vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMultinational Alcoa vaardigt delegatie naar Suriname af

Multinational Alcoa vaardigt delegatie naar Suriname af

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 mei – Multinational Alcoa heeft een delegatie afgevaardigd naar Suriname. Dit meldt de Times of Suriname. De delegatie moet met Surinaamse regeringsfunctionarissen besprekingen voeren over de resterende activiteiten van Alcoa. Onder meer zal de Brokopondo-overeenkomst aan de orde komen, die ruim negentog jaar geleden werd gesloten. Vooral de oppositie in het parlement heeft aangedrongen op het opzeggen van de overeenkomst.

Die zou alleen maar in het nadeel uitvallen van Suriname. Alcoa en haar dochtermaatschappij, de Suriname Aluminium Company, Suralco, opereren niet meer in Suriname. De multinational vangt jaarlijks wel ruim vijftig miljoen dollar van de overheid. Dat is de vergoeding voor elektrische energie geleverd vanuit de waterkrachtcentrale te Afobakka. Alcoa mag de centrale beheren tot 2019. Dat is overeengekomen in een periode van productie.

Toen werd nog volop bauxiet verwerkt tot aluinaarde. De energie moest vooral de raffinaderij te Paranam voeden. Het overschot werd aan de Surinaamse overheid verkocht. De oppositie vindt het niet kunnen dat de multinational nog steeds geld trekt, terwijl ze geen klap meer uitvoert op Surinaamse bodem. De regering wacht de besprekingen met Alcoa af. “Er is een speciaal team en we wachten erop”, zegt president Desiré Bouterse.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

29 REACTIES
  1. Alcoa weet dat bouta een zwakke onderhandelingspartner is. Hij zit op een stoel waarvan 2 van de 4 boten reeds half afgezaagd zijn.Bovendien wordt er niet onderhandeld ten voordele van het Surinaamse volk maar hebben bij de onderhandelingen belangen van paarse abangies prioriteit. De Amerikanen hebben de hele tori reeds lang in kaart gebracht. Eigenlijk gaat Suriname voor roverhoofdman bouta en assistent roverhoofdman Sardjoe onderhandelen.


    Maak melding
  2. Weer wordt er van alles door elkaar gehaald. Het absurd dat Suriname $ 50.000.000 betaald voor iets van wat van haar is.
    De beheerskosten van Brokopondo zijn $ 14.000.000/ jaar of wel Alcoa krijgt $ 36.000.000/ jaar kado van de regering en dat al 18 maanden.

    Alleen op dat dossierdeel heeft Suriname $ 54.000.000 (=SRD 400.000.000) van Alcoa tegoed. Geld dat terug kan naar de elektriciteitssubsidies.

    Volgens informatie die Lothar Boksteen ooit in de publiciteit gebracht heeft eindigt de Brokopondo overeenkomst (wet dus altijd via de DNA) bij het stoppen van de operaties van Suralco. dat was november 2015.
    Volgens de uitleg van Boksteen moest Brokopondo dan overgedragen worden in goede staat van onderhoud en met vervangingsreserves. Ofwel zonder grote exploitatie risico’s en voldoende geld om het in stand te houden of te verbeteren.

    Letwel in goede staat van onderhoud en de vervangingsreserves omvat niet allen de dam met haar installaties maar ook het hele meer, hulpdammen, powerline en trafo’s.
    Het is een hele klus waar Alcoa geld voor in zal moeten brengen

    Met het ten onrechte betaalde kun je denken aan een paar honderd miljoen USD
    Met het saneren van Paranan en de mijnlocaties heeft Suriname meer dan $ 1.000.000.000 tegoed van Alcoa.

    Best iets om over na te denken en goede onderhandelaars in te zetten.
    Ook heel verleidelijk om slecht te onderhandelen.

    Het wordt tijd dat de oppositie aangeeft bij een regeringswissel de legitimiteit van elk onderhandelingsresultaat van de huidige onderhandelaars ter discussie te stellen.


    Maak melding
  3. Een arm Afrikaans land in verwording, dat terwijl er van alles groeit en vol bodemschatten. De helft van al opbrengsten verdwijnen in de zakken van didibri en trawanten. Ook gaat er een groot deel op voor derde graad gratis voeding voor al die luie verarmde oerdomme debiele dwaze aanhangers die diehard deze moordenaar en boeven als misleider die hun laat lijden aanbidden olv Misjiessoka, de valse Dubai paars verdoemde profeet en MeyeANUS, de paars valse apostel en maandelijkse rover van tienden onder zijn oerdomme paarse gelovigen. Ndp is de worttel van de steeds stijgende armoede.


    Maak melding
  4. De vertegenwoordigers van Su zijn jammer genoeg niet geen professionals maar loyalisten van de man die zich eigenaar van plantage Suriname waant,.De amerikanen stoppen ze zo meteen in hun zak.Het word een ongelijke strijd.Een autoped moet het opnemen tegen een formule 1.Wat mag je dan verwachten.


    Maak melding
  5. Het is toch allemaal niet zo moeilijk.
    Op het moment dat Alcoa geen bauxiet meer levert betekent dat volgens Su dat de overeenkomst wordt opgezegd door Alcoa. Daaraan zijn voorwaarden verbonden die door beiden getekent zijn.
    Alcoa zal daar hoogstwaarschijnlijk anders over denken (het opzeggen van de overeenkomst).

    De onderhandeling gaat naar mijn idee over: Wordt de overeenkomst door Alcoa eenzijdig stopgezet ja of nee.

    Zo ja, dan volgen vanzelfsprekend de voorwaarden uit de overeenkomst. Zo niet, wat is dan de prestatie die Alcoa nog moet leveren aan Su tot het einde van de overeenkomst.


    Maak melding
  6. Het is gebeurd met dit land Suriname, het licht is echt uit. Me Taigie! Dongroe (h)o(u)so, me taigie! Lit A Faja Baka zal never, nada, nuncu, nul, notie, niets, skeer, negatief, franchepantje, poelepantje nooit meer gebeuren in Suriname. A keba!

    De enige redding is als mocht blijken dat Nederland schuldig is geweest aan DDB in het zadel te hebben geholpen op 25 februari 1980 en of DDB Nederlander was op dat moment.

    Een andere mogelijkheid is of er een God, Allah, Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer), Boedha, enz, bestaat, die uitkomst biedt.

    Ik gooi mijn handdoek in de ring.

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  7. De President heeft onderhandelaars nodig die duurzaam kunnen denken.

    Het Tapanahoni project, waar Suralco notabene zelf de initiatiefnemer was na de sluiting van de aluminiumsmelter in 1999 direct uitvoeren. Suriname heeft daar op lange termijn veel meer aan dan de huidige dam overnemen.

    Suriname is verzekerd van inflatievrije energie. Geen last van schommelde olieprijzen. Ontsluiting van het binnenland door de nieuwe wegen die worden aangelegd. Lage transportkosten naar het binnenland. Met de auto naar Brazilië rijden.

    En als kers op de taart : Suriname op termijn als energieleverancier van de buurlanden en bevordering van Bosbouw en Toerisme. Een onuitputtelijke inkomstenbron voor de toekomstige generaties.

    Die bauxietindustrie hebben we niet nodig om het land duurzaam tot ontwikkeling te brengen.


    Maak melding
  8. De grondlegger van deze ellende voor Suriname is de Front partner NPS. Jojo, hoe komt Suriname af van deze negatieve erfenis gecreëerd door de NPS? We moeten ervan uitgaan dat de Alcoa geen filantropische instelling is. Het gaat om veel geld. Ik vermoed dat de Amerikanen troeven achter de hand houden in de vorm van ‘ wisselgeld ‘ die ze van Suriname zullen eisen. Het lijkt me daarom ook verstandig dat de regering de voorstellen, suggesties vanuit kamp Front negeert. De figuren van het Front zijn erop uit om de regering naar zeer moeilijk onoplosbare problemen te manouvreren. Zij streven naar machtsverkrijging en leggen lastige hindernissen klaar. Zij hopen dat de regering niet meer uit een tsunami van ellende kan geraken.Het is mogelijk dat de Alcoa juridisch zeer sterk staat en dat Suriname aan het kortste eind zal trekken.


    Maak melding
  9. Realiteit is :

    Bosje brug is, nadat de kas vrijwel leeg was, gefinancierd door al onze bauxietinkomsten langere tijd als borg af te dragen aan Ballast Nedam !

    Opa Desi is met de Suralco gaan onderhandelen met als enige doel de Afobakadam in handen te brengen van prive-vrienden !

    De multinational heeft hard moeten lachten en heeft de Sranan onderhandelaars niet serieus genomen en met vrijwel lege handen teruggestuurd !

    Het was regering Wijdenbosch die een domme en dure deal over levering van elektriciteit heeft gesloten met de Suralco !

    De PAARSE delegatie bestond jammer genoeg niet eens uit mensen die speciale kennis in huis hebben van de oorspronkelijke overeenkomst met Suralco !

    Helaas falen de paarse machthebbers om te handelen in landsbelang en weigeren zij Surinamers, die over deskundigheid in de materie beschikken, in te schakelen !

    Neen, de Paarsen zenden een bevriende zakenman op pad die al een stichting en een Bv heeft opgericht, met het doel de Afobakadam daarin onder te brengen !

    PS : VOLK E PINA, CORRUPTIE IS ONDERDEEL VAN HET HUIDIGE WANBELEID !


    Maak melding
  10. Het Tapanahoni project is voor beiden win win. Het past ook in het huidige beleid van Alcoa.

    Alcoa zal voor de financiering daarom ook een belangrijk aandeel voor eigen rekening nemen, want dat had Alcoa in 1999 ook aan Suriname beloofd.

    De President moet de huidige onderhandelaars bedanken voor hun inzet, want ze zijn niet in staat om ver vooruit te denken.


    Maak melding
  11. @JoJo
    Het wordt tijd dat de oppositie aangeeft bij een regeringswissel de legitimiteit van elk onderhandelingsresultaat van de huidige onderhandelaars ter discussie te stellen.
    ==============================================

    Er zal nog veel meer moeten gebeuren, wil men dit land weer op koers krijgen…dit land is volledig naar de verdoemenis geholpen door die vervloekte paarse meute…


    Maak melding
  12. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.
    Sabaku
    Dit had ik al eerder geroepen. Het is nooit de bedoeling geweest van deze regering om met IMF in zee te gaan. De enige echte reden is dat deze regering andere geldschieters over de brug wilde krijgen. En dat is ze aardig gelukt , gezien het scenario welke nu uitgerold wordt…nu is Suriname volledig afhankelijk van duurdere leningen van o.a. de ISDB…..

    Deze man is de grote leugen van Suriname….
    =============================================

    Zie de kop van mijn posting….misschien moet WKN ophouden met deze nonsense….


    Maak melding
  13. Het zou heel mooi zijn als er een groep technocraten, anderen die in ondernemingen (inter)nationaal of voor zichzelf goed kennis hebben en ervaring op allerlei gebieden zouden opstaan en een denktank zouden opzetten om een plan te maken voor Suriname op lange termijn, middellange en korte termijn. sommige zaken zullen gelijktijdig moeten gebeuren als het om de huidige problemen betreft van de situatie waarin het land zit.

    Er zal ook in dit plan naar een oplossing voor het probleem DDB moeten worden uitgekeken, want dit probleem is niet niks. ( mensenrechten, grondwet, strafrecht, enz, (Inter)nationaal.)

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  14. RobG

    Hoe komt u er bij dat de NPS overal de schuld voor draagt.
    Allereerst de samenwerking met Alcoa is vanuit de koloniale tijd.
    Ten tweede de Brokopondo Overeenkomst is vanuit een tijd dat de NPS domineerde echter daar staat weinig ongewoons in voor het tijdsgewricht. De Brokopondo overeenkomst is een wet en kan dus slechts via de DNA gewijzigd worden. Daar heeft het front niets mee van doen gehand.

    Toen Alcoa besloot de smelterij vanwege de bedrijfs-
    economie omdat elders de elektriciteit goedkoper was en Wijdenbosch voor de elektriciteit die over was bi staken van de smelterij de hoofdprijs ging betalen. Is Suriname qua basis afhankelijk geworden van de Brokopondo stroom waarvoor het door de koppeling aan de prijs van olie een aanzienlijk te hoge prijs betaalde. Wijdenbosch was niet echt handig.

    Echter nu Alcoa weggaat komt alles neer op de oorspronkelijke Brokopondo overeenkomst. Wees aub het front dankbaar want zij hebben in November 2015 de MOU van de onderhandelingscommissie als onrechtmatig in de DNA aan de orde gesteld.
    Ik heb die MOU gelezen. De honden lusten er geen brood van zo nadelig was het onderhandelingsresultaat. Slechter dan Slecht.

    De Brokopondo overeenkomst (bron Boksteen) is duidelijk:
    >> Bij staken van de Bauxiet activiteiten eindigt de Brokopondo overeenkomst waarna:
    >> De Brokopondo power voorzieningen (meer, dammen, powerplant, trafo’s en powerlines) overgedragen worden aan de staat Suriname.
    >> Overdracht in goede staat van onderhoud en incl. vervangingsreserveringen.

    De DNA heeft het voorstel van Front toen overgenomen en de president heeft gevraagd aan de DNA hem op te dragen de MOU in te trekken resp. niet te ondertekenen.
    Simons heeft ondertussen 3 maal (ook afgelopen dinsdag) duidelijk gemaakt dat Brokopondo van Suriname is en dat de regering nu eindelijk eens (na 1,5 jaar) eens moet gaan vertellen hoe de vork in de steel zit en waarom men Alcoa nog betaalt.

    Recent stond minister Dodson met zijn mond vol tanden omdat hij niet wist hoe de vlag er bijstond. Hij wist niet dat Sardjoe gewoon buiten de DNA om doorgegaan was met de terug getrokken MOU. Waar Sardjoe de macht of lef vandaan haalt om de wil van alle DNA leden (ook de NDP) te negeren is voor elk wel denkend mens een raadsel.

    Indien men echter de verhoudingen goed kent weet men dat Sardjoe de echte president van Suriname is.

    Er is door de rechtbank in Haarlem in de zaak tegen Geert W uit Vught (ex bestuurder Ballast Nedam) vastgesteld dat de Wijdenbosch brug steekpenningen via de rekeningen van Sardjoe (lokale partner van Ballast Nedam) gelopen zijn. Ofwel Sardjoe is de echte baas.

    RobG verwijt aub Front niets zonder de feiten te kennen. U speculeert maar wat.
    Feit is dat Paars goede sier maakt met de bruggen maar de betaling geheel overgelaten heeft aan de front regering.

    De waarheid is wreed.


    Maak melding
  15. Suriname moet top adviseur: prof. dr. ir. hoogleraar in de weet niet kunde Abrahams op deze zaak zetten. Dan komt het goed. Oh ja, en niet te vergeten zuiplap Wijdenbosch etc, etc. Het zijn allemaal domme idioten die zich maar blijven verrijken.

    Die arme Surinamers, jullie hebben het heel erg zwaar. Maar ja, dan hadden jullie niet voor deze criminelen moeten kiezen.


    Maak melding
  16. @ RobG
    “Jojo, hoe komt Suriname af van deze negatieve erfenis gecreëerd door de NPS?

    Dit is zeker geen NPS erfenis maar NDP mismanagement.

    De Brokopondo overeenkomst was in haar tijd (nadagen koloniale tijd) vrij normaal en best duidelijk.

    Stoppen door Alcoa/Suralco betekende overdracht Brokopondo in goede staat plus en vervangingsreservering.
    De Brokopondo overeenkomst is een wet dus slechts de DNA heeft het laatste woord.

    President Wijdenbosch heeft met een beetje domme overeenkomst er voor gezorgd dat Brokopondo voor Suralco een profit center dus een Asset geworden is.
    Actueel is de winst per jaar ongeveer $ 36.000.000 ($ 50.000.000 inkomsten van Hoefdraad – $ 14.000.000 exploitatie lasten).
    Met dank aan Wijdenbosch aangezien hij in de prijs van Brokopondo stroom de Olie prijs als benchmark heeft laten verwerken en niet de normale prijs van waterkrachtstroom.

    In 2010 is de Suralco casus adequaat overgedragen. In 2011 heeft Suralco haar laatste ultimatum gesteld. Wij zijn over 4 jaar klaar bij het huidige tempo. Een nieuwe locatie ontsluiten kost ons ook 4 jaar. reactie nihil
    In mei 2014 Schrok Bouterse waker en maakte er een Nationale zaak van. Helaas heeft Simons tot nu toe de regering 4 maal gesommeerd naar de instructie van de DNA (voer de Brokopondo wet uit) te handelen. Tot nu toe geen (re)actie.

    beste RobG deze puinhoop is echt van Paars.


    Maak melding
  17. @RobG, waarom moet iemand als Limbo tijdens de onderhandelingen bij de Alcoa deal gaan zitten??? Wat voor opleiding, kennis en ervaring heeft deze man??

    @Jojo heeft groot gelijk als hij aangeeft dat het zeker geen NPS erfenis is maar een NDP mismanagement

    @ RobG, ik merk dat je heel weinig weet wat er echt in Suriname gebeurd. Je geeft teveel af op aderen terwijl er meer aan de hand is.

    Waarom wordt iemand als Boerenveen te werk gezet bij Staatsolie terwijl deze drugscrimineel jaren in gevangenis heeft gezeten. Is dit wat je goed praat over Bouterse zijn inzet?????

    =Bouterse heeft een WAARDELOZE beleid en hij is de slechte president die in de geschiedenisboeken van Suriname zal staan. Die vloek laat hij wel achter voor zijn kinderen en kleinkinderen!!!! Jammer dan.


    Maak melding
  18. De WETENSCHAPPER …. RobG …. gaat bij de zeer geachte ….de zeer gewaardeerde Jojo te rade { trouwens zo hoort het } met de vraag: hoe komt Suriname af van deze negatieve erfenis gecreëerd door de NPS. Het kan verkeren … zei de wijsgeer …. Brederode.
    Maar … liever te laat dan nooit!


    Maak melding
  19. JoJo
    @ RobG
    “Jojo, hoe komt Suriname af van deze negatieve erfenis gecreëerd door de NPS?

    Dit is zeker geen NPS erfenis maar NDP mismanagement.

    De Brokopondo overeenkomst was in haar tijd (nadagen koloniale tijd) vrij normaal en best duidelijk.

    Stoppen door Alcoa/Suralco betekende overdracht Brokopondo in goede staat plus en vervangingsreservering.
    De Brokopondo overeenkomst is een wet dus slechts de DNA heeft het laatste woord.

    President Wijdenbosch heeft met een beetje domme overeenkomst er voor gezorgd dat Brokopondo voor Suralco een profit center dus een Asset geworden is.
    Actueel is de winst per jaar ongeveer $ 36.000.000 ($ 50.000.000 inkomsten van Hoefdraad – $ 14.000.000 exploitatie lasten).
    Met dank aan Wijdenbosch aangezien hij in de prijs van Brokopondo stroom de Olie prijs als benchmark heeft laten verwerken en niet de normale prijs van waterkrachtstroom.

    In 2010 is de Suralco casus adequaat overgedragen. In 2011 heeft Suralco haar laatste ultimatum gesteld. Wij zijn over 4 jaar klaar bij het huidige tempo. Een nieuwe locatie ontsluiten kost ons ook 4 jaar. reactie nihil
    In mei 2014 Schrok Bouterse waker en maakte er een Nationale zaak van. Helaas heeft Simons tot nu toe de regering 4 maal gesommeerd naar de instructie van de DNA (voer de Brokopondo wet uit) te handelen. Tot nu toe geen (re)actie.

    beste RobG deze puinhoop is echt van Paars.

    *******************************************************************
    @ RobG … collegegeld {bijdrage } hoeft niet betaald !!!!

    Jojo …. bedankt!!!


    Maak melding
  20. @Duurzaam

    “Het Tapanahoni project is voor beiden win win. Het past ook in het huidige beleid van Alcoa”

    Sterker nog Alcoa is nog steesd partner en zal dus ook betrokken moeten worden bij het haalbaarheidsonderzoek en mag tevens 90% van de opgewekte energie afnemen bij uitvoering en exploitatie.

    Ofschoon Suralco eigendom bezit van de hydro-centrale en daarvan feitelijk ook het volledig beheer voert is in de BO bepaald dat indien Suriname de behoefte heeft om voor eigen gebruik meer hydro-energie op te wekken, Suralco
    verplicht is om toe te staan dat in de hydro-centrale te Afobakka installaties mogen worden bijgebouwd en andere voorzieningen worden getroffen om dit mogelijk te maken. Alle kosten voor dergelijke installaties en voorzieningen zijn in dat geval voor rekening van Suriname. Suriname moet echter wel ervoor zorgdragen dat het water dat nodig zal zijn voor het opwekken van die extra energie afkomstig moet zijn van hogerop gelegen bekkens en afleidingen van andere rivieren, die het debiet bij Afobakka verbeteren.

    Door de sluiting van de alluminiumsmelterij in 1999 is de Power Purchase Agreement gesloten tussen Alcoa en de regering waarbij vrijwel alle door hydro opgewekte energie door Suriname zal worden gebruikt.
    (Bron: De Brokopondo Overeenkomst – Roy Shyamnarain)

    Men heeft dus door de bouw van de dam en de overeenkomsten er voor gezorgd dat Su goedkope en duurzame energie heeft verkregen. Echter de overeenkomst heeft een looptijd van 75 jaar (BO) die 60 jaar terug is afgesloten. Niemand wist toen hoe Su er vandaag de dag eruit zou zien.

    Het is dus gemakkelijk e goedkoop om hierop af te geven zoals sommgen hier doen.

    Wees blij dat deze dam er is. Hierdoor is een deel van het binnenland ontsloten, zijn natuurlijke grondstoffen bereikbaar geworden, zijn we voorzien van duurzame “groene” stroom en als we tevens ook het Tapanahony Project kunnen uitvoeren worden we volledig onafhankelijk van fosiele brandstoffen voor energie en kunnen we zelfs strom gaan exporteren, maar onder de huidige BO kan dat pas na 2033. Het is nu zoeken naar een win win voor alle partijen zowel voor Alcoa die (duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan zeggen ze zelf) als ook voor Su.


    Maak melding
  21. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

    Kevin

    @Duurzaam

    “Het Tapanahoni project is voor beiden win win. Het past ook in het huidige beleid van Alcoa”

    Sterker nog Alcoa is nog steesd partner en zal dus ook betrokken moeten worden bij het haalbaarheidsonderzoek en mag tevens 90% van de opgewekte energie afnemen bij uitvoering en exploitatie.

    Ofschoon Suralco eigendom bezit van de hydro-centrale en daarvan feitelijk ook het volledig beheer voert is in de BO bepaald dat indien Suriname de behoefte heeft om voor eigen gebruik meer hydro-energie op te wekken, Suralco
    verplicht is om toe te staan dat in de hydro-centrale te Afobakka installaties mogen worden bijgebouwd en andere voorzieningen worden getroffen om dit mogelijk te maken. Alle kosten voor dergelijke installaties en voorzieningen zijn in dat geval voor rekening van Suriname. Suriname moet echter wel ervoor zorgdragen dat het water dat nodig zal zijn voor het opwekken van die extra energie afkomstig moet zijn van hogerop gelegen bekkens en afleidingen van andere rivieren, die het debiet bij Afobakka verbeteren.

    Door de sluiting van de alluminiumsmelterij in 1999 is de Power Purchase Agreement gesloten tussen Alcoa en de regering waarbij vrijwel alle door hydro opgewekte energie door Suriname zal worden gebruikt.
    (Bron: De Brokopondo Overeenkomst – Roy Shyamnarain)

    Men heeft dus door de bouw van de dam en de overeenkomsten er voor gezorgd dat Su goedkope en duurzame energie heeft verkregen. Echter de overeenkomst heeft een looptijd van 75 jaar (BO) die 60 jaar terug is afgesloten. Niemand wist toen hoe Su er vandaag de dag eruit zou zien.

    Het is dus gemakkelijk e goedkoop om hierop af te geven zoals sommgen hier doen.

    Wees blij dat deze dam er is. Hierdoor is een deel van het binnenland ontsloten, zijn natuurlijke grondstoffen bereikbaar geworden, zijn we voorzien van duurzame “groene” stroom en als we tevens ook het Tapanahony Project kunnen uitvoeren worden we volledig onafhankelijk van fosiele brandstoffen voor energie en kunnen we zelfs strom gaan exporteren, maar onder de huidige BO kan dat pas na 2033. Het is nu zoeken naar een win win voor alle partijen zowel voor Alcoa die (duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan zeggen ze zelf) als ook voor Su.


    Maak melding
  22. Kevin
    De PPA van Wijdenbosch was niet handig .
    Brokopondo is niet de meest efficiënte waterkracht installatie. Misrekening ten aanzien van aanvoer en beperkte hoogte.
    Tapajay is een superduur reparatie project dat heel veel binnenland vernield.

    Het zou voordeliger zijn zonne en windenergie bij te bouwen. Per Megawatt goedkoper of Biomassa te gebruiken. Grote houtsector kan 1.000.000 ton biomassa opleveren.
    Bij deze aanvullende duurzame bronnen kan Brokopondo als spaarbekken geoptimaliseerd worden voor de perioden dat de zon of wind niet optimaal functioneert.

    Ik weet dat er biomassa initiatieven geweest zijn. Die zijn echter de nek omgedraaid door kortzichtigheid


    Maak melding
  23. Jojo, Dat klopt wat je zegt, van die effectiviteit, maar dat word grotendeels veroorzaakt door een te lage waterstand en wegstromend water bij de hulpdammen die door illegale goudzoekers worden ondermijnd.

    Dat het tapanahony project duur is is naar mijns inziens relatief daar er door het upgraden van de effectiviteit en het “overschot” aan stroom wat geexporteerd kan worden, wat weer rendement op kan leveren. Maar goed dat is voer voor economen, het planbureau en beleidsmakers.

    Een mooie stap zou kunnen zijn om alle commerciele gebouwen deels te verplichten om een minimaal percentage van het gewenste en geplande verbruik zelf aan te leveren door bijvoorbeeld solar. Daar zal EBS uiteraard wel op moeten inspelen en reducering van het stroomtarief moeten aanbieden bij levering aan het netwerk.
    Volgens mij is men reeds gestart met studie voor een solarplant ter plaatse van Suralco.

    Aan de andere kant moeten we het gebruik en de toepassing van Solar ook weer niet overschatten. Stel dat iedereen op solar zou overgaan dan kan het wel eens zo zijn dat EBS delen afsluit om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Iets wat bijvoorbeeld in Duitsland reeds gaande is.

    Voor particulier gebruik weegt echter solar met de huidige prijsstelling niks op en kost alleen maar geld, Neem bijvoorbeeld de zonneboiler ad. Ca. 10.000,00 SRD. Als iemand voor het gebruik van een elektrische boiler ca. 100 SRD/mnd betaald duurt het dus 100 maanden voor hij het aanschaf bedrag terug heeft verdiend. Dan mag je hopen dat het apparaat in die tussentijd nog naar behoren werkt.
    De stimulans voor de particulier zal dan puur op basis van emotie zijn en niet op basis van geld.


    Maak melding
  24. Kevin.

    Tapajay is heel duur omdat het bijna 200 km wegen en powerline moet aanleggen. Maar ook omdat de turbines in de dammen in de Tapanahony en Jay Kreek alleen maar tijdens het regenseizoen genoeg water hebben om stroom te leveren (Suriname is eigen lijk te vlak).

    Er zijn voor het binnen land heel simpele mini waterkracht installaties mogelijk die men behoudens de generator zelf kan maken.Omgekeerd vijzel gemaal of zogenaamd Vortex opwekking (Vleugel profielen die door stroming gaan bewegen).

    Nederland heeft een kabel naar Noorwegen die 2 richtingen uitwerkt.
    Als Nederland te kort komt stroomt waterkrachtstroom naar Nederland.
    Als Nederland overheeft, omdat je een centrale niet maar zo kunt uit kunt zetten, stroomt het naar Noorwegen en spaart men daar water op.
    Deze truc spaart 2 elektriciteitscentrale uit.

    Als de zonlevert en de windlevert spaar je water zodat als het nodig is Brokopondo maximaal kan produceren. Als je de zonne energie opwekt onder of bij de powerline van Brokopondo hoeft men geen of bijna geen infrastructuur te realiseren.

    Voor wind zou men gebruik kunnen maken van goede 2de handse windturbines omdat men in bij voorbeeld Noord Holland voor een nieuwe vergunning eerst een oude moet weghalen.

    Indien het land duurzaam wordt bespaart het enorm.

    Bij een efficiënte productie en distributie kan zonder prijsverhoging de subsidie verdwijnen en heel veel HFO bespaart worden en de HFO installaties als reserve over een veel langere periode afgeschreven worden met lagere onderhoud lasten.


    Maak melding
  25. Mooie kans om die Alcoa-delegatie eens in de ravijn te ‘gooien’. En dan Alcoa vertellen dat Suriname zelf geen middelen heeft om die lui uit de ravijn te halen en dat Alcoa maar zelf apparatuur moet halen uit de VS om haar mensen te redden.


    Maak melding
  26. @Xitol

    Je kunt ze beter even laten zwemmen in een van de vervuilde ontgravingen dan kunnen ze als ze thuiskomen meteen door hun artsen vast laten stellen welke vervuiling ze achter laten en wat ze moeten ondernemen om ziekte te voorkomen


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES