‘Suriname verandert’: vaker geld naar familie in het buitenland

47

PARAMARIBO, 25 mei – Surinamers en ook anderen blijken vaker geld naar het buitenland te sturen. Volgens Ramon Hooplot, vertegenwoordiger van de Surinaamse vestiging van Western Union, gebeurt het veel meer dan vroeger. Weliswaar gaat er nog steeds veel geld van Surinamers in het buitenland naar familie ‘thuis’. De crisis heeft het alleen maar nog duidelijker gemaakt. Toch zijn de geldstromen vanuit Suriname opmerkelijk.

De afgelopen jaren is het alleen maar toegenomen. “Wat uit Suriname vertrekt, mag niet onderschat worden. Vooral vanwege de toename van het aantal Haïtianen in het land, zien wij dat vaak kleine bedragen gestuurd worden naar familie en vrienden in Haïti. Suriname is veranderd, het gaat al lang niet meer om het geldverkeer met Nederland”, zegt Hooplot tegenover de Ware Tijd. Het ‘geldverkeer met Nederland’ blijft evenwel van belang.

Gebleken is dat veel Surinamers kunnen rekenen op familie buiten. Het is wat de crisis draaglijker maakt. Het Internationaal Monetair Fonds, IMF, bevestigt de waarde van de zogenaamde cash transfers. In het Caribisch gebied heeft het de laatste jaren behoorlijk ruggensteun geboden. Het fonds vindt de kosten voor overmaking nog wat aan de hoge kant. Door de kosten te verlagen, kunnen regeringen de familiesteun beter inzetten als economisch goed.


47 REACTIES

 1. Stuur al jarenlang geen dozen en geld meer naar familie. Ze zoeken het maar uit.
  Als je in Suriname bent wordt je door je fam.leden keer op keer gewezen waar de pin apparaten staan. Dit alles met maar 1 doel. Die lui kunnen dus aan het gas.


  Maak melding

 2. Waar is het geld? De idioten van de oppositie denken dat de regeerders het geld in hun eigen zak hebben gestoken. Dit soort waardeloze meningen blijven de kippen zonder kop nog steeds verkondigen.Allemaal goedkope retoriek.Politieke leugens hebben geen effect de oprechte massa niet. Het raakt hen niet.


  Maak melding

 3. Beste RobG, onder regering Venetiaan waren de monetaire reserves op orde. Bij mij weten ging dat om een bedrag van $ 1 miljard dollar. Mooie erfenis voor Bouterse toch. Waar is dat geld gebleven ?

  Graag jouw antwoord


  Maak melding

 4. Weet je wat mij een een paar keer opviel. Dat in Surinamr wonende Surinamers denigrerend deden naar de in Nederland wonende Surinamer toen men zoveel naar ze stuurde en nu zich maar weer handje ophouden. Surinamers moeten leren eenheid te betrachten, in welk land een SyrinaSurinamer ook maar woont je blijft een Surinamer er is geen wij en zij en geen Surinamer en Surined. Jullie zijn dom hoor, koloniale pakslaag zit er goed in.


  Maak melding

 5. “Die lui kunnen dus aan het gas”
  Zo is hoe @Koos over zijn familie in Suriname praat.
  ‘Koos WAARDELOOS’
  Ben ik blij dat mijn verstandhouding met de familie in Suriname nog immer zeer perfect is; naar elkaar toe zijn wij niet veeleisend en geldt bij ons nog altijd het motto ‘nemen en geven’.
  @Koos ik heb echt te doen met je.


  Maak melding

 6. Wan sam sung het is jarenlang eenrichtingsverkeer geweest. De koek is op. Geef mijn geld liever uit aan mijn kinderen en vrouw. Desnoods doneer ik het aan een goede doel. De gemiddelde suri krijgt een orgasme van het woord gratis. Mijn familie krijgt NIETS !!!


  Maak melding

 7. @ RobG

  Wat raaskalt u nu weer. Ik weet hoeveel extra er uitgaat om serieuze mensen te helpen. Niet voor niets nutten.
  Sommige zijn misschien wat onhandig.

  In de tijd van Venne was het euro 50/maand het is nu opgelopen tot euro 400/maand. (voor studie, voor school dingen en voor algemene ondersteuning)

  De overmakingen en familie bezoeken waren goed voor een cashflow uit Nederland van ongeveer euro 200.000.000/jaar of wel 1 maand lonen in Suriname.

  Als het oploopt. Ik gok maar wat naar euro 300.000.000 /jaar maken Surinaamse Nederlanders ongeveer 20% van het BNP over. naar Suriname of wel ongeveer 60% van de begroting.

  Voeg daar de pensioenen aan toe etc. en Suriname ligt aan een infuus van Nederland.

  Schrikken of niet en dan roepen veel NDP loyalisten allerlei verwensingen als hun de spiegel wordt voorgehouden.


  Maak melding

 8. Beste Koos,

  Ik zal niet Bouta & Zn gaan verdedigen in hun daden maar wat jij doet gaat ook niet.

  De huishoudpot zit bom vol maar de kasten waren leeg, dat was het beleid van Venetiaan.
  De reservepot zit bomvol, maar we geven geen cent uit aan onderhoud. Ook dat was het beleid van Venetiaan.
  In 2009 zijn net voor de machtsoverdracht contracten afgesloten met Front aanhangers (voor prijzen!) waarvan de rekening na 2010 en nu nog moest worden betaald. Ook dat is uit de tijd van Venetiaan.

  De kasten worden gevuld, de huishoudpot raakt leger;
  Onderhoud (structueel) wordt uitgevoerd, de pot raakt leger;
  De rekeningen uit de periode Venetiaan moeten nog steeds worden betaald.

  Lekker makkelijk gelul allemaal dat venetiaan zo’n goede schatbewaarder was. Gemakkelijk en goedkoop. Bouta & Zn vullen hun zakken wordt er geroepen. Ik heb echt niet de illusie dat dat niet gebeurd. Maar hoe was dat dan onder venetiaan? De kas was op slot, maar gronduitgiften dan, verkavelingen?, concessies?.

  Laat a.u.b. de antiecorruptiewet er snel komen. Misschien dat we dan een tijdperk ingaan waarin het steeds moelijker wordt om van het volk te stelen door ALLE partijen.


  Maak melding

 9. Wie zit er nou te zeuren, het gaat geweldig in Suriname, toch 1965 Nederlandse gulden x2 voor een) Suriname gulden wat is er allemaal gebeurt in de tussen tijd, zakken vullen toch
  Beweer het tegendeel maar schreeuwers, dat kan je niet en dat zou me verbazen, de jongeren weten niet wat welvaart is, je duwt een kaart in de muur en je hebt weer geld, en als het niet meer gaat, dan roven we gewoon de baas doet het ook, wat is er dus mis mee


  Maak melding

 10. Typisch!

  Ik mis de geldstromen naar Brazilië, China, Turkije, Venezuela.
  Echt een dwt streek, slechte journalistiek iwan en halfhide.
  Hoezo is Maisha gestopt?

  Ook weer zo een paarsgetint fakebericht.


  Maak melding

 11. Lieve webbie,

  Alsnog een fijne Hemelvaart!
  Het is volbracht.

  Maar…. ik mis de uitzending van Maisha op NPO2.
  programma de Nieuwe Maan.

  Niet aardig hoor!


  Maak melding

 12. Nou ja boos. Mensen zoeken krachten buiten zichzelf, terwijl die krachten schreeuwen van zoek mij in jezelf.
  Daarom ook ontstaan gehoorzaamheidscentra (kerken, moskeën) die van alles opleggen zonder te meten wat het resultaat is en hoe het dan beter moet.


  Maak melding

 13. @RobG, als het goed is wordt er belasting op de gelden betaald, dus vraag ik mij af waar al het belastinggeld naar toe gaat.

  @Jojo, bedankt voor jou uitleg


  Maak melding

 14. Gebleken is dat veel Surinamers kunnen rekenen op familie buiten. Natuurlijk als ze geen ndper ’s zijn verdienen ze steun. Maar al die oerdomme verarmde paarse dwaze idiote aanhangers van de roofzuchte misdadige baas didibri, niet, Zoals die paarse klootzak wiens huis in dec 2016 aan de Hernutterstraat is afgebrand. Kensie bood hem een gratis huisje, maar de oerdom dwaze idiote dikzak van een ndper bleef krijsen, ikke moet ove na denke want ik heb ndp baas gebelt en hij hebt gesegt dat is eve moet wachte vo zijn hulp. Ndper ’s verdienen geen steun in welke vorm dan ook van Surineds of het buitenland, maar van hun aanbeden rover en moordenaar didibri. Ai mek ding dong paars sma njnag soso paarse ka. Wahahaha


  Maak melding

 15. @wojo.

  Hmmmm, oké, maar vandaag is het mijn dag, ik ben Katholiek.
  En ik discussieer nooit over mijn geloof.

  Jij bent dat! (lees ik ben dat, goed boek, Gangaji).

  Fijne Hemelvaart.


  Maak melding

 16. @wojo,
  Een aanbeveling, aardig van me hé.

  @iedereen die op zoek is naar een nieuwe wind!

  Lees en draag bij op de facebook pagina van Maisha en we zijn moe-dig.
  De pagina’s worden druk bezocht door jonge intellectuelen die naarstig op zoek zijn naar verandering, in de zin van concrete ideeën en plannen.

  Het nieuws is snel en vers van de pers.

  De trollen zijn ook daar gearriveerd, geeft niet, ook daar worden ze flink aangepakt.


  Maak melding

 17. Dank voor de aanbevelingen. Ik heb niets tegen geloof, wel iets tegen blind geloof. After all, Hij heeft ons ook een brein meegegeven.


  Maak melding

 18. Kevin, vermakelijk stukje paarse proza. Werkt wel op mijn lach spieren. De ndp en op de pof leven. Breek me de bek niet open. Dat is waf je suggereert met je comment. Je pretendeert geen ndp er te zijn maar AL JE POSTINGS blijkt dat je een paarse rat bent. Wees een kerel en kom uit de paarse kast.


  Maak melding

 19. @ koos,

  Je hebt er schijnbaar erg moeilijk mee dat er mensen zijn die er een andere mening op na houden dan de jouwe.
  Je hebt hebt er schijnbaar ook moeilijk mee dat niet iedereen zich in een hokje laat plaatsen en zelf hun mening willen vormen. Als dat dan op sommige vlakken overeenkomt met een bepaald hokje dan ben jij dus ook van dat hokje?
  Schijnbaar heb je er ook moeite mee dat mensen nadenken voordat ze hun mening uiten en niet klakkeloos andere mensen naroepen.
  Je hebt het er schijnbaar ook heel erg moeilijk mee dat sommige mensen neutraal kunnen zijn. Dat het in jouw visie onmogelijk is dat mensen naar een voetbalwedstrijd kijken en niet voor Ajax of Feijenoord zijn maar gewoon een goed potje voetbal willen zien is gewoon jammer.

  Koos blijf jij maar in hokjes en zaken als 010 – 020 denken maar blijf ook vooral aan de andere kan van de plas en probeer eens wat van het poldermodel op te steken.


  Maak melding

 20. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  @ koos,

  Je hebt er schijnbaar erg moeilijk mee dat er mensen zijn die er een andere mening op na houden dan de jouwe.
  Je hebt hebt er schijnbaar ook moeilijk mee dat niet iedereen zich in een hokje laat plaatsen en zelf hun mening willen vormen. Als dat dan op sommige vlakken overeenkomt met een bepaald hokje dan ben jij dus ook van dat hokje?
  Schijnbaar heb je er ook moeite mee dat mensen nadenken voordat ze hun mening uiten en niet klakkeloos andere mensen naroepen.
  Je hebt het er schijnbaar ook heel erg moeilijk mee dat sommige mensen neutraal kunnen zijn. Dat het in jouw visie onmogelijk is dat mensen naar een voetbalwedstrijd kijken en niet voor Ajax of Feijenoord zijn maar gewoon een goed potje voetbal willen zien is gewoon jammer.

  Koos blijf jij maar in hokjes en zaken als 010 – 020 denken maar blijf ook vooral aan de andere kan van de plas en probeer eens wat van het poldermodel op te steken.


  Maak melding

 21. Kevin jij vegelijkt het beleid van Bouterse met een potje voetbal. Als je deze discussie naar een hoger niveau wilde trekken dan heb je plank flink misgeslagen. Jij wilt neutraal blijven terwijl het kerkhof vol ligt met slachtoffers van Bouterse en Clad rapporten aangetoond heeft dat deze regering steelt.
  Vooral neutraal blijven…. heb meer respect voor RobG. Die komt tenminste openlijk voor uit dat hij een Boutist is.
  Jouw neutraliteit is een dekmantel om de misdaden van Bouterse goed te keuren.
  Jij lijkt wel een homofiel die in de ontkennings fase zit. In tussen wel wekelijks in je reet genaaid worden.

  Dont hear, Dont sea……next


  Maak melding

 22. Waar is de 3.5 miljard Nf die bij de onafhankelijkheid is toegekend gebleven??? Afgezien daarvan werden er miljoenen aan ontwikkelingsgelden overgemaakt richting Suriname.Deze regering heeft het zonder ontwikkelingshulp moeten doen.Sommige pol.partijen willen terug naar die tijd.


  Maak melding

 23. Venetiaan heeft het beter gedaan NDP van Bouterse.
  Wat is de koers en de inflatie tot nu toe.
  Isri 74 vindt je het zo goed gaan in Suriname.


  Maak melding

 24. @ Isri

  van de Nfl 3,4 miljard is ongeveer 0,5 miljard vernietigd toen Bouterse het west Suriname project stop zetten (ontsluiting bakhuis gebergte (voor bauxiet mijnbouw).
  Er is na de staatsgreep ook 0,5 miljard aan noodhulp aan Chin a Seng (=Bouterse) verstrekt die verbrand is.
  Na het binnenlandsconflict is weer geld beschikbaar gekomen dat ook groot en deels verbrand is aan schade herstel en vernietigd is tijdens de bestuurlijke orgie van Wijdenbosch.

  Toen Venetiaan in 2000 overnam zijn de schulden van Wijdenbosch en co afbetaald met de verpande bauxiet inkomsten en hebben de front regeringen nog ongeveer Nfl 1.000.000.000 = Euro 450.000.000 aan steun ontvangen waarvan als laatste de dijken in coronie en commewijne aangelegd zouden worden a Euro 110.000.000.

  Om u het feest gedrag van Bouterse te duiden.
  Bouterse heeft uit het dijken project geld gehaald om Waterkant te pimpen en andere feestprojecten.
  Het gevolg was dat hij de dijken niet betaalde en de aannemer voor het eind het werk gestaakt heeft en er om de dijken af te kunnen bouwen maar liefst euro 39.000.000 bij ABN AMRO geleend moest worden waarover het allen al euro 2,7 mio risico verzekering moest betalen plus een fee van euro 390.000.

  Ik hoop dat u duidelijk wordt hoe er omgegaan wordt met gratis geld in Suriname.

  Bouterse claimt de eer voor Waterkant dat hij betaald heeft met geld uit verdragsmiddelen die geoormerkt waren voor dijken die het volk moeten beschermen.
  Later moet hij duur geld lenen en risicoverzekeringen afsluiten om die dijken (giften) af te kunnen bouwen.
  Het trieste is dat niemand wil of kan zien wat er echt gebeurd is met de verdragsmiddelen. U mag er van uitgaan dat het meer en deel vernietigd is in de instabiele politieke verhoudingen die ontstaan is door 16 vervelende sergants die een vakbondsprobleem over de rug van het volk hebben beslecht. Een deel van die 16 en hun vrienden zijn nu stinkend rijk het volk is heel arm.


  Maak melding

 25. @JoJo, alles wat je schrijft klopt en toch kunnen velen niet inzien hoe Bouterse met zijn mannen het land naar de afgrond heeft gebracht.

  Ik lees met plezier jou mening en kan er ook heel veel van leren.


  Maak melding

 26. Koos, Jij trekt een concusie betreffende het voetbal, niet ik.
  Jij maakt de vergelijking van voetbal met de politiek, niet ik.
  Ik geef alleen maar aan dat jij alleen in zwart/wit kunt denken. Dat neutraal niet mogelijk is. En dat heb je wederom laten zien.

  In jouw woorden: Next


  Maak melding

 27. Vooruitgang kost geld.
  Investeren in een betere infrastructuur kost geld.
  Investeren in een land kost geld.

  Het geld dat er “over” was is niet verdwenen in de zakken van deze regering maar wel in de zakken van de vorige regering haar vriendjes. Bekijk de contracten eens goed die net voor de machtsoverdracht zijn afgesloten met de VHP en NPS gezinde bedrijven. Meer dan 60% winst op een conract dat normaal niet meer dan 2 a 3 % zou laten zien?
  De rekening wordt gepresenteerd in de periode na hun.
  Ooit er wel eens over na gedacht waarom deze regering zoveel moeite heeft met het uitbetalen van de aannemers op contracten gesloten onder Venetiaan? Ik ken 1 contract waarbij 1 straat reconstrueren net zoveel geld kost als het gehele Landelijk Asfalteringsprogramma !?

  Ik heb echt niet de illusie dat Bouta & Zn niet de zelfde grappen gaan uithalen met hun vriendjes als ze hun einde in zicht zien, maar ga me nu niet vertellen dat Venetiaan zo geweldig was en zo goed op het geld paste met het moraal “alles voor het land en het volk”.
  De Venetiaan goedgezinde broeders hebben in het laatse jaar van die regering onderhandse contracten afgesloten waardoor ze in 1 klap stinkend maar dan ook stinkend rijk zijn geworden. De rekening wordt pas na de periode Venetiaan gepresenteerd. Maar jullie hebben gelijk, de kas was vol.

  Een ieder die mij hierin wil tegenspreken daag ik uit om een klein onderzoekje te doen bij OW naar de afgesloten contracten, wanneer deze contracten zijn afgesloten, onder welke voorwaarden en tegen welke prijs.


  Maak melding

 28. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Vooruitgang kost geld.
  Investeren in een betere infrastructuur kost geld.
  Investeren in een land kost geld.

  Het geld dat er “over” was is niet verdwenen in de zakken van deze regering maar wel in de zakken van de vorige regering haar vriendjes. Bekijk de contracten eens goed die net voor de machtsoverdracht zijn afgesloten met de VHP en NPS gezinde bedrijven. Meer dan 60% winst op een conract dat normaal niet meer dan 2 a 3 % zou laten zien?
  De rekening wordt gepresenteerd in de periode na hun.
  Ooit er wel eens over na gedacht waarom deze regering zoveel moeite heeft met het uitbetalen van de aannemers op contracten gesloten onder Venetiaan? Ik ken 1 contract waarbij 1 straat reconstrueren net zoveel geld kost als het gehele Landelijk Asfalteringsprogramma !?

  Ik heb echt niet de illusie dat Bouta & Zn niet de zelfde grappen gaan uithalen met hun vriendjes als ze hun einde in zicht zien, maar ga me nu niet vertellen dat Venetiaan zo geweldig was en zo goed op het geld paste met het moraal “alles voor het land en het volk”.
  De Venetiaan goedgezinde broeders hebben in het laatse jaar van die regering onderhandse contracten afgesloten waardoor ze in 1 klap stinkend maar dan ook stinkend rijk zijn geworden. De rekening wordt pas na de periode Venetiaan gepresenteerd. Maar jullie hebben gelijk, de kas was vol.

  Een ieder die mij hierin wil tegenspreken daag ik uit om een klein onderzoekje te doen bij OW naar de afgesloten contracten, wanneer deze contracten zijn afgesloten, onder welke voorwaarden en tegen welke prijs.


  Maak melding

 29. Zelf een pas geboren ezel is tienduizenden malen wijzer van nature dan al die oerdomme paarse idioten samen bij elkaar.


  Maak melding

 30. @Kevin

  Bouterse heeft belooft al fraudeurs op te sluiten. Als u de contracten kent etc. zou het een klein kunstje zijn ze op te sluiten.
  Echter er is niets onderzocht en er is niemand aangeklaagd omdat er niets aan te klagen was of is.

  Nu liggen er CLAD rapporten met bewijzen hoe onder andere Graanoost en Sidoel geld van Carifesta weg gewerkt hebben.
  Wij kennen uitspraken van de President dat hij weet waar de verdwenen pakketen zijn maar toch zand er over.
  Wij weten waarom de schoonzoon van Abrahms bij EBS weg moest toen duidelijk werd waarom het magazijn legger was dan het op papier moest zijn.
  Wij weten dat Sardjoe het Ziekenhuis in Wanica zou bouwen het heeft het ook gefinancierd en krijgt betaald maar hij heeft geen ziekenhuis gebouwd volgens het bestek maar iets anders dat nooit een ziekenhuis kan worden.
  Etc., etc..

  Beste Kevin u kunt fraude en corruptie beter dichter bij huis zoeken.


  Maak melding

 31. Het is goed dat Surinamers hun familie in Suriname steunen; dat maakt de economische malaise wat draaglijker voor velen die in penibele situaties verkeren.


  Maak melding

 32. JoJo

  Een contract is een contract. Ook al is het een belachelijk contract het is en blijft een contract. Niks frauduleus aan. Dus zal daar ook geen CLAD onderzoek op komen.

  Carifesta: Je kunt geen vreemde aannemer op een werk werkzaamheden laten uitvoeren zonder toestemming van de aannemer die reeds werkzaamheden ter plaatse uitvoert op basis van een contract. Al dan niet in uitvoering of niet. Met andere woorden:
  De overheid moest wel met bepaalde aannemers in zee omdat de werkzaamheden voor Carifesta op het “werkterrein” van deze aannemers bevonden. De prijzen gehanteerd in de bestaande contracten “moesten” wel worden gecontinueerd anders zouden ze regelrecht door de mand vallen, wat geresulteerd heeft in absurde bedragen betaald aan aannemers. Wat CLAD heeft gedaan is het huishoudboekje van Carifesta bekeken en geconstateerd dat niet alles onderlegd was door bonnen etc. Dan zou er dus tenonrechte zijn uitgekeerd. Echter is daarmee niet gezegd dat diegen die de declaratie heeft ingediend fraude heeft gepleegd. Zeer onhandig dat wel. En je kunt in iedergeval niet meer verdedigen dat je daadwerkelijk die kosten hebt gemaakt. Al heb je ze gemaakt je hebt geen bewijs. Dom dus.

  Wanica Hostpital? Ik weet niet hoe dat precies zit maar wat ik ervan begrijp heeft het te maken met een financiering waarbij de overheid om welke reden dan ook zijn verplichting niet nakomt.


  Maak melding

 33. Kevin
  De historie van Wanica Academisch ziekenhuis.

  Op enig moment is er een plan ontstaan om een 2de academisch ziekenhuis in Wanica te stichten. Nut en noodzaak/ omvang/ haalbaarheid zijn niet onderzocht of terug te vinden.

  Een mevrouw die raadselachtig uit de top van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam verdween en recent ellende veroorzaakt op Curacao werd adviseur en heeft architecten bureau van den Berg een medisch centrum van ongeveer 40.000 m2 laten ontwerpen (200 plus bedden).
  Futurisme ten top.
  Dat grapje heeft $ 1.500.000 gekost en mooie plaatjes zonder diepgang of onderbouwing opgeleverd.

  Toen moest een locatie gevonden worden en financiering.
  De locatie is menig maal veranderd en de chinezen stelden hun eisen.
  1. een Academisch medisch centrum met 200 bedden en het handhaven van AZP is onzin volgens hun.
  2. De chinezen zien slechts heil in een streek medisch centrum.

  Dit is de start van veel rituele dans activiteiten. omtrent geschiktheid van de locatie, ontwerpen en eigen inbreng.

  Hoe vaak er niet gesteld is dat de chinezen er waren en hun ontwerp afronden is niet meer op een hand te telen.

  Met de verkiezingen in zicht is was er plotseling een ontwerp van een te groot streek ziekenhuis dat aan geen enkele eis voldeed. Mortuarium op een verdieping achter de keuken, deuren te smal, liften te klein.
  Een Sardjoe onderneming heeft de ruwbouw van dat schijnontwerp en bestek aangenomen voor bijna Srd 10.000.000 en later de financiering opzich genomen.

  Er is met veel bravoure een start geweest door en gat te graven en wat beton te storten waarna de bouwplaats verlaten is en het een zwembad werd.
  Na het regelen van de financiering is er wat gebouwd dat beslist niet lijkt op het aanbestede.
  Het gaat om een ruwbouw.

  Van de Chinezen en hun gift is nadien niets meer vernomen.

  Zoals van zoveel zaken. Denk een aan de Broadhomes woning fabriek die 3.000 woningen zou gaan produceren.


  Maak melding

 34. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker
  who was doing a little research on this. And he in fact bought me breakfast simply
  because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your
  web site.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.