dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOnzekerheid door vaagheid berekening brandstofprijs in Suriname

Onzekerheid door vaagheid berekening brandstofprijs in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 mrt – De vrij mysterieuze manier waarop de overheid tot de hoogte komt van brandstofprijzen zorgt voor aardig wat onzekerheid. Al dagen gaan er geruchten rond over een nieuwe, hogere brandstofprijs. Het zorgt voor kriebel onder consumenten en handelaars van allerlei waar.

Maar niemand kan met stelligheid zeggen wat het wordt en wanneer het zover is. Minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie & Toerisme heeft al aangekondigd dat de prijs aan de pomp wordt aangepast. Maar de hoogte wordt in het duister gehouden. Voorzitter Sirodjenie Jankie van de Service Station Exploitanten Bond, SSEB, zegt tegenover de Ware Tijd dat de regering nu al weet wat de vraagprijs is.

Dat is dan de prijs die de oliemaatschappijen zullen vragen voor hun goed. Volgens Jankie hangt de uiteindelijke prijs volledig af van de hoogte van de government take, de extra heffing voor de regering. Jankie vindt dat de regering maar meer openheid moet geven van zaken. Minister Welzijn heeft eerder gezegd dat de verhoging ‘minimaal’ zal zijn. Hoe dan ook, het zal voelbaar zijn in alles.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

32 REACTIES
 1. Straks is de government take veel meer dan de inkoopprijs van de benzine.
  Want een kat doet rare sprongen als ie in het nauw wordt gedreven. Maar vooral nog als je als land skeer bent en zelfs je eigen lokale leveranciers niet kunt betalen.

  Misschien heet econoom RobG een oplossing want als docent iets in theorie benaderen is iets anders dan de werkelijkheid verdedigen


  Maak melding
 2. De productiekosten worden bepaald door de inkoopprijs van olie, plus de raffinagekosten voor de productie van olie tot brandstof. Automobilisten profiteerden de afgelopen jaren van de lage olieprijs. Het OPEC sorteert nu voor op opdrijven van de olieprijs, door de uitvoer te beperken. Dat verklaard de hoge prijs.


  Maak melding
 3. @ Parbo
  De prijs aan de benzinepomp tussen Nederland en België geeft een verschil aan van € 0,38 per liter.
  Dit verschil heeft niets te maken met de productiekosten van benzine maar des te meer met de belastingheffing op benzine.

  Zoals de government take is er zoiets als het kwartje van Kok zo een tig aantal jaren terug maar zeer zeker ook de accijnzen op brandstof.
  Wij hebben het over de prijs aan de benzine pomp.


  Maak melding
 4. Suriname is klaar failliet heeft niets nakkes nada meer ,al dat hetbenoemen van ministers doet er ook al geen goed aan.
  De regering weet het ook niet meer ,ze doen maar wat en Robg zegt doodgemoedereerd dit is in het kader van. De heropbouw van Suriname bullshit dat hij het nog zelf gelooft ,dan heb je geen zelf-respect meer , hij schrijft zelfs dat hij afstand heeft genomen van de oude politiek,en die hebben jouw juist getracht de zaak op poten te zetten .In de50- 60 tiger jaren betaalde men 2 nld voor een Surinamer gld.
  Wat is er sinds die tijd gebeurt,. De ene miskleun na de ander ,geef nu eens aan wat deze regering heeft goed gedaan.
  Huizen gebouwd poorwegen aangelegt een transport rails aangelegd voer transport bauxit ,stil gelegt ,alles staat te verroesteniet miljoenen weggegooit autobanen aan gelegt de dijken verhoogt braamspunt afgegraven goud verpatst olie verkwanseld, Zoetwatertransport,waar miljoenen aan verdiend zouden worden wil je verdikkeme nog meer horen oetlul, schijn econoom hoogleraar in de weet ik veel kunde
  Jij hebt op de universiteit gezetten beweer je waarschijnlijk om het lood er af tehalen
  PS
  Suriname zit ook nog wachten op een gift,die belooft is door Bouterse


  Maak melding
 5. Psalmen 12

  2 HERE, help ons! Gelovigen zijn er niet meer te vinden. Het begrip ’trouw’ zegt de mensen niets meer.
  3 Men is oneerlijk tegen elkaar, spreekt met dubbele tong en bedriegt de ander.
  4 Vernietig dat soort mensen maar, HERE, ieder die zo handelt;
  5 al die mensen die zeggen: “Ik praat me overal uit; laat mij het maar zeggen wie doet me wat?”
  6 De HERE zegt: “Terwille van de onderdrukten en het hulpgeroep van de armen ga Ik nu optreden. Ieder die naar Mij uitziet, zal Ik in veiligheid brengen.”
  7 Het woord van de HERE is betrouwbaar; zo puur als zevenmaal gezuiverd zilver.
  8 Ik weet, HERE, dat U Uw woord altijd nakomt en dat U ons zult beschermen tegen deze onbetrouwbare mensen.
  9 De ongelovigen schijnen de overhand te hebben en het lijkt wel of alle mensen God ongehoorzaam zijn.


  Maak melding
 6. wat is daar nou moeilijk aan te berekenen:
  De prijs wordt minimaal een beetje verhoogt!

  Dit is heel wat minder dan maximaal een beetje!


  Maak melding
 7. Waarvoor hebben ze de verhoging nodig. Gebeurt zo vaak. Dit keer moeten de salarisverhogingen van de ambtenaren en de leerkrachten worden opgebracht,dus even de prijzen aan de pompen een paar keer verhogen. Prijzen gaan omhoog kan dan meer btw worden geind,bedrijfswinsten gaan omhoog dus ook meer vennootschapsbelasting ontvangen. Kortom wij surinamers in dit land draaien daar voor op.


  Maak melding
 8. Als he over brandstof praat,Dan bedoelen ze in algemeen energie.je kan e niet iedereen subsidere.vooral de luxe benzine . en daar moet wat gedaan Worden, bijvoorbeeld mensen prikkelen In zuinig auto te rijden.bv meet fietsen de afstanden zijn niet enorm … fietsen is goedkoper en ook gezond


  Maak melding
 9. @Parbo

  De prijs van benzine etc. wordt niet bepaald door de grondstoffenprijs de raffinage en de distributie maar door wat de overheden er over heen zetten. De kosten bedragen in Nederland nog niet de helft. Ofwel OPEC heeft weinig invloed zeker niet nu de VS selfsupporting wordt en er met Irak en Iran grote leveranciers die veel geld nodig hebben bijgekomen zijn.

  De overheid zit weer te spinnen hoe men de bevolking een poot uit kan trekken in plaats van er voor te zorgen dat Suralco/Alcoa het te veel betaald voor Brokopondo stroom terug betalen en Brokopondo gewoon goed onderhouden overdragen.

  Parbo weet u nog hoe Bouterse ooit protesteerde tegen de goverment take.


  Maak melding
 10. Het volk roept om de president.Ze zuchten en bezwijken onder de wazige maatregelen van de volks president.Wordt tijd dat hij weer eens een dansje doet op een podium ergens.
  Ze hebben op hem gestemd om zijn dans kunstjes en niet om de benzine prijs te verhogen.
  Een dansje maar en het volk vergeet alle ellende weer.


  Maak melding
 11. Heden, 27 maart 2017

  Olieprijs zakt tot $50 per vat

  De futureprijs van Brentolie is maandag met 1,4% gezakt tot net tegen $50 per vat aan.

  Dit is de derde week op rij met lagere prijzen voor Brent, de meest verhandelde olie wereldwijd.

  Producenten verenigd in oliekartel OPEC en bondgenoten slagen er niet in om de hoeveelheid olie in de markt volgens plan te verlagen, zoveel wordt marktvorsers duidelijk.

  Speculatieve fondsen hebben in het hoogste tempo dit jaar hun shortposities gesloten.

  Meer voorraad
  Vorige week bleek al dat de voorraden met ruwe olie aangesterkt zijn. Bank of America wijst voor het eerst op een toename in de Golg van Mexico.

  Vrijdag bleek uit de wekelijkse tellingen dat Amerikaanse schalie meer producenten heeft gekregen, wat bijdraagt aan de overmaat aan brandstoffen.

  Koeweit, lid van het oliekartel OPEC, meldde met een prijs van $50 tot $55 tevreden te kunnen zijn.

  Rusland heeft zijn productie wel teruggebracht met 185.000 vaten per dag, met als doel om dat tot 300.000 vaten te verminderen.

  Op 21 april houdt OPEC zijn volgende vergadering waar mogelijk nieuwe productiebeperkingen ter tafel komen.


  Maak melding
 12. Ik heb begrepen van Soeresh met zijn Talk Show op Apintie dat de brandstofprijzen met 0,25 cent zullen stijgen. Unleaded wordt 6,20 SRD, Super 6,50 SRD. Een assembleelid (NDP) heeft hem dit ingefluisterd.

  Elk kwartaal stijgen de brandstofprijzen met 0,25 cent. Bij elke koersstijging zal men meer voor brandstof moeten betalen. Autorijden is straks alleen weggelegd voor KUMA en zijn DALTONS.

  Zie eerdere verhogingen: autoverzekering wordt duurder ingaande 1 april 2017. Rij en Voertuigenbelasting ( Wegenbelasting) wordt ook ingevoerd.


  Maak melding
 13. Als dit de gedachtegang is om de salarisstijging van de leraren te compenseren met de benzineprijsstijging dan heeft de overheid maandelijks nodig:
  2000 leraren x 500 per maand = 1.000.000 SRD
  Het aantal liters brandstof bij een prijsstijging van 0,25 SRD, die maandelijks moet worden verkocht is dan 4.000.000 liters brandstof.
  Een simpel rekensommetje die dan zal uitwijzen of dit realiseerbaar is of niet. Dus zo moeilijk is het niet.

  Bij een stijging van 0,50 SRD moet er dus 2.000.000 ltrs worden verkocht.

  Hoe klein beetje de stijging hoe meer liters brandstof zal moeten worden verkocht en omgekeerd hoe hoger de stijging hoe minder brandstof zal moeten worden verkocht.

  Dan hebben wij het alleen over de salarissen van de leraren en als je daarbovenop alle ambtenaren bijtelt dan kun je zelf rekenen hoeveel liters er zal moeten worden verkocht.


  Maak melding
 14. @ Henry: Ik neem aan dat je 0,25 dollar bedoelt ofwel 25 cent. Het verhogen van de brandstofprijs gaat volgens het zelfde principe als het koken van een kikker. Als je hem in kokend water gooit dan springt hij uit de pan. Begin je met koud water en warm je het geleidelijk op tot kooktemperatuur dan blijft hij zitten.
  De prijs wordt gewoon steeds verder verhoogd totdat er een volksopstand komt. Men heeft geld nodig en het volk heeft brandstof nodig. Een ideale combinatie. (Voor de overheid)


  Maak melding
 15. Die kleine ingie boi bouta regerie a kondre jere!
  Desi bouterse wordt op minuut basis gevloekt hier in
  Suriname.
  Die maniet heeft garnalen hersens en heeft heel suriname
  Voor de gek gehouden!
  God zij met ons suriname!
  Help ons aub!
  Een ezel stoot zich niet 2 keer tegen dezelfde steen!


  Maak melding
 16. wie niet horen wil, zal het moeten doorstaan..

  Meneer Lachman had het toen al voorspeld,, dat die ka srefidintie van aron, alleen maar ellende armoede zou brengen..,, maar die blakas wilden van geen weten weten..

  ultimo 25-11-1975 moest het gebeuren,,, geen wittie basie moro..

  maar tiedé tamara wé ka nou-nou dé.., maar goed ook..

  wij suris leren het nooit..

  moro ó doro été..


  Maak melding
 17. Sranang klarie kba!! poting 200 meter onder water, maar breng eerst al je goede familieleden elders onder en laat de boeven daar achter!!! Laat ze maar verzuipen in hun eigen paarse stront!!!


  Maak melding
 18. Als het zo door gaat da na buriki wagi e go kong bakka en deze zal worden getrokken door paarse burikies die stemden op de na dong partij.


  Maak melding
 19. Men zal dankzij bouta nu ezels met karren gaan rijden!
  Heel de wereld dropt benzine alleen in su niet dankzij
  Wanbeleid van deze regering monetaire reserve is gebruikt om de verkiezing te winnen wat ook gebeurt is en nu we klaar!
  In midden oosten zou men bouta onthoofden want je mag niet aan monetaire seserve komen!!!!!


  Maak melding
 20. Kunnen ze geen gas gebruiken als brandstof?
  Immers ten tijde van verkiezingen is er gratis bruine bonen met zoutvlees uitgedeeld aan de proletariërs van de NDP.
  Kunnen ze het gas van de uitgewerkte bruine bonen niet opslaan en verkopen aan de benzinepompen ????

  tide tamara wo ka go moro faraaaaaaaaa. Onafhankelijkheid is de grootste blunder geweest van de nep nationalisten. Velen hier in Holland die voor de onafhankelijkheid waren zie je ze hier in Holland lopen en als je ze aanspreekt draaien ze hun gezichten om. Waarom zijn ze hier gekomen dan? Ze willen graag van die bakra’s af maar ze zijn wel de Atlantische oceaan overgestoken !!!!!


  Maak melding
 21. Ze kunnen in de toekomst paarse gedroogde schijt van de president, de paarse corrupte elite, roverheid en alle oerdomme paarse schijt aanhangers gebuiken als brandstof. Ook kunnen ze paarse pannekoeken vol paarse mieten op deze paarse schijt vol kommer en kwel. De lange rijen zijn komende en ook grote schaarste. Met dank aan het paars lafhartig oerdom volk dat stemde op paarse misdadigers. Wo ka.


  Maak melding
 22. “De productiekosten worden bepaald door de inkoopprijs van olie, plus de raffinagekosten voor de productie van olie tot brandstof.”
  Ik neem aan dat de schrijver het heeft over de productiekosten van 1 liter benzine.
  Welnu, er zijn nog ander kosten. transportkosten, verzekeringskosten, omwisselingskosten en de belangrijkste
  accijns en vervolgens btw.
  Met betrekking tot de laatste twee,
  door wie worden deze bepaald?

  Dan de zin:
  “Het OPEC sorteert nu voor op opdrijven van de olieprijs, door de uitvoer te beperken”

  Wat is de OPEC of het OPEL aan het sorteren?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES