dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Politieke repressie onder mom bestrijding criminaliteit?'

‘Politieke repressie onder mom bestrijding criminaliteit?’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – Het door president Bouterse in een adem noemen van ‘harde acties’ tegen criminelen en het ‘binnen regelgeving’ houden van de sociale protestdemonstraties in Suriname, door inzet van politie en leger(!), is vanuit rechtstatelijk oogpunt niet acceptabel. Het Nationaal Leger heeft als constitutionele taak (artikel 177, lid 1) ‘de verdediging van de souvereiniteit en de territoriale integriteit van Suriname tegen buitenlandse gewapende militaire agressie.’

Slechts ‘bij wet’ kan het leger met ‘bijzondere taken’ worden belast. Met de inzet van het leger als repressief instrument tegen Surinamers die demonstreren tegen wanbeleid en voor betere leefomstandigheden, schendt de president de grondwet en handelt hij dictatoriaal. Deze anti-democratische tendens is des te verontrustender als de president beweert dat ook ‘criminelen’ zouden meelopen in de demonstratie. Bouterse is bovendien hoofdverdachte van meervoudige moord in het 8 december strafproces.

Duterte tactiek
Het misbruiken van de strijd tegen criminaliteit om maatschappelijk draagvlak te creëren, voor militariseren van de staat en het publieke leven, heeft een zeer extreme vorm gevonden in de Filipijnen van president Duterte. Zonder vorm van proces worden van drugscriminaliteit verdachte burgers door doodseskaders en politie-eenheden geliquideerd. Deze willekeur maakt de staat een schuldige aan een nog grotere misdaad, namelijk misdrijven tegen de menselijkheid.

Criminaliteit staat niet los van armoede, niet los van bestuurlijke corruptie en wordt aangemoedigd door het negatieve voorbeeld van bestuurders die zich gedragen alsof zij boven de wet staan. Bijvoorbeeld door rechtsvervolging tegen hen ingesteld, door middel van machtsmisbruik te obstrueren. Een eenzijdige repressief-militarische aanpak van verdachten van criminaliteit, getuigt van een volstrekt verkeerde analyse van het maatschappelijke probleem.

De dramatisch groeiende criminaliteit getuigt immers van de toenemende uitzichtloosheid van veel jongeren, onder het loze-beloften-regime van Desi Bouterse.

Theo Para

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
 1. Zgn. pres. van SU.:Jij bent en blijft EEN UITERST LAF MONSTER.Vergeet niet:OOK HET LANGSTE TOUW HEEFT EEN EIND.Zie maar wat er in o.a. Zuid Korea,Argentina etc. met MISDADIGE ex. presidenten gebeuren.TIJD MOET ZIJN TIJD HEBBEN.Ja,MASSAMOORDENAAR,COKEDEALER,etc.etc.OOK JOUW DAGEN ZIJN GETELD.


  Maak melding
 2. Heel goed verwoord door Theo Para,een moordenaar en veroordeelde drugscrimineel Bouterse die ook nog denkt boven de wet te kunnen staan met zijn ongeoorloofde handelingen, door eventueel het leger te kunnen inzetten tegen het volk, en daarbij de veiligheid in gevaar brengt, om zijn eigen hachje te redden, is maar ėėn remedie mogelijk, liquideren deze klootzak.


  Maak melding
 3. Lijders gekozen door het volk maken vaak de fout door te denken dat ze de alleen heerschappij hebben en dat ze kunnen handelen hoe het hun schikt.Sterker nog het land en de bevolking zien als hun bezit,hun instrument om bij tijd en wijlen in te zetten.En als ze ook nog dictatoriale trekjes hebben dan zijn de rapen echt gaar.De bevolking heeft je gekozen ja,tot 2 toe en nu wijst het overgrote deel van die zelfde bevolking je af.Wees gentle en stap op …maar het is moeilijk om terug te gaan naar je oorsprong.Sommige mensen hebben zo sterk te intens om te HEERSEN.Zoetjes aan moet de president beseffen dat hij het mandaat moet terug geven het volk eist dat…wie brengt hem dat aan het verstand??.Wat er in 1982 is gebeurd mag zich never nooit herhalen.Het leger inzetten tegen zijn eigen mensen die je in eerste instantie hoort te beschermen.En nu weer zo een laffe toon..Dit maal zal het niet bedekt worden met de ” deken van liefde en vergiffenis”je gaat er voor boeten.Je gaat samen met je opdrachtgever dec bak in.


  Maak melding
 4. Als dit de laatste stuiptrekkingen zijn van deze moordenaar, laat het AUB zo zijn dat hij zelfmoord pleegt in plaats van weer onschuldige burgers het slachtoffer te laten worden van zijn moordzucht. Mensen wees niet bang en doe vooral je plicht tegen corruptie , leugens, bedrog, en moorden.


  Maak melding
 5. Voor velen is het ook nooit goed hè ! De criminaliteit is hoog en kondigt de president maatregelen af om dit terug te dringen.

  Echter zien sommigen dit als een bedreiging jegens hen, dus vraag ik me af of zij zich dan aangesproken voelen ?

  Ik zal zeggen go pres, go !


  Maak melding
 6. Als op een gegeven moment de machthebbers het te heet wordt onder de voeten dan roepen ze de politie en het leger er bij om hun positie en belangen veilig te stellen. Op een gegeven moment echter gaan de gewapende machten inzien dat het een aflopende zaak is en weigeren ze op te treden tegen het volk. De machthebbers hebben dan geen tanden meer. Ze zijn verslagen.

  Bouterse denkt dat hij zijn oude spelletje van intimidatie en dreiging met geweld nog kan spelen, maar zijn tijd is bijna voorbij. Het omkeerpunt nadert. Ook zijn medestanders gaan zien dat hij een oude zieke machteloze man is geworden die op alle fronten heeft gefaald. Hij heeft niets meer te bieden dan lege beloftes.
  Zijn bondgenoten zullen eieren voor hun geld kiezen en wachten af om te zien hoe de nieuwe winden gaan waaien.

  Het wordt een spannende tijd voor Suriname. Heeft het volk geleerd van de afgelopen veertig jaar? Zullen de oude patronen doorbroken worden? Zal men eindelijk inzien dat kwaliteit en integriteit belangrijker is dan etniciteit?
  Surinaamse vrouwen zijn sterke vrouwen en zij dragen de zwaarste lasten. Laat hen voorop gaan. Niemand schiet op een vrouw, elke vrouw kan een moeder zijn, wellicht jouw moeder. Wie wil zijn moeder kwaad doen?

  Laten hopen dat er voldoende wijsheid is onder het volk en haar voormannen en vrouwen om de juiste weg te kiezen.


  Maak melding
 7. De grote Surinaamse vernietiger heeft voor de zoveelste keer zijn doorzichtige en voorspelbare plan voor orde handhaving ontvouwd.Leger inzet is not done. Volk van Suriname het is weer 1 voor 12. Laat wij ons niet door deze vernietiger van Suriname niet de les laten lezen. Wij ervaren dagelijks aan den lijve wat het betekend om met deze roversbende en hun kornuiten te moeten leven. Weg met deze vernietiger. Weg alles wat ons aan jaren 80 herinnert, weg met de demagogen en embicielen. Hup siriname hup, sta op uit je bed en maak je klaar om je stem te laten horen. Dat is je burgerrecht, niemand kan jou dat ontnemen tenzij jezelf passief aan de zijlijn Wilt staan.


  Maak melding
 8. Machthebbers noemen zware criminaliteit en betogers in een adem, pure intimidatie van diegenen die opkomen tegen het faillietmakers van Sranan en tegen het toelaten van zware politieke corruptie !

  Typisch dat de machthebbers GEEN WOORD besteden aan uitroeien van de zware corruptie, terwijl zogenaamd speciale maatregelen worden ingezet tegen DE CRIMINALITEIT !

  De CORRUPTIE is een van de belangrijkste oorzaken van het faillissement van Sranan !

  Laat het regiem de verdampers van al onze reserves vervolgen ! Vervolg diegenen die, toen de staatskas al leeg was gemaakt, Miljarden aan ongedekte SRD-biljetten hebben laten drukken en in omloop hebben gebracht !

  Er liggen meerdere CLAD-rapporten die duidelijke diefstallen van staatsgelden aangeven, echter het regiem doet er niets mee ! VERVOLGING is niet ingezet door justitie en de politieke BOEVEN lopen nog steeds vrij rond !

  Dus hoezo CRIMINALITEIT bestrijden ????????????

  PS : In Dictatoriale staten wordt de bevolking op een dergelijke wijze geintimideerd !
  In Sranan geen slavernij meer tolereren !
  STOP de Slavernij !
  Het regiem geeft VALSE info en denkt dat het volk ook deze leugens zal slikken !


  Maak melding
 9. De regering wordt democratisch gekozen.
  En de regering kan democratisch (op staande voet) ontslagen worden.

  Tide tamara oe stre go morro fara !! Tra fas no de !! Bouta moes gwe !!


  Maak melding
 10. @MIlton

  “Voor velen is het ook nooit goed hè ! De criminaliteit is hoog en kondigt de president maatregelen af om dit terug te dringen”

  Milton wanneer heeft de president waar gemaakt wat hij belooft, toegezegd en aangekondigd heeft:

  1 >>> Aanpak corruptie …. Oplossing zand er over.
  2 >>> 2de Dubai …. Oplossing verdampen deviezen en overschotten, devaluaties en negatieve groei.
  3 >>> Helft van de VHP op sluiten versus toedekken van Carifesta, Schoolboeken, Spoorlijn, EBS diefstallen, Naschoolse opvang, etc.

  Beste Milton zo kan de lijst vrijwel eindeloos aangevuld worden.

  De president is het voorbeeld dat keihard aangepakt moet worden omdat hij misdrijven (Pakketten) waarvan hij op de hoogte is met zand toedekt.


  Maak melding
 11. Goedemorgen JoJo, volgens de surinaamse grondwet is het mogelijk dat de bevolking Desi Bouterse kan afzetten (aldus een gerenommeerde advocaat in Suriname). Zie Art 74 van de grondwet. De man kan dus weggestuurd worden.

  Een aantal zaken zijn vreemd te noemen.

  1) De protesten beperken zich tot de slechte leefomstandigheden en niet tot het vertrek van Bouterse.

  2) Bevreemd mij ook dat buitenlandse nieuwszenders nauwelijks verslag doen over de protesten in Suriname.

  3) Buitenlandse regeringsleiders houden zich afzijdig ten aanzien van Suriname en Bouterse.

  Verder vraag ik mij af in hoeverre Bouterse nog invloed heeft op het leger. Zullen zij Bouterse tot het gaat beschermen.

  Vertrek van Bouterse kan bespoedigd worden als het buitenland ermee gaan bemoeien. De oppositie kan dat tot bewerkstelligen ?


  Maak melding
 12. Over de geplande acties van vandaag, heeft Bouterse gezegd dat het een democratisch recht is van iedere burger om te protesteren, “maar dan binnen wet en regelgeving.” Hij heeft gesteld dat zelfs criminelen zijn opgeroepen om mee te doen. Volgens hem maken politieke opponenten misbruik van deze actie onder het mom van democratisch recht en proberen hun munt hieruit te slaan. Politie en leger zullen er streng op toezien dat tijdens de demonstratie morgen, het geheel binnen wet en regelgeving plaatsvindt.

  Alleen Bouterse kan opdracht geven tot ingrijpen. Zou de politie en leger echt zo stom zijn om te schieten op burgers ?

  Laat je niet intimideren door het paarse gespuis. Anno 2017 kijkt de wereld mee. Iedereen moet verantwoording afleggen voor zijn of haar daden. Desi gaat dat ook moeten doen.


  Maak melding
 13. @@ Milton!! De eerlijke en gezamenlijke Suries moeten de baas van jouw levend lynchen!!! van mij mag hij de kanker krijgen en aids. Hopelijk krijgt hij ook meerdere beet van Dengue!! of een volle zwerm Braziliaanse bijen hem levend opvreet!

  Dat verdient hij wel!!


  Maak melding
 14. @Koos

  Ad 1 Men moet voor zichtig zijn te grote dingen in 1 keer te willen. Bouterse is strategisch sterk en zijn gedraai wordt door velen gelooft als goddelijke boodschappen. Dit is in mijn ogen een test.

  Ad 2 Voor het buitenlandse nieuws (ook Nederland) is Suriname niet van belang. Het wordt saai en men kan er niet mee doorgaan zoals Brexit en Poetin etc. De profesionele media hebben de behoefte van actie reactie te maken.

  Ad 3 Suriname is geen echte markt en te klein om waar dan ook een bedreiging te vormen. Er gaan per jaar 200.000 mensen heen en er komen 200.000 mensen uit. Dat is heel makkelijk beheersbaar te maken. Zie maar hoe snel er meer Coke onderschept wordt.

  Ad 4 Vorig zomer (staatsveiligheid discussie) hebben de officieren van leger en politie reeds aangegeven niet gek te zijn. Laat er een individue bereid zijn te schieten. Als de leiding niet mee werkt aan een staatsmisdrijf is de kans dat het leger en de politie zich tegen het volk keert (Venezuela) in mijn ogen heel klein.


  Maak melding
 15. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Demonstreren is een recht en daar mag iedere burger van een democratische rechtsstaat gebruik van maken op de wettelijke manier van de grondwet van een democratische rechtsstaat.

  Als je niet met de politiek bemoeit, bemoeit de politiek met jouw.

  Wie houdt Wie Voor De Gek?

  De grootste moordenaar, dictator, (drugs)crimineel, nep amnestiewet, tegenwerker 8 december 1982 strafproces, enz roept dat de politieke partijen hier munt uit willen slaan. Terwijl hij zijn vege lijf probeert te redden door pleesident van de republiek Suriname te zijn.

  Deze man moet zijn grote misdadige snor stevig drukken en stil in een een hoekje in de duisternis, waarin hij de republiek Suriname sinds 25 februari 1980 gebracht heeft.

  Surinamers, Volk Van Surinamers De Politiek Bemoeit Met Uw Leven Als het Gaat Om Uw Financiën, Uw Huishoudelijke Of Bedrijfseconomische Situatie, Sociale Situatie, enz, kortom met alles wat er speelt in Suriname.

  Zonder de politiek gebeurt er niets, de politieke partijen zijn deel van de maatschappij. In De Politiek is er sprake van verhoudingen, oppositie – coalitie. Politiek is vooruit zien.

  DDB moet de laatste zijn die praat over politiek terwijl hij daarmee zijn vege lijf, (inter)nationaal mee probeert te redden. Laat het Pleesident af zijn, dan zal je zien wat de gevolgen zullen zijn.

  Wie Slaat dus munt uit de politiek?
  … slaat munt uit de politiek, ja toch?!!!

  Toen El Vene aan de touwtjes trok was het toch DDB die toen in actie was en protesteerde dat El Vene Moes Gwe.

  Waarom mag het volk, waarvan de meeste mensen ook deel uit maken van de politiek zich niet met deze actie bemoeien. DDB, Sodemieter op!

  DDB en de Gangsters, Daltons, Neven Daltons, Zsidonia, enz moeten opsodemieteren. Tik Joe Bondroe Dai Hoepel Op!

  Sranansma Oe Bondroe En Kom Op Voor Uw Rechten En Laat De Wolf In Schaapskleding U Niet Voor De Gek Houden. Zie De Vele Luchtballonen Van Die Vuile Leugenaar Met Zijn Borstelsnor.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 16. Als Bouterse afreedt wordt Adhin president!
  De farao zal zich dus eerst van Adhin moeten afdoen, zodat een mannelijke of vrouwelijke ‘look-a-like’ president kan worden.


  Maak melding
 17. Alleen dieharde paarse idioten, de paarse roverheid en zijn eigen paarse misdaadsyndicaat denken dit. Let op, pas op, er zal nkg meer geroofd en gemoord worden want didibri weet dat zijn tijd kort is en hij zal tekeer gaan als een briesende leeuw op zoek om het gehele volk en ook zij eigen oerdomme zombies te verslinden. Oma nanga opa taki sinds 2010, wacht maar af paarse klootzakken wat jullie soso lobi didibrilijder in petto heeft. Back to the eigthies, zevenmalen erger zal het verworden als jullie hem blijven aanbidden en vereren. Wee al die awariedomries in dienst van deze duivel. Hun volgelingen zullen wraak op hen nemen en geen enkele help of jepie of bijbeltekst e go jepi deng paarse vervloekte leugenaars en valse profeten disie sa e kari deng srefi bisschop Meye Anus tiendendief, en misjiekaka Dubaiknettergek.


  Maak melding
 18. ‘Go pres go”verzet hij soms bergen dat hij aangemoedigd moet worden.Ik hoor mijn werkgever nooit vanaf de zijlijn roepen ..’Go Diana go’ Het is niet meer dan zijn plicht.Daar krijgt hij voor betaald.Maar onze gedachten gang is net als pres krom,corrupt en dictatoriaal.We nemen voor lief dat Suriname van hem is…PLEUR OP!!


  Maak melding
 19. Zijn pijlen zijn in werkelijkheid niet gericht op misdadigers. In 2010 had hij een grote bek vol paarse loze beloften aan het volk. Diefijzer no e go de moro vanodoe. Maar de feiten staan op een rijtje, hij is en blijft de baas der criminelen. Hoezo? Kijk naar zoon en stiefzoon, naast vele andere paarse oerdomme aanhangers van deze misdadiger die ze als president bejubelen, ook in de gemeente van die paarse awariedomries Stef Me Anus en Misjiekadubai. Dit is de zoveelste loze paasre leugen belofte. Integendeel, zolang deze misdadige moord president en zijn paarse elite roverheid en adviseurs aanblijven zal er nog meer geroofd en gemoord worden. Wie onberechte mensenrechten schenders, moordenaars en bij verstek veroordeelde drugsbonzen aanbidden en vereren zijn paars misdadig moord- en roofzuchtig van aard, kortom paars vervloekte ndper’s. Een oerdom en zeer paars verdorven slecht volk en even misdadig van aard als hun grote liefde en lijdsman, ddb didibri foe Surbabhaiti. Narco dictatuur in wording als het domme volk dit wil en zijn paarse schijt en druiperige pis wil blijven eten en drinken. Wo ka efoe we tang bribi didibri nanga Meye nanga Misikeba, Wo ka, Geen rust, vrede en voorspoed maar het tegenovergestelde.


  Maak melding
 20. De vlag officieren en officieren, en ander kader hebben een eed gezworen deze zullen ze gestand doen, dat weet ik zeker, ze hebben hun decoratie gehaald in Nederland, zij zullen naar eer en geweten handelen, en daar geen politiek bij. Ik heb een vlag officier gesproken in Nederland, die vertelde mij dat zij zich afzijdig zullen houden, ik hoop het zeer, politie leid alles in goede banen maar keer je niet tegen de bevolking
  Na bouta komt een andere tijd en dan zal je, als je je tegen de bevolking keert moeten verantwoorden, en dan zou ik niet in jullie schoenen willen staan, gebruik je gezonde verstand


  Maak melding
 21. Wat ik echt erg vind, dat is het opstoken van mensen om dingen te doen moeten soms ze met eieren gooien echt levens gevaarlijk, er kunnen vele doden vallen, en vrouwen voor zetten is echt van de zotten het idee al, als die vrouwen wel worden doodgeschoten zijn er vele weesjes.
  Niemand gaat denken zij is een vrouw, in een burgeroorlog doen ze alles.
  Stook niet zo, ga zelf wat doen, sommige hebben baat als iemand de kastanjes uit het vuur haalt.
  Nooit wordt ik boos , maar roep geen gekke dingen.


  Maak melding
 22. Bouterse jij bent een ramp voor je eigen land.Je moet onmiddellijk opstappen dat is het beste voor het land.Het kan toch niet zo verder met jouw als president die alleen maar aan je zelf denkt en het land kapot maakt.Zie je niet dat het volk je zat bent.Denk je weer aan doodschieten van onschuldige burgers als in het verleden.Dat is mijn vraag aan jouw.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES