woensdag, april 10, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNationale herdenking afschaffing slavernij live op TV

Nationale herdenking afschaffing slavernij live op TV

-

Does Travel - naar Suriname

De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij vindt op zaterdag 1 juli plaats in het Oosterpark bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. De ceremonie begint om 13:00 uur en wordt live uitgezonden door de NOS.

Aanwezig zijn o.a. vertegenwoordigers van het Kabinet, de Gevolmachtigde Ministers van Curaçao, St. Maarten en Aruba, de Ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en de Burgemeester van Amsterdam. Tijdens de herdenking zijn er speeches van Clarence Seedorf, Burgemeester van der Laan, Minister Blok en de voorzitter van NINSEE. Ook is er een optreden Sabrina Starke.

Voorafgaand is er om 11.00u de Bigi Spikri Optocht, een gezellige en kleurrijke optocht in traditionele kledij om de afschaffing van de slavernij te herdenken & vieren. Na de herdenking begint het Keti Koti Festival, de viering, met diverse optredens en verdieping op de verschillende podia.

11:00 tot 12:00 – Bigi Spikri Optocht
13:00 tot 14:30 – 1 juli herdenking Oosterpark
15:00 tot 21:00 – Vieren – Keti Koti Festival

Kijk voor meer informatie op www.ketikotiamsterdam.nl

opening
Fernandes Express
BODO Party

37 REACTIES
 1. Mensen op 30 juni ook een dodenherdenking voor allen die geleden hebben en gestorven zijn onder het koloniaal bestuur.
  En dan moeten wij niet alleen de ex slaven gedenken die het slachtoffer zijn geworden van de slavernij, maar ook zij die het slachtoffer zijn geworden van de verkapte slavernij die wij immigratie noemen ( de Chinezen, Hindoestanen en Javanen).
  Ook al die mannelijke en vrouwelijke vrijheidsstrijders (helden) onder hen, die in de geschiedenis werden doodgezwegen moeten wij gedenken.
  Voorstel: 30 juni om 20.00 uur twee minuten stilte. Een vrouwelijke vrijheidstrijder die wij ook moeten eren is de moslima Janye Teteri.


  Maak melding
 2. we moeten ook herdenken, dat wij met z’n allen heel hard moeten werken om ons zelf / land / volk op te bouwen..

  dat doet meer eer aan dan alleen herdenken van de slavernij die al meer dan 150 jaar geleden geschiedt is..

  je kunt alleen beter worden door je zelf te ontwikkelen, een beter bestaan te zoeken, inrichten dan maar blijven staan aan het verleden dat toch geen verbetering brengt..

  klagen helt niet, werken wel..

  het verleden moet je met rust laten en van leren, dat het niet meer voorkomt..

  denk vooral aan de toekomst om er beter van te worden, blijven stilstaan heeft totaal geen zin, vooral die luilakken van de overheid moeten niet blijven teren van die éne salaris die ze krijgen voor niks doen, maar hard werken een eigen toekomst bouwen..

  maak niet alla dol kinderen, die je toch niet kan verzorgen, maar maak een planning die beheersbaar is voor jou en je vrouw je gezin ,, blijf ook bij één vrouw en niet elke dag/week een ander terwijl je weet, dat je die niet kan verzorgen..

  er komen nog hardere tijden aan..

  no foe foe roe , san ano foe jou no fatie..


  Maak melding
 3. “Tijdens de herdenking zijn er speeches van Clarence Seedorf, Burgemeester van der Laan, Minister Blok en de voorzitter van NINSEE.”

  Hoe kan er een speech van Clarence Seedorf zijn als die al dood is? Slip of the pen?


  Maak melding
 4. @ Marcel,

  Ben het helemaal eens met je !!!
  Gedenken goede zaak maar kijk vooruit !!!!
  De Aziaten hoor je ook niet klagen ze blijven zich ontwikkelen !!!!!!
  Als je geen stap vooruit zet kom je ook geen meter vooruit.


  Maak melding
 5. Waarom zou men moeten stilstaan bij het slavernij problematiek.
  Vele van deze SuriNed hebben de slavernij periode niet meegemaakt, sterker nog hun groot ouders zijn geen slaaf geweest. En toch leven ze in een slachtofferrol. In die periode hebben Afrikanen, afrikanen gevangen genomen en verkocht. Dus ik zie geen rede om die periode te herdenken. Kijk naar de toekomst wat dat te bieden heeft. Probeer je te ontwikkelen d.m.v scholing. Stimuleer je kinderen zodat zei een deugdelijk opleiding kunnen genieten. En laat die periode rusten.

  De trans-Atlantische slavenhandel bracht vooral zwarte Afrikanen naar Noord- en Zuid-Amerika. In Afrika werden de slaven aangeboden door zwarte stamhoofden die ontdekt hadden dat het lucratief was de bij een stammenoorlog buitgemaakte gevangenen niet te doden, maar voor een goede prijs te koop aan te bieden. Zo werden vanuit Elmina in Ghana 2000 slaven per jaar naar het Amerikaanse continent verscheept. Daar werden zij op plantagestewerkgesteld. Zwarte mensen werden hierbij systematisch gedehumaniseerd, en steeds meer als minderwaardig en dierlijk neergezet en behandeld. De sterke visuele scheidslijn tussen witte, vrije en zwarte, tot slaaf gemaakte mensen zorgde er onder meer voor dat racisme een ideologische basis voor slavernij vormde.


  Maak melding
 6. Wat v.d San probeerde te zeggen is,dat de chinezen er voor de afschaffing van de slavernij waren.En het schijnt te kloppen dat slaven kindertjes wel eens door de chinezen gevoed werden.

  De chinese immigranten groep bestonden veelal uit jongemannen.Die hadden wel vrouw en kinderen maar mochten ze van de dorpshoofden vanwaar ze kwamen,hun vrouwen en kinderen niet meenemen.Zo werden de contractanten verplicht geld te sturen naar het thuis front en vaarde zo een dorp ook bij uit hun arbeid.
  En bij gezonde,energieke jongemannen ging de natuur ook meespelen.Het was hun na hun contract goedkoper een slavinnetje te kopen dan hun gezin uit hun verre vaderland te halen.Of ze trouwden dan zo ex slavinnetje of erkenden de kinderen.Want naar Aziatisch gebruik moest de bloedlijn en de naam voortgezet worden.


  Maak melding
 7. Herdenken ja, er door stil blijven staan, nee.
  De toekomst wordt gemaakt door de geschiedenis.
  Niet anders om.

  “Hoe kan er een speech van Clarence Seedorf zijn als die al dood is? Slip of the pen?”

  Dat denk ik ook…..van jou…..;-)


  Maak melding
 8. Ester van Duijn,

  Waarom noem je dat rotzooi. Heb je ooit de mensen die de afschaffing van de slavernij herdenken, “de dode herdenking” rotzooi horen noemen??? De nazaten van de slaven blijven helemaal niet in het verleden hangen, hoe kom je eraan. Het merendeel van de mensen zijn goed ontwikkeld en hebben een goed bestaan in Nederland. Hou jezelf maar voor de gek.

  Respect krijg je door respect te tonen.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding
 9. Voor velen die slaven onder hun voorouders hebben is deze periode een belangrijke en vaak nog steeds traumatiserende periode uit de geschiedenis. Het is daarom belangrijk om daar aandacht aan te besteden zodat men respect krijgt en erkenning voor slechte gebeurtenissen uit het verleden.

  Men moet zich echter ook realiseren dat geen van de mensen die nu leven iets met de slavernij te maken hebben gehad. Europeanen van nu daden van vroeger verwijten is zinloos en wekt alleen maar wrevel en afwijzing op.

  Men zou zich eens af moeten vragen wat de dromen waren van de slaven, wat zij hoopten voor hun kinderen, wat zij verwachtten van hun nakomelingen van nu.
  Slaven als voorouders hebben is geen last, geen leed, geen slachtoffer zijn. Het is een opdracht, om hun lijden niet vergeefs te laten zijn en de plicht om wat te maken van het vrije leven dat zij jou gegeven hebben.


  Maak melding
 10. Beste hans v/d Broek

  Hoe kan voor de huidige generatie de slavenperiode nog een traumatiserende periode uit de geschiedenis zijn?
  Waren ze erbij, hebben ze het gezien, meegemaakt?

  Zijn er uberhaupt nog mensen in Su die die periode bewust hebben meegmaakt?

  Dat je respect hebt voor die periode en hoopt dat het nooit meer terug zal keren…..Ja. Er bij stil staan…Ja….

  Er door stil staan?…Nooit


  Maak melding
 11. @Damcco Pannekoek
  Herdenken /gedenken wil zeggen ,1 moment uit de dag van je leven eruit halen en het slavernijverleden gedenken ,een gebed zeggen voor je voorvaderen en daarna doorgaan met je dagelijkse leven en bezigheden. Gedenken wil niet zeggen als in trance stil blijven staan en je een slaaf voelen en medelij opwekken. Ga geen politiek bedrijven met de zielen van je voorvaderen!Ze verdienen rust ,,RIP..
  Ik geloof niet dat je voorvaderen trots op je zijn ..je leeft in 2017 dus gedraag je !!


  Maak melding
 12. @ Kevin: Veel Afro’s hebben het gevoel dat ze altijd in de hoek zitten waar de klappen vallen. Geen werk, geen schooldiploma, gevoel gediscrimineerd te worden, because I’m black! Men cultiveert het slachtofferschap en grijpt dat aan als excuus om niets te doen om vooruit te komen.

  Sommigen in Nederland maken er een carrière van zoals Gloria Wekker, Sylvana Simons, en er zijn er nog wel een aantal. Alles wat fout ging in het leven is de schuld van de witten. De slavernijperiode is er voor hen een bevestiging van dat ze als minder beschouwd worden, ze komen er niet los van. Werken voor witten is slavernij en een uitkering is herstelbetaling. Zo kom je er wel in het leven!

  Als dat niet doorbroken wordt dan komt het nooit goed, niet in Nederland, niet in Suriname. Daarom moet men gaan beseffen dat de slaven geen slachtoffers of zielig waren, maar sterke mensen, die onrecht ondervonden hebben, maar desondanks overleeft hebben.
  Je moet er trots op zijn dat mensen die het zo moeilijk gehad hebben jouw voorouders zijn. Dan ben je dus zelf ook geen slachtoffer maar een winnaar, zoals genoeg Afro Surinamers laten zien.


  Maak melding
 13. De Creolen in Nederland worden door de autochtonen sociaal gezien meer gewaardeerd, omdat de Creolen vaak christen zijn en meer van de autochtone cultuur hebben meegekregen in hun opvoeding dan bijv. Hindoestanen, javanen en chinezen.


  Maak melding
 14. Het mooie in het leven is als je je doelen realiseert. Het geeft zo een goed gevoel dat het je happy maakt en een goed gevoel geeft om verder door te gaan.

  Zie een sportman/sportvrouw die de eerste plaats win in een sprintnummer, een ondernemer die zijn veel gevraagde product verkoopt, een leerling, student die meer dan goed scoort voor een repetitie, examen, enz,

  Het leven is mooi als je doelen stelt en deze ook met meer dan goed realiseert en weer bezig bent met de nieuwe doelen ook zo te realiseren.

  Stilstaan bij zaken is in die zin goed om te bezinnen, kijken waar je vandaan kwam, wat je gedaan hebt om te zijn waar je nu staat, wat was goed en wat was fout of moet beter, groei.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 15. Dank je wel we moeten wel herdenking maar niet bij stil blijven staan alsof het dat alles is maar moet zowieso herdacht worden maar denken dat als we mekaar meer respecteren en ons gedrag naar onszelf veranderen en voor mekaar opkomen en een eenheid worden dat dat meer de main ting is wij lijken op mekaar niets voor niet is het als je thuis geen liefde krijg hoe wil je dat je buiten liefde krijg het is genoeg men aan A.U.B laten we bouwen in plaats van breken want dat alles is niet iets wat pas gebeurt is is gelijkelijk gebeurd vroeger in de slavenij toen wij tegen elkaar zijn opgehoest en wij jongen plukken nog steeds die zelfde rotte Apple ’s en als we nu dat ook nog niet inzien wordt het nog erger met onze kinderen


  Maak melding
 16. Broer heb ook echt genoeg van jullie hypocrieten kleine vb gaat gil billen of hoe die man ook heet sylvan belachelijk maken en daarna zeggen ik heb het niet zo bedoeld jij ben niet als mij wij zijn niet hetzelfde wat ik heb mee gemaakt ga jij nooit van je leven kunnen meemaken het zit in mijn bloed dus weet wat je praat als ik gelijke rechten had en mijn voorouder niet verstoord werden was r zeker wetten geen negers in Nederland en dit bedoel ik mijn familie we moeten gewoon aan onze eenheid werken want dat we uiteen zijn getrokken wordt r zo makkelijk over gedaan


  Maak melding
 17. heb ook echt genoeg van jullie hypocrieten kleine vb gaat gil billen of hoe die man ook heet sylvan belachelijk maken en daarna zeggen ik heb het niet zo bedoeld jij ben niet als mij wij zijn niet hetzelfde wat ik heb mee gemaakt ga jij nooit van je leven kunnen meemaken het zit in mijn bloed dus weet wat je praat als ik gelijke rechten had en mijn voorouder niet verstoord werden was r zeker wetten geen negers in Nederland en dit bedoel ik mijn familie we moeten gewoon aan onze eenheid werken want dat we uiteen zijn getrokken wordt r zo makkelijk over gedaan


  Maak melding
 18. Als de slavernij nooit had plaatsgevonden en de afrikanen vrijwillig naar Suriname gebracht door de blanken, zou men dan nog steeds in dezelfde traumatische positie zitten dan wanneer men als slaven naar Suriname zouden gebracht worden. Of zou men zichzelf ontwikkelen tot hogere niveau’s ??????

  Want in hedendaagse Afrikaanse landen zie ik nog steeds geen ontwikkeling met zoveel natuurlijke hulpbronnen !!!!!!!


  Maak melding
 19. Het is goed dat Nederland eindelijk aandacht besteed aan de slavernij in Suriname, de Antillen.
  Het is goed dat 1 juli wordt herdacht, elk jaar opnieuw.
  Het is helemaal goed dat er ook via de tv aandacht aan wordt besteed.
  Het zijn de nazaten van de slaven van harte gegund.

  Maar wanneer besteedt Nederland ook eens aandacht aan de immigranten. Met name de hindustanen en de javanen die ook hebben geleden, weliswaar niet in die mate dat de slaven hebben geleden.

  De zwarte geschiedenis van Nederland bestaat echt niet alleen uit de slavernij.
  Daarom vind ik dat hindustanen en javanen gezamenlijk aandacht moeten vragen voor het leed en de ellende die hun voorouders hebben doorstaan.

  Hoewel de chinezen in 1853 naar Suriname waren gebracht om ook op de plantages te gaan werken, waren zij zo slim om handel te gaan drijven.
  Ook zij zullen ontberingen hebben meegemaakt, maar in nog mindere mate dan de slaven en de voorouders van de hindustanen en de javanen.


  Maak melding
 20. Damsco@

  zou jij het snappen dan als er met feiten een verhaal geboekstaafd word ji komt niet als pannenkoek ,ezel, je gulp staat open envz. enzv IQ van klein kind


  Maak melding
 21. Do not look back.

  Ik heb eens een Afrikaan gesproken die mij vertelde waarom het zo slecht gaat met Afrika.
  Hij zei: U moet niet vergeten dat door de slavernij de blanken onze beste mannen en vrouwen meegenomen hebben. Hij had niet gedacht dat dit zo lang van invloed zou zijn op de ontwikkeling van Afrika. Afrika mist sterke mannen en vrouwen. Dus ook Afrika heeft nog steeds last van die slavernij. Bij ons is het misschien psychisch, maar bij hun is het fysiek en psychisch. Ik werd er stil van toen ik dit hoorde.
  En Jiyani: de immigratie is niets meer en minder dan een verkapte vorm van slavernij en als de immigranten stampei maakten werden zij gewoon doorgeschoten. Meneer Barnet Lyon, die de opdracht gaf om de moslima Janey Teteri door het hoofd te schieten, wordt ten onrechte geëerd omdat hij een immigrantenkiller was.


  Maak melding
 22. Wij nazaten van slaven in Nederland hebben tenminste een monument door subsidie van de blanken, In Suriname hebben ze NIKS ,alleen maar her en der een paar bomen ter herinnering die ook op uitsterven staan.


  Maak melding
 23. @ John: Wat een geklets van die Afrikaan. De personen die door de Afrikanen verkocht werden aan de slavenhandelaars waren krijgsgevangenen en mensen die speciaal voor dat doel werden gevangen genomen. Vaak waren het opposanten van de toenmalige (Afrikaanse) machthebbers die ze kwijt wilden.
  Bovendien, al zou het zo zijn dat het de sterksten waren, wat dus niet zo was, dan zou je daar na tien generaties niets meer van merken.

  Mensen proberen altijd anderen de schuld van eigen falen te geven omdat ze niet toe willen geven dat ze het zelf niet goed gedaan hebben. In Afrika is het vooral een kwestie van mentaliteit, niet van potentie. Afrikanen zijn gemiddeld fysiek sterker dan Europeanen. Het gaat helemaal niet om fysieke kracht.

  In de koloniale tijden werden kolonies bestuurd alsof het bedrijven waren. Ze moesten winst opleveren en er moest rust en orde zijn. Daarom werden door het moederland competente bestuurders aangesteld. Als ze het niet goed deden werden ze vervangen.
  Het kan niet anders dan dat het na de onafhankelijkheid slechter gaat in een ex-kolonie. Dat is gewoon onvermijdelijk.
  De autochtone machthebbers zijn de nieuwe elite die met mooie praatjes en gekonkel of met geweld aan hun positie zijn gekomen. Dat zijn meestal niet de meest bekwame en integere bestuurders.

  @ Ramon: Suriname heeft wel een slavenmonument. Op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en de Dr. Sophie Redmondstraat staat al sinds 30 juni 1963 het beeld van Kwakoe.


  Maak melding
 24. De herdenking moet elk jaar groot gevierd worden laten die Hollanders zien dat wij deze periode nooit zullen vergeten als Surinamers.Laat ze voelen wat ze ons hebben aangedaan.Al die lul verhalen van hun ten spijten.


  Maak melding
 25. De stamhoofden in Afrika hebben zelf hun volk verkocht aan de blanke voor en tijdens de slavernij, waarom heeft niemand het daar over? Daarnaast komt nog dat de geboorte en overlijdens gegevens plus foto’s van mijn oma Darson Fransje Magdalena al 43 jaar lang, worden achter gehouden zowel door de negers als door de blanke,wel hopen zij allen op een zegening/genezing van mij. Wel die zegening/genezing hebben jullie volop de afgelopen 14 jaar kunnen ervaren,door middel van Tsunami’s, droogtes in India/Afrika,Ebola uitbraak, de Zika mug, onverklaarbare explosies, aardbevingen, vulkaan uitbarsting, water overstromingen,aardverschuivingen,Cholera uitbraak. Nooit zal ik het pikken dat leden van de illuminatie beweging de “mensheid” ongestraft van mij kan stelen (ongeacht wat hun leeftijd is) nooit zal ik het pikken dat een ander voor mij gaat beslissen met wie ik van bil zou moeten. Vele illuminatie leden, dat zijn de staatshoofden (kijk maar op internet)? In de dode zee rollen (de Nag Hammadi geschriften) kunt u lezen wat jullie nog meer te wachten staat aan narigheid. Want president D.Bouterse zal zich niet zomaar in de gevangenis laten stoppen of van zijn plaats laten halen als president. Reken er maar op dat als hij het nodig vind chemische wapens zal in zetten op de Surinamers in Suriname,en onder andere illuminatie leden”koningin” Maxima en “koning” Willem Alexander en hun kinderen zullen alleen maar begaand blijven om hun eigen luxe leven. Ik zal zeer zeker niet in Europa blijven wonen,zoals beschreven staat in de Nag Hammadi geschriften, zal dit ook onmogelijk worden. Kinderen, volwassenen, van buiten mijn gezin/vrienden kring daar geef ik niks van aandacht aan, dat zal ook zo blijven,het schudden van handen of gedag zeggen als ik op zakelijk gebied niks met die gene te maken heb,daar ben ik net mee gestopt. En als het aan mij ligt zal ik in de toekomst een website laten maken met contact formulier voor de zegening/genezingen,waar de “mensen” hun ID bewijs en Engels geschreven doktersverklaring moeten toe voegen,klikken ze op verzenden dan komen ze bij een betalingsscherm waarop het bedrag van minimaal 40 miljoen euro zal staan, voor mijn schadevergoeding over die 40 jaar gerekend dat ik in Nederland ben,detective/leugendetector test,eventuele verblijfkosten, beveiligingskosten. Cadeaus van vreemde zal ik nooit aan nemen (ongeacht wat hun leeftijd is) want dan hopen zij minimaal 100x meer terug te krijgen. Voor vragen kunt u vast wel terecht bij mijn satanische,hebberige, verwekker in Suriname, Johan Gustaaf Rijkaard geboren op 2-5-1950 zijn oude adres is Wandoestraat 1, Oldenburg,Suriname, waar hij is geboren is nog maar de vraag (op mijn geboorte certificaat staat alleen Suriname geen dorp of stad).

  Geniet allen van jullie galgenmaal,
  Shirly Annie Rijkaard (geboorte datum 19-6-1973 te Paramaribo)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES