Baan bij Surinaamse overheid alleen nog voor vrienden

25
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 29 mei – Een baan bij de overheid is haast alleen nog weggelegd voor familie en vrienden. Dit stelt parlementariër Krishna Mathoera (VHP). Ook bij publieke bedrijven of organisaties is het niet veel anders. Het is een oeroude trend die ook tijdens de huidige regering hoogtij viert. Het wordt bewust zo gedaan en gelaten om een bepaald effect te sorteren.

Dit effect heeft alles te maken met macht. “Het is een zeer zorgelijke tredn, waarbij vooral regeringsfunctionarissen dit instrument decennialng gebruiken om loyaliteit te kweken. Hierdoor wordt de loyaliteit hoger gewaardeerd dan competenties. Het zorgt ervoor dat het hele overheidsapparaat steeds zwakker wordt”, zei Mathoera in het parlement. Of een nieuwe Arbeidsbemiddelingswet veel zal veranderen, valt niet te zeggen.

Het wetsvoorstel ligt nu bij het parlement. De bedoeling is meer en betere kansen te scheppen op de arbeidsmarkt. Dit voor elkaar krijgen wordt een hele klus. “In de afgelopen periode is een tendens ontstaan, waarbij open sollicitaties bijna verdwenen zijn bij de overheid, waardoor mensen gedwongen worden om zogenaamd politieke kruiwagens te zoeken om aan een baan te komen”, aldus Mathoera.


25 REACTIES

 1. zo was het
  zo is het
  zo zal het altijd zijn

  Maar niet alleen vrienden hebben voordeel ook de buitenvrouw / man maken hiervan deel uit


  Maak melding

 2. Overal is het zo niet alleen in Suriname.Suriname is klein iedereen kent elkaar daar om half het op.in die grote landen gebeu8 het ook.


  Maak melding

 3. Bigi sma, zo is dat..
  Makkelijkste manier om rijk te worden, is minister worden in Su. Maakt niet uit waarvan. Geen papieren nodig, geen kennis, vaardigheden en ervaring nodig.. Vrijbrief voor corruptie.
  Enige wat je nodig hebt, is een goede contact, vrienden, familie, kennissen. Het liefst contact met desi himself.
  Je zit voor je hele leven ”gebakken”…..
  Ik zit er aan te denken. Even een valse CV maken!


  Maak melding

 4. Als mevr. Mathoera ooit minister mocht worden hoop ik dat zij aan haar uitspraak zal denken, want vaak is dat niet het geval. Wanneer mensen in de oppositie zitten hebben ze een grote mond en wanneer ze zelf aan de macht zijn, doen ze precies hetzelfde. Time will tell !!!


  Maak melding

 5. Wat heeft deze vervloekte ndp regering olv misdadigers, moordenaars, drugsbazen, bankrovers, politieke judassen, overlopers en schenders van mensenrechten land en volk en al die verarmde paarse idiote debiele oerdomme aanhangers gebracht? Vul maar zelfs in……………………….


  Maak melding

 6. Vrienden en familie ..dat is de ndp.
  Verraders zoals landverraders en broeder verraders zijn ook welkom en natuurlijk moordenaars en de rest van de criminelen en de corruptelingen. Bij de ndp is er altijd plaats voor deze mislukkelingen en geboeften.Ocer is net een opvangplaats voor ze!


  Maak melding

 7. Niet zo slim om incompetente vrienden en familieleden tot ambtenaar te benoemen. Als zij hun werk slecht doen dan krijgt de politiek verantwoordelijke daar de schuld van.
  Een slimme bestuurder stelt bekwame ambtenaren aan. De bestuurder zegt waar hij heen wil en de ambtenaar zorgt dat je daar komt.

  De combinatie incompetente bestuurder en incompetente ambtenaar is fataal. Is dat misschien het grote probleem? De president kan wel steeds nieuwe ministers benoemen, maar als de incompetente ambtenaren blijven zitten dan help dat niet. In feite besturen de ambtenaren namelijk het land.


  Maak melding

 8. Look who’s talking.
  Uitgerekend de VeeHaaPee, die er een handje van heeft om bij regeermacht alles wat niet op hen lijkt het bos in te sturen. De naweeën zijn nu nog merkbaar op de ministeries van Openbare Werken, Binnenlandse Zaken, L.V.V. en wie-/wat dies meer zij. Het alles vernietigende FISO systeem was danook bedoeld om sec de achterban van deze club te faciliteren. Anno 2017 schijt deze regering een buffel om die salarissen uit te betalen.
  Ik heb gezegd!!!


  Maak melding

 9. De paarsen falen zelfs in corruptie! Zelfs dat kunnen ze niet eens goed. Het is nl voor iedereen zichtbaar hoeveel ze stelen, nl 30% van het budget van de regering!!


  Maak melding

 10. En omdat het in die landen ook gebeurd dan is het een normaal verschijnsel.Wanneer stoppen we met het steeds kijken naar andere landen.Kijk ook naar al het positieve in andere landen.Dit is nou precies de tendens waarom Suriname nooit vooruit zal komen.Onze kikker en krabben mentaliteit


  Maak melding

 11. Was Ocer maar een opvang plaats dan konden ze worden uitgeroeid en bestreden zoals een ratten plaag.Maar het is een broedplaats dwz moeilijk te bestrijden…denk maar aan de geradicaliseerde moslims Isis ,Alcaida…5 gaan de pijp uit en 10 verrijzen.


  Maak melding

 12. Incompetente ambtenaren .. Incompetente bestuurders.Dat is waar..maar ook de 7 even mentaliteit of het helemaal niet verschijnen.Ik heb in Suriname ook gewerkt binnen het overheids apparaat maar ik herken dit niet.Als apothekers assistente gewerkt in het slandshospitaal.Nou daar werd dagelijks naar je functioneren gekeken en aan het eind van de maand werd je beoordeeld.Je prestaties kon je dan terug vinden in een grafiek.Dus het kan …niet elke ambtenaar heeft een werkplek waar hij uit zijn neus kan vreten of niet verschijnen.(We hadden een “witte”man als apotheker👍


  Maak melding

 13. Ik ga mee in deze..helemaal waar.Niet elke hindoestaan is rijk geworden door het planten van groenten en rijst.Velen hebben hun vermogen verkregen uit corrupt zijn.(ha aan gronden verkregen/toegeeigend etc)Het verschil is dat ze eenmaal stelen(niet dat ik het goed keur)en hun vermogen groeit.Ze worden rijk en rijker.Een neger blijft maar stelen en corrupt zijn en toch hebben ze vaak niets. Dus ja ..daarom kom je niet van ze af ze zullen blijven stelen.


  Maak melding

 14. Hoe groot is de kans dat een ambtenaar ergens familie van je is? Of van een van de ministers? Of van je buurman. Of aangetrouwd.
  Wat een onzin slaakt dat mens uit zeg.

  En ze leest denk ik geen kranten. Er staan regelmatig vacatures van de overheid in. Echter! Men is bezig het ambtenaren apparaat “uit te dunnen”. Dus ja er zullen minder vacatures ontstaan wanneer deze intern worden ingevuld. Dat lijkt mij vrij logisch.
  Maar erg dom van Mathoera om daar een “wetenschappelijk onderbouwde en op cijfers gestaafde conclussie” aan te verbinden dat dat dan dus komt door vriendjes politiek. Schreeuw mens.


  Maak melding

 15. Ndp, misleider en oerdomme paarse idiote veramde luie stommelingen zijn de oorzaak van achteruitgang, verarming en de misdaadvloek.


  Maak melding

 16. Om president te worden, een echte dan moet je veel in huis hebben ,dus niet alleen iets roepen het is raar als iemand iets roep wat veel mensen goed vinden , ze dan zeggen die moet President worden .
  Je moet veel inhoud hebben, wil je een land besturen anders gaat het weer mis.
  Vriendjes gaan voor gebeurt ook in Nederland.


  Maak melding

 17. Alle ndper’ s zijn te beklagen voor het grote maatschappelijk verval dat er gaande is. Terecht een vloek en geen zegen zijn hun afgod en duivelse trawanten gebleken. Enkele van deze duivelse trawanten troggelen goedgelovigen tienden af en houden hen Dubai, rust voorspoed en zegen voor. Tot nu toe sinds hun op handen dragen van de regerende paarse duivel gaat het nog verder bergafwaarts de paarse hel in vol misdaden. Wo ka, paarse klootzakken zijn de oorzaak van alle komende paarse verarming. Weg met het paarse misdadig onrecht ddb en co.


  Maak melding

 18. @ Kevin …. “er staan regelmatig vacatures van de overheid in.” Maandag 29 mei 2017 om 17.54 uur.

  @ Kevin …. ben je zo ignorant …. dat dacht/ wist ik al.
  Dat de overheid advertenties plaatst is om zand in de ogen van het volk te strooien. Surinaamse academisch geschoolden … ook vanuit het buitenland solliciteren …. horen nooit meer …. geen boe … geen bah …. op hun advertenties. De DONKRATJIES van voornamelijk de Nationale Dieven Partij … van Master Killer Bouterse … krijgen de baantjes toegeschoven …. voorbeelden te over. Man …. what are you talking about …..!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.