Nederland zweeg over moord en martelingen Suriname

23
Nederland zweeg over moord en martelingen Suriname

In december 1982 vermoordden Surinaamse militairen onder het bevel van Desi Bouterse vijftien landgenoten. Maar uit inmiddels vrijgekomen geheime notulen van de Nederlandse ministerraad van mei 1980, blijkt dat twee jaar voor de Decembermoorden ook al gemoord en gemarteld werd door het militaire regime in Suriname. In 1980 werd Nederlander Fred Ormskerk vermoord, en Joop Krol, een andere Nederlander, gemarteld. En toen protesteerde Nederland niet.

Uit de notulen blijkt dat Nederland niet protesteerde omdat men bang was de militairen boos te maken. Nedeland vreesde dat Bouterse en de zijnen zich zouden aansluiten bij het communisme van Castro in Cuba.

In het programma Eenvandaag komen Eva Essed Fruin, voormalig correspondent in Suriname voor NRC Handelsblad, Rudie Kagie en Peter Ormskerk, de zoon van de vermoorde Fred Ormskerk aan het woord. De man van Eva Essed, Frank Essed, was een vooraanstaand Surinaams politicus. Op hem en een aantal andere Surinamers werd een schijn-executie uitgevoerd.

Bekijk het item hier:


23 REACTIES

 1. De schuld ligt niet bij Nederland, maar bij het paars vervloekte revo volk, die deze moordenaar en duivelse trawanten verdienen. Elk volk krijgt de leiders die zhet verdiend, misdadig of niet. Oerdom zijn alle ndper’s.


  Maak melding

 2. Neks fout Holland. Ware we e kolonie dan was it beter geweest. Ma na a mpp ddb kirie oeng poti sma. We hebt gestemt op baas vo betere tijde, ma baas tja soso ermoe, wi e ka moro baas en deng sma sa a poti leki mini ster.


  Maak melding

 3. Hitler, je bent ka olo! Je hoofd werkt niet goed. Ga niet anderen de schuld geven want het zijn de domme surinamers zoals jij die suriname na a r de kloten helpen. Rovers, moordenaars , oplichters, verkrachters heeft het land nu . Wat lul over de blanken. Geloof me suriname zal worden opgebouwd door nedErland!


  Maak melding

 4. Wie kaatst moet de bal verwachten !

  Deze Joop Krol is na de zogenaamde marteling wederom naar Nederland vertrokken, waarom heeft hij toen (in het veilige Nederland) niets hierover gezegd.

  Of was het verhaal over de zogenaamde martelingen ook ‘verzonnen’ !!!

  En waarom nu dit verhaal, just out of the blue !

  Weer een broodje aap verhaal.


  Maak melding

 5. Nederland valt zeker te verwijten dat ze niet actief genoeg zijn geweest. Het punt is: De regering van Henck Arron werd gezien als incapabel en corrupt. De staatsgreep wekte aanvankelijk de indruk dat er positieve verandering zou komen.
  De sfeer in Suriname was van optimistische verwachtingen. Daarom gaf Nederland de militairen het voordeel van de twijfel.

  Het probleem kwam daarna. De militairen hadden geen enkel politiek inzicht en geen ideologie. Zij werden gemanipuleerd door allerlei linkse activisten en idealisten die hun kansen schoon zagen om het land naar hun ideeën de socialistische weg op te leiden.

  Bouterse ging daar in mee omdat hij steun nodig had om zijn macht te consolideren, maar hij gebruikte de mensen zoals zij hem probeerden te gebruiken.
  In de samenleving ontstond uiteindelijk ongenoegen en de kritiek werd steeds openlijker en algemener. Toen de zaak ontaardde in moord en onderdrukking was het voor Nederland te laat om nog in te grijpen, al had er meer gedaan kunnen worden.

  Bouterse raakte in (geld)problemen nadat Nederland haar handen van Suriname aftrok. Hij begon zich bezig te houden met criminele zaken, hij was nu eenmaal in de kern een boefje, ging om met de verkeerde vrienden en Suriname raakte steeds verder in het internationale verdomhoekje.

  Venetiaan heeft de situatie en het aanzien van Suriname weer weten te verbeteren maar middels populistische maatregelen en onhaalbare beloftes heeft Bouterse de macht weer gekregen. Nu zal men moeten wachten tot het gedaan is met de oude man. Van optochten en geschreeuw gaat hij niet opzij.

  @ Milton: Krol is zeker wel hard aangepakt. Ik herinner mij die zaak. Hij vertelde dat hij zo bang was gecastreerd te worden dat zij testikels zich hadden teruggetrokken in zijn buik.
  Dat hij terugging naar Nederland is wel te begrijpen. Wat had hij nog in Suriname te zoeken? Dat hij er niets meer in het openbaar gezegd heeft is ook wel te begrijpen. Het zal het meest traumatische zijn geweest wat hij heeft meegemaakt in zijn leven. Misschien is dat wel de reden geweest van zijn vroege overlijden.
  Fred Derby heeft ook nooit meer gesproken over zijn ervaringen. Ook hij is niet oud geworden.


  Maak melding

 6. milton@
  Ze hebben jou nog nooit de duim schroeven aangedraaid, het is voor jou te hopen dat het ook nooit zal gebeuren, dus ga niet wijsneus uit hangen, jij bent een figuur die met drogen durft te er niets gebeurd is, je moet het boek lezen van Bikkel geschreven Rudy Kagie kom je nog wat te weten.

  Hitler@
  Haat is een slechte drijfveer, wordt alleen maar zuur van, maar er is hoop, verstand komt met de jaren
  .


  Maak melding

 7. @Hilter, begin alle Nederlandse deskundige het land uit te sturen dan zullen wij even zien wat er gaat gebeuren.

  Het is de mentaliteit van de NDP om een ander steeds de schuld van alles en nog wat te geven.

  Ik heb meneer Horp zijn grootmoeder gekend, maar ik kan jou vertellen dat deze vrouw zelfs bedreigd werd door Bouterse, dus wens ik Bouterse ook slapelozen nachten toe.

  Jou Bouterse is gewoon een waardeloze man die verdeeldheid schept onder de mensen en zie maar zijn achtergrond::moordenaar, oplichterijen, fraude, manipuleren en populistisch doen.


  Maak melding

 8. Nu gaan de mamapiemas RobG en enkele andere bouta volgelingen hopen dat Nederland de bouta dossiers voor levenslang geheim zal houden.Nu is het geen open dossiers nu,neen nu is het hou ze voor eeuwig gesloten!! Het doet ze pijn als ze de waarheid over hun baasje zit te lezen.Hun baasje is een moordenaar dat zeggen we sinds1980,Hij is een crimineel en niet meer!


  Maak melding

 9. Een onzin verhaal…..geloof ik niet!! Hoe zou Nederland met zijn grote leger “bang” kunnen zijn voor die paar Surinaamse militairen!!! Als Su bouta zich toen had “aangesloten” bij Cuba……dan had Amerika Paramaribo helemaal plat gebombardeerd……we hebben kunnen zien wat de Amerikanen destijds met M. Bisschop heeft gedaan…..ze zijn hem helemaal in Grenada gaan halen……!


  Maak melding

 10. Maak je maar geen zorgen; er komt nog veel meer boven water. Kettingzaagmoorden, verdrinking van zijn maat in brazilie, Gooding en mooi wana, Waterval en nog vele anderen. Vergeet niet: bij elke mislukte drugstransport vallen er doden.


  Maak melding

 11. @Counter
  Nederland is niet bang dat bouta een oorlog gaat voeren met hun en ik denk niet dat samen met 15 andere waardeloze landverraders bouta het ooit durven zal,waarvoor Nederland wel bang is dat bouta onder zijn eigen landgenoten dood en verderf zal brengen.De wereld is getuige tot welke wreedheden bouta in staat is.En de surinamers, tja de surinamers bewijzen keer op keer dat ze even dom zijn gebleven!!Dat de wereld ons helpt met donaties komt niet omdat ze blij zijn met bouta als lijder maar gewoon omdat ze medelijden hebben met ons!!!


  Maak melding

 12. Wat zei Ormoe op de Nederlandse tv,hij zou de padvinders in Suriname een kopje kleiner maken toch?
  Hij had zich helemaal vergist hij is een kopje kleiner gemaakt.
  Het is over mie boi amang e sribie.
  Hij had liever in Nederland kunnen blijven, had hij nog een paar jaar geleefd.
  Bazoekoe bavenie batjarie!


  Maak melding

 13. Huichelachtig gedrag zijn we van Nederland gewend.Ze hebben bewijs materiaal dat pas na een volgende generatie openbaar gemaakt mag worden.En aan de andere kant vragen ze op een veroordeling van Bouterse.Hebben ze dan recht tot spreken?


  Maak melding

 14. The clue van dit verhaal is dat deze man meer dan vijftien, >15 personen heeft gescalpeerd.

  Voor de rest is dit filmpje lekker boeiend, want ik heb nog geen kamervragen gezien, wat meestal het geval is na een ‘kritisch’ filmpje van één-vandaag.

  Het gros van Nederland heeft dit filmpje niet gezien, omdat ze naar de herhaling van ‘Boer zoekt vrouw zaten te kijken’.


  Maak melding

 15. door uitspraken zoals jij doet gaan mensen mekaar haten.waarom denk jij dat blanke rad beter is en voor jou de gekleurde ras minder.mijn dochter van zes heeft meer verstand dan jou.


  Maak melding

 16. hitler … mensen zoals jou zijn er gelukkig maar weinig.mijn dochter van zes heeft meer verstand.oja ik ben bruin en leef in nl waar ik geacepteerd wordt om wie ik ben.


  Maak melding

 17. Damsco,

  Je heb gelijk, Ik heb het niet over de Nederlandse burgers maar over de leiders die blanke leiders werldweid ze misdragen zich eeuwig. Kijk naar Indonesie.
  De Molukkers hadden de trein gekaapt om dat de Nederlandse regering hen hadden beloofd voor een eigen staat later waren ze vergeten en toen de trein werd gekaapt en toen werden niks gepraat maar gedood,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.