‘Protestdemonstraties in Suriname geen lang leven beschoren’

43
Duizenden bij protestdemonstratie tegen regering Suriname

PARAMARIBO, 19 apr – Het heft er niet veel van dat er al te lang door zal worden geprotesteerd tegen het beleid van de regering. Dit stelt bestuurskundige August Boldewijn. Volgens de universiteitsdocent heeft het vooral te maken met het vermogen van de regering van het moment. Er is geen geld om te kunnen voldoen aan de eisen van de leerkrachten en anderen die protesteren tegen hogere tarieven.

Onder meer de tarieven voor drinkwater, energievoorziening en transport zijn fors omhoog gegaag. Dit heeft alles te maken met onvermogen. De regering heeft de middelen niet meer om de oeroude subsidies te blijven betalen. Ook in de ziekenzorg is het een aflopende zaak. Protesteren heeft dan ook weinig zin. “Ik heb niet de indruk dat de regering zal luisteren”, zegt Boldewijn tegenover de Ware Tijd.

En ook als toch wordt toegegeven aan de eisen, is er een nog groter probleem. Boldewijn betwijfelt of de burger nog vertrouwen heeft in wat de regering toezegt. Het protest van de afgelopen weken heeft op zich te weinig stootkracht. Uitgangspunten zijn zwak en niet eenduidig. Aan het aftreden van de regering valt daarom al helemaal niet te denken. “Hoe je het ook wendt of keert, de situatie zal pijnlijker worden.”


43 REACTIES

 1. Eén van de redenen dat de mensen op straat zijn,is de verrijking van de vrienden van de president.Als de regering hun weer kaal plukt,is er wel geld om de betogers tegemoet te komen.
  Kijk maar naar de leeftijd van Boetoe en de woning van die man en zijn ‘kleine’ auto.Hoe komt hij aan?


  Maak melding

 2. ER IS GEEN EENHEID IN SURINAME, Iedereen zit op de ander te wachten!! Ze gaan weer staken maar ieder op zijn eigen agenda!Het lijkt meer op een maandelijkse spektakel!
  Dan komt de lijder met een bedreiging en de surinamers kruipen in een hol.Ze verlaten het slagveld zonder deel te nemen aan de strijd ,verklaren zich verloren en komen dan na goed uitgerust te zijn terug met stakingen om de beurten,
  En bouta weet hoe je de surinamers moet keren en draaien om voor altijd de lijder te blijven,Het is de schuld van de surinamers dat we nog steeds met bouta zitten!!


  Maak melding

 3. Aftreden van deze regering heeft zeker zin.
  Dit zet de deur open voor investeerders en
  geldschieters die bereid zijn de schulden te herfinancieren. Dat is de enige redding voor Suriname. Men betaald nu woeker rentes op leningen.

  Maw Bouterse donder aub op.


  Maak melding

 4. Adolf Bouta feliciteerde het volk met het hulpprogramma van het IMF. Vervolgens houdt deze onbetrouwbare pathologische leugenaar zich niet aan de voorwaarden, met als gevolg….geen geld meer van het IMF. Nu er een delegatie in het land is en het water tot aan de oogleden staat gaat deze lafaard als een olifant door de porceleinkast met massale verhogingen. Met dit als gevolg. Deze beelden zie ik nooit in Dubai.


  Maak melding

 5. Bedankt Fernandes!

  Wijs besluit.
  Die deelnemers moeten bewust gemaakt worden van de crisis in dit land.
  Ze moeten eens een keer normaal doen, en de consequenties van hun stemgedrag en actiegedrag dragen en niet doen alsof hun neus bloed.

  Respect Fernandes!


  Maak melding

 6. Misikeba heeft aangekondigd via starnieuws dat hij tussen de mensen zal gaan staan ( zonder beveiliging) en via de megafoon zal roepen : na gado put oen dja!!

  Dit om ”samen’ weer tot vrede te komen…samen en alles is soso lobi…


  Maak melding

 7. Prof Misababoi.
  Ik wil er één aan toevoegen. Ik voorspel dat het vanavond donker wordt en, ik ben nog niet klaar, morgen wordt het weer licht.

  “En ook als toch wordt toegegeven aan de eisen, is er een nog groter probleem”. roept Boldewijn.
  Ik kan begrijpen dat hij dit roept, maar ja hij is dan ook geen econoom. Het probleem is dat mensen dingen gaan roepen waar ze geen verstand van hebben.Wees dan stil.
  Ik heb wel eens mensen horen roepen dat Seedorf niet kon voetballen.
  37 europa cups, 99 landtitels 144 bekerwinnaar enz.
  maar hij kon niet voetballen

  Boldewijn probeert te zeggen dat noch de regering noch hij een oplossing zien. Dan kan best kloppen


  Maak melding

 8. Koos,
  De investeerders staan in de rij (wordt menigmaal geroepen)
  De rij is nu nog langer geworden en zal nog langer worden als je vreedzame burgers die protesteren oppakt.
  Investeerders zijn dol op een politiek instabiel klimaat


  Maak melding

 9. Je vraagt je soms af in hoeverre sommige mensen hun vakgebied bijhouden.

  Meneer boldwijn, het enige deel van uw relaas wat klopt, is dat het erger zal worden.
  De rest is kul.

  Kijk eens een keer om uw heen, en a.u.b. verder dan uw neus lang is.

  Er zijn volkeren die het met veel minder moeten doen, dan de gemiddelde mofinawang en toch gaan ze de straat op.
  Het is geen theoretisch ding uit een boekje.
  Het gaat om principes,
  Waarden en Normen,
  De toekomst van hun kinderen,
  Zelfrespect,
  Zelfbewustzijn,
  Afrekenen met corruptie, criminelen, en seriemoordenaars.

  Aan alles komt een eind.
  Het bootje á €50 miljoen van de zoon van Obiamang, is in beslag genomen, in samenwerking met Nederland op verzoek van Zwitserland.
  Als de investeerders die leningen hebben verstrekt aan suri hun geld niet terug krijgen, kunnen ze ook terecht in Zwitserland.

  De 2e lading is ook geconfisqueerd.


  Maak melding

 10. In het DNA moeten vragen gesteld worden naar het harde op treden van de politie, bij vredige demonstratie, Afrikaanse toestanden walgelijk gewoon. Ik heb geen reactie gehoord van het OM moet die zich daar niet mee bemoeien, of eet vd San ook uit de hand bouta, de democratie wordt verketterd lang leven de dictatuur, als we maar geen 1980 gebeurtenissen krijgen, misschien krijgt je dan wel internationale vrienden, in van blauwhelmen net als in Mali ofzo


  Maak melding

 11. @Ray
  ER IS GEEN EENHEID IN SURINAME, Iedereen zit op de ander te wachten!! Ze gaan weer staken maar ieder op zijn eigen agenda!Het lijkt meer op een maandelijkse spektakel!
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Jij,..van de hak naar de hak springende laffe EZEL,..de ene dag scheldt je de Surinaamse bevolking uit voor dom en achterlijk,..maar dezelfde mensen roep je op om rotzooi te trappen,maar het zal niet lukken,WANT,..:::DE MENSEN ZIJN NIET ZO DOM MEER ALS VROEGER..De OLIEBOLLEN,,die zijn opgepakt spelen “MARTELAARS “een martelaar ziet er anders uit mie mang..de groep die WIL staken is niet de meerderheid,…maar gewoon een stelletje herrieschoppers,that`s all…OOM BOLLIE HEEFT 100% GELIJK.,….DE MAN HEEFT KENNIS VAN ZAKEN.


  Maak melding

 12. Alleen creolen zijn op de voorgrond en vangen alle slagen. De hindostanen die blijven schuilen en genieten van de ontberingen van de creolen. Altijd zo geweest en nooit een les geleerd.


  Maak melding

 13. “Hoe je het wendt of keert, de situatie gaat erger worden” Prima conclusie heer Boldewijn. Dat de protesten geen lang leven beschoren is moeten we nog zien. Het volk dat pinaart heeft ook een lange adem. Zodra je de kinderen van dat pinarende volk komt overschrijdt je een grens. Gisteren is dat gebeurd. We shall see!!


  Maak melding

 14. Overal in de wereld is aangetoond dat als het volk van een land in opstand komt tegen te heersers, het volk overwint.

  De nood in Suriname is nog niet hoog genoeg, vandaar dat de regering nog in het zadel zit.

  Een democratische rechtsstaat heeft een prijs.
  Een grondwet van een land dat gerespecteerd wordt door de regering, parlement, het volk heeft een prijs.
  Internationale verdragen, mensenrechten heeft een prijs.

  Surinamers zijn nog niet rijp genoeg omdat te beseffen en hiervoor ook die prijs te willen betalen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 15. -Boldewijn, ik denk dat je niet weet wat KARMA betekent, vergeet niet wat deze zelfde Bouterse heeft gedaan vanaf de jaren 80. Hij krijgt het terug.

  Als Brunswijk zijn ziekte gaat krijgen is het afgelopen met Bouterse, daarom blijft hij op de achtergrond omdat Bouterse gesprekken voert.

  Ik hoop alleen maar dat er een grote bom op dat huis van velen valt zoals Bouterse, Simons, Boefdraad, Misiekaba, Abdoe, Doekhi en nog veel meer,


  Maak melding

 16. De heer Boldewijn wordt bestuurskundige genoemd, van wat?
  Hij geeft commentaar op het reilen en zeilen tussen regering en volk en wat mogelijke uitkomsten kunnen zijn. Ik zou het mezelf belachelijk vinden en mij diep schamen om zichzelf bestuurskundige te noemen terwijl het hele land in rep en roer is en ik niets doe voor het volk van Suriname. In tegendeel zit hij de acties voor verbetering van het lot van het arme volk weg te juichen of tegen te spreken. Ik heb persoonlijk een bloedhekel aan mensen die zichzelf voortrekken of een hoge dunk hebben, terwijl ze zichzelf niet kunnen bewijzen. In deze precaire situatie moet men niet aan de kantlijn staan en zeuren. Als bestuurskundige moet je juist het voortouw nemen en de zaak goed begeleiden. Als het land geen geld heeft, wat doet het bestuur van het land dan, wat is de taak van het bestuur; prijzen verhogen en het volk verder van de oever brengen misschien?


  Maak melding

 17. @Haco,…De groep had 1 ..geen toestemming,2..hebben de politie beledigd,3…zich niet aan de regels gehouden.geweld tegen de politie gebruikt..de politie heeft zich uiterst terughoudend opgesteld,en tactvol.toen het niet lukte heeft men ingegrepen…JIJ NU !!!!!,..Zeg mij wat de politie NIET GOED GEDAAN HEEFT,..denk eerst na en wees eerlijk en roep niet zomaar iets,zoals wij gewend zijn in Suriname jammer genoeg……genuanceerde uitspraken doen ..EZEL !


  Maak melding

 18. A hungry man is an angry man!!
  Als de buiken gaan schreeuwen om eten zal de gehele paarse massa zich op straat begeven. En reken maar dat het allesbehalve beschaafd en vreedzaam zal toegaan.
  De arme Chinezen zullen het moeten ontgelden want de plunderingen zullen niet uitblijven.
  Paars heeft hem daar gezet en paars zal hem weer weghalen omdat hij ze heeft belazerd. Een wost voorhehouden en ze blij heeft gemaakt met een paar dubbeltjes kinderbijslag, AOW en basiszorg verzekering. Even later neemt hij alles terug via onbetaalbare stroom- en waterrekeningen en een gigantische inflatie van de SRD.
  De paarse massa voelt zich beetgenomen en gekleineerd. Vernederd en opgelicht.
  Ze geloofden in een psychopaat. In een machtswellusteling, een man met grootheidswaan, zonder geweten, zonder empathie voor het arme volk en zonder compassie. Middels leugens, bedrog en valse beloften heeft hij ze gemanipuleerd.
  Wie maakt voor deze Narcistische psychopaat een fly-over naar de hel??


  Maak melding

 19. Waar was deze WIJSNEUS van de universiteit, toen de staatskas en al onze monetaire reserves werden leeg-/weg-gerommeld ?????

  Heeft deze wijsneus geen mening over de massale Corruptie ?????????

  Waar was deze wijsneus toen er IN HET GEHEIM, nadat de staatskas leeg was gemaakt, ook nog MEER DAN DRIE MILJARD aan ONGEDEKTE SRD-biljetten zijn gedrukt en uitgegeven ?????

  Elke andere leider zal het beter doen in Sranan, dan deze anti-Surinaamse clan !

  PS : Let wel, oppositiepartijen hebben WEER gezorgd voor STAATSRESERVES na de Nep-NDP-revolutie en na de financiele rampen van NDP-kabinet-Bosje !!!!!


  Maak melding

 20. @ African observer, stop met racisme ! Of zit Sranan in een afro, creools staats-faillissement ????

  Heel Sranan, ongeacht kleur of ras wordt kaalgeplukt door de machthebbers !

  Soso eigenbelang, Sranan no de na teri !!!!!


  Maak melding

 21. @ yapyamkeskesi
  Misikeba heeft aangekondigd via starnieuws dat hij tussen de mensen zal gaan staan ( zonder beveiliging) en via de megafoon zal roepen : na gado put oen dja!!

  Dit om ”samen’ weer tot vrede te komen…samen en alles is soso lobi…

  woensdag 19 april 2017 om 14:16 uur.
  *******************************************************************
  Mi … si … keba …. is van harte welkom tussen de mensen. We zullen hem met een SPARIMAKKA van harte verwelkomen!!!!


  Maak melding

 22. Aftreden van deze regering, en dan met name de president, heeft beslist wel zin. Het is zeker waar dat een nieuwe regering ook geen ijzer met handen kan breken. Maar ze kan wel zorgen voor een nieuw begin.

  Uit persoonlijke motieven heeft Bouterse een wig gedreven tussen Nederland en Suriname. Nederland was vijand en Cuba, Venezuela waren vrienden. Een zeer domme politiek.

  Nederland is nog steeds bereid de helpende hand naar Suriname uit te steken. Een nieuwe regering kan de relatie verbeteren en zorgen voor stabiliteit en een klimaat dat het aantrekkelijker maakt om in Suriname te investeren.

  Een land met een bewezen crimineel als leider en dat internationaal als corrupte en criminele natie te boek staat zal nooit kunnen floreren.

  Voor wat demonstraties gaat Bouterse niet opzij. Maar als zij die hem steunen in gaan zien wat voor ellende hij het land bezorgd en dat hij ook hen geen enkele toekomst te bieden heeft, wellicht zullen ook zij dan eens gaan nadenken.

  De NDP vertegenwoordigt een groot deel van de Surinaamse samenleving. Dat deel moet niet buitenspel gezet worden. Zij kunnen onderdeel zijn van een nieuwe brede coalitie. Niet iedere NDP’er staat nog achter Bouterse, een zieke oude man zonder ideeën.

  Een Hindoestaanse president lijkt niet acceptabel voor veel Surinamers, een Hindoestaanse partij in de regering is toch geen probleem? Tenslotte vormen ze een groot en nuttig deel van de Surinaamse samenleving!

  Eensgezindheid, dat is wat Suriname nu nodig heeft. Geen verkettering en wederzijdse uitsluiting. Samen kunnen de goedwillende partijen de poten onder de stoel van Bouterse wegzagen.

  Handelen uit eigenbelang maakt kapot, handelen uit algemeen belang maakt het voor iedereen beter. Handelen uit eigenbelang is wat Suriname gebracht heeft waar het nu is.


  Maak melding

 23. Ik heb het altijd beweerd dat er niet veel geld was of is geweest bij de overheid. Venetiaan heeft uit politieke grootheidswaanzin altijd de indruk willen wekken dat er veel geld was in het land. Hij en zijn volgelingen wekten de indruk dat hij veel geld had achtergelaten. Dit is echter nooit het geval geweest. Het sprookje van de goed-heilig-man Venetiaan moet doorgeprikt worden zodat zijn achterban de realiteit onder ogen gaat zien.

  Er is een categorie Surinamers die continu dromen over grote fictieve sommen geld die ze maar al graag willen bezitten. De realiteit gaat aan hen voorbij. Het is altijd de schuld van de ander als zij hun materiële behoeften niet gratis kunnen bevredigen. Deze figuren zullen daarom ook snel overgaan om anderen van corruptie te beschuldigen. Ze schromen er niet voor om zelfs de eigen familie, kinderen oom en tantes op te lichten om aan hun materiële behoeften te voldoen.

  Ik ben het daarom volkomen eens met Boldewijn. Er is geen geld en de overheid kan niet aan de wensen van luilakken voldoen. Dat de overheid in het verleden meer uitgaf had meer met de extra inkomsten uit goud en (aard)olie te maken en niet met de vermeende reserves die Venetiaan zou hebben achtergelaten. Jammer dat de extra inkomsten door de crisis thans tegenvallen. Men moet thans roeien met de riemen die men heeft.


  Maak melding

 24. Regeren is vooruit kijken.
  Regeren is, een spaarpot, een buffer aanleggen voor moeilijke tijden.
  Wie niet kon inschatten dat de goud- en olieprijs zou dalen is geen regeerder want die kan niet vooruitkijken. Voortschrijdend inzicht ontbreekt.
  Er waren genoeg inkomsten maar deze regering heeft de koek opgegeten voor die gebakken was.
  Op de pof geleefd. Vriendjes rijk gemaakt, elke dag feest!
  Willens en wetens leven zonder geweten!


  Maak melding

 25. Meneer Boldewijn heeft een goede kijk op de huidige situatie Suriname.

  Door een chronisch gebrek aan kennis missen we de inzicht om het land en de mensen tot ontwikkeling te brengen.

  Bij de protesten mis ik het verlangen naar veranderingen. Het lijkt wel als mensen alleen maar de tijd van schijn vooruitgang in stand willen houden.

  Als die oude tijd zo goed was, waren we ondanks de economische tegenspoed toch veel verder in onze ontwikkeling ?


  Maak melding

 26. @ Wat willen We

  Afscheid van de oude Bouterse politiek. U stelt terecht niemand heeft een duidelijk alternatief omdat de mastodonten elkaar gijzelen.

  Ook de NDP wordt gegijzeld door een kliek incompetente mensen zoals de president en zijn hofhouding.

  Het wordt zaak een onomstreden, echt onafhankelijke leider te vinden met scherpe goede adviseurs die na een keuze deze ook gaan realiseren.

  Ik heb wel eens aangehaald dat iemand als Clarence Seedorf met steun van Lilian Concalves een goed team zou kunnen zijn omdat ze gezag en autonomie hebben en goede aanvullende kennis.

  Suriname zal eens moeten gaan begrijpen dat kennis van elders (Nederland) niet zo slecht hoeft te zijn.
  Zie wat Albert Winsemius heeft weten te bewerk stellen als de kennis schaduw van de eerste leider van Singapore. De man wordt na meer dan 30 jaar nog geëerd.

  Het wordt zaak een coallitie te vormen in de DNA op basis van persoonlijke verstandhouding een coalitie waarin geen plaatst is voor mensen als Doekhi, Jogi, Somo, Brunswijk, Gajadien, Abdoel, Misiekaba,


  Maak melding

 27. artikel uit GFC Nieuws d.d. 19 april 2017

  Fundamentele kritiek

  De huidige regering blinkt momenteel uit in het uitvoeren van een ‘trial and error’ beleid en verergert daarmee alleen maar de huidige financiële problemen, vervolgt de PALU-ondervoorzitter. “Maar de kritieken en daarmee de oplossingen moeten veel fundamenteler zijn dan slechts het vervangen van personen en partijen. Er zijn een paar uitdagingen waar wij als Suriname voor staan die slechts opgelost zullen worden indien wij met ons allen eens worden over een oplossingsgericht beleid op lange termijn.

  Corruptie en verspilling bijvoorbeeld zal niet worden opgelost indien wij slechts personen en politieke partijen vervangen. Specifieke gevallen van vermoedelijke financiële wantoestanden moeten onderzocht worden. Maar al decennia lang hebben we hiermee te maken en weten we dat de overheid onvoldoende transparant is. We weten dat onze overheid ingericht is om ‘manipuleerbaar’ te zijn door de toenmalige kolonisator”.

  Willen we volgens Ramnandanlal corruptie en verspilling verminderen dan zullen we niet alleen meer wetten en instituten in het leven moeten roepen als onderdeel van ons anti-corruptie beleid. Maar de grootste uitdaging is het veranderen van de koloniale overheidscultuur van “patronage” en “no-spang, ik regel het wel voor je”.

  Samenwerken en eenheid

  Ramnandanlal: “We moeten begrijpen dat we een aantal “hardnekkige” problemen moeten aanpakken die ingebakken zijn in ons bestuurlijk systeem en cultuur. Daarvoor zal een lange termijnbeleid ontwikkeld moeten worden, anders zullen we over 10 jaren weer op straat komen om een andere president “naar huis” te sturen vanwege “corruptie en verspilling”. Samenwerken en eenheid in lange termijn denken over minimaal de Surinaamse economie, ons onderwijs en het bestuurlijk systeem zal de basis zijn voor een blijvende groei en bloei van ons land, welke regering dan ook die hierna komt. En de huidige sfeer van confrontatie brengt ons helaas alleen weer terug naar ons koloniaal verleden, angst voor elkaar en daarmee nog verder van huis”, aldus de PALU-ondervoorzitter.(GFC)


  Maak melding

 28. @JoJo “coallitie te vormen in de DNA op basis van persoonlijke verstandhouding een coalitie waarin geen plaatst is voor mensen als Doekhi, Jogi, Somo, Brunswijk, Gajadien, Abdoel, Misiekaba”

  Ik heb het niet alleen over de tijdperk van Bouterse. Ik ben een vijftiger, maar als ik in Suriname ben en kritisch kijkt, dan zie je toch dat de meeste mensen in armoede leven.

  Mensen die gewoon niet weten hoe ze hun leven richting moeten geven in een moderne samenleving. Is ze ook nooit geleerd.

  Suriname wil toch een moderne samenleving worden ?

  Ik mis trouwens de naam Bouterse in je lijstje. Heb je daar een reden voor ?


  Maak melding

 29. Weg met bouta!!!!
  Overal waar deze duivel is na Soso pina en probleem!
  Un Opo kondre mang!
  Het is nu of nooit!
  Weg met dit vernietigend beleid en volksbedrieger!!!!
  Poepejantje bouta go go go home please!!!


  Maak melding

 30. A pa disie bouta fuck a kondre zodanig up taki mie na woorden!!!!!
  Crimineel nummer 1 bouta en zoonlief Dino moeten levenslang achter de tralies want ze vormen een vrij ernstig gevaar voor suriname!!!!!!


  Maak melding

 31. Dit is een regering die een heel andere visie heeft , dan een vooruit denkend regering om het land op te bouwen .ze hebben weinig verstand om tien tot twintig jaar vooruit te denken .Hun korte termijn visie is graaien en weg wezen , ik ik ik der rest stikt


  Maak melding

 32. Robg@
  Jou korte termijn gedachten is verdwenen, in 2010 werden er nog vierbaans auto wegen aan gelegen. Naar Brazilië 18000 huizen gebouwd, Zoetwater transporten, spoorbaan aangelegd diepzeehaven voor cruiseschepen, Nederland in deze crisis tijd wel ondersteund worden door Suriname, er komt een tweede Dubai, er is met geld gehoost.
  Het verdwenen geld, carivesta, schoolboeken, de hele agrarische sector laten verzuipen, cassave project, bosbouw,
  Goud hout olie verkwanseld, bronnen die goud op hadden leveren,. Maar gewoon verkeerde deals zijn gesloten, misschien wel voor eigen gewin, bauxiet weg ook hier verkeerde onderhandelingen, dijken niet verhoogt, afvoer kanalen worden niet onderhouden wateroverlast, land uitgeven wat een belachelijk idee, iets wat je weg geeft ben je kwijt, en zeker als niks mee gedaan wordt, dit laatste is het geval, stem vee, als het maar voor niks is, wat een mentaliteit
  Ik stop er even mee, Robg er was geld genoeg maar je moet als econoom wel weten hoe je het uitgeeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.