Surinaamse overheid zoekt extra belastinggeld op de verkeerde plekken

33
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 20 apr – De overheid put te weinig uit de financiële mogelijkheden van de vermogensbelasting. Er wordt nauwelijks vermogensbelasting gevorderd bij de burger. Dit zegt belastingdeskundige Roy Shyamnarain. Het heeft er veel van dat gekozen wordt voor de weg van de minste weerstand. Het geld wordt geput waar dit het makkelijkst lijkt, zoals met het extra belasten van de brandstofprijs. Om de een of ander reden worden zo miljoenen misgelopen.

De Belastingdienst gaat wel op pad, maar dan voor een enkeling. Het gaat dan zuiver om personen van wie wordt aangenomen dat die ‘vermogend’ genoeg zijn. Maar de wet geldt voor iedereen. Dat gaat dus net zo goed op voor de wet op vermogensbelasting. Het staat helder zwart op wit. Iedereen die jaarlijks een vermogen vertegenwoordigt van minimaal tweehonderdduizend Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig duizend euro) moet afdragen.

Het gaat dan om nog niet eens één procent. Met wat meer moeite zou de overheid dus best wat meer kunnen binnenhalen. Nu wordt nauwelijks wat ondernomen om binnen te halen waar de overheid recht op heeft. “Het is maar een handjevol mensen dat vermogensbelasting betaalt”, zegt Shyamnarain tegenover de Ware Tijd. Geen wonder dan ook dat de regering Bouterse zo hecht aan potjes als de ‘government take’ op brandstof.

In vakbondskringen wordt ook al lang gezegd dat de regering het geld op de verkeerde plekken zoekt. Het heffen van extra belasting op brandstof maakt het leven alleen maar zwaarder voor de groepen die het al moeilijk hebben. Volgens vakbondsleiders wordt de doorsnee loontrekker dubbel belast, omdat die al loonbelasting betaalt. De regering zegt het geld nodig te hebben om onder meer de aangekondigde loonsverhoging voor leerkrachten te betalen.


33 REACTIES

 1. Laten ze dat geld gaan zoeken in hun eigen paarse gelederen, al die miljoenen die door Abrahams en consorten gestolen zijn, en nu als miljonair door het leven gaan,i.p.v. het arme volk nog meer belasten met exstra verhogingen


  Maak melding

 2. Kan veel makkelijker en sneller namelijk leg beslag op de tegoeden van de ex paarse ambtenaren. Iedereen moet maar bewijzen hoe zij aan haar vermogen is gekomen. Zo niet dan wordt de boel toegewezen aan de staat.


  Maak melding

 3. Waar anders belasting innen ,ga maar naar Ocer of gewoon de ndpers,Bij hun vindt je de prive goudmijnen,de prado’s noem maar op en je vindt ze daar en allemaal gestolen goed van de staat of het volk.Kom gheen belasting zoeken bij het volk die eerst moet staken om hun salaris in ontvanst te nemen,,,,,,,,,,


  Maak melding

 4. Is het nu nog steeds niet duidelijk ?
  Bij de NDP zijn geen mensen die verstandelijk en verantwoordelijk zijn.
  Zelf nadenken kost te veel moeite voor De Nationale Donkey Partij. Hun strategie is: de kortste weg, tamara oe sa loekoe yere.


  Maak melding

 5. Nietsnutten bij elkaar. Drugstransporten mislukt, staatskas leeg, familie, vrienden van de vernietiger van Suriname zijn de nieuwe rijken. Om te beginnen, Brokobaka ontmantelen, villa Boefdraad verkopen, alle spookambtenaren ontslaan…peh a money deh, You saka saka morrdenaar. Dieck het uit de reten van je bastaard kinderen en uit die van de bastaard Kinderen van je twee nietsnutten van zonen en laat het volk met rust. Moordenaar!


  Maak melding

 6. Alle problemen kunnen worden opgelost als je 4 loonklassen creeert. Niemand verdient meer dan de hoogste loonklasse en elke fraude (plotselinge grote rijkdom) is dan direct vervolgbaar.
  Maar ze durven niet. Ook de gewone mensen die hiervan het slachtoffer zijn (95% van de burgers) willen geen recht doen aan zichzelf.


  Maak melding

 7. Er is nauwelijks iets te vinden over west leisure company op het Internet. Wel worden er mooie scenario’s voorgeschoteld op een site. Voor een bedrijf dat meer dan 1 mil usd heeft geïnvesteerd komt ongeloofwaardig over.
  Klopt weinig van dit verhaal.


  Maak melding

 8. Geld zoeken ?????

  Laten de machthebbers en het OM met de CLAD-rapporten op pad gaan en de corrupte politici en hun vrienden oppakken, berechten en kaalplukken !

  Dan komt een groot bedrag aan geroofd geld en aan geroofde goederen terug in de staatskas !

  Zijn de machthebbers totaal blind of is men het Volk opzettelijk aan het BEDRIEGEN ?????

  PS : Machthebbers, STOP met het drukken en uitgeven van ONGEDEKTE SRD-bankbiljetten ! WIJ ZIJN FAILLIET !!!


  Maak melding

 9. Alle regeringen hebben dezelfde denk of werkwijze. “Hoe kom ik op een makkelijke manier aan geld” en dit is gewoon geld aftroggelen van het arme volk door allerlei verhogingen door te voeren of belastingen in te voeren. Wanneer komt er een regering die zegt van ik ga mijn verdiencapaciteit verhogen en veilig stellen zodat generaties op generaties ervan kunnen genieten zonder belasting te betalen. Er zijn genoeg mogelijkheden in Suriname om dat te doen, maar regeerders denken dat regeren is geld halen bij de werkende groep, terwijl zij zelf niet verder denken om zelf iets te doen om het geld van buiten te verdienen om zo het volk te onderhouden. Zo blijven we in deze vicieuze cirkel en daarom gaat ons land nooit vooruit. Alleen individuen gaan vooruit, want het geld van het volk ligt gewoon voor het rapen. En dit is cultuur geworden in Suriname en men wil er gewoon niet van afwijken of ombuigen. Men doet gewoon geen moeite om anders te denken of men ziet gewoon geen andere opties.


  Maak melding

 10. Die beste meneer bedoeld te zeggen dat bepaalde ‘prominenten’ geen vermogensbelasting betalen.

  ‘Iedereen die jaarlijks een vermogen vertegenwoordigt van minimaal tweehonderdduizend Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig duizend euro) moet afdragen.’ (Shyamnarain).

  Achteraf gezien was het een uitstekend idee van de demonstranten om te actie te voeren bij het belastingkantoor. Suri bezit voldoende wetgeving om belasting te innen.

  Meneer Shyamnarain de banken geven jaarlijks een eindejaaroverzicht van het saldo van de burgers door aan de belasting/klanten. Indien dit niet het geval is opvragen…… en belasting innen met TeeWeeKaa (terugwerkende kracht).

  Ook zwartsparen in Zwitserland beboeten, naar Hollandse maatstafen, jullie zijn toch zo gek op Hooiland.


  Maak melding

 11. Als eerst moeten ze beslag leggen bij de president, zijn adviseurs, de stinkend rijke ex militairen en hun paarse elite zakenlieden. Zij zijn allemaal de oorzaak van de verarming van land en volk. Niemand anders dan Bouta en elite roversbende. Fa wang militair ka habi zoveel bezittingen, onder vele schuilnamen en nv ‘s? Sam taki baas hai hotel, casin en aandele in vele grote bedrijven. Het land wordt wederom sinds 2010 geregeerd door deze paarse rovers olv de baas der misdadigers wiens zonen zijn verworden misdadigers, naast vele oerdomme paars verarmde zombies. Wo ka


  Maak melding

 12. Off topic

  De officiële website van de regering gov.sr is uit de lucht. Er is weer een DDos aanval geweest op de site. Dit was in november vorig jaar ook het geval.

  Gardelito Hew A Kee, coördinator E-government, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de aanval was gemeld. Uit voorzorgsmaatregelen is besloten om de website uit de lucht te halen.

  De aanvallers die beweren de internationale hackersgroep Anonymous zijn, zeggen in een email aan Starnieuws dat de regeringswebsite voorgoed uit de lucht zal blijven. Geëist wordt dat geweld moet worden stopgezet.
  In de email staat: THE GOVERNMENT WEBSITE HAS BEEN SHUT DOWN FOR GOOD!!! MORE FILES ARE ABOUT TO LEAK NOW
  STOP NOW OR WE WILL GO FURTHER!
  S T O P
  T H E
  V I O LE N C E

  =============================================

  De strijd gaat verder. Anonymous heeft mijn steun. Gooi aub het land plat. Om te beginnen alle websites die gelieerd zijn aan de regering. Daarna mogen de banken ook plat gelegd worden. Bouterse moet opdonderen ! Tijd om door te pakken.


  Maak melding

 13. Begin met wetgeving.
  1.Een ieder die geld op buitenlandse rekening krijgt de mogelijkheid om alsnog aangifte te doen. Geen boete, maar wel alsnog de niet betaalde belasting betalen.
  Ik verwacht dat niemand hiervan gebruik maakt
  2.Als de termijn verstreken is van aangifte dan hetzelfde als bij 1, maar nu met boete.
  Ook nu weer zal de crimineel, want dat is hij/zij geen aangifte doen
  3.Als laatste maatregel, hetzelfde als bij 2, maar nu met gevangenisstraf.
  Zodra er een nieuwe regering is, kan je dit soort criminelen oppakken, want de termijn(en) is (zijn) verstreken. Er hoeft niet meer over te worden gediscussieerd. Immers het staat in de wet.

  Je kan ook bonussen uitkeren aan een ieder die de crimineel verlinkt.


  Maak melding

 14. Koos, DDos aanval schrijf je. Ik denk dat die oude knarren die daar de hogere functies bekleden onder andere adviseur,geen idee hebben waar dit over gaat. Volgens mij denken ze dat het de voorhoede van een voetbalclub is.
  Tijd voor verjonging


  Maak melding

 15. Zijn de Machthebbers (geldzoekers) vergeten dat Surinaamse onderdanen ruim 750 MILJOEN Amerikaanse DOLLARS hebben staan op Bankrekeningen in ZWITSERLAND ???

  Is daar over belasting betaald in Sranan ?????

  Machthebbers met lef, publiceer de namen van de rekeninghouders !!!!!

  BAKA DATI UN KAN TAKKI GO MORO FARA !

  NEKS NO FOUT !!!!!

  PS : Om ongewapende Demonstranten in mekaar te slaan is geen LEF nodig !


  Maak melding

 16. Veel mensen in Suriname schijnen percelen grond te hebben waar ze niets mee doen. Het zijn louter speculatieobjecten.

  Waarom geen grondbelasting invoeren? Dat remt de aanvragen voor domeingrond en kost hen die uit hebzucht grond bezet houden zoveel geld dat het niet leuk meer is.

  Het zal vooral de vriendjes van Bouterse treffen die honderden hectaren grond in concessie hebben.


  Maak melding

 17. Waarom men geen belasting gaan innen op de goudvelden in mij een raadsel…….duizenden porknokkers betalen geen belasting……maar roven wel alle het goud weg!!


  Maak melding

 18. “Het Hof van Justitie zal op 11 mei een uitspraak doen op het beroep dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangetekend tegen de beslissing van de Krijgsraad in het 8 december strafzaak. De Krijgsraad heeft besloten door te gaan met het proces. Hiertegen heeft OM beroep aangetekend.

  Aan het OM werd gevraagd op grond van welk artikel in de wet er beroep is aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad. Vanuit de vervolging is aangegeven dat er geen specifiek artikel is, maar op basis van het rechtssysteem is appel aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad.
  Het Hof van Justitie heeft nu alle verdachten en het Openbaar Ministerie de gelegenheid gegeven om te reageren. Nu dit proces achter de rug is, wordt op 11 mei vonnis geveld.” bron: Starnieuws

  Ik snap er de ballen niet van, warrig bericht, ook in dwt.

  Webbie?


  Maak melding

 19. Er is geld nodig,om slechts de verdeel- en heers / de vriendjespolitiek van DDB in stand te houden. De loyaliteit aan DDB moet immers betaald worden ten koste van de economische ontwikkeling van Suriname. Indien de rijke loyalisten geplukt zullen moeten worden, roept DDB de ellende op zich af en is er sprake van verraad. Dit zal dan ook nooit gebeuren want bij de gratie van deze mensen blijft hij ook als president aanzitten. Hij kiest dus gewetenloos de weg van de minste weerstand en zorgt ervoor dat hij zolang mogelijk, op wat voor manier dan ook, in het zadel blijft zitten. Hij dingt ernaar om zelf voor het leven als president aan te blijven.

  Het enige dat overblijft is dat de kans zal moeten ontstaan dat hij met geweld wordt omgebracht of anders vergiftigd wordt. Ik ben overigens van oordeel dat een ieder die zich, gecommitteerd heeft aan DDB en als marionet binnen het huidige establishment fungeert of heeft gefungeerd ook mede schuldig is aan de ellende en de verarming van het volk. Op de long run zullen die dan ook vervolgd moeten worden indien er sprake is van bewezen buitensporige verrijking . Het wachten is anders op de bijltjesdag. De dag wanneer de rekening vereffend zal worden.


  Maak melding

 20. Allereerst zou de overheid moeten snijden in haar uitgaven want daar is de crisis door ontstaan. Meer geld innen en de inefficiëntie in de uitgaven niet aanpakken leidt tot grotere inefficiëntie en verdieping van de crisis.

  Als ze beginnen met alle uitgaven tegen het licht dan zal blijken dat er zoveel onnodige uitgaven zijn dat de verhoging van de benzineprijzen kan worden geschrapt.

  Voorbeelden van onnodige uitgaven zijn o.a. het mega grote kabinet van de president en de duurbetaalde clubs zoals ICDS (Investment and Development Corporation Suriname) die tot nu toe niets dan gebakken lucht hebben opgeleverd. Opdoeken die clubs

  De hogere belastinginkomsten uit de informele sector, de vermogens en het onroerend goed kan dan worden gebruikt om de belasting op de loontrekkers flink te verlagen want die groep wordt momenteel onevenredig zwaar belast.
  Als ze niet eerst snijden in de uitgaven zullen de hogere belastinginkomsten worden gebruikt hogere consumptieve uitgaven. Ze gaan de bodemloze put in dus.


  Maak melding

 21. @Esmeralda; topics teveel! Aandacht voor SES factoren enorm.Protest, geniet aandacht. Discussie op commensens argumenten zegevierd. Primiare emotie tegen onrecht en misdaad bindt. Pro- en contra reactie intussen een kwestie van scannen. Substantieel bijdrage aan een te beginnen discussie zou mooi zijn. Doe je mee: Thema; wat zou het bovengestelde doel van de burgelijke ongehoorzaamheid nu moeten zijn? Alvast bedankt voor de moeite.


  Maak melding

 22. Off topic, enkele opmerkingen die het persbericht namens het Hof van Justitie (mbt 8 dec proces), misschien wat kunnen verduidelijken :

  De Krijgsraad had besloten de 8 december strafzaak gewoon voort te zetten, nadat het OM in opdracht van de regering/president gevraagd had de vervolging van de verdachten van moord te staken.

  Het OM (in dit geval werkend in opdracht van de regering) is het daarmee niet eens en heeft beroep hiertegen aangetekend bij het Hof van Justitie. (beroep tegen de tussenbeslissing van de Krijgsraad de zaak voort te zetten)

  Vereist is dat er beroep aangetekend KAN worden tegen een besluit/beslissing van de rechters, meestal is dat duidelijk in een wetsartikel in het wetboek aangegeven. (WvSv)

  Omdat het OM namens de regering, in een reeds langlopend proces wil inbreken, heeft zij ook geen wetsartikel kunnen noemen waarop haar beroep is gegrond.

  Vraag is of in een zeer laat stadium in een proces, het OM nog kon vragen om stopzetting van de vervolging. Volgens de meeste juristen kon dat niet meer.

  Op 11 mei zal het Hof van Justitie (hoogste rechtsorgaan in Suriname) beslissen of de Krijgsraad juist had besloten.

  OPM : een Krijgsraad “in zitting” kan volgens mij niet worden gestopt. De Krijgsraad beslist ter zitting over alles wat in de zaak naar voren wordt gebracht, totdat dit college een eindvonnis uitspreekt.

  Krijgsraad en Hof van Justitie werken voorzichtig en niet haastig in deze zaak, omdat hun uitspraken, later ook nog internationaal getoetst zouden kunnen worden.


  Maak melding

 23. Belasting op vermogen en tweede en meerdere onroerend goederen. Als je bezitter ben dan ben je niet arm. VB. Srd 1000 per hectare belasting per jaar.

  Twee vliegen in 1 klap de grondtekort problematiek wordt tegelijk opgelost. Elke gestolen grond zal door de belastingdruk teruggegeven worden aan de staat. En bovendien meer aantrekkelijk zijn om te speculeren.


  Maak melding

 24. Nu gaan de rioolratten de bloed zuigen van de arme mensen!!!
  Dit is nog wat hun rest!! Krijg toch de kolere of alle ziektes die bestaan!!!


  Maak melding

 25. De opbouw van brandstofprijzen
  De opbouw van benzineprijzen wordt bepaald door een aantal unieke omstandigheden op verschillende plaatsen en ze variëren wereldwijd sterk. In veel landen is niet de kostprijs van brandstof doorslaggevend, maar zijn dat belastingen en accijnzen. Bijvoorbeeld in Nederland is dit fiscale deel zo’n 60 procent van de prijs die de klant aan de pomp voor benzine betaalt. Aangezien brandstof niet tot eerste levensbehoefte wordt gerekend, wordt daar 21% btw op gerekend en daarnaast brengt de Nederlandse staat ook nog accijns in rekening. Daardoor bestaat de prijs van brandstof uit 5 componenten:
  • Ruwe olie
  • Raffinage
  • Accijns
  • Marge tankhouder
  • Btw

  Waarom bewegen de brandstofprijzen niet gelijk mee met de ruwe olieprijzen?

  Zoals u kunt zien in onderstaande afbeelding kan een stijging/daling van de ruwe olieprijs niet 1 op 1 worden doorvertaald naar de brandstofprijs aan de pomp. Bijvoorbeeld in dit scenario zal een 10% stijging/daling een effect hebben van ongeveer EUR 5ct/L. Daarnaast kunnen EURO/DOLLAR wisselkoersen ook nog een belangrijke rol spelen. De prijs van ruwe olie wordt in dollars uitgedrukt, terwijl de inkomsten van een bepaald land misschien in Euro’s zijn, waardoor wisselkoersen invloed kunnen hebben op de prijs aan de pomp. Tenslotte is de accijns/government take ook van invloed op de prijs aan de pomp.


  Maak melding

 26. U wilt zeker de hele samenleving op scherp zetten!

  Eerst moet er worden gezorgd dat er werk/arbeid is.
  Of werk creeerders in het toelaten (bijzondere fabrikanten).

  Omdat de bevolking sinds jaar en dag 300.000-350.000 bedraagt.(uitloop naar buitenland en er wordt te weinig genaaid, ja de bevoking wordt door de overheid teveel genaaid— ie sabie–)


  Maak melding

 27. Totie_mang reageert op dat ding van: vermogenden belasten.

  A san dat no kang –> belastingen heffen in Sranang.
  a bevolking smara —> of we moeten meer vroeger naar bed, bv stroomuitval vanaf 22.00 uur savonds en dan komt het wellicht goed.

  Maar sa moesoe psa na: ding mang moes kar ding steefie vluchteling kong inie na kondre in combie nasie nanga wan monie foe Europa.
  Ottofabrikant nanga ding ECO-torie moes kon innie na kondre.
  Ding mang sa ei diekie na gootoe moes gwe.
  Di por na grong en ding ei mik biegie ollo iennie a boesie.

  Wrokko nanga wrokko-mang na a torie foe a dee foe tie di.
  en dan belasting monie ei kong iennie a biegie patoe foe a kondre. Ie Sabie.


  Maak melding

 28. Start met het EERLIJK en normaal innen van belastingen bij ALLE Srananmans die een zaak hebben of handel drijven !

  Nu betalen velen NIETS, door CORRUPTIE in de gehele overheidsdienst, ook bij de belastingdienst !

  Dit regiem WIL corruptie niet bestrijden, omdat kopstukken van de regeerpartij al zijn ontmaskerd door de CLAD-rapporten !
  (Carifesta-boeverij, OW-boeverij, Naschoolse Opvang-boeverij, EBS-boeverij, Schoolboeken-boeverij, drukken van ongedekte SRD-biljetten door Centrale Bank etc etc )

  Pas wanneer deze regeerclan weg is zal het land op normale wijze belastingen kunnen innen !

  A TORI SARI !

  PS : De regeerclan ZWIJGT natuurlijk ook over de ca VIERHONDERD MILJOEN USA dollars op Zwitserse bankrekeningen, ten name van Surinamers ! U weet waarom, zware corruptie en bescherming criminelen die Sranan belastingen ontduiken !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.