Aandacht voor Surinaamse zeelieden bij Dodenherdenking

6
Dodenherdenking bij het Scheepvaartmonument - vereniging Ons Suriname

De Nationale Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei(vandaag) met onder andere twee minuten stilte om 20.00 uur. Vereniging Ons Suriname en de vereniging van ex-KNSM-ers ‘De Kroonvaarders’ organiseren sedert 1992 de Dodenherdenking bij het Scheepvaartmonument. Op dit monument staan veel namen van Surinaamse zeelieden die op koopvaardijschepen in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. “Zij verdienen ons bijzonder eerbetoon en onze bijzondere aandacht” aldus de organisatie.

Het programma van de Dodenherdenking bij het Scheepvaartmonument ziet er als volgt uit:
Aanvang: 15.00 uur
Speeches | Kranslegging | Bloemendefilé |
Sociaal samenzijn |
Einde: 16.00 uur.

Plaats: Scheepvaartmonument | Loods 6
Kompaszaal | KNSM-laan 311 | 1019 LE Amsterdam
Te bereiken met o.v. bus 48 vanaf A’dam C.S.
en tram 10 vanaf Weesperplein (halte Azartplein)


6 REACTIES

 1. Terecht dat deze omgekomen zeelieden worden herdacht op 4 mei, zij hebben hun leven gegeven voor de vrijheid van nu. Een notitie: nu nog een van de helden van Suriname herbegraven, met staatseer, in Suriname zijnde Anton de Kom.


  Maak melding

 2. Ik vind dat er grondig historisch onderzoek moet worden verricht en hierover gepubliceerd moet worden over al onze Surinaamse helden die in alle oorlogen zijn gesneuveld. Tijdens de 2e wereldoorlog was mijn vader gunner bij de Surinaamse marine. Over hem wil ik een boek schrijven, maar ik vind niets geschreven over zijn gunner verleden. En wij moeten ons niet beperken tot de 2e wereld oorlog. Ook de Korea-oorlog verdient de nodige aandacht. Familieleden van mij hebben meegedaan aan deze oorlog onder Nederlandse vlag. Na de oorlog zijn ze vol trauma’s, zonder 1 cent pensioen en zonder medische begeleiding, gedumpt in Suriname. Door al deze dingen goed te documenteren kunnen wij, nazaten van deze miskende Surinaamse helden, leren wat wij goed en wat wij fout hebben gedaan. Dit ter voorkoming dat wij dezelfde fouten maken in de toekomst. Ook onze binnenlandse oorlogen en slavenopstanden verdienen de nodige aandacht door een volledige beschrijving hierover te publiceren. Op die manier houden wij onze gevallen helden levend.


  Maak melding

 3. Er is genoeg info te vinden over Suriname, Surinamers, toen Nederlanders tijdens de tweede wereldoorlog.

  Ook over Surinamers in de Koreaanse Oorlog en Surinamers tijdens de politionele oorlog in Indonesië. Ik wil hierover niets zeggen, maar heb wel een mening over, die ik liever voor mezelf houd.

  Ook tijdens de eerste wereldoorlog waren er enkele Surinamers, betrokken in de oorlog voor Nederland.

  Suriname is een klein land wat oppervlakte en inwonertal betreft, maar heeft wel een belangrijke rol gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog met zijn bauxietvoorraad, waaruit aluminium uit voorkomt dat nodig was voor het maken van militaire vliegtuigen in die tijd.

  Ook Surinamers als ex-KNSM-ers ‘De Kroonvaarders’ waren erbij tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Er waren ook die Surinamers die zich als vrijwilligers aanmelden om als militair deelnamen aan deze oorlogen.

  Ook vrouwen waren erbij. Ook literatuur over Surinamers in de oorlog bestaat er of de rol van Suriname/rs in de oorlog, oa het verzet in Nederland.

  Ze hebben niet de aandacht en waardering gekregen die er van hen die na de oorlog in leven bleven. Nederland heeft ze vaak in de kou laten staan.

  Zuid Korea heeft die Surinamers, toen Nederlanders wel aandacht gegeven en sommigen zelf geëerd met een ereburger medaille van het land.

  Velen van ze zijn nu ook al gestorven.

  Deze personen verdienen wel respect en waardering, ofschoon de oorlog tegen Indonesië, daar plaats ik wel mijn vraagtekens bij. Zij wisten niet beter en gingen voor de koningin van Nederland en het vaderland. Ze gaven hun leven. Zij die gingen sterven, groetten U in die tijd.

  In deze landen waar deze Surinamers in de oorlog waren hebben ze ook nakomelingen achter gelaten. Vele van deze (achte)r(klein)kinderen wisten weten dan hun vader uit Suriname afkomstig was. De familieleden van deze kinderen zagen deze kinderen in die landen soms als verraders met alle gevolgen van dien. Geen gemakkelijk leven voor hen. Hoe het met het nageslacht gaat, weet ik van minstens één die het wel gered heeft en zich goed heeft gehandhaafd in het moederland (lees Indonesië). In wezen zouden de nakomelingen van deze Surinamers eens naar het vaderland Suriname moeten gaan om het land van hun (overgroot)vader te bezoeken, familie bezoek. Waren hun grootvaders redimoesoes of gaven ze gewoon gevolg aan dienen van het belang van de moederland. Feit is dat hierdoor wel Surinamers geboren waren op een andere plaats op de wereld doordat hun grootvader als vrijwilliger, militair naar toe trok.

  Zij die zaken onderzoeken wens ik veel succes toe en zoek en gij zult vinden. Militaire mannen, zijn net als zeelieden in elk stad een andere schatje.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.