dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisStamboomonderzoek in Suriname beter door teruggave archieven

Stamboomonderzoek in Suriname beter door teruggave archieven

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 mrt – Stamboomonderzoek in Suriname is aanmerkelijk verbeterd. Directe oorzaak vormen de teruggave en digitalisering van de Surinaamse archieven in Nederland. Dit meldt nationaal archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad. Binnenkort zal een “diepgaande uiteenzetting” gegeven worden over het project Teruggave Archieven Suriname, TAS.

Tijdens de uiteenzetting zal wetenschapper Pieter Bol specifiek puntsgewijs ingaan op de mogelijkheden die het erfgoed biedt bij stamboomonderzoek. Bol is verbonden aan de Stichting voor Surinaamse Genealogie. Ook is hij auteur van meerdere boeken, waaronder ‘De familie Doelwijt, beschrijving van de voorouders en de plaats van oorsprong.’ De nadruk zal worden gelegd op de stamboom en het verwantschap met elkaar.

Er is volgens Tjien Fooh-Hardjomohamad een grote hoeveelheid aan gegevens te achterhalen in de archieven. Het project is in 2009 aangevangen. In april komen de laatste ruim vijfhonderd meter aan geretourneerde archieven in Suriname aan. Eerder ontving het Nationaal Archief al meer dan vijf miljoen documenten, verspreid over veertig registers aan Surinaamse geschiedenis. Die zijn nu online toegankelijk.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. De Nederlandse of Europese stamboom onderzoek verschilt wel van de slaven-en contactarbeiders stamboom onderzoek.

  Afstammelingen van slaven hebben familienamen van hun slavenmeesters/Europeanen gekregen, toen iedereen een familienaam moest hebben en worden ingeschreven in een bevolkingsregister. Aangezien deze mensen net als de Aziaten geronseld zijn, kan men niet als Europeanen zeggen is ga mijn Afrikaanse stamboom in de Archieven in Ghana of een West-Afrikaanse land daar op zoeken. Daar werden mensen toen nog niet zo als in Europa via een bevolkingsregister vastgelegd in de koloniale tijd.

  Aangezien de contractanten uit India en Azie, ( Indië en Indonesië) veel later plaats vond, zijn hun gegevens gemakkelijker in hun thuislanden terug te vinden. Dit omdat mensen in die periode daar ook werden ingeschreven en geregistreerd in een bevolkingsregister of bij vertrek uit de depot. Hierdoor is daarover informatie te vinden in het thuisland en zelf verder te gaan in de geschiedenis.

  Wat blijft voor alle mensen in Suriname is dat door middel van DNA-onderzoek men wel kan terug vinden waar ze precies vandaan komen en uit welk gebied of stam ze afkomstig zijn.

  Ik zou alle Surinamers willen aanraden om naar het Surinaams archief te gaan ( bel en maak een afspraak) en zoek alles van je stamboom van je familie in Suriname op. De plantage waar je vandaan komt, hun slavennamen, enz.
  Wellicht dat ze ook weer terug kunnen naar de verlaten vervallen plantages, waarop hun voorouders tijdens de koloniale periode op geboren waren, gewerkt hebben en gewoond hebben en zich verbonden te voelen met de grond en op die manier weer een stuk grond terug te krijgen en over grond te beschikken.

  Ook de afstammelingen van de contracten uit India, China, Indonesië moeten dat doen. Hun gegevens zijn heel goed vastgelegd, oa met welke schepen ze aankwamen, op welke plantages ze hebben gewerkt, enz. Ook is in de thuislanden in de archieven van hun terug te vinden.

  Vele Surinamers hebben familienamen die door hun slavenmeester aan hen gegeven zijn, Hollands klinken, maar geen familienamen zijn van hun slaven meesters. In sommigen gevallen kregen kinderen die door de meester bij slavinnen werden gewekt, wel de familienaam van de meester of de vader.

  Door in de archieven te duiken kan iedereen zelf hierover duidelijkheid over krijgen. Arhief onderzoek neemt wel tijd. Wie is je vader en wie is je moeder? Wie is je grootvader en wie je grootmoeder? enz.

  Ik wens zij die dat doen, het aller beste toe, Weet wie je bent, je wortels zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 2. Maar as wille se ondersoeke die boomstam, dang warom soveel argief is nodig? Hebbe die hollander dang al die boomstamme so lang bewaart? Sins slaave teit?


  Maak melding
 3. “Stamboom onderzoe” digitaal mogelijk nu !!
  Archieven zijn terug !

  Voor wie en welke mensen kunnen dit onderzoeken ?
  Geldt dit voor afstammelingen voor: Blanken,Joden,Negerslaven,Chinezen,Hindostanen(Brits Indiers) Javanen ???
  In Suriname wordt alles zo onduidelijk mogelijk weer gegeven !! Laat iemand nou eens duidelijk zeggen/schrijven,hoe en waar je dit allemaal kan onderzoeken/natrekken !!! Geen halve verhaaltjes !!
  Niet dat je wordt weggestuurd bij hoofdkantoor CBB, totdat je SRD 150-250 onder de tafel geeft voordat men je (heel korte) stamboom vindt ! Geen onder de tafel dan bestaat er geen stamboom van jou!!!
  Laat die klote Minister die alleen maar mensen die op hem lijken bij CBB neerzetten, eerst dat aanpakken !


  Maak melding
 4. @ Bong-Korosranmang,
  Mijn moeder was begin jaren 1905 geboren in Cayenne(Frans Guyana) en toen naar Suriname gekomen.Haar ouders waren als immigranten daar.
  In 1991, heb ik middels 1-brief aan de Prefect in Cayenne
  gevraagd naar de gegevens: BINNEN 2-WEKEN had ik een geboorte akte met namen van de getuigen bij de aangifte al ontvangen (0-centen betaald); byzonderheid ,ze had ook een VR-nummer(franse meisjes kregen ook een nummer, ).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES