zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse Inheemsen kunnen ‘gulheid’ Bouterse niet waarderen

Surinaamse Inheemsen kunnen ‘gulheid’ Bouterse niet waarderen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 apr – Bewoners van het Inheemse Pikin Poika, in Para, zijn woest op president Bouterse. Het staatshoofd heeft in een kennelijk gulle bui, vijftig hectares land beloofd aan ontevreden leden van zijn Nationale Democratische Partij, NDP. De bewoners van Pikin Poika kunnen het niet verkroppen dat die vijftig hectare deel uitmaakt van hun leefgebied. Bouterse wil de zogenaamde wakaman tegemoet komen.

Deze groep zou met het bewerken van de grond de malaise kunnen overbruggen. Dat moet dan elders. “Het verlichten van de situatie van de wakaman mag niet ten koste gaan van de eeuwenoude rechten van de Inheemse volken van Suriname, die door deze zelfde regering zijn aangemerkt als meest achtergestelde groep”, stellen de dorpsleiding en de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para, OSIP.

Van zo een regering zou dus meer inlevingsvermogen verwacht mogen worden. “Wij, Inheemse volken, hebben internationaal erkende rechten en zullen het niet accepteren dat wij, voor de zoveelste keer sinds de komst van de Europese kolonisten, nog steeds het gelag moeten betalen voor zogenaamde ontwikkeling en verbetering van alle anderen behalve wijzelf, de eerste bewoners van dit land.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

37 REACTIES
 1. Zie mijn stuk “Firma List &Bedrog van President Bouterse”. Schande dat deze man een groep i heemsen die op Pikin Boika al meer dan 250 jaar woonachtig zijn Wilt verdrijven omwille van “wakamangs”. Hij beledigt het volk van Suriname keer op keer, schandalig.


  Maak melding
 2. Die wakamans zijn momenteel belangrijker voor die moordenaar dan die inheemsen, doordat die wakamans een probleem voor hem op dit moment kunnen veroorzaken, en er voor kunnen zorgen, dat deze moordenaar zijn langste tijd gehad heeft.


  Maak melding
 3. Bouterse heeft bij Pique het zaadje gepland, van hem hoeft Bouterse niet weg omdat het niets oplost???
  Tijdens gesprekken heeft hij ( Pique) een goede uitleg gekregen. WTF. is dit nu weer voor een draai, lijkt Trump wel, is er dan niemand te vertrouwen in dit God vergeten land?
  Ten koste v/d Inheemse mensen, zij die geen vlieg kwaad doen, heeft dhr B. de onrust een zgn. halt toegeroepen.


  Maak melding
 4. Pique sprak anders toen hij terugkwam van de duivel. Wat een gevulde enveloppe wel niet kan doen voor een wakkamang.

  Die pique zou in een land met een weldenkende bevolking, staande afgemaakt worden door zijn broeders.


  Maak melding
 5. Als jij je een piking Ingi booi noemt, dan moet je dat bewijzen door juist voor de Indianen op te komen en niet aan hun rechten te tornen. Indianen, peirie deng mars. Val alle indringers aan met pijl, gedoopt in curaregif, en boog.


  Maak melding
 6. Nu spreekt hij een totaal andere taal na Broko Baka Schandalig tot en met.waarom moeten die Wakamangs die boeven en leeglopers zo pats boem zo een groot stuk land krijgen terwijl hardwerkende burgers niet eens 400 m2 kunnen krijgen ?

  EN IS SURINAME VAN DIE MEERVOUWDIGE MOORDENAAR DAT IE ZOMAAR DAT KAN WEGGEVEN?? VRESELIJK WAT DIT VOLK ACCEPTEERT !!


  Maak melding
 7. Kom alle mensen ndp of niet, dit land is niet van de paarse duivel en zijn duivelse trwawanten. Zo niet is men en de komende generatie ten paarse dode zombie opgeschreven.


  Maak melding
 8. Wakamans die aan landbouw doen. Geef me een grote brik.
  Landbouw bedrijven om je brood mee te verdienen is geen hossel of iets dat je zomaar even doet. Deze wakamans hebben waarschijnlijk hun hele leven nog niet eens peperplantje gekweekt. Over een half jaar zitten ze allemaal weer in de stad te klagen hoe hard ze moesten werken.

  Trouwens de inheemsen van pikin poika hebben de steun van ons allemaal nodig zodat hun land niet wordt weggegeven aan een stelletje klagende nietsnutten.


  Maak melding
 9. DDB weet wat hij weggeeft het is toch niet van hem !
  Het zou hem beter sieren als hij tegen het volk zou zeggen:
  Mensen ik heb het voor gezien; ik ga weg, laat een ander nu
  het land maar bestieren ! Want ik bakt er niks van, alleen maar schulden en ellende heb ik veroorzaakt.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 10. Is Su eigendom van bouta?? Wist ik niet!
  Waarom alleen aan ontevreden ndp leden? Alvast tjoekoe voor de volgende verkiezing. En dan zeggen dat er geen sprake is van corruptie…Geld kan niet meer, is op. Dan maar grond stelen en verdelen.
  De indianen mogen het gaan uitvechten met de toekomstige eigenaren. De smeerlap desie staat er dan buiten. Hij heeft zijn ‘werk’al gedaan.


  Maak melding
 11. Bewoners van Pikin Poika kom op voor jullie rechten en bescherm jullie gebied tegen deze wakamans welke lid zijn, of worden, van de ndp. De gronden zullen zogezegd gesloopt worden, daar men als wakaman/ndp’er geen verstand hebben van hoe te werken op deze gronden, en jullie als bewoners blijven zitten met de ellende.


  Maak melding
 12. Bouta is de kluts kwijt .Hij liegt dat hij zich zelf geloofd . Hij weet hoe hij de surinamers moet om kopen bordje rijst en een lap grond , jammer dat er nog steeds mensen zijn die in hem geloven.


  Maak melding
 13. Zie daar,wat een ellende. overduidelijk dat deze debiel niet meer weet wat hij moet doen. wist hij vooraf niet aan wie die 50 hectare landgoed toebehoort. als hij zichzelf ook ingi boi noemt,wat doet hij nu dan met zijn ingi famiri ???

  Sranang opo yu ay ,kon opo…


  Maak melding
 14. Weer een typisch staaltje vanuit de gevoerde ”verdeel en heers DDB politiek ” en slechts om het vege lijf te redden. Duidelijk is dat DDB in het nauw gedreven is. Het begint saai te worden nu zijn troefjes die hij achter de hand denkt te houden ook door het eenvoudige volk worden doorzien. Wat is nu het volgende? Het is niet onwaarschijnlijk, maar wellicht te voorkomen dat Suriname door deze brokkenpiloot nog in de uitverkoop komt. Een kat in het nauw maakt immers rare sprongen. Deze man is echt ziek, zijn gedrag en cognitief vermogen getuigt steeds meer van afwijkende / gebrekkige realiteitszin. In essentie is DDB zeer narcistisch en egocentrisch van aard. Hij is uiterst manipulatief is theatraal en consideratie met anderen wordt slechts met de mond beleden. Er is bij DDB verder sprake van gebrekkige gewetensvorming en dat maakt deze man extra gevaarlijk blijft.

  De persoonlijkheid DDB is gestoord. In psychologische zin / de diagnostische beschouwing is er sprake van een Cluster B persoonlijkheidsstoornis (gebaseerd of bestaande uit 4 persoonlijkheidsstoornissen) antisociale- narcistische- theatrale en een borderline persoonlijkheidsstoornis. Het voert in dit verband te ver om op deze materie in te gaan. Wat in ieder geval duidelijk is, dat met name de antisociale sociale persoonlijkheidsstoornis als belangrijkste kenmerk heeft, instabiliteit in denken, voelen en gedrag. In essentie voldoet DDB aan deze kenmerken.


  Maak melding
 15. je kunt zien hoe diep deze meneer is gevallen..

  hij kan alle kabinetten afschaffen op doeken het geld van die duizenden figuranten verdelen onder de wa-ka mang van hem..,

  ze zijn toch immers waardeloos net als die meneer bout zelf..

  zo kan je geen land besturen op grooooote hoogte brengen, allemaal niets nuttigers..

  jammer voor het intelegente volk dat zo zijn best gedaan heeft op school om wat te worden in de samenleving nu staan ze in de wacht ruimte..


  Maak melding
 16. Tot een zekere hoogte kan ik meegaan met de inheemsen als het om hun woongebied gaat. De vraag die ik mij stel, hoe groot is het woongebied van de inheemsen?

  Is dat heel Suriname/ heel Latijns-Amerika en hoe is dat vastgesteld wat/dat (het) hun woongebied is? ,Welke wetten, grondwet van Suriname, domeinwet? eerst woonrecht voordat het in handen kwam van Europese landen tijdens de koloniale periode!?, gewoonterecht!?, roofbouw?! , enz, enz, enz.

  Dat iedere Surinamer recht heeft op een stukje domeingrond vind ik terecht. Wat ik een zeer kwalijke zaak vind is als DDB, die zijn mond vol heeft over politiek en anderen daar van beticht, wel de zogenaamde wakamans, (afstammeling van Afkriaanse slaven/thans Surinaamse creolen naar Suriname gehaald tijdens de koloniale tijd, schoolverlater) van Suriname waarvan vele tot zijn partij behoren wel domeingrond geeft in het ” woongebied van deze inheemsen”.

  Is dit geen politiek waar DDB zijn mond zo van vol heeft? Waarom doet hij zijn voordeel mee om leden hiermee achter zijn ka NDP-partij te krijgen? Waarom mogen andere politieke partijen niet als er zich mogelijkheden zich voordoen zich niet laten zien of horen/zie protestdemostraties?

  De dief die heel hard roept, houdt de dief?

  Wie Houdt, Wie Voor De Gek?

  Recht En Waarheid Maken Vrij.

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 17. DDB is een zwarte die alle trekjes vertoont van een blanke. Hiij is nog erger. Hij heeft die Indianen niet eens spiegeltjes en kraaltjes gegeven.


  Maak melding
 18. Twee vliegen in één klap; inzet Piqué.

  Hypothese 1: Sociale onrust geleidt door mevr. Neus door inzet van Piqué te vertroebelen.

  Hypothese 2: Aandacht verplaatsen naar een ander langlopend geschil tussen de Eenheid en de regeringsleider.

  Hypothese 3: Piqué wordt gesprek van de dag en niet de grote massa achter mevr. Neus/ overige organisaties die de demonstraties organiseren.

  Uitkomst: Oud geschil tussen krijgt volop aandacht in de media.

  Uitkomst 2: Pique is het middelpunt geworden en niet mevr. Neus.

  Uitkomst 3: Dezelfde wakamans inzetten om de sociale onrust te doen escaleren waardoor gewapend ingrijpen mogelijk wordt.

  Kortom: If you can’t beat them, join them.


  Maak melding
 19. Dit plan is mede tot stand gekomen door de inmenging van Sandew Hira. Piqué en zijn wakamans zijn leden van het geheime leger van Bouterse die voor de escalatie morgen zorgen, waardoor de situatie op een burgeroorlog moet lijken en hij de vrije hand krijg om te doen en te laten, waarin hij uitblinkt. Dat behoeft geen verdere uiteenzetting meer.


  Maak melding
 20. Pique is een straat ding. Om te leven/verdienen doet hij alles om aan geld te komen.

  Internationale rechten is een “pie in the sky” als de locale regeerders het negeren. Dat hebben onze inheemsen het ondervonden.

  Tot andere regeerders komen moeten zij voor hun land vechten. Zij moeten bijv. naar de VN gaan om daar te protesteren. Zij moeten blijven corrupt uitgave van hun land blootstellen.

  Zij moeten kapitaal krachtige buitenlandse sponsoren aanwerven zodat ze voor hun rechten kunnen opkomen..
  Waarschijnlijk denken de mensen als bouterse dat het land van hun is en er mee kunnen doen wat ze er mee willen doen.


  Maak melding
 21. Een vredig land als Suriname was…zo corrupt nu…diep gezonken.In alle lagen van de bevolking is de corruptie doorgedrongen.Als de leider corrupt is wat verwacht je van het volk.De leider heeft geen moraal..ethiek heeft hij nimmer over gehoord.Zoo jammer voor zo een mooi land.


  Maak melding
 22. Piqué …. een wakaman??? ….. mensen geef me een grote brick. Meneer doet voorkomen alsof hij en hij alleen ” de straat ” kent. De nietsnutten die rondlopen te bedelen,
  te lui om te werken … zijn dat de wakamans?

  Als er een oproep gedaan wordt voor een stuk grond … dan melden zeker meer dan 150 … ik denk zelf honderden .. om in aanmerking te komen.

  Iedereen kan zich ” die-hard ” NDP’er noemen.
  De Nationale Dieven Partij heeft een ” lik me vestje ” ledenregistratie. De ” leden ” betalen geen kontributie … het zijn allemaal profiteurs.

  Meneer Piqué … je bent zogenaamd een ” die-hard ” NDPér … dus lid van de Nationale Dieven Partij? …. hoe kunnen wij je vertrouwen ? Wij …. we horen niet tot die luie … nietsnut … wakamanbende … waar jij … meneer Piqué …. misschien de gangmaker van bent.
  Je hebt een vlotte babbel … dat mag gezegd … is dat het kenmerk van een wakaman?

  Mneer Piqué … WIJ … zijn de ware … de echte wakamans. Voor ons is 2+2 altijd nog 4 en geen 3 of 5.

  Wij weten precies wat er in onze Surinaamse samenleving gebeurd. We kennen ” de straat ” beter dan jullie nietsnut wakamans. Meneer Piqué … geef me dus een GROTE BRICK !!!!!!!!


  Maak melding
 23. Hoefdraad,heeft het duidelijk uitgelegd in BT hoe de financiele positie van Suriname is.JULLIE KLETSEN MAAR WAT,neks oen no e lees korantie oen boerietjie.


  Maak melding
 24. Even terzijde: in het Sranan kennen we geen meervoudsvorm: wan uma, miljoen uma. Wan dagu, tien dagu. Wan wakaman, honderd wakaman.

  Het enige waar de inheemsen zich zorgen over moeten maken is dat de wakaman geen titel op de grond krijgen, want dan kunnen ze die grond doorverkopen aan derden. Ze hoeven zich, net als de mensen van de Indra Ghandieweg, die dachten dat een spoorbaan door hun tuin zou lopen, geen zorgen te maken dat 1 wakaman aan landbouw zal komen doen te Pikin Poika. En als, wat niet verwachtbaar is, 1 wakaman toch zo gek is om daar te gaan planten, dan oogst jij als inheemse de vruchten van zijn arbeid, wanneer hij is gaan klagen of slijmen bij die Pikin Ingi Boi in de stad.


  Maak melding
 25. Is er een Indiaan of iemand van Indiaanse afkomst die de Indianen kan uitleggen dat ze zich niet zo druk moeten maken.In 2020 is het grond en wat erbij hoort gewoon weer van jullie.En stemmen jullie gewoon weer op Ingi paars.Voor nu effe uitgeleend aan de Wakkamangs om hun de mond te snoeren…De 150 wakkamangs krijgen in 2020 een bord bruine bonen in Ocer met een sappig verhaal..


  Maak melding
 26. Django, wie moet dat doen???
  Niemand durft in Su… Alleen maar schijtlaarzen in Su!
  Ze poepen in hun broek als ze da naam bouta horen.
  Gewoon een laf volk…..


  Maak melding
 27. Mijn bijdrage aan alle onderdrukten en hen
  die zichzelf niet onderdrukken. Dit keer ode aan de Ingi
  die zichzelf en suriname niet heeft verkocht!

  Ingi

  A no ala ingi e lib nen busi
  A no ala ingi na wan
  Sowan e lib seysey den man di ne bondru
  nanga fotoman
  Den na ingi fu Pacha Mama noso Mama fu gron
  Kibri kibri nen a busi mek den Bigi Sma en pikin
  kan gro
  Keskes sani ne kor den
  Den ne broko dan
  Fruku manten sma e opo e waka langa pasi
  fu suku nyan
  Te na syoro doro matapi en korokoro den
  alatu e span
  Den de prati ala sani na mindri gi den wrokoman
  fu na patu kan kon swit
  Sjatu fu bangi mek tu gogo e mit
  Dat na ingiman
  Sondro ingi busi lasi
  Sondro busi ingi no sa man


  Maak melding
 28. @ Haco

  De dag dat iedereen in Su met hun neuzen naar de zelfde richting kijkt, word ik spontaan miljonair zonder iets te doen !
  Er was en nooit eenheid is Su geweest, dus dat kan je wel vergeten. De ene wijst naar de ander, en andersom !
  Haco : noem jij eens een Afrikaanse land waar het het goed gaat, bavianen kunnen geen land bestieren.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 29. Zo belazerd Bouterse die mensen in Suriname.Wat hij moet doen doet hij niet en dat is opstappen en de mandaat teruggeven aan het volk want hij bakt niets van.Zelf een eenvoudige lul zou het land beter besturen en zichzelf niet verrijken ten kosten va alles.Dat is mijn constatering.


  Maak melding
 30. Pique en zijn Redi Moesoes zijn bezig te zoeken naar Chinezen die het hout(bossen) op het terrein vn 50 ha willen kopen !!! Er zijn al gegadigden !! Wan monie e-go-meki !!

  Hoe kan men de Indianen, de mensen van wie het land was voor de komst van de blanken, slaven,de landrovers(NDP), de immigranten zo iets aandoen ??
  Het lijkt wel Amerikaanse toestanden, waar de Indianen zijn verdreven door de blanke kolonisten(immigranten) !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES