dinsdag, februari 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameReferendum geen optie voor verdrijven regering in Suriname

Referendum geen optie voor verdrijven regering in Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 26 apr – Het houden van een referendum mag niet als optie worden gezien voor het verjagen van de regering Bouterse. Volgens staatsrechtgeleerde Sam Polanen kan het idee van politicus Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur) niet in de praktijk worden gebracht. Een referendum kan pas worden gehouden als tweederde deel van het parlement toestemming geeft. Ook zijn er voorwaarden.

Die voorwaarden staan aangegeven in de grondwet. Straatacties behoren niet tot die voorwaarden. Slechts wanneer heel belangrijke besluiten genomen moeten worden, kan een referendu worden gehouden. Het is niet zomaar zo bepaald. “Anders ga je willekeur krijgen, waarbij elke maand voor elk wisjewasje een volksraadpleging gehouden moet worden”, zegt Polanen tegenover de Ware Tijd.

Somohardjo vindt een referendum de geschikte manier om van de regering af te komen. In de democratie zijn er altijd uitzonderingen op de regel. “Het volk heeft de kracht om de regering ten val te brengen”, zegt Somohardjo. Wanneer de regering eenmaal is verdreven, kan een crisiskabinet worden samengesteld. Het kabinet zorgt ervoor dat de economie enigszins herstelt en dat binnen twee jaar verkiezingen worden uitgeschreven.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

45 REACTIES
 1. Als het ze uit komt zwaaien dit soort mongolen met de “grondwet”……het parlement bestaat alleen maar uit jaknikkers van bouta……dus die gaan NOOIT voor een referendum stemmen…!! Het land is naar de afgrond gebracht door bouta……en polanen….doet dit af als “wisjewasje”…….dan ben je gewoon niet goed bij je hoofd toch…….triest dat mensen het volk verraden…..alleen om hun “baasje” gunstig te stemmen…!!.


  Maak melding
 2. Er moet werkelijk een referendum komen voor het tegen gaan van dubbele hoge fucties. daarvoor moet het volk op straat gaan. Verder een referendum voor de mensen die te veel gronden hebben toegeeigen om weer in de boezem van de staat te laten komen.


  Maak melding
 3. De ndp heeft de meerderheid in het parlement en ze geven geen ene moer om het volk .Als we op deze clowns gaan wachten ,neen,een referendum gaat nooit komen,zo denken zij.Stel je voor de meerderheid in een parlement die een moordenaar als hun lijder ziet,De moordenaar die hun beloond telkens wanneer ze het volk voor de gek houden ,nee. wij kunnen het getij werkelijk keren. Wij eisen een referendum!!’We hoeven niet op een toestemming van de ndpers in het parlement te wachten. Wij eisen gewoon vervroegde verkiezingen!!


  Maak melding
 4. Het is een illusie om te denken, dat jaknikkers in de Dna, mee zullen werken aan een referendum, alles plat leggen blijkt straks de enige oplossing te zijn.


  Maak melding
 5. Ray, jij moet maar blijven dromen. Somo heeft jou VHP-tje – jou Valse Hoop op Paé-partij-tje reeds lang overgenomen. Je hebt nu een Paé als LIJDER. Begin maar daar een oplossing voor te zoeken.

  Nu is Somo jou beste vriendje. Jou overige geesteszieke makkertjes hier op de site zullen je dat kwalijk nemen. Je stelt je weer als SCHANDKNAAP op, nu van jou Paé-LIJDER Somo.

  Overigens, die CAMOUFLAGE GAARKEUKEN van Somo is al tijden OPGEDOEKT. Een heerlijke VHP-saoto – Valse Hoop op Paé-partij-saoto, zit er dus niet in. Ga liever terug naar je oude MIS-LIJDER ChandriKA voor je bara.

  Of misschien biedt een REFERENDUM wel een oplossing voor jij en je makkertjes: saoto van LIJDER (Somo) of bara van MIS-LIJDER (ChandriKA)? Als je zo DOLGRAAG een referendum wilt.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding
 6. Het land is werkelijk in handen van de grootste crimineel, leiders van de Suribabwaanse drugsmaffia. Zoon Dino zit vast in de VS voor drugssmokkel, Zoon Meriba zit vast voor roof. Boeroe zat vast in de jarentachtig voor drugssmokkel, Janas zat vast voor xtc smokkel, vele militairen doen aan drugs. Via casino’s wassen ze het geld wit, enkelen zijn zelfs medeeigenaren. Sinds 2010 wordt er door de ndp drugs weggesmokkeld. Enkele grote ladingen zijn onderschept. Deze misdadigers met als hooft de pres. zijn de werkelijke oorzaak van de moord/misdaadvloek die het gehele land in haar greep heeft. Door hun corrupt misdadig rovend wanbeleid is het volk, inclusief het paars kloter volk armer geworden en zal nog armer worden zolang deze onderdrukkers aan de macht blijven. Massaal moet het volk de macht terug nemen en dat zal veel slachtoffers met zich meebrengen, want deze paarse duivels hebben een hart als steen en hebben geen geweten naar het volk toe. Kortom het zijn misdadigers die oerdomme paarse stommelingen verdienen ald de misleider die hun pijn doet lijden. Wo ka, tang bribi didibri Bouta en Stef Anus Meye en Mijiesosoka de duivelse drie eenheid van verworden narco dictatuur Surbabhaiti. Wo ka


  Maak melding
 7. @Do the Right Thing; proficiat kerel. Het is je bijna gelukt om je tekst niet te overladen met hoofdletters. Je kan het. Nu nog een logisch samenhangend verhaal en misschien een andere kleur bril dan paars. Ik garandeer je dat je succes gaat boeken met je bijdrage ook al is paars niet mijn kleur.


  Maak melding
 8. @Do the wrong thing
  Nog steeds even dom?!
  Heb je Santokhi en of Somo meegemaakt als presidenten van Suriname.Waar in je nachtmerries zeker!!?
  De surinamers zijn nu wakker,zij hebben power om jou criminele lijder af te zetten!Wij gaan niet met een referendum eis komen we gaan rechtstreeks for the kill..wij eisen vervroegde verkiezingen!Je baasje is al in zijn winti keuken bezig met black magic brouwsel om de surinamers nog een keertje te kunnen naaien.Het gaat hem niet lukken!!
  Met je baasje weg zijn we dan ook meteen bevrijdt van jou!!


  Maak melding
 9. Het is wel vreemd dat sommige mensen alle regels van de democratie aan hun laars willen om hun doel te bereiken.

  Moeten we deze mensen het gaan overnemen van de huidige regering ?

  Economisch heeft de bevolking het zwaar te verduren. In Suriname is er behoefte een regering die zich ook inzet voor het welzijn van de bevolking van grotere waarde.

  Het grootste deel van de Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen en boslandcreolen heeft altijd in armoede geleefd.

  Er is nog zoveel mis in Suriname dan alleen economisch.

  We hebben niks aan cowboys die alleen maar op eigen belang zijn.


  Maak melding
 10. wie denkt nu dat bouta zich gaat houden aan een referendum uitslag?
  weggegooid geld
  hij zal toch moeten worden afgezet, hoe spijtig ik dat ook vind dat het alleen op zo een manier moet gebeuren


  Maak melding
 11. Laat een referendum geen optie zijn zolang er NDPers zijn die hun partij belangrijker vinden dan het Land.

  Echter als de burgers duidelijk maken dat zij niets van doen willen hebben met deze regering en haar gewoon negeren of rond om de DNA en Leonsberg een cordon sanitair aan leggen waardoor regeren onmogelijk wordt en de bewegingsvrijheid van de aan Bouterse loyale NDPers tot nihil beperkt wordt dan is het snel afgelopen met de regering Bouterse 2.


  Maak melding
 12. Het zou het overwegen waard moeten zijn dat de politieke partijen met hun achterband, het volk van Suriname, het besluit nemen om op 20 mei 2017 als er een protestbijeenkomst in het Andre Kamperveen voetbalstadion is om van daaruit naar het Onafhankelijkheidsplein te trekken en dit weer te veroveren van DDB en het een nieuwe naam te geven, nl Onafhankelijke Volksplein van Suriname.

  Het zou goed zijn dat ze het naambordje ook al nu laten
  maken.

  Dit moet een teken zijn voor DDB, NDP, Daltons, Neven Dalton, Zsiedonia dat ze nu echt hun taitai moeten binden en moeten opzouten.

  Sranan Volkoe Oe Bondroe En Mik DDB en Gangsters Har A Dan.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 13. Er moet een referendum komen om er zorg voor te dragen dat Somo de verrader, landrover en pedofiel nooit meer in de regering mag komen als Bouterse is opgeruimd.


  Maak melding
 14. Dit voorstel van Soemohardjo is de zoveelste losse flodder uit het kamp van de oppositie. Dit is ook tekenend voor de radeloosheid en de machteloosheid aan de kant van de verzwakte oppositie. Het ontbreekt de oppositie aan slimme en intelligente ideeën en voorstellen om de economie van het land uit het slop te halen. Met dit soort ideeën en voorstellen kan men de massa aan haar kant krijgen, de massa overtuigen met heldere, zonnige en realistische plannen die tot de verbeelding spreken. Helaas voor Jojo, Ray, Pico Ze zijn uitgeblust bij de oppositie. Ze kunnen het bij de oppositie gewoon niet. Ze liegen en bedriegen de gemeenschap. Deze rioolratten sjoemelen met de waarheid. Men moet hen, figuurlijk uitgedrukt, met rattengif bestrijden.


  Maak melding
 15. yes Ik ben het eens met je do the right thing
  Kijk je vo me somo poepoeroe pae
  die onverbeterlijke veelvoudige geweldadige ezel brunsie
  en die grondrovers party chandrika
  samen met die broko pranasie party van rustland.
  elk weldenkend mens zal zich eerst afvragen waarom zitten ze[side line] in de oppositie?als dat het gaat worden voor suriname ?
  Zeg ik met opgeheven hoofd ,uit volle borst,

  Lang Leve De Koning


  Maak melding
 16. Dezelfde idioten die prediken voor democratie maar geen respect hebben voor de verkiezingsuitslag. Overduidelijk dat de oppositie in paniek is. Voor de duidelijkheid in 2020 zijn er weer verkiezingen en tot die tijd blijft de deze regering de rit uit zingen.


  Maak melding
 17. heel veel bauta aanhang op deze site die mooie praatjes hebben omdat ze in NEDERLAND wonen whaw wat stoer.
  de mensen in suriname waar van de salaris gehalveerd is die pinaren. niet de stonchie gasten op deze platform.
  bouta waar is de corruptie aanpak. waar is de belofte van de dievenijzer. heel veel gasten hebben onterecht een
  voor oordeel naar de minister van politie, maar ik niet. SAN pak de rovers inclusief hun aanhang op deze platform en land.


  Maak melding
 18. de salrissen van alle politici en bestuurders moet onder de loep genomen woren.
  weet de surinaamse bevolking dat bepaalde directeuren van overheid bedrijven miljoenen per jaar in vrijdagen aandelen en geld verdienen. dat wordt allemaal betaald met de verhogingen van nuts bedrijven en andere. die gasten hebben meer dan 2 maanden vakantie maaar daar hoor je niks over raar hé. de kranten baija is ook niet meer wat het was jou graboe,,,,,,,, a tie ngie,,,


  Maak melding
 19. Punt is gewoon dat bouta het land naar de verdoemenis
  Heeft gebracht en waarbij iedereen vrij ernstig pinaart
  Arm of rijk maak niks uit!
  En meneer pola of polane vindt dit normaal!
  Loop naar je moer hoor als je iets zinnig te zeggen hebt!
  Alla ding ezels foe ndp fuck you ja!
  Gaan jullie lage su baas reet likken!


  Maak melding
 20. Gewoon het hele land plat/lam leggen alles dicht niemand naar het werk scholen dicht iedereen op straat slapen. Klaar nu is het op bouta oprotten in hel klootzak maar het volk heeft voor deze idioot gekozen laat op ze het zelf oplossen stelletje losersssss


  Maak melding
 21. We krijgen binnenkort maduro achtige toestanden hier in suriname!!!!!!
  Succes!
  Neks no fout!
  Misikaba elias mister dubai apapie ga zo door met het volk voor de gek Te houden hor!!!!!


  Maak melding
 22. Alle ndpers, jong en oud, rijk en arm, dom of dwaas, zijn de oorzaak van wat komen gaat…………………………..een burgeroorlog.


  Maak melding
 23. @ Wiep-Ding
  Bouta schijt nu paarse kleur! a ka kba!!! Jorka, samen nanga Bakru ey wakti tapa grens fu a djari!! ding aw tiking gwe na a hel!!

  Jij ziet spoken,…en jorkas kom met een goed verhaal,…of hou anders je waffel dicht IDIOOT.


  Maak melding
 24. In tussen heeft standard and poor de creditrating van Suriname verder afgewaardeerd. Komt mede door het handelen van Hoefdraad. De man heeft onverantwoord gehandeld.

  Dank je Gilmore.


  Maak melding
 25. RobG

  De oppositie is niet uitgeblust. Zij werkt in eerste instantie volgens de regels van de Democratie.
  Deze regels worden via Simons met voeten getreden en buitenwerking gezet.
  De DNA heeft al een maand niet vergadert terwijl het MOP en de begroting 2017 urgent zijn.

  Tussen 2000 en 2010 heeft de huidige oppositie bewezen iets te kunnen opbouwen.
  Bouterse en vrienden hebben tussen 2010 en 2017 bewezen mechalomaan alles af te kunnen breken


  Maak melding
 26. Simons Geerlings voorzitster van de DNA zegt:
  “Het heen en weer gaan van politieke macht lost de problemen niet op.” Ze waarschuwt: “Je kunt iets breken dat later niet meer te repareren is.”

  En dat is precies wat haar baas heeft gedaan. Suriname vernietigd om uit de handen te blijven van het recht.
  Mensen omkopen mensen afschrikken etc.
  Gods molen maalt langzaam. Als jij je straf niet krijgt dan gaat dit over op je bloedverwanten in de lijn.
  Maar je krijgt wel hetgeen je verdient. (wijsheid van mijn overleden ouders)


  Maak melding
 27. Simons is net een oude pispot, je verschoont en zet het terug voor de missers en pissers. Het volk van Suriname zal offers moeten brengen om te beseffen wat het is om de vader van de bastaard kinderen als, Do the fucking Right thing, damsco, Milton enz,enz te zijn. Lobi wang, Mokro!


  Maak melding
 28. Somo is een losgevreten satéstokje zonder pinda sambel, hij probeert nu met een klunzig verhaal te komen, temeer omdat hij weet dat bij de komende verkiezingen hij een enkeltje naar Jawa moet boeken. En zo zijn er zoveel meer die het land eerder aan Do the right thing wrong verkopen dan het geest van Anton de Kom eens proberen te ontdekken, laatstaan die van mevrouw Tetary die haar leven voor Suriname amper 29 Jaar oud gegeven heeft.


  Maak melding
 29. De politieke partijen die nu en ooit met de NDP samen hebben gewerkt, mogen nooit en te nimmer regeermacht krijgen!!!
  Ik blijf het zeggen dat de situatie van Suriname mede te danken is aan de oppositionele partijen die regeermacht hadden en daardoor alle ruime hadden om DDB voor de rechter te slepen maar dit nagelaten hebben te doen.
  Maar waarom heeft het volk toch gekozen voor de partij van DDB als het zo goed ging daarvoor??


  Maak melding
 30. Het pinaren van het volk is ook karma. En zeker voor de luiheid en vooral de stomheid.
  Maar het volk moet volhouden tot 2020 en opnieuw stemmen voor de NDP.


  Maak melding
 31. Geen Referendum voor het volk van Suriname om regering Bouterse naar huis te sturen. Men de de referendum manipuleren. Zijn jullie soms vergeten dat er een helikopter vermist is met stembiljetten tijdens de afgelopen verkiezingen.
  Dus geen referendum. Of met daadwerkelijke toezicht van de VN. Het volk van Suriname is nu wakker eindelijk komen jullie op voor jullie rechten.


  Maak melding
 32. Wat denkt Somo..gaat hij nu de wijsneus uithangen.Hij is mede schuldig aan de situatie dus hij mag ertoe bijdragen dat Suriname uit deze beerput geraakt.Maar deze man mag nooit meer een bestuurlijk ambt uitoefenen…hij is een oude dief.Heeft heel wat op zijn kerfstok..zich veel toegeëigend..het Surinaams volk opgelicht.Brunswijk van het zelfde laken een pak is crimineel en een oplichter.Heeft het Surinaams volk hun hout,en hun goud zich toegeëigend.Waar ter wereld zien we deze misstanden.En boven aan staat de grootste crimineel en oplichter (kijken als ik zijn naam niet typ of mijn stuk geplaatst wordt)Al deze mannen mogen voor mij de pot op.Het zijn de domme aanhangers die ze supporten..zielig hoor.De enigste die bij mij de voordeel van de twijfel heeft is dhr.Chan Santokhi..als hij aan de macht komt en de wanpraktijken en oplichterijen tegen het volk gepleegd niet onderzoekt en terug vordert mag ook hij de pot op.Er moet wat gebeuren..er moet een sein afgegeven worden dat we dit gedrag niet meer tolleleren.Gebeurd er niets dan is het een beetje poeroe broekoe werie broekoe.Want het volk heeft je daar gezet en die gaan het gelag moeten betalen en je stond erbij en je keek ernaar.Het zelfde als nu..KRUISTOCHTEN..KRUISTOCHTEN..de boeven zitten precies onder je neus maar je hebt zoveel boter op je kop dat je handelings onbekwaam bent.Dus Santokhi je krijgt mijn stem als ik dit kan terug vinden in je verkiezings programma.Zoniet blijf ik thuis..ik ga de VHP mijn stem niet geven want dan teken ik ervoor schulden te betalen terwijl de BOEF vrij uit gaat…


  Maak melding
 33. Laat de mensen flink pienaren. Ze moeten beseffen dat keuzes gevolgen hebben. Iedereen wist dat de NDP er niks van bakte, toch hebben ze weer op de NDP gestemd. Dan moet je ook leven met de consequenties.


  Maak melding
 34. Er zijn meerdere mogelijkheden om de president uit zijn lijden te verlossen.

  1 >> vaststellen dat hij geestelijk niet in staar is zijn functie te vervullen. (dit lijkt mij niet zo moeilijk)
  2 >> hem langdurig afwezig laten zijn. (medisch zorg in Cuba of Equatoriaal Guinee
  3 >> hem te veroordelen voor zijn daden en zo vast te stellen dat hij niet gekwalificeerd is om president te zijn.
  4 >> Vaststellen dat hij handelingen gepleegd heeft die strijdig zijn met de grondwet. (is ook niet zo moeilijk omdat een staatsgreep altijd tegen de grondwet ingaat).

  zie artikelen 92., 98 en 140 van de grondwet.

  Waarom moeilijk als het bewijs op straat ligt.


  Maak melding
 35. @ Suriname,

  ” De enigste die bij mij de voordeel van de twijfel heeft is dhr.Chan Santokhi..als hij aan de macht komt en de wanpraktijken en oplichterijen tegen het volk gepleegd niet onderzoekt en terug vordert mag ook hij de pot op ”

  Die lieve man van jou heeft ook gemoord. Dus een pot nat met die andere. De moeder van Boyke Bikharie zit nog steeds op uitleg te wachten wat hij met haar zoon heeft gedaan. Die is ook op de vlucht in zijn rug neergeschoten. Maar ja, het gaat maar om een dode dus dan wordt het met de mantel der liefde bedekt. Na bong priti ing toch. Daarnaast is die lieve man van jou alleen of samen met zijn voormalige vrouw en huidige concubine meerdere malen betrokken geweest bij drugszaken. Hij is altijd de dans ontsprongen, omdat hij binnen het Justitieel apparaat er zorg voor heeft gedragen dat hij zijn poppetjes op de juiste plaats heeft zitten.

  Ben benieuwd of deze reactie geplaatst gaat worden, want het valt mij op dat je bij sommigen het beestje niet bij de naam mag noemen. Je reactie wordt dan verwijdert, en dat allemaal onder de noemer van onpartijdigheid, vrijheid van meningsuiting en democratie.


  Maak melding
 36. Parbo@
  Kan jij mij uitleggen hoe deze verkiezing is gewonnen en tot stand is gekomen (helicopter plotseling verdwenen) x aantal weken zoniet maanden aan het tellen geweest, met een stel analfabeten, hoe betrouwbaar ben jij dan nog, ik zet er grootte
  Vraag tekens bij, jou baasje zat 7 jaar geleden al met geknepen brillen, bang dat hij veroordeeld zou worden voor de liquidaties
  Van de intellectuele mensen die tegen hem waren, de moiwana moorden, brokkopondo liquidatie, moet ik nog veder gaan, en dat voor zout vlees met rijst. En voor het laatst gezegde vind jij het OK om mensen te vermoorden, dit is zo ziek, een normaal mens kan dit niet bedenken triest


  Maak melding
 37. Robg@
  Jou posting is er een van niveau van een kleuterschool leerling, als er een uitgeblust is het jou baasje, als ik hem op tv zie is hij of dronken of stoned, en als jij in het zelfde straatje loopt, heb ik geen hoge pet op.
  Hoe zit het met de 10 goed afgeronde projecten van jou baasje, zijn we al een tweede Dubai, achterlijkheid viert hoogtij in het paarse kamp, goed bezig robje


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES