dinsdag, februari 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameFIFA bereid Suriname te helpen aan nieuw nationaal stadion

FIFA bereid Suriname te helpen aan nieuw nationaal stadion

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 12 apr – De Wereld Voetbalfederatie, FIFA, is bereid Suriname te helpen bij de opzet van nieuwe voetbalstadion. Dit heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino gezegd tijdens een bliksembezoek aan Suriname. Infantino heeft onder meer gesproken met vicepresident Ashwin Adhin en de leiding van de Surinaamse Voetbal Bond, SVB. Het bouwplan ligt al klaar.

Het is nu uitkijken naar de financiering van het project dat rond de dertig miljoen dollar moet gaan kosten. Voor de FIFA is steun een logische keus. “Suriname verdient een nieuw stadion”, zei Infantino tijdens zijn bezoek. Volgens de FIFA-topman behoort Suriname sowieso tot de voetballanden van het Caribisch Gebied en verdient dat ondersteuning. Van Surinaamse zijde bulkt het van optimisme.

Het André Kamperveen stadion voldoet al jaren niet meer aan de vereisten. Vanaf zitplaatsen tot aan de tribunes hebben hun beste tijd gehad. Adhin is blij met het projectplan. “Als we ervan uit moeten gaan dat er in 2018 een een stadion moet zijn met alle faciliteiten, dan moeten we haast maken.” Infantino heeft de opening verricht van een modern sportcentrum, waar ook geld van de FIFA in is gestopt.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

22 REACTIES
 1. @Fifa
  Liever bouw je een nieuw ziekenhuis met moderne apparatuur zodat de gehele bevolking er profijt van heeft.
  Desnoods noem je het FIFA HOSPITAAL.In Suriname doen we aan voetbal meer als een hobby en niet als beroepsvoetbal.


  Maak melding
 2. Door wie en hoe gaat het onderhouden worden?. Su kent geen onderhoudscultuur. Wat is het resultaat van het Streepy stadion, het huidige Kampverveenstadion?. Wat zijn de opbrengsten van voetbalwedstrijden t.o.v de uitgaven?? Wie gaat vanuit Z+H naar Cul gaan om een trui te kopen?? Zullen de toegangsprijzen verhoogd worden???


  Maak melding
 3. Indien de Surinamers enige jaren terug Clearence Seedorf als voorzitter van de SVB hadden benoemd, zou het voetballandschap er geheel anders hebben uitgezien in Suriname.

  Men had toen gekozen voor ene Giskus die totaal niets voor het Surinaams voetbal heeft betekend.

  Ik denk dat deze FIFA bobo zich totaal een hoedje is geschrokken toen hij het A Kamperveen stadion zag !

  Een land waar de ouders van zeer grote Europese voetballers (m.n. in Nederland) vandaan komen zou toch beter moeten verdienen en op een hoger niveau moeten zijn !

  Nou, de Surinamers kiezen zelf voor deze situatie en doen niet eens de moeite om effe ‘out of the box’ te denken.
  Even een kleine moeite doen om te denken en begrijpen dat het anders moet en kan !

  Het is erg jammer dat men alles bij het oude wil laten en zien, want de wereld draait door en heeft dus geen tijd voor de Surinamers !


  Maak melding
 4. @Moxie watra
  Over het beheer en onderhoud van een nieuw stadion hoeven we ons niet druk te maken want het stadion komt er niet. Suriname heeft geen geld , de SVB is blut en de FIFA is niet zo gek dat ze het stadion zullen financieren.

  @ Ray
  Goed functionerende ziekenhuizen zijn inderdaad harder nodig dan een voetbalstadion. Maar Adhin moet er eerst voor zorgen dat de bestaande ziekenhuizen goed functioneren want het is nu bar slecht gesteld met de zorg in bestaande ziekenhuizen. Wantoestanden in de ziekenhuizen die we van de jaren 80 kenden terug zijn met dank aan de abanies van de NDP


  Maak melding
 5. Mokro

  Firma list en bedrog van President Bouterse

  Volgens Sijs van der. N, ( 2001) betekent wakaman; een kerel die stoer rondloopt en leeft van hosselen. De Coster (1999), omschrijft wakaman als” informele aanduiding voor een jongeman die nogal stoer langs de straten loopt en op illegale wijze inkomsten verwerft, bijvoorbeeld door te hosselen”. Hosselen betekent “op straat je bestaansmiddelen bij elkaar scharrelen, maar ook, los werk verrichten, manier om illegaal aan geld voor drugs te komen, op illegale wijze aan geld komen, ( straattaal , geraadpleegd 12-04-2017; www. Straattaal.nl). Donselaar van . J, (1989) omschrijft het begrip wakaman in het woordenboek van het Surinaams-Nederlands; wa’kaman (de, -s), man, meestal jonge, met weinig of geen regelmatige bezigheden, veelal met soortgenoten zwervend langs de straat. Andere definities van wakaman wordt aangevuld met een kerel die stoer rondloopt en leeft van hosselen en veel vrouwen op na houdt. Gezien de leefwijze van de wakamans kan gesteld worden dat “wakamans” tot een subcultuur behoort, immers subcultuur betekent; “een groep mensen met een eigen set van normen, waarden en regels bepalen volgens welke zij willen leven”( Worldlingo, 2001) . Per definitie kan dus van een subcultuur gesproken worden als een ethische en esthetische deelverzameling van waarden en normen, ruim genoeg om onder één noemer geplaatst te kunnen worden maar toch afwijkend en gedetermineerd genoeg om los te kunnen worden beschouwd van de algemene cultuur waartoe deze behoort ( Wikipedia, 2010).President Desi Bouterse heeft de ‘wakamans’ of ‘stratiemans’ beloofd dat zij aan landbouw kunnen gaan doen. Er is 50 hectare landbouwgrond beschikbaar achter Pikin Poika. Bouterse heeft de ‘wakamans’ een rondleiding gegeven op diverse projecten. Siebrano Pique, die actie voert tegen het beleid van de regering, is ingegaan op de uitnodiging van Bouterse voor een onderhoud en een gezellig uitstapje. Pique, zegt dat hij ongeveer 150 mensen heeft die werk zoeken. Hij gaat hen mobiliseren, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 11 april 2017, op gezag van het Kabinet van de President ( 8 april 2017; www. waterkant. Net). Santhoki reageert op deze ontmoeting van Bouterse met Pique en een klein deel van zijn wakamans matties als volgt; “de voorzitter van de Nationale Democratische Partij en president van Suriname heeft partijleden opgeroepen. Het betreft dan partijleden die niet gelukkig zijn met het politieke reilen en zeilen binnen de partij en in het land. Een deel heeft zich aangesloten bij de protestbeweging die vooral de vakbonden op gang hebben gebracht. Het moet Bouterse tot nadenken hebben gestemd. Hij heeft de ontevreden leden opgetrommeld en gesproken. Santokhi vindt het geen gezonde aanpak. En erger, het getuigt van weinig verantwoordelijkheidsbesef. “Als je als president verantwoordelijkheid wil tonen, nodig dan alle vakbondsleiders uit om te overleggen en de problemen op te lossen. Hij heeft de totale samenleving verdeeld”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname(10-04-2017). Als we de actie van Bouterse in dit perspectief beschouwen, dan wil Bouterse voorkomen dat hij een deel van zijn aanhang de zogeheten wakamans verliest. Hij nodigt ze uit, gaat met ze mee naar boven-suriname, laat ze zien wat zijn peper, tomaat en soepgroenten-project inhoudt en belooft ze 50 hectare grond. Op een foto ( 11-04-2017) van de bijeenkomst kan worden gezien dat er daadwerkelijk sprake is van gezaaide plantjes die in vaste grond overgepoot moet worden. Om de meegereisde wakamans gerust te stellen zegt hij ze 50 hectare grond toe. Dat is 500.000 vierkante meter grond. Dit areaal ligt ergens achter Pikin Poika. Bouterse geeft aan dat er equipement aanwezig is om het terrein bouwklaar te maken. Ook zullen er enkele huizen opgezet worden waar de mensen kunnen verblijven. De ‘wakamans’ toonden zich enthousiast over wat ze gezien hebben. Tot slot werd te Brokobaka, de missie geëvalueerd en zijn er verdere afspraken gemaakt om in contact te blijven over het vervolgtraject. Wat weten we over Pikin Poika? Op 14 september 2014 schrijft Starnieuws het volgende over Pikin Poika: de verkavelingsactiviteiten van Suricom Park, een verkavelingsproject van de landbouwvereniging De Eenheid, roepen hevige protesten op van de bewoners van het inheems dorp Pikin Poika in het district Wanica langs de Saramaccarivier. Brieven en petities van het dorpsbestuur aan bevoegde instanties hebben niet geleid tot verandering van de situatie. De Eenheid heeft lang geleden een landbouwperceel in grondhuur gehad dat binnen het traditioneel grondgebied van Pikin Poika valt en dit stuit de bewoners van het dorp tegen de borst. Het bestuur van de vereniging ging enkele jaren ertoe over om de toegangsweg naar de kostgrondjes en jachtgebied van de bewoners te blokkeren, en onlangs is zij ook begonnen met een verkavelingsproject, overigens zonder bestemmingswijziging van de grondhuurbeschikking, zegt Joan van der Bosch, dorpshoofd van Pikin Poika. De Eenheid heeft zelfs percelen “cadeau gedaan” aan de president, en gisteren (13 september 2014) werd een feest daar georganiseerd wat nieuwe protesten heeft uitgelokt. “Pikin Poika bestaat al meer dan 250 jaar en de dorpelingen zullen hun grondgebied nooit en te nimmer opgeven”, zegt Van der Bosch. De lokale gemeenschap beraadt zich over verdere stappen tegen de bezetting van het grondgebied van Pikin Poika.
  Wel nu dames en heren; ik vind dat de oppositionele partijen die zeggen, dat Bouterse niet bezig is om het land te besturen, maar een worst voor de Neus in dit geval van wakaman Pique en zijn marginale aanhang, hangt meer dan logisch. Bouterse doet om deze manier alles eraan om een deel van zijn aanhang “de wakamans” uit de getto’s ( Abra broki, Van dijk, Flora, Latour en enkele andere wijken) niet te verliezen. De wakamans uit districten als Nickerie, Coronie, Saramacca, Wanica, Commewijne, Marowijne zijn of niet in beeld of weten dat er hier sprake is van een zeer gênante vertoning van President Bouterse. Als we de feiten op een rij zetten dan doemt het volgende beeld op:
  1. Het volk van Suriname pikt het beleid van de huidige regering niet en gaat in protest vanwege de neergaande sociaal, politiek en maatschappelijke situatie.
  2. De spontane actie van mevr. M. Neus wordt door “wakaman” Pique ondersteunt. De massa komt op straat. Er spelen belangen vanuit de vakbond m.n. onderwijs en de verhoging van brandstof prijs.
  3. Bouterse Nodigt “de wakamans” in Ocer uit en neemt ze mee naar Bigi Poika. Pique gaat met een kleine groep wakamans/wakavrouws mee. Het land is economisch failliet, zie de miljoenen van Hoefdraad.
  4. Hier laat Bouterse ze zien, dat ze werk kunnen krijgen als ze bereid zijn hun handen uit de mouw steken.
  ( zie voor de goede orde wat de leefstijl van een wakaman is). Een wakaman leeft op straat en van de straat en niet van een privé landbouwproject.
  5. Hij laat alles wat met de sociaal maatschappelijk en politiek onrust te maken heeft links liggen en legt de focus om het creëren van werkgelegenheid ten behoeve van een groep mensen uit subcultuur.
  6. Hij enthousiasmeert Pique en zijn aanhang om in het verkavelingsproject van zijn club “de Eenheid” verder in cultuur te brengen.
  7. Hij negeert hiermee alle principes van behoorlijk bestuur en strooit voor de zoveelste keer zand in de ogen van een groep mensen die dagelijks van de straat moeten leven.

  Concluderend kan er gezegd worden, dat de President van Suriname elk realiteitszin kwijt is en het ambt van een president niet waard is.


  Maak melding
 6. Wakaman is gewoon een hangman/hangmens m.i. zelf een hangmatligger.

  In landen als Suriname heb je heel veel wakaman, laagopgeleid, schoolverlater. Iemand die alles doet om aan inkomsten te komen en in zijn levensonderhoud financieel, economisch, sociaal te voorzien. Ze kunnen zelf zo ver gaan om aan inkomsten te komen dat ze stelen en roven, drugsdealen, pata-man, kolesie, pooiers, go-man, die goed gepakt worden door de ma(s)ra en een slavernij houding hebben, slaaf en mas(r)a, vele zitten bij de NDP. Ze kunnen soms goed in hun levensonderhoud voorzien. Garantie voor hoe lang is de vraag. Er zijn erbij die onafhankelijk zijn en in het hosselen zich wel voor korte tijd redden. Hoe ouder ze worden hoe zieliger die gasten zijn en praten dan over de goede oude tijd. Ouderdom lopen ze met een vals gebit in hun mond, hebben een gouden tand of gouden tanden in hun mond of zijn vaak ook so mofo of een verrot gebit. Ze kunnen ook overlast bezorgen als ze op hoeken van straten voor Chinese winkels rondhangen in het donker en voorbijgangers overlast bezorgen. Er zitten velen bij die al vaak met justitie en politie in aanmerking zijn gekomen, maar ja wat verwacht je van de wakaman.

  Er zijn veel manieren waarop het kan worden uitgelegd, zowel positief als negatief.

  Vele van die gastjen moeten worden opgepakt en worden heropgevoed. Ze kunnen mijn part te werk gesteld worden op bananenplantages in een bananenlandje.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 7. Beste lui,
  Maak je niet druk om de financiering.
  25 procent wordt tegen 5 % geleend van de FIFa en de rest wordt elders geleend tegen 10%.
  In de tussentijd heeft Infantino zich uitgebreid laten feteren op kosten van de bevolking


  Maak melding
 8. Aloha……Bullshit is dat met de Vice Pres Ashwin Adhin. Ziet hij geen armoede onder de bevolking in Suri.
  Ik vraag me af is zo,n voetbal stadion nu nodig in een land met handjevol mensen.
  Hij kan beter dat enorm bedrag voor een nuttig doel besteden bv een moderne en super ziekenhuis voor de Suri,s.
  Maar nee als ze dat gaan doen dan ziet de team van de Paarse Bende geen kans om te Graaien.CHE!! Ay mi Switi Sranan!


  Maak melding
 9. Mensen mensen. Houden jullie toch op met die enorme lappen postings en teksten want dat leest niet prettig.

  Wanneer ik een een enorme lap tekst zie zonder alinea lees ik het zeker niet meer en houdt het voor mij op.


  Maak melding
 10. @mokro mooi betoog wel een beetje of-topic.
  het lijkt een beetje op het palm olie project. Iedereen ontgaat namelijk het belangrijkste aspect.
  50 Ha. moet wel nog even ontdaan worden van die lastige bomen die toevallig wel veel geld opleveren. In een normale concessie mag er alleen worden uitgedund. Nu verdwijnt er gewoon 50ha bomen in 1 keer.


  Maak melding
 11. Er komt een gevecht (kiksboks wedstrijd) tussen Somo, Brunsie en Bouta!! in dat stadion!! Wel Somo moet uitkijken. vorige keer was zijn gebit zoek geraakt!!! rest dan Brunsie tegen Bouta!!!

  Santokhie is de SCHIJTrechter!!

  Het is beter dat FIFA een goed en streng bewaakte gevangenis bouwt voor de Paarse strontvliegen!!!

  Wederom Santokhie de oprechte rechter om tre veroordelen!


  Maak melding
 12. Werkelijk.
  Zit je straks met een groot en leeg stadion waar geen hond komt.
  Plus moet er extra beveiliging komen want voor je weet wordt zo een modern stadion leeggeroofd.

  En een ziekenhuis is zeker niet zo’n slecht plan.


  Maak melding
 13. Suriname heeft nu op dit moment niks aan een nieuw stadion.

  Eerst moet flink de bezem door de SVB en moet er goed schoon schip gemaakt worden zodat alle nietsnutten en geldvreters letterlijk eruit geschopt worden. Verder moet het land een goed gedetailleerd voetbalplan maken. Daarnaast moet een nieuw nationaal stadion een multifunctioneel stadion worden, niet enkel voor alleen voetbalwedstrijden maar voor meerdere sporten en evenementen. Handig zou het zijn om rondom een nieuw stadion een nieuw woon/winkelgelegenheid te creëren.

  Een nieuw stadion moet niet enkel een nieuw stadion zijn, het moet visie en durf bevatten. Voor dit allemaal, laten we maar eerst de kapotte economie repareren, dat alleen kost ons al genoeg moeite!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES