Naar Suriname gevluchte Cubanen moe van onzekere positie

22

PARAMARIBO, 14 jun – Een groep van zestien naar Suriname gevluchte Cubanen wil zekerheid wat betreft hun status en toekomst. De groep heeft het geval dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Het Surinaamse Rode Kruis zou hen niet snel genoeg van dienst zijn. Bij de Surinaamse autoriteiten aankloppen voor een voorlopige verblijfsvergunning of een werkvergunning, levert niets op.

De groep wil zo snel mogelijk een afdoend antwoord. “We gaan protesteren totdat we worden geholpen door de Verenigde Naties Hoge Commissaris voor Vluchtelingen. Die moet ons helpen de condities te scheppen om een leven op te bouwen of moet ons helpen om naar een ander land te gaan waar vluchtelingen wel worden geholpen”, zegt woordvoerder Servillio Villegas Marrero tegenover de Ware Tijd.

Het is ook waarom gedemonstreerd wordt bij het hoofdkwartier van het Surinaamse Rode Kruis. Het Rode Kruis fungeert als contactpunt met vluchtelingenorganisatie UNHCR in Washington. Onder de groep bevinden zich ook kinderen. “We weten dat we binnen een jaar antwoord moeten krijgen, maar we willen ook werken en de kinderen moeten naar school”, aldus Villegas Marrero.


22 REACTIES

 1. Ja toch?, de mensenrechten voor de gevluchte Cubanen naar Suriname zijn net zo ver te zoeken als in Cuba. Ze kunnen beter hun kracht, energie besteden om naar Frans-Guyana te gaan.

  Hard maar waar.

  Sari (his)Tory

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Is er uberhaupt een draaiboek voor vluchtelingen?

  Maar je bent vluchteling en je wilt een werkvergunning? Bij mijn weten mogen vluchtelingen in Europa alleen heel beperkt werken als ze daarvoor toestemming krijgen. Daar zit dn ook nog een soort van maximum aan.
  Of zijn het economische vluchtelingen uit Cuba? En waar zijn ze eigenlijk voor op de vlucht?

  “Het Surinaamse Rode Kruis zou hen niet snel genoeg van dienst zijn. Bij de Surinaamse autoriteiten aankloppen voor een voorlopige verblijfsvergunning of een werkvergunning, levert niets op.”

  Bij mijn weten verkrijg je eerst de status van wel of geen vluchteling en daarna krijg je pas een verblijfsvergunning en eventueel een werkvergunning.

  “We weten dat we binnen een jaar antwoord moeten krijgen, maar we willen ook werken en de kinderen moeten naar school” Hoe lang zijn ze al in Su? Al langer dan een jaar? En men gebruikt dus nu de kids om gedaan te krijgen waar ze zelf voor gekozen hebben dus?

  Ik heb er weinig geloof in dat dit vluchtelingen zijn vanwege oorlog/geweld/politiek whatever, maar dat het gewoon economische vluchtelingen zijn. Ga gewoon in de rijstaan achter de haitianen zou ik zeggen.


  Maak melding

 3. Deze Cubanen zijn eerst in Guyana aangekomen. Zij hadden geen visum nodig om naar Guyana te reizen en zijn daarna met een toeristenvisum doorgereisd naar Suriname.
  Ik vraag mij af waarom de groep naar Suriname is gekomen terwijl zij in Guyana ook hun verblijf hadden kunnen regelen ?
  Misschien kan iemand die vraag beantwoorden ?


  Maak melding

 4. Ze kunnen ook naar Australie. Krijgen ze geld…..Hoe is deze groep in Suriname beland? Zeker in de bagage ruimte van de gecharterde slm door deziek. Vluchtelingen uit Cuba?? Je zou ze eerder uit Venezuela verwachten..


  Maak melding

 5. Alle vluchtelingen uitbannen van Suriname!! Met Su gaat absoluut niet goed, waarom dan met de vluchtelingen!!!

  Ik eerst dan de rest!!!


  Maak melding

 6. Vluchtelingen in Nederland zijn asielzoekers. Meestal gaat het om gelukszoekers die een beter leven willen.

  Asielzoekers mogen niet werken zolang ze nog geen verblijfsstatus hebben. In andere landen kunnen de regels wat anders zijn.

  De meeste asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen komen in een uitkeringssituatie terecht. Het probleem is dat ze onvoldoende vaardigheden en opleiding hebben voor een baan in een land als Nederland. De ambitie ontbreekt ook vaak.
  Ze hebben een huis, inkomen, verzorging, dus waarom je nog druk maken? De Nederlanders werken wel voor je, dus waarom zou jij dat doen?
  Daarom stemt Nederland steeds rechtser.

  Cubanen zouden in Nederland waarschijnlijk geen asiel krijgen. Het regiem is wel repressief, maar normaal leven is daar best mogelijk. Waarom Cubanen naar Suriname vluchten is mij niet duidelijk. In ieder geval, als men naar je land vlucht betekent dat dat het er zo slecht nog niet is. Een bemoedigende gedachte.

  Waar leven die Cubanen eigenlijk van? Hebben ze geld? Een rijke Cubaan is een verdachte Cubaan. Eerlijk rijk worden op Cuba is niet zo simpel.


  Maak melding

 7. @ Pakistana,

  Omdat volgens de baas van Abdoel, de pseudo-econoom van Desie in DNA, en minister Agoe en Baas-himself de mening zijn toegedaan dat CUBA een paradijs is !! Democratie in top vorm !! Ze zouden liever naar Blanda kunnen gaan voor asiel-aanvraag waar RobG ze vol ongeduld en verlangen welkom zal heten namens Baas !!
  Asiel aan Cubanen, terwijl eigen Surinaamse burgers pinaren als ratten !!


  Maak melding

 8. @Hans van den Broek
  De meeste asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen komen in een uitkeringssituatie terecht. Het probleem is dat ze onvoldoende vaardigheden en opleiding hebben voor een baan in een land als Nederland. De ambitie ontbreekt ook vaak.
  Ze hebben een huis, inkomen, verzorging, dus waarom je nog druk maken? De Nederlanders werken wel voor je, dus waarom zou jij dat doen?
  Daarom stemt Nederland steeds rechtser
  ………………………………………………………………………………
  Als ik jou reacties lees,ben jij voor mij een hooggeschoolde dommerik.met jou westerse kijk op zaken,veel asiel zoekers,en vluchtelingen zijn geschoolder en ontwikkelder dan jou.,dat moet jij weten EZEL !


  Maak melding

 9. Arme cubanen ze dachten waarschijnlijk dat ze het beter zouden hebben in Suriname waar het niet veel beter is dan de situatie thuis in Cuba!!
  Dictator en armoede zowel in Cuba als in Suriname!!


  Maak melding

 10. Wie gaan nou in een criminele land waar het stikt van criminelen en rovers asiel aanvragen?

  Rovers hebben meer rechten dan slachtoffers in Suriname.

  Dat is bijna zelfmoord. Misschien weten de Cubanen dat nog niet, ze kunnen nog geen Surinaamse krant lezen.


  Maak melding

 11. Suriname moet zich niet proberen te spiegelen aan Europese landen die vluchtelingen opvangen. Jullie gaan jullie nek breken. Sinds wanneer vangt Suriname politieke vluchtelingen op? Vluchtelingen zijn net ratten en proberen geld af te troggelen alsof je verplichtingen aan ze hebt. Die Cubanen zijn niet eens echt vluchteling, zet ze eruit als ONGEWENSTE VREEMDELING. Laat je niet chanteren dat hun kinderen zogenaamd naar school moeten. Jagi den mars. Jullie zijn geen Europa. Verbeeld je niet dat jullie Europese situaties kunnen nabootsen. Na verberde e kori un. Surinaamse gezinnen hebben niks te vreten dan willen jullie zogenaamd “vluchtelingen” uit andere landen opvangen. Die Brazilianen en Haitianen waren niet genoeg. Nu Cubanen. Wie heeft ze hoop gegeven?? Wie is zo ONVERANTWOORD bezig bij Rode Kruis Suriname. Jullie kop werkt niet goed noh, om te doen alsof jullie in positie zijn om anderen op te vangen. Verberde siki.


  Maak melding

 12. Tja….het begint nu met een groep van 16 Cubanen…..

  Als de Surinaamse regering zich mild opstelt en deze Cubanen een permanente verblijfsstatus gunt, dan zal op termijn een nieuwe groep Cubanen zich in Suriname melden. Ik ga ervan uit dat de regering zich hiervan bewust is.

  De vraag rijst dan….willen we dit? En….dan volgen er meer Haitianen, Venezuelanen etc….Kortom, een ‘sneeuw-effect’ dreigt te ontstaan….Ik denk niet dat de bevolking hierop zit te wachten. De ontevredenheid onder hen kan dan escaleren.

  Dat verklaart ‘de houding’ van de Surinaamse regering.


  Maak melding

 13. Misschien om het vroeg of laat over te nemen, iedereen probeert een zwakke, maak niet uit wat voor zwakte in te palmen.
  Nu er gelijk er aan wat doen, niet binnen laten


  Maak melding

 14. CHE GUEVARA.@
  Jij laat in iedergeval zien dat je opvoeding genoten hebt, en wat die ezels betreft, jij hebt geen spiegel thuis zeker, want dan zie je heel wat anders, en uhu jij bedoeld ontwikkelingshulp, het goed dat je het aanhaald, bouterse heeft belooft dat hij Nederland zou steunen om uit de crisis te komen, Che ouwe revolutionair


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.