VHP: bijdrage diaspora noodzaak voor toekomst Suriname

46

PARAMARIBO, 5 jun – In de huidige sociaal-economische crisis is de bijdrage van de Surinaamse diaspora een noodzaak voor de toekomst van Suriname. Dit stelt de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, bij de herdenking van honderd en vier en veertig jaar Hindostaanse immigratie in Suriname. Het gaat dan vooral om het bijdragen aan ontwikkelingsstrategieën, armoedebestrijding en economische groei.

De expertise is er en Suriname kan die goed gebruiken. “Anno 2017 wonen er ongeveer tweehonderd en vijftien duizend Surinamers van Hindostaanse afkomst in Nederland. Het beeld over de Hindostanen in Nederland is dat van een succesvolle geïntegreerde groep. Ze zijn meer dan gemiddeld succesvol op de arbeidsmarkt, ook als ondernemers; ze hebben daarmee een goede economische en maatschappelijke positie”, stelt de VHP.

Voor Suriname mag het niet meer betekenen dan inspelen op de mogelijkheden. “In onze multiculturele en multi-etnische samenleving is de eens zo hechte Hindostaanse gemeenschap van contractarbeiders in honderd en vier en veertig jaar geëmancipeerd is tot een groep die het nationaal belang optimaal kan dienen met begrip en waardering voor andere culturen”, aldus de VHP.

46 REACTIES

 1. De Hindoestanen mogen dan zijn geintegreerd, maar ze hebben het meeste van allen hun identiteit ingeleverd. Van originele Hindoestanen zijn velen namaak blanken geworden.


  Maak melding

 2. Van de tien hindoestanen in Nederland is er geen een die oerdomme paars verarmde paria’s willen helpen. Ze schamen zich diep om al die oerdomme ndper’s die de baas der dieven verafgoden.


  Maak melding

 3. Sorry. Het is onbegonnen werk allemaal dat reeds 7 jaren in de beerput is beland. Ik ben redelijk tot goed ontwikkeld en m’n kinderen zeer goed, maarrr wij gaan su echt niet helpen . Anderen mogen wel.


  Maak melding

 4. VHP: bijdrage diaspora noodzaak voor toekomst Suriname

  Volgens VHP is diaspora alleen bedoeld voor hindoestanen. Dus ik heb toch gelijk. VHP = verenigde hindoestaanse partij en niet, zoals zij het propageren: Verenigde Hervormings Partij.

  “PARAMARIBO, 5 jun – In de huidige sociaal-economische crisis is de bijdrage van de Surinaamse diaspora een noodzaak voor de toekomst van Suriname. ”

  “De expertise is er en Suriname kan die goed gebruiken. “Anno 2017 wonen er ongeveer tweehonderd en vijftien duizend Surinamers van Hindostaanse afkomst in Nederland. Het beeld over de Hindostanen in Nederland is dat van een succesvolle geïntegreerde groep. Ze zijn meer dan gemiddeld succesvol op de arbeidsmarkt etc .etc.”


  Maak melding

 5. VHP, Hindoestanen. Dat is voor de Waterkant racisten feest.
  maar waar is het standbeeld van jullie Mai en Baba?
  waarom eten jullie roti?

  De Suri hindustanen an andere echte Surinamers gefeliciteerd!
  Maar de Suri hindoesmogen hun voorouders op hun knieen danken dat ze boot naar Sur. al dan niet vrijwillig genomen hebben. Want in India zouden ze nu nog in de armoede leven!


  Maak melding

 6. @ Jaichand:

  “De Hindoestanen mogen dan zijn geintegreerd, maar ze hebben het meeste van allen hun identiteit ingeleverd.”

  En dat is een goede ontwikkeling. Die etnische identiteit kan ook een gevangenis zijn en als je etnische identiteit het enige is wat je hebt om trots op te zijn dan heb je weinig bereikt in het leven.

  ” Van originele Hindoestanen zijn velen namaak blanken geworden.”

  Wat bedoel je daar mee? In welke zin onderscheiden de leefgewoonten van autochtone Nederlanders zich van Hindoestanen?
  Maak je je zorgen dat superieure Hindoestaanse jongens en meisjes relaties krijgen met die vieze blanken?
  Dat ze zich niet meer houden aan die beklemmende eisen van maagdelijkheid voor het huwelijk?
  Dat ze niet meer geloven in die poppenkast met al die fantasiegoden?
  Dat ze niet meer geloven in de reïncarnatieflauwekul?
  Dat ze vrije wereldburgers zijn geworden en niet meer luisteren naar racistische fossielen die hun willen dwingen te leven volgens hun regels?


  Maak melding

 7. @Hans van den Broek,

  Je slaat de spijker precies op z’n zij.

  Wie heeft het er over etnische identiteit? Hindoes kunnen van alle rassen zijn. En denk je dat autochtonen niet trots zijn op hun etnische identiteit? Dus een autochtoon mag wel trots zijn daarop en een Hindoe niet? Schaam je, racist!

  Autochtonen doden en eten alles wat kruipt en loopt. Iemand die zich Hindoe noemt zal nooit rundvlees eten in ieder geval.

  Relaties met blanken is geen probleem als die Hindoe zijn of willen worden of het Hindoeïsme respecteren en bijv. geen rundvlees meer eten. Maar dat is vaak teveel gevraagd aan een blanke of andere niet-Hindoe.

  Maagdelijkheid voor het huwelijk is nodig, want anders heeft een (kerkelijke) huwelijk geen enkele betekenis. Waarom trouw je dan nog?

  ‘Fantasiegoden’ zij reëel voor Hindoes, maar fantasie voor jou misschien. Wie niet eens een God kan eren, hoe zal die een mens eren?

  Reïncarnatieflauwekul? Voor christenen, moslims en atheisten is reïncarnatie zeker flauwekul, want ze denken dat een paar goede daden en een paar keer per jaar naar de kerk/moskee gaan genoeg is om voor eeuwig verlost te zijn. Hoe dom kan een mens zijn?

  Vrije wereldburgers zijn mensen die diepe respect hebben voor hun voorouders en hun gewoonten. Ze zijn zelfverzekerd van hun culturele bagage en gooien die nooit weg.

  Racistische fossielen? Daarbij dacht ik gelijk aan jou.

  Dwingen te leven volgens hun regels? Dan moet jij een ontzettend slechte ouder zijn die z’n kinderen geen regels heeft opgelegd zoals niet liegen, niet stelen enz. en hen nooit maant die regels te volgen. Kindern niks leren hoor! En vooral geen regels opkeggen!!

  Jou post toont aan dat je een halfbakken persoon bent die niet over dingen heeft nagedacht en maar doet wat hij wil en dat vrijheid noemt. En dan durf je aan anderen te prediken! Foei, foei. Je bent een goede voorbeeld hoe het niet moet!!


  Maak melding

 8. Die Hans van den Broek heeft zeker weinig kennis over het hindoeïsme meegekregen in z’n opvoeding.

  Dat iemand promoot om als niet-maagd het huwelijk in te stappen is echt ziekelijk. Hoeveel vrouwen had je al afgelikt Hans, voordat je trouwde? En hoeveel mannen had jouw vrouw al afgelikt toen ze met jou trouwde?

  Weet je wel wat de filosofie achter het maagdelijk zijn is? Lijkt mij van niet.

  Dat jij onze Devta’s als fantasiegoden afschildert vind ik echt getuigen van een groot gebrek aan respect. En dan durf je jezelf een vrije wereldburger te noemen! Je kunt jezelf beter een ezel noemen. Dat past beter bij je.


  Maak melding

 9. Waarom moeten mensen blijven wat hun voorouders waren als deze mensen zichzelf prettig voelen op de manier zoals zij hun leven hebben ingericht wie ben jij dan om daar commentaar op te leveren . Mischien leef jij te veel in het verleden??


  Maak melding

 10. Beste @Jan,

  Omdat het leven een kostbaar geschenk is van God/Natuur en een doel heeft, snap je? Mensen willen niet voor eeuwig de ellende van geboorte en dood meemaken en uit deze cirkel ontsnappen. Daarvoor is een bepaalde levenswijze, mentaliteit, kennis en regels nodig, snap je?
  Wie maar wil doen wat hem dunkt, die belandt vaak zelf in ellende en stort ook talloze anderen in ellende. Daarmee haalt hij zelf z’n vernietiging op de hals. Jammer dat vele ouders hun kinderen niet meer leren.


  Maak melding

 11. Beste @Jan,

  Omdat het leven een kostbaar geschenk is van God/Natuur en een doel heeft, snap je? Mensen willen niet voor eeuwig de ellende van geboorte en dood meemaken en uit deze cirkel ontsnappen. Daarvoor is een bepaalde levenswijze, mentaliteit, kennis en regels nodig, snap je?
  Wie maar wil doen wat hem dunkt, die belandt vaak zelf in ellende en stort ook talloze anderen in ellende. Daarmee haalt hij zelf z’n vernietiging op de hals. Jammer dat vele ouders hun kinderen niet meer leren.


  Maak melding

 12. @Wan Pipel.

  Ik noem NDP toch ook niet Ne-groid De-monische Partij? Dit zou best kunnen want 90% van die partij bestaat uit blaka’s en onder de leiders zitten demonische moordenaars.

  Wat kan Santokhi er aan doen dat VHP Nederland vnl uit hindoestanen bestaat? Dan moeten anderen zich ook maar aansluiten bij deze partij.
  NPS’er Rusland moet maar spreken over de Creoolse diaspora in Nederland die lid is van NPS Nederland enz.


  Maak melding

 13. Ze zullen gek zijn om hun tijd hier te voordoen, behalve vo vakantie of familiebezoek, oma taki, al bij aankomst worden ze beroofd door het gros van die paarse ndp kruiers.


  Maak melding

 14. Hindoestanen geintergreerd n de Nederlandse samenleving? Amme hoela!
  Lees elk onderzek daarover. Voor de bitenkant is men geintergreerd, maar verder is het hindestaan voor hindoestaan en met hindoestaan. Olifan San en zijn Olifanten partij zijn wederom sprookjes aan het vertellen.

  Kijk alleen maar eens hoeveel hindoestanen met Nederlanders zijn getrouwd. Hoeveel gearrangeerde huwelijken zijn er? Intergratie betekent niet een boterham met kaas eten en om 20:00 ur koffie drinken tijdens het NOS journaal. Sprookjes wederom.


  Maak melding

 15. Meer dan de helft van de Surinaamse Hindostanen in Nederland hebben een koopwoning. Sommigen hebben meerdere woningen. Als hun vermogen bij elkaar wordt geteld zal het mij niet verbazen dat het om miljarden gaat. Onlangs bekend geworden dat meerdere Indiers op de lijst van 10 rijkste miljardairs van Engeland prijken. Ze hebben een low profile en komen daarom niet altijd prominent op de voorgrond.
  Natuurlijk kunnen wij de Surinaamse Hindostanen niet vergelijken met Engeland, maar onderschat hun niet!


  Maak melding

 16. Jammer dat er aan beide kampen zo snel gegeneraliseerd wordt. Bakkara’s zijn kampioen in het drijven van een wig door meer olie op het vuur te gooien en tweespalt te zaaien. Zij zijn dan de lachende derde.

  Tegenstellingen accentueren en afkraken kost negatieve energie. Denken in termen van rassen is beperken van het denkvermogen van je geest.

  Inspireer elkaar. Bouw verder op goede dingen die wij bereikt hebben, leer van elkaar en waardeer onze rijkdom. Goed voorbeeld doet volgen. Eendracht maakt macht.


  Maak melding

 17. Bhai Bechan,

  Indiërs doen het goed? Absoluut, maar de Afro Amerikanen idem dito.

  Indiers hebben kennis van krachten en machten? Onderschat de Afrikanen niet.

  Indiers zijn van oorsprong goed in wiskunde en rekenen? Zie de prestaties van een Team van Afro Afrikaanse dames, verfilmd in Hidden Figures.

  Laten we elkaar niet afvallen, maar de hand geven. Het zijn Brada’s met wie samen op school hebben gezeten en kattenkwaad hebben uitgehaald.

  Gelukkig zijn onze Brada’s geen gehersenspoelde idioten uit het Midden-Oosten.

  Thank God.


  Maak melding

 18. Je vraagt je af waarom de Hindoestaan ons zou willen helpen.De ouderen onder hun weten nog heel goed dat Bruma de messen sleep om van Hindoestaanse huid schoenen te maken.Daarom zijn ze gevlucht en ik zie geen reden waarom ze de nakomelingen van Bruma zouden willen helpen.
  Het is net alsof Idi Amin de indiers zou terug roepen om zijn honger lijdende volk te helpen.


  Maak melding

 19. De arme dalit broeders van ons in India hebben de bedelaar van Suriname miljoenen aan dollars geschonken die de bedelaar moet gaan ophalen. Sjeesjes kijk hoe gul mijn arme dalit broeders zijn ,zelfs hebben zij niks te eten maar zijn bereid te delen met de weinige die ze hebben met de afrikanen die in Suriname wonen,en de ondankbare afrikanen….die zijn altijd nog even ondankbaar gebleven!!


  Maak melding

 20. @ Birwa,
  De “sherrif” heeft in iedergeval wel geprobeerd gegevens uit te wisselen met Nederland. Al dan niet via een omweg via Aruba.


  Maak melding

 21. @ Kevin, wat lul je nou uit je nek man. Dat jullie zwarten vaker met blanke trouwen komt omdat die toch geen eisen stelt aan de intelligentie anders waren die wel met een blanke getrouwd. Toch ? Je kletst gewoon uit je nek en je bent gewoon afgunstig. Hoeveel zwarten zie je niet tijdens Opsporing Verzocht weer een weerloos persoon beroven ? Bij hoeveel schietpartijen zijn zwarten bij betrokken en bij hoeveel Hindoestanen ? Je kletst als een rat.


  Maak melding

 22. Wanneer de NDP praat over diaspora (trouwens dit was een speerpunt van de NDP voor de verkiezingen van 2005) heeft de NDP het over alle in het buitenland wonende Surinamers (over de gehele wereld) met een Surinaamse roots. En dat zijn ca 500,000 mensen.

  Wanneer Santokhie de VHP als multi etnische en nationale partij propageert, moet hij niet steeds in de fout gaan om alleen de hindustanen als diaspora te vermelden.

  Voor Santokhie zijn Surinamers in de diaspora enkel en alleen de hindustanen in Nederland !
  Nou, als die zo machtig en kapitaalkrachtig zijn zouden ze als zelfstandige financiële instellingen toch hun ding moeten kunnen doen in Suriname ! En hebben ze de overheid hiervoor niet nodig.

  Laten ze dan maar aandelen van bedrijven kopen op de Surinaamse beurs waardoor er geld vloeit naar deze bedrijven.
  Ze kunnen dan mede aandeelhouder worden van bepaalde bedrijven, maar dat willen ze niet. Ze gaan voor het snelle geld nl, bai & seri !

  Zout toch op Chandrika met je diaspora gezicht ! Ik weet wat jij wilt, jij wil het geld van deze mensen in de partij kas van de VHP zien !
  Maar deze mensen doneren niet voor niets hun geld in de kas van een politieke partij. Daar moet iets tegenover staan, en op dit moment heb je deze diaspora mensen niets te bieden Chandrika !

  Na 2020 ook niet want dan wint de NDP de verkiezingen grandioos weer.

  Het is einde oefening & einde rit voor jullie Chandrika !


  Maak melding

 23. Milton,

  Je hebt het goed verwoord.
  Elk jaar komt hij met zijn diaspora en heeft het over de groep van ca. 200.000 hindoestanen in plaats van Surinamers.


  Maak melding

 24. Landen hebben elkaar nodig, mensen hebben elkaar nodig. diaspora mensen laten hun mensen, familie in hun thuislanden niet in de steek.

  Ook het doel van de VN is er opgericht om het leven in de wereld ordelijker te laten verlopen. De praktijk is weerbarstig, oorlog en vrede, welvaart en welzijn, mensenrechten, belangen, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 25. @Kevin en @milton,

  Zijn die groep van 200.000 Hindoestanen dan geen Surinaamse diaspora? Als je ook zo graag geteld wil worden, moet je maar lid worden van de VHP.


  Maak melding

 26. Olifant San spreekt namens mij? Hoe kom je bij die onzin?
  Olifant San spreekt alleen voor de hindoestanen maar pretendeert dat ze een multi-culti partij zijn.

  Nee Olfant San spreekt alleen voor hindoestanen niet voor de overige Surinamers. En daarom zal hij het nooit redden om de grootste partij te worden.


  Maak melding

 27. Santhoki is aan de hand van dit artikel wel heel erg door de mand gevallen.

  Ben benieuwd wanneer hij weer naar het binnenland vertrekt om daar in een panji rond te lopen en die marrons voor de gek te houden. Hij gedraagt zich dan letterlijk en figuurlijk als een panji-nengre.


  Maak melding

 28. Santokhi spreekt namens de leden van de VHP en als dat vnl Hindoestanen zijn, dan zij het zo. No problem! Net zoals de NDP voor haar leden, vnl Creolen/Marrons spreekt. No problem!


  Maak melding

 29. Ik ga een ene MPP meer investeren in Suriname en heb me lesje geleerd. Ik ben bezig me hele investering te verkopen dit is enorm moeilijk. Een enorme spijt.

  Er is een cultuur in Suriname gaande wat ertoe lijdt dat geen ene moer meer te redden is. Succes voor de gene die anders over denken.


  Maak melding

 30. Kevin,

  In Suriname is het gewoon zo dat politieke partijen op etnische leest gestoeld zijn. Hier zal niet zo gauw verandering in komen.


  Maak melding

 31. @Damru,
  Ik ga hier niet vertellen wat ik heb/had. Ik ben niet de enigste, de kranten stikken van onroerend goed te koop wegens vertrek.

  In Suriname is een Diaspora meer een Dia prooi… Er zijn veel gevallen bekend. Ik ben ook een Dia prooi geval geworden.


  Maak melding

 32. @Damru

  wat je daar noemt zijn de eerste horden.Die zijn nog te nemen.Pas als je je zelf geinstalleerd hebt,komt de echte lawine.
  Voor je het door hebt wordt je bij de keel gegrepen en jij en je familie worden beroofd en flink afgerost.
  En bij de politie vind je heel weinig gehoor.


  Maak melding

 33. Wat jammer. Geen idee dat het daar zo erg was/is. Het lijkt wel een samenspel van diverse krachten die allen uit zijn op geld. Wie gaat dan nog investeren in zo’n klimaat?

  Zo zie je maar hoe belangrijk veiligheid is voor de investeerder.


  Maak melding

 34. ik dacht echt dat discrimineren alleen door blanken werd gedaan, en dan zeggen ze dat hindoes intelligent zijn ,jezus wat een volk zeg, koeken bakkers pannenkoeken en die afro’s
  reageren hier op als of het kinderen zijn .
  nu snap ik waarom dat land niet verder komt, triest


  Maak melding

 35. De hindoestanen en de javanen die rond de jaren 1975 naar nederland zijn gevlucht hebben 10000 % gelijk. Ze vluchtten naar Ned omdat ze niet door de afrikaaanse bevolkinggroep laten overheersen. Anno 2017n is in Su erg duidelijk dat die afrikaanse groep de overige bevolkingsgroepen overheerst met dezelfde wekwijze als hun slavenmeester nu de redi en de bruine moessoes als handlangers. Het verschil van de huidige overheersers is dat ze allen verstand hebben van jachteconomie. Met deze overheersers blijft Su een afrikaanse land. Als de javanen en de hindustanen kans krijgen om te emigreren dan moeten ze het doen, anders leven ze in een land als in afrika.


  Maak melding

 36. De Su Hindustanen zijn welvarend in Ned. Als iemand wat kan missen zijn zij dat. Als ik vergelijking maakt met de Javanen dan hebben wij twee to drie ondernemers. Mischien een researcher op de universiteiten. We hebben wel academici meer dan in Su. De burgers kunnen maar zoveel geven. Meestal is dat op religieus gebied.

  De Hindustanen is een economisch groot macht. Daarom richtTokki op hun steun. (Denk dat de Creole nooit op de Hindustaan gaat stemmen in Ned).


  Maak melding

 37. Een blaka heeft nooit gehouden van een hindostaan zal ook nooi gebeuren..

  Beter zullen ze ook niet worden, ze zullen altijd de gros in die pratie oso blijven…..

  Ze gunnen de hindostaan niks..

  Ze denken dat sme hun prive bezit is..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.