dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijMarechaussee op Rotterdam Airport discrimineert

Marechaussee op Rotterdam Airport discrimineert

-

Does Travel & Cadushi Tours

De Nationale ombudsman heeft de Koninklijke Marechaussee op de vingers getikt wegens discriminatie tijdens controles van passagiers op Rotterdam The Hague Airport. Dit gebeurde naar aanleiding van een klacht die werd ingediend door antidiscriminatiebureau RADAR namens een piloot met een donkere huidskleur. De man werd in 2015 herhaaldelijk als enige gecontroleerd toen hij als passagier van Spanje naar Rotterdam vloog.

De piloot wendt zich tot RADAR omdat hij zich gediscrimineerd voelt bij de controles op Rotterdam The Hague Airport. In 2015 arriveert hij vier keer per vliegtuig uit Spanje in Rotterdam. Drie keer vraagt de marechaussee hem naar zijn paspoort, terwijl andere passagiers uit de Schengenlanden, met een lichte huidskleur, gewoon kunnen doorlopen. Geen enkele keer wordt het paspoort ook daadwerkelijk ingezien. De man woont in Spanje en reist regelmatig naar Nederland, waar hij werkzaam is als piloot voor een Nederlandse maatschappij. Hij komt ook vaak aan op Schiphol, waar hij nooit op deze manier wordt gecontroleerd.

Klacht ongegrond verklaard
Als de man aan de marechaussee vraagt waarom hij wordt gecontroleerd, krijgt hij geen duidelijk antwoord. Hij dient uiteindelijk een klacht in bij de marechaussee die ongegrond wordt verklaard. De marechaussee ontkent dat er sprake is van discriminatie en geeft aan dat nooit alleen wordt uitgegaan van huidskleur, maar dat wordt gelet op afwijkend gedrag. Wel stuurt de marechaussee een brief waarin staat dat wordt betreurd dat de man de controles als discriminatie heeft ervaren en dat de marechaussee hieruit lering trekt. Ook wordt toegegeven dat de communicatie beter had gekund.

Controles niet goed uitgelegd
De Nationale ombudsman noemt het begrijpelijk dat de man zich gediscrimineerd voelde, aangezien hij tot drie maal toe uit de rij met voor het overige reizigers met een lichte huidskleur werd gehaald. De vraag waarom de marechaussee juist hem wilde controleren, kan de marechaussee niet goed uitleggen, staat in het rapport. Ook vindt de ombudsman dat de marechaussee de klacht van de man serieus had moeten onderzoeken. De ombudsman verbaast zich erover dat de minister van Defensie het oordeel van de klachtencommissie heeft overgenomen en de klacht ongegrond heeft verklaard.

Conclusie ombudsman
De Nationale ombudsman komt tot de conclusie dat de marechaussee het recht van het verbod van discriminatie niet voldoende heeft gewaarborgd. Daarbij is de ombudsman van oordeel dat de schijn van discriminatie vaker op de loer ligt door de wijze waarop de marechaussee de controles op de luchthaven uitvoert. Bij de aanbeveling staat dat door het opstellen van objectieve criteria de schijn van discriminatie kan worden vermeden. Zo zou het beter zijn om alle passagiers te controleren, of te controleren op basis van een steekproef. Daarbij moeten reizigers die staande worden gehouden meer uitleg krijgen over de controle.

Belangrijke uitspraak
Antidiscriminatiebureau RADAR noemt de uitspraak van de Nationale ombudsman belangrijk voor de versterking van de rechtszekerheid en bescherming tegen discriminatie. Niet de intentie tot discriminatie is hier doorslaggevend, maar het feit dat het optreden van de marechaussee niet objectief is te rechtvaardigen in de situatie in Rotterdam. De Nationale ombudsman onderzoekt gedragingen van bestuursorganen van het Rijk die spelen bij de verhouding tussen overheid en burgers. Aanbevelingen die de Nationale ombudsman in diens rapporten doet aan een bestuursorgaan leiden regelmatig tot wijziging van intern beleid. RADAR blijft volgen op welke wijze deze uitspraak van de Nationale ombudsman een vervolg krijgt en is bereid om over de uitwerking in gesprek te gaan.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

20 REACTIES
 1. Je moet niet zwart-wit kijken dat is racistische, daar woord je toch moe van, het is het eerste woord dat ze leren als ze geboren worden racistisch, het woord er met de paplepel in gegoten ziekelijk gewoon, ze weten als geen ander hoe ze de zaak op moeten naaien, kijk maar naar silvana


  Maak melding
 2. Tja dan moet ik maar klagen in Egypte .
  1. Binnenkomst paspoort controle
  2. Eenmaal binnen incheck weer controle
  3. Douane controle .
  4. 4 meter achter douane weer controle.
  5. Net voor boarding weer controle .
  Wat een gedram hier in Nederland over discriminatie .


  Maak melding
 3. De grootste racisten zijn de mensen die de een enorme hekel hebben aan blanken, chinezen en hindostanen. Waarschijnlijk met een paplepel ingegoten. Daarom zijn zij de grootste slachtoffers bij roofovervallen.

  Jammer dat het land niet voor de onafhankelijkheid was opgedeeld in verschillende landen. Dan waren er minder slachtoffers gevallen bij roof, moord en verkrachting.


  Maak melding
 4. @babylovesloly,

  Waar staat dat de man een Afrikaanse achtergrond heeft ?

  Iedereen die niet de karakteristieke Kaukasisch kenmerken en blanke huidskleur heeft is “zwart’.

  Iedere groep in Suriname is dus “zwart”. In Nederland zijn alle Marokkanen, Turken, Surinamers, Afrikanen, Aziaten, vele oost-europeanen “zwart”.


  Maak melding
 5. Ben vorig naar Malaga geweest, bij de luchthaven ( terug reis naar NL ) moest mijn vrouw en ik onze schoene uittrekken terwijl
  en op de band leggen. Terwijl de Blanken door kunnen lopen alleen hun bagage werd gescand. Dat is ook discriminatie, maar wij deden gewoon wat gevraagd werd !
  Mijn vrouw en ik waren de enige zwarten, dus hier was er geen sprake van een steekproef. Ach ja : misschien is er in het verleden iets met een zwarte broeder / zuster, die iets in hun schoen verborg vandaar deze maatregel.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 6. Jacko,
  We gaan niet op elke slak zout leggen, maar als iemand leerkracht als ‘nick’ gebruikt en een ander foutief verbeterd, dan komt de ‘purist’ in ons naar boven! 🎓


  Maak melding
 7. Ach , ik werd 2 jaar geleden als “witte” met een hindoestaanse vrouw ook ronduit hufterig behandeld door 2 “zwarte” MP’s, haal mijn schouders op en ga verder mijn weg, zielepieten


  Maak melding
 8. Die domme achterlijke blanke marechaussees op Rotterdam airport willen tonen dat ze macht hebben. Ze zien de zwarte gezagvoerder in zijn uniform met zijn vier strepen met zijn bemanning naar de balie komen en ze pikken hem eruit om hem voor schut te zetten. Dit hebben ze meerdere keren met deze man gedaan. Het geeft ze een soort van machtsgevoel omdat ze wit zijn. Deze domme witten moeten de wc’s van het vliegtuig schoonmaken.


  Maak melding
 9. Natuurlijk wordt er gediscrimineerd. Stel je eens voor: piloot, huis in Spanje, regelmatig op en neer. Tsja die zal zeker drugs vervoeren of iets anders smokkelen. Zo is de algemene redenering in Nederland intussen. Voor heel veel blanken is het ondenkbaar dat een niet-blanke op eerlijke wijze rijk en succesvol kan zijn (geworden).


  Maak melding
 10. @ kleurenblind
  In Nederland zijn er ook Turkse kinderen met bruin haar van nature. Hoe noem je zo’n iemand zwart of bruin (mooi brunette)?

  In Suriname wonen ook Belgen met bruin haar zijn ze nou zwart of bruin?

  In Suriname ben ik ook hindoestaanse kinderen tegen gekomen met een licht huidskleur en bruin haar van nature. Zijn ze zwart of bruin?

  In Suriname ben ik een hele gezin tegen gekomen wat mij verbaasde huidskleur donker (zwart) en haarkleur bruin van nature. Zijn ze zwart of bruin?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES