dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieHof van Justitie Suriname beslist in mei over lot moordproces

Hof van Justitie Suriname beslist in mei over lot moordproces

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 21 apr – Op elf mei wordt beslist of het strafproces rond de Decembermoorden wordt voortgezet. Dit heeft het Hof van Justitie bepaald. Het wordt dan duidelijk of het Openbaar Ministerie gelijk krijgt in het hoger beroep tegen het besluit van de krijgsraad om de strafzaak voort te zetten. Het hof heeft vragen gesteld aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday.

Onder meer wilden de rechters weten welke wet als basis heeft gegolden voor het hoger beroep van het Openbaar Ministerie. Baidjnath Panday zei dat er geen specifieke wet is aangesproken. Het hoger beroep is meer gepleegd op grond van het rechtssysteem. Hugo Essed, vertegenwoordiger van de nabestaanden, vindt het argument van de procureur-generaal uitermate zwak. Er is daarom goede hoop.

Essed verwacht dat het hoger beroep wordt afgewezen. Het strafproces kan dan worden voortgezet. De nabestaanden zijn wel op van alles voorbereid. Het is ind e afgelopen zeventien jaar sinds het proces begon, niet anders geweest. Keer op keer hebben de verdachten, onder wie Desi Bouterse, obstakels opgeworpen om de rechtsgang te verhinderen. “We hebben de geschiedenis aan onze zijde”, zegt Essed tegenover ATV.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

25 REACTIES
 1. Ik ben benieuwd wat de PG met ” op grond van het rechtsysteem” bedoeld ipv concreet aan te geven om welk wet het gaat. Suriname wordt van alle kanten door de criminelen van NDP beschaamd.


  Maak melding
 2. What else is new?
  Sedert jaren hetzelfde bericht. Maar met iedere keer een andere datum. gelukkig gaat de kalender onvermoeibaar door, of wij er nou nog zijn of niet


  Maak melding
 3. Die druiloor moet uit zijn grot te Brokobaka gehaald worden en aan een van de pilaren van het toenmalige poilitiebureau gelyncht worden. Daarna ” zand erover”.


  Maak melding
 4. Kijkend naar de hedendaagse situatie zal nu blijken of de democratie ook daadwerkelijk onder druk komt te staan.
  Is de protest demonstratie wellicht ook mede bepalend voor de uitspraak van het Hof, zoals Curtis en Boerleider zeiden “mi no fredë want na mi recht” zal dit meewegen?????


  Maak melding
 5. “Baidjnath Panday zei dat er geen specifieke wet is aangesproken. Het hoger beroep is meer gepleegd op grond van het rechtssysteem.”

  Dat is het minst steekhoudende argument om aan te halen.

  Er moet een specifieke wet zijn waarop het strafproces moet worden stopgezet,

  Wat een kul argument. Echt niet te geloven


  Maak melding
 6. Het Openbaar Ministerie moet zich schamen om hoger beroep aan te tekenen. Er is geen wet waar ze zich op kunnen beroepen: It’s A Bloody Shame.

  Je moet je schamen Procureur Generaal.


  Maak melding
 7. Beste heer procureur-generaal Roy Baidjnath Panday,

  Wanneer komt er een arrestatiebevel tegen verdachte
  D. Bouterse? Leg anders uw functie neer.


  Maak melding
 8. Al die zogenaamde NDP toppers komen met de domste reacties. En hun aanhang papegaaien hun na zonder verder na te denken. De Nonsense Denkers Partij is een belemmering voor de ontwikkeling van Suriname.
  Weg ermee !!


  Maak melding
 9. Roy Baidjnath Panday heeft zich onsterfelijk belachelijk gemaakt. De verdachten cq de president hebben hem in de tang. Iedere zelf respecterende PG zou ontslag nemen.


  Maak melding
 10. PG … R.B.Panday … is toch een product van onze Universiteit.

  Vraag 1: heeft PG R.B.Panday zijn Bul eerlijk … door hardwerken {studie} verdiend of is er onder/boven tafel veel geschoven??????

  Vraag 2: is PG R.B. Panday niet een leerling geweest van Dora { Mr. Dr. van Dijk-Silos } …. want …. de appel valt niet ver van de stam.

  PG R.B. Panday en/of Dora graag …. heel graag een reactie !!!!


  Maak melding
 11. Inderdaad belachelijk voor woorden deze Pg, totaal niet berekend voor zo,n functie, zoals er velen van dat paarse geboefte bepaalde functies bekleden, zie nu ook maar die van der San, heeft nu al bewezen totaal ongeschikt te zijn, en speelt nu onder 1 hoedje met Panday, om er alles aan te doen, dat de grootste moordenaar en veroordeelde drugscrimineel, vrij rond blijft lopen.


  Maak melding
 12. Nu nog mooier ,nu is het Baidjnath Pandey en van der san vs de rest van het volk.Zolang baidjnath en bende niet opdonderd gaan we deze ndp poppenkast show moeten meemaken.
  In de ogen van deze 2 verraders van het ergste soort is bouta alvast onschuldig,


  Maak melding
 13. Door de ontelbare moorden en misdaden van deze onberechte rovende bedriegende moordenaars ddb en co, zijn hun generaties tot de derde en vierde geslacht paars moorddadig misdadig vervloekt. Maar ook de oerdomme paarse debiele idiote dwazen zitten nu opgescheept met deze paarse vloek, ddb en trawanten. Ze worden nu beroofd van hun gelden door de paars vervloekte roverheid olv van de vloek ddb en straks ook wederom onderdrukt. Vreselijk sociale wantoestanden liggen om de hoek te loeren. Vele oerdomme paarse aanhangers zijn waarlijk misdadig demonisch bezeten van de vloek ddb, rechters, ministers, awarie domries tot de paars verslaafde zwerver, de rover, de moordenaar, de dief, de bedreiger, de fraudeur, de leugenaar, de drugshandelaar en gebruiker, kortom het gehele paars oerdom volk dat nog steeds geloven en hopen in de paarse vloek ddb, staat hetzelfde te wachten als zoon, stiefzoon en vele oude paarse misdadigers aan de top. Een burgeroorlog is wat komen gaat. Hopelijk voorkomt de Waarheid dit en wordt de paarse vloek met al zijn hebben, houden en garde verbroken door de Almachtige en in het dodenrijk gedumpt.


  Maak melding
 14. Omdat ze al 37 jaar door een massamoordenaar gegijzeld zijn. Brainwash; neks no fout! Denkvermogen genivelleerd tot een streepje wit met shit!


  Maak melding
 15. De gevangenis of niet, Bouterse heeft al slapelozenachten en hij zal in zijn volgende leven wel de gevangenis ingaan.

  Deze waardeloze man Bouterse zal zijn last achterlaten voor de volgende generatie en zie nu zijn zoon wat er mee gebeurd.
  KARMA


  Maak melding
 16. De rechter: op welke gronden gaat U in hoger beroep?
  Roy Baidjnath Panday: Dat weet ik niet kunt U iets zoeken?
  De rechter: dat is mijn werk niet !!
  .
  Die Roy Baidjnath Panday heeft zich belachlijk en onmogelijk gemaakt.


  Maak melding
 17. Er bestaat geen dom volk. Maar als je zo graag een antwoord wil, heb ik die voor je.

  Kijk maar in de spiegel als je die hebt, en het antwoord heb je al?

  Want zo een opmerking plaats iemand die zelf…… is.

  Vriendelijke groet


  Maak melding
 18. Het 8 december proces duidelijkheid brengen, vanuit een breder perspectief dan dat van de heer Bouterse. Over wat er is gebeurd en met welke motieven. Onomstotelijk is dit proces gepolitiseerd. Nederland zegt over 60 jaar wat ze weten over de coup. De Assemblee verleent Bouterse amnestie zodat hij ook niet hoeft te zeggen wat hij weet. Allemaal gepolitiseerd. Maar daaraan voorafgaand is Suriname gemilitariseerd met alle gruwelijkheden die daarmee gepaard zijn gegaan. Moeten we niet willen weten wat tot deze, voor Suriname ongekende geweldadigheid, heeft geleid? Het voortschrijdend leed, van de nabestaanden dat zij decennia geen antwoord hebben op de vraag waarom, treft mij. Stel je voor dat mijn vader, broer, zoon het lot toekomt dat het leven hem wordt benomen in gevangenschap. Ik zal in weerwil van welke politieke constellatie ook steeds streven naar antwoorden. U TOCH OOK! “break” Voordat ik beticht/beschimpt wordt dat ik alleen “lul” over 8 december en niet over de het leed van de Marrons. Ik vind het een raar fenomeen dat er tegenstelling zou zijn in leed. Erkenning van het onrecht dat de ene is aangedaan. lijkt mij altijd een stimulans voor de ander dat er gerechtigheid geschied. Het sluit het recht van de ander niet maar juist in. Toch kan men doen geloven dat het een tegenstelling is, dat gaat er bij mij niet in. Iedereen (ook degene die zeggen dat anderen niets doen) kan de mensen die niet in staat zijn hun recht te zoeken met juridische ondersteuning of op een andere wijze bijstaan. Wat is geworden van de legacy van Stanley Rensh die zich heeft ingezet voor de mensenrechten aangaande Moiwana-moorden? Internationaal is het recht hier ook mee bezig. Een ding staat vast, het SUrecht zit vast. Nu is het weer verschoven naar 11 mei, maar de vraag blijft wat was het motief? Dat is immers bepalend voor de mate van aanrekenbaarheid. “break” Als minister van der San winkeliers een “licence to kill” geeft zal dat motief , als de winkelier voor de rechter staat wegens het doden van een vermeende rover, als verzachtende omstandigheid gelden. Mie kiesie vergunning foe soet eng. Maar stel dat die winkelier schiet omdat die vermeende rover voor zijn winkel komt flyeren met betere prijzen van de concurrent dan geldt dat motief als verzwarende omstandigheid. Net als ik hoef je geen jurist te zijn om dit te filosoferen. Mij komt het hoogst onwaarschijnlijk voor dat het gros van de Surinaamse intelligencia bezig was met een coup. Waarom zou Daal een coup plegen? De loop van Daal’s geweer waren de arbeiders. Daal was heer en meester op het vakbondsveld. Zo machtig dat a tap a faya. Niet met coup. Of was dat de coup? Daal zei in een interview “als 10 mensen dood gaan in Paramaribo dan is het land in rep en roer”. Had deze man in die positie het nodig het leven van vele Surinamers onnodig op het spel te zetten? Ik denk het niet. Mijn indruk is dat hij overtuigd was het varkentje te wassen met zijn Moederpowerbond. Derby daarentegen was ingetogen, niet zo fel. Die mannen samen zouden met al die anderen karakters coup plegen. Derby heeft het vege lijf gered door net niet over de streep te spelen. Dat toevallig bij die “samenzweerders” ook die juridische verdedigers van de Rambocus-coup zaten, snap ik niet. Ze hadden met verve de Rambocus-coupplegers verdedigd maar een veroordeling was in dat klimaat onafwendbaar. Bram Behr linkse activist met kritiek op de linkse coup eensklaps rechtse samenzweerder. Laten we wel wezen. De weerstand tegen de militairen was immens. Je zou spoken kunnen gaan zien onder die druk. Rambocus die veilig in Boma zat zodat ie op afroep opgehaald kon worden. Ongetwijfeld zat die in z’n cel op nieuwe plannen te broeden maar in connectie met al doe andere samenzweerders? Er was niet eens cellulair. soso minister beng ab autotelefoon sang, fa deng mang beng soor oeng, ben deh aanleiding foe pleeg coup. Wat een toevallig hapklare constellatie om de boel in 1 klap niet een toontje lager te laten zingen maar voorgoed het zwijgen op te leggen. Men heeft de, mag ik zeggen de “vermeende” samenzweerders uit het nest gehaald. Zo gezegd opgepaakt. Geen van die samenzweerders heeft zich verzet, allemaal verbouwereerd, huilende vrouwen..je weet wel… NU MEEKOMEN! Zeg me, is er bij iemand thuis een wapen gevonden? Het zou me niet verbazen want ook toen had je rovers en verdegingswapens. Naar mijn weten, nada. No wan onderzoek doe. Ma mie no sab nex. Is er belastend materiaal gevonden dat de samenzweerders aan elkaar koppelt? Mie no sab nex. Pers no loes nex. Geen haan die ernaar heeft gekraaid. De koppeling zat in ieder geval in de hoofden van de samenzweerder-busters. Wie mij wijzer kan maken mag informatie plaatsen maar hou het vriendelijk zakelijk als je mij wilt bereiken. Ik volg de ontwikkeling van de Natie en constateer dat willekeur van geweld een volk nooit kan dragen.


  Maak melding
 19. De militairen wilden waarschijnlijk gewoon van wat intellectuelen af. Dat deden ze bv ook in Cambodja (rode Khmer). Weg met de kundige mensen die het regime in de weg lopen, en het volk kunnen ophitsen tegen het militaire regime.

  Militairen zijn goed voor discipline en dienen het volk te dienen en niet te onderdrukken.


  Maak melding
 20. @Hedwich, prima betoog. Er is idd geen onderzoek gedaan naar belastendmateriaal naar een vermeende coup rond kerst 1982. Ik heb 8 van de 15 vermoorde mannen persoonlijk gekend o.a de jurusten Hoost, Baboeram, Riedewald, tweelingbroer Oemrawsing, Rambocus, Sheombar en Sohansing. Ik was ook bekend met de rest van de heren. Ik heb vanaf het eerste moment dwz vanaf november 1981 kennis gedragen van een ophande zijnde coup in febrauri/ maart 1982 door Rambocus. Na het mislukken van deze poging ben ik in contact gebleven met 5 van de heren,waaronder met Rambocus. Ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat er nimmer sprake was van een uitbraakpoging/ couppoging in december 1982. Het plan om de coupplegers van 11maart 1981 te elimineren was op 15 maart in de onderofficierenmes te Bosbivak Zuid geboren. Daar zat Desi Bouterse toen bevelhebber, luitenant Voight, luitenant Mahadew, Sergeant Hoever, sergeant Marto, sergeant Rado. Sergeant Einstein, sergeant Broek, segrant Sang a Yang, sergeant 1 leendert en enkele anderen. Het was sergeant 1 Kerssenhof, die met het idee kwam om de coupplegers van 11 maart op een zogenaamde vlucht dood te schieten. Vanwege de betrokkenheid van de gebroeders Oemrasing, de felheid waarmee de betrokken advocaten en later de verschillende vakbonden waaronder moederbond in persoon van Dhr eijlen Daal, heeft men toen ervoor gekozen om naast de militairen Rambocus en Sheombar ook journalisten, wetenschappers, kortom de intelligentsia in hun daad mee te nemen. Dit om redenen om zodanig schok in de samenleving teweeg te brengen dat niemand daarna zou durven om in opstand te komen. Kortom; een voorbedachte daad van terreur en moord onder leiding van Bouterse.


  Maak melding
 21. De vraag die gesteld moet worden is waarom men de rest van de groep van Rambocus, te weten soldaat 1 Oedit, soldaat 1 Gayadin, soldaat 1 en tevens boordschutter Ramkhelawan, korporaal Bierbal, soldaat Djarap, burger Djorai, burger Poedai, artsassisten Panchu, Doerga, Kasie, burger Mahadew, burger Sital, en twee andere militairen waaronder een korporaal tweede klasse, een sergeant en luitenant Birdja bespaard heeft?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES