Akkoord na wekenlange protesten Frans-Guyana

9
Onrust in Frans-Guyana: Frankrijk stuurt missie

Demonstrerende groepen in Frans-Guyana hebben met de Franse regering overeenstemming bereikt over een urgentieplan. Daarmee moet onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg worden verbeterd in het Franse departement in Zuid-Amerika. Dat meldt de NOS.

Volgens de omroep moet met het plan ook de productie in het land worden gestimuleerd en tal van sociale misstanden worden aangepakt. Daarvoor heeft de Franse regering in totaal zo’n 1,1 miljard euro gereserveerd.

Het akkoord komt nadat het leven in het buurland van Suriname bijna een maand lang ontwricht was door wegblokkades. Supermarkten werden niet meer bevoorraad en havens en vliegvelden lagen plat. Scholen en kantoren waren dicht en voedsel en brandstof moeilijk verkrijgbaar.(Lees verder op NOS.nl)


9 REACTIES

 1. Ik zeg jullie indianen al lang dat alle wegen dicht moeten die vervoer van rijkdom uit oerwoud toelaat. Maar nog steeds in de hangmat en kijken hoe vrachtwagens vol rijkdom wat van jou volk is voor je neus wordt gestolen. Kom uit die hangmat en kom voor je volk,cultuur en natuur op.


  Maak melding

 2. Goed voorbeeld doet volgen. Voor de redding van Suriname geldt enkel de moed om offers te brengen door de economie geheel lam te leggen met daarbij de ontwrichting van het sociaal/ maatschappelijk leven. Dit lijkt mij vooralsnog het ultimum remedium.

  De politieke corruptieve/ incapabele elite en DDB zijn enkel een sta in de weg om tot verandering te komen en duurzame ontwikkeling /vooruitgang na te streven. Suriname heeft de potentie om dit te bereiken maar met deze figuren zal dit nimmer het geval zijn. Investeringen blijven dan ook uit. De verdeel- en heers politiek spreekt immers boekdelen. Bovendien is sprake van zelfverrijking door belangenverstrengeling / gesjoemel met domein-gronden en goudconcessie.

  De confrontatie met het volk zal met betogen niet uitblijven, want de macht is zoet, edoch vanuit het buitenland en de VN zal er weldra inmenging volgen en ook druk worden uitgeoefend dat dit tuig het veld zal moeten ruimen. De macht ligt immers bij het volk. We the people.


  Maak melding

 3. @ Freeway

  “Het voorbeeld van de Fransen volgen jongens! Protesteren helpt wel”

  Helaas Freeway, met protesteren kun je geen geld tevoorschijn toveren. Frans-Guyana is een departement van Frankrijk en dat land heeft de nodige middelen om extra steun te verlenen.
  Suriname heeft geen rijke moeder meer. Suriname zal het zelf moeten verdienen.


  Maak melding

 4. Het overgrote deel van al die misdadigers zijn van Suribabwaans Afrikaanse afkomst. Overal waar deze djoekas wonen wordt er geroofd en gestolen. Is een Afrikaanse hebi, wang vloek.


  Maak melding

 5. Die Fransen zijn natuurlijk bang dat straks hun grote troef in F-Guyana, de raketlanceerindustrie lam wordt gelegd. Dat gaat ze miljarden kosten en hun een stempel als onbetrouwbare lanceerder opleveren. Dus hebben ze eieren gekozen voor hun geld.


  Maak melding

 6. Dacht dat t paradijselijk was bij jullie. Ik blijf lekker in de Peperclip,Rotterdam Zuid.Kan iemand mij Teri en Madame Jeanette verzenden? Rosestraat 229, rest google je maar, alvast grote danki!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.