Strafproces rond decembermoorden wordt voortgezet

56
Jaarlijkse Herdenking Decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 11 mei – Het strafproces rond de decembermoorden moet onverkort worden voortgezet. Dit heeft het Hof van Justitie beslist. Het Openbaar Ministerie heeft bakzeil gehaald met het hoger beroep tegen het besluit van de krijgsraad om het strafproces voort te zetten. De berechting van onder meer Desi Bouterse zal dus voortgang vinden.

Het heeft er niet veel van dat een eindoordeel van de krijgsraad zal uitblijven. Het hoger beroep vloeide voort uit een eerder verzoek van de vervolging om het strafproces te staken. De regering had namelijk opdracht gegeven tot dit staken. Veiligheidsredenen zouden ten grondslag liggen aan deze opdracht. De krijgsraad onder leiding van Cynthia Valstein-Montnor besloot toch door te gaan.

Het hoger beroep heeft het proces weer enkele maanden opgehouden. Maar nu heeft het er veel van dat het rustig doorgaat. Het Hof van Justitie heeft het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard. Bouterse verscheen niet. De enige verdachte die wel aanwezig was tijdens de bekendmaking van het besluit was ex-militair Edgar Ritfeld. Ritfeld en Ruben Roozendaal zijn de enige verdachten die voortzetting van het proces voorstaan.


56 REACTIES

 1. In een democratische rechtsstaat heb je 3 machten, nl:
  de wetgevende macht,
  De uitvoerende macht,
  De rechterlijke macht,
  allen terug te vinden in de grondwet; verder heb je nog
  Internationale verdragen, cq mensenrechten, die hoger/sterker zijn dan de grondwet van een land.

  Niemand, niet een burger van een land, staat boven de grondwet van een land en zeker niet over Internationale Verdragen in een democratische rechtsstaat.

  wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Bouterse verscheen niet, durft de confrontatie niet aan, de schijterd, ben benieuwd met wat voor een kutsmoesjes onze paarse ratten R.G, P en P etc. mee komen, wacht met leedvermaak af


  Maak melding

 3. Van uitstel komt afstel…het motto van de ndpers!
  Al duurt het nog 100 jaar maar we gaan uiteindelijk de berechting van bouta meemaken. Naast de bobo rechters van Suriname heb je de Opperrechter daarboven die zich niet laat afschrikken door amnestie en een moordenaar..Wij rekenen op Hem.


  Maak melding

 4. Bouta heeft de voortgang kunnen vertragen, maar gerechtigheid gaat komen. Het OM had geen poot om op te staan. Het zegt al genoeg dat ze geen wet konden opnoemen.

  De krijgsraad is nu aan zet. Hopelijk wordt het proces snel weer hervat, voordat moordenaar weer met een tegenactie komt.

  Wat Hoost al zegt, moordenaar komt dalijk met een constitutioneel hof.


  Maak melding

 5. Godsmolen draait langzaam. Het heeft lang geduurd. Met zoveel tegenslagen. Laten we hopen dat deze keer geen obstakels meer worden opgeworpen om te berechting uit te voeren. Er is een lichtpunt aan het einde van de (lange) tunnel te zien. In God we trust.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 6. @ bawta,

  Je voorspelling gaat uitkomen !!
  Het duurt nog jaren voordat een vonnis komt en dan weer hogerberoep en we zijn intussen een tiental jaren verder of Bouta komt te overlijden zonder vonnis en krijgt een standbeeld op het Onafhankelijkheids plein !! want wegens zijn overlijden heeft hij geen veroordeling op zijn naam !!

  SOMBRA aanhanger van Alshabab in Somalie is bezig met een gedicht , opgedragen aan Bauta, president des vaderland !!


  Maak melding

 7. Dan wat .. Ook al gaat het door en ook al wordt Bouterse veroordeeld .. dan wat .. Hij is toch al veroordeeld voor handel in drugs .. wie gaat hem arresteren .. Het volk heeft gewoon 1 grote foute gemaakt om een crimineel voor president te kiezen .. Bouterse blijft nu president / dictator tot zijn dood .. Suriname gaat nog lang lijden ..


  Maak melding

 8. Aan Mark Rutte vragen om het Suriname Dossier openbaar te maken, misschien dat er dan ander licht gaat schijnen op deze zaak.

  Wat heeft Nederland te verbergen daar men het dossier voor zestig jaar achter slot en grendel hebben gedaan?

  Welke personen in Nederland en Suriname moeten beschermd worden?

  Proces afhandelen en daarna Suriname opbouwen en een streep eronder zetten.


  Maak melding

 9. De veroordeelde cocaïnesmokkelaar zal eindelijk terecht staan voor Murder in First Degree.

  Ook op zijn oude dag zal hij voor moordenaar door het leven gaan.

  Een PLEE-SIDENT met een vonnis achter zijn naam.

  THIS IS A SHAME FOR ALL TIMES.


  Maak melding

 10. Suriname dossier in Nederland :

  Er zal GEEN ander licht op de zaak schijnen, de moordhandelingen zijn verricht door Sranan-“militairen”
  onder leiding van de hoofd-massamoordverdachte, ex-legerleider/bevelhebber !

  Dossier geeft aan dat deze verdachte bovendien de NEDERLANDSE bezat, ten tijde van de moorden !

  Dus zou hij in Nederland kunnen worden berecht voor de moord op Nederlandse staatsburgers, zoals journalist Frank Wijngaarde !

  Bij voldoende bewijs moet Krijgsraad eindvonnis uitspreken !

  Elke burger dient zich aan de wet te houden !

  PS : Het Ned-dossier-scenario is wederom een mislukte vertragingstechniek van de moordenaars !
  Strafrechtelijk een bijzaak, de daders zijn in Sranan, staan voor de Krijgsraad en hun strafbare handelingen zijn weergegeven in het strafdossier !


  Maak melding

 11. Die PG zit vuistdiep in Bouterse z’n go olo.
  Deze idioot Panday beschermd zijn baas tot de laatste snik. Desnoods laat hij zijn dochters werken in massage salon. Als Hindoestaan schaam ik me dood zulke beesten.


  Maak melding

 12. Waar blijft oa RobG met zijn conspiracy theory ? Waarschijnlijk zitten de oppositie,
  Nederland en Yanks hierachter. Ze doen er alles aan om Bouterse veroordeeld te krijgen. Duistere krachten proberen de macht over te nemen what ever….

  Bouterse adepten kom er maar in


  Maak melding

 13. Het is de schuld van Misiekaba dat zijn voorzitter voor de rechter moet.Hij beweerde tij en ontij dat Sur. een rechtsstaat is.En nu wil de rechter oordelen over zijn voorzitter en Misiekaba kan er niets meer tegen doen.Ook omdat Panka de waarheids commissie verduisterd heeft.


  Maak melding

 14. mie ne gwe neks groot en dom ik weet het hoor je wil met een haarnas gaan ja mi boy . dan moet het maar zo . de tijd van je is al op , i kang doe jo ka ,baas boven baas . god boven alles mi mang de movie is over opa een lekker slaap doen . dat is je recht . lobie na godo wanie.


  Maak melding

 15. Lijkt me logisch,na zoveel trucs te hebben toegepast, ben benieuwd welke truc er zal
  Toegepast worden door deze zelfde hoofverdachte moordenaar, die zelf president blijkt te zijn, over 3 jaar is het toch echt over voor deze moordenaar, dan heeft hij toch nog als massamoordenaar 35 jaar van zijn vrijheid kunnen genieten, dat is weer het voordeel van Suriname, waarbij criminelen, een toekomst hebben.


  Maak melding

 16. henry (alias de KOMAKOISI-boy), het lijkt zeer sterk op dat jij DADER ofwel MEDE-DADER bent. Jou ROOKGORDIJN valt al tijden op. PERVERS bij uitstek ben je sowieso.

  (GODS) LASTERAARS is niet IETS van vandaag, FARIZEEËRS hebben ALTIJD, TEN ALLE TIJDEN bestaan.

  Wie zonder ZONDEN is, WERPE de EERSTE STEEN! En ze DROPEN allen af, henry (alias de KOMAKOISI-boy), gevolgd door Mies Koos(je), Ray(tje) van de Vieze Hoop Poep en het overig HANDJEVOL HYPOCRIETEN met ZOVELE NICK-NAMES hier op de site die hunzelf dagelijks BLIJ maken met DOOIE MUSSEN. henry (alias de KOMAKOISI-boy) VERWELKOMT alle FARIZEEËRS in z’n KOMAKOISI, waar het STINKT naar RACISME, daar horen jullie thuis, in de KOMAKOISI van jullie VERWIJFDE HELDIN henry (alias de KOMAKOISI-boy).

  Ik als ECHTE NABESTAANDE zal NIMMER MEEDOEN met jullie LASTER CAMPAGNE, voornamelijk afkomstig uit jullie RACISTISCHE Vieze Hoop Poep (VHP).

  JALOEZIE doet jullie ‘hart’ toch zo LIJDEN, JALOEZIE maakt jullie ‘LEVEN’ toe een HEL. Dat is het ‘leven’van (GODS)LASTERAARS.

  Jullie FARIZEEËRS horen in de BAK thuis, niet een Bouterse, jullie die als LICHTZINNIGE de Vieze Hoop Poep RACISTEN denken te ondersteunen.

  FARIZEEËRS blijven hun HELE ‘leven’ uit VLOEK, FARIZEEËRS, Dat is jullie STRAF. Ik als ECHTE NABESTAANDE, niet GEZIEN!

  Deze NABESTAANDE, NEVER, NOOIT, NUNCA door het LEVEN als (GODS)LASTERAAR.

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 17. De enige verdachte die wel aanwezig was tijdens de bekendmaking van het besluit was ex-militair Edgar Ritfeld. Ritfeld en Ruben Roozendaal zijn de enige verdachten die voortzetting van het proces voorstaan.

  Hun geweten blijft hun niet alleen aanklagen, maar meer nog, ze willen verlost worden van deze hebi moorden olv de grootse moordenaar van Surinamw. In de VS zou deze misdadige moordenaar 15 krjjgen voor elk leven dat hij heeft ontnomen, nl. 225 jaar opsluiting of viftien maal de doodstraf.. Ddb is de misdaadvloek en allen die deze misdadiger aanbidden zijn misdadig vervloekt, ook de awariedomries die met de bijbel in hun handen duizenden leiden in de paars misdadige hellevuur. Hun kinderen verworden als de zoon en stiefzoon van deze misdadige duivel……….hihihihi Misdadiger. Bouta en alle ndper’s zijn een misdadige vloek.


  Maak melding

 18. @Passant,
  Alhoewel nog nauwelijks sprake is van een democratische rechtstaat, ben ik blij dat het in Suri nog toegepast wordt.

  Zelfs in Amerika is het al van tafel geveegd. TRUMP is de rechtstaat van Amerika.


  Maak melding

 19. Alle na dagu poepe partij aanhangers verdienen bouta zijn paarse schijt en druiperige pis vol misdaad en bedrog. Wahahaha, baas e go mek oenoe dong moro dong sma.


  Maak melding

 20. Paul het zijn de dezelfde mensen die de Srd hebben laten devalueren, , de gezondheidszorg naar de malle moer hebben geholpen, geen huizen bouwen en telkens een greep in de kas doen.

  Een wateraansluiting fixen is slechts een doekje voor het bloeden.


  Maak melding

 21. * DE 13 SATANISCHE BLOEDLIJNEN EN DE WEGBEREIDERS VAN DE ANTICHRIST.  * DE OORZAAK VAN ALLE ELLENDE OP AARDE. DIT BOEK IS EEN VERVOLG VD BLOEDLIJNEN. DEZE BOEKEN ZIJN OP INTERNET ALLEEN TE KOOP. ZE ZIJN VERBODEN IN  BOEKWINKELS, OMDAT ZE DE WAARHEID ONTHULLEN. LEES DEZE SCHOKKENDE BOEKEN EN HUIVER HOE DE ILLUMINATI SATANISTEN DIE ZEGGEN DAT LUCIFER HUN god IS, DE WERELD VERNIETIGEN. DOEN ZE MIDDELS IMF EN WERELDBANK. VOORBEELDEN ZIJN LYBIE, SYRIE, IRAK, EN NU VENUZUELA AAN DE BEURT. STRAKS NOORD KOREA DIE NOG GEEN CENTRALE BANK HEEFT. AUB MENSEN. ONDERZOEK DIT BOEK. VRAAG AAN FAMILIE DIT TE KOPEN EN OP TE STUREN. ZOEK OP GOOGLE. (DE SCHRIJVER IS ROBIN DE RUITER). De boeken leggen alles uit over ontwikkeling van virusziektes zoals aids, het offeren van mensen aan Lucifer waarom er oorlog moet zijn, hoe het volk wordt opgezet tegen hun regering vaak door buitenlandse geheime diensten, valse aanslagen gepleegd door overheden op hun eigen volk (in usa en europa) en anderen de schuld geven zoals Isis die bij hun op de loonlijst staan. Landen controlen via hun centrale bank om vervolgens de munt te vernieten. Hierna zijn de landen genoodzaakt geld te lenen bij het IMF om vervolgens beslag te leggen op het hele land en de grondstoffen. En nog veel meer. SCHOKKEND EN HUIVEREND. AUB ONDERZOEKT DE WAARHEID EN WORDT WAKKER.


  Maak melding

 22. @Koos,

  Rob.Gay , Parbo ,Damsco zijn met spoed naar Suriname om de vervloekte bouterse te helpen met zijn stoma.
  Diaréé, diaréé als maar diaréé en zulke hand-balhangers heeft hij nu cito nodig.


  Maak melding

 23. Een aantal mensen in en rondom SWITI Sranan hebben nog steeds niet door hoe het politieke spelletje wordt gespeeld.Terwijl er voorbeelden zat zijn en je zou denken dat ze op de hoogte zijn van wat er allemaal inde wereld gaande is.
  Even een paar voorbeelden DIK Trump-VS,Macron-Frankrijk,Poetin-Rusland,Erdogan-Turkije,Koning Salman bin Abdul Aziz-al Saud-Saudi Arabie, VVD van Rutte.Google deze mensen en landen in dan zullen jullie begrijpen dat degene die aan de macht is de spelregels bepaald.En toch zitten ze met elkaar aan tafel en Willem en Maxima zaten nog net niet op schoot bij de king van Saudi Arabie bij hun laatste bezoek en ook zijn ze langs geweest bij Poetin.Waarover hebben jullie het dan.En niet janken de waarheid kan soms pijnlijk zijn.
  En niet lopen zeuren de waarheid kan soms pijnlijk zijn.


  Maak melding

 24. Terwijl de taatas hun bek vol hebben van mensenrechten,gaan Willem en Maxima op bezoek in Saudi Arabie een land waar vrouwen niets te vertellen hebben en homo’s gestraft worden.En als de Marokkanen hier in taata een homo/lesbische stel aftuigen of pesten dan zijn de rapen gaar.En in Rusland zelfde probleem met homo’s.Maar ze blijven zaken doen.Dus klopt het dat geld niet stinkt.Duitsland levert tanks aan Indonesie het grootste moslim land ter wereld.Waarover lullen jullie dan.Europa zit helemaal niet op 1 lijn als het om hun eigen belangen gaat.En dit mensen is politiek’.


  Maak melding

 25. Het proces komt nooit want Bouterse is bang dat hij schuldig is en daarom vertraagt hij het proces maar als hij ballen heeft dan komt hij voor de rechter.Zolang deze idioot aan de macht is in Suriname komt het land nooit meer vooruit.Hij moet zich schamen om het land leeg te roven en geen enkelen verklaring geeft wat met die 1.3 miljard USD gebeurt is.


  Maak melding

 26. Het laatste woord is nog niet gesproken in dit strafproces. Er is genoeg informatie beschikbaar om een bom te leggen onder dit proces. Te denken valt aan een Surinaamse ex-politieagent die vanuit Nederland verkenningsmissies uitvoerden met CIA agenten in Suriname. Deze politieagent liep op feestjes in Nederland over deze acties op te scheppen. Er zijn getuigen die dit kunnen bevestigen. De naam van deze ex-politieagent is bekend.


  Maak melding

 27. Allen,

  Helaas zal het strafproces steeds verschoven worden totdat de verantwoordelijke door ouderdom is overleden.
  Jammer want gerechtigheid is het mooiste wat er is.

  SUCCES.


  Maak melding

 28. Zijn er nog live getuigen van de gebeurtenissen in Fort Zeelandia? Deze mogen dan op hun tellen passen. Het zullen er niet veel zijn.


  Maak melding

 29. bakraman, ik ben het volkomen met je eens, iedereen is gelijk voor de wet. Daarom moeten moet het dossier die voor zestig jaar is opgeborgen in Den Haag. worden opgeëist alvorens het proces verder aanvangt. Zo te zien kunnen heel veel bakra’s achter de tralies belanden. De Krijgsraad moet de stukken uit Den Haag eerst opeisen, alvorens verder te gaan met het proces. Of Bouterse moet als President z’n veto gebruiken om veiligheidsredenen.


  Maak melding

 30. Realismo :

  De 8 december LANDVERRADERS, moordenaars en folteraars van ONZE SURINAAMS BURGERS, willen zich beroepen op een zogenaamd dossier dat bij hun koloniale medeplegers ligt !

  Strafrechtelijk zegt dit totaal NIETS, de werkelijke plegers van de MISDAAD tegen de menselijkheid, zijn bekend bij de Krijgsraad !

  PS : Wat was hun beloning voor hun landverraderlijke staatsgreep ????
  En zouden zij, indien de complottheorie van de paarse aanhangers juist zou zijn, als huurmoordenaars/handlangers minder strafbaar zijn voor de door hen gepleegde massamoorden ??????????


  Maak melding

 31. Waarom is men toch zo bang voor het dossier dat volledig van de buitenwereld wordt afgesloten?

  Ik ben erg benieuwd wat er in staat.

  Feit is wel dat Bouta door NL is geplaatst, maar dat het de bedoeling was dat hij naar de pijpen van NL zou dansen, een touwtjespop.
  Toen hij dat niet deed werd hij ongewenst.

  Wat was de invloed van NL op de staatsgreep?

  Dat er een strafzaak komt ben ik voor. Dan kan dat boek eindelijk eens dicht, maar dan wel met alle feiten op tafel. En dan ook niet stoppen. Dan ook alle moorden onder een loep houden en niet meer met twee maten meten.


  Maak melding

 32. Strafu,

  Als het waar is wat jij beweert, dan is er toch helemaal niks op tegen om het dossier openbaar te maken. Waar ben jij bang voor?
  Openbaar maken, dan is alle onduidelijkheid over het wel of niet van invloed zijn van het dossier uit de wereld.


  Maak melding

 33. Ja, en? Normale zaak toch. Wat heeft dat te maken met de moord op 15 mensen, of wou ja dat als verzachtende omstandigheden aanvoeren?


  Maak melding

 34. Weet jij wat daar in staat? Ik niet….
  Maar gelukkig dat jij geen rechter bent.
  Laten we gewoon de doodstraf weer invoeren en achteraf erachter komen dat hij/zij toch onschuldig was……


  Maak melding

 35. @Kevin, propagandist van Opa D : De VERDACHTEN MOETEN redenen en argumenten aanvoeren, om hun eventuele onschuld te onderbouwen of straf-verminderende redenen aanvoeren BIJ DE KRIJGSRAAD !

  Tot nog toe is dat onvoldoende gebeurd, de LAND-VERRADERS weigeren hun deal of overeenkomsten met vreemde staten en of buitenlanders, te openbaren !

  Van ANDEREN of ANDERE STATEN, hoeven de landverraders/verdachten dan ook geen hulp of medewerking te verwachten !

  Laten zij starten met het aan de Krijgsraad en het Volk toelichten van hun landverraderlijke rol en eventuele buitenlandse deals en/of partners !

  Niemand hoeft in dit strafproces op verzoek van de verdachten/landverraders gegevens aan te dragen of hen behulpzaam te zijn bij hun verdediging !

  Tot nog toe hebben de landverraders en hun advocaten, geen enkel bewijs voor een andere gang van zaken bij de 8-Massamoord kunnen inleveren bij de KRIJGSAAD !

  Na het plegen van een dergelijk zwaar misdrijf zou elke verdachte alle feiten inbrengen die enigszins op straf- vermindering zouden kunnen duiden, de landverraders/ moordenaars, FALEN hierin tot nog toe, TOTAAL !

  PS : Nederland kan op basis van het feit dat DDB de Nederlandse nationaliteit bezat ten tijde van de MASSAMOORD, altijd IN NEDERLAND een strafproces starten tegen DDB, voor het doden van Nederlandse onderdanen in Sranan !

  MASSAMOORDENAARS horen in elk beschaafd land, een rechtsstaat, gewoon te worden bestraft !!!


  Maak melding

 36. Twee coups ,telefoon coup en coup van 1980 gepleegd door je baasje.,en geen dossiers?!
  Dec moorden 1982..tragische bladzijde in de moderne geschiedenis van Suriname met dank aan je baasje .Moiwana slachtingen..met dank aan vriend en viand de gevreesde B’s,bouta en brunsie…en geen dossiers…schande hoor!
  Amnestie werd ons door de keel gedrukt….en geen dossiers?
  Heeft je baasje niet van pen en potlood gehoord.
  …A NO MIE…pffff,,,analfabeten zeggen zo!!Ze hebben geen keuze!!


  Maak melding

 37. DDB is de vloek van suriname.Eigen schuld mensen laat hem maar door regeren tot zn dood….we gaan nog voor 5….hup hup de moordenaar…


  Maak melding

 38. De waarheid is leeg.

  Ik ben niet zo van complottheorieën, maar hoe konden een paar sergeanten zonder politieke en economische macht tot deze daad komen.

  De huidige rechterlijk macht dient niet de belangen van de samenleving.


  Maak melding

 39. Het geheim dossier over Suriname is gewoon in te zien in het Archief in Den Haag, aldus Anoek Nuyens die zich met Lynn Bergen, correspondent Technologie en Cultuur in dit dossier heeft verdiept, enige jaren geleden en alles over geschreven hebben en gepubliceerd.

  Zoek op en ga het lezen, vooral zij die in sprookjes, luchtkastelen, in de nieuwe kleren van de keizer geloven en dat wellicht de ogen van deze paarse kakkerlakken dan open gaan of ga het opzoeken in het Archief in Den Haag.

  Alles over de inhoud van dit zogenaamde dossier ligt op straat. Wie houdt wie voor de gek dat het voor 60 jaar is opgeborgen.

  Wat in dit dossier staat ligt geheel los van het 8 december 1982 strafproces dat in Suriname gehouden wordt bij de rechtbank/krijgsraad.

  Het wordt door DDB en gangsters meegegeven aan hun paarse kakkerlakken, zwakzinnigen om gebruikt, misbruikt te worden en zand in de ogen te strooien van anderen die een lage IQ, EQ (zwakzinnigen) hebben en verwarring te veroorzaken in Suriname en zo de werkelijkheid van het 8 december 1982 strafzaak tegen DDB ea tegen te werken.

  Verstandige mensen, slimme Surinamers, weten dit en laten zich niet voor de gek houden door DDB en gangsters.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 40. De Advocaten Tuchtcollege moet de Krijgsraad President onmiddellijk ontslagen, omdat zij de opdracht van de Regering/President van SU, Grondwet art. 148 , de DNA met amnestie wet., PG opdracht negeert heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.