Opening nieuwe hindoetempel (Dew Mandir) in Den Haag

15
Opening nieuwe hindoetempel (Dew Mandir) in Den Haag

Afgelopen weekend werd in Den Haag een nieuwe hindoetempel (Dew Mandir) geopend aan de Gaslaan. Sinds de oprichting van de Dew Mandir in 1973 hebben de activiteiten in gesloten ruimtes plaatsgevonden, zoals in woningen en een garagegebouw. En nu heeft de gemeenschap na 40 jaar eindelijk een eigen plek.

‘Dit is iets waar we met z’n allen heel lang naar hebben uitgekeken. Vandaag is het moment. Het is gewoon iets waar ik bijzonder trots op ben, dat we dit samen als gemeenschap bereikt hebben,’ aldus Anushka Gierdhariepanchoe van de Dew Mandir tegen Omroep West.

PvdA gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash is de belangrijkste initiatiefnemer van de nieuwe tempel en heeft zich ook letterlijk in het zweet gewerkt om dit gebouw neer te zetten. “Samen met enkele vrijgevige ondernemers en vrijwilligers heb ik op mijn knieën gezeten om op tijd voor de opening de vloer boven te bekleden met tapijttegels”, zegt hij tegen De Posthoorn.

Ramnewash is trots op de vrijwilligers van Dew Mandir die het met eigen middelen en op eigen kracht hebben gerealiseerd. De nieuwbouw mandir bevestigd de permanente verbondenheid van de Surinaamse Hindoestaanse gemeenschap met de stad Den Haag.


15 REACTIES

 1. Ik ben blij dat er nog een Mandir is geopend.
  Ik ben ook benieuwd naar de (betaalde) activiteiten van de bestuurders.
  Want tegenwoordig moet je voor alles betalen. Ik had laatst een vraag gesteld: Indien er een urgentie is, mag je dan toch in een nieuwe huis verhuizen. Volgens Griha Parvesh mag je tussen 20 juni 2017 en 12 november 2017 niet verhuizen.
  Ik kreeg een antwoord van een geleerde priester: kosten voor deze vraag bedraag $ 250.
  Als we zo in naam van de religie mensen gaan uitbuiten, dan zou ik zeggen open zelf een Mandir thuis in je woonkamer.


  Maak melding

 2. Jaloers ben jij op Hindoestanen,mooiere huizen beter geschoold.jij woont nog in een boom en je kan alleen met stront gooien naar anderen. En nog een vraag,ben jij geboeld door een olifant????


  Maak melding

 3. Onlangs ben ik met mijn zoon naar een puja geweest. Deze duurde heel erg lang.
  Na 2 uur geduldig luisteren zijn wij weg gegaan en ik vrees dat mijn zoon de volgende keer niet mee zal gaan. Hij verstond bijna niks, omdat de pandit geen uitleg in het Nederlands gaf. Af en toe fluisterde ik de essentie van de preek voor mijn zoon.
  Een beetje aanpassing van de puja’s zou zeer wenselijk zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan een puja van maximaal 1 a 2 uur waarbij de kern steeds in het Nederlands vertaald wordt.
  Daarnaast moeten de pandits zich aanpassen aan de leeftijd van het publiek. Dus af en toe een grapje maken zodat het publiek niet in slaap valt. Tenslotte zou het wenselijk zijn om een interactieve preek te houden, waarbij de aanwezigen ook wat kunnen zeggen.


  Maak melding

 4. Redskin, Je laat me lachen…

  De olifanten kunnen niet meer stelen van het gewone volk dus stelen ze nu van hun eigen kudde. En daar moet ik jaloers op zijn? Hahahaha, je laat me lachen.

  Je laat wederom zien waarom olifanten in het bos thuis horen en niet in de politiek


  Maak melding

 5. @ Kevin,

  Het logo van de Republikeinen in Amerika is ook een olifant en van de Democraten een ezel.

  Stuur jij die olifanten van Amerika ook naar het bos en de ezels naar een weiland?

  Jij durft te zeggen dat hindustanen rovers zijn, terwijl de grootste rovers van Suriname mensen zijn die op jou lijken.
  Wat een schaamteloze kerel ben je toch.


  Maak melding

 6. Lieve Jiyani,

  Het algemeen bekend dat de olifaten elkaar beroven, maar dat ze het vuile werk laten opknappen door de domme jongens met een creoolse of marron achtergrond. Ik neem aan dat je die bevolkingshroep bedoeld?

  Daarnaast ben ik geen Neus die in andere landen regeringen naar huis wil sturen. Dus amerikaanse olifanten en/of ezels intresseren mij niet echt. Ik heb daar niet zoals vele olifanten een bankrekening waar ze hun geroofde geld van Su naar toebrengen. Daarnaast wordt er door iemand in deze topic duidelijk aangegeven hoe hij het voelt om door zijn eigen volk bestolen te worden. Of kunnen creolen en marrons ook ineens pandits worden?

  Maar wederom laat je me wel weer lachen. Je steunt me weer in mijn stelling: Olifanten in het bos en niet in de regering.


  Maak melding

 7. @ Kevin,

  Waarom moet ik geloven wat jij schrijft dat hindustanen elkaar laten beroven door domme jongens met een creoolse of marron achtergrond. Een stok om iemand mee te slaan is gauw gevonden nietwaar?

  Je beweert stellig dat hindustanen geld hebben geroofd van Suriname?
  Arme, arme Kevin, hoe komen Bouterse en een ieder die op hem lijkt aan hun geld. Hebben ze daar keihard gewerkt?
  Heeft Bouterse zijn rijkdom bij elkaar gegaard door in Nederland huis aan huis pornoblaadjes te verkopen?
  Hoe komt Abrahams aan zijn rijkdom? Waarom vertel je niet dat hij als minister van OW heeft gejat uit de staatsruif.

  Daarom ben je voor mij door de mand gevallen.
  Jouw ware aard is dat je heel erg bevooroordeeld
  bent als het gaat om hindustanen, maar als het gaat om mensen die op jou lijken en die harder en sneller jatten uit de staatskas, dan ben je stil.


  Maak melding

 8. @ Sanjay,

  Ben het met je eens dat een puja korter mag duren.
  Bij de SD duurt alles veel langer dan bij de Arya.
  Pandits prediken in het Sankriet, maar er zijn pandits die het vertalen naar Sarnami. Ook zijn er pandits die vertalen naar het Nederlands.

  Maar was het niet beter geweest als hindustanen in Nederland hun kinderen het Sarnami hadden bijgebracht?
  Dan was een vertaling naar het Sarnami al voldoende geweest. Kun je Sarnami praten en verstaan, dan kun je ook het Hindi redelijk goed volgen, temeer omdat ook jongeren graag naar Hindi films kijken.

  Hindustaanse ouders hebben een zeer grote fout gemaakt en dat is dat ze met hun kinderen alleen maar Nederlands hebben gepraat.
  Dus Sanjay zoek de fout voor een deel ook in jezelf.

  Ik ben trots op mijn ouders dat ze hun kinderen Sarnami hebben geleerd. Mijn kinderen heb ik ook 2-talig opgevoed.
  Door hindustanen als jij gaat het Sarnami verloren.

  Het is erg dat hindustanen in Nederland totaal niet trots zijn op de taal, de Bhojpuri, die hun voorouders hebben meegenomen vanuit India.
  Het Sarnami is weer ontstaan uit o.a. het Bhojpuri.


  Maak melding

 9. Piewkie

  Lees nu eens goed. Olifanten staat er. Dus jij zegt alle olifanten zijn hindoestaans?
  Olifanten stelen geld, ook van elkaar, daarmee geef ik niet aan dat dat ook niet door anderen gebeurd. Maar jij geeft aan dat dus alleen gebeurd door niet hindustanen, mensnen die op mij lijken terwijl jij niet eens weet hoe ik er uit zie. Misschien lijk ik wel op een hindoestaan, of een javaan, of een creool, of een boeroe of bakra?
  Dus iedereen behalve hindoestanen beroven hindoestanen.

  Wie wijst er nu met een vingertje en wie is er nu bevooroordeeld. Dat is dus jouw mentaliteit? Jouw verantwoording. Dus iedereen wijst met een vingertje naar de hindoestanen volgens jou, iedereen de op mij lijkt zeg je en k kan vanalles zijn. Maar jij wijst naar niemand.

  Olifanten in horen het bos, niet in de politiek.


  Maak melding

 10. Er zijn van die racisten die als ze de woorden Hidoestaan of Javaan of Chinees lezen gelijk hoge bloeddruk krijgen.
  Dus daarom: HINDOESTAAN, JAVAAN CHINEES. Hindoestaan, Javaan , Chinees; HinDoEsTaAn, JaVaAn, cHiNeEs; HINDOESTAAN, JAVAAN CHINEES. Hindoestaan, Javaan , Chinees; HinDoEsTaAn, JaVaAn, cHiNeEs; HINDOESTAAN, JAVAAN CHINEES. Hindoestaan, Javaan , Chinees; HinDoEsTaAn, JaVaAn, cHiNeEs; HINDOESTAAN, JAVAAN CHINEES. Hindoestaan, Javaan , Chinees; HinDoEsTaAn, JaVaAn, cHiNeEs;


  Maak melding

 11. En Kevin hoort in de dierentuin tussen de rest van de brulapen. gefrustreerd en geobsedeerd mannetje. Maar wat is nu eigenlijk jouw probleem met die Mandir in Den Haag, heb jij daar voor moeten betalen of zo of gun je die Hindoes niet hun gebedshuis?


  Maak melding

 12. Beste Mensen,

  Goede zaak dat er mandir is geopend voor mensen die gezamenlijk het geloof willen belijden. Maar mijn visie is dat mijn mandir thuis is. en bid ik mijn eigen taal thuis maak niet uit welke dat is, immers God verstaat alle talen !!!

  De pandit’s persoonlijk geven niet het goede voorbeeld door hun autoritair gedrag, wat ik zeer betreur en dat is de reden dat ik mijn mandir in mijn hart draagt in huis !!!!


  Maak melding

 13. Ram ram nameste eenheid vormen toelongke maike cjodo ,in het Nederlands verdomd leer je kind Hindoestaans praten breng ze naar hindiles , tegenwoordig kennen alleen drinken en een wildebeest uithangen , sla je kind met riem dat gaat hij zelf Hindoestaans praten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.