suriname die onder militair bewind stop gezet is. Die is overwoekerd.

  Goudwinning, ik ga het niet weer herhalen. Zoek t nou gewoon eens een keer op en lees je in. Dat is niet van na 2010. Venetiaan “de lieveling” was er al mee begonnen.
  @@ je tracht je er met een lege opmerking uit te lullen. Typisch paars gedrag. Inhoudsloos.

  Illegale houtkap en daardoor wateroverlast: kom met locaties waar dat plaats vindt. De ondergelopen wegen en weg gespoelde bruggen bij bijvoorbeeld Klaaskreek of het onderwaterlopen van het gebied Moengo en recentelijk Coronie heeft daar totaal niks mee te maken, wel met meer dan normale regenval 125 mm ipv 50/60 mm en een beperkte afvoer capaciteit ter plaatse, defecte gemalen (onderhoudsachterstand van meer dan 15 jaren) of het buiten de oeverstreden van rivieren (standaard verhaal wat er altijd al is geweest)
  @@ Weer fout omdat je geen kwaad van paars wilt horen. Op diverse plekken is door houtkap en goudwinning veel bos verloren gegaan. Iedereen weet dat regenwater dan sneller wordt afgevoerd naar de rivieren en daardoor het waterpijl in de rivieren stijgt. Ook reageer je niet op wat ik allemaal gezegd heb en tracht je door er 1 ding uit te pakken te scoren. Maar zelfs dat lukt je dus niet.

  Braamspunt: Een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds uit 2016 wijst uit dat zandwinning desastreuze gevolgen kan hebben voor de kust van Suriname. Klopt als een bus. Echter de comotie gaat niet over deze zandtong. De zandafgraving die nu plaatsvindt is terplaatse van een aanwas en de bestaande zandtong wordt niet afgegraven.
  Daarnaast is de kustbescherming van P’bo-Noord voornamelijk ingevaar door het verdwijnen van het mangrovebos (Leonsberg) zoals ook bij Weg naar Zee. Vergeet daarbij ook niet dat P’bo-Noord een swamp gebied is en erg laag ligt.
  @@ Dit is werkelijk volslagen gelul. Kom met de link naar het artikel waar dat in zou staan volgens jouw dan. Ik heb deze tekst voor je gevonden: ” WNF in Suriname bracht in 2015 nog op verzoek van de regering een rapport uit met het dringende advies geen zand meer af te graven langs de kust. Ook Braamspunt zal daar in alle opzichten van profiteren.”
  https://www.wnf.nl/nieuws/bericht/wnf-in-suriname-luidt-noodklok-over-zandafgraving-bij-belangrijk-legstrand-zeeschildpadden.htm


  Maak melding

 40. Artikel van dwt van 24 feb 2017 met titel:
  INGEZONDEN:Geen afgravingen bij Braamspunt

  “Begin 2016 stelde NH een tijdelijk verbod in op zandafgravingen langs de kust en landinwaarts. Om meer informatie te verkrijgen over de gevolgen van de afgravingen heeft WWF in afstemming met NH een wetenschappelijke studie laten uitvoeren naar de effecten van zandafgravingen langs de kust. Dit onderzoek laat duidelijk zien dat de Surinaamse zandstranden een onmisbare rol vervullen in de kustverdediging en als leefgebied dienen voor beschermde dieren, waaronder zeeschildpadden.”


  Maak melding

 41. @ Jacobus: ga eens ech buiten kijken en vertel me dan nog eens dat ik fantaseer of vraag een familielid/vriend in Su om te gaan kijken.

  Coesewijnestraat – omgeving kruising Metaalstraat /wanastraat; (Duisbuglaan vlgt)
  Poerwadadiweg Lelydorp;
  Damwanden peperpot;
  Uitbreiding SWM netwerk Commewijne;
  Uitbreiding EBS
  Brug Hoogerhuysstraat komt er aan (voorbereiding is bezig)

  Net afgerond:
  kruising Domineestraat/Keizerstraat;
  Adhinweg
  De Craneweg Lelydorp

  Enz enz…..check eerst vor dat je roept fantasie

  En is het faillisement van Sunecon, wat overigens gewoon nog werkt, de schuld van Lanti? Of spelen er meer dingen?

  Jij weet absoluut niet wat er wel of niet wordt uitgevoerd en wat er speelt
  Je lult maar wat.


  Maak melding

 42. @ Neus

  Kijk eerst eens waarom ik heb gereageerd op de post van STRAFU?
  Al zou ik nu zeggen 1+1=2 dan nog zou je dat verdraaien en tegenspreken. Leeeeeees eerst eens goed en rbeer te begrijpen.
  Je haalt dingen en situaties aan die er totaal niet toe doen. Alleen maar om te proberen mij in discrediet te brengen, want stel je voor dat al die beweringen die hier door die roeptoeters gedaan worden niet kloppen.

  Niet alles wat fout gaat in dit land is pas van de laatste 7 jaren NEUS! Hoe zeer je dat ook graag zou willen dat dat is.
  Je verdraait, leest niet en lult maar wat om maar te kunnen aantonen dat Paars het wanbeleid is. Zielig gewoon.

  Zelfs al geef ik aan dat het rapport WWF waarschuwd voor de belangrijkkheid van Braamspunt. Dan nog wil jij mij overtuigen van de waarheid van dat rapport? 1+1= 2 maar het gaat over 2+2=4, nee hoor zegt Neus 1+1=2.
  Ja NEUS, maar ik had het niet over 1+1? het ging over 2+2, LEZEN!!


  Maak melding

 43. @ STRAFU:
  “zie oa artikel in De West dd 31-1ugustus 2016 : Exterritoriaal Ondernemen, waarin duidelijk een Inflatie van ruim 70 % is vermeld ! ”
  “Ook andere bronnen geven dergelijke cijfers aan,………..”

  Yeppe Strafu: DE West geeft al in augustus aan dat de inflatie 70% is en meer. Goede vooruitziende blik.

  De West: De krant die niet positief mag schrijven over deze regering komt met een totaal ongefundeerd cijfer van 70% in augustus? Yeah right. Goede journalistiek. De schrijver van dat stuk durft niet eens zijn eigen naam eronder te zetten.

  Overigens is het diezelfde krant die maanden later de inflatie cijfers bijstelt naar de cijfers die ik eerder heb vermeld (De Wesst, January 28, 2017) . Maar ik begrijp nu waarom jij deze onzin uitkraamt. Je neemt lukraak maar wat aan van een van de slechtste kranten van Su, nou ja krant………

  Wat zijn dan overigens die “andere bronnen”?

  Daarnaast stel jij stelselmatig dat ik dingen beweer en stel: Ik geef enkel een bron aan waarin de zaken die ik aangeef worden behandeld en de beweringen die jij ongefundeerd doet volledig onderuit halen.

  Je bent niets minder dan een tetterende roeptoeter die populistische uitspraken wil doen over de rug van een ander. Niks maar dan ook werkelijk niks dat jij beweert wordt ook maar ergens onderschreven of onderbouwd, sterker nog het wordt alleen maar tegen gesproken. Maar blijf vooral toeteren. Zielig gewoon.


  Maak melding

 44. Hallo,
  Heb je een dringende lening nodig ??? Bent u in schuld? Heb je slecht krediet? Ben je door banken afgewezen, heb je een lening nodig om jezelf te starten? Wij geven leningen aan aan Mensen ondanks hun slechte / slechte Credit scores. Wij geven zowel zakelijke als persoonlijke leningen uit met een lange en korte looptijd van uw keuze met een lage rentevoet van 2% per annulering voor particulieren en bedrijven. Onze lening programmeur is snel en betrouwbaar, vandaag van toepassing en krijgt u direct antwoord. leningen zijn goed verzekerd, 100% gegarandeerd en klanten zijn maximale beveiliging verzekerd. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via ons emailadres: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM) en ontvang vandaag uw lening.
  E-mail: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)
  Mevrouw magret james MD / CEO


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.