Nederlandse hulp bij aanpak dementie in Suriname

39
Nederlandse hulp bij aanpak dementie in Suriname

Wereldwijd hebben 47,5 miljoen mensen dementie en dat aantal neemt alleen maar toe. Ook in Suriname is er aandacht voor de aanpak van dementie en binnenkort zal ons land hiervoor hulp krijgen van Alzheimer Nederland met steun van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS). Nederland gaat Suriname helpen met training van zorgprofessionals, vergroten van de bewustwording van dementie en verdere professionalisering van de Alzheimer organisatie in Suriname, zodat zij deze activiteiten zelfstandig kunnen voortzetten na het einde van het programma. Dat maakte VWS bekend.

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. In maart dit jaar organiseerde Stichting voor Alzheimer en andere Dementie Suriname haar eerste lezing over het onderwerp. Deze stichting wordt de eerste die zich zal bezighouden met onderzoek naar dementie in Suriname.

De hulp aan Suriname vloeit voort uit een gezamenlijke verklaring van Nederland, Malta en Slowakije om de aanpak van dementie verder te verbeteren, verdiepen en te verspreiden. Niet alleen binnen de EU maar ook wereldwijd. De verklaring onderschrijft het belang van onderzoek en het verbeteren van kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren.


39 REACTIES

 1. Goed initiatief vanuit Nederland, aangezien wij een uitstekende relatie hebben mat dit land zou ik voorstellen om onze president als eerste in aanmerking laten komen voor hulp. het land zal er zeker baat bij hebben, en wij zullen meteen de vruchten ervan kunnen plukken.


  Maak melding

 2. Hij had gezworen dat niets meer met NL te maken willen hebben, als deze meneer niks zegt liegt hij al.
  Het zal je president maar zijn


  Maak melding

 3. Allereerst heel hartelijk dank zegge voor deze hulp. Laat de president en zijn volgelingen gewillig gaan aanmelden voor een behandeling en of begeleiding..


  Maak melding

 4. Te beginnen bij de paars misleider didibri en de oud geworden dementerende adviseurs. Ook bij de jongere paars ratten die de roverheid uitmaken.


  Maak melding

 5. Wat jammer voor de aanbidders van de salon nationalist (pleesident de MOORDENAAR). Nu moet hij alsnog hulp aanvaarden van zijn voormalig opdrachtgever. U weet wel de opdacht tot het plegen van een coup tegen een wettig gekozen regering. De creep heeft hulp nodig zodat hij het bloedbad van 7-9 december 1982 (let wel niet van 1902 toen was hij nog niet geboren) weer kan herinneren.


  Maak melding

 6. Volgens mij gaat dit stuk over dementie en dat dat is opgezet vanuit o.a. Nederland, Malta en Slowakije om de aanpak van dementie verder te verbeteren, verdiepen en te verspreiden. Niet alleen binnen de EU maar ook wereldwijd.

  Misschien waren jullie dat vergeten?

  Een goed altenatief zonder politieke bedoelingen maar het gaat Suriname helpen met training van zorgprofessionals, vergroten van de bewustwording van dementie en verdere professionalisering van de Alzheimer organisatie in Suriname, zodat zij deze activiteiten zelfstandig kunnen voortzetten na het einde van het programma. Top!!


  Maak melding

 7. Een schoolvoorbeeld van dementie; Haalbaar zijn 1800 volkswoningen en jij zegt dat je er 18000 zal neerzetten.

  Lees in deze; vermindering van de intellectueele vermogen.


  Maak melding

 8. Jij kunt je ook aan gaan melden denk ik. Waar haal je die onzin nu weer vandaan. Lezen is een ook een kunst.
  En als je al moeilijke woorden wilt gebruiken gebruik ze dan op de juiste manier.

  Maar wederom een forum proberen te verpesten door wederom negatief gedram.


  Maak melding

 9. Waarom moest het land onafhankelijk worden?
  Altijd schelden op de Hollanders wij worden uitgebuit !!!
  Maar wie buit het land nu uit??????

  Waar is het vertrouwen op eigen kunnen?????
  Opbouwen betekent niet hand ophouden zoals het in een bepaalde continent aan toe gaat !!!!
  Opbouwen betekent niet 24 uur feesten en beesten.

  Ik juich dit iniatief vanuit Nederland. Nederland wederom bedankt voor jullie hulp.


  Maak melding

 10. Lezen?! ‘Jij zegt’ is in deze, in derdepersoon gesproken.
  Lezen?! Heb jij het dan medegedeeld dat je 18000 volkswoningen zou neerzetten? Alleen het gegeven dat je alle ellende van de Nationale Debiele Personen verdedigd met het argument maar de anderekant doet het ook.

  Lezen! voor het onderzoek heb ik met mijn opmerking uw misleider naar voren geschoven. Leuk toch, kunnen de wetenschappers hem van binnen naar buiten onderzoeken.
  Waar hij zijn talenten vandaan haalt om mensen zoals u te beduvelen.


  Maak melding

 11. meneer Hardeo Ramadien , bedankt voor de uit een zetting , heel helder en duidelijk weergegeven dat is pas de waarheid en eerlijk en oprecht.

  ih hoop dat er meerderen hun mening zo kunnen weergeven zonder angst bang makerij door wie dan ook..

  zoals algemeen bekend komt elk individu aan het einde van zijn leven op deze aarde..

  ze komen er zelf achter, wat de leugen wordt achterhaalt door eerlijk te zijn in het leven..

  ze nemen niks mee..


  Maak melding

 12. Beste Drs. W. Whome,

  Mocht het door de regering (coalitie en oppositie) gevoerde beleid, onderleiding van de NDP, vallen onder crimineel gedrag dan is op zijn minst de oppositie medeplichtig. Op zijn minst hebben zij verzuimd om zich bezig te houden met het opzetten van een controle orgaan in welke vorm dan ook (In NL is de bekendste de 1e kamer). Dus ja als u dat zo stelt is er in mijn optiek zeker sprake van het verlies van intellectueel vermogen.


  Maak melding

 13. Beste Drs. W. Whome,

  Mocht het door de regering (coalitie en oppositie) gevoerde beleid, onderleiding van de NDP, vallen onder crimineel gedrag dan is op zijn minst de oppositie medeplichtig. Op zijn minst hebben zij verzuimd om zich bezig te houden met het opzetten van een controle orgaan in welke vorm dan ook (In NL is de bekendste de 1e kamer). Dus ja als u dat zo stelt is er in mijn optiek zeker sprake van het verlies van intellectueel vermogen.


  Maak melding

 14. Ik zou het toejuichen als de oppositie zich daar voor in zou zetten in plaats van politiek getinte uitjes met bussen, een drankje en muziek. Dan zou ik hun serieus nemen en het gevoel krijgen dat wij als bewoners van dit land serieus worden genomen.

  Dan valt er naar mijns inziens ook wat te kiezen in 2020.


  Maak melding

 15. nou, kevin
  niemand die geinterreseerd is in wat jij wel serieus neemt of niet
  wij gaan gewoon door naar de volgende demonstratie


  Maak melding

 16. Yep doelloos en zinloos.

  Wil je echt iets veranderen in dit land volg dan de mensen zoals man man man…..de mensen met een visie

  Man man man wordt wijzer


  Maak melding

 17. Speciaal voor Professor allesweter,ter lering en vermaak. Zoek via Google naar; eerste vrouwelijke-voorzitter-rekenkamer-Suriname/


  Maak melding

 18. Een spuit zou het beste remedie zijn tegen onze dementerende grote LIJDER- de grote Roerganger. Aan een dood paard moeten we niet meer proberen te trekken.


