woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijOnrust in Frans-Guyana: Frankrijk stuurt missie

Onrust in Frans-Guyana: Frankrijk stuurt missie

-

Does Travel - naar Suriname

De Franse regering stuurt een ministeriële noodmissie naar Frans-Guyana naar aanleiding van toenemende spanningen in het Franse gebied in Zuid-Amerika. Het buurland van Suriname kampt met onrust over misdaad en economische tegenspoed. Demonstraties hebben geleid tot blokkades van wegen naar Brazilië en Suriname. Buitenlandse vluchten zijn geannuleerd wegens een algemene staking op maandag. Scholen in het land van een kwart miljoen inwoners zijn dicht.

De onrust heeft te maken met de slechte economische en sociaal-maatschappelijke situatie in het land. De plaatselijke Fransen vinden dat zij een nevenbehandeling krijgen van Parijs in vergelijking met de landgenoten in Europa. Ook zijn de mensen in Frans-Guyana woedend over de toenemende criminaliteit, die grotendeels voor rekening komt van buitenlanders, waaronder Surinamers.

De situatie in Frans-Guyana heeft ook effect op Surinaamse bedrijven die zakendoen met het buurland. “Enkele van onze leden die naar de oosterburen exporteren hebben in de afgelopen dagen transporten aangehouden vanwege de onrust”, zegt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleden (VSB), tegen dagblad De Ware Tijd.

(FOTO: Aanhangers van protestorganisatie 500 Frères (vijfhonderd broeders, red.))

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Wij surinamers zijn vredelievend,
  Wij passen ons aan . We leren leven met de slechte sociaal-en maatschappelijke situatie. Wij demonstreren beurtelings en netjes alhoewel we weten dat het geen resultaten zal opleveren.,Een ding waar we zeker van zijn en allemaal akkoord mee zijn ..is dat de moordenaar de lijder zal blijven.En zodra we zien hoe agressief de bevolking van andere landen zoals die van onze buurlanden in acties gaan dan raken we in paniek!! Want een bevolking zien met lef verwachten wij niet.Brazilianen hebben het onmogelijke gedaan ,ze hebben hun corrupte leider,Dalma liefje,de deur gewezen.Exit Dalma!
  Thuis zitten de surinamers met traumas en dilemma’s maar ze gaan het redden,ze weten zich aan te passen in welke situatie dan ook. Het is ook moeilijk de surinamers uit te leggen GEEN wonderen van een moordenaar als lijder,te verwachten!


  Maak melding
 2. Het zijn niet de Surinamers die criminelen zijn in Frans Guyana,
  maar de “Djoeka’s”. Welke Chinees is veroordeeld als crimineel?En hoeveel Indianen.Hindostanen en Javanen !!
  Laat men het kind bij “de naam” noemen !!
  In Suriname durven mensen niet meer in bepaalde buurten waar de “binnenlandbewoners(niet de Indianen), zijn neergestreken, met hun aanvooersers Brunsie,Tigri Barba en awaridomri Misieka.


  Maak melding
 3. criminaliteit is te wijten aan de grote stroom surinamers?
  wacht, dadelijk worden al die anarchisten weer over de grens terug gezet naar suriname
  of gaan deze diaspora helden uit frans guyana bouta helpen om nieuwe bedrijven te starten


  Maak melding
 4. De misdadige bijdrage van criminele Surbabhaitianen is vreselijk groot. Geen wonder ze roven en stelen openlijk zoals hun lijders van de nationale dieven partij. Wat een nationale schande, ver buiten de grenzen hebben ndp en co land en volk gebracht. Soso misdaadvloek, dankzij al die verarmde oerdomme ndper’s. Baas e mek alla sma ka, ndper of niet, wo ka.


  Maak melding
 5. De Frans-Guyanezen hebben dezelfde sociale voorzieningen als in Frankrijk en er gelden dezelfde minimum salarissen. Een veelvoud van wat Surinamers verdienen. Het probleem is echter dat er zo goed als niets geproduceerd wordt in Frans-Guyana zodat alle noodzakelijkheden geïmporteerd moeten worden. Daardoor is het levensonderhoud duurder dan in Frankrijk.

  Doordat er niets geproduceerd wordt is er ook heel weinig werkgelegenheid terwijl bovendien buitenlanders (Surinamers, Haïtianen, e.d.) voor minder geld werken en dus nog grotere werkloosheid veroorzaken onder de Frans-Guyanezen, die ook al moeite hebben om hun schoolopleiding af te maken, dus vaak laag opgeleid zijn. Wat niet echt helpt als je werk zoekt.

  De werknemers van de raketbasis in Kourou zijn hooggeschoolde werknemers, meestal overgekomen uit Frankrijk, die wel behoorlijk verdienen en royaal kunnen leven.
  De autochtone Frans-Guyanezen zien hun rijkdom en worden jaloers.

  Kortom, geen werk, te weinig inkomen, lieden van buiten die rijker zijn, immigranten die de baantjes inpikken, immigranten die crimineel gedrag vertonen. Veel redenen om boos te worden en even weinig geneigd de hand in eigen boezem te steken als de gemiddelde Surinamer. Dus, actie! We worden gediscrimineerd, we worden benadeeld!

  En we worden te veel verwend zou je er bij kunnen zeggen.


  Maak melding
 6. Hahaha, een nieuwigheid! Creolen, marrons die boos worden om toegenomen criminaliteit!!! Was dit maar ook het geval in Suriname, hahaha.


  Maak melding
 7. Atheist
  Het zijn niet de Surinamers die criminelen zijn in Frans Guyana, maar de “Djoeka’s”.
  Laat men het kind bij “de naam” noemen !!

  in de volksmond worden ze “BlauwKop en Sranang Amerkang” genoemd dus hierbij op je wenken bediend.

  Ben het volledig eens met
  In Suriname durven mensen niet meer in bepaalde buurten waar de “binnenlandbewoners(niet de Indianen), zijn neergestreken

  Want, en ik het heeft niets met discriminatie te maken maar een feit en gegeven, bijvoorbeeld te Paranam en tussen Blauwe Meer en Paranam loopt het de spuigaten uit.
  Ze zijn in grote getallen aanwezig voor iedere supermarkt en da komt omdat ze geen elektra hebben dus naar hun onderkomen gaan als het donker is en ze gelijk kunnen slapen.
  Ja en nagenoeg nergens heb je een “veilig gevoel”.

  En nu al de bom barsten om te zeggen dat ik een racist ben.


  Maak melding
 8. Bouta onschuldig maar koninkrijk der Nederlanden wel!!!!!@@@€€€€€€€€$$$$$$££££ontwikkelingshulp geld nog niet aan republiek Suriname gegeven het gaat inmiddels om honderden miljardensteun gegroet u.l.mijnals.


  Maak melding
 9. @ Bigi Sma,
  Eindelijk iemand die “de koe bij de horens pakt” (niet letterlijk bedoeld !!! ). Maar ,wat velen niet durven te benoemen heb je duidelijk verwoord !!!
  Zelfs in Par”bo noord komen ze aan je groente en vruchtbomen (en bedreigen je op de koop toe !).”Mie sabie-pe-joe-e-tang, krijg je horen !!!


  Maak melding
 10. Suriname, Guyana, Frans-Guyana moeten gewoon 1 land worden. Misschien in een later stadium met de Braziliaanse deelstaten Amapa en Roraima gevolgd.

  Frans-Guyana wordt 7000 km verderop geregeerd, absolute waanzin! Frankrijk zit daar enkel nog voor haar lanceerplatform Kourou. Bovendien kampt Frankrijk zelf met enorme economische, sociale problemen en een gigantische staatsschuld. Frankrijk verwaarloost haar overzeese gebiedsdelen al decennia. Af en toe ziet men daar de vonk van totale wanhoop van oplaaien. Frans Polynesië in het verleden maar ook Guadeloupe en Martinique zijn daar voorbeelden van.

  Deze massale opstand in Frans-Guyana zal weer in de kiem worden gesmoord door Frankrijk met toestemming van de EU. Daar heeft het land voldoende ervaring in. Maar het werkelijke probleem zal blijven bestaan en onderhuids voortborduren. Frans-Guyana moet gewoon breken met Frankrijk. Het werkt gewoon niet. Het gebiedsdeel zit al eeuwen bij Frankrijk maar is een armoedige, waardeloze puinhoop. Laat Frankrijk en de EU Kourou maar huren of herplaatsen naar de Canarische eilanden! Het heeft Frans-Guyana niks opgeleverd alleen Frankrijk, de EU en de Navo hebben er baat bij.


  Maak melding
 11. Frans-Guyana, een kolonie anno 2017 in Zuid-Amerika, wat een gruwel en toch denken wij Surinamers altijd dat alles zo perfect is in Frans-Guyana. De bewoners zelfs doen onze ogen open gaan, het land kampt met een hoge criminaliteit, enorme werkeloosheid, economische en sociale problemen. Sommige mensen hebben zelfs geen toegang tot elektriciteit! En dat allemaal in een land dat bij Frankrijk en de EU hoort??

  Maar wacht even, laten wij hierbij stilstaan, klinken al deze problemen ons als Surinamers niet heel erg bekend in de oren? Hebben wij niet exact dezelfde problemen en wij zijn notabene sinds 1975 onafhankelijk! En hier horen wij dezelfde geluiden uit een kolonie die notabene bij 1 van de rijkste en machtigste landen ter wereld hoort. Een gebiedsdeel dat onderdeel uitmaakt van 1 de sterktste economische blokken ter wereld, namelijk de EU. En toch zijn deze problemen er. De zogenaamde statistieken over de rijkdom in Frans-Guyana worden 7000 km verderop in la belle Paris gemaakt, het is een fabel!

  De oplossing is simpel, Frans-Guyana breek met Frankrijk en begin je ontwikkeling nu!


  Maak melding
 12. En we hebben het nog geen eens over de sectoren Industrie en Onderwijs gehad.
  Het zijn simpele antwoorden, industrie is er gewoon weg niet in Frans-Guyana, hoger onderwijs moet men in Frankrijk volgen.

  Was dit ook niet allemaal het geval toen Suriname nog bij het Koninkrijk der Nederlanden hoorde?? Had Suriname voor 1975 enig industrie, konden Surinamers hun school opleiding volledig in Suriname volgen of moesten ze voor vervolg hoger onderwijs naar Nederland uitwijken? Moeilijke vraag hoor!

  Wat we ons zelf ook moeten afvragen is waarom we nu pas deze geluiden uit Frans-Guyana horen? Simpel, de volledige nieuws informatie wordt 7000 km verderop volledig door Frankrijk beheerst, zoals het altijd is geweest!

  Frankrijk zal Frans-Guyana never nooit volledig ontwikkelen. Het is niet in haar belang! Stel je voor een Frans-Guyana even rijk als Frankrijk, wat een giller!

  Deze stupiditeit van 7000 km verderop volhouden is daarom absurd! Frans-Guyana is volledig verslaafd geraakt aan de money transfers uit Parijs. Gaat dit nog eens 50 jaar zo door?!?


  Maak melding
 13. Frankrijk doet niet genoeg voor Frans-Guyana, Nederland heeft niet genoeg gedaan voor Suriname.
  Wat doen de Frans-Guyanezen zelf? Wat heeft Suriname zelf gedaan sinds de invoering van het Statuur en later de onafhankelijkheid?

  Wat zeg je nu eigenlijk Nationalis? Wij kunnen niks en als de moederlanden niets doen dan gebeurt er niets? Een beetje treurig, vind je niet?


  Maak melding
 14. @ Nationalis:

  Lees ook eens dit artikel: “Onrust-in-frans-guyana-door-surinaams gedrag” op de website de-surinaamse-krant.com
  Daarin lees je: “Protestgroep 500 Frères: ‘Wij laten de boeven een koekje van eigen deeg eten, zij moeten bang zijn, niet wij’.”

  Het gaat helemaal niet in de eerste plaats om het Frans zijn van Frans-Guyana, maar om de ellende veroorzaakt door lieden van buiten die op de door de Fransen is stand gehouden materiële welvaart en de natuurlijke rijkdommen in Frans-Guyana afkomen.


  Maak melding
 15. @ Ray,

  Waarom geef je niet het goede voorbeeld? Surinamers ophitsen via Waterkant gaat niet werken. Doe net als die ene gekke demonstrant en ga open en bloot actie voeren. Niet verschuilen achter een internet account en waarschijnlijk nog in Nederland zitten en van een uitkering genieten. Toon durf, dezelfde durf die jij bejubeld van de buurlanden. Laat zien dat je een man ben en geen slappe aftreksel van een drag queen.


  Maak melding
 16. @ Nationalis

  Een helder en goed betoog en natuurlijk zullen anderen proberen je belachelijk te maken maar houdt vast aan jouw betoog. Het zal die witte gatlikkers natuurlijk niet zinnen dat je dit opschrijft want ze willen liever zien dat je Bouterse de schuld geeft van de onrust in Frans-Guyana.

  Ik onderschrijf volledig het idee van onafhankelijkheid. Het land kan prima op haar eigen benen staan en Frankrijk kan betalen voor de huur van de raketbasis. Heeft Rusland ook jaren op de Krim gedaan en Amerika heeft het Panama-kanaal jaren gehuurd. Dat is mogelijk.

  Het feit dat de inwoners bij Frankrijk willen horen net zoals de Antillianen niet onafhankelijk willen zijn heeft niets te maken met de liefde voor Frankrijk of Nederland maar met de economische ongelijkheid. Als de mogelijkheden in die landen op hetzelfde niveau is als in Europa zie ik geen enkele Antilliaan zijn warme eiland verlaten voor een woning in een flat op 10 hoog in Rotterdam of Amsterdam. Frans-Guyana en ook de Antillen worden economisch uitgekleed.
  Het is triest dat de Antillianen in kapotte huizen wonen en alle mooie plekken aan het strand aan blanke Nederlanders toebehoren.
  Kijk maar hoe Frankrijk Haiti economisch kapot heeft gemaakt. Dit land zuigt haar overzeese gebiedsdelen economisch leeg.

  Ik ben blij met de onafhankelijkheid van Suriname. We komen ooit waar we zijn moeten maar we zijn baas in eigen land en dat blijven we voor altijd tot in de eeuwigheid


  Maak melding
 17. AL WEER DE ZELFDE NIEUWS ZO ALS IN SURINAME,
  ROVEN, MOORDEN, VERKRACHTEN,
  HET GAAT WEER OVER ZWARTE MANNEN,
  WAAR NIET,

  ZE HEBBEN TE VEEL VROUWEN EN KINDEREN DUS MET EEN NORMALE SALARIS KAN JE GEEN 10 VROUWEN VERZORGEN,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES