TV programma over ‘de hindoestaanse liefdesmarkt’

32
TV programma over 'de hindoestaanse liefdesmarkt'

Op zondag 14 en 21 mei 2017 is het tweeluik ‘Ja Ik Wil; de hindoestaanse liefdesmarkt’ om 16.25 uur te zien op NPO 2. In dit TV programma wordt onderzocht hoe hindoestaanse jongeren staan tegenover het huwelijk en partnerkeuze. In hoeverre laten ze zich leiden door de oude tradities of zijn ze op zoek naar modernere manieren om aan de man of vrouw te geraken? In de eerste aflevering wordt Renate Badloe(FOTO) gevolgd bij haar werk als ‘Weddingplanner’.

In de hindoestaanse gemeenschap kiest men nog steeds het liefst voor een partner uit de eigen cultuur. Kinderen denken dat hun ouders een andere cultuur of religie niet zullen accepteren en de angst om verstoten te worden uit de familie is nog steeds aanwezig. Toch is er onder jongeren ook sprake van verschuivingen in de huwelijks- en partnerkeuzemoraal. De hindoestaanse huwelijksmarkt is in beweging. Er vinden gemengde huwelijken plaats. Er worden zelfs –zij het sporadisch – homohuwelijken gesloten. Datingsites voorzien in de behoefde onder jongeren om zelf hun partner te zoeken en te kiezen.

In de eerste aflevering wordt Renate Badloe(FOTO) gevolgd bij haar werk als ‘Weddingplanner’. Zij heeft zich gespecialiseerd in bruiloften van gemengde stellen. Renate ziet de hindoestaanse liefdes- en huwelijksmarkt veranderen. Het is lang niet meer vanzelfsprekend dat je met een hindoestaan trouwt. Ze komt zelf uit een kleurrijke familie waar een multicultureel huwelijk geen probleem meer is.


32 REACTIES

 1. Dankzij de Hindoestanen hebben de Su nog te vreten en als je het geen boeiend volk vindt ga je toch zelf je eigen leven leiden. Niemand vraagt aan jou je bek over Hindoestanen open te trekken.


  Maak melding

 2. 10 koeien en een nieuwe zundapp…boi echt wat men bereid is te betalen aan bruidsschat om een hindostaanse als echtgenoot te hebben!
  Scrappy weet er alles van.


  Maak melding

 3. @ Ray,

  Scrappy weet niet hoe het dauri (bruidsschat) systeem bij de hindu’s in elkaar zit. In zijn lied 10 koeien en een nieuwe zundapp zingt hij de bruidsschat te geven aan de ouders van de bruid.
  Bij de hindu’s geven de ouders van de bruid de bruidsschat aan de ouders van de bruidegom.

  Bij Arikaanse volkeren is dat juist andersom. Scrappy dacht slim te zijn, maar dat was hij juist niet.
  Jammer voor jou Ray, maar ook jij bent in deze niet slim anders beweer je niet dat Scrappy er alles van weet.

  Overigens moet er maar een eind komen aan dat dauri-gedoe. Brengt alleen maar ellende met zich mee.
  Veel ouders van de dulha (bruidegom) stellen hoge eisen aan de hoogte van de bruidsschat. Voor de ouders van de dulhen (bruid) is dat vaak niet op te brengen, wat tot gevolg heeft dat veel schoondochters door de schoonmoeders in brand worden gestoken. Zogenaamd was de sari tijdens het koken in brand gevlogen.
  Komt in India nog steeds voor dit soort gevallen van verminking met soms de dood als gevolg.
  Of dit ooit in Suriname is voorgekomen, ik weet het niet.

  Tradities, gewoontes, gebeurtenissen met culturele achtergrond zijn moeilijk te doorbreken. Het kan decennia duren eer er verandering komt.

  Zie ook de huwelijken binnen hindu gezinnen.
  Ook daar rust er nog steeds veel taboe op, hoewel er een kentering valt te bespeuren.

  In deze globaliserende wereld zullen steeds meer gemengde huwelijken voorkomen en ook de hindu’s krijgen daar mee te maken.

  Heb afgelopen weekend nog meegemaakt dat er commentaar werd geleverd door hindu’s die een hindustaanse arm in arm zagen lopen met een hollander.
  Ik heb me maar afgezonderd van de groep, want deze mensen leven nog in de stenen tijdperk. Ben zelfs na 10 minuten naar huis gegaan, want ik word doodmoe van dit soort discussies.
  Laat mensen in hun waarde en laat ze hun leven leiden hoe ze dat willen en met wie ze dat willen.

  Binnen de hindu gemeenschap valt er nog meer te veranderen, maar met behoud van de positieve culturele eigenschappen.


  Maak melding

 4. Houdt Renate Badloe zich bezig met alle hindustaanse huwelijken? Onder hindustaanse huwelijken versta ik niet alleen de hindu huwelijken maar evengoed de moslim huwelijken, christelijke huwelijken, etc.?

  Of bedoelt Renate Badloe met hindustaanse huwelijken uitsluitend de hindu huwelijken.
  Er is namelijk een groot verschil tussen hindustaanse en hindu huwelijken en dat verschil heeft te maken met het geloof.


  Maak melding

 5. @Jiyani

  mijn inziens is met de komst van de Hindostanen naar Sur. gebroken met de cultuur van de bruidsschat.
  Van de brits Indische immigranten mochten maximaal 40% vrouwen zijn en de rest mannen en kinderen.En gezien de kinderen geen arbeid op plantages mochten verrichten,werden hun aantallen tot het minimum beperkt.
  Door in de minderheid te zijn,hebben de vrouwen een positie gekregen dat zij de mannen konden uitzoeken.
  Het geven van schatten van ouders aan ouders hield op te bestaan.
  Daar kwam wel in de plaats het eten van in de maro,door te weigeren te eten als er niet voldoende werd neergeteld.
  Bij de Moslims is het kopen van de bruid gereduceerd tot een symbolische bedrag.
  Zie Rajinder Bagwanbali en Chan E.S Choenni.


  Maak melding

 6. In Suriname hebben enkelen geen problemen mee. We leven in een moderne tijd..
  Ga maar zelf na, in de escort sector zijn er zoveel hindoestaanse damessssss(dus geen taboe), die sex hebben met verschillende rassen.


  Maak melding

 7. @Jiyani
  l
  Laat mij jou het uitleggen in detaille;
  Ik ben een hindostaanse,geen enkel gek komt mij uitleggen dat de heren bij een huwelijk met een hindostaanse bruidsschat betalen! Wij de hindostanen in Suriname betalen geen bruidsschat en we eisen ook niet 1,Toen het liedje van scrappy voor het eerst ten gehore werd vrij gegeven had ik al reeds eerder opgemerkt dat scrappy de tradities bij de hindostanen ondersteboven aan het schoppen is. Die tradities bestaan in India maar dat doen wij niet in Suriname. En wij houden het zo!Vraag het maar aan scrappy…nou meiske daarmee bedoel ik alleen maar vraag het aan scrappy met een hindostaanse als zijn echtgenote aan zijn zijde krijgt hij meer bewondering en aanzijn in eer van zijn soortgenoten!


  Maak melding

 8. Ray
  @Anoniem

  Een Racist zijn ,is jou groepje.
  Als jullie de feiten niet kennen van een ene groep moeten jullie ook niet een liedje over ze gaan maken!
  In Suriname wordt er geen bruidschat geeist door niemand. Hier zingt Scrappy dat het huwelijk niet door gaat omdat de jongen de bruidsschat niet kan betalen….als hij eerst onderzoek gedaan zou hebben zou hij geweten hebben dat bruidsschat gevraagd worden door de familie van de jongen en niet omgekeerd !!!!
  Dan zou het liedje in reverse versie uitgebracht worden niet het meisje maar de djoeka jongen zou zelfmoord plegen,hoe zou die arme djoeka bruid die niet werkt , 10 koeien en een zundapp bij elkaar krijgen dan?!!Hij is toch niet van plan zijn aanstaande hindostaanse schoonfamilie te gaan roven of zo..!?
  Als Scrappy wil zingen over anderen dan moet hij eerst zijn facts straight zetten,en bovendien kijken de djoeka’s te veel naar Bollywood films maar ze snappen geen snaars ervan!In Suriname zijn er geen hindostaanse families die om een bruidsschat vragen!En de geschenken die jullie zien bij een bruiloft onder de hindostanen …wel die worden door familieleden onderling besproken…fam a bv zegt ik geef een kaptafel cadeau,familie b zegt ik geef een kleren kast cadeau…enz…zo gaat het toe,niemand wordt gedwongen of bedreigd cadeau’s te geven.
  Maar bij een djoeka huwelijk neem ik aan ,komt de bruidegom met lege handen en vertrekt hij ook met lege handen ,met zijn bruid.

  vrijdag 6 september 2013 om 16:41 uur.

  @Jiyani om je gedachten even op te frissen.

  Beetje meer aandacht besteden een volgende keer.


  Maak melding

 9. @ Ray,

  Van mijn ouders weet ik dat ook in Suriname wel degelijk een bruidsschat werd geschonken aan de bruidegom.
  Toen zij jong waren hebben mijn ouders meegemaakt dat er sieraden, vee, huisraad, bed compleet met matras en beddengoed en ook nog geld werd meegegeven aan de bruidegom.
  Mijn vader heeft voordat hij mijn moeder trouwde duidelijk gemaakt aan de familie dat hij geen bruidsschat wenst.
  Als elke bruidegom dat ook doet dan is het gauw afgelopen met dit walgelijk systeem.
  Ik geloof mijn ouders eerder dan dat ik jou geloof.
  Het is te hopen dat het nu niet meer voorkomt.

  In India zijn het de jongeren die van dit systeem af willen.

  In Nederland zijn er nog steeds hindu’s die dat wel doen.
  Gelukkig hebben mijn ouders dat nooit gedaan bij het huwelijk van hun 3 dochters en ze hebben ook nooit voor hun 2 zonen een bruidsschat gewenst.


  Maak melding

 10. @ Ray,

  Waarom wil jij mijn geheugen opfrissen?
  Wat je schrijft weet ik zelf ook wel. Had mijn post maar beter gelezen.

  Bij Afrikaanse stammen is het zo dat de bruidegom een bruidsschat geeft aan de ouders van de bruid.
  Bij ons hindu’s is het net andersom.

  Hardeo Ramdin heeft een stuk geschreven nadat er ophef was ontstaan over het lied van Scrappy. Is te vinden op internet.


  Maak melding

 11. @ Ray,

  Ik moet wel lachen om jou. Op het forum ben ik zelf toendertijd er fel tegenin gegaan.
  Weet je wat de creolen toen zeiden? Dat Scrappy de hindu’s aan het heropvoeden is.
  Creolen menen het altijd beter te weten dan iedereen, je mag het ze 100 keer uitleggen, ze blijven bij hun standpunt.
  Daarom heb ik voor menig creool totaal geen respect.


  Maak melding

 12. @Jiyani
  Wij surinamers eisen geen bruidsschat .Wanneer een familie besluit om bruidsschat te eisen dan moet deze fam aangeklaagd worden . Bruidsschat eisen en voldoen hieraan is een misdaad!Wanneer enkelen dat toch doen hebben ze goedkeuring van elkaar maar zulke huwelijken duren niet lang,


  Maak melding

 13. De Hindustanen van tegenwoordig heeft geen normen en waarde meer.Ray en jiyani jullie zijn schande voor de Hindustanen om zo te discussiëren erover op openbaar media.Ga aub iets anders doen dan alleen maar onzin praten met zijn tweetjes.


  Maak melding

 14. @ Sir,

  Manai ka boli nietwaar?
  Juist omdat hindustanen alles maar binnenkamers willen oplossen, komt er geen oplossing.
  Geen wonder dat het aantal zelfdodingen onder de hindustanen het hoogst is.
  Ga daar maar eens over nadenken!


  Maak melding

 15. @ Echte hindoestaan,

  Ray en ik vechten niets uit.
  We zijn met elkaar in discussie geraakt niets meer en minder dan dat.
  Onder vechten versta ik iets anders.


  Maak melding

 16. @sir begin met
  ze hebben geen normen en waarden. daarna komt je met wat zinnig. maar met de regel van hier boven laat je merken dat je dom bent om te kraaien dat Hindostanen geen normen en waarden hebben. deze RAY en die zogenaamde Jiyani spelen onder 1 hoedje om de Hindostanen de grond in te boren. men heeft gewoon een hekel aan Hindostanen maar openlijk voor uit komen is niet politiek correct daarom op een achterbakse manier. gezien al die opmerkingen hier.


  Maak melding

 17. @ Jiyani en @ Echte Hindostaan,

  Geboren en getogen in Paramaribo (gebied Gravenstraat,Anniestraat, Cul, Wannicastraat, Dr.S.Redmondstraat, Klipsteenstraat) heb ik veel vrienden en kenissen onder alle etnische groepen, behalve de Djoeka,s die de laatste tijd Par’bo overwoekeren !!
  Jiyani, eindelijk kan ik zeggen :een aantal heel goede opmerkingen,vaststaande feiten heb je duidelijk verwoord !!
  In Sur. zijn sociologen en Leerkrachten/leraren nieteens in staat dit soort onderwerpen tijden Sociologie,geschiedenis,geografie/volkenkunde , te behandelen.
  Gelukkig heb je gewezen op het feit dat onder Hindostanen,
  Christelijke, Islamitische en Hindoe, en gewoon bij Burgelijke stand huwelijken worden gesloten zonder dhauri etc. Gelukkig niet de fout gemaakt van prof Kruier: “Mariage and Kindship among the Indians in Surinam ” terwijl deze prof promoveerderde hierop “maar alleen de HINDOE-GEMEENSCHAP/Huwelijk ,beschreef !! Tot nu toe heeft niemand gedurfd om te zeggen “de vlag dekt de landing niet” met dit proefschrift !!! Ik zou zeggen een goede “colege” aan a.s.leerkrachten, ook in Nederland aan leraren “maatschappij-leer” !
  @ Echte Hidostaan: zienswijze van Jiyani zou telfonisch alleen tussen die twee gaan; anderen zouden geen kennis van nemen, dat zou zonde zijn !!


  Maak melding

 18. Tijden veranderen, gewoontes en culturen veranderen dat is een langzaam proces, verandering is er altijd geweest is een proces !!!!

  Belangrijk is dat vroeger onderwijs voor de vrouwen op een laag pitje stond. Maar middels educatie is er bewustzijn gekomen, emancipatie. Dit is niet enkel bij een bepaalde groep maar bij alle groepen in de samenleving.


  Maak melding

 19. Mijnheer pandit.
  Uw taalgebruik duidt op een gebrek aan respect voor de mening van een ander. Met reacties als deze roept u alleen maar boosheid en onbegrip op hiermee stelt u u zelf en anderen in een verkeerd daglicht. Laten we met elkaar een respect volle discussie voeren zodat er begrip voor elkaar kan zijn uw type reactie roept alleen maar negativiteit op hier word niemand wijzer van Als dit uw enige manier van discussiëren is houd u liever uw mond want zo vergroot u alleen maar de problemen


  Maak melding

 20. @Jiyani,
  Beste mensen als jullie goed op de hoogte zijn van de standpunten van Jiyani dan weten jullie dat hij een racist is.
  Een hindoestaan die in Nederland terecht is gekomen omdat de buurman Ram die heel goed bevriend was met de ouders zijn ticket betaald heeft.
  Echter hoor je mij niet zeggen dat de vader een alcoholist was.
  Mij hoor je ook niet zeggen dat moeder vaak bij Ram over de vloer kwam als vader de straat op ging.
  Laat ieder in zijn waarde maar verdraai nooit de feiten.
  Gr.oom Johan


  Maak melding

 21. Hindoestanen die zich mengen? Ja met blanken omdat de Hindoestaan zich als zogenoemd goed geintegreerde allochtoon, zich ook blank voelt. Is deze zogenoemde geintegreerde Hindoestaan wel op de hoogte dat diens voorouders, verschoppelingen waren uit India d.i. uit de laagste der laagste kaste. Los van het feit dat de zogenoemde geintegreerde Hindoestaan, de negers als minderwaardig beschouwt en het schande betreft als deze zich hiermee mengt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.