  Maak melding

 19. @kevin
  wat jij doelloos en zinloos vindt is voor een ander een klein sprankje hoop dat bouta en zijn horde voor eens en voor altijd het veld ruimt voor mensen met diploma’s en verstand van zaken
  wij weten ook wel dat bouta een krankzinnige is en de wapens in handen of denk je dat we gek zijn
  daarom heb ik ook zoveel respect voor de demonstranten, ze kunnen de ellende niet meer aan dat bouta en zijn horde hebben veroorzaakt
  en dat al 40 jaar lang ! houdt het land in zijn greep en heeft suriname in een neerwaarts spiraal gebracht
  dus in ieder geval men probeert het, petje vooraf


  Maak melding

 20. Uhu die papieren wet uit 1953 Drs. W. Whome.
  We hadden het over een rekenkamer geen papieren tijger of een kascontrole commissie

  Ik heb de oppositie zich nog niet zien inzetten voor de juiste werking hiervan. Het laatste verslag is uit 2015 en betreft alleen kascontrole achteraf. Een rekenkamer dient de regering te controleren of het het geld uitgeeft en het beleid uitvoert zoals het is aangenomen.

  By the way: deze was ook ter lering en vermaak


  Maak melding

 21. @Dutchi

  Met hulp en advies van deze Blanke Hufters heeft Opa D zijn staatsgreep gepleegd ! De koloniale samenzwering van Opa D tegen Sranan!

  En deze Opa D, vrind vd Blanke Hufters, heeft Sranan nu door oa VERDAMPEN van alle Reserves, Geld en Goud plus het drukken van MILJARDEN ongedekte SRD-biljetten, ons land FAILLIET GEMAAKT !

  OPA D heeft het Land in problemen gezet tezamen met zijn ondeskundige bejaarde adviseurs !!
  NOBODY ELSE !!!!

  PS : Welke straf staat er op LANDVERRAAD door een legerleider ???????


  Maak melding

 22. @ Kevin,

  Sinds wanneer maakt de oppositie deel uit van de regering?
  De regering wordt gevormd door de president en de ministers.

  De oppositie maakt deel uit van het parlement, niet van de regering.
  Fouten die door de regering worden gemaakt kunnen nimmer de oppositie worden aangerekend.


  Maak melding

 23. @Jiyani,

  Je bent scherp en je hebt idd gelijk
  Ik bedoelde eigenlijk dat de regering (of ze nu aan de macht (coalitie) zijn of eerder en nu in de oppositie zitten hebben verzuimd om een adequaat controle systeem op te zetten in de vorm van bjvoorbeeld een 1e kamer of een goedwerkende rekenkamer om de regering te kunnen controleren dan wel te toetsen.

  Indien de oppositie de regering niet toetst vindt ik persoonlijk dat zij om zijn minst medeplichtig zijn. En dat geldt voor zowel de oppostie nu als eerder.
  Daarnaast is het wel heel erg kort door de bocht door te stellen dat de oppositie nimmer de fouten kunnen worden aangerekend die door de regering zijn gemaakt. Je hebt ook nog steeds wetten etc die door ruime meerderheid (dus zowel coalite als ook oppositie) zijn gekozen.


  Maak melding

 24. @ Kevin,

  Het enige dat de oppositie kan worden verweten is dat die een te slappe houding heeft.
  In de DNA heeft de oppositie niets te vertellen. Alle moties met goede ideeën van de oppositie, wordt door de coalitie weggestemd.


  Maak melding

 25. Daar hebben we het toch ook over.
  Als ideeen worden weg gestemd door de meerderheid is het klaar.
  Maar veel van de huidige maatregelen zijn door de oppositie voorgestemd, maar dat terzijde.
  De oppositie stelt niet zo veel voor, dus ja zoals jij zegt een te slappe houding.


  Maak melding

 26. ALLE FAILLIETMAKERS FU A KONDRE MUS FU GWE ,

  TRA FASI NO DE !

  LENINGEN-ECONOMIE NO E BESTAN !

  LENINGEN-ECONOMIE NOOIT KAN DRAI !

  FAILLISSEMENT E TANG !

  PS : EXPORT NO DE, PRODUCTIE NO DE,
  VALTA NO E KOME, A VOLK E PINA !

  MEK WAN TRA LEIDING KONG !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.