Nieuw boek ‘Een bank in Suriname – Pe a moni de?’

20
Nieuw boek 'Een bank in Suriname - Pe a moni de?'

Een interview met Hans Moison (1956) in de Ware Tijd van 2 maart 2017, is in Suriname het gesprek van de dag. Hij was een jaar directielid van De Surinaamsche Bank. Moison beschrijft in zijn nieuw verschenen boek ‘Een bank in Suriname – Pe a moni de?’ de politieke en economische situatie, het morele verval en het gebrek aan expertise in Suriname, die leiden tot grote problemen in het land en bij de bank.

Hij was directielid bij Surinames grootste bank en verliet deze na de recente bestuursstrubbelingen. Als ervaren accountant werd hij binnen de Surinaamse financiële wereld geconfronteerd met het morele verval en het gesprek aan expertise, die leiden tot grote problemen bij de bank en in het land.

Veel Surinamers hebben een mening, enkelen doen hun mond open, de meesten zwijgen. Er moet brood op tafel komen. Men eet een portie, drinkt een soft, luistert naar muziek en ziet morgen wat de dag brengt. In dit werk doe Moison een boekje open over zijn confrontaties met deze wereld, die vanuit zijn optiek niet goed zijn voor Surinames ontwikkeling.

Dit boek is verkrijgbaar bij Boekhandel VACO, Domineestraat 26, Paramaribo, Suriname, tel. (+597)472545


20 REACTIES

 1. Dit boek is het intrappen van een open deur. In Suriname ben je als werknemer gedoemd als een jaknikker te werk te gaan. Je werk doen en alles accepteren alleen ter behoud van werk en inkomen om jezelf en of je gezin te onderhouden.
  Doe je iets dat tegen de zin is van de “baas” en vooral directeuren dan ben je gedoemd te mislukken en je werk en inkomen in gevaar brengt.

  De mannelijke leidinggevenden schromen er niet voor om het vrouwelijk schoon, waar Suriname heel rijk aan is, te chanteren en te dwingen tot zaken die als normaal word gezien.
  De dames worden aangekeken en geestelijk en lichamelijk onder druk gezet waardoor ze “dwingend” tot seksuele zaken worden gedwongen. Ja zelfs worden ze als buitenvrouw seksueel uitgebuit en dat is geaccepteerd in de samenleving.

  Maar de dames weten dat ze hun gereedschap in de strijd zetten en daarmee eerder resultaat bereiken.


  Maak melding

 2. Een zeer terechte vraag…Pe A Moni De..!?

  Ndpers,de trouwe schoothondjes van baasje…antwoordt graag!

  @RobG de ndp econoom….
  tekst en uitleg graag……..pe a moni de?!;


  Maak melding

 3. @misterbojo
  Waarom hang je niet een bordje om je hals met de opschriften.
  ‘Neem mij in dienst ,ik werk voor GRATIS”. Als je intussen een loon ontvangt dan moet je dat doneren. Geld ,een salaris,heb jij blijkbaar niet nodig.Hap je lucht in als maaltijd?!
  Eet je 3xdaags gras?!


  Maak melding

 4. Ray,mister Bojo vergeet dat Surinamers een “volgzaam” volk zijn.Hun “baas”eet pom ze lustten het ook.Een betrouwbaar vervoer,onderdak,een volle buik gevoel.Deze zijn basis behoeften.Ja,als je op openbaar vervoer niet rekenen kan hoort ook vervoer van werk naar huis tot de basis behoeften.Mister Bojo vindt dat alleen zijn LIJDER dit verdient de rest mag het met lede ogen aanzien.Zelfde gedachten gang PAARS..


  Maak melding

 5. @bigi sma

  Het vrouwelijk schoon, waar Su aan rijk is.

  Nou dan ligt het aan mij. Want Su is niet rijk aan vrouwelijk schoon.
  Over het algemeen genomen heeft Su LELIJKE vrouwen. Behangen met goud en prang prang.
  Het is maar een handje vol die aan de criteria ‘mooi’ voldoen. En velen zullen het met me eens zijn. Zo niet, dan hebben ze geen smaak.


  Maak melding

 6. misterbojo
  Het zit bij de ambtenaren ze voeren niks uit maar ze willen alle maal meer en meer.
  Misterklojo, die ambtenaren is stemvee van jou baas, maar hij krijgt nu de rekening betaald.
  Misterbojo volgen mij ben jij een pseudoniem van damco


  Maak melding

 7. Panli
  @bigi sma

  Het vrouwelijk schoon, waar Su aan rijk is.

  Nou dan ligt het aan mij. Want Su is niet rijk aan vrouwelijk schoon.

  Panli mi boi
  Lees dit aandachtig en laat het bezinken, absorbeer als een spons.
  Als je zo ugly / lelijk bent dat zelfs de nacht jou niet bekoord dan krijg je ook te maken met ugly / lelijke vrouwen ja want die zijn er.
  Maar met vrouwelijk schoon bedoel ik niet alleen het uiterlijke maar veel meer het innerlijke.
  Dus lelijk zijn in uiterlijk zal je nooit een knappe schone opleveren tenzij, ai lees goed tenzij,
  Je een goed mens bent, goed ontwikkeld bent en een goede baan hebt en een goed inkomen hebt.
  Dan komt die mooie schone dame wel met je in aanraking.
  Heb je geen baan, geen dak boven je hoofd en niet sociaal en geen goede scholing dan ben je gedoemd in de schaal van “andere schone en mooie dames ” te kiezen


  Maak melding

 8. @ Bigi Sma,

  Men kijkt wel eerst naar het uiterlijk en dan pas naar het innerlijk. Jij toch ook?
  Het is de mens eigen, ik doe het ook. Maar wat je zegt is helemaal waar, schoonheid zit van binnen, dat de buitenkant er ook schoon uitziet is altijd ‘meegenomen’.


  Maak melding

 9. Ben er helemaal mee eens.Als je iemand tegenkom ga je uit van zijn /haar verschijning.’Beauty is in the eyes of the beholder’En later leer je de echte persoon achter die verschijning kennen dat klopt het totaal plaatje of je valt stijl achterover…


  Maak melding

 10. Mensen jullie hebben absoluut gelijk schoonheid zit van binnen. Maar jullie kunnen het NIET ontkennen dat Su weinig mooie vrouwen heeft. Als je een wandeling door het centrum maakt kom je, althans ik weinig mooie vrouwen tegen.


  Maak melding

 11. Ach is de Wintie van de slaven eigenaar. Die komt de Su mannen binnen sluipen. Alle vrouwen zijn van hem. Als je het breed kan laten hangen dan heb een paar buiten vrouwen ook. Prestige.

  We moeten deze wintie uit de gemeenschap schoppen.


  Maak melding

 12. Het denkvermogen van Surinamers is als het om scholing gaat over zaken van goed bestuur, regeren, verkiezingen, scholing, grondwet, internationale verdragen, technologie, enz zeer beperkt en niet goed ontwikkeld.

  Er was gewaarschuwd dat Suriname/rs nog niet gereed was om onafhankelijk te worden op 25 november 1975.

  Het is triest dat het gebeurd is, zowel Den Uil, Pronk en ook politici van Surinaamse zijde die erbij betrokken waren kunnen als ze nog leven dit niet ontkennen.

  Nederland wist precies waar de zwakke plek van deze in elkaar gehutselde onafhankelijkheid was, buitenlandse politiek, geen mogelijkheden/productie industrieën van Surinamers die miljoenen us-dollars aan inkomsten binnen te brengen, de scholing bij het volk was er toen hiervoor niet en nu ook niet enz, en wat Nederland heel goed wist en misbruik van heeft gemaakt is het leger. Ondanks de dit wisten over deze zwakke plek en als adviseurs optraden om dit tot stand te brengen, hebben ze hierin een vuile rol gespeeld op 25 februari 1980. Wat bij gezegd moet worden dat Nederland bij de besprekingen voor de onafhankelijkheid niet wilde dat Suriname een leger moest hebben. President Henk Aron vond dat er een leger wel hoorde bij een land.

  Zo zie je maar dat er heel veel zaken niet goed waren uitgewerkt, de bevolking niet goed geschoold en ontwikkeld was, Nederland al deze zwakke plekken kende en toch is deze onafhankelijkheid tot stand gekomen.

  Zie hoe de vlag voor Suriname, de Surinamers er nu bij hangt. Als er geen controle is op mensen die van regeren, onafhankelijkheid, buitenlandse politiek, leger, gewapende machten, bondgenoten, scholing, industrie, infrastructuur enz niet goed geregeld is, kan 1,6 miljard euro geen soela’s bieden. Ook al gaf je alle Surinamers allen 1 miljoen euro toch zou het een puinhoop nu zijn.

  Nederland moet niet denken dat hetgeen Suriname vanaf 25 november 1975/25 februari 1980 – heden mee maakt dat ze hier niet ter verantwoording zullen worden geroepen. Ze Zijn behoorlijk schuldig aan dit alles en dat moeten Surinamers goed voor ogen houden.

  Dit alles staat wel los van de schuld van DDB voor misdaden tegen de menselijkheid en ook voor anderen die zich hieraan of andere strafbare zaken hebben schuldig gemaakt.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 13. Ook de bevolking was verdeeld en men was bevreesd dat de ene etniciteit de baas zou zijn over een andere.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. Mensen jullie hebben absoluut gelijk schoonheid zit van binnen. Maar jullie kunnen het NIET ontkennen dat Su weinig mooie vrouwen heeft. Als je een wandeling door het centrum maakt kom je, althans ik weinig mooie vrouwen tegen.
  En dat geeft een duidelijk beeld van de Surinaamse vrouw.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.