Surinaamse artsen bezorgd over verarming ziekenhuizen

32

PARAMARIBO, 9 mei – De Vereniging van Medici in Suriname, VMS, is uiterst bezorgd over de situatie in de ziekenhuizen. Tijdens een gesprek met parlementaire oppositiepartijen is de situatie ronduit zorgwekkend genoemd. Volgens oppositieleider Chandrikapersad Santokhi (VHP) is de kans groot dat vitale afdelingen binnenkort dicht moeten. Er is geen geld.

De subsidie die jarenlang werd gegeven, is al sinds de eerste regering Bouterse afgeschaft. Met de invoering van de verplichte basiszorg leek het even de goede richting uit te gaan. Maar de laatste maanden maken de verzekeraars nog nauwelijks geld over, ook omdat zij het niet hebben. “Dat is heel ernstig. Er gaan al mensen dood door de achteruitgang in de zorg”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname.

En het einde is niet in zicht. Nu al eisen dienstverleners dat patiënten bijbetalen. Minister Patrick Pengel van Volskgezondheid zei weliswaar dat het niet mag. Maar onder meer radiologen lappen die wijsheid aan hun laars en eisen extra geld. Santokhi vindt het verschrikkelijk dat de regering het ook hier laat afweten. Hij zelf had hulp gezocht en gevonden in Nederland. Daar is niets mee gedaan.


32 REACTIES

 1. Hoe ga je de subsidies aan ziekeninrichtingen afschaffen en de patienten aan hun lot overlaten?!
  Natuurlijk de koelbloedige moordenaar denkt zo !!
  Voor hem zijn mensenlevens niets waard!!En hij heeft dat bewezen eerder .


  Maak melding

 2. Geef het land terug aan Holland nu direct !!!!!!
  Vertrouw op eigen kunnen is flauwekul, het motto is vertrouw in eigen zakken !!!


  Maak melding

 3. Zeven jaar paars corrupt wanbeleid en dit is pas het begin, van wat ng moet komen als de nationale dieven partij olv de grootste aanbeden misdadiger, moordenaar, drugsbons en duivel van het land aanzitten tot 2020, veel paars duivels verderf. Na deze corrupte regering olv ex militairen en paarse stinkend corrupte rijke poepvliegen en parasieten komt de paarse zondvloed, vol armoede, schaarste, nog meer misdaad, roof, moord en drugs. Alles doen de paarse benderovers om hun afgod didibri foe Suribabwe, aan de macht te houden ten gunste van zichzelf, van rechter tot awariedomrie. Oerdomme dwaze debiele idiote verarmde paarse ndp paria’s en het anti paars volk moeten het gelag betalen voor het paars onrechtvaardig crimineel, misdadig wanbeleid. Alleen diezelfde paarse idiote aanhangers kunnen een keer brengen door massaal hun lijder en trawanten te beroven van hun macht en alle gestolen have en goed dat het land toebehoort terug eisen. Zoniet….wahahahaha welkom in Suribabwe, narcoland der paars verworden misdaad olv………de afgod der paars verarmde oerdomme stommelingen.


  Maak melding

 4. Surinaamse ziekenhuizen zijn levenseinde klinieken geworden. Mortuaria’s kunnen het niet meer aan. Er is sprake van misdaad tegen de mensheid. Telkens als je denkt het kan niet erger weet Bouterse en zijn kompanen je te verrassen.
  Nog even en ziekenhuizen worden standaard uitgerust met een BBQ. Geld voor een crematorium is er niet. Na wang hiep hiep hoeree.. soso libie baas. whahaaaaa


  Maak melding

 5. O sortoe ka bakka !!
  Cubaanse arts op Saramacca (Catharina Sophia) verstaat geen (Sranangtongo/Negerengels) en Nederlands. !!!
  Wel Spaans en Engels !!
  En wang-ka-PR-vrouw van RGD zegt er wonen veel guyanezen daar;die verstaan wel Engels !! O sotoe ka na diesie !!! sang zo een strontzak uitkraait !! Is de arts voor Surinamers of voor Guyanezen daar aangesteld ???
  Kan je verwachten dat de Surinamers hun taal sranangtongo/Nederlands niet moeten gebruiken maar de Engelse taal. Is deze PR-vrouw van “Clevia Skoro” ??die goed praat dat de Cubaanse arts geen sranangtongo/nederlands hoeft te kennen! Welke paarse idioot heeft deze vrouw benoemd tot hoofd PR !!
  Het lijkt dat onze professoren ook van Clevia-Scoro zijn: waar zijn hun verplichte wetenschappelijke publicaties die zij verplicht zijn te publiceren ?? En hun publicatie op wereldniveau ?? Surinamers in het buitenland publiceren wel regelmatig op hoog academisch !!!


  Maak melding

 6. Dit is wel triest te noemen..Maar is niet verrassend,reeds duidelijk dat er sprake is van verarming in Suriname..Uiteraard niet te danken aan deze vervloekte debiel als president.
  Als ik me heel goed kon herinneren op de avondopleiding,zei een geschiedenis docente het volgende : Weer een verkiezing…als deze man,dhr Bouterse weer president wordt,moeten en of kunnen jullie verwachten dat het land kapot gaat..denken aan de jaren 80 had hij vuur en wapen kunnen gebruiken om te moorden,maar anno 2015 tot…. niet. Dus gaat hij het hele volk inclusief zijn stommelingen fysiek moorden..En nu..ook de zieken hebben het straks te verduren als de vitale afdelingen binnenkort gaan sluiten..triest triest en nogmaals triest.


  Maak melding

 7. Wat er in Suriname nu gaande zijn oa,veiligheid,gezondheid,armoede,,,enz….Dit moet als misdaad beschreven worden.en de verantwoordelijk moet voor de rechter..opsluiten in santoboma rijkdom verbeurd verklaren.


  Maak melding

 8. @Soso lafu dong ndp burikies

  Al lul je tot je een ons weegt,..BOUTA blijft PRESIDENT !

  Santhokie wordt noooooooooooit president in Suriname…ook in 2020 niet…het wordt een NDPer weer.knoop dat maar goed in jullie BLASTIE OREN,VERGEET DAT NIET oliebol


  Maak melding

 9. In heel zuid Amerika gaat het slecht niet alleen in Suriname. Zelf een uilskuikenn weet dat je 7 goede tegen 7 slechte jaren hebt. Dat was toen ook het geval in Europa, Azië,Amerika, Australië zelf in Canada.

  In Europa moest zelfs Griekenland aan het infuus.

  Laten we niet zo een mierenneuken zijn en inplaats van zeuren de handen bundelen en zorgen dat elk land in de unasur elkaar gaat helpen net als in de crisis jaren het geval was in Europa.

  In ieder geval moet BOuta weg. Ongeacht 7 goede of 7 slechte…. Hij helpt het land nog verder de afgrond in.

  Trafas nog de BOuta mu gwe!


  Maak melding

 10. De Tropen Lente is begonnen. Venezuela eerst in haar kielzog Suriname. Is een kwestie van tijd dat Madura en Bouterse zullen worden verjaagd.
  VS heeft Venezuela al gewaarschuwd.


  Maak melding

 11. Damsco

  @Soso lafu dong ndp burikies
  Al lul je tot je een ons weegt,..BOUTA blijft PRESIDENT !
  Santhokie wordt noooooooooooit president in Suriname…ook in 2020 niet…het wordt een NDPer weer.knoop dat maar goed in jullie BLASTIE OREN,VERGEET DAT NIET oliebol

  Oerdomme paars verslaafde bezeten zombie knettergekke ndp damsco. Wie na jouw misdadig bezeten ingi blakkamang, president wordt is nu niet van belang. Wat van belang is om hem en jullie oerdomme aanhangers der misdaad zover te krijgen dat jullie hopelijk gaan inzien dat hij de grootste misleider is die jullie oerdomme paarse stommelingen laat lijden, onder het mom van vaderlandsliefde. Lijden wil jij oerdomme paarse rat onder jullie afgod of leven zonder je misdadig bezeten moorddadige president? Oma nanga opa taki, sma leki damsco, na soso paarse schijt de na ini deng tongtong. Jepi no de na soso dede.


  Maak melding

 12. Een wc worm is tienduizendmalen slimmer van nature dan die paars knettergekke idiote Damsco…Domme Aap Mens Schijterige COmpaan van ddb.


  Maak melding

 13. Oproep aan Desi Bouterse en zijn Clan: Het is allang bewezen dat jullie er niets van bakken. Treedt AUB terug en laat het besturen van Suriname aan echte deskundigen over. Criminelen en gelukzoekers hebben wij niet nodig.
  Laat dit zonder geweld plaatsvinden, Ga na de grote demonstratie op 20 mei a’s naar het volk toe en treedt af.
  Laat het niet escaleren zoals in Venuzuela.

  Many Thanks


  Maak melding

 14. Nu vermoord hij geen mensen met een geweer maar door de ziekenhuizen niet meer te subsidieren ……vervolgens het geld te storten op buitenlandse rekeningen


  Maak melding

 15. Wie importeert de medicijnen en de medische apparatuur?
  Kijk daar eerst eens naar.
  Waar verdwijnt het geld naar toe? Surinaamse of buitenlandse bankrekeningen?


  Maak melding

 16. Santokhi wil Su weggeven aan NL zodat het weer onderdeel wordt van het koninkrijk.
  Dan kan hij weer geld overmaken van en naar NL zonder dat het “verdachte” transacties zijn of dat men hem vraagt naar de afkomst van het geld.


  Maak melding

 17. Wat een dom gepraat! Suriname is vanaf 25 november 1975 onafhankelijk en kan nooit meer behoren tot het koninkrijk der Nederlanden.

  Als dat mogelijk zou zijn, dan zou Nederland gek zijn om een Suriname weer toe te laten. Suriname zal Nederland alleen maar hoofdpijn bezorgen.

  Het waren met name de creolen die zo graag wilden dat Suriname onafhankelijk zou worden, maar een land tot ontwikkeling brengen is echter niet aan hen bestemd.

  Allerlei drogredenen worden verzonnen dat de VHP Suriname weer tot Nederland wil laten behoren kan naar het rijk der fabelen worden verwezen.

  Hup, handen uit de mouwen, ga hard werken, minder feesten, zuinig leven zonder honger te lijden, sparen, minder bling bling aan het lichaam, zal het land ten goede komen.

  Maar in Suriname wil men op grote voet leven zonder daarvoor te werken en dus te zweten.


  Maak melding

 18. Kevin@
  Niemand controleert iemand, kijk maar naar de goud mijnen, niemand weet wat er in werkelijkheid gewonnen wordt, en weer controleerde niemand iemand, het geld loopt als los zand door de vingers, en dat paars zich zelf aanrekenen, maar ja als we gaan controleren vallen we door de mand, en dan zijn de rapen gaar, toch, precies eender met de leningen woeker rentes, hoe zal het aflopen, je kan het zo invullen


  Maak melding

 19. Jiyani@
  Stel dat suriname weer bij Nederland zou kommen?
  Dan zullen de nederlanders geen hoofd pijn krijgen het zal eerder de Surinamer zijn, die Hollanders hebben expertise en de kennis hoe ze uit een dal moeten komen, dan zal het sociaal gebeuren maar wel hard.
  Bezuinigen, eerst de ambtenaren korten of ontslaan, ministers na hun aftreden, niet die exorbitante salarissen afnemen en terug naar de staatskas, het gratie land uitgeven stoppen, wat je weg geeft ben je kwijt, en het heeft geen nut zo kunnen we noch wel even door gaan, dertig jaar dan is het weer OK


  Maak melding

 20. Ik ben het deels met Jiyani eens, met dat harde werken schouders eronder etc.
  Maar je kunt net zo hard werken als je wilt zolang de prijs van de producten bepaald wordt door een kleine groep elite die zich zelf importeurs noemen leven we in een schijn economie.
  Suriname moet meer zelf gaan doen, produceren en exporteren, maar op zijn minst daar waar mogeijk zelfvoorzienend zijn.

  En ja de Surinamer leeft graag op grote voet. Hoeveel op instortenstaande huizen hebben een kapitaal aan auto’s op het erf staan welke aan waarde rustig een nieuw huis hadden kunnen zijn of de woning hadden kunnen opknappen.

  Uiteraard je hebt ook de verhuurders en de huurders waarbij de verhuurders niks willen uitgeven, buitenlandse valuta vragen/eisen en dit doorsluizen naar het buitenland.

  En dat van de VHP dat ze Su weer aan NL willen geven. Da hoeft niet op papier er zijn meer mogelijkheden om dat te bereiken.

  Laten we de surinamers lekker tevreden houden met allerlei subsidies en kunstmatig lage dollaroersen.
  Dan heeft 1 groep zeker welvaart….de importeurs.
  Geld voor infrastructuur om een bedrijfsleven op te zetten (lees: voldoende gas/water/elektra/data/wegen/haven) zit er dan niet in en we blijven lekker afhankelijk van de kleine groep elite.


  Maak melding

 21. Neem van mij aan dat Nederland nooit en te nimmer Suriname weer zal toelaten als deel van het koninkrijk.
  Een land dat zich onafhankelijk heeft gemaakt kan ook nooit meer opnieuw willen behoren tot het ‘moederland’.
  Hooguit kan Nederland steun verlenen als Suriname daarom vraagt, maar dan op keiharde gemaakte voorwaarden.
  Wil Suriname dat niet, dan bekijkt Suriname het maar.

  Ik denk niet dat Santokhi rondloopt met de gedachte om Suriname weer te laten koloniseren. Wel dat hij hulp is gaan zoeken, maar dat doet hij niet alleen bij Nederland, ook aan India heeft hij om hulp gevraagd.
  Gaat men nu ook zeggen dat hij wilt dat Suriname een deelstaat moet worden van India.

  Ik geloof dat Santokhi begaan is met Suriname net zoals ook anderen begaan zijn met dat land.


  Maak melding

 22. Corruptie doet Suriname de das om. Al jaren wordt er door de regeringen geroepen dat flink aan te pakken. Het blijft maar bij roepen.
  Elke regering is corrupt geweest of heeft uit eigen belangen toegestaan dat corruptie welig kon tieren.
  Men is gewoon bang dat juist van degenen die roepen de corruptie aan te pakken, de vuile was naar buiten zal komen.
  De regeringen blijven maar draaien in die vicieuze cirkel.


  Maak melding

 23. Jinyani,

  NL zou graag Su als achtertuin willen hebben vanwege het CO2 vraagstuk.
  Su zal echter nooit meer binnen het koningsrijk gaan vallen maar door (naar verhouding) “goedkope steun” te bieden in ruil voor zeggenschap en idem met India…tja….


  Maak melding

 24. @ Haco,

  Nederland wist niet hoe snel Suriname onafhankelijkheid te verlenen in 1975.
  Den Uil heeft het rap afgehandeld toen der tijd. Nederland was opgelucht van Suriname te zijn bevrijd, alleen had NL zich verkeken op de immigratie die in het zicht van de onafhankelijkheid op gang kwam.
  Nederland was Suriname als koninkrijksdeel kwijt, maar niet de Surinamers.
  Ook hierover is veel te vinden en te lezen op internet.


  Maak melding

 25. Als er een eigen bijdrage wordt ingevoerd dan krijgen we een goed functionerende ziekenhuizen. Alleen de rijke NDpers kunnen de zorg krijgen. Ze runnen de ziekenhuizen.

  De armen oftewel mensen die hun Eigen bijdragen niet hebben kunnen dan op straat dood vallen. De paarsen zorgen toch voor kliek?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.