dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameLeerkrachten in Suriname voelen zich in loonzakje gepakt

Leerkrachten in Suriname voelen zich in loonzakje gepakt

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 jun – Leerkrachten op alle onderwijsniveaus voelen zich aardig beetgenomen. De ‘koopkrachtversterking’ die de regering hen toebedeeld heeft, blijkt een kat in de zak. Het geld vloeit grotendeels terug naar de overheid. De belastingschijven zijn zo in elkaar gedraaid dat meer loon, meer belasting betekent. Een deel van de onderwijsvakbonden had er voor gewaarschuwd.

De berekening van de koopkrachtversterking had zodanig moeten zijn, dat een groot deel wel voor de leerkrachten was. Maar de druk van de Associatie van Leerkrachten in Suriname en de Bond van Leraren was dusdanig dat er snel beslist moest worden. De beide vakbonden hadden namelijk een staking uitgeroepen, waar een groot deel van de leerkrachten gevolg aan had gegeven. De koopkrachtversterking kwam er.

Toen dit eenmaal besloten was, gingen de leerkrachten weer braaf naar school. Nu voelen de beide vakbonden zich genomen. Wilgo Valies, voorzitter van beide vakbonden, vindt het belastingsysteem nu achterhaald. De vakbonden zullen strijd blijven leveren om ook het belastingregime aan te passen. “Wij gaan er alles doen hierin verandering te laten brengen”, zei Valies tijdens een persconferentie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

48 REACTIES
 1. De regering betast steeds een ieder in de kruis.Maakt niet uit of het minder draagkrachtigen zijn met hun bazo of de leerkrachten.


  Maak melding
 2. Geef ze drank brood en spelen en ze eten uit je hand, de firma list en bedrog zijn weer goed bezig, weer een zogenaamde gift van enkele honderde miljoenen, zonder enige specificatie waar het aan uit gegeven wordt, geen enkele bank geeft geld weg, liegen en bedriegen en zakken vullen is het enige waar deze regering goed in is, de Geïndoctrineerde bevolking althans het grootste gedeelte slikt het als zoete koek.
  Robg als je van zins bent om te reageren, kruip terug onder je hunebed.


  Maak melding
 3. Okay,niet nieuws hier,de leerkrachten zijn uitgerust en ze gaan opnieuw met acties beginnen.Je kan zien dat een nieuwe maand is begonnen.


  Maak melding
 4. Die sukkels van een leerkrachten zijn massaal achter die verdwaalde hutkoffer aangerend. Deze was totaal niet instaat om deze groep domme schapen te leiden. Die verdwaalde hutkoffer heeft de loftrompet gespeeld met “hossanna kijk een wat ik voor jullie heb geregeld!”

  Ondanks aangeven van de regering dat de aanvulling bruto is (de leerkrachten hebben massaal deze uitleg hierover en uiteenzetting verstoord) denken ze nog steeds dat ze netto 375 er op vooruit zouden gaan. Dan ben je het niet waard jezelf leraar te noemen als je dat niet begrijpt.

  Nu willen ze weer de straat op? Ze hebben gekregen waar ze om vroegen, waar ze massaal achter hebben gestaan dat die hutkoffer dat voor hun zou regelen. Wat willen ze dan nu? Het belastingstelsen laten veranderen om hun? Stelletje gekken.

  Als ze niet tevreden zijn laten ze een ander baan kiezen.


  Maak melding
 5. We gaan nog voor vijf. Jullie die voor NDP hebben gestemd zijn gepakt met gebakken lucht.

  Ze schreeuwen nu Venetiaan, a pina e nak deng mars.


  Maak melding
 6. Die sukkels van een leerkrachten zijn massaal achter die verdwaalde hutkoffer aangerend. Deze was totaal niet instaat om deze groep domme schapen te leiden. Die verdwaalde hutkoffer heeft de loftrompet gespeeld met “hossanna kijk een wat ik voor jullie heb geregeld!”

  Ondanks aangeven van de regering dat de aanvulling bruto is (de leerkrachten hebben massaal deze uitleg hierover en uiteenzetting verstoord) denken ze nog steeds dat ze netto er op vooruit zouden gaan. Dan ben je het niet waard jezelf leraar te noemen als je dat niet begrijpt.

  Nu willen ze weer de straat op? Ze hebben gekregen waar ze om vroegen, waar ze massaal achter hebben die verdwaaldehut koffer hebben gestaan om dat voor hun te regelen. Wat willen ze dan nu? Het belastingstelsen laten veranderen om hun? Stelletje gekken.

  Als ze niet tevreden zijn laten ze een ander baan kiezen.


  Maak melding
 7. @Kevin
  De leerkrachten hebben gewoon de mistake gemaakt voor de verkeerde lijder Valies te kiezen. Jou keuze om te scharen achter bouta is even dom.
  Pot verwijt de ketel…..


  Maak melding
 8. Later we eerlijk zijn, dit kan nu niet aan de regering worden toegeschreven. Ik had al lang aangegeven, dat t Koffertje de eer aan zichzelf zou moeten houden. Want hier moest men rekening mee hebben gehouden !!!


  Maak melding
 9. Kevin, het is de devaluatie en de inflatie speel hier een rol.
  Je werkt maar kan met je salaris niet eens voorzien van de eerste levensbehoeften.


  Maak melding
 10. @ ray

  De laatste poging om het je nogmaals uit te leggen………
  Dat ik het beleid dat door de huidige regering wordt uitgevoerd ondersteun (lees het terugdringen van subsidies, aanpak en uitbreiding van de infrastructuur, invoering wegenbelasting, invoering minimum loon, loslaten van de kunstmatige dollarkoers etc etc) wil nog niet zeggen dat ik een Bouta & Zn fan ben. Maar het is wel de huidige regering die deze maatregelen doorvoert.
  Als de VHP nu de regering was geweest en deze maatregelen zou hebben doorgevoerd zou ik ook hun beleid ondersteunen. Lees ondersteunen van beleid!
  Het in “hokjes” denken van zovelen hier op WKN laat dat echter niet toe in hun visie. Het is niet het beleid van de VHP dus jij bent een Bouta & Zn aanhanger en ondersteund daardoor misdaad, moord en corruptie.

  En als dan blijkt dat zoals in dit geval de leraren zich hebben laten opjutten door een charlatan die niet weet hoe hij een kudde schapen moet leiden dan wordt dat afgedaan met: De pot verwijt………..want jij schaart je achter Bouta?

  Kom op Ray, zo goedkoop?

  Daarnaast geef ik je ook een compliment: Eindelijk een post zonder schelden.


  Maak melding
 11. Pa Winti,

  Dat klopt! En daar heeft iedereen last van. Niet alleen de leraren.
  Wij zijn met z’n verwend met het “zakgeld” van lanti. Maar helaas de tijden zijn veranderd en lanti kan het zakgeld niet meer opbrengen. Men mag discuseren over de oorzaak ervan, waarom wel en niet, zoveel mensen zoveel meningen.
  Maar het feit blijft dat de economie door moet draaien. Dat kost geld en een ieder moet daar offers voor brengen. Ook u, ook ik.


  Maak melding
 12. Immen by de noas krije, of zoiets!

  Als ik zoveel belasting moest afdragen, dan was suri te klein, wat zijn jullie brave burgers.

  Ik heb met jullie te doen hoor, opvoeders van de kids van suri.


  Maak melding
 13. Maisha, Curtis & Bryan, stand by!

  Ergens in de grote droge tijd, dan is het weer tijd om actie te ondernemen.
  De missie is: Surinamers moeten afkicken van de politiek!

  Dit is al bekend vanwege jullie eigen onderzoek en gesprekken met de echte suri’s.
  Het moet nu eens een keer afgelopen zijn met dat politieke gezeik.
  Surinamers willen niets meer weten van de politiek.

  Het is dus niet nodig om een nieuwe politieke partij op te richten.
  De clue is een burgerinitiatief, die de demonstreert totdat paars verdampt is.
  Vervolgens komt er een interim-regering, geen zakenkabinet, het moeten individuen zijn met kennis, niet politiek actief, van een onbesproken gedrag, die vrijwillig, voor circa 5jr. het land reguleren.

  De 30% niet stemmers hebben jullie al mee, en de rest komt eraan.
  Hoe ik dat weet, vanwege het ongenoegen dat suriś via Social media uiten, de vele filmpjes van echte suriś etc. etc.

  De suriś zijn moe, en hebben leiding nodig richting moe-dig!
  En wie pres wordt, das niet aan de orde.
  Misschien wordt ik het wel 🙂 🙂


  Maak melding
 14. Dat suri’s moeten afkicken van de politiek das duidelijk. Dit geven de Surinamers zelf aan; “op wie moeten we stemmen, allemaal één pot nat!

  Maar wat zijn de voordelen van een interim-regering, ipv naar de stembus.
  Genoeg:
  Geen ‘gehaal en getrek’ meer over wie van welke partij is.
  Geen angst meer voor baanverlies bij demonstraties, terwijl je ontevreden bent.
  Geen gezeik meer tussen de Creolen en Hindoestanen.
  Geen oude mannetjes uit de vorige eeuw die het lot van suri willen bepalen.
  Geen tenenkrommende reacties over of brunsi wel of niet wint in 2020. Hoe kun je…grrrr.
  Het is dan totaal niet aan de orde of een crimineel wel of niet gekozen wordt.

  Kortom schoon schip maken, dit is het moment.


  Maak melding
 15. Ter bekrachtiging van mijn betoog een reactie van een Surinamer:

  @tjon zondag 28 mei 2017 om 01:27 uur. wkn.
  “Er zijn heel veel mogelijkheden om suriname en surinamers een goede toekomst te bieden maar ze moeten allereerst die politieke partijen opdoeken dat ding brengt verdeeldheid en vooral coruptie en dat blokeert de ontwikkeling als we het zonder politieke partijen doen gaat er wel eenheid zijn en dat gaat versneld voor ontwikkeling zorgen maar met deze moordenaar en pionen is het zoals gewent chaos”.

  1000% mee eens!


  Maak melding
 16. ” maar ze moeten allereerst die politieke partijen opdoeken”.

  Dat kan. Dan geef je carte blanche aan leger en politie. Is ook een optie.


  Maak melding
 17. Ik moet nu eerlijkheidshalve wel aangeven dat de leerkrachten niet terug kunnen komen op hetgeen ze is gegeven. Belastingen horen bij de beloningsstelsel tenzij de leraren hadden aangegeven dat ze dit bedrag NETTO wilden hebben.
  Dus nu weer staken is niet aan de orde.


  Maak melding
 18. Nog een stukje onderbouwing, DB suriname, 22 mei 2017.

  Sham Binda: Opkomst 20 mei teleurstellend.

  “Naar zeggen van Binda verliest het volk steeds meer het geloof in de capaciteit van de bestaande politieke partijen.

  Het geloof in de traditionele politiekvoering is bij grote delen van het kiezersvolk verdwenen. Daarom vindt Binda dat de tijd voor een radicale omvorming binnen de politiek is aangebroken.

  Men zal richting vernieuwing moeten opgaan door middel van nieuwe gezichten, scherpe/haalbare ideologieën en rationele beleidsplannen, welke in het spectrum van de wereldpolitiek passen.
  Er zullen veel meer managers en welbespraakte mensen op de voorgrond moeten treden die het beleid vorm moeten geven. Daarbij is van belang dat de samenleving de etnische en religieuze sentimenten niet als grondslag hanteert bij het kiezen van een politieke kleur. Hiervan moeten wij afstappen.

  Met nieuwe gezichten bedoelt Binda echter niet dat de complexe zaken in handen van de jeugd gelegd moeten worden. Het propageren van jonge mensen in de politiek geeft namelijk geen enkele garantie van verbetering.
  Kijk maar naar de militaire coup van 1980, welke gepleegd was door voornamelijk jonge kerels tussen de 25 en 35 jaar.
  Ook zij hebben er niets van gemaakt.

  De focus moet meer gelegd worden op het vernieuwd denken en een schoonmaak van de grote chaos in het land.

  Sham kiest voor vernieuwde politiek, ik kies voor weg met politiek.
  V.w.b. het argument m.b.t. de jongeren oneens. De huidige 25 en 35jr, hebben een totaal andere mind-set en zijn veelal wereldburgers en hoger geschoold dan de coupers van vroegâh.


  Maak melding
 19. De oplossing heb ik al een tijdje geleden gegeven hier: 4 loonklassen. Wie vetrijk wil worden en elke dag in luxe wil baden, moet maar naar een ander land verkassen waar dat mogelijk is. Met de 4 loonklassen heeft iedereen genoeg, de een iets meer dan een ander, maar niemand kan corrupt worden zonder dat het opvalt!! En de overheid bespaart heel veel aan loon, want buitensporige beloningen zoals die nu bestaan komen dan niet meer voor. Het komt ook de internationale concurrentiekracht ten goede.


  Maak melding
 20. Esmerald wil een Surinaamse Lente beginnen.

  De puinhopen die daaruit ontstaan hebben we al gezien na de Arabische Lente.

  Das kapitaal wil naar het communisme:

  En maar roepen: I Love Su


  Maak melding
 21. @Kevin
  Op de manier waarop je paarse regering beleid voert nu wij gaan naar de klote,dat is zeker!
  Niemand is blij met deze paarse regering met zijn criminele lijder,maar niemand die durft tegen hem op te staan. 8 Dec ligt vers in het geheugen van de surinamers.
  Valies de man van wie verwacht hadden dat hij de oorlog zou uitvechten ,nou die heeft ons behoorlijk teleurgesteld. Dat hij als lijder keer op keer gezien wordt waarachter de leerkrachten aan hollen geeft aan dat Valies de enige moedige is die het durft al is het halverwege,hij geeft over zomaar,De rest zijn bangerikken,Ze schuilen achter Valies.Ze durven het niet.
  Hoe je alles zo zonnig ziet wat de paarse regering doet is een raadsel. Wij zijn de hele wereld geld schuldig. Samen met ons gaan onze nakomelingen aflossen,die worden alvast met schulden geboren. Zelfs de arme dalits zijn bereid de paarse bedelaar met miljoenen aan geld te lenen,zo onbeschaamd zijn de paarsen en hun lijder..Ik zie de treinen niet rijden,de snelwegen zijn er niet,de weg naar brazilie is er niet etc..etc..
  Beloften maken maakt van Suriname geen Dubai automatisch.Verder moet jij geestelijk gestoord zijn als je denkt dat ik een bouta fan bent.En jij hoeft je niet te schamen een bouta fan te zijn ,Het is overduidelijk.
  Ps op de vrijdag scheld ik niet uit>


  Maak melding
 22. @ Ray
  Dan zijn we het deels met elkaar eens en op andere punten verschillen wj van mening.

  Ik ga er vanuit dat ook jij Suriname graag ziet groeien en vooruit ziet gaan, net als mij. Het doel is het zelfde.

  Dus als we nu met z’n allen de schouders eronder gooien dan denk ik dat we een eind kunnen komen. En dan vergeef ik het jouw dat je vanaf de andere kant van de plas staat te roepen 😉


  Maak melding
 23. Het paars vervloekt verdoemde tij vol verdere verarming, uitbuiting en beroving van land en volk is niet meer te keren. Voor het einde van 2020 is het een verloren paars misdadig verworden maatschappij vol onvrede en onderdrukking, naast vele opstanden, plunderingen, berovingen, moorden, en misdaden. Wacht maar af, oeredomme paarse stommelingen, wo ka…………te na Zimbabwe.


  Maak melding
 24. Normaal, wanneer je meer gaat verdienen is de kans groot dat je in een ander belastingschijf terecht komt.
  De werkenden (waaronder de nog vijf Debielen) hebben nu toch echt trek in een broodje stabiliteit speciaal.
  Wie weet nog waar ze die broodjes verkochten?
  Het enige dat ik mij nog kan herinneren, is dat de trouwste klant altijd zeurde dat de verkoper van die broodjes zijn pyjama moest uittrekken.


  Maak melding
 25. Het lijkt erop alsof de leerkrachten zich in hun kruis betast voelen. Dat gevoel zal nog een poos aanhouden, denk ik. Wintie waai, Lanti paai. No poer ie broekoe, no mik ding naai.


  Maak melding
 26. De leerkrachten hadden er beter aan gedaan, meer tijd door te brengen op waterkant alhier.
  Ik heb in het verleden vaker gepost dat
  Prijscompensatie, ( aanpassing van de lonen aan de gestegen kosten van levenonderhoud) niet betekent dat je koopkracht gelijk blijft. Het lijkt maar zo.
  Om het iets duidelijker te stellen:
  Prijzen stijgen met bijv 10 procent dan krijg je 10 procent meer (nominaal) loon, dan blijft je koopkracht ( reele loon, excuses voor het ontbreken van de puntjes) gelijk.
  Nee, want,
  1. Je moet meer belasting betalen
  2. Voor sommigen geldt dat zij hierdoor bepaalde subsidies kwijtraken.
  Daarom moet om punt 1 te voorkomen inflatiecorrectie plaatsvinden en wel zodanig dat het meer verdiende loon, dat geen koopkrachtstijging is niet wordt belast.

  Toen ik dit een aantal maanden geleden ook al uitlegde stelde ik de vraag aan de regeringsgezinden die van mening zijn, dat zij het zo goed weten en anderen niet, de volgende vraag:
  Hoeveel procent moet de inflatiecorrectie zijn, opdat het meerverdiende loon dat geen koopkrachtstijging is niet wordt belast.
  Ik kreeg geen antwoord.
  De vraag stel ik weer.
  Wat mij ook verbaasd is dat vakbonden, Samsom en de Vereniging van economisten in SU hier niets over zeiden. Raar

  Kleine lettertjes
  Deze vraag staat niet open voor personen, die het bewind van de regering aan de kaak stellen.
  Zij kunnen niet meedingen naar whatever


  Maak melding
 27. Als de belastingtarieven na het akkoord zijn aangepast, dan heeft de regering de leraren een poets gebakken. Zo niet, dan heeft de vakbond slecht werk verricht.


  Maak melding
 28. De leraren zijn zeer slechte rekenaars en daardoor hun poepgaatje verbrand.

  Hoe dom kun je zijn als je gaat onderhandelen en je niet een goed doorberekende plan hebt, waarmee met alle zaken rekening is gehouden.

  Met alles had men rekening moeten houden, brutoloon, belastingen, stijging van vele kostensoort geïndexeerd, het netto loon.

  Ik snap er niets van, een kat in de zak kopen/krijgen. Ik kan dit bijna niet geloven.

  Deze mensen moeten zich doodschamen kunnen mijn part wat anders gaan doen, gelet dat zij leerlingen, studenten les geven.

  Sari (his)Tory

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 29. Aay mi Boi…….Een zeer kwalijke zaak voor de Leerkrachten.
  De loonsverhoging stelt niets voor.
  Zij ontvangen wel een X bedrag van de verhoging waarvan driekwart naar de Belastingen gaat.Dus je ziet geen plus bedrag op de nettoloon.
  Wat een BULLSHIT is dat van de Paarse Bende.
  Bouta en de lui van de Pres Kabinet plagen de mensen.
  Het beste is wegwezen Paarse Boevenbende. CHE!!!!!


  Maak melding
 30. Een typische geval van…Take it easy before easy takes you.dat krijgt men als men met voevoe seela getoeter een president wil afzetten.


  Maak melding
 31. Met wat voor “lul verhaal” komt Merkus van CLO over dat hij had gewaarschuwd over de koopkracht versterking, datmen netto minder gaat verdienen !!
  Heeft deze “kerel” ooit kaas gegeten of tegen de schutting van de economie geplast !
  Iedere koe van zondag weet toch dat als je wat meer (loonsverhoging) krijgt, dat je sowieso volgens de belastingtabellen ook een deel als belasting terug betaalt !!!
  Wat voor lul-verhaal van deze klootzak dat men netto minder heeft overgehouden !! Zie zijn berekening in een schema uitgegooid !! Volgens mij moet hij naar Clevia-skoro !!


  Maak melding
 32. Wat een chaos in Suriname op elk gebied..niets klopt.Je hoeft geen titel voor je naam hebben staan om tot die conclusie te komen.Denk dat dhr.Valies en de zijnen de uitkomst donders goed wisten.Ook zij gaan voor eigen gewin en houden hun mensen…in dit geval de leerkrachten voor de gek.Ze hadden door dat ze niets zouden bereiken door te staken want ze beschikten over onvoldoende daadkracht.Dus kozen ze het hazenpad…


  Maak melding
 33. Helemaal waar…ook de gevolgen en de betichtingen aan het adres van de president vallen onder Karma.Als het zo ver komt en Karma laat van zich spreken hopelijk ben je dan net zo begrijpend.Hoop dat Karma snel komt en Suriname onder een “gezonder”leiderschap kan herstellen.


  Maak melding
 34. Helemaal waar…ook de gevolgen en de betichtingen aan het adres van de president vallen onder Karma.Als het zo ver komt en Karma laat van zich spreken hopelijk ben je dan net zo begrijpend.Hoop dat Karma snel komt en Suriname onder een “gezonder”leiderschap langzaam aan zijn herstel kan werken.


  Maak melding
 35. Leraren moeten hun conclusie trekken en besluiten om hun leerlingen zodanig te motiveren en te stimuleren dat deze nooit tot onrecht zullen overgaan.


  Maak melding
 36. “Damsco
  Dat gebeurt met je als je de schoolkinderen opofferen om geld van de regering te krijgen
  ZO WERKT…KARMA.

  zondag 4 juni 2017 om 08:11 uur.”

  En?! Wat zal er gebeuren wanneer je mensen martel en op de vlucht van voren doodschiet?


  Maak melding
 37. het onderwijs verwordt met de dag paarser. Straks komen er nieuwe vakken bij……..paarse leerplicht. Gratis lessen in stelen, roven, bedriegen, liegen, moorden, drugshandel, wapenhandel, bankroven, geweld. Vele ndper’ s zijn cumlaude reeds geslaagd in deze onzichtbare school, de paarse maatschappij. Vele ndper’ s zijn dieven, rovers, moordenaars, bedriegers, drugsdealers, wapensmokkelaars, bankrovers, geweldenaars etc, vul maar aan………..wo ka


  Maak melding
 38. Wel de volgende keer een belasting adviseur in dienst nemen vakbonden om de deal of te maken deal te evalueren. Het hoeft geen Mr. Makka niet te zijn.

  Laat je niet tuinen door de regering sufferds!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES