IAMGOLD vindt driemaal meer goud dan verwacht in Suriname

30

PARAMARIBO, 30 mrt – Multinational IAMGOLD is in de wolken. In het gebied Anomaly M, in Saramacca, is bijna driemaal meer goud gevonden dan was verwacht. Dit meldt de Times of Suriname. Aanvankelijk was verwacht dat er ongeveer vijftienduizend kilogram goud lag. Het blijkt bijna vijftigduizend kilo te zijn. Ook de Surinaamse regering lacht.

Het gebied is niet zo lang geleden beschikbaar gesteld. Dit gebeurde onder bepaalde voorwaarden. Suriname krijgt tien miljoen dollar in contanten als IAMGOLD tevreden is met de onderzoeksresultaten. Ook krijgt Suriname als borg ruim drie miljoen gewone aandelen in IAMGOLD. Het lijkt moeilijk te bedenken waarom de Canadese multinational niet blij zou zijn. Directeur Steve Letwin is sowieso content.

Hij ziet voordelen voor ‘alle belanghebbenden’, ook de regering van Suriname. Een extra voordeel bij de goudvoorraden van Anomaly M, is de omgeving. Het gesteente waarin geboord moet worden, blijkt tot op zeker honderd meter behoorlijk zacht. De hardheid van het gesteente weegt zwaar mee in de kostprijs. In het Rosebel-gebied, in Brokopondo, heeft IAMGOLD al een groot wingebied. Het gesteente daar is erg hard.


30 REACTIES

 1. Populistisch geleuter om de aandacht af te leiden van de chaos, armoe en ellende in het land. Dit soort kretologie gebruiken ze om de brandstofdiscussie naar de achtergrond te drukken. Zo doorzichtig allemaal.


  Maak melding

 2. zoveel goud wordt door sme geëxporteerd, maar het land ka volk pinaart als ratten..,

  sterker nog zijn straat arm blijven straat arm..

  de buitenlandse bedrijven worden miljardairs en wij suris,, moeten ka vreten.., we zijn worden uitgemergeld een soort van tweede Biafra, Afrikaans land..

  de slimme rikken zijn allang vertrokken zoeken hun heil elders in de wereld..


  Maak melding

 3. Het eerste dat mij te binnen schiet is:
  Is er een juiste inschatting gemaakt van toekomstige opbrengsten en daarmee het aandeel van Su daarin.
  Drie keer meer dan verwacht.
  Zoals gebruikelijk zijn de toekomstige opbrengsten al verdeeld


  Maak melding

 4. “Ook de Surinaamse regering lacht.”

  Natuurlijk lacht de regering. Ze hebben weer iets om onderling te verdelen.
  Er moet een wonder gebeuren als men dat verkregen geld gaat investeren in de productieve sector.
  Ik ben echt benieuwd.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 5. @ Marcel!! het zijn niet de buitenlanders die SU arm maakt, maar a MAP..ma regering laat de Suries uit naaien!! en staande ook!!!

  Sterker nog!! Als de kont van van bouta een oven was, dan had hij elke dag verse brood voor de Suries!!! Hij is de Shit in het land!!! en laat de Suries dat vreten zolang hij de zeggenschap heeft!!!! Bouta zorgt er voor dat alle Suries op zijn paal staat!!! en dat doen de Suries ook wel, zo dom en maak ze niet wijs!!!

  De Suries hebben zelf de shit gekozen!!


  Maak melding

 6. En toch zal het volk niets hiervan krijgen, noch die paars verarmde paarse debielen die verworden als hun lijder in de misdaad…..misdadiger. Het gros aan opbrengsten verdwijnen in hun paars vervloekte roofzakken. Neks a dong volk e tjiesie, soso wang pikien portie paarse schijt met bruine bonen, vo mega schulden.


  Maak melding

 7. als bouta geen miljard had verbrast dan hadden we zelf die peperdure machines kunnen kopen en de winst geheel zelf kunnen houden
  hij geen moer verstand van zaken doen maar wil presje spelen


  Maak melding

 8. laat iedereen blij zijn omdat IAM Gold hiermee weer een jaar of 5 efficient winstgevend vooruit kan.

  IAM Gold betaald netjes wat overeengekomen is nadat zij alle risico’s ook genomen hebben.

  Parbo ik zie nergens azijnzijkkers maar mensen die of weten dat de huid van de beer al 5 maal verdeeld is voor dat die geschoten is.

  Haco. de goud prijs is geen $ 1.200 per kg maar ongeveer 33 maal hoger (u neemt de prijs van een Troy ounce).

  Ofwel bij 50.000 kg gaat Suriname ongeveer $350.000.000 ontvangen 7% royalties, 38% van de winst als belasting, 5% dividend en dan nog de loonbelasting, goverment take etc.

  Wees aub een beetje blij dat op die locatie de toekomst er weer wat rooskleuringer uitziet omdat er weer in zacht gesteente gemijnd kan worden.


  Maak melding

 9. Deze bedrijven vertellen vaak niet de gehele waarheid. Ik vermoed dat ze zeker 10 keer meer goud hebben ontdekt, maar ze beweren 3 keer meer. Die andere 7 keer meer gaan ze misschien ongemeld mijnen en naar Canada verschepen.


  Maak melding

 10. “Parbo
  En nog blijven de Fronters azijnpissen.”

  Parbo, je bent de grootste rat die er is. Zie maar hoeveel inkomsten er gegenereerd zijn tijdens DDB zijn regeerperiode vanaf 2010.
  Neem mee het positieve resultaat wat regering Ventiaan heeft achtergelaten. En zie hoe land en volk onder je afgod naar de verdoemenis is gegaan.

  Als je niet positief te melden hebt, houd dan je grote waffel, fucking onbenul…


  Maak melding

 11. Als men conform de voorstellen van de oppositie de onderhandelingen had afgesloten had Suriname het nakijken.De positieve vooruitzichten zijn een doorn in het oog voor de oppositie. Zij zullen proberen om deze positieve ontwikkelingen te destabiliseren.

  @Salamander, de brandstof discussie is een verlorenstrijd van de Fronters. Op de wereldranking van benzineprijzen staat Suriname op de 31e plaats op een lijst van bijna 200 landen.De prijs van Suriname behoort tot de laatsten in de regio.Op de gepubliceerde lijst van 17 maart 2017 staat een prijs van 0,71 dollarcent voor Suriname genoteerd. In Guyana betaalt men 0,81 dollarcent voor een liter benzine. Men moet niet zeuren maar werken


  Maak melding

 12. @ RobG

  “Als men conform de voorstellen van de oppositie de onderhandelingen had afgesloten had Suriname het nakijken.”

  Nakijken naar wat. In de IAMGold verhoudingen is gelukkig niets veranderd anders had Suriname ook daar in een afbouwende mijn $ 160.000.000 moeten storten. Dan was de schuld van Suriname en de rente rekening nog veel hoger geweest.

  Beste RobG de Venetiaan goud deals waren superieur vergeleken met die van Bouterse. Geen investering wel aandeel of 20% aandeel voor een prijs die de helft is van wat Bouterse betaald heeft aan Newmont.
  Beste RobG Bouterse heeft Newmont feitelijk 5 jaar belasting vakantie gegeven of wel Newmont levert slechts de royalties op terwijl IAM Gold royalties afdracht. Winstbelasting betaalt en dividend uitkeert.

  Beste RobG de regering Bouterse kan nu nog overleven omdat Venetiaan zo zuinig was.


  Maak melding

 13. he he he he eindelijk komt het beloofde 2e Dubai in zicht !!!!
  Wacht op de eerste paal die in de grond geslagen moet worden voor de sky line van Paramaribo!!!!


  Maak melding

 14. @jojo,

  Ik vind het zeer afkeurenswaardig als een land geen investering pleegt maar wel 20% van de aandelen verwerft. Het gevoel van eigen inbreng en een eigen grote verantwoordelijkheid is hiermee zoek. Ik ga ervan uit dat de deal van de huidige regering op basis van voortschrijdende inzichten heeft plaatsgevonden. De betrokkenheid van Suriname bij de mijn-activiteiten wordt hiermee alleen maar verstevigd. Ik hoop nu ook vurig dat er een kentering komt in de neerwaartse economische spiraal waarin het land kwam te verkeren.


  Maak melding

 15. @ haco,
  50000 kg is 1.763.668 ounce
  Prijs heden voor 1241 usd/ounce
  is dus met de huidige waarde: 2.2 miljard
  kosten ongeveer 750 usd/ounce
  Bruto opbrengst = 865.960.988 USD (in totaal)

  Dus de opbrengst voor de staat is aanzienlijk hoger dan 100usd/Kg


  Maak melding

 16. Beste Haco, zeer jammer dat je niet begrijpend kan lezen en ook niet kan rekenen. De prijs van een kilogram goud is ongeveer $35000. Pak je rekenmachine erbij en kijk wat 50.000x $35.000 oplevert. Probeer in het vervolg geen onjuiste informatie te plaatsen. Je komt erg dom over bij de rest die wel kunnen rekenen!


  Maak melding

 17. 1.750.000.000 1 miljardzevenhonderdenvijftig miljoen dollar. Maar 1 ding is zeker Suriname is een provincie van Afrika. En zo gaat het op lange termijn ook eindigen.

  Veel dansen, eten drinken en genieten. Geen duurzaamheid, geen ontwikkeling, geen werklust, geen investeringen in duurzame projecten, geen beleggingen, enz.enz.enz. als het geld op is daarna weer stelen en bedelen. Met uitzonderingen daargelaten.

  Het westen word wel weer een stuk rijker door Surinaams goud. Helaas is de geschiedenis zeer voorspelbaar maar wel de keiharde waarheid.


  Maak melding

 18. “Ik vind het zeer afkeurenswaardig als een land geen investering pleegt maar wel 20% van de aandelen verwerft. Het gevoel van eigen inbreng en een eigen grote verantwoordelijkheid is hiermee zoek.” Aldus RobG.

  Wat een zeldzaam dom gepraat. Als je een grote goudvoorraad in je land hebt en er is een bedrijf dat die voorraad wil gaan ontginnen dan is het vanzelfsprekend dat je eisen stelt: Een deel van de opbrengst en een aandeel in het bedrijf. Daar moet je niet voor betalen, daar wordt je voor betaald.
  De betaling voor het aandeel is de concessie en het voorrecht te mogen verdienen aan Surinaams nationale bezit.

  Als Suriname werkelijk zijn verantwoordelijkheid had genomen dan zouden ze zelf aan de slag zijn gegaan. Dan zou de opbrengst voor 100% het land ten goede zijn gekomen. Ook de betrokkenheid bij de mijnactiviteiten zou dan 100% zijn geweest.
  Maar ja, een ander het werk voor je laten doen is natuurlijk gemakkelijker.


  Maak melding

 19. @ RobG
  “@jojo,

  Ik vind het zeer afkeurenswaardig als een land geen investering pleegt maar wel 20% van de aandelen verwerft. ….. etc”

  Het aandeel van 5% geen 20% wat u er van maakt is gewoon onderdeel van de onderhandelingen en behoort bij de prijs die de mijnbouw ondernemer moet betalen.

  Dat een land een aandeel krijgt is normaal omdat het in eerste instantie de mijnbouwer niets kost en het land hierdoor in de keuken kan blijven kijken.
  Dit soort aandelen behoort gewoon tot de betaling voor het mijnbouwrecht alleen dan met een recht op een deel van de toekomstige winst. Het land leid nooit verlies dus loopt geen risico en deelt mee in de winst als er verdient wordt.

  Zet dat eens af tegen de Bouterse deal met Newmont. Suriname betaald $ 225.000.000 als aandeel van 25% voor een totaal investering die na de besparingen op de investering niet meer dan $ 750.000.000 bedraagt.
  Van die investering is volgens de afspraken $ 320.000.000 historische kosten van Newmont. Deze historische kosten (exploratie) zijn reeds via de winst en verlies rekening weg geschreven.
  Van de $ 320,000.000 wordt middels de 25% verdeling $ 80.000.000 door Suriname ingebracht. Ofwel met de inbreng van Suriname wordt het Eigen vermogen van Newmont Suriname $ 465.000.000 waarvan 48,4% ingebracht is door Suriname terwijl Newmont Suriname afscheep met 25% aandeel. De rest van de benodigde vermogen wordt middels lease en lening contracten geregeld waar Suriname aan mee betaald door de versnelde afschrijving.
  Beste RobG het amoreel dat er meer dan 100% te veel betaald wordt voor het aandeel en dan spreek ik nog niet eens over de rente die betaald en bijgeschreven tot dat er in 2022 of later. Feitelijk wordt de inleg jaarlijk met 9,25% verhoogd door geaccumuleerd rente ofwel het aandeel van Suriname in Newmont kost per 2022 ongeveer $ 382.000.000 welke dan in 10 jaar vanwege de levensduur van de mijn afgeschreven zal moeten worden.
  Beste RobG tegen over de cash inbreng van Suriname heeft Newmont de historische kosten (die al op nul stonden via de winst en verlies rekening) ingebracht.
  ofwel
  1) Investering Newmont $ 0 en 75% van de aandelen
  2) Investering Suriname $ 225.000.000 en 25% van de aandelen.

  Wie is er amoreel

  U vind goed onderhandelen afkeurenswaardig. U heeft echt geen enkel verstand van bedrijfsvoering en de financiering van ondernemingen.

  Het is afkeurenswaardig dat u een oordeel velt over deze materie.


  Maak melding

 20. Dit bericht moet gelezen worden in de sfeer van fly over/trein verbinding/en al dat soort fantasien die de paarse ratten het volk voor hebben gelogen. En ze blijven doorgaan.


  Maak melding

 21. Mischien geïnterseerd in een lekker drankje met mij? Jij creools en wonende te akrum Friesland?

  Groetjes van Sidonia 48 jaar 125 kg. 165cm.


  Maak melding

 22. Mischien geïnterseerd in een lekker drankje met mij? Jij creools en wonende te akrum Friesland?

  Groetjes van Sidonia 48 jaar 125 kg. 165cm


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.