dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politie‘Gratie is er niet om een president te vrijwaren van straf’

‘Gratie is er niet om een president te vrijwaren van straf’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 21 mei – “Gratie is er voor andere redenen en niet om een president te vrijwaren van straf.” Dit stelt bestuurskundige August Boldewijn. Dat voorzitter Paul Somohardjo van de politieke partij Petjajah Luhur zo een voorstel doet, is niet alleen ongepast. Het voorstel voor gratie in de strafzaak rond de Decembermoorden slaat ook nergens op. Bouterse wordt niet vervolgd als president, maar als toenmalige verantwoordelijke voor het leger.

Er moet een scherp onderscheid worden gemaakt tussen het presidentschap en de persoon Bouterse. Als er een vonnis komt tegen Bouterse, betekent het niet dat de president gevonnist is. “Dat maakt het voorstel van Somohardjo zwak”, zegt Bolddewijn tegenover de Ware Tijd. Somohardjo ziet juist een mogelijkheid om Bouterse een veilige uitweg te bieden. Aftreden zou dan geen probleem meer mogen zijn.

Nu lijkt het er volgens Somohardjo op dat Bouterse bang is. Bekeken zou moeten worden hoe die angst weg te halen. Gratie biedt uitkomst, ook voor de samenleving. Boldewijn ziet het niet gebeuren. “Bouterse gaat zich niet verlagen naar dat niveau. Als hij dat doet, erkent hij de straf te verdienen, maar die niet te willen uitzitten. Wie zegt mij dat de rechter Bouterse tot een straf veroordeelt? Misschien wordt hij zelfs vrijgesproken.”

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

36 REACTIES
 1. De persoon ddb heeft zijn billen gebrand en moet op de blaren en op de krofajadelen van zijn billen zitten, volgens de strafrecht, grondwet van de republiek Suriname, cq internationale mensenrechten.

  Voor iedereen die een misdaad tegen de menselijkheid heeft gedaan is de/een wet gelijkwaardig. Niemand staat boven of onder de wet.

  Laat het voor iedere Surinamer duidelijk zijn dat niemand misdaden tegen de menselijkheid kan begaan en nationaal of internationaal de dans volgens de wetboeken gaat ontspringen.

  Laat dit duidelijk zijn dat dit eens is gebeurd, maar never, nada, nunca, niks, nul, notie, negatief nooit meer in Suriname gaat en zal gebeuren in de toekomst.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 2. De rechtbank en krijgsraad van Suriname moeten daarom een daad stellen, dat niet aan duidelijkheid te wensen overlaat voor de democratische rechtsstaat Suriname en de wereld.

  Daarom moet deze rechtszaak volgens nationale wetten, strafrecht en internationale verdragen, mensenrechten doorgaan zoals het in democratische rechtsstaten geldig voor is.

  Het is niet alleen voor de familie belangrijk, maar voor Suriname en alle democratische rechtsstaten in de wereld.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 3. Bouta doet onrecht, en men smeekt hem; een arme doet onrecht, en hij wordt bedreigd. Indien gij hem kunt bevorderlijk zijn, zal hij u te werk stellen, maar indien gij verachtert, zal hij u onderdrukken.
  Indien gij wat zult hebben, zo zal hij met u leven, en zal u uitledigen, en zelf zal hij niet arbeiden.
  Heeft hij u nodig, zo zal hij u bedriegen, en aanlokken, en zal u hoop geven; hij zal schoon met u spreken, en zeggen: Wat hebt gij nodig? Hij zal u met zijn spijs beschaamd maken, totdat hij u uitledige tot twee of driemaal toe, en op het laatste zal hij u bespotten, en daarin zal hij u aanzien, en u verlaten, en zal zijn hoofd tegen u schudden.
  Wacht u dat gij niet verleid wordt door uw gedachten,
  en niet vernederd wordt in de verheuging uws harten.
  Als Bouta uitnodigt, zo maak u ter zijde, en hij zal u zo veel te meer en te vaker tot zich noden.
  Val niet in zijn rede, opdat gij niet zonder kennis der zaak verstoten wordt, en sta ook niet te ver af, opdat gij niet vergeten wordt.
  Tracht niet met hem te spreken, en betrouw op zijn vele woorden niet, want met veel te spreken zal hij u verzoeken, en al toelachende zal hij uw heimelijke zaken onderzoeken.
  Onbarmhartig is hij die zijn woorden niet houdt, en hij zal geenszins plagen en banden aan u sparen.
  En een mens doodt wel een ander door zijn boosheid maar de geest die uitgevaren is kan hij niet doen wederkeren, noch de ziel wederbrengen die weggenomen is.
  Want de boosheid is een vervaard ding, veroordeeld door haar eigen getuige, en benauwd zijnde door de conscientie vermoedt altijd het zwaarste.
  Want de vrees is niets anders dan een begeven der behulpzaamheden, die van het vernuft voortkomen.
  Maar hoe minder de verwachting van binnen is, hoe meer zij acht de onwetendheid der oorzaak, welke die pijn meebrengt.


  Maak melding
 4. Ndper’ s hangen de misdaad aan door ddb de handen boven het hoofd te houden en zo verder de misdaadvloek te voeden. Ndp en lijder zijn de grootste misdaadvloek vanaf 1980 en wie dat niet willen weten of horen zullen ook getroffen worden door de misdaadvloek, net zoals Dino, Meriba en vele oerdomme ddb aanhangers der misdaad. Wo ka. Ndper’s zijn het domste volk op deze Aarde.


  Maak melding
 5. Wat een tijd hebben jullie elle lange stukken te schrijven suriname is een puinhoop er zal nooit wat met een van die gasten op parlements leden gebeuren vriendjes politiek allemaal 41 jaar al onafhankelijk een geen scheid vooruit geschoven….


  Maak melding
 6. Is het Surinaamse volk zo machteloos en zo ongeduldig? Doe geen domme dingen en wacht 2020 af. Je krijgt dan weer de kans je fout uit 2010 en 2015 te herstellen.


  Maak melding
 7. Het ergste van alles in dit land is, dat een massamoordenaar, veroordeelde drugscrimineel, zoveel aandacht krijgt, en het volk al jaren door ėėn man gegijzeld word, daarvoor is maar ėėn uitweg wat Koos al aanhaalde, lquideren deze cokesnuiver.


  Maak melding
 8. hij doet net alsof hij het eens is met de demonstranten en de oppositie
  bouta loopjongen is gewoon het paard van troje
  probeert van binnenuit de boel te draaien in het voordeel van bouta en hemzelf
  want als bouta valt, gaan er heel veel mensen met mee.
  deze gespleten tong heeft tonnen “gestolen” boter op zijn hoofd zitten


  Maak melding
 9. Ik begrijp nog steeds niet waarom men het nodig vind om die onzin van Somo te publiceren. Deze man heeft al lang zijn langste tijd gehad in de politiek, maar waarschijnlijk is hij bang dat er van zijn politieke partij niets zal overblijven, wanneer hij er niet meer is.


  Maak melding
 10. Hond heeft een baas. Dat jij naar pijpen danst is prima maar menig rechtgeaarde surinamer kan zijn bloed drinken.

  Suriname is geholpen bij de liquidatie van Bouterse. De oppositie doet er goed aan een bezoek te brengen aan Washington en Langley. Laat de CIA deze stuk stront zsm omleggen. Een mooie black opp project.


  Maak melding
 11. Suriname heeft een leider als buurland Guyana nodig. Daar wordt corruptie rigoureus aangepakt. Het buurland is een pull-factor voor ondernemers in de regio geworden. Wat onze domkoppen doen is ons land die eens het welvarendst van de regio was verder naar de verdoemenis helpen. Een sterke leiderschap is een must, paars heeft een bonte verzameling van domkoppen die van huis uit geleerd hebben om het ene gat met het andere te vullen.Geen visie, geen ideologie, geen daadkracht, alleen maar leugens. De grootste pathologische leugenaar zit in zijn eigen leugens verstrikt en schuwt het volk…dat is wat de meerderheid voor gekozen heeft en nu plukt men de wrange vruchten van en wijst de beschuldigende vinger naar de rechtgeaarde Surinamers. Time Will Tell.


  Maak melding
 12. De Surinaamse oppositie kan geen vuist maken tegen Bouterse
  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Lees in trouw Hollandse krant.RAY JOU KOLONISATOR SCHRIJFT HET ZELF OP ..! jou idolen.


  Maak melding
 13. @Bobbie;gratie of niet hij zal invloed hebben en houden. BOUTERSE IS SURINAME EN SURINAME IS BOUTERSE. wordt wakker,BOUTERSE haters.


  Maak melding
 14. misterbojo

  @Bobbie;gratie of niet hij zal invloed hebben en houden. BOUTERSE IS SURINAME EN SURINAME IS BOUTERSE. wordt wakker,BOUTERSE haters.

  ==========================================

  Correctie: het is angst dat de samenleving regeert. Tel daarbij op dat ontwikkeling voor de Surinamers te lang gaat.
  Suriname wordt gegijzeld door die dagoe Bouterse.

  Geloof niet in een eerlijk proces. Daarom omleggen die hap.
  Dan kan hij bij onze lieve heer vergiffenis vragen.


  Maak melding
 15. Hallo Boldewijn wij willen de berechting van een crimineel die heden de lijder is van Suriname! Het recht is gelijk voor een ieder!Als we iemand anders als Leider hadden geloof maar die persoon zou opgepakt en gestript worden van alle amnestie!!Maar de naam bouterse …die doet de mannen van wet en recht beven uit angst en ons ook.
  Knoop goed in je oren Boldewijn wij willen intrekking van amnestie van een crimineel die zich hierachter schuil houdt en hij is toevallig zeg maar opzettelijk de lijder van Suriname!! Wij willen intrekking amnestie zodat hij zijn criminele daden kan verantwoorden voor de rechter!


  Maak melding
 16. Ray yu mpp, steek gratie bullshit in go olo. Onze president heeft dat niet nodig. Ook na 2020 zal hij de sterke man van Suriname zijn.


  Maak melding
 17. Ik heb er geen andere woorden voor dan dat het allemaal schijt honden hier in Su zijn !! het hele land gast naar de kloten en we staan er met open ogen bij. Op school heeft men al vroeg leren tellen dus men weet dat 1+1 nog steeds 2 is !! Hoppa weg met deze mpp president. Alles en iedereen zit maar interessant te praten en dure woorden te gebruiken en de helft snapt er geen hol van. Sterker nog zij zelf ook niet eens en dat is waarom het nooit wat zal worden. Een grote bezem door dat stront hok halen is de enige oplossing. Zolang deze garde er zit zal er geen moet veranderen en zal Suriname 1 kaolo modderpoel blijven. Waarom is het een Curaçao wel gelukt waarom liggen hier 9 van de 10 straten nog open !
  Wie o wie heeft het lef het nu eens gewoon door te zetten en deze man gewoon zn straf voor te lezen, hem op te pakken en weg te flikkeren ???? Wie o wie wanneer stopt deze ellende wanneer !!!!!!


  Maak melding
 18. August Boldewijn heeft simpelweg gelijk.
  Hij doet daarmee overigens totaal geen uitspraak of hij vndt dat Bouta&Zn wel of geen straf verdenen.

  Maar helaas de meesten van jullie kunnen schijnbaar alleen lezen “misschien wordt hij wel vrijgesproken” en dus moeten de vloekparades en scheldcannonades beginnen. Nadenken kunnen jullie schijnbaar niet eens, laat staan begrijpend lezen.

  Het enige dat deze meneer aangeeft is dat het voorstel van Somo totaal geen kans van slagen heeft, (punt uit)


  Maak melding
 19. En waarom zou Bouterse indien nodig, zichzelf en of zijn regering hem geen gratie kunnen geven, en moeten wachten op een regering waarin Pae Law zit? Het wordt nu wel te gortig met die onzin van Pae. En niemand die hem kan influisteren dat hij super-super belachelijk overkomt? WAHAHAHA….


  Maak melding
 20. @Parbo, wat een taal, nu merk ik wel uit welke hoek het komt, natuurlijk de opvoeding van Bouterse.

  Ze mogen schrijven wat ze willen, maar Bouterse is een WAARDELOZE narcist die nu slapelozennachten heeft.

  Welke NDP kan Bouterse beter maken???/ Gelukkig is hij echt niet en doet er alles aan om uit de gevangenis te blijven.

  Vergeet niet dat de kleur paars haast niet meer te zien is over straat, omdat zelfs NDPérs zich diep schamen.


  Maak melding
 21. Geen gratie voor massamoordenaars van ongewapende staatsburgers !

  Geen Amnestie voor massamoordenaars van eigen volk !

  Buitenslandse vonnissen gewoon uitvoeren in Sranan !

  Prioriteit geven aan uitschakeling ALLE corrupte en criminele politici en ambtenaren in Sranan !
  Permanente SCREENING invoeren voor alle politici en topambtenaren, plus opzetten van een onafhankelijke FIOD voor opsporing belastingontduiking, corruptie en witwassen !

  PS : De amnestiewet-DDB is NIETIG, want in strijd met de Surinaamse grondwet !

  Somo en Ronnie hebben de Surinaamse rechtsstaat en het Volk al verraden, geef hen geen nieuwe kans !


  Maak melding
 22. Mijne mensen, wat een taal gebruik. Wang natie wang people, we zouden een eeinheid moeten zijn om Suriname tot welvaart te brengen. Ook wij, jij zorgt daarvoor.

  Hoe zien jullie onze nieuwe leider, wat voor profiel en kwaliteiten zou die moeten hebben?

  Onze identiteit, onze normen en waarden van elke Surinamer, onze Srd tot een hoger nivo te kunnen brengen?

  Graag zie ik een leider die voor Suriname werkt en sociaal- economische beleidt voert om Su tot ontwikkeling te brengen.

  Dit geldt ook voor alle ministeries, ook die zouden moeten bijdragen om Su tot ontwikkeling te brengen.

  Tevens ook een aanname van een anti corruptiewet.
  Een goed systeem voor wet- en recht.

  Alle besprekingen ten behoeve van Su dient in landsbelang te zijn.

  Ik heb niet graag dat Su leeggeroofd wordt, ook jij niet.

  Een waardevast Srd onze munt.
  Een goed management in alle lagen voir Su.

  Suriname voor alle groepen, laaginkomens, middeninkomens
  en hogerinkomens.

  Maar ja nu waar zou je moeten beginnen??

  Groet

  Mario


  Maak melding
 23. Iedereen in Su heeft het maar over een waarde vaste SRD. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar ik denk dat de meesten bedoelen 1 dollar = 3,35 SRD. in plaats van 1 dollar = 7,40 SRD.

  Voor buitenlandse ondernemingen die zich hier willen vestigen is dat laatste natuurlijk veel interessanter. Voor diegene die wil importeren het eerste.

  Als we buitenlandse bedrijven willen stimuleren om zich hier te vestigen zullen we ook de infrastructuur moeten aanpakken zodat ze beschikken over voldoende energie en transportroutes en een aanpassing van het douanebeleid. Van dat laatste kan dan tevens de import ook gebruik maken waardoor de (import)prijzen kunnen dalen en er vooruitgang kan plaats vinden.

  Of hebben we liever een kunstmatige lage dollarkoers, gesubsidieerde bussen, gesubsidieerde energie, gesubsidieerde brandstof enzovoort zodat er nog meer fasfoodketens geopend kunnen worden waar we met zijn allen in de rijgaan staan voor de drive-in om ons geld aan uit te geven in plaats van vooruitgang.

  Ik zie graag een leider die de subsidies eraf haalt, het land aantrekkelijk maakt voor investeerders en daardoor en met behulp van werkgelegenheid creeert in zowel landbouw als ook (hoogwaardige) industrie en studie op een hoger niveau brengt. Puur voor mijzelf hoeft dat niet meer. Maar voor mijn kinderen graag, zodat ze niet net als zovelen naar het buitenland “vluchten” omdat Su is stil blijven staan.


  Maak melding
 24. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Iedereen in Su heeft het maar over een waarde vaste SRD. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar ik denk dat de meesten bedoelen 1 dollar = 3,35 SRD. in plaats van 1 dollar = 7,40 SRD.

  Voor buitenlandse ondernemingen die zich hier willen vestigen is dat laatste natuurlijk veel interessanter. Voor diegene die wil importeren het eerste.

  Als we buitenlandse bedrijven willen stimuleren om zich hier te vestigen zullen we ook de infrastructuur moeten aanpakken zodat ze beschikken over voldoende energie en transportroutes en een aanpassing van het douanebeleid. Van dat laatste kan dan tevens de import ook gebruik maken waardoor de (import)prijzen kunnen dalen en er vooruitgang kan plaats vinden.

  Of hebben we liever een kunstmatige lage dollarkoers, gesubsidieerde bussen, gesubsidieerde energie, gesubsidieerde brandstof enzovoort zodat er nog meer fasfoodketens geopend kunnen worden waar we met zijn allen in de rijgaan staan voor de drive-in om ons geld aan uit te geven in plaats van vooruitgang.

  Ik zie graag een leider die de subsidies eraf haalt, het land aantrekkelijk maakt voor investeerders en daardoor en met behulp van werkgelegenheid creeert in zowel landbouw als ook (hoogwaardige) industrie en studie op een hoger niveau brengt. Puur voor mijzelf hoeft dat niet meer. Maar voor mijn kinderen graag, zodat ze niet net als zovelen naar het buitenland “vluchten” omdat Su is stil blijven staan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES