‘Nederland liet gekoloniseerde geest achter in Suriname’

50
Politieke partij PALU viert 40-jarige bestaan

PARAMARIBO, 4 apr – “Wat over is gebleven is een gekoloniseerde geest.” Dit zegt Jim Hok, voorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie, PALU, en minister van Natuurlijke Hulpbronnen in het eerste kabinet Bouterse. Die gekoloniseerde geest is de erfenis die hangt als een molensteen om de nek als het gaat om de ontwikkeling van Suriname en de Surinamer. Sinds de staatkundige onafhankelijkheid is het land niet veel opgeschoten.

Dat is de inventaris van ruim veertig jaar Republiek Suriname. Een zielige staat. Tijdens de viering van veertig jaar politieke partij PALU zei Hok dat het land niet veel is opgeschoten. Al na ongeveer vijf jaar onafhankelijkheid kwam Nederland zelf tot de conclusie. Er moest wat gebeuren. En dat was de staatsgreep van 1980 onder leiding van Bouterse. Volgens Hok is het een bedenksel van de Nederlandse politiek.]

Het verklaart ook waarom Den Haag zo gul was met ontwikkelingsgeld na de staatsgreep. De regering van premier Henck Arron had er niets van gebakken en de ontwikkeling stagneerde van alle kanten. Dat heeft alles te maken met een ingebed gebrek aan zelfvertrouwen. Het is Surinamers nooit bijgebracht. Ook nu nog is het gebrek merkbaar in alle geledingen van de samenleving. Daar moet nu aan worden gewerkt.


50 REACTIES

 1. Alweer ligt t aan de ander ..

  Wordt toch een keer volwassen en neem je eigen verantwoording !!

  De grootste vervloekte geest sinds de onafhankelijkheid is Bouta.


  Maak melding

 2. De onafhankelijkheid is funest geweest voor het land.
  Een kind dat cout ke cout uit huis wil zonder enige goede voorbereiding zelfstandig leven wil leiden, is zoeken voor problemen.

  Suriname een soevereine staat maar straatarm net zoals vele sub Afrikaanse landen idem dito.


  Maak melding

 3. Geachte heer Hok een hele dikke Palu voor je. Je eet, praat en ruik naar Bouterse. Je bent een ekte REDIMUSU. En nu snel je hondenhok in.


  Maak melding

 4. Volgens mij heeft de gemiddelde Surinamer te veel zelfvertrouwen, maar geen wereld& feiten kennis en weinig wetenschappelijk denkvermogen. Dit resulteert in een samenlevingj die gebaseerd is op geloof ( religieus of politiek) in plaat van wetenschappelijke grondslagen.
  M.a.w. we zijn dom, maar denken slim te zijn.
  Dan kom je vanzelf in grote problemen.


  Maak melding

 5. Jim hok@
  1950 kreeg men Suriname zelf bestuur, met al Jou kronkels in jou kop sla je de spijker weer eens mis, het is te krom voor woorden dat jij nog steeds Nederland de schuld geeft dat jullie je sinds 1950 niet ontwikkel, het zegt meer over het Surinaamse mentaliteit dan over het kolonialisme, het is makelijker om achter over te leunen dan te werken want dat hadden ons voor ouders al gedaan.
  Jim Hok ga terug in je hok!!!!!!! *en ga maar eens goed nadenken over je mislukte politieke leven, het zou je sieren je ongelijk toe te geven, de onafhankelijkheid kwam te vroeg.
  Sari Tori


  Maak melding

 6. Na eeuwenlang gekoloniseerd te zijn kan een groot deel van de bevolking niet meer zonder. Verlangend naar kolonisatie en uitbuiting scheppen ze zelf hun overheersers en verdrukkers. De oorzaak is de angst om zelf te denken en het eigene te ontwikkelen. In plaats daarvan vullen ze kerkbanken en roepen tot God om gekoloniseerd te worden.


  Maak melding

 7. En Meneer Hok.
  Wat gaat u hiertegen doen? Surinamers na 40 jaar omscholen? En dan bedoel ik niet alle Surinamers, maar die klootzakken in de regering en zij, die politieke ambities hebben. Een verplichte cursus als toelatingseis om in de politiek te gaan, is in mijn ogen zeker gewenst.
  Mijn conclusie: Suriname is voorbestemd om door de dommen geregeerd te worden. Dit baseer ik op het kennisniveau van de gemiddelde NDPer en het feit dat de hoog opgeleide Surinamers in hun eigen land geen schijn van kans maken.
  Wat in mijn ogen verder fout is:
  1: het heel politiek systeem van kiesstelsel tot en met honorering.
  Het kiesstelsel is fout en dat hebben wij sinds de jaren 60 bekritiseerd en aangezien politiek de best betaalde banen heeft, wil elke klootzak in de politiek.
  2. Het rechtssysteem. Wij hebben de koloniale wetgeving van Nederland onverkort overgenomen en er geen veranderingen in aangebracht. Overigens wil ik onder uw aandacht brengen dat dit rechtssysteem kwaadwilligen beloont.
  Voorbeeld: wat kost het mij om domeingrond aan te vragen en te verkopen voor een gigantisch bedrag (belastingvrij!!!)’
  En die mensen die in kapitale villas wonen? Kunnen zij die enorme vermogenssprong op eenduidige wijze verklaren? Zwart geld is meestal de verklaring en daarover moeten zij niet alleen belasting betalen, maar ook een fikse boete. Omdat deze klootzakken geen belasting betalen moet de staat de subsidie voor die arme burgers verder afschaffen. De armen draaien dus op voor de rijke klootzakken.
  Economie: teveel fouten om op te noemen. Ik heb geen zin om een boekwerk te schrijven.
  Criminaliteit: wordt aangewakkerd en gevoed door slechte financiële en economische omstandigheden. Met name vrouwen en kinderen zijn hiervan het slachtoffer en de positieve cijfers over daling van de criminaliteit geloof ik niet.
  Lenen: De leenwoede of -ziekte en/of -virus, die wij hebben opgelopen heeft volgens mij niets met koloniaal denken, maar met luiheid en domheid te maken. Als wij onze gelden, inkomsten en reserves beter hadden bewaakt dan was Suriname geen bedelstaat en of leenstaat geworden. Nu zadelen wij onze nazaten op met een enorme rente en aflossingsschuld, waar zij helemaal geen voordeel van hebben gehad. Ik denk dat wij zullen schrikken als er een amortisatieplan van onze huidige schuldpositie wordt opgesteld.
  Derde wereld land: Suriname is een monocultuur land (mijnbouw) en wil dat kennelijk blijven. Om een ontwikkelingsland te worden moeten wij diversificatie gaan toepassen. Andere sectoren zoals landbouw, veeteelt, bosbouw, industrie, diensten en visserij in de ruimste zin worden genegeerd.

  Corruptie. Oneerlijke en egoïstische politici die meer aan hun eigen zak denken en niet aan het belang van de staat en die ook niet vervolgd worden.
  Dit is voorlopig en ik denk dat andere forummers mijn lijst zeker kunnen uitbreiden met voorbeelden uit de gezondheidszorg, sociale zaken etc..
  Dus meneer Hok. Het koloniaal denken is een gepasseerd station. Wij zijn intussen mentaal veranderd en stukken dommer geworden en dat moet veranderen.


  Maak melding

 8. In 42 jaar is er niks gebeurd, en maar maar klagen die bakkras zijn verkeerd bezig geweest, en wat heb jullie gedaan met je paars geboefte, geplunderd, geleend, zakken gevuld, de ene miskleun na de ander, Jim Hok dit heet uitbuiting van eigen volk, schandalig dat jij het op over kolonialisme hebt terwijl je geen haar beter bent, Sari Tori
  Als met een vinger naar een ander wijst, dan wijzen er altijd nog naar je zelf, idealen zijn mooi maar de realiteit wijst iets anders


  Maak melding

 9. Die geest blijkt Hok met zijn op sterven na dood zijnde partij Palu, zelf te zijn, misschien dat hij een andere naam moet bedenken voor zijn partij, want Palu is een vies woord, vergelijkbaar met tolli.


  Maak melding

 10. ik vermoed dat het denk vermogen van hokkie is aangetaast door het a no mie virus

  nu na bijkans 45 jaar zijn het nog steeds de Hollanders man schaam je toch om dit sort nonsense te verkondigen
  de grootste klootzak ben jijzelf


  Maak melding

 11. Kraboe@
  Daarom is er inhet verleden onderwijs geïntroduceerd, er zijn een paar bevolkingsgroepen groepen die zich wel hebben ontwikkeld, en dan mag jij raden welke groepen dat zijn, dus stop met deze onzin, het is dus hand in eigen boezem steken.
  Het ging toen die Hollanders nog waren, militaire die hun hele salaris opmaakt in sur, was een goed inkomstenbron. Toen dat allemaal weg viel wist men het niet meer en deden maar wat, je ziet wat er van gekomen is, voor de misten is het toverwoord Lui!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 12. Helaas, weer een doemdenker die aan het bewind wil komen. Waar heeft deze gozer zijn studie gedaan??, Wat heeft hij in de afgelopen periode waar deze party ook het bewind heeft moegen voeren gedaan?, Wat heeft hij op N.H, gedaan als MINI-STER?, Als zijn kin[eren] de slechte weg opgaan, zullen zij ook naar hem verwijzen? Zolang wij bezig zijn om corruptie te omarmen, zal het nooit en te nimmer goed gaan. Hok heeft nu zijn schaapjes op het droge, hoeft niet meer te werken van zijn pensioen, dus zit hij nu te dag dromen en dat maakt dat hij begint te dementerenWanneer gaan politici ophouden om de minder geschoolden in Su. voor de gek te houden??Is het tevens de schuld van Ned. dat de party alleen maar door samen te werken met andere groepen ook beleids beslingen mochten nemen? Wanneer zullen zij groot genoeg zijn iom zelfstandig de verkiezingen in te gaan omzetels te behalen en niet over de ruggen van anderen, is dat ook de schuld van Ned. . Laat hij hierover gaan dagdromen samen metRamnandhan


  Maak melding

 13. Je gaat zien hoe Bouta aan zijn einde gaat komen, al die geesten die hij heeft gemarteld en vermoord gaan hem komen halen.

  Tra fas no de !!


  Maak melding

 14. Deze demente fossiele HOKjesdenker is dusdanig in de war dat hij gekoloniseerde geest verward met zijn eigen paranoïde geest. Na 41 jaar onafhankelijkheid en 7 jaar paarse Bouta-maffia is de realiteit van alle dag…..77% inflatie / 9-11% economische krimp / koers SRD van 2.5 > 8.5 / Fitch-rating B- met negatieve verwachtingen / schuldenplafond verhoogd van 60% > 80% / staatshoofd staat bovenaan alle internationale opsporingslijsten / stijgende criminaliteit / staatskas leeggeroofd. Volgerns deze randdebiel en dorpsidioot allemaal de schuld van Nederland. Zielige, miezerige stakker.


  Maak melding

 15. Deze man voelt dat er verandering op komst is en slaat nu als een kip zonder kop om zich heen, ik zou zeggen….. verbeter de wereld en begin bij jezelf, wat heb je zelf de afgelopen 45 jaar gedaan om je landgenoten te helpen ontwikkelen?
  De meeste mensen hebben op eigen kracht school en universiteit doorlopen maar krijgen geen kans om hetgeen ze geleerd hebben in de praktijk te brengen omdat figuren zoals jij uit eigenbelang bang zijn voor vooruitgang en wat is nu het gevolg… het land is failliet .Niemand anders dan jullie zelf (oudere mannen) hebben deze situatie gecreeerd.


  Maak melding

 16. In zekere zin heeft Meneer Hok gelijk. Wat ik hier lees aan reacties, geeft aan dat we niets van elkaar aannemen en graag de wrok en woede die er heerst tegen de huidige beleidsmakers naar voren willen schuiven. Dat gaat op een gegeven moment vervelen en lees ik ook niet graag meer op WK… het is hetzelfde liedje dat continu word afgespeeld.

  De voormalig kolonisator van Suriname is wel degelijk schuldig aan vele zaken die niet lopen in het land. Tegen de tijd dat Nederland genoeg had geprofiteerd en het niet meer kon maken om in een veranderende wereld nog oud kolonisator te spelen, hebben ze hun handen schoon gewassen door middel van het onafhankelijkheidverdrag. Achterlatend een arbeidersbevolking die geen kaas gegeten had van zelfbestuur. Deze mensen zijn aan hun lot overgelaten en overgeleverd aan de grillen van de weinig zogenaamde politieke intellectuele individuen tussen hunzelf, die de kans schoon zagen om aan zelfverrijking te doen. Deze situatie is heden ten dage nog steeds gaande in ons switi sranang. Hoe nu verder??


  Maak melding

 17. Hier een reactie op de onzin van Hok, die zelf al 40m jaar mee rooft uit de Surinaamse belastingruif en de gore moed heeft om de schuld bij iemand anders te zoeken

  Eerst dacht ik, gezien de datum, dat het een aprilgrap was, omdat ik met toenemende verbijstering de speech van Jim Hok las in het verslag van René Gompers over 40 jaar PALU (Starnieuws dd 01/04). Ik wil meteen aangeven dat ik niet op de PALU-verjaardag aanwezig was en dus de toespraak van Jim Hok niet heb gehoord. Ik wil er wel van uitgaan dat de verslaggeving correct is met betrekking tot de voornaamste gedachten in die speech. Mijn repliek baseert zich dus op dat artikel. Vooral op de uitspraak dat de PALU is gaan onderzoeken waar het probleem vandaan komt.

  Ik ben in 1992, na mijn studie, naar Suriname teruggekeerd om, samen met mijn gezin, een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mijn geboorteland. Sinds die tijd hoor ik jaarlijks over de decembermoorden. De versie die Jim Hok opbracht geeft voor mij echter een aantal nieuwe details. De bron is dan wel dubieus, wat ook het onderzoek van Jim Hok ietwat dubieus maakt.
  Maar laten we dat feit even gewoon accepteren. In 1982 zou iemand een tegencoup plegen. Gaat het daarom anno 2017 slecht in ons land? Is daarom de monetaire reserve die Venetiaan-Telting hadden opgebouwd verdwenen? Ook dat verhaal van verdwijnende goud en monetaire reserves heb ik sinds 1992 vaker gehoord. Daar kan Van Haperen niet de hand in hebben gehad.
  Of zou Nederland onze president Bouterse en zijn regeerteam adviseren om de monetaire reserves uit te putten en, voor onze kinderen, moordende leningen aan te gaan? Wie in de Nederlandse regering doet dat? Is dat onderzocht? PALU was toen toch in het machtscentrum?

  Dat grootmachten en gewezen koloniale machten nog steeds belangen hebben in zuidelijke landen is geen nieuws. Moest dat worden onderzocht? Is dat echter onderzocht in eigen land?
  Voorbeeld: wat gebeurt er met Alcoa? Wat met de 80 miljoen U$ die BHP Billiton bij hun exit in 2009 aan Suralco heeft overgedragen voor de rehabilitatie van Para? Jim Hok heeft het hele dossier tijdens zijn ambtsperiode onder ogen gehad. Heeft hij dat nu ook onderzocht?
  Ander voorbeeld. Wie kapt op dit moment 24 op 24 en 7 op 7 in ons binnenland? Dagelijks rijden tientallen met houtblokken geladen zware trailers van Atjoni richting stad. 50 trucks aan 8 – 10 blokken / truck = gemiddeld 400-500 grote bomen/dag die sneuvelen. Hoeveel hectaren is dat op een jaar? Want dit is al ettelijke jaren bezig.
  En dan wil ik het niet eens over goudconcessies hebben. Hoe zat dat ook weer met die straal van 50 km rond Gros Rosebel? Wat is de werkelijke rol van Nederland hierin? Heeft Jim Hok als ex-minister NH hierop een antwoord?

  En natuurlijk zijn er de ontwikkelingsgelden. Daar is inderdaad heel wat rond te doen. Ik denk dan alvast aan Para Industries uit de jaren ’80. Die bedrijven, groots en goed opgezet, stierven een merkwaardige dood beginjaren ’90. Geld scheen “opgemaakt” te zijn, machines waren (privé?) verkocht…
  Of meer recent was er ook een groots plan met een cassavefabriek. Die staat nu te verloederen, dicht bij Zanderij. Naar verluidt zijn de machines niet volgens projectschema aangekocht. Geld is “anders besteed”.
  Of neem het recente rijstareaal in Brokopondo, paradepaardje van minister Algoe van LVV. Kostprijs 1 miljoen U$, waarvan de Surinamer 250.000 U$ aan belastinggeld inbrengt. We zien daarbij over het hoofd dat de Saramaccaners al honderden jaar zelf aan rijstbouw doen. Trouwens, 1 miljoen? Waar gaat een Saamaka muje dat geld vinden om, volgens de nieuwe methode, haar kostgrondje aan te leggen? Of is dit slechts een zoveelste voorbeeld van het “opmaken” van ontwikkelingsgelden? En heeft Nederland de hand in deze corruptie en het opmaken van gelden die gehele bevolking ten goede moeten komen? Of wordt dat gewoon binnenshuis (lees binnen de politieke partij) afgehandeld?

  Trouwens, als wij de Nederlanders van alles de schuld geven, wat doen we dan zelf? Welke verantwoordelijkheid nemen wij dan zelf? Durven we onze fouten te zien en toe te geven? Dan pas wordt het mogelijk een nieuw beleid te formuleren en misschien nieuwe structuren daaraan te koppelen.
  Ik heb helaas geen onderzoek gedaan. Ik heb de voorbije 25 jaren vooral geluisterd. Ik vermoed echter dat, indien Jim Hok, zoals hij aangaf, werkelijk onderzoek had gepleegd, hij bovengenoemde zaken ook had kunnen opmerken, evenals de rol die PALU, naast andere politieke partijen, tot heden daarin speelt.

  Het grootste probleem in ons land is niet Nederland, maar is de hebzucht van een kleine elitaire groep die zich meer en meer verrijkt ten koste van de samenleving. Het tweede probleem zijn de vele aanschuivers die wel openlijk kritiek leveren, maar als ze zelf op die stoel zitten hetzelfde gedrag zullen etaleren. Dit is een attitudestoornis, een ziekte die wijlen Jnan Adhin benoemde met ‘occidentitis’, de westerse beschavingsziekte.
  Deze ziekte, een aantasting van de humane houding van onze leiders, is zeker ook op wereldniveau herkenbaar. Zij is niet langer uitsluitend ‘westers’ maar heeft, zoals elke infectieziekte, over nationale grenzen en doorheen sociale lagen personen aangetast. Dat grootmachten zich daardoor ook mengen in het huishouden van ‘zwakkere’ staten is zeker niet te ontkennen. Dat is echter niet ons grootste probleem op dit moment.
  Onze eerste stap zou moeten zijn dat we gezamenlijk erkennen dat die ziekte, deze attitude, vele van onze huidige leiders en kopstukken van politieke partijen heeft aangetast, waardoor zij niet langer geschikt zijn om hun mandaat op correcte wijze in te vullen. Dan pas kan je werken aan een ander Suriname. Een Suriname met een gezonde beleidsvisie, aangepaste structuren en integere ambtenaren om die te realiseren. Met gezond bedoel ik een beleid gebaseerd op rechtvaardige welvaartsspreiding, ethische relaties en een hele grote zorg voor het milieu.

  Want stel je voor dat Nederland, geconfronteerd met PALU’s uitspraken, de kaart doorschuift en alles aan de Romeinen wijt? Die waren immers 2.000 jaar geleden de koloniale macht in Nederland en dus de schuld van alles. Zij waren trouwens de eersten in de Europese geschiedenis waar de infectieziekte zo duidelijk zichtbaar werd.
  Gelukkig is de slotzin van Jim hoopgevend. Alhoewel je je ook daar misschien moet afvragen wat de nieuwe politiek waarvoor PALU de toon zal zetten, dan wel zal zijn.

  Drs. Natascha Neus


  Maak melding

 18. Citaat uit de jaren 30:
  In de dertiger jaren verzuchtte minister president Colijn: “Surinamers deugen niet. Ze werken elkaar en alles steeds tegen. Ik hoop dat het eens goed komt met dat land.”

  Status van vandaag: onveranderd

  Na 67 jaar zelfbeschikkinig en 42 jaar zelfbestuur nog niets verandert. Groepen mensen willen niet samen door 1 deur (hindoe en creolen) Suriname is niet 1 land maar een verzamel gebouw met verschillende groepn mensen.

  Ga eerst een samenwerken voor 1 doel: land opbouwen


  Maak melding

 19. John: “Mijn conclusie: Suriname is voorbestemd om door de dommen geregeerd te worden. Dit baseer ik op het kennisniveau van de gemiddelde NDPer en het feit dat de hoog opgeleide Surinamers in hun eigen land geen schijn van kans maken”
  ====

  Beste John,

  Jij slaat zo de spijker op zijn kop. Bij alle staatsbedrijven worden goedopgeleide vakmensen geweerd en weggepest door de niksnutten die er jaren zitten. Om die reden loopt elk bedrijf wat betreft ontwikkeling en knowhow 30 jaar achter bij concurrenten uit het buitenland

  Een goed voorbeeld is de SLM waar het amateurisme op alle vlakken de meetlat is.

  TUI lacht zich helemaal rot. Een man van 75 met geen enkel verstand van moderne marketing of sales zwaait daar de scepter. Komt met onzinplannen die leuk zijn voor de bühne maar leveren NIKS op.

  De SLM staat niet alleen stil maar gaat back to the 90 en wordt opgevreten door TUI.


  Maak melding

 20. Hok ziet spoken.

  Suriname is van de veertig jaar onafhankelijkheid, vijfendertig jaar in de greep van bouta geweest en nog steeds. Deze man heeft het land tot 3x toe, tot op het bot vernietigd.

  Het is een doorn in het oog van hok dat de NGO’s en diverse private personen wel financiële steun ontvangen vanuit Nederland, maar dat de regering nul op het rekest krijgt.

  Die 30 miljoen euro die vorige week binnen één dag is opgehaald, is een niet te verkroppen gegeven.
  Nederland is ook geen vriendjes met het bestuur van die landen, maar wel humaan.

  Hok en ook Breeveld, opvoeding/zelfbewustzijn krijg je mee van je ouders. Het is niet de taak van de overheid.
  De ex-suri’s in de rest van de wereld hebben het wel gered.

  Dat een groot deel van het volk onvoldoende geschoold is, is wel de schuld van de overheid.
  Mee eens dat het ontbreekt aan zelfbewustzijn en een vooruitziende blik.

  Deze regering heeft het laatste restje zelfrespect uitgeknepen als een lemmetje.

  Doe jezelf een lol en maak plaats voor een frisse wind.


  Maak melding

 21. Wat Jim Hok zegt klopt, triest eigenlijk om toe te geven. Mis alleen het verhaal van de enorme Brain Drain die Suriname kort voor en na de onafhankelijkheid heeft gehad! Duizenden Surinamers zijn vertrokken. Suriname had op een gegeven moment gewoon geen of nauwelijks kader. Het overgrote deel woont en werk nu permanent in Nederland. Suriname heeft sinds de onafhankelijkheid geen flauw idee hoe men met deze situatie moet omgaan en welke positie de Diaspora in het onafhankelijke Suriname heeft.


  Maak melding

 22. Deze man lult maar wat. Hij is bezig te solliciteren naar de ministerschap van dodson. Deze zal eerst daags het veld moeten ruimen. Dan kan hij met zijn 1mans fractie de coallitie gaan ondersteunen.


  Maak melding

 23. Holland is nergens debet aan…. Alles is Desi schuld… pfff… Holland is goed voor Suriname… Holland gaat voor ons zorgen… Holland is heilig… Holland gaat al onze problemen oplossen… Niemand mag een onvertogen woord over Holland zeggen…

  ONZIN…

  Holland doet geen Ka voor ons.. Hebben ze ook nooit gedaan. We zijn nu gebombardeerd tot het land van de drugdealers. Check Schiphol als je binnenkomt… Geld gaan we lang op wachten, want het land is een dictatuur… Bravo Holland… het land van de goede witte slavendrijvers… Bah


  Maak melding

 24. nederland is overal de schuld van wat een onzin. Waar is de 3.5miljard guldens gebleven. Kan ze dat verklaren.
  Deze mensen lijdt aan het ‘a no mi’ syndroom. alles gestolen en nu is de schuld van een andere.
  Met deze uitspraken moet Nederland de ambassade terug brengen naar zaak gelastigde en klaar is kees. Laat het coca staat, dievenbende, rovers, moordenaars daar uitzoeken.
  Let wel Hok, andere mensen lezen ook awari domri.


  Maak melding

 25. beste ka domme surinamer die bakra heeft ons van hijde en verre opgehaald om in sme het zij als slaaf of contract arbeider te werken om uit die armoede van je vaderland te ontsnappen..
  ze hebben ons alles gegeven met de kennis van toen, om een bestaan op te bouwen kennis te nemen verrijken in Nederland..

  maar wij hadden ook domme negers als bruma eddy die streefden naar srefidentie om van die bakra af te komen..

  aron nam die gedachte over en kondigde in de jaren 1970 zijn ,,, ultimo 25 november 1975 af,, het moest wat er ook gebeurt sme onafhankelijk worden..

  zo is het geschiedt en niet verder lullen..

  die bakra had verder geen keus..

  Lachmon had toen al gewaarschuwd,, doe het niet ,, ga je eerst goed voorbereiden voordat je het ouderlijk huis verlaat..

  maar die ka negré had er geen oor naar en nu de gebakken peren.

  toch had die bakra geen bezwaar en gaf als start kapitaal NF 3.5 miljard gulden als kadeau..

  zelf die bauta die in 1980 25 Februari die coupe had gepleegd, kreeg nog 500 miljoen ontwikkeling geld van die Nederlander..

  dus die ka n d p er moet niet lullen dat zij niks gehad hebben en kwaad worden op die bakra die ze uitschelden als no wittie basie..

  vergeet niet,, dat een neger niet weet om te gaan met geld..

  geef je hen vrijdag middag een miljoen, dan zijn ze maandag morgen blut..

  vandaag aan de dag, heeft sme een groot probleem, komt doordat die negers w.o. bouta en vrienden alles hebben leeg geroofd geplunderd leeg gemaakt..

  dus geef geen schuld aan anderen zoek de fout bij je zelf..

  hoe komt het, dat een blakamang/oema altijd ook in sme pinaart..

  geen verstand kunde in huis..,, ook al heeft een neger een kamer c.v diploma, maar verstand is weg gelopen zie je in de hele wereld ook in Afrika….


  Maak melding

 26. Meeeeeennn,daar komen ze nu pas achter?? Te laat…. Die njang.dringi en harde Bana in de broek mentaliteit , dat gaat nooit veranderen.

  Wat in het vat zit verzuurt niet


  Maak melding

 27. Meeeeeennn,daar komen ze nu pas achter?? Te laat…. Die njang.dringi en harde Bana in de (,krassie ) broek mentaliteit , dat gaat nooit veranderen.

  Wat in het vat zit verzuurt niet


  Maak melding

 28. Morgenmiddag gaat het weer regenen in Paramaribo. Het is de schuld van HOLLAND.

  De gevulde staatskas die de regering Venitiaan achter heeft gelaten is door die geweldige of moet ik zeggen geweldadige regering (vergeet niet het gegeven dat PALU heeft geholpen
  bij het opstellen van een dodenlijst) leeggeroofd.
  Het is de schuld van HOLLAND.


  Maak melding

 29. Broko,

  Zo, zie maar hoe ondankbaar Jim Hok is,
  Hij is in Nederland afgestudeerd als landbouwkundig ingenieur.
  Dank zij NEDERLAND sta je vandaag op je been.
  en maar NL schelden.


  Maak melding

 30. ‘Nederland liet gekoloniseerde geest achter in Suriname’

  “Wat over is gebleven is een gekoloniseerde geest.”

  Het enige wat volgens mij is overgebleven is die Bakroe…


  Maak melding

 31. Ja baja, het waren de Surinamers die hun mond vol hadden met termen als ‘we gaan ons land opbouwen’ ten tijde van de onafhankelijkheid.
  Maar hoe ze dan het land zouden opbouwen, daar hadden ze geen kaas van gegeten. En nog steeds niet.
  Zij hebben het land niet kunnen opbouwen, maar wel hebben ze iemand in de zadel geholpen, meermaals, die flinke schulden voor het land heeft opgebouwd. Dat is ook een vorm van opbouwen. Misschien bedoelden ze dit destijds met het land opbouwen.


  Maak melding

 32. De aura van de ‘ koloniale geest ‘ gaat van generatie op generatie ‘ over op de verstokte VHP/NPS aanhang. Deze koloniale aura heeft ook de overhand bij het Front en haar bondgenoten.Zij zijn continu actief bezig om het economisch proces in Suriname te frustreren. Deze figuren hebben ook een groot deel van de media in handen. Ze schromen er niet voor om deze middelen in te zetten om hun koloniale visie aan de bevolking op te dringen. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze figuren fondsen in het buitenland aanwerven om het kolonialistisch denken definitief in het land te implementeren. Zij denken dat door de economische problematiek de ingrediënten aanwezig zijn voor een nieuwe fase in kolonialistisch denken in het land.


  Maak melding

 33. Is het ook de schuld van de Duitsers(GEBOMBARDEERD) dat Nederland vandaag een welvarend land is geworden?Wij bezitten de kunst terug te kijken en anderen de schuld te geven maar wat er om ons heen gebeurt zien we niet of weigeren te zien.
  Surinamers doen aan struisvogel politiek.We denken anderen voor de gek te houden maar houden ons zelf voor de gek.
  Ik zou ook graag willen weten hoeveel grond op naam staat van Jim Hok zijn vrienden en familie en als Nederland die aan hen geschonken heeft.Awari domries!!


  Maak melding

 34. Dit vind ik eigenlijk klinkklare nonsens.
  Wat meer zelfreflectie zou mijns inziens meer op zijn plaats zijn.
  Al vanaf de vroege jaren vijftig heeft Suriname zelfbestuur als staat binnen het koningkrijk der Nederlanden.
  In de jaren tachtig was er een ordinaire militaire coup.
  Dat Nederland hier achter zat is nooit bewezen.
  Zeker is dat vanaf dat moment het land is afgegleden.
  Dit ondanks alle hulp dat- u geeft het zelf aan- er geboden is.


  Maak melding

 35. Jarenlang Falend en Wanbeleid van de machthebbers zou gekomen zijn door de koloniale geest ?????

  Eerst was het toch de Revo van Bouta, Krolis (Palu) en andere onderdrukkers van het Volk !

  Laat u niet op een dwaalspoor brengen, Ons geld en onze Deviezen zijn verkwanseld door de HUIDIGE machthebbers, niet door anderen !

  ZIJ hebben ook nadat de staatskas LEEG was, voor enkele MILJARDEN nieuwe bankbiljetten gedrukt en uitgegeven !
  NU is de staat Sranan FAILLIET !

  SMA E PINA !

  Jim Hok, Palu en de huidige machthebbers hebben Sranan in deze situatie gebracht, heeft niets met koloniale geest te maken !

  De openlijke en ongestrafte gelaten corruptie van zelfs toppolitici zegt genoeg !
  Het leeg maken van de staatskas en weggeven van rijkdommen van het land aan bevriende politici, heeft NIETS te maken met koloniale geest, het is Roof en Geldzucht !

  Ook de pogingen de rechtsstaat te ondermijnen door de Rechterlijke Macht te saboteren, hebben niets met koloniale geest te maken!

  Het zijn gewone maffia praktijken, die zullen leiden tot vestiging van een dictatuur in Suriname !

  PS : Deze machthebbers moeten alle verdampte gelden en goederen terugbrengen in de staatskas/staatseigendom ! De rijkdommen van het Volk worden weg-geroofd door deze zogenaamde politici, PLUK DEZE BOEVEN KAAL !

  PURU A KOLONIALE GEEST DJI DENG !!!!!


  Maak melding

 36. meneer Hok, je naam zegt genoeg, waarom steeds de vinger naar nederland wijzen, kijk eerst naar jezelf, jullie wilden zelf onafhankelijk worden en kijk nu naar het resultaat.
  Het land is helemaal kapot en dan komen nu de ongeschoolde bosnegers naar de stad, om wat te doen? roven, moorden ,stelen, en dan heb je de corrupte politie en douane, dit krijgen jullie niet meer goed. en dan willen jullie nu nog toeristen trekken, waarom? om ze te beroven te verkrachten? schei uit


  Maak melding

 37. RobG@
  De aura van de onder drukte de Surinamers dus, deze zijn 200jaar stil blijven staan, geen zelfreflectie, generaties door blijven geven, dat witte man slecht is, dat zij suriname hebben leeg geplunderd, met wat is nog steeds niet duidelijk, dat zij nog de druk van de slavernij voelen, welke generaties zijn dat, die van na 1975 want die andere generaties zijn al overleden, die van 1960, hebben niets te klagen want die hadden het goed tot zeer goed(bv. 2 guldens voor een sur gulden) wat is per daarna gebeurt, studenten konden in Nederland gaan studeren in Suriname zelf was goed onderwijs goede gezondheidzorg, het was er veilig iedereen had werk, in het binnenland werd door Hollandse jantjes vliegveldje aan gelegt
  Uitwassen zoals bij hout kap werden gecontroleerd door bruin zeel, zo kunnen we nog wel even door gaan suriname werd bewaakt door de jantjes van linkse naar rechts van boven naar beneden en van binnen naar buiten er is door Nederland miljarden in Suriname gepompt allen weet de jonge generaties dat niet jammer.


  Maak melding

 38. Gekoloniseerde geest. Als er zoiets is is dat het instappen van de schoenen van de Bakra als een authoritaire plantage directeur. Als we van deze figuren kwijt zijn dan kunnen we in een vrije democratie leven. knikker de ndpers uit eerst.


  Maak melding

 39. Ik ben het deel eens met Haco, John en Wild West. Een heleboel Suris moeten leren hun hand in EIGEN BOEZEM te steken en niet de schuld bij anderen leggen. Minder heer- en hebzuchtig te zijn met hun dievig- en bedelgedrag. Als ze zo stoer zijn nemen ze geen cent aan van Nederland en de Nederlanders (ook de Suris met Ned. Nationaliteit) die ze constant uitschelden. Je kan ze niks leren want ze hebben nog steeds die kronkel dat mensen uit Nederland doen en denken dat ze geweldig zijn terwijl je goede bedoelingen hebt.
  Er zijn genoeg hardwerkende mensen hier die hun villa op eigen kracht gebouwd hebben.


  Maak melding

 40. Het is Surinamers nooit bijgebracht. Door wie moet het worden bijgebracht dan? Als je vooruit wilt dan ga je vooruit? Op wie ga je wachten en schuld geven?

  Veel mensen van Suriname zitten ook in Holland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.