‘Duurdere brandstof zal moordend inwerken op leven Surinamers’

43
Oppositie Suriname eist terugdraaien verhoging brandstofprijs

PARAMARIBO, 28 mrt – Elke verhoging nu van de brandstofprijs zal niet anders dan een moordend effect hebben op het leven van alledag. Dit stellen de vijf oppositiepartijen VHP, NPS, PL, ABOP en DOE. Nu de overheid op het punt staat de prijs op te schroeven, is het tijd voor drastische standpunten. Er zal wat meer moeten gebeuren dan alleen maar zitten aan sleutelen aan de brandstofprijs .

De regering moet alvast, ‘per onmiddellijke ingang’, de voorgenomen verhoging terugdraaien. “Deze regering verschuilt zich te gemakkelijk achter de olie- en goudprijs, terwijl corruptie en financieel-economisch wanbeleid belangrijke oorzaken van de neergang zijn”, stellen de vijf oppositiepartijen. Het is dus beter als eerst de grondoorzaken worden aangepakt.

De vraag is wel of het ooit zo ver komt. De inslag van de regering Bouterse is kiezen voor de weg van de minste weerstand. “De NDP-regering laat ook nu weer het volk het gelag betalen. In plaats van honderden miljoenen die door corruptie gestolen zijn terug te halen, wordt het volk langzaam kaalgeplukt met de vele verhogingen”, stellen de oppositiepartijen. Het is steeds brandjes blussen, maar duurzaam gebeurt er niets.


43 REACTIES

 1. Zolang dit passieve volk het allemaal slikt, is er toch neks no fout, miljoenen gestolen door Abrahams en dat andere paarse geboefte, maar wel het volk opzadelen met allerlei verhogingen, en nog steeds niet door hebben, dat met deze paarse roversbende, het land de afgrond tegemoet gaat, en nog vele jaren gevoeld zal worden wat deze ongeschoolde militairen veroorzaakt hebben.


  Maak melding

 2. Met Tarantula aan de leiding kun je niet anders verwachten dan schering en inslag. Het volk van Su ( voor – en tegenstanders) van dit regieme krijgen een dure les. Het lesgeld uit de tachtiger jaren was blijkbaar niet genoeg. Nu betalen ze weer dubbel en dwars en zullen amper rust en orde ervaren om iets nuttigs aan hun kroost mee te geven dan mee te deinen met de corruptievelingen en hun leiders.


  Maak melding

 3. Niet dramatisch doen? Jij hebt zeker een goede leven! Of je woont daar niet! Accepteren en verdergaan? Zo lang het volk blijft accepteren dan is het er geen sprake van verder gaan ofietsen komen! Idioot men heeft al zwaar daar met een lage inkomen en hoge prijzen voor levensmiddelen en nu mogen ze bont en blauw betalen om op hun werk te geraken. Voor wat werken ze dan? Start je erbij stil hoe zwaar een gezin het heeft met hun inkomen en rondkomen! Jij met je accepteren en verder gaan! Wat jij moet doen is lezen en je mond houden als je niks goeds te zeggen hebt. En gast eronder met tanken Guyana? Je gaat helemaal naar Guyana om te tanken ok vervolgens weer half tot geheel leeg terug te rijden naar Paramaribo? Wow wat ben jij slim zeg….


  Maak melding

 4. @Rayinder niet persoonlijk bedoeld.in de jaren 60-70 moet elke dag ,30 km fietsen fietsen aan mijn werk te komen.we hebben niet gekend Al die luxe wat jongeren van tegenwoordig willen hebben… Iedereen heeft recht op better Leven maar daarvoor moet je werken…maar beter klagen dan werken…


  Maak melding

 5. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat uitgebreid in op ‘kwaadaardige berichten’ die via social media worden verspreid. Hierin wordt aangegeven alsof de koersen voor vreemde valuta een stijgende lijn vertonen en zelfs door de Centrale Bank zouden worden aangepast. De CBvS benadrukt met stelligheid dat zulke berichten van elke waarheid zijn ontbloot.

  De afgelopen jaren hebben de ndp rovers olv van de grootste leugenaar van verworden narco dictatuur Surbabhai, de waarheid als leugen beschouwd en hun paarse leugens als hun waarheid. Wat recht is is onrecht zoals hun mpp amnestiewet. Oerdomme paarse idiote hersenloze zombie aanhangers geloofden eerder deze leugens dan de keiharde feiten vol waarschuwingen over deze paarse leugenmachine ndp vol loze paarse beloften. Opa nanga oma taki, ndp sma moes dong moro dong foe bribie a didibri leemang sa deng beng wani leki president. No wang egi belofte a lijder disie nanga sakasaka paars verdorven roverheid vol paars pionnen make waar. Na soso misdaad, corrupte en verdere paarse verloedering nanga soso megaschulden deng ellendige paars vervloekte partij olv foe deng soso lobi didibri make waar. Ndp na soso LEE…LEE…LEE. ndp is paarse armoede.


  Maak melding

 6. We gaan nu met ezels aan karren rijden!
  Dankzij niemand anders dan topcrimineel van caraibisch
  Gebied desi bouterse.
  Hoe is godsnaam kan een moordenaar pres worden jonge!
  Blijft een raadsel!
  Ma goed we sjie sang ey PSA tok?


  Maak melding

 7. In een goed draaiende economie is een prijsverhoging van de benzene geen pretje. In een zwakke economie als in Su een prijsverhoging zal wel hel zijn.

  De bushouders verdienen minder .De prive auto eigenaar moet de extra maar uit de hoge hoed halen. Etc.

  Jammer dat je op de fiets ondersteboven en plat gereden wordt. geen fiets paden etc.


  Maak melding

 8. Moordend???? vermoord Bouta dan is aaaallllle problemen in SUU opgelost!!!! Maaak hem gewoooon af!!!!!!! ieereen gelukkig!!!! of neem zelf de gif in!! jij of hij!!!!!!! Ik zeg ik op nr 1
  Je heb geenn keus!! hij maakt jullie allen af!! Dus dink a tori!!! Wees geen EZEL!!!!! Die paarse strontvliegen komen op je af!! en die gaan jullie levend opvreten!!!


  Maak melding

 9. Wie autootje wil rije,moet op de blaren zitten,..goed voor .. landskas,..geen files meer,..geen vreselijke ongelukken meer ,dus oe no lul wang loh..IN EEN PRECAIRE SITUATIE,MOETEN HARDE NOTEN GEKRAAKT WORDEN,gaan jullie maar in frans guyana ,..syrie,.iraq,..en venezuela kijken,dan moet je blij zijn dat je in Suriname woont ,doe dan je auto weg,en ga fietsen,…ook nog goed vo je lijn.neem een voorbeeld aan de stagiaires ding wit mang ien Sranang,die fietsen allemaal,.oenoe wang e lul nanga otto …betalen maar dan !,..niet huilen.


  Maak melding

 10. Nou, d’r blijkt een 2e Milton op dit forum aanwezig te zijn die anti President Bouterse en anti Suriname is !
  Zie posting op 29/03 @ 00:16 hrs.

  Laat het duidelijk zijn dat ondergetekende de enige en echte Milton F. is, die pro President Bouterse en pro Suriname is.

  President Bouterse uw volk waaronder ook ik, houden van jou !


  Maak melding

 11. Welzijn zegt dat de prijs is aangepast daar de wereld marktprijs is gestegen. Welzijn show me where and when geen enkele prijs is gestegen. Weer zo een leugen verhaal.voor het gemak u should watch the movie:DUMB AND DOMMER.


  Maak melding

 12. Misschien zou men wat meer op de fiets naar het werk moeten gaan. Beter voor de gezondheid en voor de portemonnee. In Suriname is het altijd mooi weer en de wind geeft verkoeling tijdens het fietsen. Heb je ook geen airco nodig zoals in je auto.
  In Suriname ging ik altijd op de fiets naar het werk. Je weet wanneer het gaat regenen, zo na het middaguur, dus daar kun je rekening mee houden. Dat duurt altijd maar even, zelfs in de regentijd.


  Maak melding

 13. hMolenaar 2016.
  Wie autootje wil rije,moet op de blaren zitten,..goed voor .. landskas,..geen files meer,..geen vreselijke ongelukken meer ,dus oe no lul wang loh..IN EEN PRECAIRE SITUATIE,MOETEN HARDE NOTEN GEKRAAKT WORDEN
  —–
  Zo dom en laf om mijn naam te gebruiken. Typisch voor Paarse Ratten


  Maak melding

 14. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme vindt het onacceptabel dat diverse pomphouders dinsdag de verkoop van brandstof vroegtijdig hadden gestaakt
  “Ik wens te benadrukken dat de principes van vrijhandel bij mij de boventoon voeren, maar dat ik oneerlijke concurrentie en uitbuiting van de consument evenwel ontoelaatbaar acht.

  Vraag aan Welzijn:
  Wie buit de consument uit? De verheid alleen of de overheid en zijn vrienden


  Maak melding

 15. hmolenaar2016
  Ik begrijp dat je het recht wilt zetten, maar als je hier een beetje bekend bent weet je dat zulks geblaat onmogelijk van jou kan komen


  Maak melding

 16. Als ik Su bezoek en zie dat er zoveel auto’s zijn bekruipt mij wel eens het gevoel: benzine is te goedkoop. De regering moet hier iets aan doen.
  Maar als ik de prijs omreken naar wat wij hier in Nederland betalen dan valt het wel mee.
  Bovendien en dat is veel erger, als de prijs wordt verhoogd zal de koopkracht fors verminderen. Te fors.
  Het gaat immers niet alleen om de prijsverhoging van de benzine bij de pomp voor de automobilist. Veel producten zullen duurder worden.
  In het artikel staat niet waarom de prijs wordt verhoogd.
  Ik doe daarom maar een gokje,
  inkomsten voor de staat?
  Ook nu weer slaan adviseurs de plank mis.
  Het kan zelf averechts werken!
  Of is het net als bij de visum zomaar wat geroep, om te kijken hoe er wordt gereageerd, om vervolgens te zeggen;
  ok, we verhogen minder. Het lijkt dan minder erg
  Er zijn veel betere middelen om de inkomsten in overeenstemming te brengen met de uitgaven


  Maak melding

 17. De Frontpartijen denken nog altijd dat zij de gunst van de kiezers kunnen winnen met het uitdelen van lage brandstofprijzen. Deze politieke partijen zijn de bevolking aan het voeden met verkeerd informatie en verkeerde inzichten. Zij draaien het hoofd weg voor de werkelijke situatie. De laatste maanden zagen wij de prijs op de wereldmarkt voor olie en olieproducten omhoog kruipen en ook Suriname ontkomt niet aan de prijsverhogingen.

  Ook in Nederland, Amerika, Duitsland, Engeland, Frankrijk gingen de brandstofprijzen omhoog. Deze landen gingen Suriname voor om de prijzen te verhogen. In de regio ziet men ook dat Brazilië, Argentinië en andere landen de prijs van brandstoffen verhogen. In Suriname moet de correctie omhoog van de prijs ook plaatsvinden en dat zal nu het geval zijn. Daarnaast moet de overheid conform de afspraken met internationale organisaties de subsidies op brandstoffen afbouwen. Er wordt nog altijd stevig subsidie gegeven op de brandstofprijzen. In fasen probeert de overheid de werking van de markt haar werk te laten doen. Daar is niets fout mee.


  Maak melding

 18. Su vergelijken met Nederland, Amerika enz, is een vergelijking die nergens op slaat.
  Waarom?
  1. De economie van genoemde landen is in tegenstelling tot de Surinaamse economie niet zwak. Een verhoging van de benzine prijs zal dan ook geen negatieve gevolgen hebben voor de koopkracht, de werkgelegenheid en de inkomsten van de Staat.
  2.De inflatie is genoemde landen ligt onder het streefcijfer van 2 procent. In de VS ligt dit wel rond het streefcijfer, maar daar wordt de rente dan ook verhoogd. (al twee keer met 0,25 procent sinds december 2016)
  3. De prijsverhoging aan de pomp in genoemde landen is een prijsverhoging die is doorgevoerd door de oliemaatschappijen. De pomphouder verhoogt dan ook zijn prijs voor consumenten. In Su is de prijsverhoging een verhoging die uit de koker van de regering komt.
  De motivatie waarom zij de prijs wil verhogen is nog niet gegeven.

  Vervolgens lees ik:
  “Daarnaast moet de overheid conform de afspraken met internationale organisaties de subsidies op brandstoffen afbouwen.”
  Welke organisaties? (meervoud!)

  Hiermee wil ik geenszins betogen dat ik tegen iedere vorm van prijsverhoging ben, maar ik wil onder andere weten
  waarom de verhoging, wat gebeurt er met de extra inkomsten, welke andere opties zijn er bekeken, op welke wijze gaat de overheid bepaalde groepen ondersteunen?
  Enz


  Maak melding

 19. pico
  mooi relaas hebt jij van deze regering ooit een motivatie gehad van wat er met het is gebeurd , heeft deze regering ooit openbaarheid van bestuur gegeven, het enige wat ze kunnen is geld lenen ,en dat doen ze nog slecht ook, waar blijft de oppositie, ze stonden er bij en keken er naar, slaap zacht.


  Maak melding

 20. @ RobG

  ‘De Frontpartijen denken nog altijd dat zij de gunst van de kiezers kunnen winnen met het uitdelen van lage brandstofprijzen. Deze politieke partijen zijn de bevolking aan het voeden met verkeerd informatie en verkeerde inzichten.’

  Beste RobG
  Als u iets beweert is dat aanleiding even te checken. Uw waarneem in is onzin de prijzen vallen al 2 weken 9 maanden geleden was de prijs $ 51,90 en nu is hij $ 51,60/barrel.

  De serieuze stijging was van voor juli 2016. Graag even Googlen voor dat u uw duim raadpleegt en feitenloos iets gaat beweren.

  De Surinaamse olie is goedkoper dan die in de rest van de wereld omdat deze stroperig is en moeilijk te winnen en te verwerken is.

  Gezien de productie en distributie kosten van benzine (=36% van de pompprijs in Nederland de rest gaat naar de staat over oliestaten gesproken) wordt er niet gesubsidieerd maar tegen een netto prijs met een beperkte goverment take geleverd.

  Waar de oppositie bezwaar tegen maakt is de dubbele moraal van de regering en het dubbel naaien van de bevolking.
  De regering Venetiaan had de motorrijtuigbelasting (eigendomsheffing) en Govermenttake (gebruiksheffing) ingevoerd. Nu gaat de regering Bouterse de Govermenttake verhogen en de motorrijtuigen belasting herinvoeren in een economie die dag op dag afgebroken wordt door gebrek aan beleid.

  Beste RobG u halt uw bewijs uit de duim.

  Ook in Nederland gingen de prijzen omhoog. Wanneer ik tank al tijden stabiel rondom de 1.19 voor diesel. De schommelingen zijn het gevolg van de prijs per barrel en de dollar euro koers. Als de dollar gaat dropen dan vliegt de prijs naar beneden.
  U als “econoom” vergelijkt appels met peren en de 20ste economie ter wereld met ….


  Maak melding

 21. Pico, je slaat de plank mijlen ver mis met je zeer zwak onderbouwd verhaal. De olieprijsstijgingen hebben een mondiaal effect. Het maakt in dit concreet geval helemaal niet uit of de economieën van Amerika, Nederland, Duitsland Belgie, Frankrijk sterker zijn dan de Surinaamse economie. Alle landen werden geconfronteerd met de prijsstijging voor olie- en aardolieproducten.

  Je merkt dat de prijsstijgingen direct van invloed zijn op de prijs van benzineproducten in de rijke landen. In landen waar de prijsstijgingen aan de pomp niet merkbaar zijn geweest zullen de overheden die prijsstijgingen hebben opgevangen met subsidies. Neem nou Saoedi Arabië. Dit land is de grootste olieproducent van de wereld en ook in dat land zijn de prijzen voor benzineproducten gestegn.Prijsstijgingen kunnen het gevolg zijn van marktontwikkelingen en een eventuele verhoging door benzine accijnzen. Pico, jij lijkt wel een aftreksel van Bigi Sma te zijn.Gij weet niet eens waarover gij een mening geeft.


  Maak melding

 22. De bevolking van Sranan krijgt keer op keer Negatieve SUBSIDIES van de NDP-Machthebbers !
  (dwz KOOPKRACHT inleveren !)

  Koopkracht van allen, behalve de politieke elite, is met ongeveer 70 % gedaald door alle NDP-prijsstijgingen en meerdere NDP-devaluaties !

  Exporten brengen nagenoeg niets op, er is helaas niets geinvesteerd in productieve activiteiten, grootste deel staatsuitgaven is nog steeds CONSUMPTIEF !

  Export staat stil, VALUTA komt niet binnen !

  De productie en de economie krimpen nog steeds en investeerders negeren Suriname om de financiele manipulaties (drukken ongedekte miljarden) en vanwege de mega-corruptie die NIET door de machthebbers wordt aangepakt !

  De verhoging van de Brandstofprijs (weer een negatieve NDP-subsidie) zal leiden tot prijsverhogingen in alle sectoren vd Surinaamse economie !

  De bevolking wordt steeds verder uitgekleed !

  En deze warboel aan maatregelen moet als beleid worden gezien ??????

  UN POT A MONNI BAKA ! ZET DE MILJARDEN TERUG IN DE STAATSKAS ! STOP DE NDP-VERDAMPING VAN ONS GELD

  PS : NDP-babbelaar Robje G wil kaalgeplunderde bevolking van Sranan vergelijken met die van grote geindustrialiseerde landen !
  Deze landen kennen trouwens geen terugkerende DEVALUATIES (voortdurende prijsstijgingen) en kennen niet de ZWARE corruptie die Suriname thans teistert !


  Maak melding

 23. @Jojo,

  Suriname is nog altijd voor een heel groot deel afhankelijk van de import van buitenlandse olie en olieproducten. Deze import heeft ook tot gevolg dat buitenlandse inflatie wordt geïmporteerd. Suriname produceert maar een beperkt aantal aardolieproducten. Deze productie is niet voldoende om de binnenlandse markt volledig te voorzien en om de buitenlandse importinflatie in te dammen.Gij gaat voorbij aan deze harde feiten die ook grote invloed hebben op de Surinaamse economie.


  Maak melding

 24. Rob,
  Om te beginnen ben ik het volledig met je eens dat je mij aanspreekt met gij. Standverschil moet er zijn
  Wat de prijsverhoging betreft
  Ik denk dat je niet door hebt
  1. Wat de mondiale prijsverhoging van olie betreft
  2. Je zou toch moeten weten dat een verhoging alleen nut heeft als de indirecte negatieve gevolgen ( niet alleen voor de staatskas) minder zijn dan de directe EVENTuele positieve gevolgen van een prijsverhoging.
  In dit kader wil ik je verwijzen naar twee empirisch verkregen wijsheden. Te weten
  De Laffercurve ( wel doordenken!) en een simpelere
  De prijselasticiteit van de vraag.

  Overigens
  1 de minister heeft nog steeds niet gezegd waarom de prijsverhoging.
  2. Als het een gevolg is van prijsstijging van de olieprijs op de wereldmarkt dan lijkt het mij niet zo lastig om de verhoging voor SU vast te stellen.
  Nergens voor nodig om dan te roepen:
  de prijsverhoging zal minimaal zijn.


  Maak melding

 25. @ RobG

  In Nederland zijn de kosten van productie, distributie en winning slechts 36 % van de prijs bij de pomp. De prijs van de ruwe olie al maanden rond om de $ 50/barrel is daar slechts een onderdeeltje van.

  In uw benadering laat de staar de hondkwispelen in plaats van andersom.

  De prijsschommelingen komen voor het grootste deel door de koers schommelingen.

  U bent een heel slechte econoom.
  Om het simpel voor u tastbaar te maken 6 barrels leveren ongeveer 1.000 liter eindproduct van heel exclusief tot teer.
  6 barrels kosten $ 312.000. Laten we Benzine als een gemiddelde nemen. 1.000 liter Benzine kost momenteel langs de snel weg $ 1.800. ofwel ongeveer 6 maal meer.
  Aangezien alles procentueel mee beweegt (accijns, BTW, milieu heffing) blijft de grondstof altijd 1/6 van de prijs.

  U kakelt als een kip zonder kop.


  Maak melding

 26. RobG

  “Suriname is nog altijd voor een heel groot deel afhankelijk van de import van buitenlandse olie en olieproducten. Deze import heeft ook tot gevolg dat buitenlandse inflatie wordt geïmporteerd.”

  U bent nu helemaal de weg kwijt:
  >> De regering heeft keihard gesteld dat Suriname onafhankelijk werd van Import.
  >> Op Olie en Olie producten is de prijs grondstof prijs sinds eind 2015 aardig gedaald ofwel qua grondstoffen is er weinig sprake van inflatie.
  >> Raffinage kosten en vervoer zijn wereld markt prijzen en worden helaas bepaald door de hitte op de westerse markt. Die hitte is aardig afgekoeld nadat de VS weer zelfvoorzienend geworden is door Schalie etc. de afkoeling wordt nog erger nu kolen in de VS weer aan het scala toegevoegd worden.
  >> In Suriname is de inflatie tientallen procenten hoger dan in de rest van de wereld. Dat buitenlandse producten duurder worden in Suriname komt door dat Bouterse nu al 3 keer heeft bewezen de economie naar z’n mallemoer te brengen. Dat vertaalt zich in de geruineerde koers van de Sfl resp. de SRD.

  U bent het bewijs waarom Bouterse beleid niet werkt en Suriname in de vernieling helpt


  Maak melding

 27. ‘Duurdere brandstof zal moordend inwerken op leven Surinamers’?? ( het kopje is niet zo bedoelt, maar kan je rustig letterlijk opvatten )

  Daar ben ik helemaal mee eens, het roven en overvallen gaat letterlijk toenemen. Het is al crisis op alle fronten. Olie en olie domme maatregel.

  Waarom schrijf ik dit: Normaliter wordt dergelijke maatregelen doorgevoerd wanneer er economisch stabiliteit is. Dit gaat niet werken , dit gaat nergens naar toe leiden.
  Na wang brokko ede torie voor de mensen dat net kunnen rondkomen en in het bijzonder, de armen.


  Maak melding

 28. pico.
  Even een aanvulling, wat door de minister wordt ontkend.
  Suriname kan nergens meer geld lenen. Alleen bij het IMF.
  Maar om bij het IMF geld te krijgen moet je aan hun voorwaarden en eisen voldoen. Twee van de eisen waren afschaffen van alle subsidies en het ontslaan van ambtenaren.
  Kijk maar wat nu in Suriname gebeurt. Prijs van het water en energie gaan omhoog. De benzineprijs gaat omhoog. Dit wijst op afschaffing subsidie. Leerkrachten zijn geen ambtenaren meer. Het lijkt alsof er heel veel ambtenaren geloosd zijn. Straks kan Suriname bij het IMF aankloppen en zeggen; leen ons geld, want wij voldoen nu aan al uw eisen en wensen.


  Maak melding

 29. Ok laat dit volk nu voelen bouterse zit daar voor zijn eigen belang!!!!!
  Dit is het begin wordt erger ja.
  Uit betrouwbare bronnen vernomen dat benzine om de 2 mnd verhoogd gaat worden!
  Mensen zoeken jullie gewoon een tweede Job!
  Iedereen wilden nog 5 toch?
  Tek dja Brada!
  Neks no fout ja!


  Maak melding

 30. De mensen moeten niet zeuren over de hoogte van de benzineprijs. Van alle landen in de wereld staat Suriname genoteerd bij 25 goedkoopste landen landen in de wereld.Dit zijn harde cijfers van de UN en internationale organisaties.De bronnen van deze info zijn toegankelijk voor iedereen.


  Maak melding

 31. Je hebt keuzes, je kunt gaan fietsen,dus je auto laten staan ,kosten van auto rijden gaan naar beneden,de staat heeft dan minder inkomsten wat dan weer zijn weerslag heeft op de inkomsten van de staat , Suriname is met een super afdaling bezig die Valiant uitpakt , faillissement dus ,geen uitgaven door burgers ,geen inkomsten regering,blijft over geld lenen ,en daar zijn ze in Suriname zo verschrikkelijk slecht in dat dit leidt tot financiële Malé ,hoelang pikken jullie dit nog ,dit is pas het begin


  Maak melding

 32. De mensen.
  De vraag is welke. Ik denk genuanceerder en scheer niet een ieder over een kam.
  Makkelijk zat. Men moet niet zeuren.
  De een kan niet tot nauwelijks rondkomen met zijn respectievelijk haar inkomen, de ander is erg afhankelijk van transport en je hebt personen, die het onaangenaam vinden, maar het kunnen betalen.
  Helaas wordt er met de botte bijl gehakt en niet nagedacht.
  Misschien heb ik het fout en wordt er wel nagedacht, maar het levert niets op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.